2023-05-15 54 浏览
(๑´ڡ`๑)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈適合莞荽愛好者的拉麵🍜平日晚上到訪位於尖沙咀的鬼金棒 人流很多 也有不少旅客用膳呢┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈餐廳主打麻辣味噌拉麵 也有莞荽控最愛的芫荽拉麵😻 內裡裝潢走暗黑風格 播著日本音樂有很多「おに👹」造型的擺設 風味十足┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜莞荽辣麻味噌拉麵 $125 (4/5)湯頭濃厚帶點咸香 後勁是淡淡的麻辣味 點了小辣 是可接受的辣度🫶🏻麵條掛湯之餘每口都能吃到莞荽 雙重滋味!溏心蛋色澤鮮明 蛋味香濃 半流心狀態十分吸晴把好東西留到最後令人特別滿足😋┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜辣麻味噌沾麵 $135 (3/5)麵條沾上湯汁口感濃稠 粗身麵條更爽口Q彈還有超厚切叉燒 肉質肥瘦分明✨吸滿醬汁味道帶點鹹香 口感軟稔 油香滿滿😻┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜肉飯 $45 (3/5)日本人吃拉麵會把凈下的拉麵湯汁淋上米飯享用 就是一碗吸滿精華的湯飯✨我們也加入湯汁一同享用 米飯可以中和湯汁的膩感加入青蔥整體更加清爽 是特別的食用方法呢~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈整體味道不錯 適合像我一樣的莞荽控❤️下次再訪時要品嚐一下
(๑´ڡ`๑)
適合莞荽愛好者的拉麵🍜
平日晚上到訪位於尖沙咀的鬼金棒 人流很多
也有不少旅客用膳呢

餐廳主打麻辣味噌拉麵 也有莞荽控最愛的芫荽拉麵😻
內裡裝潢走暗黑風格 播著日本音樂
有很多「おに👹」造型的擺設 風味十足

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜莞荽辣麻味噌拉麵 $125 (4/5)
湯頭濃厚帶點咸香 後勁是淡淡的麻辣味
點了小辣 是可接受的辣度🫶🏻
麵條掛湯之餘每口都能吃到莞荽 雙重滋味!
溏心蛋色澤鮮明 蛋味香濃 半流心狀態十分吸晴
把好東西留到最後令人特別滿足😋

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜辣麻味噌沾麵 $135 (3/5)
麵條沾上湯汁口感濃稠 粗身麵條更爽口Q彈
還有超厚切叉燒 肉質肥瘦分明✨
吸滿醬汁味道帶點鹹香 口感軟稔 油香滿滿😻

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜肉飯 $45 (3/5)
日本人吃拉麵會把凈下的拉麵湯汁淋上米飯享用
就是一碗吸滿精華的湯飯✨
我們也加入湯汁一同享用 米飯可以中和湯汁的膩感
加入青蔥整體更加清爽 是特別的食用方法呢~

整體味道不錯 適合像我一樣的莞荽控❤️
下次再訪時要品嚐一下大辣的拉麵!!
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

每隔一排,辣癮又發作,最令我回味莫過於鬼金棒果種又麻又辣,拉麵黎講,呢間既回頭率可以話係其高!再一次踏入我既嗜辣旅程,因為呢排冇咩點食辣,味蕾可以話好活躍!好似去左日本既地獄谷咁,周圍都擺滿鬼怪面具、擺設等,非常有特色。味玉辣麻味噌拉麵,4種辣度同麻度自由選擇,我呢碗係小辣中麻,紅卜卜既湯底真係望見都覺得辣!湯底濃郁帶淡淡油脂感,而且好夠熱,令拉麵KEEP住熱辣辣,小辣對於我黎講已經好夠辣,而麻度則未算太出,但整體食上去都非常惹味,配合得好好!拉麵麵質彈牙又掛汁,令辣度提升幾個層次!叉燒肥瘦分明,慢火炆煮之下令口感非常軟腍,而且味道濃郁~味玉可以話係精華中既精華,濃郁蛋香加上香甜既溏心,流心效果勁靚,令完即刻覺得好滿足!辣麻味噌沾麵,同樣係中麻小辣,另外加左芫茜,麵體係冷麵,而且麵質粗,伴入湯底後更容易掛汁,每啖都感受到湯底既多層次味道,沾麵湯底,味噌更濃郁,辣麻中略帶少少咸香。而且湯底冇咁熱,反而令味噌味更出,辣麻亦恰到好處,芫茜則非常新鮮,中和左湯底本身果種油膩感。覺得好食另外叫多左碗玉米荀,少少微焦感,食落又爽又甜,當前菜/小食都好過癮!食辣野緊係要配番枝解辣神器爽一爽,你話係米
每隔一排,辣癮又發作,最令我回味莫過於鬼金棒果種又麻又辣,
拉麵黎講,呢間既回頭率可以話係其高!

味玉辣麻味噌拉麵
但整體食上去都非常惹味,配合得好好!
味玉辣麻味噌拉麵

拉麵麵質彈牙又掛汁,令辣度提升幾個層次!
味玉辣麻味噌拉麵
叉燒肥瘦分明,慢火炆煮之下令口感非常軟腍,而且味道濃郁~
味玉

辣麻味噌沾麵
芫茜則非常新鮮,中和左湯底本身果種油膩感。
玉米荀

食辣野緊係要配番枝解辣神器爽一爽,你話係米先!
味玉
玉米荀
2023-05-10 147 浏览
📍 鬼金棒 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道20號地舖———————————————第一次嘗試號稱「死神拉麵」嘅日本過江龍拉麵店🤩 店舖環境,以日本鬼怪為主題,有紅紅黑黑嘅燈光,似乎行一種暗黑路線~ 裏面除咗四人座位仲設有吧枱,環境唔算大,所以坐得都有少少迫😛 背景不停播住太鼓嘅音樂,全晚都冇轉過歌,其實都有少少洗腦哈哈哈增量叉燒辣麻味噌拉麵 味玉辣麻味噌拉麵 追加小碟:粟米筍🌽(💰: 30 hkd) 炒香左嘅粟米筍味道依然好清甜,表面帶啲焦香,可以選擇就咁食又得,剩返落拉麵湯底度食又可以😝 份量一啲都唔吝嗇,有成30幾條咁多,我哋見到都嚇咗一跳!
📍 鬼金棒 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道20號地舖
———————————————

增量叉燒辣麻味噌拉麵 [中麻中辣]
(💰: 115 hkd)

特濃湯底聽講係熬咗高達八個小時,裏面有好多唔同款嘅辣椒同唐辛子,我呢碗拉麵嘅湯底叫咗中麻中辣,食落我個人感覺似平時譚仔嘅三小辣😆 湯底唔會太油膩,但係味道好濃郁~麵條方面,拉麵麵質好掛湯,食落煙煙韌韌😋

至於叉燒嘅話,脂肪同肉嘅比例近乎一比一,咬落去軟冧冧幾鬆軟,肉味濃郁得來又唔會太肥膩,增量版本有成兩大嚿,食到我捧住個肚🤣🤣

味玉辣麻味噌拉麵 [小麻小辣]
(💰: 100 hkd)

呢款拉麵都有叉燒,再加埋一隻溏心蛋,呢度稱之為「味玉」,蛋黃呈溏心狀態好入味呢,配搭起拉麵一齊食簡直係一流💯 小麻小辣方面幾啱鍾意淺嘗佢嘅麻辣口味,但又食唔到太辣嘅朋友,因為同時都可以食到佢原本嘅味噌湯味~

追加小碟:粟米筍🌽
(💰: 30 hkd)
2023.05.09【5.9 抱抱無尾熊 @ 尖沙咀 鬼金棒】為了抱抱無尾熊打卡尖沙咀,我們來了和熱忱老師就在當區解決晚餐問題今天大家都不想吃飯那就。。。麵條吧Openrice 到尖沙咀日本過江龍拉麵🍜 可以「麻」「辣」兩樣分開自由揀知道自己不能吃辣,知道熱忱老師能吃辣,就它吧有云:因何而得名,或說顧名思義看這個再看門牌就全懂了由勤勞的店員帶去入座,放下點餐QR就到別處工作,除了「麻」「辣」可以分開揀配料要不要都可以隨喜好而選老師要莞荽辣麻味噌拉麵$110要小辣小麻我要增量叉燒辣麻味噌拉麵$115要無辣,無辣麻2支可樂2碗面合體合照一個作為莞荽愛好者,又第一碗來到老師非常開心因為她的最愛,被堆上滿滿一碗莞荽味道濃濃而至還有日式叉燒老師大讚好吃而我崇尚原味,湯底夠濃郁,濃而不膩拉麵面質彈牙增量叉燒又果然大塊大家都餓了,尤其是我狼吞虎嚥很快就吃好看,這就是圖窮匕見,鬼金棒,既在碗中見,也在湯勺見店員積極,見我吃好,就主動來收碗筷吃好麵,聊聊天,是指定動作吧無尾熊,其實我們都是無尾熊,大家都有自己需要面對的心事,大家都需要互相抱抱安慰有人說:何以解憂,唯有杜康我說:何以解憂,唯有見面(吃麵)

為了抱抱無尾熊打卡

尖沙咀,我們來了

和熱忱老師就在當區解決晚餐問題

今天大家都不想吃飯

那就。。。麵條吧

Openrice 到尖沙咀日本過江龍拉麵🍜

可以「麻」「辣」兩樣分開自由揀

知道自己不能吃辣,

知道熱忱老師能吃辣,

就它吧

有云:因何而得名,或說顧名思義

看這個
再看門牌
就全懂了
由勤勞的店員帶去入座,

放下點餐QR就到別處工作,
除了「麻」「辣」可以分開揀

增量叉燒又果然大塊
大家都餓了,

尤其是我狼吞虎嚥

很快就吃好

看,這就是圖窮匕見,

鬼金棒,

既在碗中見,

也在湯勺見
店員積極,

見我吃好,

就主動來收碗筷
吃好麵,聊聊天,是指定動作吧

無尾熊,其實我們都是無尾熊,

大家都有自己需要面對的心事,

大家都需要互相抱抱安慰

有人說:何以解憂,唯有杜康

我說:何以解憂,唯有見面(吃麵)

吃麵,才能見面

見面,才能吃麵

親身見,才能安慰抱抱
整體

抵食:♥♥♥♥♡

♡ 鬼金棒 ♡

♡ 尖沙咀金馬倫道20號地舖♡
2023-05-09
$127.5 (晚餐)
  • 莞荽辣麻味噌拉麵
  • 增量叉燒辣麻味噌拉麵
2023-05-07 45 浏览
突然間落大雨,天氣潮濕又凍凍咁。腰酸骨痛又攰去開尖沙咀做個massage 成身鬆晒,但又好肚餓經過鬼金棒 ,見到冇人排隊,即刻衝入去我只係會叫一樣 :莞茜麻辣味噌拉麵。我超鍾意食莞茜,但老老實實,唔係乜都加莞茜就代表好食~鬼金棒ge 拉麵就係最完美配搭,莞茜其實同麻味好鬼夾。所以我次次都會揀高麻小辣,咁先唔會比辣味搶咗其他食材味道。食完超滿足下雨天也可以很快樂
突然間落大雨,天氣潮濕又凍凍咁。腰酸骨痛又攰
去開尖沙咀做個massage 成身鬆晒,但又好肚餓
經過鬼金棒 ,見到冇人排隊,即刻衝入去
我只係會叫一樣 :莞茜麻辣味噌拉麵。
我超鍾意食莞茜,但老老實實,唔係乜都加莞茜就代表好食~
食完超滿足
下雨天也可以很快樂
2023-05-07
  • 芫荽辣麻味噌拉麵
2023-05-07 61 浏览
這晚突然想食拉麵,諗起依間好多人推薦嘅餐廳😙 去到已經9點,人流不多,大部分都係遊客,睇嚟好出名😍 進入店內,燈光昏暗,有吧枱可觀賞廚師製作拉麵,好有日本拉麵店嘅氛圍♨️我們點了兩款拉麵 增量叉燒辣麻味噌拉麵 加味玉、特製麻辣味噌拉麵 加味玉可樂 Zero ($15)賣相好吸引,紅紅橙橙的麻辣湯底味道特別香濃,配上大大件叉燒,見到都流口水🤤 叉燒超厚身 半肥瘦,口感軟熟,非常入味。流心蛋採用日本蛋,蛋黃呈橙紅色 蛋香味濃,好有驚喜!而拉麵偏粗身,有嚼勁,吃起來十分有口感。玉米荀的鮮甜和麻辣味噌的辣味搭配,好出色!😋👍🏻

可樂 Zero ($15)

玉米荀的鮮甜和麻辣味噌的辣味搭配,好出色!😋👍🏻
2023-05-04 43 浏览
今日去咗食呢間日本過江龍拉麵鬼金棒🔥🔥🔥佢位於尖沙咀金馬倫道 位置非常方便❤️ 入面嘅環境令人有去咗日本嘅感覺🤣喺枱上面佢仲有圍裙俾你 我咁啱着咗白色 感覺餐廳好貼心❤️❤️❤️落單係用QR code好方便😘而且職員態度良好😚▫️ 特製麻辣味噌拉麵麻辣味噌湯底好香好濃郁❤️叉燒好軟☺️特別要表揚一下隻流心蛋 蛋香味濃配埋拉麵真係好夾❤️❤️❤️◽️ 莞荽辣麻味噌拉麵鍾意食芫荽嘅人,一定要叫呢一個拉麵🤣因為佢係有巨量嘅芫荽喺面😆撈埋個湯底一齊食特別香😋😋😋最後埋單兩個拉麵加兩罐可樂,只係$260❤️😍鍾意食日式拉麵,可以試吓呢間💕💕💕💕

落單係用QR code好方便😘而且職員態度良好😚

▫️ 特製麻辣味噌拉麵

◽️ 莞荽辣麻味噌拉麵

2023-05-03 62 浏览
放假與好友逛尖沙咀,途經這間經常大排長龍的拉麵店,人龍暫未太長,機會難得,便入內吃早午餐。店內以日本赤鬼為題,隨處可見妖怪擺設、面具及鬼金棒吊飾等。1) 增量叉燒辣麻味噌拉麵 (小辣小麻),湯底加入香葱、唐辛子和香麻油,以炒香的芽菜和玉米筍作配料,將味噌湯底的口感和味道帶到另一層次,微辛小麻,刺激胃口~厚切叉燒,用料十足,目測有幾吋厚,肉香四溢,肥膏香口,盡收湯底精華,香嫩入味!2) 辣麻味噌沾麵 (無辣小麻),曲身麵條爽彈,沾滿濃稠的味噌湯汁,充滿獨特鹹香,啖啖香口,加入爽脆芽菜和玉米筍,令口感豐富之餘,更能平衡油膩感,濃而不膩!厚切叉燒,肥瘦均勻,口感軟腍,充滿肉汁和味噌湯汁,香口惹味~味玉,蛋汁流心,蛋香馥郁,細軟入味~3) 肉碎飯,面層鋪滿厚切肥美的豬肉粒,充滿炭燒香、肉香及葱香,而上層豬油更滲入底層的白飯中,令每口溫熱的飯粒沾滿油香,回味不已!4) 可樂/雪碧,碳酸飲料,酸甜可口,與拉麵很配~總結: 款款拉麵/沾麵用料十足,味道獨特香口,濃而不膩,配角肉碎飯也毫不遜色,此店獨有,難怪大排長龍!

店內以日本赤鬼為題,隨處可見妖怪擺設、面具及鬼金棒吊飾等。

1) 增量叉燒辣麻味噌拉麵 (小辣小麻)

厚切叉燒,用料十足,目測有幾吋厚
,肉香四溢,肥膏香口,盡收湯底精華,香嫩入味!

2) 辣麻味噌沾麵 (無辣小麻)

味玉,蛋汁流心,蛋香馥郁,細軟入味~

3) 肉碎飯

4) 可樂/雪碧,碳酸飲料,酸甜可口,與拉麵很配~

2023-04-30
  • 增量叉燒辣麻味噌拉麵
  • 味玉
  • 叉燒
  • 肉碎飯
  • 辣麻味噌沾麵
2023-05-02 41 浏览
平時日本拉麵就食得多啦,但係麻辣味增湯底嘅日本拉麵就真係唔多見😕😕今次咁啱同朋友一齊喺銅鑼灣行街就見到日本過江龍拉麵店鬼金棒,有好多款唔同嘅麻辣拉麵可以揀之外🌶️🌶️,仲可以調校麻辣嘅程度添!啱晒我呢啲鍾意食辣,但係又食唔到好辣嘅人😝😝玉米筍辣麻味增拉麵(另加味玉)辣麻味噌湯底有非常濃郁嘅豬骨味,配上微微辣嘅辣椒油做點綴,非常惹味!啱晒我呢啲鍾意食辣,但係承受唔到大辣嘅人😗😗玉米筍有微微的鹹味,口感鮮嫩無纖維,可以為整碗麵帶來清爽嘅感覺😼😼。拉麵用嘅面係粗身嘅拉麵,口感煙韌,係我鍾意嘅麵質😛😛另外追加咗味玉,其實就係日式糖心蛋,呢個簡直係意料之外嘅驚喜,蛋味非常香濃仲有淡淡的甜味,強推!!!🙌🏻🙌🏻炒豆芽菜辣麻味噌拉麵(增量叉燒)朋友唔係好識得辣所以就叫咗無辣無麻,就算唔係辣都完全唔影響拉麵嘅整體風味☺️一上臺就聞到超香嘅豬骨味,望到滿滿嘅食材,真係迫不及待地起筷!🤤芽菜因為有事先炒過,食落有油香之餘又唔會太乾,對芽菜愛好者嚟講真係超正,值得一試。🥰叉燒嘅份量實在非常足,每塊肉都好大塊,濃濃嘅湯汁包裹著肉塊,又淋又唔柴🥸拉麵記得要連埋湯一齊食,好味加倍,彈牙又掛湯😝環境來講,雖然店面比較細但

玉米筍辣麻味增拉麵(另加味玉)

炒豆芽菜辣麻味噌拉麵(增量叉燒)
拉麵記得要連埋湯一齊食,好味加倍,彈牙又掛湯😝

環境來講,雖然店面比較細但係日式風格滿滿,可以坐喺吧檯體驗喺日本食嘢嘅感覺!
炒芽菜辣麻味增拉麵
玉米筍辣麻味增拉麵
2023-05-02
炒芽菜辣麻味增拉麵
玉米筍辣麻味增拉麵
  • 炒豆芽菜辣麻味噌拉麵
  • 玉米筍辣麻味噌拉麵
2023-05-01 55 浏览
在英皇isquare看电影 开始之前看到这家店刚好在附近就去吃了 我感觉店里叫位有点不太合理 我们在外面等了一会 进去之后看到里面满多空位的 但是服务生也没有叫外面的人进来坐 很多人都在外面晒太阳等 嗯..味道我感觉总体感觉一般般吧 拉面里的肉也很一般…不过玉米笋和糖心蛋我觉得挺好吃的 拉面也挺劲道的 但是我感觉拉面汤不是很好喝 还有就是生葱在汤里面一直弄不熟 生生的 我感觉也挺影响味道的 很冲 我感觉下次有机会吃的话走葱可能会好一点点…
2023-04-28 105 浏览
來自日本嘅過江蟲,再次話比我地聽,唔係所有黎自日本嘅餐廳都係好野!曲線支持本土餐廳,感動,我哭死。$125 (加左$15蛋) 莞荽辣麻味噌拉麵小辣、小麻 = 10小辣與5小辣之間。點解我要用譚X辣度做比較?因為佢辣嘅味道同譚X係一模一樣!我甚至懷疑佢係攞左譚X嘅辣油添。除左譚X辣油味外,完全唔知味噌去左邊。莞荽ok,不過大家唔好忘記呢碗野$110,係$110呀,唔老,一般香,屬實一般。腩肉!!!!!!!!舊肉真係鬼一般垃圾,可唔可以話比我聽,點解要白烚佢?滷吓又好,攞汁煎吓又好,有咁多種令舊肉好味D嘅方法,你係要選擇最難頂嘅白烚。你對自己D湯好有信心會夠濃味?我依加就同你講,唔係,你舊肉充滿着令人冇胃口嘅肥膩,你D湯仲衰過譚X嘅湯。PS D水居然唔係冰水,垃圾中嘅垃圾,簡直違反左日本拉麵界嘅基本法

$125 (加左$15蛋) 莞荽辣麻味噌拉麵

小辣、小麻 = 10小辣與5小辣之間。

除左譚X辣油味外,完全唔知味噌去左邊。

-鬼金棒-@尖沙咀.以為日本的麻辣會好小兒科的話,哩間鬼金棒會令你有驚喜。.Menu有8款拉麵選擇,無論辣度同麻度都可以自由選擇,就算唔食得辣都唔洗驚無野食。.見到有爆茜拉麵,唔洗諗即刻去試下。.莞茜辣麻味噌拉麵 (小辣中麻) ($110)另加玉米筍($15)/ 蔥花 ($15)拉麵上舖滿超越多的莞茜,未食已經聞到莞茜香味,上要再放上追加的玉米筍,賣相好吸引。.好鍾意佢地的湯底,夠濃厚,而又唔會似一般湯麵湯底咁油膩。今次選擇左小辣中麻,辣度比想像中淡,麻香好足,有多層次的麻辣味道同口感,食得好過癮。.加上另加的蔥花,份量超級多,更提起麻辣湯底的滋味。.玉米筍有黑蒜油調味,加上好似火炙過的香味,更為惹味。.拉麵本身已經有2件厚身叉燒,與其他店不一樣的,這裡的叉燒係用角切腩肉,非一片片的叉燒。腩肉好入味,唔會好老,帶點油脂食落更香。.麵條唔算係幼身,食落好彈,夠掛湯。.碗麵好岩我口味,我食到連湯都飲清光。.特製麻辣味噌拉麵 (小辣小麻) ($120)寶寶點哩款就有埋溏心蛋,餐廳選用左蛋黃較橙的蛋去煮,蛋味較濃。咬開真係有流心的效果。.哈蜜瓜梳打 ($35)都幾甜的飲品.每次食拉麵都會覺得拉
-鬼金棒-
@尖沙咀
以為日本的麻辣會好小兒科的話,哩間鬼金棒會令你有驚喜。
見到有爆茜拉麵,唔洗諗即刻去試下。
莞茜辣麻味噌拉麵 (小辣中麻) ($110)
另加玉米筍($15)/ 蔥花 ($15)
加上另加的蔥花,份量超級多,更提起麻辣湯底的滋味。
玉米筍有黑蒜油調味,加上好似火炙過的香味,更為惹味。
麵條唔算係幼身,食落好彈,夠掛湯。
碗麵好岩我口味,我食到連湯都飲清光。
特製麻辣味噌拉麵 (小辣小麻) ($120)
哈蜜瓜梳打 ($35)
都幾甜的飲品
每次食拉麵都會覺得拉麵的份量好多,但哩個麻辣拉麵真係好岩的口味,雖然好飽但都忍唔住食晒成碗。
🌸上次試完尖沙咀一間日式拉麵,同事介紹小編另一間唔錯嘅拉麵店,聽講佢嘅辣度唔係普遍日式嘅溫和辣,而係香港人都會怕嘅辣味,所以小編就去幫手一試究竟🙆🏻‍♀️-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍜 芫荽辣麻味噌拉麵 $140爆芫上菜,顏色同造型已經好吸引😍 飲左頭啖湯,湯式厚身味濃,所以好容易掛係拉麵上面👍🏻叫左小辣,辣勁係有的,作為日式料理,呢款辣度係有驚喜🙆🏻‍♀️ 拉麵質地好彈牙,偏粗身,有少少烏冬嘅感覺,好味🥰推薦❗️-餐廳裝修亦都好有feel,到處都係鬼太郎小鬼,打卡一流啊🥳-📍 鬼金棒 (尖沙咀)@kikanbo_hongkong 尖沙咀金馬倫道20號地舖-環境:🌸🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸🌸-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處
🌸

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🍜 芫荽辣麻味噌拉麵 $140

餐廳裝修亦都好有feel,到處都係鬼太郎小鬼,打卡一流啊🥳

📍 鬼金棒 (尖沙咀)
@kikanbo_hongkong
尖沙咀金馬倫道20號地舖
環境:🌸🌸🌸🌸🌸
味道:🌸🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸🌸
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #尖沙咀美食 #香港探店 #香港旅遊攻略 #尖沙咀黃店 #味玉 #鬼金棒 #鬼金棒香港 #芫荽控
2023-04-25 27 浏览
之前喺銅鑼灣食過鬼金棒,都幾鍾意佢嘅麻辣味噌拉麵。今次去開尖沙咀,咁啱又想食拉麵,再次幫襯鬼金棒。店舖同樣走暗黑路線,擺放左多個鬼面具,而環境亦都更大更闊,坐得幾舒服。食物主打麻辣味噌拉麵,可以選擇適合自己嘅辣度,另外佢可以加配小碟味玉辣麻味噌拉麵先講湯底,湯底味道豐富而且濃郁,有味噌嘅香味,而且辣味同鹹味協調得幾好,味道夾埋一齊幾溫和。拉麵麵質煙韌有咬口,而且較為粗身,幾掛湯。叉燒厚,肉質軟腍。味玉生熟程度啱啱好,有糖心效果,味道都幾濃郁。.增量叉燒x2辣麻味噌拉麵叉燒兩條大大條,肥瘦均勻,肉質軟腍,脂肪位入口有少少化開,味道幾香,而且夠入味。另外仲加左味玉同芽菜,芽菜非常爽口鮮甜。無糖可樂食拉麵點少得飲汽水,解渴解辣

增量叉燒x2辣麻味噌拉麵

無糖可樂
食拉麵點少得飲汽水,解渴解辣
2023-04-23 41 浏览
#鬼金棒(尖沙咀).係我encore得最多次嘅拉麵😍鍾歡佢獨特嘅辣味味增湯,鍾意佢嘅麵質。🫣曾經居日嘅朋友話香港嘅鬼金棒甚至比日本嘅鬼金棒好食。.#增量叉燒辣麻味增拉麵 $115 +蛋$15+芽菜$15大大舊肉,比起普通的話,舊肉真係大好多。由於瘦肉同肥肉相間,🐷呢種肉一絲絲得黎好腍而且鹵得好入味。蛋係必加的!呢度嘅蛋唔係唐心而係一顆原整嘅流心蛋。深橙色嘅蛋黃😍,勁滑嘅蛋白。.#特制辣麻味增拉麵 $120 小辣+$15鬼增麻特制整體最豐富有肉有蛋同少少配菜。😽食過幾次嘅關係,好想試吓鬼增係咩料😝。成碗野變左灰沉沉,都咪話唔嚇親。連粒蛋都灰都成粒長洲大魚蛋咁。🤣🤣🤣鬼增係真係麻好多,成個嘴會拮拮但亦因為太多調料嘅關係,有啲苦。會繼續間唔中都想食。.人均消費$120-$150
#鬼金棒(尖沙咀)

#增量叉燒辣麻味增拉麵 $115 +蛋$15+芽菜$15

#特制辣麻味增拉麵 $120 小辣+$15鬼增麻
特制整體最豐富有肉有蛋同少少配菜。

會繼續間唔中都想食。
人均消費$120-$150