2023-03-19 145 浏览
之前網上見日本人都話好食,一直都想試但試完失望,專登早啲去食驚好多人,星期六晚6:00去到直入唔使等,平時有食開辣,因為見啲人話真係辣嘅所以叫咗芫茜小辣小麻試吓,點知完全冇麻同辣味,同唔辣冇分別,湯唔熱係暖嘅,但麵係熱嘅,肉外面係暖入面直情係凍嘅,麵係粗身嘅拉麵,本身已經唔鍾意食粗嘅拉麵,個麵仲要煮得太耐啲麵好似發脹咗咁,想正宗日式拉麵嘅話就唔好去食喇,周X拉麵好食好多,本身以為芫荽配拉麵會有驚喜,結果原來都係普通嘅港式拉麵,真心唔明點解網上咁多人讚好食,唔會再去食
2023-03-18
2023-03-18 72 浏览
呢篇應該喺喺Openrice入面第一篇食評一個麻甩佬想食碗麻辣拉麵,同埋另一伴成行,機會幾乎接近零。趁另一伴外遊,終於有Me time,去食碗期待已久嘅鬼金棒麻辣味曾拉麵入番正題,之前曾經喺日本食過一次,喺銅鑼灣亦食過一次,唯獨今次整體體驗較差。現在關已通,尖沙咀旅客滿滿,相信唔少都喺慕名而來。由於今次安排座位能側面觀看整個廚房運作,所以感受特別深。以往對拉麵店嘅想像喺拉麵廚師,因應客戶/師傅喜好,烹調每一碗拉麵。由煮麵、炒料、煮湯、擺放,每個工序有條有理,務求將一碗最熱、最「新鮮」拉麵奉到客人面前。但,今次見到嘅情境喺,師傅一次過煮10-12碗麵,全放於工作櫃前,再由兩位師傅分別一次過煮湯、炒芽菜。當然,所煮的份量為10-12份量。眼見,師傅將湯倒於12碗後,再逐一放置配料,麻辣粉等。待12碗麵都完成擺盤,再一一送到客人席前。為何觀感較差呢?一來,以往的味曾會先炒香再放湯煮滾,現在工序倒轉了,先煮湯再下味曾。能食得出分別嗎,有兩碗對比才能。二來,一次過要煮十幾碗拉麵,麵涼了、浸湯久了、麵質變了、溫度亦降了。香港地,成本掛帥,追求效率無可厚非。但可惜,無回頭了。
呢篇應該喺喺Openrice入面第一篇食評

為何觀感較差呢?

香港地,成本掛帥,追求效率無可厚非。但可惜,無回頭了。

芫茜麻辣味曾拉麵
我們去兩次這間「鬼金棒」,知道我的男神最愛吃拉麵,之前一次未放post..,三年後,今次第二次再來都係尖沙咀,進入店內..環境..設有吧枱座位及一般食桌,燈光十分好暗,周圍上面具嘅惡鬼,全紅色燈..主題是惡鬼,比我感到回到想起以前我們去北海道登別的地方周圍都是鬼嘅標誌,喜歡這個鬼公仔好得意「青鬼」、「赤鬼」,我們來點餐….👹1. 辣麻味噌拉麵 $135他揀增量叉燒 x2 多左加莞荽$20見它太多滿滿莞荽..睇都知他好愛吃莞荽,揀小辣小麻都唔會太辣,他吃得好滿足拉麵軟硬適中~2. 特製麻辣味噌拉麵 $120我揀這個拉麵,多左豆芽菜$15…我揀中辣又少麻,入口味噌味非常濃郁..這個五花腩好厚,肉質軟滑、好肥美,另外拉麵都好粗嘅麵條,食落爽滑彈牙,溏心蛋咬一口好正,不過份量亦好大..👍🏻

1. 辣麻味噌拉麵 $135
他揀增量叉燒 x2 多左加莞荽$20

2. 特製麻辣味噌拉麵 $120
特製麻辣味噌拉麵
辣麻味噌拉麵
特製麻辣味噌拉麵
辣麻味噌拉麵
今日嚟到鬼金棒食拉麵🍜呢度主打麻辣拉麵,亦有沾麵可以選擇。主要非配料係叉燒肉。不過我唔食得辣叫咗全部都係「走麻」同「走辣」。一碗係炒芽菜拉麵$ 100。一碗係增量叉燒拉麵。$135 叉燒都幾分量足夠一半肥一半瘦,好似食緊東坡肉咁部位唔錯,口感亦都滑流。拉麵比較粗的質地,不是幼身,軟硬適中。湯底亦都係白湯味噌。材料好足夠好野味,搭配韭菜芽菜等等充滿香味。遺憾沾麵以及一些可以配搭的小碗飯,當天已售罄。可以跟汽水同埋一D特色飲品。
今日嚟到鬼金棒食拉麵🍜
呢度主打麻辣拉麵,亦有沾麵可以選擇。主要非配料係叉燒肉。

不過我唔食得辣叫咗全部都係「走麻」同「走辣」。
一碗係炒芽菜拉麵$ 100。一碗係增量叉燒拉麵。$135
遺憾沾麵以及一些可以配搭的小碗飯,當天已售罄。
可以跟汽水同埋一D特色飲品。
2023-03-16 41 浏览
乍暖還寒的天氣特別想吃拉麵、又來到鬼金棒。本身對芫茜沒有太大喜好、但鬼金棒的芫茜辣麻味噌拉麵著實會令人上癮。微辣的湯底帶少許麻辣味、芫茜沒有了固有的草青味、但增添不少香氣。腩肉脂肪比例剛好、非常軟稔、入口即化的感覺。另外加了粟米芯、清甜爽脆的味道平衡了拉麵的油膩感、超讚!友人點的味玉辣麻味噌拉麵也是熱門之選、溏心蛋橙紅色的蛋黃緩緩流出、很好吃!每碗拉麵也有炒豆芽、粟米芯。不過如喜歡可另加$30 有這麼滿滿一碗炒豆芽、兩個人share 吃也剛好!
乍暖還寒的天氣特別想吃拉麵、又來到鬼金棒。

2023-03-16 39 浏览
吃辣是一種癮 就如很多人喜歡吃甜點一樣 大火翻炒配料滋滋作響的聲音 以及傳來的陣陣香氣 踏進店內已令人食慾大增🌶️.鬼金棒以辣麻味噌拉麵為最大賣點 麻辣度可自由調整 只麻不辣亦可 叉燒肥瘦分明而且充滿油香 濃郁湯底配上慢火炆煮的軟嫩叉燒 鹹香和油脂完美融合 那持久餘韻的魅力 讓味蕾充滿幸福的感覺🍜.店內環境較昏暗 以紅黑為主色調 牆壁掛上多個鬼怪面具 充斥著黑暗神秘的氛圍 現時香港拉麵湯底大多離不開豚骨 白雞湯和味噌口味 主打麻辣重口味的拉麵店不多 吃膩一般拉麵口味或自問無辣不歡的朋友 不坊來這裡一試😎
  • 玉米筍辣麻味噌拉麵
  • 增量叉燒麻辣味噌拉麵
上次食鬼金棒性價比幾好,今晚想快食個拉麵就又嚟左。哈哈!辣度麻度自我調節,gooood~ 入嚟環境比較暗,有風味~18:30就無哂沾麵啦,好搶手🥹炒豆芽菜辣麻味噌拉麵 + 味玉 $115可以純粹辣啦,或者純粹揀麻都得,好自由!就算想要唔辣唔麻都得,純要豬骨湯味。炒豆芽菜份量都足,而且爽口掛湯。依度既叉燒好扺食!唔係薄切乾巴巴個啲款,係大厚肉!厚到成個課本咁。味玉好正,流心到癲!橙黃色蛋香配麵好味道!好creamy流汁,痴到麵都鮮蛋和啲!肉飯 $45飯粒飽滿,日本米!雖然唔係大肉飯,但都有一人飯量,夠食夠share!叉燒好似東坡肉嘅架勢🤪甜醬油,厚肉、唔老、五花飯香油脂!莞荽辣麻味噌拉麵 + 豆芽菜 + 玉米筍 $140加左$15玉米筍有好多😜 豆芽菜加$15都多甜!拉麵有啲似上海粗面咁樣,口感彈牙!芫荽加藥加豆芽加麻辣味好香好麻,唔會話太一口油!好惹味!
上次食鬼金棒性價比幾好,今晚想快食個拉麵就又嚟左。哈哈!

炒豆芽菜辣麻味噌拉麵 + 味玉 $115

肉飯 $45

莞荽辣麻味噌拉麵 + 豆芽菜 + 玉米筍 $140

加左$15玉米筍有好多😜

2023-03-14 36 浏览
最近去咗尖沙咀鬼金棒拉麵店的品嚐特色拉麵,入到去已經覺得好有feel,增量叉燒辣麻味噌拉麵和莞荽辣麻味噌拉麵加味玉~首先,增量叉燒的肉質非常嫩且美味,每一件都非常大隻,而且肉汁的味道已經完美地融入了湯汁中,給拉麵增添了更豐富的口感。此外,辣麻味噌湯的味道也十分出色,我們選擇了小辣,辣度和麻度都很適中,讓人可以享受到湯汁的豐富味道而不會太辣。莞荽辣麻味噌拉麵加味玉也非常好吃,飽滿而且時間適中的味玉和切到細細粒的莞荽為湯麵增添了更多的層次感。總體而言,我非常推薦鬼金棒拉麵店的這些拉麵!無論是喜歡食麻/辣都很合適。

同朋友👩🏻‍🦳一齊喺尖沙咀,佢想食日式🇯🇵拉麵🍜,仲話要食美味日式🇯🇵叉燒😆,咁我即刻去人肉電腦💻裏邊搜尋😆,搵到呢間🤩,就帶朋友👩🏻‍🦳行過去開餐😆我哋一人叫咗一碗拉麵🍜,朋友👩🏻‍🦳嘅係 $100 嘅「玉米筍辣麻味噌拉麵」,佢加咗 $15 嘅「溏沁蛋」同 $20 嘅「芫荽」,我就叫咗 $100 嘅「炒豆芽菜辣麻味噌拉麵」,加 $15 嘅「溏沁蛋」🤩麻同辣嘅 程度可以分開選擇,咁自己揀自己喜歡嘅辣度同麻度😆「玉米筍辣麻味噌拉麵」嘅玉米筍🌽幼嫩爽脆😋;拉麵湯底好濃郁😆「炒豆芽菜」炒得爽脆,湯底一樣係相當濃郁😆仲叫咗個無糖可樂😋,同拉麵一齊食,好夾🤩

麻同辣嘅 程度可以分開選擇,咁自己揀自己喜歡嘅辣度同麻度😆

「炒豆芽菜」炒得爽脆,湯底一樣係相當濃郁😆

仲叫咗個無糖可樂😋,同拉麵一齊食,好夾🤩
2023-03-07 51 浏览
鬼金棒一直好出名佢嘅麻辣拉麵 今日終於試到佢一入店就好有氣氛 滿滿日本嘅鬼嘅圖案 裝修 同埋音樂都好特別增量叉燒辣麻味噌拉麵 $115因為唔係太食到辣 所以叫咗小辣 但個種辣味湯底嘅香濃味已經撲鼻而來 佢嘅辣味幾獨特 唔會好似麻辣米線個隻味 但食落亦充滿驚喜拉麵底係較粗身嘅硬麵底 口感煙韌 配上湯底好食增量叉燒份量都幾多 相對頗多肥膏炒豆芽菜味噌拉麵 +味玉 $100+$15唔係幾敢食辣 另一換只加咗麻而無加辣湯底嘅麻味亦好香 配上拉麵食味道剛好 芽菜份量非常豐富 仲配有一件叉燒 食完好滿足雪碧 $15
鬼金棒一直好出名佢嘅麻辣拉麵 今日終於試到佢

湯底嘅麻味亦好香 配上拉麵食味道剛好 芽菜份量非常豐富
仲配有一件叉燒 食完好滿足

雪碧 $15
2023-03-06 68 浏览
Plan 緊日本行程都想食返碗拉麵,鬼金棒是一家充滿鬼怪的東京拉麵店,吃辣麻的拉麵很特別很吸引。玉米荀辣麻味噌拉麵$100小辣中麻味玉$15見到個色水已經流晒口水,小辣都唔係好辣,麻味夠,喜歡麻味重的可以挑戰高level,拉麵用上中扁麵,軟硬度適中。配料有很多,玉米荀有烤過,很香。叉燒是厚切五花腩肉,肥美入味,要再沾一下湯食,更滋味。芫荽辣麻味噌拉麵$100無辣小麻味玉$15豆芽菜$15芫荽和芽菜爆多,食拉麵都可以好健康,味玉一定要加,做得非常好,熟度適中,味道又香又濃郁。肉飯$45是完美的結束,一定要在吃完拉麵的時候,把飯加入湯裡面,是正宗日本食法,米飯很Q,跟湯頭很搭,令人一食難忘。

玉米荀辣麻味噌拉麵$100
小辣中麻
味玉$15

芫荽辣麻味噌拉麵$100
無辣小麻
味玉$15
豆芽菜$15

2023-03-06 49 浏览
👉🏻增量叉燒辣麻味增拉麵嗌左高辣同高麻,但都唔係好辣好麻🤔🤔🤔叉燒勁厚,上面層肥膏好肥,好似東坡肉😂😂😂所有野都ok,係碗湯好油🙈🙈🙈非重口味人士慎選
👉🏻增量叉燒辣麻味增拉麵

嗌左高辣同高麻,但都唔係好辣好麻🤔🤔🤔
叉燒勁厚,上面層肥膏好肥,好似東坡肉😂😂😂
所有野都ok,係碗湯好油🙈🙈🙈
非重口味人士慎選
對於拉麵🍜,一直都是沒有抵擋力。最近孖住好友來到了位於尖沙咀金巴利道的拉麵店,去到門店,已經看到很多精怪造型的擺設👹,而你亦可以看到師傅烹調的情況,透明度極高!以QR code點餐之後,就點了如下:🌽🍜玉米筍辣麻味噌拉麵 $100玉米筍向來都是我的最愛❤️,份量亦有不少,玉米筍很爽脆,而叉燒亦是半肥瘦狀態,相當有層次,而咬下去不痴牙,相當軟腍,而麵質軟硬得宜,配合味噌湯底,帶有蒜香、蔥花、芽菜,相當惹味😋!🌶️🍜增量叉燒辣麻味噌拉麵+味玉🥚+玉米筍🌽 $145朋友叫了增量叉燒辣麻味噌拉麵,而且是少麻少辣,變相更開胃惹味了。增量叉燒與普通的分別是叉燒更大嚿,更有厚度☺️。配上甜甜的味玉🥚以及爽脆的玉米筍🌽,令整碗拉麵都更具層次呢😝!整體來說,這裡環境舒服,而且也可以自行揀選麻和辣的程度,同時你亦可以按照喜好選擇你喜歡的配料,選擇度高😄!希望下次再來這裡吃其他款式的拉麵🍜。

🌽🍜玉米筍辣麻味噌拉麵 $100

🌶️🍜增量叉燒辣麻味噌拉麵+味玉🥚+玉米筍🌽 $145

• 玉米筍辣麻味噌拉麵
  • 增量叉燒麻辣味噌拉麵
2023-02-27 59 浏览
𝐼𝐺@62.𝑙𝑜𝑦𝑎 ❣︎ 門口有相當吸睛的醒目裝修入面裝修得好日式風格🇯🇵黎到見到門口都已經聚集左啲人以QR Code落單👍🏻落單system好user friendly操作好暢順,好多細節口味位都可以揀♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.6/5 特製麻辣味噌拉麵 $150豆芽菜 +$15·玉米荀+$15麻度同辣度都可以揀我揀左小辣中麻唔會太辣又幾香口中麻唔會食到個嘴震下震下味噌湯底好濃郁就算唔係沾麵,啲麵麵掛哂啲湯汁另外麵量麵幾多😂女仔可以叫少麵✨另外舊五花肉不得不講💥💥極厚又入味,好正總括黎講鐘意味噌既朋友好推薦👍🏻
𝐼𝐺@62.𝑙𝑜𝑦𝑎
❣︎ 門口有相當吸睛的醒目裝修
入面裝修得好日式風格🇯🇵
黎到見到門口都已經聚集左啲人
以QR Code落單👍🏻
落單system好user friendly
操作好暢順,好多細節口味位都可以揀

♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.6/5
特製麻辣味噌拉麵 $150
豆芽菜 +$15·玉米荀+$15
麻度同辣度都可以揀
我揀左小辣中麻
唔會太辣又幾香口
中麻唔會食到個嘴震下震下
味噌湯底好濃郁
就算唔係沾麵,啲麵麵掛哂啲湯汁
另外麵量麵幾多😂女仔可以叫少麵✨
另外舊五花肉不得不講💥💥
極厚又入味,好正
總括黎講鐘意味噌既朋友好推薦👍🏻
人氣高質拉麵店😍 店面不算大 晚市時間總是客滿。進入店內,整個空間十分簡潔舒適,以木質為主調,讓人感到溫馨自然,燈光昏暗,好有氣氛,環境乾淨企理,好適合二人或朋友約會🤗 除了可坐在吧台觀看廚師製作過程外,店內也提供桌椅,讓顧客可以舒適地享用美食。店內的服務員態度也十分友好晚市二人消費:$295 🫧不設加一費用🫧💖食評💖𝑹𝒂𝒎𝒆𝒏🍜增量叉燒辣麻味噌拉麵 ($115)✨加配 味玉 (+$15)✨🍜玉米荀麻辣味噌拉麵 ($100)✨加配 味玉 (+$15)✨配料有流心蛋、芽菜、粟米芯、青蔥等味噌湯底十分濃郁,鹹香惹味,回味無窮🤤 配料多,叉燒大件!半肥瘦,非常入味,口感軟熟👍🏻 玉米荀的鮮甜和麻辣味噌的辣味非常搭配,玉米荀的口感也很不錯,十分爽脆,份量多拉麵偏粗身,有嚼勁,吃起來十分有口感,好吃!😋👍🏻 肉碎飯 走韭菜($35)✨肉碎非常入味,肉質鮮嫩,搭配上珍珠米,吃起來非常過癮,一小豌便飽肚~𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌可樂 Zero ($15)✨

晚市二人消費:$295 🫧不設加一費用🫧

💖食評💖

𝑹𝒂𝒎𝒆𝒏
🍜增量叉燒辣麻味噌拉麵 ($115)✨
加配 味玉 (+$15)✨
🍜玉米荀麻辣味噌拉麵 ($100)✨
加配 味玉 (+$15)✨

配料有流心蛋、芽菜、粟米芯、青蔥等
拉麵偏粗身,有嚼勁,吃起來十分有口感,好吃!😋👍🏻

肉碎飯 走韭菜($35)✨

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌