2023-05-10 150 浏览
📍 鬼金棒 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道20號地舖———————————————第一次嘗試號稱「死神拉麵」嘅日本過江龍拉麵店🤩 店舖環境,以日本鬼怪為主題,有紅紅黑黑嘅燈光,似乎行一種暗黑路線~ 裏面除咗四人座位仲設有吧枱,環境唔算大,所以坐得都有少少迫😛 背景不停播住太鼓嘅音樂,全晚都冇轉過歌,其實都有少少洗腦哈哈哈增量叉燒辣麻味噌拉麵 味玉辣麻味噌拉麵 追加小碟:粟米筍🌽(💰: 30 hkd) 炒香左嘅粟米筍味道依然好清甜,表面帶啲焦香,可以選擇就咁食又得,剩返落拉麵湯底度食又可以😝 份量一啲都唔吝嗇,有成30幾條咁多,我哋見到都嚇咗一跳!
📍 鬼金棒 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道20號地舖
———————————————

增量叉燒辣麻味噌拉麵 [中麻中辣]
(💰: 115 hkd)

特濃湯底聽講係熬咗高達八個小時,裏面有好多唔同款嘅辣椒同唐辛子,我呢碗拉麵嘅湯底叫咗中麻中辣,食落我個人感覺似平時譚仔嘅三小辣😆 湯底唔會太油膩,但係味道好濃郁~麵條方面,拉麵麵質好掛湯,食落煙煙韌韌😋

至於叉燒嘅話,脂肪同肉嘅比例近乎一比一,咬落去軟冧冧幾鬆軟,肉味濃郁得來又唔會太肥膩,增量版本有成兩大嚿,食到我捧住個肚🤣🤣

味玉辣麻味噌拉麵 [小麻小辣]
(💰: 100 hkd)

呢款拉麵都有叉燒,再加埋一隻溏心蛋,呢度稱之為「味玉」,蛋黃呈溏心狀態好入味呢,配搭起拉麵一齊食簡直係一流💯 小麻小辣方面幾啱鍾意淺嘗佢嘅麻辣口味,但又食唔到太辣嘅朋友,因為同時都可以食到佢原本嘅味噌湯味~

追加小碟:粟米筍🌽
(💰: 30 hkd)