2023-10-08
麗晶酒店的悠閒下午 🎂💕同好友慶祝生日,喺官網booking預訂window seat同甜品生日牌係必須的!🎂今年重開嘅麗晶酒店,前身係洲際酒店✨ 酒店大堂依舊行高尚路線,海景景觀一流,座位寛闊適合談心,沒有用餐時限可以坐到日落,舒服渡過一個悠閒嘅下午👧🏻👧🏻Afternoon tea set 💙💙 $888/2|🧡前菜 魚子三文魚配薑汁撞奶好fresh好開胃!有個小插曲就係撞奶冇凝固到 水汪汪(≧∀≦ 職員即刻幫我地更換過另一份👍🏻🎂手指三文治(8件)Tea set嘅唯一鹹點,有4款唔同口味,全部好好食。最有驚喜係鵝肝醬配鮑魚仔三文治🤍🍰精美甜點(6件)有3款唔同口味,分別係士多啤梨、芒果同梨,賣相十分精緻,味道偏普通🦦 Madeleines and Scones (4件)配jam & cream口感鬆軟,配埋3隻味嘅果醬都唔錯,聽講可以refill但我同朋友已經好濟食唔落🤰🏼🍨青檸雪芭酸酸甜甜好開胃,雪芭喺我地食cake食到一半濟濟地嗰時就送上,即刻有胃口繼續食cake🫖自選飲品兩杯特別推薦💙必點Pantone Classic Blue🫖💙個茶壺有酒店logo,打卡一流,藍藍地嘅碟
Afternoon tea set 💙💙 $888/2|
Afternoon tea
🧡前菜 魚子三文魚配薑汁撞奶
好fresh好開胃!
🎂手指三文治(8件)
🍰精美甜點(6件)
🍨青檸雪芭
Pantone Classic Blue🫖
🫖自選飲品兩杯
特別推薦💙必點Pantone Classic Blue🫖💙
個茶壺有酒店logo,打卡一流,藍藍地嘅碟豆花茶好靚,味道偏淡
🌿朋友點左Organic Jasmine Pearl,個茶壺係透明壺睇到入面啲茶葉,冇酒店logo的,味道就正正常常
總結:景色一流,可能多三文治嘅緣故所以兩個女仔食都好飽🫖💕 慶祝生日好地方
缺點:以5星級酒店水準來說,味道一般✨沒有太大驚喜,追求食物質素的話一定有更多好選擇
👅 味道:6.5/10
🥂 賣相:8.5/10
🌿 環境 : 9.0/10
🙇🏻 服務 :8/10
📍性價比:7.0/10
💰 人均消費:$400/pp
用餐時段:下午茶
__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __
——————————————————————
香港麗晶酒店 大堂酒廊 (尖沙咀)
The lobby Lounge at Regent Hong Kong
尖沙咀梳士巴利道18號香港麗晶酒店大堂
🚌尖沙咀/尖東站J出口,步行5分鐘