2023-07-07
已經吾係第一次嚟食麗晶嘅下午茶🥰 新開業初期吃過一次,Scone & Madeleine真係咁多間酒店下午茶入面數一數二出識。Madeleine係暖嘅,口感外脆內軟。Scone都係一樣新鮮,但略微欠缺蛋香。今次食依個scone,酒店配搭咗Clotted Cream, 無花果果醬及檸檬薑味果醬,同scone一齊食,非常配搭👍🏻今次另一特色嘅係薑汁撞奶,無錯,係薑汁撞奶。一開始聽職員介紹,我都有啲驚訝😥 因為依個薑汁撞奶係新嘅,之前食afternoon tea set都冇。另外嘅驚訝點係第一次聽有酒店下午茶會加薑汁撞奶做最開始嘅一道食物。職員先放低預先準備好嘅薑汁,然後即場將奶撞入薑汁内,然後用裝有魚子醬柚子蝦肉嘅小碟冚住焗一陣,令薑汁撞奶凝固。同行5人,包括我自己在內,有3個人嘅薑汁撞奶吾能夠成功凝固🫣 最後要職員換新嘅比我地先成功。麗晶酒店嘅薑汁撞奶係我暫時食過最好嘅薑汁撞奶😋 薑味同奶香濃,連平時吾好薑嘅我都覺得好食。反而冚係上面嘅小食就有啲失望。聽職員介紹話係有蝦、柚子,味道酸酸甜甜。但我食落去,咩味道都冇。入面嘅魚子醬及魚子冇咸鮮香味,柚子味都食吾出,確實有代改善。四款鹹點面包都
Afternoon Tea Set
Afternoon Tea Set
四款鹹點面包都好好食,吾會令人覺得「又係包啊?!」依種感覺。最好食嘅係鵝肝醬包,肝醬味好出,咬一啖整個口腔已經充斥焦刁鵝肝醬嘅鹹香。
食完鹹點,職員會奉送一人一杯檸檬雪芭,清理口味嘅味道,然後先食甜點。檸檬雪芭充滿住檸檬香,加埋面頭嘅少量檸檬皮一齊食,好出色。我自己略厭覺得有少少甜,只係個人口味偏淡。
甜品方面,我個人覺得比起初期剛開業,係有改善到,有進步咗。今次嘅甜品係好食嘅,冇之前咁死甜。個人認為最好食嘅係梨朱古力榛子甜點,上層係用梨整成嘅啫喱,下層係朱古力榛子蛋糕,好夾。
Afternoon Tea Set (檸檬雪芭)
總結,成個下午茶係好完滿、滿足。整體食物質素非常高,職員服務態度非常良好,環境舒適,人流吾多,只係背景音樂有啲大聲😂 大致上嘅體驗都十分好👍🏻 係一個好好享受下午茶嘅地方。