2024-02-14 1551 浏览
2024 新一年嘅開始要搵間每樣野都很好的酒店食返個afternoon tea~開返無幾耐時試過,感覺不錯,所以新嘅一年又來看看有沒有什麼變化!結果係比我預期更好,值得我重出寫一篇食評!也升回我心中的afternoon tea 餐廳top 3之一!^^首先環境不用說,繼續是很寬敞的位置,加大玻璃採光維港景色,很舒服!而且不限時,相當悠閒,現在很多tea也限時一兩輪~今次是新一年的menu, 比上次感覺多了食物!上次來吃只有兩個scones, 今次多返兩個正常返~cotten cream繼續好好食,不過berry jam那個略覺得味道怪了點~Scones繼續暖暖及有牛油香氣,即使我們因為拍照隔了一陣子才吃也有微暖~瑪德蓮蛋糕也香口,外有少少脆感,內很鬆軟~最驚喜的是竟然有薑汁撞奶,侍應介紹完後,便放了小漏斗計時,ok便可以吃!很薑味,很配當天有少少涼風,可以暖胃暖身,質感很滑!三文治一如既往好吃,由淺味至濃味~每一件都很用心,也有頂上的醬料及裝飾去配搭!雖然都是熟悉的款式,如三文魚、雞肉、醉蛋等,但加上醬及混合配料,味道很好!訂座時有mark生日,同朋友慶生! 餐廳會準備生日牌~全場最好

afternoon tea set

薑汁撞奶

訂座時有mark生日,同朋友慶生! 餐廳會準備生日牌~

全場最好吃我覺得是這個,本身不太喜歡吃栗子蛋糕類,但這個入口真的絲滑 smooth 到不能形容,內裡有些柚子肉,最底有糖粉脆,多重味道!

這個玫瑰berry也不錯,聞落已有rose香氣,內裡有berry肉同醬,但又不會太酸~底層還有脆粒餅很好吃!

全部甜品都不會過甜,而且每件的cream很滑很好吃得來不會覺得膩,這很重要!

青檸雪芭

吃到差不多,最後侍應奉上青檸雪芭,可以中和成個tea refresh一下,清涼得來不會極酸,很好的結尾!

服務一如以往的五星級,而且侍應不停幫手加水及看到茶杯沒有水也會斟,很自動自覺!

加上每一位侍應也笑容滿臉,給客人很nice很warm之感!

吃過不少餐廳及酒店afternoon tea的小妹我經常說:餐廳或酒店各方面的應要對得起相應的價錢,不論多客人或少客人!

第二次吃後感想:值得繼續encore的一間!
2024-02-03
$488.5 (下午茶)
庆祝纪念
生日
afternoon tea set
青檸雪芭
  • Afternoon tea
2024-06-09 0 浏览
今日喺文化中心睇完天鵝湖芭蕾舞表演,喺場刊度發現原來憑票尾七日內到麗晶酒店The Lobby Lounge有餐飲優惠。三道菜晚餐只需要$440,仲包埋一杯紅酒或白酒,在五星級酒店內這價錢非常划算。3-course set menu:Starter: Chef’s recommendation, 今日係Parma ham bruschettaDaily Soup: 扁豆忌廉湯Main: Catch of the Day or Chef’s Cut, 我哋揀咗牛扒套餐內容每日都會有點不同,以呢個價錢一路欣賞維港夜景,一路食飯,真係超值。
3-course set menu:
Daily Soup: 扁豆忌廉湯

2024-06-09
趁𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐰𝐞𝐞𝐤還剩幾天好好把握時機和進度寫下這個𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰😆𝐑𝐞𝐠𝐞𝐧𝐭 𝐇𝐨𝐭𝐞𝐥翻新後終於有機會來~環境非常浪漫,一大片維港絢爛繽紛的夜景一覽無遺!很適合𝐝𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠/閨蜜慶祝🎉———✤ 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐖𝐞𝐞𝐤 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫|$𝟒𝟗𝟖(𝐏.𝐒. 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐦𝐞𝐧𝐮來說沒有隱藏收費太讚了!)✰ 煙三文魚溫泉蛋/蘆筍泡沫/魚子醬𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 可選這個𝐨𝐫 湯!綿密細緻的淡綠色泡沫原來是蘆筍口味的,入口輕盈清新;底部有鹹香的煙三文魚以及奶香味濃郁的溫泉蛋,搭配少許𝐜𝐚𝐯𝐚𝐢𝐫點綴,實屬上乘之作❤️✰法式馬鈴薯湯不過不失~較淡口✰ 香煎三文魚/法式燉菜𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞可以選擇魚/牛;三文魚魚皮煎得香脆不肥膩,魚肉嫩滑之餘帶點魚油脂的鹹香;番茄𝐛𝐚𝐬𝐞𝐝的燉菜熬煮得軟稔,整體不錯👍✰慢煮和牛/迷你羅馬生菜/墨西哥青醬𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮比較失望🥹𝟑片薄切𝐛𝐞𝐞𝐟肉質較硬較乾身,無法展現和牛的優點🥹✰ 雜莓布列塔尼酥餅雜莓布甜品也是可以二選一;這次順道慶祝友人生日😆生日牌的字體優雅,外型精緻,打卡一流🍰𝐭𝐚𝐫𝐭底酥脆,搭配𝐯𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦和酸甜水果
———
✤ 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐖𝐞𝐞𝐤 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫|$𝟒𝟗𝟖

✰ 煙三文魚溫泉蛋/蘆筍泡沫/魚子醬

✰法式馬鈴薯湯
不過不失~較淡口

✰ 香煎三文魚/法式燉菜

✰慢煮和牛/迷你羅馬生菜/墨西哥青醬

✰ 雜莓布列塔尼酥餅
雜莓布甜品也是可以二選一;這次順道慶祝友人生日😆生日牌的字體優雅,外型精緻,打卡一流🍰𝐭𝐚𝐫𝐭底酥脆,搭配𝐯𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦和酸甜水果🫐

✰ 精選雪糕
𝐡𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞雪糕分別有朱古力/咖啡以及雲尼拿,質地柔軟細膩~
大堂走廊餐廳枱同枱之間空間感大,私隱度高,位置亦對正維港景色🌃情調十分好,適合做慶祝餐廳🫶🏻當日試咗498 3-course Menu,前菜、主菜同甜品各有兩款選擇🤗我哋分別試晒全部食物😆🍽️前菜🥣煙三文魚溫泉蛋/蘆筍泡沫/魚子醬蘆筍刨絲同打成醬、泡沫,配上流心温泉蛋♨️,碎三文魚同魚子醬🤩冷盤配搭新鮮,味道亦出色,係十分有記憶點既前菜🥔法式馬鈴薯湯薯仔濃湯配上脆薯作點綴,湯咸度適中👍🏻🍽️主菜🐟香煎海鱸魚/法式燉菜魚既質感厚實,皮煎得香脆😆🐄慢煮和牛 /迷你羅馬生菜/墨西哥青醬和牛份量足足有4嚿👏🏻一切落非常淋身,好入味🤗生菜亦十分爽口🥬🍽️甜品🥧雜莓布列塔尼酥餅士多啤梨同紅莓🍓配上脆撻底🥧味道可以非常精緻🫶🏻🍨 自家製雪糕(三球)有朱古力🍫雲呢拿同咖啡味,三大球手工雪糕大滿足😍整體黎講,性價比算不俗,但套餐唔包飲品,另外叫酒會配nuts同橄欖👍🏻

🍽️前菜
🥣煙三文魚溫泉蛋/蘆筍泡沫/魚子醬
煙三文魚溫泉蛋/蘆筍泡沫/魚子醬

🥔法式馬鈴薯湯
薯仔濃湯配上脆薯作點綴,湯咸度適中👍🏻
法式馬鈴薯湯

🍽️主菜
🐟香煎海鱸魚/法式燉菜
魚既質感厚實,皮煎得香脆😆
香煎海鱸魚/法式燉菜

🐄慢煮和牛 /迷你羅馬生菜/墨西哥青醬
慢煮和牛 /迷你羅馬生菜/墨西哥青醬

🍽️甜品
🥧雜莓布列塔尼酥餅
士多啤梨同紅莓🍓配上脆撻底🥧味道可以非常精緻🫶🏻
雜莓布列塔尼酥餅

🍨 自家製雪糕(三球)
有朱古力🍫雲呢拿同咖啡味,三大球手工雪糕大滿足😍
自家製雪糕(三球)

煙三文魚溫泉蛋/蘆筍泡沫/魚子醬
法式馬鈴薯湯
香煎海鱸魚/法式燉菜
慢煮和牛 /迷你羅馬生菜/墨西哥青醬
雜莓布列塔尼酥餅
自家製雪糕(三球)
家人们,来香港一定要体验一次下午茶,真的值!!👍尤其是丽晶酒店的绝美180度海景下午茶不仅食物高质,还有五星服务,看看维港海景边吃边聊天真的特别放松惬意!❤️真心建议来香港的家人们来体验一下,真的是按头安利! 我和闺蜜体验了季节限定的春季下午茶主题🍃蝶豆花茶好好喝,味道清新,颜色好美~放了一片柠檬下去就变色了,好梦幻~🌈 💖招牌四式咸点三文治一如既往的好吃,由浅味至浓味~每一件都很用心,味道很好!面包片和夹心都是不同口味和颜色搭配,果酱点缀真的好美到舍不得吃掉,卖相爆吸睛! 🍰甜点是3款精致的法式蛋糕,抹茶、西柚、香蕉每一款的味道都长在我的味觉上,底层还有脆粒餅很好吃~🌸经典松饼和玛德莲贝壳蛋糕我真的超爱松饼,涂上凝脂奶油真的超赞!淡淡的云尼拿味不会甜腻玛德莲蛋糕也香口,外有少少脆感,內很松软~好拍又好吃! 🌸品尝顺序建议:咸点 → 甜点 → 英式松饼 🍋柠檬雪葩,待吃完以上茶点,店员会呈上雪葩可以中和整个tea refresh一下,真的是很完美的结尾~ ✨食物好吃不多说了,重点是他们家的员工都很细心体贴!介绍茶点时很用心很专业❗️还不停帮手加水很自觉~感觉很温暖~✨ 全部甜品都不会过甜,
家人们,来香港一定要体验一次下午茶,真的值!!👍
尤其是丽晶酒店的绝美180度海景下午茶
不仅食物高质,还有五星服务,看看维港海景边吃边聊天
真的特别放松惬意!❤️
真心建议来香港的家人们来体验一下,真的是按头安利!

我和闺蜜体验了季节限定的春季下午茶主题🍃
蝶豆花茶好好喝,味道清新,颜色好美~
放了一片柠檬下去就变色了,好梦幻~🌈

💖招牌四式咸点三文治一如既往的好吃,由浅味至浓味~
每一件都很用心,味道很好!
面包片和夹心都是不同口味和颜色搭配,果酱点缀
真的好美到舍不得吃掉,卖相爆吸睛!

🍰甜点是3款精致的法式蛋糕,抹茶、西柚、香蕉
每一款的味道都长在我的味觉上,底层还有脆粒餅很好吃~
🌸经典松饼和玛德莲贝壳蛋糕
玛德莲蛋糕也香口,外有少少脆感,內很松软~好拍又好吃!

🌸品尝顺序建议:咸点 → 甜点 → 英式松饼

🍋柠檬雪葩,待吃完以上茶点,店员会呈上雪葩

✨食物好吃不多说了,重点是他们家的员工都很细心体贴!

✨ 全部甜品都不会过甜,而且每件的cream很滑很好吃,不会觉得腻,这很重要!

🌸整体来说食物质素非常高,份量刚好,整体搭配甜咸度也适中,整个体验很棒,个人超级喜欢,环境非常舒服,悠闲放松,也适合拍照打卡!仪式感拉满!!女生真的抗拒不了!!

📍香港丽晶酒店 大堂酒廊 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18号香港丽晶酒店大堂

2024-05-02 72 浏览
tea set 賣相簡潔精緻✨ 最正喺大堂酒廊有無敵維多利亞港景色😎 嘢食嚟講覺得甜點比鹹點出色 scone就口感有啲乾同太硬實😶  🔖 餐前小點 🔸椰菜花奶凍配魚抹醬  手指三文治 🔸辣肉腸配蕃茄 🔸煙燻牛肉配康堤芝士 🔸玉子配魚子醬 🔸藍蟹配青檸魚子醬  精選糕點 🔸抹茶 🔸香蕉 🔸西柚  新鮮烘焙配濃縮奶油及自家製果醬 🔸傳統鬆餅 🔸瑪德蓮貝殼蛋糕 精選名茶或咖啡 $$: HK$888/2位

嘢食嚟講覺得甜點比鹹點出色

🔸瑪德蓮貝殼蛋糕

精選名茶或咖啡

$$: HK$888/2位

2024-04-28 39 浏览
-🔶Afternoon Tea🫖 ($888 for TWO)Savories🥪Selection of Sandwiches🔹煙三文魚三文治🐟🔹日式雞蛋伴魚子醬三文治🍳🔹黑松露忌廉三文治🥪🔹蟹肉牛油果三文治🦀🥑首先講下佢嘅鹹點 佢哋提供咗一系列精心製作嘅三文治😍 佢哋大小適中 係手指size🥪 我第一件食嘅係蟹肉牛油果🥑 最好食就係呢件 本身呢個組合已經好好食 蟹肉鮮甜😍 我覺得另外一件嘅煙三文魚味道太鹹🥲 上面有香草同埋魚子🌱 我平時都鍾意食黑松露 都幾期待呢件 但食落又麻麻哋😑 最後一件雞蛋三文治配上魚子醬 口感柔滑 好似布丁🍮🍰Seasonal Pastries🔸開心果泡芙🥠🔸車厘子蛋糕🍒🔸焦糖蘋果🍎季節限定嘅甜品入面 我最鍾意呢個開心果泡芙🥠 佢嘅外皮酥脆 裏面塞滿咗濃郁嘅開心果醬 令人難以抗拒 佢嘅口感好輕盈 唔會太膩😋 另外仲有車厘子蛋糕 底下係撻皮 再配上忌廉同面頭嘅車厘子🍒 我本身就麻麻哋車厘子嘅製品🤭 而焦糖蘋果入面好似蘋果批嘅餡 味道偏甜🍎🔹Signatures Madeleines and SconesServed with homemade jam and c
Savories

🍰Seasonal Pastries
🔸開心果泡芙🥠
🔸車厘子蛋糕🍒
🔸焦糖蘋果🍎

除咗鹹點同甜品 teaset 仲有英式鬆餅🥠瑪德蓮蛋糕🥐 馬德蓮蛋糕貝殼形狀 表面金黃 微微脹起🧁 外層酥脆 裏面就鬆軟濕潤😄 有淡淡嘅甜味同香草味 所以唔會覺得膩😌 鬆餅就正常發揮 加埋果醬同忌廉會更好食🤭

麗晶酒店嘅前身就係為人熟悉嘅洲際酒店,喺酒店裝修之前都曾經喺到食過下午茶,眼見都幾多人係特登過嚟食下午茶。不過我就反其道而行,決定喺到試一試佢嘅晚餐。食完我就覺得佢嘅晚餐其實比起下午茶係有過之而無不及,但當然個價錢都唔低,只係有部份係俾個環境同埋海景。‣ Wagyu Beef Tartare $280我額外再加咗一啲魚子醬,佢嘅生和牛肉他他處理得好好,肉質豐潤,口感細膩嫩滑。你可以食得出裏面混合嘅食材,例如紅蔥頭同第戎芥末嘅味道,但係絕對唔會掩蓋咗本身牛肉嘅香味。而呢啲配料都令到生和牛肉他他嘅味道變得更加有層次,帶出令人滿意嘅酸味又做到份清新嘅感覺。而個擺盤都相當精緻,令到你視覺上同味覺上都有好大嘅享受。可惜就係本身他他好出色,魚子醬都係起一個點綴作用,冇話令到整體個口感提升,但係擺盤有佢就真係靚好多。‣ Seafood Paella $368每次食西班牙海鮮飯我都覺得係一個好奢侈嘅體驗,就好似好貪心要喺一道菜入邊食晒所有海鮮。而呢道西班牙海鮮飯佢嘅海鮮就同張相入邊睇落嘅一樣咁多,初時睇嗰陣覺得個份量都唔算太大,但係其實食落就發覺會好飽。睇住各式各樣嘅海鮮出現,係視覺上令到你已經覺

‣ Wagyu Beef Tartare $280

‣ Seafood Paella $368
每次食西班牙海鮮飯我都覺得係一個好奢侈嘅體驗,就好似好貪心要喺一道菜入邊食晒所有海鮮。而呢道西班牙海鮮飯佢嘅海鮮就同張相入邊睇落嘅一樣咁多,初時睇嗰陣覺得個份量都唔算太大,但係其實食落就發覺會好飽。睇住各式各樣嘅海鮮出現,係視覺上令到你已經覺得好滿足。你會食得出係精心烹煮過,飯粒將海鮮嘅精髓全部吸收晒。除此之外,呢道菜同我期望都一樣,蝦仍然保持到爽口彈牙,魷魚唔會太韌,我覺得鮑魚雖然未至於好突出,但都有一種錦上添花嘅作用。

‣ Prawn Tempura & Crispy Seaweed Rice $188
喺覓食嘅過程入邊,我發覺咗自己對天婦羅係幾執着,所以點樣都要嗌一嗌嚟試吓。而作為小食嘅存在,佢嘅虎蝦天婦羅係冇得彈㗎啦。咬落去啖啖肉,炸完之後你仍然食得出虎蝦嗰種微甜嘅味道,好鍾意出邊灑上紫菜粉嘅呢份巧思。當然如果你嫌太過單調,佢提供嘅蛋黃醬令個味道更加豐富。不過講到我驚喜嘅就係炸紫菜,佢真係對得住「Crispy」呢隻字,我係一塊接一塊咁樣食,停都停唔到口。

#foodbara_diary
2023-12-15
庆祝纪念
平安夜
  • Wagyu Beef Tartare
  • Seafood Paella
  • Prawn Tempura & Crispy Seaweed Rice
2024-04-06 180 浏览
今日麗晶酒店嘅lobby lounge 。餐廳位於酒店大堂維港海景海景一覽無遺空間感十足。restaurant嘅午餐10分相宜,大概$240左右到三道菜。送上麵包,麵包10分香軟,熱呼呼的,還有牛油味,味道不錯。前菜選擇了溫泉蛋配煙三文魚這道菜味道一般般。是半熟蛋配上蘆筍片及煙三文魚,味道冇乜特別,亦都冇乜驚喜。香煎海鱸魚這道菜有許多配菜,鱸魚煎得有點熟,是無骨的,味道係正常水平,加上蕃茄黃椒等等嘅配菜,帶點地中海嘅味道。芒果雪芭雪葩入口冰涼,味道酸酸甜甜,口感清新。

今日麗晶酒店嘅lobby lounge 。

餐廳位於酒店大堂維港海景海景一覽無遺空間感十足。

送上麵包,

麵包10分香軟,熱呼呼的,還有牛油味,味道不錯。

前菜選擇了溫泉蛋配煙三文魚

香煎海鱸魚

芒果雪芭

雪葩入口冰涼,味道酸酸甜甜,口感清新。

2024-04-05
2024-03-13 266 浏览
前身為香港洲際酒店,現改名做香港麗晶酒店🤍第一次來到香港麗晶酒店,跟之前的環境格局差不多,做了些小翻新✨The Lobby Lounge的裝潢華麗優雅,空間寬敞開揚,依舊有個超巨型玻璃窗可以欣賞到迷人的維港景色呢~😍訂座時必須request窗邊座位‼️😏下午茶供應時間由中午12時至下午6時,價錢為HKD888(2人用)💛下午茶套餐包括了咸點(4款三文治)、甜點、鬆餅及瑪德蓮🤤全部食物賣相都超精美😍每款三文治材料配搭很match,很好吃😋 甜點款式特別,而且不會太甜👍🏻 而瑪德蓮外脆內鬆化不乾身,有驚喜!🤩反而鬆餅相對味道較為一般,不夠鬆脆🥺而前菜的薑汁撞奶凝固不到,有點可惜😅 最後還送了每人一杯青檸雪芭,酸酸甜甜,非常解膩呢~😚整體來說食物質素高、職員態度親切有禮、環境舒適優美,跟家人渡過了一個愉快的下午,下次有機會會再次到訪!🥰香港麗晶酒店大堂酒廊地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港麗晶酒店大堂
前身為香港洲際酒店,現改名做香港麗晶酒店🤍

訂座時必須request窗邊座位‼️😏

下午茶套餐包括了咸點(4款三文治)、甜點、鬆餅及瑪德蓮🤤
全部食物賣相都超精美😍

反而鬆餅相對味道較為一般,不夠鬆脆🥺

香港麗晶酒店大堂酒廊
地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港麗晶酒店大堂
下午茶
  • Afternoon tea
2024-03-09 170 浏览
Dinner buffet 1800-2200AE卡有85折‼️前菜沙律吧都多款基本款既芝士、面包、餅乾都齊👍🏻👍🏻👍🏻凍海鮮面包蟹、蝦、螺、長腳蟹長腳蟹偏鹹面包蟹好鮮甜😋熱葷片皮鴨、芝士焗龍蝦最出色鮑魚、海參年糕、蒸魚都好食牛扒都好鮮嫩💕💕甜品幾款原裝蛋糕白桃批、檸檬戚風蛋糕、朱古力蛋糕、芝士蛋糕馬卡龍、手工朱古力、蛋糕、杯子蛋糕、waffle仲有專人整既可麗餅中式糖水有雪梨桃膠糖水👍🏻👍🏻好清甜又潤喉
Dinner buffet
1800-2200

AE卡有85折‼️

前菜
沙律吧都多款
基本款既芝士、面包、餅乾都齊
👍🏻👍🏻👍🏻

凍海鮮
面包蟹、蝦、螺、長腳蟹
長腳蟹偏鹹
面包蟹好鮮甜😋

熱葷
片皮鴨、芝士焗龍蝦最出色
鮑魚、海參年糕、蒸魚都好食
牛扒都好鮮嫩💕💕

甜品
幾款原裝蛋糕
白桃批、檸檬戚風蛋糕、朱古力蛋糕、芝士蛋糕
馬卡龍、手工朱古力、蛋糕、杯子蛋糕、waffle
仲有專人整既可麗餅
中式糖水有雪梨桃膠糖水👍🏻👍🏻好清甜又潤喉

食物:4/5 環境:5/5 服務:4.5/5 性價比:4.5/5 而加有新restaurant week menu食物: 3道菜。前菜個炸半熟蛋乜乜乜幾特別, 冇諗過可以有呢個煮法, 中間完美流心。主菜個牛建議嗌3成熟, 有牛味、肉質細嫩。甜品係偏向多甜嗰類, 我個人麻麻地。 環境: 安排左海景位 (最好預約講定), 打卡一流。場內fine dining 裝飾都有氣氛。 服務: 正正常常, 冇乜特別。 性價比: $498+1 3道菜晚餐算係市面上中價, 但放喺麗晶入面同有海景算平, 特別係慶生/紀念日會係一個好既選擇。
食物:4/5
環境:5/5
服務:4.5/5
性價比:4.5/5

[2023年9月 restaurant week食的] 而加有新restaurant week menu

服務: 正正常常, 冇乜特別。

girlable 打卡最適合的下午茶 二人下午茶Tea Set $888 可選兩杯飲品一定要先用信用卡留位費 剛剛裝修完 即使不是坐近窗邊也能有很好的view 只有兩個人都安排坐在沙發位 整體感覺很chill很舒服 和朋友、情侶慶祝打卡都很適合😊咸點有4款三文治 每款精緻也很好味個人喜歡伯爵茶madeleine 淡淡的茶香 不會太甜最頂一層的蛋糕🍰比較甜 有粟子味、南瓜和車厘子🍒有驚喜的是薑汁撞奶 不是很多酒店會有這種甜品 好滑又不會太薑味很重
girlable 打卡最適合的下午茶
二人下午茶Tea Set $888 可選兩杯飲品
一定要先用信用卡留位費
剛剛裝修完 即使不是坐近窗邊也能有很好的view

咸點有4款三文治 每款精緻也很好味
個人喜歡伯爵茶madeleine 淡淡的茶香 不會太甜
最頂一層的蛋糕🍰比較甜 有粟子味、南瓜和車厘子🍒

飽覽270度維港景,空間感大,梳化位好舒服,比butterfly更適合同朋友hea足一個下午。食物方面,比以前intercon afternoon tea更出色。𝒜𝒻𝓉𝑒𝓇𝓃𝑜𝑜𝓃 𝒯𝑒𝒶 𝒮𝑒𝓉⧫ Savouries⧫ Selection of Sandwiches⧫ Seasonal Pastries⧫ Signature Madeleines and Scones · Served with homemade jam and clotted cream✎ ̼ 鹹點嘅三文治,四款口味都各有特色,當中一款蟹肉滿滿,連方包都非常鬆軟,好滿足~甜點精緻,低糖甜度,食多件都唔怕膩。但scones就較為失色,較乾較硬,附上嘅果醬味道有點奇特。最驚喜係即撞薑汁撞奶,附上漏斗計時,薑味夠濃。

𝒜𝒻𝓉𝑒𝓇𝓃𝑜𝑜𝓃 𝒯𝑒𝒶 𝒮𝑒𝓉
⧫ Savouries
⧫ Selection of Sandwiches
⧫ Seasonal Pastries

✎ ̼

最驚喜係即撞薑汁撞奶,附上漏斗計時,薑味夠濃。
2024-01-30 110 浏览
呢度一如既往有好靚嘅海景坐得好舒服,啱晒一班閨蜜談心。今次呢個下午茶仲有少少驚喜就係即場有個薑汁撞奶。仲要係如果唔成功佢會拎多個俾你。As always, this place offers beautiful sea views with comfortable seating, perfect for a group of close friends to chat and relax. This time, the afternoon tea had a pleasant surprise: they served fresh ginger milk curd made on the spot. Additionally, if the curd doesn’t set properly, they will graciously replace it with another one.