餐厅: 香江花月 (百誠大廈)
优惠: 国泰会员经「连结里赏」绑定信用卡,于指定伙伴餐厅消费赚取高达HKD4 = 2里数。受有关条款约束。
条款及细则:
  • 如國泰会员希望使用「连结里赏」赚取里数,必须将符合要求的 Visa 和万事达信用卡或借记卡绑定至其会员账户。
  • 通过绑定支付卡经由 Apple Pay、Google Pay 或 Samsung Pay 进行符合要求的消费,國泰会员可通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。然而,通过第三方平台(如支付宝、微信支付或 PayPal)进行消费,将无法通过「连结里赏」累积「亚洲万里通」里数。
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅作合资格消费,每港币4元可赚取1里数。而渣打国泰Mastercard®客户凭卡消费可享每港币4元赚取2里数,包括合作伙伴餐厅合资格消费之餐膳里赏(每港币4元赚取1里数)及基本餐饮类别之合资格签账奖赏(每港币4元赚取1里数)。
  • 惠顾特定推广套餐或不可赚取「亚洲万里通」里数。请预先向个别餐厅查询。
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-05-14 164 浏览
2021-05-14
2021-05-12 1995 浏览
東京現在大家去唔到,但 Team Lab 場景本地揾得到,位於佐敦的香江花月,刻意另設獨立房間、打扮得如無盡發光波波隧道般,免費入場,打吓咭,重現少女情懷,正好是吃火鍋前的開胃菜,我當然都唔執輸,入去玩一會!對於喜歡打咭的你我,可說是一次過滿足多個願望,因為呢間火鍋店仿五十年代的香江歲月佈置,可以自由發掘影相位。不止於此,火鍋及食材造型靚爆鏡,最受歡迎正是這個:日本牛乳玫瑰鍋+配料。水準唔錯,更重要是價錢親民,我們四個人狂吃晚餐,每人$600有找。 日本牛乳玫瑰鍋 $168全脂牛奶配合日本玫瑰,造型妙絕。再加上食用花,非常女生!口感順滑,未吃已感肌膚柔嫩,承托之木瓜味道亦很甜。香江拼 $788牛魔王今回可滿足,分量十足真豐富,包括手切肥牛、安格斯肥牛、黑牛栢葉、牛𦟌、牛小排、牛白肉、牛心頂、牛脷、牛柳粒,材料新料。我最喜歡牛小排及牛柳粒的肉嫩及牛白肉的爽。三色餃 $88黑色的黑松露長腳蟹餃、橙色的芝士鮮菌餃及綠色野生松茸餃之配搭,顏色令人賞心悅目。不過久煮了兼且混合了其他食物一齊吃,餃料不特出,但味道是討好的。自製三色墨魚丸 $78分別是鹹蛋黃、黑松露及蟹子口味,各有各好,彈牙爽口。冬
日本牛乳玫瑰鍋+香江拼
日本牛乳玫瑰鍋+配料
日本牛乳玫瑰鍋+配料

日本牛乳玫瑰鍋 $168
日本牛乳玫瑰鍋
全脂牛奶配合日本玫瑰,造型妙絕。
日本牛乳玫瑰鍋
再加上食用花,非常女生!
日本牛乳玫瑰鍋
口感順滑,未吃已感肌膚柔嫩,承托之木瓜味道亦很甜。

香江拼 $788

香江拼

我最喜歡牛小排及牛柳粒的肉嫩及牛白肉的爽。

三色餃 $88

三色餃

自製三色墨魚丸 $78

自製三色墨魚丸

分別是鹹蛋黃、黑松露及蟹子口味,各有各好,彈牙爽口。

冬甩墨魚果籽 $78

冬甩墨魚果籽

冬甩墨魚果籽

中央凹陷造型另類,餡料加入果仁夠勇氣,唔知的話,咬到一些硬硬地沒有味道的釀料可能令人皺眉頭,其實沒有怎樣,不難吃,但未必人人喜歡,我覺得有趣。

花花綠綠

花花綠綠

綠悠悠的蔬菜籃,色澤來自車厘茄及椰菜花,只要是新鮮就可以了。

避風塘三蔬 $58

避風塘三蔬

健康版的香惹小食,炸番薯、南瓜及准山,香惹提升味道。

黃金炸魚皮 $68

黃金炸魚皮

炸得非常香脆。

鳯琉香、瑰洛月、蝶中花、翠竹江 $68/杯

鳯琉香、瑰洛月、蝶中花、翠竹江

蝶中花

此店的飲品亦是賣點,

鳯琉香、瑰洛月

鳯琉香、瑰洛月

尤其是鳯琉香上的氣球,堂前脹氣有睇頭;瑰洛月的乾冰充滿仙氣。

體驗是開心的,胃納亦滿足。晩市分兩輪:六點及八點,兩個鐘時間有少少趕啦!

2021-05-10
日本牛乳玫瑰鍋+香江拼
三色餃
鳯琉香、瑰洛月、蝶中花、翠竹江
2021-05-07 279 浏览
放返出嚟咁耐都未去過佐敦食飯,可能有陰影吾想想起當年喺度日蒲夜蒲嘅日子心裏面只有"往事只能回味",今日兩個契姐約咗打邊爐,話間野好似我哋啱啱出嚟玩嘅時候咁,吓! 咁咪5~60年會唔會好殘啊,心裏面打個突!去到先知原來係用新派手法裝修到好懷舊,心諗老婆嚟到一定打卡打到手軟。齊人,整個活魚刺身加半條象拔蚌,服務員介紹咗兩條魚,一條3斤章紅,四個人點食得晒,所以揀咗另一條石𩶘再加半條象拔蚌,游水魚確係唔同肉質鮮美爽甜,骨腩冇攞去椒鹽,兩位契家怕熱氣,所以用嚟打邊爐,又估唔到肉質仲鮮甜。另外梗係叫個出名嘅牛肉拼盤,上枱成朵花咁老實講牛肉拼盤冰到會有啲夾唔開,朵牛肉花冰到硬晒。所以要圍住個爐系有原因,本來想試吓個牛奶湯底但原來三個女人都唔鍾意牛奶,奶~呢樣嘢可能都係男人鍾意,咁改咗要一個胡椒豬肚,一個好老正嘅芫荽皮蛋 (鴛鴦鍋要加錢),咪睇我哋三個女人加一個男人都食咗好多嘢後尾仲叫咗個黑毛豬肉,有個唔記得叫咩名嘅”蝦膠加左D果仁咁”,出邊未食過口感唔錯,你哋睇相啦,兩個契姐講起以前喺佐敦玩嘅事蹟,有機會再同大家分享。
石𩶘活魚刺身,半條象拔蚌
牛肉拼盤

”蝦膠撈左D果仁”
黑毛豬肉
洛神花冰菜
2021-04-30
石𩶘活魚刺身,半條象拔蚌
『香江花月』將打邊爐呢件事變得又靚又典雅,感覺完全唔同哂~ 好多謝好姊妹帶我黎呢度食正野, 未食完,我已經不停SEND 相俾朋友威威啦~ 香江花月位於佐敦百誠大廈2樓,鄰近廟街,大廈外表就睇唔出有咩特別但一出電梯,成間餐廳既環境,裝修,氣氛會令你完全忘卻自己身處佐敦。完全將佐敦的食肆平均值拉高左至中環水平。寫文時上網搵下資料,原來呢間餐廳耗資左 1,200萬裝修。以昔日五十年代中西合壁的舊香港為設計背景,呈現舊香港的獨特情懷,甚有心思。唔怪得之咁靚啦,令我聯想到張愛玲的《傾城之戀》入面的優雅古典建築~餐廳以五/六十年代背景做主題,懷舊得黎又好GRAND 而且仲放滿左好多店主搜羅返黎既古董~  好有心思,又有味道~見到個留聲機,耳邊彷彿傳來  .....是誰.....在敲打我窗...........最得意係入口門位有間超靚既TEAMLAB 房間俾大家打卡雖然同餐廳既主題有少少分野,不過靚野,大家都鐘意啦~甫坐低,待應就送上每人一杯WELCOME DRINK ~ ( 真心幾Surprise  好感度即刻 up!up!up!) 再黎望真D呢杯荔枝特飲,杯底有條錦鋰仔架,好可愛,心心眼呀~擺放
『香江花月』將打邊爐呢件事變得又靚又典雅,感覺完全唔同哂~
餐廳以五/六十年代背景做主題,懷舊得黎又好GRAND
最得意係入口門位有間超靚既TEAMLAB 房間俾大家打卡
雖然同餐廳既主題有少少分野,不過靚野,大家都鐘意啦~
擺放醬油的部份位於餐廳的中心,乾淨企理,圓形設計方便大家取物又唔會迫埋一齊
各式各樣的醬汁同配料齊備
建議放醬料的盒蓋加番個手挽,方便掀起個蓋呀~~~

是夜主角上場啦~

養生美顏湯底 加「香江拼 」 火鍋配料
將食物擺到成個花環咁,未起筷,相機已經開動
店名取名為「香江花月」,其實暗藏兩個不同的意思,除左代表昔日50年代舊香港五光十色的浮華外,另一個意思就係食物以繁花盛放的姿態呈現,拼盤除左加入不少花卉裝飾,師傳更將各款牛肉捲成一朵朵花咁,有心思又有新意~

呢個集齊豬牛羊的拼盤,種類多不勝數,我以有限的記憶力將佢地寫番出黎,有錯請多多包涵唷~ 食物種類包括各款不同的牛,有安格斯牛、牛白肉、牛展、牛心椗、牛柏葉及牛脷,愛牛的我真係超開心,一次過可以試哂咁多款~

蝴蝶腩真係有驚喜,入口嫩滑,牛味超濃郁,一D都唔嚡
安格斯牛無得傾,油花分佈均勻~ ~入口嫩滑而不失牛肉的質感~
牛心椗平時好少有,薄薄一片,灼幾下就熟,入口爽脆,口感過癮
牛展切成薄薄一片,筋肉勻稱,顏色仲好鮮嫩吸引~
有好既材料,點可以無特別的湯底

今次點左鴛鴦鍋
白色的日本牛乳玫瑰鍋以及紅色的四川麻辣鍋
以日本北海道全脂牛乳配上來自日本的玫瑰來烹煮
牛乳仲特別整成玫瑰花的形狀,係鍋中溶化。唔單止望落吸引,鼻中更傳來陣陣牛乳香~
玫瑰配以牛奶,可以保持肌膚嫩滑架~ 湯底入面的橙色花環,原來係木瓜黎,木瓜吸收左牛乳既香味,好似木瓜燉鮮奶呀~所以呢個牛乳玫瑰鍋湯底超適合女生呢~

無辣不歡既我當然首推四川麻辣鍋,麻香又唔會太辣,刺激味蕾之餘仲又不會搶去食物的味道。用黎灼牛肉絕配呀~

呢度既火鍋配件好多都係自制架,好有創意
自製三色丸分別係咸蛋黃,松露同蟹子~
仲有特別的三色餃 ,分別係黑色的黑松露長腳蟹餃,芝士鮮菌餃以及野生松茸餃~ 餃子更係即叫即製架,唔怪得d皮咁新鮮,一d雪藏既痕跡都無~
連生麵都係自製呀~ 我服了~~

自製的食物除左餡料特別,三隻色更加搶眼,感覺好健康,好天然呢~
呢個咁特意既圈圈都係自家製架,叫冬甩墨魚菓子
以墨魚及蝦製成的兩款不同的冬甩墨魚菓子,配以圓圓的冬甩賣相
當中加入杏仁及腰果,品嚐時帶有墨魚滑的香味之餘又可以增添香脆口感
不過我個人就覺得杏仁及腰果太多,有少少喧賓奪主的感覺~
朋友點的鴨血呀,大大件,配合個四川麻辣湯底 ,我見佢食得好滿足呀~XD
我自己平時唔食架,不過都淺嚐左一件 (細細聲講你知,我係第一次食鴨血呀)
平時唔太鐘意食豬紅的我,對呢個鴨血又唔會太反感,入口有D 啜啜地既感覺。
朋友話有感覺先好,無感覺就係開得太稀了。  長知識了~
除左打邊爐外,呢度的熟食都超水準
炸豆腐,外皮好香脆, 入面又超級滑,仲要剛剛炸起,熱到辣口但又好想食~
炸豆腐的面放滿了很多黑,白芝麻,入口有濃濃的芝麻香~
炸魚皮同樣出色,魚皮很鬆化,是脆脆薄薄那種,這個小食建議直接食,放落湯的話感覺浪費了。最重要是魚皮沒有很多油呀~ 不油膩,非常出色的一道小食~

就算一個雜菜,餐廳都落過心思去擺放~ 擺到成盆花咁呀
入面菜的種類,林林總總,至少有七款以上,鐘意食咩菜都揀到啦~
除左食物,呢度既飲品都係打咭必備架~

成個汽球既叫鳯琉香, 菠蘿味,最特別係上枱時用氮氣整左個汽球係杯上面,但氣球好快爆架,要影相就要捉緊時間囉~

成朵玫瑰花咁靚既叫瑰洛月 ,玫瑰係雪出黎既冰,飲既時候要倒入一杯有洛神花,玫瑰同蘋果味的飲品,朋友話酸酸甜甜,有D汽
另一杯咁翠綠的,叫翠竹江  有枇杷葉,咸柑枯同薄荷葉,就好似一杯改良版的MOJITO 咁~
飲品仲可以揀有酒精同無酒精架~~
我覺得D飲品名好似武俠小說的人物名稱呀~HAHA
呢度環境食物飲品都好靚好吸晴,但價錢又唔算貴,花月拼都只係七百幾,其他打邊爐配料同小食,都係幾十蚊
咁靚又多料既湯底都係一百幾一個,完全令我喜出望外,咁既價錢,隔離廟街打邊爐都要啦~

臨走時又隨手拍下一張環境照,女女睇完後話好似火車卡呀~ 唔講唔覺,一講就醒覺~

五、六十年化,的確好多人坐火車南下香港求生搵食
更有好多亂世情侶火車走難失散的情節~ 係咪諗得太多~HAHA~
係呢間『香江花月』餐廳,的確能令人不期然回憶好多香港的輝煌歷史
彷彿從時光隧道中回到昔日的香港。
题外话/补充资料: 打邊爐有分時段,建議先訂枱 早d黎影相打咭呀~
  • 花月拼
  • 炸豆腐
  • 炸魚皮
  • 四川麻辣湯底
2021-05-04 145 浏览
無意中係朋友個ig見到呢間新開的火鍋店,入去openrice找找看,發現店內有不少打卡位,而且食物賣相好特別。知道我其中一班朋友仔又鍾意食,又鍾意打卡,所以就約埋請佢哋食返餐。網上預訂都幾full,所以要早成個月預訂,結果如預期般好。打卡位影咗唔少相,食物方面除咗賣相吸引,仲好好食,個🐷肚湯好好飲,玖瑰湯好靚,連杯drinks都相當特別。d服務員態度非常好,好樂意為我們拍照。值得一提佢杯 welcome drinks,好好飲。
2021-05-04
  • 牛乳玫瑰鍋
2021-05-04 231 浏览
朋友對食方面很有要求,經她介紹的餐廳都值得一試, 只聽餐廳名字~香江花月已經充滿期待, 座落於佐敦, 果然沒有介紹錯, 見到餐廳裝潢好像個片場一樣, 有一點點電影花漾年華的感覺,又華麗又復古,整間餐廳每個角落都好像佈景般, 每個位都想拍攝下來,門口有一間房, 刻意打造了一間迷幻的Studio,以迷幻燈光及波波作裝飾。這間店擁有全層, 非常寬敞, 主要吃火鍋, 入到餐廳,一排特色牆已非常吸晴, 首先係色彩斑斕的懷舊電話, 另一行係一系列懷舊家庭用品擺設,如古董流聲機、風扇和打字機等,坐低卡位後, 店員首先給予每人一小杯Welcome drink,冇諗過食火鍋都有,係荔枝茶,好清甜,仲有一大粒荔枝肉添,飲到尾先見到杯底有條魚,賞心悅目。飲品叫了瑰洛月和鳳琉香,店員來到先整鳳琉香,加上氮氣,出曬煙,充滿視覺效果,好香甜鳳梨香味,另一杯玫瑰花係洛神花為茶底,酸酸甜甜,好開胃。先到中間位置混醬,最有特色係有花生碎粒,潮洲辣醬,生熟蒜當然唔少得。前菜小食,叫了金粒豆腐,旱見脆皮面加了黑芝麻,寧舍香同脆口;仲有黃金炸魚皮,即咸蛋黃炸魚皮, 咸蛋味好香,夠曬脆。到火鍋底,叫了鴛鴦鍋有牛乳玫瑰鍋和麻辣火

仲有黃金炸魚皮,即咸蛋黃炸魚皮, 咸蛋味好香,夠曬脆。

火鍋底,叫了鴛鴦鍋有牛乳玫瑰鍋和麻辣火鍋,牛乳湯底雪成玫瑰花,用了木瓜一齊煲,非常滋補,女士們大愛,先飲湯,好香濃的奶香味,越煲越多好似豆腐又似腐竹既物體,好滑,呢個湯底味道單一,配咩食物都啱,可以帶出肉的鮮味,

主角出場,一個「肉環」出場,非常震撼,成張枱頓然變成一幅畫,場面相當精彩,這道花月拼肉盤有半個盤係牛,另一半係豬、再加一份澳洲羊肉卷,一次過滿足曬三隻肉的願望。

最貼題係幾款肉都細心捲成一朵朵玫瑰花般,完全乎合餐廳名-香江花月。靚到唔捨得食,頓時張枱變成一幅畫,最靚當然係美國安格斯牛,牛味好出,油份剛好,好嫩滑。

而味道最特別係白雪雪的牛心頂,原來咁爽脆,帶點鮮味,而豬肚,豬紅,粉腸就放落惹味的四川麻辣鍋湯底就最夾,我雖然食少辣,但都忍唔住放落這個湯底食左幾塊。

當然要叫手打丸,餐廳自製三色墨魚丸,味道創新有鹹蛋黃、黑松露同蟹籽,夠彈牙!

另外三色餃,最搶眼係橙色的芝士鮮菌餃、黃色係野生松茸餃,少見的黑色係黑松露長腳蟹餃、完全係mix & match ,估唔到又幾夾喎。

樣貌其貌不揚但帶點cute既係冬甩墨魚菓子,其實都係用了墨魚膠做底配上粒粒堅果如南瓜籽令口感彈牙之餘更添嚼口感。

另一盤命脈係花花綠綠的田園蔬菜盤個名改得好好,成盤好似個盤裁咁,有不同的新鮮蔬菜。今餐真係相當滿足呀!而且店員服務殷勤,值得一讚。
2021-05-03 390 浏览
說到打邊爐, 要吸睛又美味的, 想必是充滿氛圍的香江花月, 先說裝潢已經與一般火鍋店很不同, 門口位置又有打卡位; 裝潢以50年代洋行為題; 火鍋材料圍著爐邊, 擺位都算有心思. 難怪成為火鍋迷的新寵兒!  等候入座期間, 必去打卡位, 幾夢幻!入坐後, 店員奉上welcome drink, 是荔枝飲品, 杯內有小魚兒, 可愛. 放心! 這魚兒只是裝飾, 不能吃的!火鍋醬料就在店鋪正中央, 有芝麻醬、辣醬、蒜、葱等, 總有幾款合心意.人是貪心的啦, 想試兩款湯底, 點鴛鴦鍋就最好吧~ 惹味麻辣鍋, 以花椒、八角等香料煮成, 辣度十分過癮, 鍋內本身而有豬紅, 但我們也額外點了鴨紅, 無得輸呀!!! 對我來說, 麻辣鍋是有點辣, 但鴨紅一定是配麻辣最好吃! 口感也十分好~另一邊是玫瑰花入饌的牛乳玫瑰鍋($168/鍋), 以日本北海道全脂牛乳配日本玫瑰烹煮, 絕對養生美顏. 湯底濃郁奶香, 滾起有白色乳脂, 好香甜.   其他火鍋湯底包括初菊龍井雞鍋、金泊清酒海鮮鍋、紫蘇野菌鍋、花雕胡椒豬肚鍋.至於火鍋配料, 我們點了花月拼($688)以牛肉、豬肉及羊肉為主, 肉片捲成花朵, 放上木圓盤上

等候入座期間, 必去打卡位, 幾夢幻!
至於火鍋配料, 我們點了花月拼($688)以牛肉、豬肉及羊肉為主, 肉片捲成花朵, 放上木圓盤上奉上, 其餘的肉類擺設也整齊得體.
安格斯牛、牛白肉、牛心椗、牛柏葉、牛脷, 牛迷一定會好喜歡! 我就非常喜歡蝴蝶腩, 就係牛腩般, 粉腸亦十分有驚喜, 豬肚又夠爽. 羊肉就有一款.
冬甩墨魚菓子比較新穎, 是墨魚蝦滑混入杏仁及腰果, 層次感超豐富, 果仁有點搶fo, 所以我還是較喜歡傳統墨魚滑.  餃子亦是火鍋配料常見的, 而香江花月的三色餃也非一般啊~ 黑色是黑松露長腳蟹餃、橙黃色是芝士鮮菌餃, 而綠色則是野生松茸餃. 從餃皮軟硬度就能看出是新鮮即包的, 非常好!
三色墨魚丸是推介啦~ 自家手打, 夠彈牙, 有咸蛋黃、黑松露及蟹籽味. 大愛!
當你以為食物搶眼時, 以鮮花為題的特飲也非常吸睛, 鳳琉香充滿菠蘿香味, 店員即席加上夢幻氣泡, 把握時機打卡啦~
朋友點了洛神花玫瑰蘋果特飲, 賣相超美, 紅色冰花, 不因冰粒溶掉而味道變淡~
我們亦點了一些小食, 例如炸魚皮及椒鹽豆腐, 兩款都香脆可口.
2021-04-23
  • 三色墨魚丸
  • 三色餃
  • 鴨紅
2021-05-03 1283 浏览
疫情的關係,已經很少出來吃飯,難得疫情放緩,好朋友最喜歡打邊爐,找了一間好有特色的火鍋店。店內有好多打卡位,好配合「香江花月」這個主題,一進店已經看到懷舊的裝修,有懷舊的電話、留聲機、收銀機及卡位等等,四處都可以打卡,裝修好華麗。店內最有特色的一間房間,team lab 房間充滿七彩顏色的波波可以用來打卡,相信一定是女生的至愛。金粒豆腐火鍋來到之前先吃前菜,金粒豆腐被炸得金黃色,咬入口外脆內軟。黃金炸魚皮魚皮炸得香脆,而且好有魚油香。相信最特別的就是店內的火鍋,把各款肉類圍在火鍋邊, 十分精美,捨不得吃。鮮花養生美顏火鍋兩朵好靚嘅玫瑰花喺火鍋內,湯底係濃郁嘅牛乳湯,仲有木瓜,養顏之選,一口湯底清清地又有牛奶味,令到配料更加惹味。香江拼內有牛柳粒、安格斯牛、牛白肉、牛展、牛心椗、牛柏葉、牛頸脊、牛胸肉、牛脂肪及牛脷等,好似一朵花咁圍住成個火鍋,超級靚。各款牛肉都好新鮮肉嫩,份量足夠四人分享,比較喜歡就是安格斯牛,份量多又飽肚。冬甩墨魚菓子墨魚卷成一粒冬甩的樣子,在包着杏仁及腰果,入口好有口感,而且墨魚好彈牙。自家製三色墨魚丸三色丸有三種唔同口味,鹹蛋黃、黑松露、蟹籽,由師傅即場炮製,三款

金粒豆腐

黃金炸魚皮
魚皮炸得香脆,而且好有魚油香。

鮮花養生美顏火鍋

冬甩墨魚菓子

自家製三色墨魚丸
三色丸有三種唔同口味,鹹蛋黃、黑松露、蟹籽,由師傅即場炮製,三款都好彈牙,我最鍾意就係鹹蛋黃,帶有鹹香又爽口。

店內仲有幾款特飲,各有特色。

鳳琉香
菠蘿味飲品,最特別係侍應會幫你整一個波波好吸睛。

瑰洛月
洛神花飲品,有朵玫瑰花好靚
2021-05-03 161 浏览
限聚令下四人飯局, 我們訂了私人細房, (可坐八人,最低消費$3800) 坐低睇睇餐牌, 先點了兩款前菜 芥末青瓜八抓魚🥒🐙 芥辣味剛好而且很入味😋 金粘炸豆腐 應該是提早炸起的所以外皮已淋了⋯失望之後點了 象拔蚌刺身 很新鮮鐵鱗魚刺身 魚味清甜 配了獺祭 清酒 🍶 鍋就選了 金泊清酒海鮮鍋🍲服務員會先在我們面前抄香海鮮再落鍋, 有🦐🦀蜆 都不是太新鮮😓 配埋香江拼 有肥牛,黑柏葉,牛心頂 ...等, 我們四人每人一條黃骨魚 🐟很甜美三色餃 🥟 同蔬菜籃🥬普普通通, 最後共飲了4支清酒
之後點了 象拔蚌刺身 很新鮮
鐵鱗魚刺身 魚味清甜
 配了獺祭 清酒 🍶
我們四人每人一條黃骨魚 🐟很甜美
三色餃 🥟 同蔬菜籃🥬普普通通, 最後共飲了4支清酒
2021-04-06
  • Geoduck
2021-05-02 198 浏览
⚠️⚠️⚠️報價:煲熱嘅滾水,一位15蚊,可refill...🙄🙄🙄普通凍水一隻18蚊...🙄🙄網上睇到相都幾吸引......黎到見到實物,其實無相睇落去咁大件...兩個人啱啱夠食~三卷雪花牛凍到拆唔開....要一路解凍 一路滅出嚟~牛肉粒用來打邊爐.....唔係好適合~要讚嘅話....麻辣鍋底都幾香,但未至於想食多次~😑環境裝修有特色~復古feel~地方都夠大,坐得舒服~👍有間彩燈波波房~但其實細細間~都係用來吸引眼球👀~
⚠️⚠️⚠️報價:
煲熱嘅滾水,一位15蚊,可refill...🙄🙄🙄
普通凍水一隻18蚊...🙄🙄

網上睇到相都幾吸引......
黎到見到實物,其實無相睇落去咁大件...
兩個人啱啱夠食~

三卷雪花牛凍到拆唔開....
要一路解凍 一路滅出嚟~

牛肉粒用來打邊爐.....唔係好適合~

要讚嘅話....
麻辣鍋底都幾香,但未至於想食多次~😑
環境裝修有特色~復古feel~
地方都夠大,坐得舒服~👍

有間彩燈波波房~但其實細細間~
都係用來吸引眼球👀~

2021-04-29 487 浏览
打邊爐最重要是甚麼? 環境?食物?飲品定湯底?個個都相機食先,當然打卡最重要啦﹗ 這晚來到香江花月,重現50年代的香港情懷,給我一個全新的火鍋店格調與體驗。在等位期間,我走進了夢幻的汽泡時光隧道,打卡一流啊!  香江花月主打多款養生美顏湯底,以鮮花入饌,我們就來個美人之選拼四川麻辣,一紅一白,搭配多款精緻配料,另有一番風味。我就好喜歡這個鴛鴦鍋啦,好足料惹味,任何火鍋調味料也用不著。美人之選,是以玫瑰花入饌的牛乳玫瑰鍋($168/鍋),嚴選日本北海道全脂牛乳配上來自日本的玫瑰來烹煮,同時加入美顏木瓜,滿足視覺;而湯底則帶有濃郁的牛乳香氣,並滲出淡淡的玫瑰花香,特別適合愛美的女士們享用。原個木圓盤放在火鍋邊的是花月拼,華麗又有氣勢,打卡一流又方便烚煮。花月拼以牛肉、豬肉及羊肉為主。待火鍋加熱中,先來點餐前小食和打卡特飲。黃金炸魚皮,酥脆不油膩;金粒豆腐,一口一粒,吃得爽快﹗幾款打卡特飲中,我選了瑰洛月,以洛神花、玫瑰、蘋果等製成糖漿再製成紅色冰玫瑰花,不但外形討,而且幾清新消滯,好適合火鍋後飲用,打卡靚到暈﹗花月拼牛的一邊有牛柳粒、安格斯牛、牛展、牛心椗、牛柏葉及牛脷等,絕對能滿足牛魔王
打邊爐最重要是甚麼? 環境?食物?飲品定湯底?

個個都相機食先,當然打卡最重要啦﹗

在等位期間,我走進了夢幻的汽泡時光隧道,打卡一流啊!

花月拼牛的一邊有牛柳粒、安格斯牛、牛展、牛心椗、牛柏葉及牛脷等,絕對能滿足牛魔王;牛心椗好爽脆;安格斯牛捲成花朵般精緻,放牛乳玫瑰鍋那邊烚一下,口感鲜嫩爽滑, 味道更突出。

另一邊有羊肉、豬肉、豬肚、豬粉腸、新鮮蝴蝶腩等,這些我都喜歡放到四川麻辣鍋中,勁惹味﹗

火鍋離不開肉、菜、餃、丸,想一次過試到幾款,推介三色餃,有黑松露長腳蟹餃、芝士鮮菌餃、野生松茸餃,即點即包,皮薄餡多,鮮味十足﹗

自家製三色墨魚丸$78,分別有鹹蛋黃、黑松露、蟹籽口味,手打丸寧舍爽彈滋味﹗

另一款比較特別的是冬甩墨魚菓子$78,以墨魚及蝦製成的2款冬甩菓子,再加入杏仁及腰果,除了鮮甜爽彈,還滲出杏仁香。

四川麻辣鍋怎能沒有鴨血$48,記得早點放下去,最後才夾上來品嚐,滑溜又入味。

養生火鍋嘛,別了公仔麵及烏冬,換上三色鮮製生麵,面條爽滑,更合心意。

最後,當然要來這盆花花綠綠$98啦﹗有多種蔬菜配料,車厘茄、南瓜、粟米芯、西洋菜、皇帝菜、生菜等,新鮮爽脆,足夠4人享用。

2021-04-29 175 浏览
食物賣相好靚,竟然都好食!海鮮都ok, 飲品有特色,成餐飯好開心,好啱女仕去,又可以影靚相~打下卡!個牛圈must order! 個黃金魚皮超好食!晚市三個人埋單2400~
2021-04-27 217 浏览
疫情的關係,能夠在疫市之中開鋪相信要有一股勇氣。香港人最愛新鮮感,最緊要貼地又令人有話題性。「香江花月」四字,看似帶點懷舊香江既意思。女性朋友們在各大傳媒報道下議論紛紛,別以為只有懷舊的打卡點,深信暫時全港最大Gimmick 之一「Team Lab」呈現眼前。熱愛日本的你,又點會錯過呢?好不容易預約下,終於來到位於佐敦「香江花月」,踏入火鍋店若然你喜歡打卡,你會忍不住拿起手機拍照,真心有很多打卡位。場內大部分以女性為主,可想而知現今香港打卡的重要性。非一般火鍋店,有Bar的位置仲會有不同烈酒、Mocktail、Cocktail 選擇,仲會有一位官仔骨骨既bartender調酒。旁邊更有不同的懷舊之物,難怪預約常滿這麼多打卡位。食物方面絕對是打卡熱點,未火鍋之前有前菜小食,全部單點即叫即炸之物包括:金粒豆腐、黃金炸魚皮、酥炸廣島蠔。值得推介酥炸廣島蠔,全因一客有六隻,炸到金黃色又香脆,漲卜卜唯一挑剔是油份太多,整體上好食。打邊爐最緊要湯底靚,香江花月有多款的湯底相當特別:紫蘇野菌鍋、初菊龍井雞鍋、秘製花雕豬肚鍋、金泊清酒海鮮鍋、日本牛乳玫瑰鍋等。相信最適合女士們打卡莫過於日本牛乳玫瑰鍋,

打邊爐最緊要湯底靚,香江花月有多款的湯底相當特別:紫蘇野菌鍋、初菊龍井雞鍋、秘製花雕豬肚鍋、金泊清酒海鮮鍋、日本牛乳玫瑰鍋等。相信最適合女士們打卡莫過於日本牛乳玫瑰鍋,玫瑰型的牛乳相當特別,牛乳味恰到好處。

肉類方面有香江拼及花月拼,前者以全牛盛宴為主,後者則夾有牛、羊、豬三種部位。愛好牛既沒有任何疑惑,全牛就最好不過。包括有:安格斯牛、牛頸脊、牛柳粒、牛胸肉、牛脂肪等。

特式配料我個人推介三色墨魚丸,特別鹹蛋黃及黑松露丸簡直我杯茶,爽口又彈牙,手打功夫果然做得好。另外還有極具特色冬甩墨魚丸,外層加上杏仁碎及腰果滿有口感。

整體上以食物及裝潢極多打卡位,又有「Team Lab」坐鎮,難怪近期火熱流行,高朋滿座。
2021-03-24
2021-04-26 357 浏览
友人相約打邊爐,是近期大熱、位於佐敦的「香江花月」,顧名思義;走的是懷舊路線;而當中最引人注目的便是這間「發光波波鏡房」,仿TeamLab設計,燈光令波波的色彩不停變幻閃動,增添幾分迷離,打卡認真一流。華洋雜處、中西並蓄是香江特色,亦是令其成功的因素之一,店內的裝置滿佈懷舊風情;如酒吧、百子櫃、戥秤、滑輪、秤砣、舊式打字機、脈衝電話、留聲機.....等等。此時此刻望住部留聲機,腦海不期然便浮起「檳城艷」、「飛哥跌落坑渠」等經典”時代曲”。不同人有不同要求,有不吃牛的、不吃辣的,好辣的,點這個鴛鴦湯底(「招牌牛乳玫瑰鍋」及「麻辣鍋」)就至啱不過了。牛乳鍋以北海道牛奶再加日本玫瑰花熬煮而成,香滑且帶微微玫瑰花香。自助醬料Bar都set得零舍骨子。這個「花月拼」內容非常豐富,有手切肥牛、安格斯肥牛、牛展、牛白肉、黑柏葉、牛脷、牛內臟、牛肚、羊肉、豬頸肉、豬腸、豬內臟、豬肚.....等等,其中安格斯牛、羊肉及豬頸肉更各自拼湊出立體花型,十分搶眼!另再單點了鴨血、冬甩墨魚菓子、自製三色墨魚丸、三色餃、即炸魚皮、鬼五馬綠、花花綠綠、三色鮮製生麵......當中尤其喜歡的有以墨魚、蝦膠及果仁做成;型

自助醬料Bar都set得零舍骨子。

當中尤其喜歡的有以墨魚、蝦膠及果仁做成;型似甜甜圈的「冬甩墨魚菓子」;分別以黑松露長腳蟹、芝士鮮菌及野生松茸做成的「三色餃」;香脆的「炸魚皮」及在油炸鬼內釀入墨魚及蝦膠炸成的「鬼五馬綠」。

「花花綠綠」的「菜式」非常豐富,有唐生菜、皇帝菜、西洋菜、娃娃菜、油麥菜、白菜仔、粟米心、番茄仔、南瓜片,樣樣都鮮甜翠嫩,肉肉過後;吃着確是舒心。

飲品亦是當中的打卡位,鳯琉香、瑰洛月、翠竹江及蝶中花均十分奪目。

以枇杷葉、咸柑桔及薄荷葉調配而成的「翠竹江」清涼解渴,驟看以為是Mojito。

以洛神花、玫瑰花及蘋果調配而成的「瑰洛月」酸甜清香,醒胃消滯。

以菠蘿為主的「鳯琉香」配香霧煙波,飲得更睇得。

以花入饌的養生美顏湯底配特色火鍋料及話題性裝潢,帶來另類的火鍋新體驗,原來打邊爐都可以打出Fine Dining feel喎。

香江花月
地址: 佐敦佐敦道35號百誠大廈2樓
電話: 27368368
2021-04-13
哩間火鍋店好多宣傳,主打港女打卡必去,裝修係幾靚嘅,食物就一般,CP值唔太高。訂咗6點,入座已經講明8點要還枱。坐咗冇耐侍應已經問我地要咩湯底,最後揀咗牛乳玫瑰鍋味道有啲似淡嘅忌廉湯,都算好味,但飲得出幾重味精...另外叫咗:- 手切肥牛 - 墨魚滑- 三色餃- 桂花蚌- 海鮮菇- 金粒豆腐- 萵荀金粒豆腐幾好食不過,酥炸香脆,肥牛就有啲韌,三色餃黃色好食、黑色普通、綠色怪怪地,其他食物一般,整體嚟講食物定價偏貴。瑰洛月,個名好好聽,其實係洛神花蘋果茶。有啲太甜,冇咩酸味。舊玫瑰冰等咗超過半個鐘都未溶...已經係咁篤篤篤,完全攻破唔到,飲到要還枱仲未溶,同侍應講咗句,佢都繼續俾我地坐,最後舊冰等咗成粒鐘(加埋係咁篤)先溶哂。建議想order嘅記得早啲叫...另外有個扮team lab 嘅小房子,都for 係港女打卡為主。最後埋單每人大概$5xx,其實唔係叫咗好多嘢... 最誇張係醬錢收咗每人$40,出面係有個自助醬料corner,但係都係普通醬料(XO醬都冇😠),咁都$40會唔會有啲過份⋯⋯*總結*:打卡一流,但係CP不高。樓下係大家樂,可想而知呢度租金可以有幾貴... 油麻地地區,收

牛乳玫瑰鍋

味道有啲似淡嘅忌廉湯,都算好味,但飲得出幾重味精...

另外叫咗:
- 海鮮菇
- 金粒豆腐
- 萵荀

瑰洛月

最後埋單每人大概$5xx,其實唔係叫咗好多嘢...

*總結*:

打卡一流,但係CP不高。樓下係大家樂,可想而知呢度租金可以有幾貴... 油麻地地區,收中環嘅價錢,仲有下面部𨋢尤其恐怖。

食物:3/5
環境: 5/5