2017-08-15 95 浏览
和阿女去灣仔買整蛋糕材料,買完去利東街行行,條街現在很漂亮和high,還多了很多食店,每間裝修都很好經過這間吃韓式料理的餐廳,阿女想試就進去內裡裝飾很特別,牆上佈滿匙羹,燈光也很柔和給人有很舒服的感覺阿女喜歡吃魚,叫了個銀雪魚配蔬菜,魚肉肥美嫩滑,入口即溶,配菜也好吃我喜歡吃雞:粟飼春雞配蜜糖芥末醬,雞皮超脆,鷄肉味道好,弄得不會老,配埋蜜糖芥末醬一流鷄是原隻上的,店員會問用不用幫我們剪開再叫了杯特飲:floating Ice Ball內有三款水果,配上梳打水清甜可口我看見對面一個黑人,叫了個伴飯好似不懂怎吃,店員看到立即自動上前,幫忙説明怎樣吃會好味,非常細心,真的一讚服務好
經過這間吃韓式料理的餐廳,阿女想試就進去
鷄是原隻上的,店員會問用不用幫我們剪開
服務好
  • 銀雪魚配蔬菜
2017-08-15 109 浏览
老婆去做瑜珈自己一個去吃晚餐,想到灣仔附近新樓盤看看,行入去利東街,全條街好像韓國街頭一樣,發現一間韓國餐廳,立即想入去試試,店內裝修環境舒適,店員服務親切殷勤。坐下時不小心倒瀉水,店員立即過來幫忙抹干,還立即更換另一隻杯給我,點菜時店員解釋得非常詳盡和細心,首先來了三碟前菜,但有少少不好是前菜沒有得再添,店員還介紹:辣泡菜伴麵,冷麵酸酸辣辣,麵質有彈性,味道配合恰當。詳泡菜燉穀飼豬肋骨,有很多泡菜,豆腐嫩滑,朱立骨不算太霖,味道好Tropcal fruit ice Tea-Mint,茶味加薄荷,平平無奇,ok之選
冷麵酸酸辣辣,麵質有彈性,味道配合恰當。
2017-08-07 118 浏览
灣仔利東街經過裝修之後變得好靚,翻新過後自然都吸引咗唔少高級餐廳進駐啦,今次就試左一間高級韓國餐廳,裏面除左有小菜之外仲有一個酒吧,可以食野加飲野~燒汁牛肉拌飯,除咗有惹味燒汁牛肉之外仲有各種爽口蔬菜,加上少少辣汁撈埋一齊食,非常唔錯~韓式煎薯餅,薯仔切絲加上紅蘿蔔絲同小小蔥花,造成餅形之後再煎香兩邊,非常香口,點上微酸嘅醬汁之後送飯一流~香酒燉煮豬腩肉,肥瘦均勻,好淋好香,隨碟附上已經搽上醬汁嘅香葉,夾小小泡菜洋蔥菜包埋豬腩肉一齊食會更滋味~

2017-08-05 8265 浏览
重建翻新後的灣仔利東街食肆雲集,西餐、中菜、咖啡店等應有盡有,這晚選擇了韓國菜Bistro Seoul。店內裝潢時尚,具現代摩登風格。柔和微暗的燈光,為環境添加幾分情調。打開餐牌,不盡是一般常見的韓國菜,有不少創新菜式,對喜歡韓國菜的朋友可算是多了一個新鮮的選擇。趕在6時前點了兩款小食,$45幾抵食。蒸韓國手工餃子餃子可以選擇炸或蒸兩種做法,我點了蒸。男友例遲,餃子到了他人也未到,不過上枱的卻是炸餃子。跟店員說我點的是蒸餃子,她語氣堅定地說這是蒸的。滿腦疑惑之際,男友來到,跟他討論這道炸的蒸餃子。男友再次向店員示意,這次是另一位。他指着炸餃子說,我們點了蒸餃子。故意把「蒸」字加重。她先說,這是蒸的。大家望著餃子幾秒,她才改口,說搞錯了,馬上換一碟給我們。對於店員的做法,實在不敢苟同,寧願向顧客承認上錯菜,也不應指鹿為馬,即使是小孩都能分辬出炸與蒸的分別。吃韓式餃子,最喜歡裡內的粉絲,但它竟然沒有粉絲。就是普通的豬肉餡,沒甚特別。皮少少厚,偏乾。韓式銀魚仔紫菜卷紫菜飯卷一向是我在眾多韓式料理中的最愛,這的餡料夠特別,是糖漬銀魚仔及蘿蔔絲,搭配紫蘇葉調味。銀魚仔咬下去香脆,少少甜,比起一般
蒸韓國手工餃子
韓式銀魚仔紫菜卷
紫菜飯卷一向是我在眾多韓式料理中的最愛,這的餡料夠特別,是糖漬銀魚仔及蘿蔔絲,搭配紫蘇葉調味。銀魚仔咬下去香脆,少少甜,比起一般紫菜包飯少了麻油味,清新,而且多了一份新鮮感。
韓式石頭鍋米糕伴雪糕
在餐牌上看見石頭鍋米糕,頗特別,決定一試。店員沒有問甜品要不要後上,但沒想到甜品是第二道上菜。吃著紫菜卷,被拿去換的蒸餃子未回來,就先來了甜品,而且不等人的雪糕。
熱燙得滋滋作響的石頭鍋呈上,往鍋內看,一小磚白色方型米糕墊底,糕上放了一球雪白的雲尼拿雪糕,雪糕稍微溶在米糕上,視覺效果不錯。
幾經辛苦用匙羮把米糕放開,把那小塊米糕連雪糕放進口內,冰火交融。喜歡對比強烈的口感,但米糕實在太硬。而且底面牢牢黏着鍋底,費了不少勁才把剩餘的米糕刮出來。
辣炒八爪魚配素冷麵及水芹菜
看餐牌上的照片,這道菜是將八爪魚、冷麵、水芹菜分開用三隻小碟擺盤,頗為精緻,吸引了我的眼球。實物上枱卻是以一個大碟呈上,跟照片有出入。
素麵份量不多,一人幾口就吃光。口感還好,不會過腍。麵無味,拌了麻油也不怎麼討好,還是伴八爪魚的辣醬好吃。
辣八爪魚辣度強勁,嗜辣的朋友絕對可以挑戰,吃這道菜足足讓我喝了兩杯水,卻停不了口,相當惹味。值得一讚的是八爪魚非常彈牙,卻不會韌,煮得剛好。水芹菜跟中式的蔥口感相差無幾,加丁點芹香,好處是為辣味中和一下。
飲品選了水正果茶,有少少蜂蜜的甜,還有點肉桂香,冰涼解渴,而且是解辣之選。不過冰塊頗多,溶掉後味道變得淡。
餐廳格調舒適,不失為假日休閒聚餐的好選擇。食物選擇較創新,整體味道可以接受,只有八爪魚粒的口感讓我留下較深的印象。在酒水餐牌上留意到有不少韓式酒釀,包括不同級別的米酒及燒酒,適合對韓國酒釀有研究的朋友。
2017-07-30
2017-08-01 138 浏览
香港很多舊區都開始有重建或保育的工作,其中灣仔區也是主要的地區之一,經常搭電車經過灣仔利東街,卻沒有真正花時間去逛逛。這次去灣仔區工作,在附近工作的朋友帶我去這裡找好食的。夜晚去利東街的感覺很不一樣,亮了的小燈照亮了帶點歐陸風設計的街道,很美!在街道裡見到連鎖店也有小店,朋友帶我去的是沒有到過的韓國餐廳。我們坐在看到街景的座位,這裡單是餐廳內外的環境已經十分養眼了。天氣有點熱,我們點了餐廳夏日推介的Floating Ice Ball,水果的份量多得很,吃起來清新爽甜。我們點了傳統韓式辣炒美國自然豬肉當小食,紅卜卜的樣子很吸引,吃起來肉質香軟而不韌,辣而惹味。韓式燒牛肉拌飯,單是賣相已經很吸引,辣蘿蔔、芽菜、香菇,還有最愛的紫菜,與牛肉和飯伴在一起吃,十分滋味,叫人吃不停口。炒韓國粉絲配牛肉,吃上口會覺得點點油膩,不過炒粉絲就是這麼吧,炒得入味而不智黏身,粉絲彈牙不會易斷,牛肉的分量亦比想像中的多。

2017-08-01 133 浏览
又來到Happy Friday,總要相約好友聚一聚。來到平日很少踏足的利東街,原來整條街都開了不少特色食肆。首首.韓式小館 的設計有格調,坐位寬闊,氣氛一流。手工泡菜海鮮煎餅平常吃的煎餅多屬一大個圓型,今次是類似細pancake的形式,較厚身。這個煎餅是今晚最愛的菜式。煎餅外脆內軟,每啖都吃到很足料的泡菜及海鮮配料。甜酸虎蝦伴鮮人參鬚沙律整條大蝦沾滿脆硬的粉漿,再沾滿酸甜的醬汁,調味醒胃。大蝦體積雖大,但肉不算多,肉質好爽口。而沙律很特別,用上脆口的西芹、搭配人參鬚,淡淡的人參味,毫無違和感。傳統碎牛腩蛋花粉絲辣湯配白飯最近戒口,不能吃太辣的食物,所以點了BB辣。切成絲的牛腩很腍,牛味香郁,襯上爽脆的茄子及口感Q彈的韓式粉絲,很開胃。
手工泡菜海鮮煎餅
甜酸虎蝦伴鮮人參鬚沙律
整條大蝦沾滿脆硬的粉漿,再沾滿酸甜的醬汁,調味醒胃。
傳統碎牛腩蛋花粉絲辣湯配白飯
2017-07-30 185 浏览
星期六無端端要加班,好彩老公過嚟灣仔陪我食晏晝.... 環境:我哋就揀咗利東街一間韓式餐廳,佢嘅裝修非常優雅,似法國餐廳多過似食韓式嘢,情人拍拖談心一流。食物:我叫咗韓式牛肉伴飯lunch set,一嚟到見到蛋花湯好清,冇油,以為會冇乜味.... 誰不知蛋花湯有甜甜嘅雞湯味,每一啖都有飽滿嘅蛋花,非常好飲。至於鍋飯,牛肉略嫌少咗啲啲,但係奄得非常好食,配合麻油芽菜,仲有香草綠葉,葉好新鮮但草青味比較重,老公就話好怕隻味,我就覺得混埋一齊食,好清新,唔似傳統伴飯好重味~ 如果鐘意食皇帝菜嘅朋友,應該會幾鐘意。老公叫咗牛肉餅年糕,牛肉做得好淋,輕輕用叉同飯匙已經可以切得開,好多肉汁滲出嚟,個汁甜甜地好好味~ 用嚟撈年糕好夾~不過年糕略微硬咗D,咬到牙少少軟。我就試下將年糕+牛肉切成小塊,夾住一齊食,咁肉汁就即時與年糕混合,好味好多~!  最後叫咗石鍋炒米餅雲尼拿雪糕,呢個甜品好得意,用微溫的石鍋煮溶左焦糖,再炒米餅做底,雪糕放上面,淨係睇都覺得好精緻~凍凍既雪糕由上而下溶落米餅,而微溫既焦糖又由底下滲入去米餅度,多重口感,冷與熱,軟淋淋既雪糕與實正既米餅,好夾好好味~!! P.S. 千祈唔
星期六無端端要加班,好彩老公過嚟灣仔陪我食晏晝....

環境:

食物:

韓式燒牛肉伴飯

手工牛肉餅年糕

P.S. 千祈唔好分開食

石鍋米糕伴雪糕

服務:
服務友善細心,主動查詢要不要小碗,菜放在客人面前,甜點轉換餐具,動作輕細~ 果然是似法國餐廳~

韓式燒牛肉伴飯
手工牛肉餅年糕
石鍋米糕伴雪糕
2017-07-28 124 浏览
利東街匯聚不少特色食肆,今晚要品嚐的,是這間帶點西式風、設計modern的新派「首首.韓式小館」。整個環境很舒服,而且店員有禮、服務很好!正值happy hour,飲品有7折,所以點了這款「黃真伊」試試。看餐牌介紹,是適合配辣食物。味道微甜,酒精度有17%,一入口,酒精味很濃,但很快已消散,隨後就滲出甜甜的香味,很易入口傳統碎牛腩蛋花粉絲辣湯配白飯先呷一口湯,我和好友都是愛辣之人,所以覺得湯底只是BB辣而已。牛腩呈條狀,頗軟腍。配料中加入茄子,但這個品種的茄子煮久了,不是腍身,反而帶點爽口,又帶點嚼勁,好味。本身很喜歡韓式粉絲,愛其口感。這個鍋的粉絲份量未算多,如果可以加底就好了!(笑)不過泡飯吃真的一流,我們忍不住再encore多碗白飯,將湯底完全喝清!韓國米酒蒸活藍青口厚肉,肉質既嫩,又帶點嚼勁,好好味。這塊似米通的餅偏硬,口感一般。自家制雲呢嗱雪糕伴甜合桃及黑白芝麻脆片用上石鍋盛載,所以辣熱熱的年糕上的雪糕溶得非常快,一啖雪糕、一啖年糕,有冰火交融的感覺,如年糕能夠更煙韌,口感會更佳。餐牌
整個環境很舒服,而且店員有禮、服務很好!
傳統碎牛腩蛋花粉絲辣湯配白飯
韓國米酒蒸活藍青口
厚肉,肉質既嫩,又帶點嚼勁,好好味。

這塊似米通的餅偏硬,口感一般。
自家制雲呢嗱雪糕伴甜合桃及黑白芝麻脆片

餐牌
2017-07-26 108 浏览
我同個朋友今日去咗灣仔度做gym,做完gym真係好攰,我哋決定去食少少野,經過一間好靚嘅韓式餐廳,我同我朋友都忍唔住啦,一齊入去食嘢!一到餐館,店員都好有禮貌歡迎我哋,同安排座位奉上餐牌,我看見餐廳有兩層,環境都幾大幾舒服,仲有得坐露天餐桌,仲有好多好多嘅酒選擇,但係我哋就冇飲到啦,因為啱啱做完運動!我同我朋友,首先叫咗兩杯夏日特飲,特飲裝飾得好靚,分別叫左mid-noon同Floating ice ball,其實係生果再加一啲梳打汽水嚟嘅,生果好新鮮又鮮甜,炎炎夏日飲番杯冰凍嘅特飲都幾唔錯之後我哋仲叫咗個韓式燒牛肉拌飯, 牛肉好入味,配料亦都好多,又有泡菜蘿蔔、芽菜、紫菜等等,個醬料配埋拌飯真係好正仲叫咗個韓國宮廷煎蠔,佢有少少似有煎豪餅,但係就好滿雞蛋味,蠔亦都好多好大粒,仲要好鮮,會埋佢比嘅配菜加埋佢嘅醬料一齊夾黎食,真係好唔錯總括而言,間餐廳服務質素高,員工有禮貌,食物款式都好多選擇,仲有啤酒飲添,下次我都要同一大班朋友黎試吓飲啤酒

2017-07-26 104 浏览
今日同我BB行完書展,就去咗灣仔行街,行行吓覺得好攰,就去到利東街搵間餐廳,坐低飲杯嘢,食啲嘢!最後我同我BB決定食韓國嘢,因為我見餐廳環境都幾舒服!餐廳裝修都幾特別,環境同座位都好舒服,好適合情侶同朋友嚟到傾計同食飯!我好喜歡他們掛上一個個的燈膽,好有文青feel!叫完嘢食後,店員奉上三小碟前菜!有我最喜歡吃的泡菜,泡菜好辣好正,滿滿麻油味嘅木耳,仲有柚子味嘅蓮藕,都幾特別,同特別開胃介紹下d食物先:薄切豬腩片沙律配芝麻醬$128豬腩片切好薄,一啲都唔肥,啱晒我哋女仔食,沙律菜都好新鮮,配埋洋蔥,都幾健康,個醬汁亦都好好味,店員好好,仲幫我地拌埋沙律古法炸美國粟飼春雞配蜜糖芥茉醬$158呢隻炸雞我一定要推薦大家食,炸雞外皮炸得好脆,雞肉好嫩滑,再加埋薯片都好好食好入味,配埋蜜糖芥茉醬,非常滋味,仲要份量都唔少添Floating ice ball $58我哋就叫咗一杯夏日特飲黎試吓,好多生果,又甜又冰凍,非常解渴,仲要大大杯添總括來講,我覺得餐廳環境舒服,裝修擺設特別,食物質素高,份量亦都好足夠,下次都要同d閨蜜一齊黎個假日約會!

介紹下d食物先:

薄切豬腩片沙律配芝麻醬$128

古法炸美國粟飼春雞配蜜糖芥茉醬$158

Floating ice ball $58

2017-07-22 109 浏览
We went there with our Korean mom visiting from Seoul, and it was a remarkably poor experience overall. We ordered three very basic dishes, and it took at least 40 minutes (no hyperbole) for any of them to be served.When we were checking on our order, the staff would be unhelpful and outright rude on some occasions.And most importantly, the food was absolutely not worth any minute of the wait. All of our dishes were either way too spicy or greasy and made our stomachs churn with bad tastes. Pers

Personally I suspect they use an alarming amount of chemical additives for the artificially spicy tastes and pour poor quality oil all over their woks.

Definitely stay away. There are plenty other good Korean restaurants in town!
2017-07-21 112 浏览
泡菜海鮮煎餅係食韓國野必選啦!雖然唔算好大份!不過兩個人食都差唔多啊!有泡菜既味道!好香! 少少辣!仲有好鮮既海鮮係入面!有魷魚同大蝦!旁邊既火箭菜撈左芝麻油!好香又好有韓味!見到個牛肉餅好吸引就決定試下啦!有大大舊牛肉餅膽巨型年糕!巨型年糕係烤過既!烤完上面再加左蜜糖!年糕好好食啊!夠哂煙韌好好口感!個牛肉餅上面有芝士!入面又有d蔬菜粒!除左食到牛肉個味道同汁之外!仲食到一粒粒甜甜地既蔬菜!依個豬腩肉都好好食啊!佢係用酒燜過既!凍凍地又有酒香味啊!旁邊係調左味既紫蘇葉!加埋d菜同豬腩肉包埋一齊食好正!有調味既濃味!但又有紫蘇葉同菜既清新!

泡菜海鮮煎餅係食韓國野必選啦!
雖然唔算好大份!
不過兩個人食都差唔多啊!
有泡菜既味道!
好香! 少少辣!
仲有好鮮既海鮮係入面!
有魷魚同大蝦!
旁邊既火箭菜撈左芝麻油!
好香又好有韓味!

見到個牛肉餅好吸引就決定試下啦!
有大大舊牛肉餅膽巨型年糕!

巨型年糕係烤過既!
烤完上面再加左蜜糖!
年糕好好食啊!
夠哂煙韌好好口感!

個牛肉餅上面有芝士!
入面又有d蔬菜粒!
除左食到牛肉個味道同汁之外!
仲食到一粒粒甜甜地既蔬菜!

依個豬腩肉都好好食啊!
佢係用酒燜過既!
凍凍地又有酒香味啊!
旁邊係調左味既紫蘇葉!
加埋d菜同豬腩肉包埋一齊食好正!
有調味既濃味!
但又有紫蘇葉同菜既清新!
2017-07-18 117 浏览
黎到重建後嘅囍帖街,變成了華麗嘅商業街,同朋友黎左呢間韓國菜餐廳食飯順手逛下個新商場~上左三款小菜,泡菜非常夠味,又爽脆石頭鍋飯好大兜,配伴飯醬,材料好豐富吶撈完食慾大增,蔬菜好爽好香麻油味~牛肉餅配甜年糕~牛肉餅好淋好大塊好juicy,真材實料 原隻炸春雞配粟米片~店員會即場幫我地剪開隻雞個皮炸得好脆呀,點少少淮鹽就夠味餐廳環境舒適,服務週到,亦可以慢慢坐下傾下計唔使趕收枱,食物質素亦相當不錯,同朋友過左一個愉快嘅晚上呢

上左三款小菜,泡菜非常夠味,又爽脆

石頭鍋飯好大兜,配伴飯醬,材料好豐富吶

撈完食慾大增,蔬菜好爽好香麻油味~

牛肉餅配甜年糕~

牛肉餅好淋好大塊好juicy,真材實料

原隻炸春雞配粟米片~
店員會即場幫我地剪開隻雞

個皮炸得好脆呀,點少少淮鹽就夠味

2017-07-18 4505 浏览
The modern Lee Tung Avenue is quite a high-end district after revitalization. The tree-lined pedestrian walkway is home to sidewalk cafes and gourmet restaurants. Bistro Seoul is café-restaurant mixed, with indoor dark atmosphere and outdoor chill style. The menu is categorized by Seoul (i.e. so, a trick) + food adjective. Indeed food is seoul delicate and Korean. Seoul palatable: Homemade kimchi seafood pancakes (3pcs) $108Most tables nearby ordered the dish. Three small pancakes centred with a

Most tables nearby ordered the dish. Three small pancakes centred with a piece of shrimp and greens were served on a round thick plate. The kimchi batter was packed with bits of shrimp and spicy kimchi. While the pancakes by ingredients could be light dinner, here at this size they are fantastic snack. Spicy for me but not my friend.

Seoul succulent: Grilled homemade beef patties with rice cakes, served with honey soy sauce $168

Again, tiny but delicate portion. Succulent and nicely seasoned beef patties, chewy rice cakes.

Seoul satisfy: Japchae: sautéed Korean glass noodles with beef $98

The best among the order. Balanced savoury and sweet flavor and bouncy noodle texture. Vegetables are crunchy too though onion pieces could be less bulky.

It was a meal with traditional Korean dishes. Seoul Seoul~
2017-07-10
2017-07-18 88 浏览
約咗舊朋友到灣仔逛展覽,鄺吧後當然要搵個好地方聚一聚舊!乍見利東街一帶人來人往,個個手持一杯啤酒,又伴著音樂的飄揚,當然要入去尋尋寶!不過大熱天時,要喺街上飲啤酒、食嘢,雖然氣氛好好,但真係頂唔順,所以同朋友揀咗間精緻小館!叢林下走到韓式餐廳,可惜餐廳內卻無oppa 🤣🤣🤣!餐廳佈置、裝潢很舒適,很適合三五知己聚首傾計!炎熱的夏天,甫坐下,即同朋友一人點了一round 啤酒先,啤酒種類也不少,我點了一杯生啤,友人即點了一支手工啤酒!生啤連杯都冰過,夠曬凍;手工啤有淡淡花香,岩曬女生!侍應亦有禮貌地送上餐前小吃,供我們送啤酒,兩個人,一人一份唔洗爭!三款小吃,以牛蒡最為出色!我倆點了豬頸肉沙律,侍應先拎上枱,再即席係我地面前撈勻,確保新鮮沙律唔會出水😋!當中的豬頸肉甚是惹味,令不愛吃菜的我也將整盤沙律菜吞下👍🏻!叫咗個生魷魚,配上大量海草好新鮮!唔好以為味道會好寡,個醬汁好惹味,用嚟送酒剛剛好🍻🍻!同老友咁耐冇見,點會飲一杯咁少當然要叫炸雞配啤酒飲多幾round ! 炸雞上台後,店員仲幫我地用較剪剪開,方便進食,好貼心😍😍抵讚!飲飽食醉之後,我哋一人仲叫咗一個雪糕做甜品,大滿足😌😌!其中

不過大熱天時,要喺街上飲啤酒、食嘢
,雖然氣氛好好
,但真係頂唔順,所以同朋友揀咗間精緻小館!

三款小吃,以牛蒡最為出色!

飲飽食醉之後,我哋一人仲叫咗一個雪糕做甜品,大滿足😌😌!其中伴年糕嗰個,簡直係冰火二重奏,超強推介,再飽都值得一試👍🏻👍🏻!

總括而言,飲酒傾計好選擇,鬧市中的綠洲,為忙碌的都市生活叉叉電!