2017-09-12 197 浏览
餐廳係利東街附近所以地點都幾方便同埋附近有其他嘅店鋪可以行街,所以我哋食飯之前行咗街行到攰就入咗間餐廳食飯,我哋見到餐廳嘅裝修都幾有心機,同埋個氣氛都唔錯所以就諗住試下韓式餐廳。餐牌上面嘅食物款式都幾多,同埋同其他嘅韓國餐廳有啲唔同,一到餐廳店員一開始就會比韓國嘅前菜我哋食,見到餐牌上面嘅食物大部份都係一啲特色食物,今次我哋就叫左第一款韓式薯仔炊餅見到個樣都幾好食同埋佢係外脆內軟同埋用了都幾豐富然之後煮菜就叫左韓國酒香醬汁燜豬肉同埋醬汁燒銀鱈魚。豬嘅醬汁非常之好味同埋甜甜地幾易入口,比較欣賞嘅係豬肉唔會太過肥,食落口都唔會覺得滯,食完都幾開胃。人說越真係要大贊,未到熱得非常之好,醬汁天天比加上銀鱈魚嘅口感食得出係非常之高質嘅食材,有一種入口即溶嘅感覺系我最鍾意食嘅銀雪魚,食完之後重想叫多次添。飲品方面我哋就叫咗一杯水果茶,你都唔會太甜,水果嘅味道都幾出,飲完茶仲可以食埋想過,變相仲健康左添。因為餐廳嘅 都幾大,所以唔會太嘈,同朋友坐低傾計坐得耐都唔怕,感覺上都幾舒服。

2017-08-28
2017-09-08 154 浏览
為咗慶祝勁鍾意韓國野嘅朋友嘅生日,專登約佢食韓國餐廳,最後揀咗呢間高級韓國料理,因為見佢同一般韓國餐廳唔同,感覺上菜式比較精緻同高級!果然一入到去,同我想像嘅差唔多,入邊嘅環境好舒適,餐廳有兩層,上層仲有一啲特別嘅佈置。坐咗一陣之後,侍應就好細心咁同我地介紹啲餐酒,因為佢話八點鐘之前,餐酒會有七折,於是我哋就叫咗一支叫富者嘅米酒,呢隻米酒比較premium, 酒精濃度有16%,比起我平時飲嘅米酒濃啲,米味重啲,幾好飲!呢度嘅野食都好特別,前菜叫咗個生八爪魚薄切,一開頭見到覺得有啲奇怪,因為上面好似剩係得菜。但原來八爪魚喺下面遮住咗。上邊啲菜係紫蘇葉切碎左,仲有一啲菇,加左檸檬汁一齊食感覺好清新。食韓國嘢一定要叫石頭鍋飯,睇吓佢夠唔夠正宗,呢個石頭鍋飯有齊五種蔬菜,加多隻蛋係上面,配料充足!最令人驚喜係甜品,係石鍋米糕,米糕放喺個熱辣辣嘅石鍋上面,吱吱聲令人好開心,又可以令到舊米糕keep住熱,配埋個雲呢拿味雪糕中和返甜味,味道啱啱好!

米酒

石頭鍋飯
石頭鍋米糕伴雪糕
  • 傳統五色石鍋飯
2017-09-07 126 浏览
以前番學嘅時候就經常都會經過呢條利東 但自從佢拆左之後就好少來呢條街,估唔到一嚟番就咁大變化🙈個日約左幾個朋友一齊出嚟食下飯,之後佢地就揀左嚟間餐廳 因為餐廳聽講出面嘅街景唔錯 而且食物質素都唔錯 所以就嚟左呢到食!我地一去到門口已經俾餐廳環境吸引住 入面燈光微暗 令到食客都覺得幾舒適☺️韓國菜又點少得細細碟嘅前菜呢!我地一坐低店員就拎左幾碟小菜俾我地,分別有泡菜 芽菜同埋黑色一條條類似蘿蔔嘅野🙈佢地嘅泡菜應該係自己整醃嘅 幾有特式 不過就偏向比較辣 如果鐘意嘅朋友可以免費encore架 !我同幾個朋友都幾鐘意一邊飲下酒 一邊傾下偈 所以一坐低就開左支白酒飲我地就叫左呢一隻白酒試下 呢款白酒真係唔錯 佢果味幾重 但又唔會太dry 而且佢一直有桶冰浸住保持佢嘅冰度👍🏻之後我地就叫左個泡菜海鮮餅做前菜 佢呢度嘅泡菜餅有3塊 但每塊都幾足料 好香泡菜果但又唔會太辣!幾啱食主菜之前嘅小吃👍🏻之後就到我地最鐘意食嘅五花腩肉啦🤤一嚟到就見個份量都幾大份 3個人食啱啱好!呢個五花腩加埋旁邊嘅配菜食係非常夾架🤤因為五花腩嘅肥膩可以俾啲配菜中和番 唔會太油!而個五花腩就煮得好入味 又好有咬口 唔會太冧!之

韓國菜又點少得細細碟嘅前菜呢!

我地就叫左呢一隻白酒試下
之後我地就叫左個泡菜海鮮餅做前菜
之後就到我地最鐘意食嘅五花腩肉啦🤤

一嚟到就見個份量都幾大份 3個人食啱啱好!
呢個五花腩加埋旁邊嘅配菜食係非常夾架🤤
因為五花腩嘅肥膩可以俾啲配菜中和番 唔會太油!
而個五花腩就煮得好入味 又好有咬口 唔會太冧!
之後我地就叫左個大醬伴飯
店員仲好好咁問聲洗唔洗幫我地撈埋☺️
呢個樣係店員己經幫我地伴好😂
呢個伴飯唔似出面個啲韓式伴飯太重醬油味 但反而佢嘅醬油配埋啲蔬菜一齊食口感好清新👍🏻
入面仲有少少肉撈埋一齊食 好豐富🙈

之後我地再叫左個生墨魚冷麵

我地第一啖淨係食個麵先 但已經覺得幾正🙈
因為佢個麵涷涷地啱曬夏天食☺️
而且仲撈左啲麻油同醬料 又香又惹味!
之後我地撈埋落個啲生墨魚到一齊食 雖然個墨魚同個醬料係幾夾 但就偏辣的 食唔到太辣嘅我食左幾啖就放棄了😂

最後點少得韓國菜成日有嘅泡菜湯呢🙆🏻

佢呢到嘅泡菜湯就加埋3條牛肋骨同啲豆腐去煮 令到個味道唔會咁單調 但略嫌個湯本身真係比較辣 愈飲就愈辣 鐘意食辣嘅朋友可以一試🙈
但建議唔食得辣嘅朋友叫其他湯較好 😂
不過佢嘅牛肋骨就非常唔錯 同湯一齊煮到好冧 好入味!
總括呢個嘅環境同氣氛就一流 但菜式大致都唔錯 食到食材係幾新鮮嘅 但就較為辣 啱一啲食到辣嘅朋友 應該會幾啱口味!
我地3個人食每人都係二百幾 呢個質素同價錢都算係幾好🙈

2017-09-07 335 浏览
約咗舊朋友放工嚟灣仔食飯,行到利東街就俾呢間野吸引咗,因為外面望入去有少少似café,好似都幾舒服咁入到去,座位都幾闊落,張枱都幾舊大其實有陣時食其他韓國嘢,但係張檯勁細根本唔夠位擺嘅落咗單後侍應就拎咗前菜俾我地食有木耳絲,原卷泡茶同紅蘿蔔芽菜木耳絲偏淡,可以先食其次係紅蘿蔔芽菜,主要較甜,而且口感上同啱啱爽脆嘅木耳對比最後係最濃味嘅泡菜,鹹得嚟偏酸,原卷上感覺好整齊,完全係satisfy到我內心強迫症嘅不安感點解話佢呢度係地度風味呢其實除咗發現有為數唔少講韓文嘅韓國人嚟呢度食之外,發現佢餐牌嘅食物都唔係特別依照香港人嘅飲食口味嚟adjust,反而見到好多應該係韓國先會見嘅菜式配搭第一個叫嘅係辣炒八爪魚配水芹菜拌冷麵首先係碗嘢好大份!個碟係normal size嘅兩倍,八爪魚份量仲多過啲麵叫嘅時候侍應double confirm我哋食得辣先叫,發現佢呢個都真係幾辣嘅程度啲八爪魚切到好細好幼,方便我哋撈勻哂啲材料嘅時候一次過夾去食,而且食到尾都仲有好多慢慢夾嚟食水芹菜嘅味道好特別,同埋生嘅洋蔥一齊炒起,配埋沾滿辣醬嘅八爪魚好夾冷麵都係傳統韓國個種,不過俾八爪魚同水芹菜嘅溫度induct咗

入到去,座位都幾闊落,張枱都幾舊大
其實有陣時食其他韓國嘢,但係張檯勁細根本唔夠位擺嘅

落咗單後侍應就拎咗前菜俾我地食
有木耳絲,原卷泡茶同紅蘿蔔芽菜
木耳絲偏淡,可以先食
其次係紅蘿蔔芽菜,主要較甜,而且口感上同啱啱爽脆嘅木耳對比

點解話佢呢度係地度風味呢

第一個叫嘅係辣炒八爪魚配水芹菜拌冷麵

冷麵都係傳統韓國個種,不過俾八爪魚同水芹菜嘅溫度induct咗之後變得冇咁凍
可能就係唯一美中不足嘅位

煎薯仔餅好似係推介嘅
好得意,三塊煎薯餅上面有啲粟米片,旁邊有啲用麻油調過味嘅菜,同埋一齊上嘅一碟甜醋

薯仔餅嘅薯仔絲整得好幼,煎上嚟先會咁香脆,不過薯餅較入位置調味較少,食完外皮嘅crust之後,沾埋醬食就最好

最後叫咗個長泡菜豆腐豬肋骨,就咁睇個名都唔止佢係湯嚟嘅
入面有剪開咗嘅原條長泡菜,好大棵,煮完食落微酸但索咗好多湯汁
煲入面有兩大舊豬肋骨,好足料,連住大大舊骨食,有啲聯想起媽媽係屋企煲嘅豬骨湯,好飲

靚靚裝修

順帶一提,同朋友食完好耐但想吹水唔想走住,期間侍應見我哋飲哂啲茶都會主動幫我哋加,一啲都冇要趕走我哋嘅感覺
服務夠周到,幾滿意
2017-09-05 162 浏览
前排做野,成日會經過灣仔重新開發既利東街,見到入面好歐陸feel好舒服,仲有幾間靚餐廳,成日想試下但一直未有機會~點知咁arm朋友約食lunch,就諗起不如試試入面間韓國野啦~店面裝修主打木色,都幾舒服呀~ 出面熱屎辣辣,一坐低我地忍唔住一人要叫杯凍飲!Mid-noon // Floating Ice BallMid-noon 即係薄荷菠蘿梳打,原塊菠蘿上無楂流攤~ 砌0係杯邊好睇又好味!佢仲甜度適中,唔會好似大部分菠蘿飲品咁沖得太甜!不過如果薄荷味道再重啲,咁就very good 啦!Floating Ice Ball 一上檯見佢水咁既顏色,以為係普通野,點知又有小驚喜,西瓜蜜瓜青瓜呢個組合好清爽好fresh,頭先熱辣辣,飲呢個解渴一流!San-gria Red //San-gria Red 既水果甜味加上肉桂香味,真係相得益彰,不過略嫌紅酒味唔夠濃。食韓國菜,我有一個小期待,就係啲細細碟既前菜,每間餐廳都有自己唔同既前菜同泡菜,Bistrol Seoul 既泡菜卷好一卷咁好靚,唔算好辣,口感夠脆,加埋另外既木耳同芽菜,一人三碟唔洗爭。韓式豆腐海鮮湯其實落order時,侍應已細心提醒

店面裝修主打木色,都幾舒服呀~

出面熱屎辣辣,一坐低我地忍唔住一人要叫杯凍飲!

Mid-noon // Floating Ice Ball

San-gria Red //

韓式豆腐海鮮湯

其實落order時,侍應已細心提醒呢個湯係唔辣既,不過我真係勁掛住紅噹噹既辣豆腐湯,自然係聽唔入耳,所以上菜時都嚇左一嚇,帶住失望既心情試第一啖,點知又有d驚喜喎,海鮮湯夠鮮甜,用料十足,蝦同青口都係大大件。

烤手工製牛肉餅伴年糕配蜜糖醬油汁

點呢個course係為左舊年糕,係呀~竟然係為左舊年糕,哈哈!不過咬落去個下真係失望呀!醬汁係好味o既,不過舊年糕係實既,唔係軟熟煙韌。不過塊牛肉餅就救返呢味菜,牛肉餅調味啱啱用好,唔會太咸或太濃,搶咗啲牛肉味,人手製同機攪出黎既口感一啲都唔同,好味好多!

之後侍應上左呢味菜,我地無叫沙律喎!

生魷魚及八爪魚薄切

原來內有乾坤,係我哋叫嘅生魷魚及八爪魚薄切,不過說好了的薄切呢?
老老實實,呢碟我覺得係伏,堅伏!成碟我搵個d魷魚搵得好辛苦,連d冬菇片都大過佢地,叫切絲都比多左佢,分明就係碎上!碎到係咩味都食唔到。呢碟菜真係無言。

大邱香辣蒜粒炆牛肋骨

呢味菜挽回返我少少信心,牛肋骨炆得夠淋夠入味,辣辣地夠哂惹味,驚喜在d栗子,我初初以為係蒜頭,原來係栗子,外面惹味,入面鮮甜~ 有多幾粒食就好啦~

香煎韓式薯仔脆餅

香口野我最鍾意,薯仔煎至脆身,唔洗點醬都好味~ 旁邊配菜選用皇帝菜,有別於一般生菜或者火箭菜,皇帝菜嘅獨特香味更對我嘅口味。

午餐食咁多真係好over😂,除左碟魷魚,其餘野食都好味既~三個女仔,傾傾講講食食飲飲,又一個下午啦~
  • 前菜
2017-09-05 133 浏览
我不時都會經過翻身後嘅利東街,有時會去market place 或卡樂B店,但從來冇喺利東街任何一間餐廳食飯。今日同一班朋友經過利東街,留意到一間門面似酒吧嘅餐廳,仔細睇門外既食物介紹,先發覺佢係一間韓國餐廳,佢嘅裝修較為高尚,走西洋風路線。我哋覺得幾特別,就決定入去食晚餐。望一望餐牌,除左韓國嘅啤酒或燒酒,佢哋都有賣紅酒同白酒。一開始每人各有三碟嘅小食,包括泡菜,芽菜同鮮筍。芽菜同鮮荀口感清爽,我平時麻麻哋鍾意泡菜,嫌佢太辣,不過呢間餐廳嘅泡菜無論辣味同酸味都平衡得好好。佢哋嘅前菜做得毫不馬虎,令我更加期待之後既菜式。韓國酒香醬汁燜豬腩肉係我今餐嘅最愛,每塊豬腩肉都有一小層既肥膏,食落好滋味。平時我哋去韓國食燒肉,餐廳都會有菜俾你包住食,但有時塊葉會太大,食嘅時候菜完全掩蓋左豬腩肉嘅味道。今次餐廳提供嘅紫蘇葉size啱啱好,加上紫蘇葉上面有一層嘅醬料,更加突出豬腩肉既味道。旁邊亦有一些沙律或蒜片,油味十足。雖然手工泡菜韓式煎餅只得三塊,每人只可以分到一塊,但已經足夠提供多重口感,煎餅裏有酸甜嘅泡菜、爽口嘅魷魚同鮮甜嘅小蝦。煎餅外脆內軟,各種特色加起來有種說不出來的好味。辣炒八爪魚配素

望一望餐牌,除左韓國嘅啤酒或燒酒,佢哋都有賣紅酒同白酒。

辣炒八爪魚配素冷麵加水芹菜賣相好靚,有紅有緣,但八爪魚辣到差啲頂唔順,咬第一啖覺得好爽口唔太辣,但辣味開始擁上嚟,好彩有叫到白酒止下辣。不過撈埋拉麵一齊食就冇辣,拉麵本身爽口彈牙,兩者都非常夾,好味道!

長泡菜燉榖飼豬肋骨份量唔係太多,但泡菜湯汁酸酸甜甜,夠晒開胃。豬肋骨燉至軟諗,骨肉易分離,泡菜嘅酸味亦充分深入豬肋骨之中,別具風味!

韓國山野菜大醬拌飯味道唔會過鹹,恰到好處,亦都清楚品嚐到蔬菜嘅清甜。

我一班朋友都係酒鬼,尤其白酒方面,所以我哋開咗支chile既chardonnay。酒味唔算太重,較甜,酸度中等,鍾意飲白酒嘅女仔可以試下呢支白酒!

服務方面一流,職員好細心,時常幫我地斟酒斟茶。佢哋都好有耐性,我哋問佢咩問題,佢哋都會好詳細咁解答。

最後埋單$1100左右,以一間高級嘅韓式餐廳嚟作標準,呢個價錢係超值,加上服務同環境一流,我同其他朋友諗邊度gathering都會首推呢間餐廳!
2017-08-24
  • 前菜
  • 韓式山野菜大醬拌飯
  • 傳統五色石鍋飯
  • 韓國酒香醬汁炆豬腩肉
2017-09-04 90 浏览
朋友帶我來尼個韓國餐廳,環境好靚有風格,一入到去係有一個講韓文既女仔帶位,加上餐廳裝修,頓時覺得 嗯 尼個餐廳好專業好有特色🤣🤣🤣🙊❤️叫完餐後侍應已經快速上韓式小食 尼個 五色石頭鍋飯 配料充足 專人幫你撈埋 服務態度好好!🤣🤣🤣 兩個人一人一半 再叫下其他野食 岩岩好!我最中意就係尼個炒粉絲,好入味 但唔好好咸 煙煙un un咁!🤤🤤🤤尼個係$58 左邊我飲既係由生果冰粒整成飲品,佢唔係好甜,好清新,蜜瓜好甜 冰涼又大杯 正呀而尼個甜品都好特別 下面係米糕類 上菜時「煎煎」聲,上凍下熱,好特別☺️☺️

叫完餐後侍應已經快速上韓式小食

🤤🤤🤤

2017-09-02 122 浏览
正統韓國人參雞湯,採用大約重1-1.5kg 全雞、加了人蔘和糯米填餡的,香噴噴的韓國人蔘雞,實在太太太誘人了,蔥花灑上面,真係食指大動!雞翼煎得好香,賣相吸引,食落去雞亦外表香脆,香香甜甜,係一貫傳統嘅韓國煮雞的風味,蒜頭煎香可一粒過食,另有一番風味享用前再將雞肚內的糯米餡料全掏出融入湯中,飽吸雞汁和多種食材的軟Q糯米,香噴可口到不行,和雞湯一起品嚐,真是溫馨樸實的美味啊。滿滿人蔘等食材熬出的湯汁,溫潤甘美、滋味深厚,雞湯透著亮閃誘人的金黃,一層薄薄熱燙的純淨雞油更是香滑到不行。好湯頭搭配軟嫩的雞肉、飽吸精華的糯米,這雞湯,滋味實在不凡!能喝到如此高質感的美好雞湯, 真是十分滿足。「韓國純發酵酒系列 - Korea Ferment Wine Series 黃真伊五味子純發酵酒 (375ml) (13%Alc)使用韓國傳統工藝的全發酵酒已清淨地區出產嘅優質五味子和穀物為主要原料,不僅對身體具有多種功效,還不易醉,口感柔和清醇,男女皆宜~店內裝修高雅,好有韓風feel ,好鐘意傳統韓國的文化,擺設都是古時間的韓國呢!這裏的侍應全部都好熱情有禮,面帶笑容,介紹食物,一點都馬虎,特別會照顧一些

Homemade ginseng chicken soup自家製人參雞湯

香烤蒜粒醬油雞翼

Hwangjinyi黃真伊

這裏的侍應全部都好熱情有禮,面帶笑容,介紹食物,一點都馬虎,特別會照顧一些單獨來的人,詢問客人食物是否滿意或者推介些精選菜紹客人。
我忘了帶走雨傘,去完洗手間,碰見待應,她還提醒我去接待處取回,真是細心到不得了!給她10個讚!
香烤蒜粒醬油雞翼
Hwangjinyi黃真伊
  • 人參雞湯
2017-09-01 89 浏览
今日去接朋友收工,友人介紹呢間韓國餐廳。餐廳裝潢幾好,燈光暗暗地,座位舒服,啱哂傾計一坐低,就每人三碟前菜好開胃,泡辣又唔算辣海鮮炒粉絲份量都唔少,粉絲幾爽口彈牙。海鮮都好多。好新鮮唔算辣熱薑茶一壼的,好精緻味道都唔錯。人參雞湯一大煲的。原隻雞。雞入面有豐富的材料包括糯米,栗子。紅棗湯好濃,好有人參味仲有員工俾你影左相先然後佢會幫你分食到最後,見到一大條人參果然好足料雞肉質都幾滑,仲好大隻食完都好飽餐廳侍應態度好好。又細心又有笑容位置都相當方便

一坐低,就每人三碟前菜
好開胃,泡辣又唔算辣

海鮮炒粉絲
份量都唔少,粉絲幾爽口彈牙。
海鮮都好多。好新鮮

唔算辣

熱薑茶
一壼的,好精緻
味道都唔錯。

人參雞湯
一大煲的。原隻雞。
雞入面有豐富的材料

包括糯米,栗子。紅棗
湯好濃,好有人參味
仲有員工俾你影左相先

然後佢會幫你分
食到最後,見到一大條人參
果然好足料

雞肉質都幾滑,仲好大隻
食完都好飽

餐廳侍應態度好好。又細心又有笑容
位置都相當方便
位於利東街別緻的韓式小酒館,每次都錯門而過。 今天終於找到機會與愛慕韓國文化的Miss T來這碰碰杯底、吃點韓式小菜、聊聊心事。小酒館門庭以簡約的深灰木色和玻璃窗戶爲主;其深灰與大廈淺灰色有不言而喻的和諧感;不坐室内、也可選擇坐在外頭的露天座位吹吹夜風、與朋友舉杯暢飲。門前的韓國美女親切地招呼我倆進内。甫坐下,職員立刻爲我倆倒茶,遞上餐牌和前菜,服務非常周到。適逢這裏推出Summer Special, 就點了一份冷麵,另外還有泡菜風味的韓式煎餅和燉豬肋骨。  煎餅先上。3塊煎餅煎得金黃,精緻的擺放在藍色碧玉盤上。咬下去,微脆、能嚐到泡菜的酸酸甜甜,爽口的小蝦和魷魚,尾勁的泡菜辣敞開味蕾大門。 穀飼豬肋骨燉至骨肉分離,泡菜湯汁的酸、甜與辣調配的天衣無縫,充分地滲透入豬肉裏,軟腍惹味,酸酸甜甜的辣良久還纏繞著味蕾。兩件豬肋骨,剛好足夠我和朋友一人一件。 冷麵是我夏日來韓式餐廳必點菜式,畢竟冷麵是季節性食物,夏天過了,還那有食這道菜的意義呢?辣泡菜冷拌麵以碧翠器皿盛著,碧玉色滲透出冰冰涼涼的寒氣。有別於一般用以製作韓式冷麵的麵條般透明,這裏的冷麵嚐起來像蕎麥麵,有粗粗的口感、雖未至於
前菜
手工泡菜韓式煎餅
長泡菜燉穀飼豬肋骨
穀飼豬肋骨燉至骨肉分離,泡菜湯汁的酸、甜與辣調配的天衣無縫,充分地滲透入豬肉裏軟腍惹味酸酸甜甜的辣良久還纏繞著味蕾。兩件豬肋骨,剛好足夠我和朋友一人一件。
辣泡菜冷麵
冷麵是我夏日來韓式餐廳必點菜式,畢竟冷麵是季節性食物,夏天過了,還那有食這道菜的意義呢?辣泡菜冷拌麵以碧翠器皿盛著,碧玉色滲透出冰冰涼涼的寒氣。有別於一般用以製作韓式冷麵的麵條般透明,這裏的冷麵嚐起來像蕎麥麵,有粗粗的口感、雖未至於煙韌彈牙、但也非常爽口配搭著酸酸甜甜的辣泡菜來吃,非常開胃。不禁從心底裡讚嘆,冰鎮涼爽的冷麵和辣泡菜根本就是天生的絕配啊。
 韓式獨有的風味、完美揉合的甜酸辣滋味在舌尖上停留、不散,回味無窮!
2017-08-30
手工泡菜韓式煎餅
長泡菜燉穀飼豬肋骨
辣泡菜冷麵
今日同朋友去咗灣仔利東街影相,不經不覺已經七點幾啦,有啲肚餓添。 前面有間韓國嘢,門面裝修幾精致,於是入咗試試。呢到地方空間都算寬敞,餐廳一共有兩層。我哋食量都唔算太大,Order咗一款小食,一款主食,仲有一杯嘢飲。同傳統嘅韓國餐一樣,最先送上嚟嘅係前菜,有三款。而我最鍾意係當中嘅泡菜,味道夠濃。酸酸辣辣嘅味道,作為前菜真是一流,令我食慾大增。接著嚟到嘅係我杯嘢飲mid-noon,真係相當大杯。佢其實係藍色珊瑚礁配埋兩塊大大嘅菠蘿,猶如深夜裏嘅明亮月光,所以先有mid-noon之稱。好快,我哋叫咗嘅小食烤鮑魚都嚟咗。份量十足,有四份,每份有兩件之多。佢嘅肉質也相當煙韌,有口感,好似香口膠一樣。而佢嘅味道亦偏重,甜甜的。不斷咀嚼嘅過程,甜絲絲的味道係飽魚肉裏傳出,真係過癮。最後送上嘅係主食-傳統五式石鍋飯,睇menu以為好細碗,嚟到先知份量已經夠兩個人食一餐! 石鍋飯係蘿蔔,香菇等五款蔬菜,再配一隻半熟蛋,一款無肉嘅主食。加入辣醬之後再搞拌,五顏六色,更傳來一陣陣香辣味,食慾大增。入口更有一陣陣飯蕉味,真係欲罷不能!晚餐嚟講都相當合理。如果大家想試下間企理啲嘅韓國飯,不妨嚟灣仔利東街嘅B
呢到地方空間都算寬敞,餐廳一共有兩層。

晚餐嚟講都相當合理。如果大家想試下間企理啲嘅韓國飯,不妨嚟灣仔利東街嘅Bistro Seoul啦!
2017-08-28 140 浏览
As I had some errands to run in the Wanchai area, I decided to stop here for lunch as they offered cold noodles. A perfect item on this hot summer day.Bistro Seoul is located in Lee Tung Avenue and is a Korean restaurant with a relaxed modern design. Menu is in English, Chinese and Korean and their is a photo of all their food. All lunch sets include a main, drink, soup and side dishes.The soup was a general Korean seaweed soup. It was ok and had a nice seaweed flavor. I soon came to realize tha

The soup was a general Korean seaweed soup. It was ok and had a nice seaweed flavor. I soon came to realize that this was the only item I had all during the meal that had flavor.

I was also served appetizers. This included bean sprouts, kimchi and jew's  ear. This is when things started to get strangely .... bland. The kimchi wasn't spicy at all. It was a bit on the sour side but lacked any other flavor. The bean sprouts were just blanched and no added flavor was added. The jew's ear also had no seasoning whatsoever. Am I wrong but isn't sesame oil usually added? SOMEWHERE?

Then my main arrive. I ordered cold buckwheat noodles ($118). It came with a spicy sweet sauce that wasn't very spicy and tasted oddly like hoisin sauce. The noodles were chewy and I did like that. But isn't the cold broth supposed to have a nice refreshing taste of pears? Instead what I got was plain ice water, complete with ice cubes. I just ended up mixing more and more of the sweet spicy sauce in just to get any sort of flavor in my broth. Simply disappointing.

Korean food that was nicely presented but sadly lacking in any sort of flavor. This is surprising as Korean food is always packed with huge flavor. Simply overpriced for what I was served. I won't be back.
2017-08-21
2017-08-25 88 浏览
今晚跟朋友在灣仔食晚餐,朋友介紹呢間走西洋風的韓國餐廳。一坐低侍應好有禮貌遞上menu同加熱茶,之後每人有三款前菜(每日不同),個泡菜辣得好開胃!手工牛肉餅係必食之選,十分juicy!!甜甜的醬汁滲透,一點也不會乾,而牛肉餅的質感很好!而年糕要趁熱食先淋,蜜糖醬如不夠可再添👍🏼第二道菜則點了粟飼春雞,原隻上的雞,侍應細心地為我們分件,個雞好嫩滑,而雞皮十分香脆,至於粟米片就可蘸蜜糖芥末醬,也不錯吃。甜品好特別,雪糕配年糕好夾👍🏼服務非常好,不斷為我們添菜換碟,笑容好sweet, 環境好柔和,整體不錯。

甜品好特別,雪糕配年糕好夾👍🏼

2017-08-20 94 浏览
地点方便,价钱reasonable, 算market price范围之内。五色石头锅饭挺不错, 凉拌面也很好,年糕牛肉饼也值得试试。服务殷勤有礼,overall 感觉不错。
2017-08-15 105 浏览
單睇呢間餐廳既時尚裝潢,完全唔似係韓國餐館,反而有西餐廳之感。燈光柔和,環境感覺舒適食物方面,都有唔少創新既韓國料理,仲有韓國嘅米酒可以選擇。侍應服務好好,除咗面帶笑容之外,一開始佢有問吓我哋嘅口味,然後再向我地推介唔同嘅菜式,而佢介紹嘅野食都唔錯手工泡菜海鮮煎餅 $108一份有三塊但係我哋有四個人,所以個侍應上菜後都好細心咁幫我地每塊分成一半佢本身有另上一個醬汁,但我覺得夠味就無蘸醬了。口感外層微脆內軟,配料都算豐富,例如個蝦都幾大隻同口感彈牙,加上火箭菜感覺清爽,辣度較低,不錯但未算得上出色。粟飼春雞配蜜糖芥末醬 $158原隻春雞,都幾抵食!佢上菜之後再幫我地分件。伴碟係粟米片,類似doritos個種,香脆,但表面灑上既芝士粉不足,所以唔夠味,不過可以蘸蜜糖芥末醬。雞件調味都ok,而且炸雞同蜜糖芥末原來係咁夾小部分雞件略嚡。海鮮炒韓國粉絲 $98又係比想像中大份,抵粉絲煮得啱啱好,幾彈牙。配料多而且好香麻油味。而且呢個唔辣既,啱哂唔食得辣既人。

燈光柔和,環境感覺舒適

食物方面,都有唔少創新既韓國料理,仲有韓國嘅米酒可以選擇。

手工泡菜海鮮煎餅 $108

佢本身有另上一個醬汁,但我覺得夠味就無蘸醬了。

粟飼春雞配蜜糖芥末醬 $158

原隻春雞,都幾抵食!佢上菜之後再幫我地分件。

雞件調味都ok,而且炸雞同蜜糖芥末原來係咁夾
小部分雞件略嚡。

海鮮炒韓國粉絲 $98

又係比想像中大份,抵