2020-01-20 216 浏览
今晚聽家姐介紹嚟咗西貢一間酒店嗰度食日本菜我哋要咗廚師發板係海 價錢來講都算幾抵 而且聽waitress講佢哋嘅水係嚟自日本白神山地之水首先講下佢哋嘅頭盤😙第一次見咁有排場同埋靚嘅頭盤一打開係會有啲仙氣漂出嚟😘京都豆乳 牛油果 金箔 ❤️好滑日本銀杏雪梨配芝麻醬三樣都配搭得非常好💕咁第二個就係刺身有牡丹蝦 金線錭兩種刺身都極度新鮮而且佢哋豉油嘅顏色非常特別係經過處理所以呈透明牡丹蝦爽口滑身金線叼嘅質地爽口🥺😍日本蒸蛋北海道海膽日本嘅蛋味一向都非常之香佢下面用咗少少海鮮嘅清湯做底再加埋日本嘅鮮海膽😎💋滿分好滑之後就有一個日本豆腐從戎菇同埋煮八爪魚呢個嘅味道相對突出佢用咗醬油做汁所以就令到八爪魚比較輕味既都有好濃厚既感覺而且個豆腐個light 既口感都好好之後就係一個手卷紫菜非常脆身最驚喜嘅係佢嘅魚蓉加左蔥花之後特別香滿分之作之後就係一個麵豉湯非常暖胃 好鮮甜北海道十勝紅豆糕手整泡芙手整雪糕熊本士多啤梨呢個甜品拼盤一定一定係滿分中嘅滿分因為三樣唔同口感嘅嘢拼埋一齊係令到成個廚師發板有一個好好嘅ending👍💋而且非常欣賞嗰度嘅侍應非常主動而且勁好禮貌
今晚聽家姐介紹嚟咗西貢一間酒店嗰度食日本菜

呢個甜品拼盤一定一定係滿分中嘅滿分
因為三樣唔同口感嘅嘢拼埋一齊
係令到成個廚師發板有一個好好嘅ending👍💋

而且非常欣賞嗰度嘅侍應非常主動而且勁好禮貌
之前食過佢哋嘅lunch set 一直都念念不忘所以今次又嚟到Wa theatre ~不過食晚飯 個view 都唔同啲 別有一番風味🌃我哋嗌左Umi set前菜~前菜用上木盒裝住 好神秘咁🧐師傅仲問我哋準備好未🤣一打開原來係有煙熏效果😻師傅建議我哋由左至右順序食入面分別有京都豆乳配魚子醬牛油果蓉、京都銀杏、麻醬水雲特別中意麻醬水雲 冇諗過淮山同麻醬咁夾刺身~火炙金目鯛同珍寶帶子都好新鮮配上日本透明醬油😯簡直係極致嘅享受👏🏻海膽鰻魚蒸蛋~海膽好新鮮好creamy ✨同蒸蛋十分夾😋鰻魚既油份令蒸蛋囗感更滑嫩👍🏻絕對係水準之作👑松葉蟹甲羅燒配多士🦀~平時食開嘅甲羅燒都係用蟹膏不過呢度就用咗蟹肉同蟹籽好香蟹味之餘食落都冇咁膩😙鰤魚手卷~鰤魚魚蓉好軟滑😋同樣用上日本透明醬油仲可以睇住係師傅即場喺面前握手卷 😆麵豉湯~豆腐粒口感滑嫩麵豉味道濃郁🤩甜品~師傅建議我哋由右至左食首先係十勝紅豆羊羹上層係薄薄嘅啫喱 下層係幼滑嘅紅豆蓉口感綿密 甜道適中👏🏻中間有師傅自家製嘅Puff連雪糕都係自家製🤩絕對係值得一試!最後由酸酸甜甜嘅士多啤梨作結🍓總括而言,高質嘅食物同靚靚環境絕對對得起個價錢👍🏻如果大家想食

之前食過佢哋嘅lunch set 一直都念念不忘

所以今次又嚟到Wa theatre ~

不過食晚飯 個view 都唔同啲

別有一番風味🌃

我哋嗌左Umi set

前菜~

前菜用上木盒裝住 好神秘咁🧐

師傅仲問我哋準備好未🤣

一打開原來係有煙熏效果😻

師傅建議我哋由左至右順序食

入面分別有京都豆乳配魚子醬牛油果蓉、京都銀杏、麻醬水雲

特別中意麻醬水雲 冇諗過淮山同麻醬咁夾

海膽好新鮮好creamy ✨

同蒸蛋十分夾😋

鰻魚既油份令蒸蛋囗感更滑嫩👍🏻

絕對係水準之作👑

松葉蟹甲羅燒配多士🦀~

平時食開嘅甲羅燒都係用蟹膏

上層係薄薄嘅啫喱 下層係幼滑嘅紅豆蓉

口感綿密 甜道適中👏🏻

中間有師傅自家製嘅Puff

連雪糕都係自家製🤩

絕對係值得一試!

最後由酸酸甜甜嘅士多啤梨作結🍓

總括而言,高質嘅食物同靚靚環境

絕對對得起個價錢👍🏻

如果大家想食omakase

就嚟Wa theatre 啦😋

相信唔會令大家失望😍

2020-01-16
2020-01-18 116 浏览
之前已經試過呢間餐廳嘅午餐覺得好正,今次就黎試一試晚餐。我地就叫左個海套餐。首先呢度嘅環境真係好正,對住西貢一片大海景,而且店內嘅裝修都好日式,好友風味。就連水都係用日本白神山嘅水,好與眾不同。前菜方面好精美,用一個木盒裝住,一打開仲會有一陣白煙嘅效果,真係好特別,入面有京都豆乳,水雲麻醬同埋京都銀杏。食完前菜之後就有刺身,佢地用嘅係無色醬油,出面比較少見,刺身有凡立貝同金目鯛各兩片,好有鮮味。蒸物方面就有北海道海膽蒸蛋,而下面更加有一片鰻魚,d蛋夠曬滑,再同時食埋個海膽就更吸引,而鰻魚除左就咁食之外,佢嘅油香亦都令到d蛋更滑。之後就有松葉蟹多士,將d蟹肉同蟹子撈完之後,在放上多士上面食嘅味道真係好正。之後就有手卷同面豉湯。而最後嘅天品亦好令我滿意,由右至左食,紅豆糕,唔會太甜,好清新。自家製嘅泡芙同雪糕,兩樣野好夾,最好再食埋個草莓,真係好正。
2020-01-16
2020-01-12 1986 浏览
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 食之劇場餐廳 (西貢)📍西貢白沙灣碼頭酒店地下🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟西貢對我黎講真係好遠好遠,不過約左攝影師黎呢邊影下portrait,講真個景係靚既,條氣就順翻啦!😤影左兩三個鐘到2點倒餓啦,攝攝黎過好多次識路帶我食好嘢,獎勵下我做咗成朝model😏Wa Theatre 🎭 個名好特別,食正個大海景,入到去和風裝潢望落好舒服😌有lunch set 揀,我揀咗Set D鰻丼(HKD380),講咗n次我係鰻魚控啦唔重複啦🤪🤪🤪首先上既係前菜野菜沙律,好fresh好新鮮,配埋staff為我哋斟既白神山地之水,有d係日本嘆世界既感覺🤪之後就係京都既日本南瓜,裏面仲有幾粒粟米仔,南瓜好甜,好喜歡。食完南瓜,主角鰻魚飯就上啦!先試味噌汁,好多料,豆腐、海苔好正💕鰻丼配有山椒粉同pickle漬物,灑少少山椒粉係鰻魚面再食,更加正😭💖鰻魚好厚,肉質鮮美可口,由圖所見紋路清晰,鰻魚味濃郁,而且皮有烤脆,微焦吃上去風味十足,滿意。飯也是圓圓的日本米,米香味甜,不錯。最後送上自家製甜品——vanilla ice cream w/ cranberry jam,是餐廳自製
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 食之劇場餐廳 (西貢)
📍西貢白沙灣碼頭酒店地下
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

飯也是圓圓的日本米,米香味甜,不錯。

最後送上自家製甜品——vanilla ice cream w/ cranberry jam,是餐廳自製的雪糕及果jam,雪糕奶味香濃,配上紅桑子醬的一點點甜,簡單,但説的完美不過如此。

攝影師朋友叫既Set E壽司定食都好正咁,佢話食到勁飽🤣🤣

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
  • 前菜
  • 甜品
  • 鰻丼
  • 鰻魚飯
朋友 book左枱係西貢白沙灣碼頭lunch,呢度環境清靜怡人,裝修都好有心思,入到黎就好似去左日本咁。我地叫左食了兩份午餐,分別係全日早餐和石野白味噌燒定食。店員服務一流,每食一樣野之前佢會介紹果樣野食有咩特別,食材黎自邊個地方等等。店內用既手都係白神山地之水,除飲用外, 仲會用黎整埋味噌湯,即使係細節都無被忽略。同好多地方一樣,呢度都有全日早餐,用既食材都相對高檔,好好食。石野白味噌燒定食係用日本產的雞,先用味噌醃,好好味,而且係日本產就唔怕係激素雞!前菜有野菜沙律、京都南瓜同旁拌小食(牛蒡和蔥頭),食材新鮮,簡單就表現出餐廳對食材的重視。最後食埋自家制的雪糕當甜品,係一個完美既用餐體驗~呢間餐廳價食材上乘,服務周到,價錢中上,值得嚟試!

我地叫左食了兩份午餐,分別係全日早餐和石野白味噌燒定食。

2020-01-05 132 浏览
放假日特意和朋友黎到西貢白沙灣食之劇場餐廳食午餐,一流既午市體驗。環境清幽,一進餐廳仿如置身日本一樣。午市時段設有午市定食餐牌,價格中上。今次我地食了兩份set,全日早餐和石野白味噌燒定食。白神山地之水:餐廳用既水無來自日本白神山地之水,飲得安心,唔怕有污染野菜沙律:一入口便知食材新鮮京都南瓜:好特別地用左木魚汁,南瓜的原味道都好搶旁拌小食:牛蒡和蔥頭,開胃一流石野白味噌燒定食:雞係日本產的,用了味噌醃味,好好味,而且雞的口感好幼細全日早餐:好大份,每樣食材都好新鮮,一D都唔會馬虎味噌湯:用了白神山地之水煮,好飲甜品:自家制的雪糕,我地係咁打卡都唔溶,證明係靚雪糕總結係無論環境、食物質素定係服務(服務一流),呢間餐廳都對得住佢既價錢,大家可以一試!

今次我地食了兩份set,全日早餐和石野白味噌燒定食。

野菜沙律:一入口便知食材新鮮

京都南瓜:好特別地用左木魚汁,南瓜的原味道都好搶

旁拌小食:牛蒡和蔥頭,開胃一流

全日早餐:好大份,每樣食材都好新鮮,一D都唔會馬虎
味噌湯:用了白神山地之水煮,好飲

甜品:自家制的雪糕,我地係咁打卡都唔溶,證明係靚雪糕

2020-01-02 147 浏览
終於到了期待已久的annual leave,我千挑萬選下,找到了位於白沙灣碼頭的這家日本餐廳。「食之劇場餐廳」這名字本已特別,想不到來到現場後,這裡的美景、美食才叫我驚艷!光是在餐廳內外拍照已叫我們心花怒放。看着藍藍天空、蔚藍海岸,低頭品嘗滋味日本菜,果然別具風味。我們點了壽司套餐和鰻魚丼套餐。壽司一如所料,用的都是極奇新鮮的材料。當中海膽十分鮮甜,也帶咸咸的海水味道;左口魚邊經過輕輕炙燒而帶微熏口味,切得薄身但保留層次。鰻魚丼更是焦點所在。鰻魚表面燒得恰如其分,帶輕微脆薄口感,而內層的鰻魚肉則十分軟腍。整條鰻魚從內而外均口味一致,每口也嚐到醬汁的香味。

我們點了壽司套餐和鰻魚丼套餐。

2019-12-26 182 浏览
I visited here for my dinner and ordered omakase environment in here is very private and quiet. If you would like to get away from the crowd , here’s ur best choice ! Kitchen is just in front of me , but due to low occupancy, kitchen area is so empty. Food presentation is good and taste ok but not impressive. However , price is very reasonable for dinner . Still worth to try !

2019-12-24 119 浏览
今日同老公去西貢撐枱腳,黎到遊艇會附近食高級日本菜:Wa-theater restaurant, 其實之前黎個一次食午餐,今次黎食晚餐又有另一種feel,午餐黎就睇住靚海景食,晚餐黎外面比較黑睇唔到好多野,但氣氛都幾好,遠離繁忙既市區好relax。前菜用個盒裝住三款小食,全部整得都好細緻,最驚喜係日本銀杏,第一次食,好香!接住既刺身: 深海池魚、火炙金目鯛非常新鮮,有特別透明既醬油點,唔會遮蓋刺身既鮮味。我最鍾意既係東京灣鰻魚配北海道海膽蒸蛋,超好味呀!松葉蟹甲羅燒、柚子鰤魚手卷都令人好滿足!甜品都好有質素,係忌廉蜂蜜金薯同十勝紅豆糕,食到lam lam脷!
2019-12-23 134 浏览
西貢 交通真係唔係好方便 , 不過勝在空氣清新 絕對係一個散心嘅好地方 ,我哋今次揸車過嚟就係慶祝周年 搵到呢間廚師發板嘅餐廳 。 呢間鋪真係好高級架,就連水都係用八神山水 仲有埋證書添 !!呢個前菜 真係好夢幻 🤩🤩 出嚟嘅時候一個木盒平平無奇 ,一打開霧哂啲勁香既煙出嚟 好夢幻呀 入邊有好精緻嘅前菜三點 。京都豆腐 - 配上牛油果同酸梅醬 攪拌完一齊食 鹹鹹 酸酸 好開胃 。😋 京都銀杏 - 日本嘅銀杏細細粒 味道有啲似香港嘅白果 不過日本嘅味會比較香啲 。淮山發菜 - 淮山 好脆卜卜 配上芝麻醬 唔會太寡 😚😚深海池魚 + 金目鯛 真係好講究 ,食刺身都係用蒸餾嘅透明豉油 味道唔會咁激 蓋過咗刺身嘅鮮味 刺身好新鮮 完全食到佢嘅鮮甜味 鰻魚海膽蒸蛋 個蒸蛋極級滑 配埋啲木魚高湯 好鮮甜呀 !!北海道松葉蟹甲殼燒伴多士 🦀 蟹殼上有勁多蟹肉絲 鮮味出晒你 加咗少少魚子 增加咗唔少口感 😆😆 柚子鰤魚手捲加入左柚子醬 唔使點豉油 都得啦 😆😆 食到原汁原味 。 北海道十勝紅豆糕配甜蕃薯🍠 十勝紅豆 清新好香 ,番薯好甜 上面仲有一層焦糖添!!
搵到呢間廚師發板嘅餐廳 。

呢間鋪真係好高級架,就連水都係用八神山水
仲有埋證書添 !!

入邊有好精緻嘅前菜三點 。

淮山發菜 - 淮山 好脆卜卜 配上芝麻醬 唔會太寡 😚😚

深海池魚 + 金目鯛

刺身好新鮮 完全食到佢嘅鮮甜味

個蒸蛋極級滑
配埋啲木魚高湯 好鮮甜呀 !!

北海道松葉蟹甲殼燒伴多士 🦀

柚子鰤魚手捲

加入左柚子醬 唔使點豉油 都得啦 😆😆 食到原汁原味 。

北海道十勝紅豆糕配甜蕃薯🍠

十勝紅豆 清新好香 ,番薯好甜 上面仲有一層焦糖添!!

2019-12-23 95 浏览
以前讀書喺附近時間唔時都會去西貢食吓嘢散吓步尤其呢種天氣走堂都值個天一舊雲都冇微涼又好太陽喺碼頭淨係聽到海浪聲白沙灣開咗間酒店對住藍天白雲靚海景入面有間叫Wa-Theater嘅日本餐廳今日餐廳嘅光線來源主要來自室外充沛嘅陽光環境非常柔和恬靜由室外到室內都好自然想令你除低耳機享受當下吧檯可以望到潔淨尤如示範單位嘅廚房餐廳提供嘅水係白神山地之水野菜沙律南瓜係京都南瓜有種好原本嘅南瓜味道令人諗起京都菜的確係以味淡見稱因為要享受食物原味用唻做前菜就非常適合味噌湯比起平時喺其他餐廳飲到嘅多啲溫和同甘嘅感覺鰻魚飯食嘅時候覺得非常軟熟明明望住師傅喺爐上面烤咗好耐明明有燒烤香味點解肉質嘅水份保持得咁好就好似食緊一條熱嘅魚生咁而且飯粒為配合軟熟嘅魚身質地非常爽口後來師傅出唻細心解說原來鰻魚要先蒸熟再燒而米就選用北海道嘅七星米令整體口感分明師傅詳細嘅解說令人佩服煮一餐飯背後嘅計算 獲益良多最後係一杯咖啡雪糕呢一餐係一餐你會想專心食唔玩手機 唔聽歌盡情享受當下慢落唻嘅時間嘅一餐
以前讀書喺附近時間唔時都會去西貢食吓嘢散吓步

呢一餐係一餐你會想專心食
唔玩手機 唔聽歌
盡情享受當下慢落唻嘅時間嘅一餐
2019-12-22 108 浏览
今日夜晚去咗西貢白沙灣食豐富日本晚餐,幾個月前嚟到呢一度食晏晝。就放假今次揀咗食夜晚。雖然食夜晚就睇唔到好靚嘅風景,但係晚餐嘅菜式比較特別。揀咗一個‘海’套餐,有前菜、刺身、湯、主菜及甜品。前菜有京都豆乳配牛油果topping、日本銀杏。豆乳好清甜,呢一樣嘢食要加水去烹調連水都係日本直送的.刺身就有深海池魚、火炙金目鯛。口感一流溫度啱啱好唔會太冰凍。非常新鮮主菜有東京灣鰻魚配北海道海膽蒸蛋及松葉蟹甲羅燒。蒸蛋非常特別,我雖然加咗鰻魚同埋海膽但係都唔會太咸、味道一流。本身唔係蟹嘅愛好者,但都覺得從業蟹燒得好好食。最後再來一個柚子鰤魚手卷。每一款菜式都整得有心思。甜品係忌廉蜂蜜金薯、十勝紅豆糕。我廚師先將金錢嘅肉平咗出嚟,跟住將忌廉蜂蜜混上再放入焗爐去焗.菜色有心思。買單未計加一才600,性價比非常高。
買單未計加一才600,性價比非常高。
2019-12-19 277 浏览
這家吃omakase很有派頭,一坐下來給我喝的,是世界自然遺產白神山地出產的礦泉水,嗅一下,喝一口,格外清純。然後師傅恭維地捧著木盒,一開蓋子,煙燻處處,香味四散,分別是三款前菜:1 有京都豆乳,是用無添加的豆腐製造,十分嫩滑,上面加上牛油果蓉和酸梅醬,吃起來更有口感,2 還有來自日本的綠色魚燒銀杏,鹹鹹地幾特別,3 之後有長芋(日本淮山),上面加上水雲(日本髮菜)和炒了的芝麻醬,酸酸地幾開胃。刺身方面,有平時很少吃到的金目鯛和深海池魚,厚切吃上去肉質感很好,最特別的是透明豉油,師傅加入蒸餾工序,令食材保留原色又不會太咸。接下來是蒸し物,鰻魚海膽蒸蛋,蛋裡尋穫鰻魚,蒸蛋又滑又彈。而且上面有特別炮製的芡汁,令蒸蛋更滑溜。至於燒き物,是松葉蟹肉的甲羅燒配上多士,蟹肉份量足,搽在多士上是完美配搭。手卷き是柚子鰤魚手卷,師傅說是屬於大條一些的hamachi品種,口感十分鮮甜和厚實。椀物來一個味噌湯,清一下腸胃才品嚐甜品。甜品是十勝紅豆蓉和忌廉蜂蜜薯蓉。薯蓉香甜而不膩,先吃冷的再吃熱的,為整餐畫上完美句號。店內裝潢以木色為主,配上落地玻璃,是日本和風與現代的融合,高雅而傳統。品嚐了這道由廚師發辦

2 還有來自日本的綠色魚燒銀杏,鹹鹹地幾特別,

椀物來一個味噌湯,清一下腸胃才品嚐甜品

品嚐了這道由廚師發辦的Omakase,有一種無遺的幸福感;看著白沙灣醉人夜景,尤如在動盪的香港找到寧靜的缺口;身處隱世清幽的環境,彷彿與世隔絕,這夜不想離開。
前菜
燒物
松葉蟹肉的甲羅燒配上多士
柚子鰤魚手卷
2019-12-17 116 浏览
男朋友呢晚神神秘秘,直到上車都仲未肯話我知去邊食飯,👦🏻話今年做足功課搵左間我一定鐘意既餐廳同我慶祝X’mas。最後車我入到西貢白沙灣!原來白沙灣碼頭海旁有間酒店The Pier,👦🏻呢晚就係帶我黎酒店入面既日本餐廳食Omakase🥰餐廳正正坐落於海邊,內裡裝潢以木為主,設計走日式簡約風,燈光柔和,感覺舒適,仲有吧檯座位可以邊食邊欣賞大廚手藝。店員親切,好有笑容,一入餐廳感覺已經好唔錯!一坐低,店員就倒左兩杯水俾我地,介紹全餐廳無論係飲用,食用都係用日本白神山既天然優質既泉水。✨前菜好驚喜前菜!師傅風趣笑住叫我地準備定相機,果然一打開木盒,就有煙霧效果!精緻既木盒入面有三款前菜,擺設得好有心思,好精美!望落就好似一幅日本畫咁。師傅建議由左至右,味道淡至濃咁去食。由最左邊開始:京都豆乳 - 用白神山水製成,上面既小紅莓醬同牛油果醬同豆乳味道好夾,口味清新,豆味香濃,入口即溶好滑溜。京都銀杏 - 銀杏經鹽焗,味道鹹鹹地,而且好食到銀杏既清香原味道。胡麻醬水雲 – 水雲好滑,底下既日本淮山爽口,撈埋胡麻醬一齊食,雙重口感,而且開胃。✨刺身擺盤造形精美有心思👍🏻北海道牡丹蝦 – 大隻,啖啖肉,

✨前菜
師傅建議由左至右,味道淡至濃咁去食。由最左邊開始:

擺盤造形精美有心思👍🏻
北海道牡丹蝦 – 大隻,啖啖肉,十分鮮甜。
深海池魚 – 厚切肥美刺身,入口油脂甘香,質感軟滑。
火炙金目鯛 – 火灸過後保持香氣,肉質結實彈牙,魚味濃郁。
深海池魚 – 非常新鮮,肥美,油脂甘香。

✨鹽燒喜之次
喜之次外型貌似大眼雞,實質有「海中紅寶石」美譽,係日本深海魚王,師傅更將喜之次固定好,造型栩栩如生,好生猛。
喜之次屬深海魚,肉質既水份同脂肪含量較多,加上師傅火候掌握得好,將喜之次燒得皮香肉嫩,第一下筷子篤落去已經有豐富既肉汁流出,外皮香脆,肉質細嫩無比。

✨北海道海膽鰻魚蒸蛋
高級版茶碗蒸,香滑蒸蛋上面有上面有北海道海膽,內裡仲有鰻魚!蒸蛋超級滑溜,仲好有鰻魚既鮮味!海膽creamy,鮮甜,呢個係我暫時食過最好味既茶碗蒸🥰

✨北海道松葉蟹甲羅燒配多士
蟹殼裝滿北海道松葉蟹肉/蟹籽,真係睇見都流口水。
蟹肉份量多, 味道鮮甜,仲有大量蟹籽,入口咸鮮脆卜卜,配埋多士,啖啖滋味!

✨培茶高湯八爪魚
造型精美細緻,似一盤好有日本風格既盆景。
師傅為我地詳盡介紹呢款煮物,用上原條1kg重既新鮮北海道八爪魚鬚,先用白蘿蔔敲打八爪魚鬚,去破壞組織,再用焙茶高湯蒸三小時,所以八爪魚入味軟腍,一啲都唔韌。配菜方面仲有多款蔬菜,每款都好精緻,好fresh好健康。

✨柚子鰤魚手卷
陣陣既柚子味清香,好fresh,鰤魚魚蓉香濃軟滑。

✨帆立貝壽司
帆立貝好新鮮,清新鮮甜。

✨火炙金目鯛
火炙過後,好香口,肉質結實爽口,入口甘香。

✨火炙左口魚貝壽司
火炙過後魚油爆出,油脂甘香,肉質嫩滑。

✨麵豉湯
壽司過後飲番碗熱辣辣既麵豉湯,暖一晤胃之後準備食甜品

甜品
賣相擺盤好靚😍好有冬日氣息,符合而家既天氣。
十勝紅豆羊羹 - 頂層有金箔做點綴,好靚!上層質感Q彈,而下層就明顯食到幼滑既紅豆蓉,味道清甜。
黃金焗蜂蜜忌廉番薯 – 就咁睇可能以為係普通焗蕃薯,但原來做法好有心思!師傅先將番薯起肉,再加蜂蜜忌廉打蓉,再釀番入番薯保持形狀,面層再掃上蛋黃,食落香甜不膩,又微微帶點蛋黃既咸香,質感幼滑,好高質。
2019-12-14 151 浏览
見今日咁好天氣🌤🌈我哋決定出發去西貢覓食😋第一站Lunchtime 🕰 嚟到<Wa-Theatre 食之劇場>🎭一入門口成個感覺好似去咗日本🇯🇵餐廳仲分別有Tatami 同對海bar枱坐位🌊環境幽雅寧靜 舒適寫意🌿一坐低職員會加濕壓縮紙巾比我地抹手🙉另外職員上前加水時亦主動提到餐廳為求食物質素提升所有菜式均以日本白神山水烹調🗻💧聽落都覺得Pro😎而我地分別嗌左兩個SetSet B-石野白味噌燒定食$ 320Set D鰻丼 $ 380野菜沙律🥗有 蕃茄🍅粟米🌽椰菜 🥬Dressing係清新嘅和風沙律汁前菜係八瓜魚🐙醃得十分入味 正!鰻魚飯一直都係我嘅至愛💞見住師傅慢慢燒條鰻魚睇到我都流晒口水🤤鰻魚本身油脂含量高所以食落肥美 肉質滑嫩😍日本產雞肉白味噌燒白飯雞扒調味適中 可以點蛋黃醬食 唔錯❣️味噌湯要讃一讚🤩入面d豆腐滑到入口即溶👍🏻漬物 ~擺盤精緻🥰分別係紅蔥頭、蘿蔔、牛蒡酸酸甜甜 開胃解膩👍🏻自家制甜品自家制甜品係cookies & cream 雪糕🍦平時食開乜嘢牌子嘅曲奇🍪雪糕對我嚟講都太甜而呢度啲雪糕甜度恰到好處👍🏻唔太甜亦十分creamy😝✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
見今日咁好天氣🌤🌈

野菜沙律🥗有 蕃茄🍅粟米🌽椰菜 🥬

Dressing係清新嘅和風沙律汁

八爪魚

前菜係八瓜魚🐙

醃得十分入味 正!

鰻魚丼

味噌湯要讃一讚🤩

入面d豆腐滑到入口即溶👍🏻

漬物

漬物 ~擺盤精緻🥰

分別係紅蔥頭、蘿蔔、牛蒡

酸酸甜甜 開胃解膩👍🏻

Homemade Cookies  &  cream  ice  cream

自家制甜品

自家制甜品係cookies & cream 雪糕🍦

平時食開乜嘢牌子嘅曲奇🍪雪糕

對我嚟講都太甜

而呢度啲雪糕甜度恰到好處👍🏻

唔太甜亦十分creamy😝

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

總括而言

無論係環境、食物質素、服務態度方面

Wa theatre絕對攞滿分💯

十分推薦大家嚟白沙灣嘆番個美味嘅lunch