2016-07-10 891 浏览
朋友知道我喜歡吃西班牙菜,今次帶我去一間係大圍嘅吃到起正嘅西班牙餐廳一嘗美食!位置距離大圍站有少少遠,朋友推介超正,都係一條直路行到尾,見到油站轉右就係了,門面望去唔似餐廳,而係一間bar ,入到去一望set dinner menu放心了,主力雖然係一間bar,但加埋重有美食提供!晚上有晚餐選擇選擇多!今晚Starter選了煙三文魚配酸忌廉脆餅香滑嘅煙三文魚下夾雜住帶少少酸味嘅忌廉,加埋香脆餅塊,一啖入口,就出現了又軟又脆嘅感覺!一碟三件,又令人回想係西班牙的TapasSoup西班牙凍蕃茄湯平時飲得最多系忌廉湯,而今次的西班牙凍蕃茄湯好特別,先係湯凍,湯內充滿蕃茄蓉,蕃茄味道夠晒濃郁,但又不是太酸,反而少酸帶甜,係西班牙都有飲過這種口味!正!Main西班牙海鮮飯$168海鮮是走不了的主角,大大隻青口,帶子同埋大蝦放在海鮮飯上,而入口時,發覺啲意大利飯充滿了濃郁嘅龍蝦湯味,重要喺啖啖入口都有一些海鮮,如魷魚,八爪魚等,最特別係食到尾段時,你會發現啲飯嘅質感同最初唔同,由硬身到好軟熟,而又可以保持住西班牙海鮮飯個種風味!最後加多個Buffalo chicken wings$58雞翼外脆肉軟
今晚Starter選了
煙三文魚配酸忌廉脆餅
一碟三件,又令人回想係西班牙的Tapas
Soup
Main
西班牙海鮮飯$168
最後加多個Buffalo chicken wings$58
雞翼外脆肉軟,配上特製醬汁,酸酸辣辣嘅味道
加埋Tropical Fever$52
有D似fruit punch 但加埋支Corona
感覺又確實不同!
今晚朋友推介嘅地方真的不錯!如果喜歡吃西班牙菜就更加要試試!
話說好友住在大圍美林附近,說這邊有一家不錯的西班牙餐廳。屋村的西班牙菜,這個設定相當特別,所以就相約一起來這邊吃吃看~餐廳的位子不多,大概30個吧。我面對住的,正是播著足球賽事的大電視,就是說…要是有球賽的話,風車裡可熱鬧喔~Welcome Food 是西班牙蕃茄包,薄薄一片,毫不馬虎,脆之餘也有很多蕃茄在上面,清甜而且吊胃口的,令人喜歡~秘鲁辣醬豬腩仔配牛油果醬及自家制玉米餅皮 ($58)豬腩仔的辣味也蠻突出的,豬腩仔入口一點也不油膩,十分淋身。加上口感豐富的牛油果醬本來的厚度,令整個感覺更佳。不論是賣相、口感、味道,都是相當有驚喜的。煙三文魚配酸忌廉脆餅 (單點$58)來自塔斯曼尼亞的煙三文魚,選材以中價為主,但一點也不馬虎,油份充足,相當肥美。廚師更在三文魚上加入橄欖油,令味道更香。配以脆餅及酸忌廉,令口感更豐富,味道更有層次。香草牛油煮藍青口 (單點 $108)用上澳洲的藍青口,這種藍青口在這個時候相對肥美,入口蠻鮮的。藍青口的醬汁也蠻惹味的,加在藍青口上,令鮮味更突出。拌碟的麵包條更令人喜歡,香脆得令人愛不釋口,加上藍青口的醬汁,叫人愛上。(後者)西蘭花忌廉湯 (單點 $28
秘鲁辣醬豬腩仔配牛油果醬及自家制玉米餅皮 ($58)

煙三文魚配酸忌廉脆餅 (單點$58)

香草牛油煮藍青口 (單點 $108)

(後者)西蘭花忌廉湯 (單點 $28)

湯十分厚身,西蘭花味也蠻突出的,喝兩口湯,感覺跟吃了一份西蘭花的感覺沒兩樣。這個感覺也蠻討好的。

(前者)西班牙凍蕃茄湯 (單點 $28)

這個湯也是很厚身的,喝一口,明白了,是把整個蕃茄加爛再加點功夫整成的。
香煎比目魚配黑松露忌廉汁 (餐$188,單點 $138)
加拿大比目魚,皮煎得相當香脆,加上點點調味,相當鹹香。魚肉肉質嫩滑,入口鮮,而且十分juicy,每一口均是滿滿的幸福;至於墊底的薯蓉也毫不馬虎,滑滑的薯蓉中加入點點的薯仔粒,令口感更豐富,蘸上黑松露忌廉汁以後,薯味更突出,味道更香。
西班牙脆皮乳豬配紅椒汁 (餐$218,單點$168)
皇牌菜式是與眾不同的。乳豬烹調的時候先炆熟,再拆骨,然後才焗。這個做法令乳豬肉更鬆軟,入口時豬的味道十分濃郁,令人一吃愛上。豬的皮烤得有夠香脆,感覺就像在別厚身薯片一樣。至於旁邊的紅椒汁,吃落甜中帶些微的辣味,就算空口吃也可以,當然也可以放在乳豬上一起食,把味道轉層次提升。不得不提的是拌碟的薯片,就算放的時間長了,也很香脆的,不錯。
Tropical Fever ($52)

這杯酒就算是超值啦。底層是雜果賓治,並由菠蘿汁跟橙汁組成,上面再加上CORONA這支墨西哥的啤酒,這支酒略甜,配合上甜甜的果汁,加上酒精的成分並不多,整個感覺很適合在一週中期用來放鬆心情時飲用喔~
题外话/补充资料: 屋村中多是大集團所壟斷的地方,兒時的屋村特色已經買少見少了。今次來到大圍,這家屋村餐廳是具有吸引力的西班牙餐廳,不論環境、服務質素、食物質素都比想像中好得多,價錢也算親民啦。 雖然有很多朋友住在沙田區,但大家很少會在大圍這邊覓食的,今次我又認識了一家不錯的餐廳啦,值得Encore喔~
  • 香煎比目魚配黑松露忌廉汁
  • 西班牙凍蕃茄湯
  • 香草牛油煮藍青口
  • 煙三文魚配酸忌廉脆餅
  • 秘鲁辣醬豬腩仔配牛油果醬及自家制玉米餅皮
朋友在ig提到覺得呢間餐廳是佢食過咁多間西班牙餐廳之中最好食的一間!講到咁勁,梗係要嚟試下係咪真係咁好食啦!餐廳原來就在我常去食粥底嗰間附近,都算就腳。而且餐廳無論外觀定內部的裝潢都挺不錯,一點也不像在大圍,倒是像港島區的氣氛呢!不過收費又大圍番喎,一點也不貴!也是以西餐為主,而且選擇極多!以一個晚餐為例,餐湯先有兩款選擇,分別是 西班牙蕃茄凍湯和 青豆湯。頭盤 陣容鼎盛, 有大喇喇成十款任揀,例如有 水牛芝士蕃茄沙律、 蟹肉青蘋果沙律脆脆多士、 牛油果焗帶子配芒果莎莎、 煙三文魚酸忌廉脆餅、 焗釀蟹肉芝士白菌……等等,款式超多選擇,而不是平常餐廳那種是但給兩棵沙律菜就算!令我好感到大增!而新開張的關係,有兩塊 西班牙蕃茄包on house潻!我習慣用餐前先喝餐飲,叫了杯coffee,house coffee來說也算挺不錯的,夠曬大杯之餘,咖啡濃郁不是稀如水的那種,是挺有質感的口感!奶泡也是熱乎乎的,才不會影響咖啡的温度! 畢竟咖啡就是要熱騰騰的才好喝吧?!細微處已可見店家對食物品質的追求。頭盤我選擇了牛油果焗帶子配芒果莎莎~賣相非常吸睛呢!以頭盤來說,無論份量或質素也超出預計!在三粒
餐廳原來就在我常去食粥底嗰間附近,都算就腳。
而新開張的關係,有兩塊 西班牙蕃茄包on house潻!
頭盤我選擇了牛油果焗帶子配芒果莎莎~賣相非常吸睛呢!
以頭盤來說,無論份量或質素也超出預計!在三粒晶瑩剔透的帶子刺身上放了甜甜酸酸的芒果肉,底下卻是夾雜了生洋蔥的牛油果蓉,帶來點點辛辣的刺激感,清新和辛辣的香再搭上一塊脆餅上,簡直是將不同的味道大胆地融合了呢! appreciate it a lot!
芝士bbq雞絲墨西哥烤餅會是小食的一個不錯的選擇~
烤餅 捨棄了一般圓筒形的製法, 而是選擇了像夾心餅一樣的方式, 以烘得鬆脆的墨西哥烤餅 夾著雞絲,配上微辣又帶甜的醬汁, 內層圍邊還圍滿了芝士, 款式獨特新穎 卻意想不到的好吃! 我開始漸漸明白為何我的朋友會讚口不絕了!
焗釀蟹肉芝士白菌細細粒,賣相精緻,小小的一顆,其實內有乾坤!先用薯蓉襯底定位,再放上已經釀入了蟹肉的磨菇,再放上一片芝士。超繁瑣的步驟呢!
老實不客氣地整顆放入口中,一咬開先來相當juicy下的磨菇汁,再食到陣陣蟹肉的鮮味,緊接那烘得極香的芝士,滋味真是爆登呀!有種停唔到放佢落口的沖動呀!
湯來說,我還是perfer熱喝的,所以,even我對豆湯好感度其實好一般,因為怕有青澀味,也還是要了熱的青豆湯rather than蕃茄凍湯。但想不到這青豆湯不但無我怕怕的青澀味,反而豆味香濃而不苦澀,厚身的質地亦令人覺得好足料!
到我份主菜燒肉眼扒配焦糖菠蘿7成熟,7成熟外熟內帶小小紅,正合我意。而肉質亦保持到嫩口而且肉味亦夠!

最窩心的是連配菜都一絲不苟,西蘭花明顯是事前用蒜蓉煮過調好味道的,而不是平常一般食到那種都唔知有無煮過,半生不熟隨便放兩棵那種!焦糖菠蘿也細膩地煮得甜甜的,再燒上脆卜卜的焦糖,完全感受到一種呵護備至的待客之道!

風車:

大圍積存街50號葵偉樓地舖

2016-07-04 373 浏览
朋友新搬咗入大圍嘅村屋都差唔多兩個月啦佢已經熟晒地頭話要帶我們去食好西雖然天氣熱辣辣打但晚上條街都幾通風可能因為周圍都係村屋比較矮密度又低我同男人講如果街道清潔啲感覺真係有啲似去咗日本d小區所以感覺都唔錯由火車站一出一直行到尾原來就係油站附近前少少就有間特色西班牙風嘅餐廳~~~風車Yakult Mix 52益力多 mix Corona酸酸甜甜嘅味道易入口啱女仔飲唔好睇小佢一支啤酒嘅份量唔飲得beer 就唔好叫喇我呢啲出名有選擇困難症望住個Menu十分鐘都決定唔到食乜嘢朋友唯有瞓身推介菜式比我啦最終我都係揀咗抵食嘅晚餐Starter蒜香虎蝦配魚子醬爽口彈牙嘅虎蝦配上矜貴嘅魚子醬作為前菜確實係有驚喜而且份量都唔少有3件咁多Soup西班牙凍蕃茄湯喺西班牙我哋都有飲過數似既番茄湯口味都好相近酸酸甜甜好開胃尤其是夏天咁熱飲凍湯成個人即刻清涼了Main西班牙脆皮乳豬配紅椒汁 218我想讚一讚廚師真係好犀利我哋去到西班牙米之蓮星級食肆Order 攞奬乳豬都係唔啱口味但係香港竟然食到呢個西班牙嘅風味廚師真係應記一功仲要係一個親民價錢星級享受脆皮程度完全係做到入口即化乳豬肉本身做得好柔軟又濕潤好怕食到啲
朋友新搬咗入大圍嘅村屋
自家制玉米餅皮是自家手工做
微辣的西班牙風味~~~好味道
晚市套餐好抵食
實在忍唔住要大贊好味之餘
一問之下先至原來大廚曾於著名西班牙餐廳 Fofo by el Willy擔任主廚
怪不得煮出來的才那麼有風味
  • 蒜香虎蝦配魚子醬
  • 西班牙凍蕃茄湯
  • Yakult Mix
  • 秘魯辣醬豬腩仔配牛油果醬 及自家制玉米餅皮
係沙田居住的我, 即使在沙田食飯, 也主要在新城市廣場一帶, 上星期約了舊同學食飯, 佢帶我去大圍一間叫風車的餐廳食飯.這裡的情調也不錯.餐廳除了有單點外, 也有晚餐點.最後, 我地各自點了晚餐. 頭盤我點了香草牛油藍青口, 是日餐湯是青豆湯, 主菜點了香煎比目魚配黑松露忌廉汁, 飲品是熱朱古力.另外, 我地多點了兩個小食, 包括芝士焗玉米片配牛油果醬和芝士BBQ雞絲墨西哥烤餅.店員先奉上蕃茄包.包是帶脆, 而包面滿滿蕃茄, 幾醒胃.香草牛油藍青口.一客有三隻青口, 肉質幾嫩滑, 幾有肉汁, 味道調教不錯.芝士焗玉米片配牛油果醬.玉米片沾滿了芝士, 特別惹味, 而且玉米片和我平日食的口感有所不同, 原來佢地買皮回來自己整, 我鍾意這個質感.再配上牛油果醬, 可以起中和作用.而乳酪醬味道也好夾.芝士BBQ雞絲墨西哥烤餅.上枱時香味撲鼻. 雞絲混入半溶芝士, 兩重口感, 而烤餅帶微微脆脆地, 入口帶有微辣,好醒胃.青豆湯.估不到碗湯咁大碗, 相等於平日的一倍.入口時充滿豆的香味, 幾香濃幼滑. 湯又不會太稀身, 帶點口感.香煎比目魚配黑松露忌廉汁.上枱時已被佢的賣相所吸引.估不到有兩塊比目

這裡的情調也不錯.

餐廳除了有單點外, 也有晚餐點.
最後, 我地各自點了晚餐.

店員先奉上蕃茄包.

包是帶脆, 而包面滿滿蕃茄, 幾醒胃.
香草牛油藍青口.
一客有三隻青口, 肉質幾嫩滑, 幾有肉汁, 味道調教不錯.
芝士焗玉米片配牛油果醬.
芝士焗玉米片配牛油果醬
再配上牛油果醬, 可以起中和作用.

而乳酪醬味道也好夾.
芝士BBQ雞絲墨西哥烤餅.
上枱時香味撲鼻.

好醒胃.
青豆湯.
估不到碗湯咁大碗, 相等於平日的一倍.

入口時充滿豆的香味, 幾香濃幼滑.
湯又不會太稀身, 帶點口感.

香煎比目魚配黑松露忌廉汁.
香煎比目魚配黑松露忌廉汁
上枱時已被佢的賣相所吸引.

估不到有兩塊比目魚, 一望就知魚皮非常香脆, 而且又夠薄.

我不食魚皮, 友人食了, 話非常脆卜卜, 好似食薯片咁.

比目魚魚肉好雪白, 而且仲是一片片.
香煎比目魚配黑松露忌廉汁
魚肉好嫩滑, 非常好味.

最驚喜是配菜的西蘭花, 平日多是無味, 白灼, 但這個竟然用上蒜蓉煮, 特別好味.

熱朱古力甜度適中, 最重要是夠熱.
2016-06-24 771 浏览
是日到大圍㝷寶。這個覺得很遠,其實近在眼前的地方,有不少值得一試的小店。熱到飛起的一天,走了漫漫長路(實際不到10分鐘,但實在太熱,而且沿途有不少選擇),來到風車。原來是酒吧餐廳。大大的吊燈,加上照著金光的酒吧、反射著光的酒杯,冠冕堂皇。黑色襯金色的主調,配合酒吧的主題,型、酷。還有大電視,不知酒的質素如何,但睇波氣氛應該不錯。店員介紹午餐餐牌每兩星期轉一次,定期來都不怕悶。最便宜的意粉,$48有餐湯/沙律、主菜和餐飲,都幾抵食。扒類較貴,都合理。田園沙律簡單的沙律以橄㰖油和黑醋調味。黑醋很稀,但奇怪地,都算夠味,有橄㰖油的香和黑醋淡淡的酸和甜。甘荀忌廉湯湯夠濃稠,有甘荀打爛成蓉的厚,吃到甘荀的清甜和忌廉的香。忌廉下得頗多,湯很滑,但少一點忌廉會更清新。西班牙凍蕃茄湯套餐加$15轉凍湯。濃稠度剛好,味調得不錯。啖啖蕃茄香,有蒜味但不過份,還有微微燈籠椒的甜。非洲雞配白飯用新鮮蕃茄做成醬汁的底,加各式不同的香草,做成複雜又清新的味。第一啖覺得似蕃茄醬,再多吃幾口香草味變得明顯,還有點微辣。不過,蕃茄始終偏重,要是調味再重一點,香草和辣再強些,會犠牲了清新,但更有非洲雞的風味。雞肉不嫩不嚡
田園沙律
甘荀忌廉湯
非洲雞配白飯
用新鮮蕃茄做成醬汁的底,加各式不同的香草,做成複雜又清新的味。第一啖覺得似蕃茄醬,再多吃幾口香草味變得明顯,還有點微辣。不過,蕃茄始終偏重,要是調味再重一點,香草和辣再強些,會犠牲了清新,但更有非洲雞的風味。雞肉不嫩不嚡,略嫌醃得不夠入味。

雖然白飯稍腍,但即使淋上醬汁,也不會腍得過份。新鮮蕃茄,味道天然,還有不少茄肉,伴飯一流。
香煎龍脷柳配意大利粉,檸檬牛油汁
很怕在快餐、茶餐廳吃意粉,一來太腍,二來有股怪怪的味。超市某牌子的意粉煮出來也有那個味,但就是形容不了。

這個貌似那種意粉,還要茄醬下得不多,味偏淡,但竟然沒有那陣味。意粉彈牙,偶爾有茄肉調味,條條乾爽,入口又不覺乾,喜出望外。龍脷柳表面煎得香,肉不太濕又不易散開,跟上星期在Life Break吃的龍脷柳,簡宜是天堂與地獄的分別。淋上濃稠如芝士汁的檬檬牛油汁。牛油味很香,濃得還真有點似芝士,以檸檬的酸中和,不會膩。
烤羊排配薄荷乳酪
賣相最精緻的羊排,反而相對欠驚喜。薯角炸得惹味,外脆內軟,有綿綿的薯香。五成熟的羊架切開呈粉紅至鮮紅,但當一切看似完美,入口卻有點嚡,肉汁欠鮮味。不過,有三支羊架,其中一支帶肥的,羶味夠,脂肪和肉相連,入口多汁,又嫩又香。好吃與否,得看運氣。乳酪似青瓜味多過薄荷味,都幾清新。
黑椒鴨絲炒意大利粉
跟茶餐廳的炒意粉截然不同,毫不油膩。很深色,但調味可以,不會太鹹,反而稍甜。黑椒炒出來很香,特別惹味。鴨肉撕成幼絲,不然猜會偏嚡。
藍莓茶
除了一般的餐飲,還有是日水果茶。坦白說蒙上眼喝不出是藍莓,但一清口裡遺下的味道,來個甜甜的結局。
比預期出色,尤其是兩個意粉。樓底很高,座位夠闊,坐得舒適。服務甚佳,有禮有效率,還十分細心。想吃個價廉物美,方便快捷又不犠牲質素的午餐,風車是個不錯的選擇。
2016-06-22
好耐無同舊公司好友單獨吃飯, 諗起以前每日返工的動力都係呢位好友, 每日食lunch都要聚埋一齊講是非、傾電影、傾美劇, 難免會有少少失落...幸好轉工後大家公司地點相近, 放工時間也相同, 總算可以偶爾聚聚餐。好友家住大圍, 為方便大家回家,就鎖定於大圍聚舊!雖耳聞大圍特式小店處處, 但今次才是第一次光臨大圍食店, 感覺很新鮮~原本「風車」的店名我聯想到的是與世隔絕的cafe小屋, 但原來係提供各式西班牙菜式和小食, 營業到深夜的半酒吧式西餐廳!聽說酒牌剛申請了一個月左右, 所以就有happy hour 9時前買一送一的優惠! 又趁著最近歐國盃, 店內的高清大電視極受歡迎! 營業時間平日直到3am, 假期前夕開到4am! 半夜都會提供正價飲品和特式小食, 屋企無波睇不妨落黎感受下~難得的是雖然是間半酒吧, 但環境非常乾淨舒適, 一點煙臭味都沒有, 店內播的音樂亦不算嘈吵, 感覺不錯。好友說開業時已經光顧過一次, 現在再來感覺也沒什麼差別。今晚我們目標係狂傾計同食好西, MENU上面的set dinner好多選擇喎! 一個價錢已包括頭盤、湯、主菜和飲品, 而且可以自由配搭頭盤和主菜,

好友家住大圍, 為方便大家回家,就鎖定於大圍聚舊!
今晚我們目標係狂傾計同食好西, MENU上面的set dinner好多選擇喎! 一個價錢已包括頭盤、湯、主菜和飲品, 而且可以自由配搭頭盤和主菜, 幾款都好吸引, 最後我們一人選了一個set。
點菜後服務員給我們送來餐前小吃, 多士配特式蕃茄醬。
蕃茄醬原來是自家製的, 甜甜酸酸好開胃!
頭盤我一早心儀了這道西班牙小香腸配些厘酒汁!
為解膩仲配埋小片的麵包。
原本以為小香腸會好咸好濃味, 但原來食落似煎香的台灣腸, 但口感比台灣腸更紮實,加左些厘酒汁更加入味香濃~
另一個頭盤我們實在考慮良久.....最後還是決定試一試這個秘魯辣醬豬腩仔配牛油果醬及自家制玉米餅皮~呢一道真係有驚喜, 好好食! 玉米餅皮比較軟身, 豬腩仔爽口到好似豬頸肉咁,上面的牛油果醬同蕃茄醬都係自家製, 一咬落去有幾種唔同層次,  秘魯辣醬只有少許麻香但唔會覺得辣, 牛油果醬出奇地完全不膩, 而我覺得重點就係上面的洋蔥絲, 完全係整道菜的點綴, 只有3件真係唔夠喉啊!
呢度主打的小食都好適合女生一件一口, 方便又美味, 下次再黎都會order呢2個小食!
湯方面可以揀熱湯或者凍湯, 我對凍湯無咩興趣, 所以選了熱湯, 今天的是南瓜忌廉湯~
湯非常濃稠, 比較似食緊南瓜羹, 而且南瓜好甜!!!! 店員說是每天12點才開始弄當日的湯, 而且會用新鮮食材所以真的非常好喝~食完頭盤飲完個湯都已經飽了一半~
主菜我們選了一牛一羊。
牛是選肉眼扒配焦糖菠蘿(set dinner $188)
肉眼扒熟左少少, 雖然牛味好濃但韌左dd~
焦糖菠蘿又係用新鮮菠蘿去燒, 表面像creme brulee咁脆脆地甜甜地, 而菠蘿就好juicy好甜~~~兩種甜混合埋一齊可以解肉類的膩。而炸薯角都幾有份量, 夠飽肚。
比起牛, 我們更喜歡這道烤羊架配薄荷乳酪(set dinner $188)
平時羊肉多數配薄荷啫喱, 而我其實都幾唔中意果個醬....主要係外表影響啦XD
呢度用薄荷乳酪, 除左外表變了白色看起來較易接受之外, 味道亦都清新好多, 好適合去羶味。
羊架烤得剛好而且肉質好嫩, 底下還有薯蓉和配菜, 我們兩個女生都低估了兩道主菜的威力, 食到中段開始後勁不繼, 但因為味道實在好, 不想浪費結果慢慢吃光XD下次如果再跟女生來的話我一定會點一個肉一個魚或者飯的.....
最後我忍痛放棄了會令我更飽肚的咖啡, 點了杯熱檸茶, 為這一餐劃上完美句號。

呢間餐廳唯一要挑剔的大概只有地理位置吧, 從港鐵站走大概要6-8分鐘左右, 但到8時左右已經開始滿座, 座上也有不少早早就來喝啤酒聊天坐了好久的客人。下次如果男友不怕遠, 我一定帶他來!

2016-06-14
  • 秘魯辣醬豬腩仔配牛油果醬及自家制玉米餅皮
  • 烤羊架配薄荷乳酪
與朋友三人走到大圍, 又是為了食, 不過人總要食飯, 不在家吃, 就在外吃~ 沒抵觸~ 走到積存街, 被藍底紅字的海報吸引了, "12:00-21:00 buy 1 get 1 free", 嘩嘩嘩!Set dinner其實都包括了a-la-carte大部份的食物, 或許只在於份量上有不同. Set dinner有頭盤、湯、主菜及飲品, 而每項的選擇亦不少, 所以三個女生, 點了一份Set dinner 、一個主食及一個小食都好飽了.一間餐廳有8個生啤機頭都算非常多選擇!點餐後, 店員便拿來welcome snack - 多士配自家製蕃茄醬, 多士夠脆而蕃茄醬應該是拌了橄欖油, 這份原汁原味絕對不能跟現成茄醬相提並論. 吃, 當然是自家製的好吃.頭盤:粟米心就食過, 但棕樹心還是首次吃, 所以看到棕樹心草莓沙律就點一客. 若果與朋友分享的話,要這份就沒錯啦, 雖然草莓的比例偏少, 但有蔬菜及空氣感偏重的風乾草莓粒.棕樹心似烹調過的筍, 爽口, 第一口嚐到微酸, 與其他配菜的清新爽脆很夾.湯:對於飲慣熱湯的人, 未必能易於接受蕃茄凍湯,因為每處做到凍湯也不一樣, 而風車的亦是我嚐過的另一
一間餐廳有8個生啤機頭都算非常多選擇!
頭盤:
湯:
對於飲慣熱湯的人, 未必能易於接受蕃茄凍湯,因為每處做到凍湯也不一樣, 而風車的亦是我嚐過的另一口味. 凍湯充滿蕃茄的清及微酸, 而當中有少少甘是來自爽脆甜椒, 更有蛋白做點綴, 幾有趣~
主菜:
西班牙脆皮乳豬配紅椒汁(set dinner價為$218 )
無骨,肉質不韌、爽口,而皮夠脆,於是問問店家的製造過程,才知是經過繁複工序才烹調出如此高質素的乳豬,煎、烤,焗,每個步驟都掌握到點!而伴碟的紅椒汁是甘甜的,乳豬件本來的咸味剛剛好,以甜椒汁來沾乳豬件,味道又幾特別~
飲品:
咖啡是即磨的, 識飲的會說很香濃, 的確咖啡香誘人, 不過我還是喝半杯好了, 這陣子很緊張, 怕胃部會一下受不了.
而額外點的有蟹肉青蘋果沙律配脆多士 , 為何我又點有青蘋果的食物....就是心裏把青蘋果定位得太高, haha. 餐廳主打tapas, 所以較輕量, 小件易入口.
論味道, 是清新的, 那片芝麻菜並非純點綴的作用, 少少甘, 增加味道層次感.
西班牙飯海鮮飯 ($118) - 雖以西班牙飯粒去製作,但並不盡是西班牙style, 反而是似意大利飯,那就以吃risotto 而不是paelle的口感去品嚐,飯粒黏滿海鮮醬汁,是濃郁的龍蝦味,飯粒有嚼勁,而海鮮則有青口、蝦及魷魚.
朋友的士多啤梨特飲, 賣相跟我杯咖啡相比實在拋離幾條街, 特飲以士多啤梨、菠蘿汁、奶等調製, 沒有太稠或太稀, 酸甜度好平均, 而杯內更有很多士多啤梨粒.
真心說, 食物質素確是不錯, 絕對值得推介, 尤其以乳豬特別美味, 製作過程之繁複但價格合理(單點價$168). 本身為碗碟控, 看到美美的碟又忍不住影一番.
2016-05-30
  • 蕃茄凍湯
  • 棕樹心草莓沙律
  • 西班牙飯海鮮飯
1K
2016-06-07 381 浏览
晚上跑步的時候常經過這間店大圍區很少這種餐廳貪新鮮的我當然要試試看星期六晚上不消一會已可入座Happy Hour時段啤酒,紅/白酒都有買一送一足夠我們暢飲一番套餐價錢$158-$218不等已包頭盤,餐湯,主菜,飲品餐前小食番茄他他配脆包酸甜度取得平衡,很適合夏天享用頭盤焗釀蟹肉芝士白菌菌味濃郁亦具微微咬口 ,但芝士味可作加強肉眼扒配烤焦糖菠蘿烤焦糖菠蘿味道清新更把整體鮮味層次提升肉眼扒成品則熟 了點幸肉質軟腍亦富肉香旁邊的薯角炸得乾爽,香脆惹味男友點的西班牙脆皮乳豬乳豬的肉味很濃,肉質嫩滑配紅椒汁同吃更覺惹味!大圍又多一個地方選擇了!
晚上跑步的時候常經過這間店

大圍區很少這種餐廳

貪新鮮的我當然要試試看

星期六晚上不消一會已可入座
Happy Hour時段啤酒,紅/白酒都有買一送一

足夠我們暢飲一番
套餐價錢$158-$218不等

已包頭盤,餐湯,主菜,飲品
餐前小食

番茄他他配脆包

酸甜度取得平衡,很適合夏天享用
頭盤

焗釀蟹肉芝士白菌

菌味濃郁亦具微微咬口 ,但芝士味可作加強
肉眼扒配烤焦糖菠蘿

烤焦糖菠蘿味道清新

更把整體鮮味層次提升
肉眼扒成品則熟 了點

幸肉質軟腍亦富肉香

旁邊的薯角炸得乾爽,香脆惹味
男友點的西班牙脆皮乳豬

乳豬的肉味很濃,肉質嫩滑

配紅椒汁同吃更覺惹味!
大圍又多一個地方選擇了!

2016-06-04
2016-06-07 373 浏览
近年很喜歡西班牙餐, 小食有特色, 醬汁味道又夠惹味, 這晚,就在工作地附近找到 風車WindMill。其實,是被門口的 Rosee Hoegaarden所吸引, Happy hour 時段還要買一送一, 心心眼。餐廳燈光昏暗, 碟子圖案各有不同。晚餐與 A LA CART 的菜式大致相同 , 當然,點餐會划算一點。$158-208包頭盤、餐湯、主菜、飲品。先是welcome dish,蕃茄沙沙脆,不油膩又好鬆脆的脆脆﹗頭盤是牛油果帶子芒果沙沙, 肥美黏口的刺身帶子, 與酸甜芒果很搭配, 加上牛油果的香, 清新又健康。蕃茄凍湯, 除了有蕃茄的甜, 更有三色椒的清新, 味道頗為突出, 我覺得有特色又好喝, 但怕椒的朋友則免了。烤羊扒配薄荷乳酪$188, 餐廳建議5成熟最美味,但由於怕太血,所以點7成熟好了!羊扒肉質柔嫩,沒有羊羶,本沒有醃料味, 記得要點些薄荷乳酪伴吃。另外再散點了西班牙小香腸配些厘酒汁$68,有點像臘腸的口感,加入西班牙的些厘酒汁,甜甜的好特別﹗加入幾滴檸檬汁會更美味﹗值得一提,這裡的小法包真的好鬆脆,迅速被吃光﹗再散點了蒜香虎蝦魚子醬$68,虎蝦雖不是太大隻,但好新鮮

餐廳燈光昏暗, 碟子圖案各有不同。
再散點了蒜香虎蝦魚子醬$68,虎蝦雖不是太大隻,但好新鮮彈牙﹗兩邊煎得金黃香口,加入不太重口味的魚子醬,提昇鮮味﹗
跟餐有咖啡或茶,奶茶是港式奶茶,一向不是我杯茶,所以來杯Gaggia 即磨咖啡,啡味十足,濃郁芳香﹗
媽媽試試喝Apple mojito,以青蘋果薄荷葉等沖調,清新解渴﹗
2016-05-30
在大圍交還單車後,就與朋友附近找吃的,餵餵肚子剎那間,被餐廳的名字「單車」吸引了我們點了幾個食物一起吃蔬菜忌廉湯忌廉味濃郁,蔬菜被攪拌混合裡邊沙律清脆的沙律菜,配合黑醋,酸甜醒胃全日早餐 $78有沙律、德國香腸、蕃茄、黑松露炒蛋、煙肉、鮮蕃茄醬麵包沙律的菜新鮮可口,混合黑醋一起吃,酸酸甜甜的德國香腸的皮烤得微脆,肉質爽口,微辣,吃到小小肉粒半個蕃茄慢火烤的,還能嚐到蕃茄裡的茄汁黑松露炒蛋,炒得剛剛好,很嫩滑,配上點點黑松露,香味十分之突出鮮蕃茄醬麵包也蠻特別呀,用上鮮蕃茄肉塗在麵包上,味道清新更健康烤羊排配薯角 $118外相看起來非常的吸引呢炸得香脆的麵包糠裹着羊排,切一口吃,羊排的肉嫩滑滋味五成熟,還能看見肉汁慢慢滲出來薯角亦炸得金黃香口,薯肉飽滿易入口汁燒肉眼扒配薯角 $118肉眼扒有半吋厚,order了七成熟粉嫩淺啡的色澤最理想,牛肉香嫩,帶牛油香味而且蠻有口感,黏上燒醬汁一起吃,更為滋味可口店員見到姐姐水杯沒水了,就主動來加水,服務還不錯呀!
在大圍交還單車後,就與朋友附近找吃的,餵餵肚子
剎那間,被餐廳的名字「單車」吸引了
我們點了幾個食物一起吃
蔬菜忌廉湯
蔬菜忌廉湯
忌廉味濃郁,蔬菜被攪拌混合裡邊
餐前沙律
沙律
清脆的沙律菜,配合黑醋,酸甜醒胃
全日早餐 $78
有沙律、德國香腸、蕃茄、黑松露炒蛋、煙肉、鮮蕃茄醬麵包
全日早餐
沙律的菜新鮮可口,混合黑醋一起吃,酸酸甜甜的
全日早餐
德國香腸的皮烤得微脆,肉質爽口,微辣,吃到小小肉粒
半個蕃茄慢火烤的,還能嚐到蕃茄裡的茄汁
烤羊排配薯角 $118
外相看起來非常的吸引呢
炸得香脆的麵包糠裹着羊排,切一口吃,羊排的肉嫩滑滋味
五成熟,還能看見肉汁慢慢滲出來
薯角亦炸得金黃香口,薯肉飽滿易入口
汁燒肉眼扒配薯角 $118
汁燒肉眼扒配薯角
肉眼扒有半吋厚,order了七成熟
粉嫩淺啡的色澤最理想,牛肉香嫩,帶牛油香味
而且蠻有口感,黏上燒醬汁一起吃,更為滋味可口
店員見到姐姐水杯沒水了,就主動來加水,服務還不錯呀!
2016-05-22
2016-05-21 259 浏览
今次係第二次惠顧,第一次係惠顧午餐,午餐有連飲品的套餐,但今次惠顧晚餐係逐樣計。還好Happy Hour 啤酒紅白酒都有買一送一,才感覺無咁肉赤。上菜前有餐前小吃贈送,係番茄沙沙,好開胃。主菜order了肉眼扒伴焦糖菠蘿,好新奇嘅配搭,但又好夾。飲品叫了生啤Stella 買一送一,啤酒配牛扒,好滿足!
飲品叫了生啤Stella 買一送一,啤酒配牛扒,好滿足!
2016-05-20
  • Happy Hour
2016-04-17 519 浏览
今星期四晚上同老公無煮飯,去左風車食,order 左法式薯蓉田螺,是日餐湯係鮮蕃茄湯,主菜就叫左Grilled Lamp Chop, 仲有Roasted Sirlion of Beef. 田螺: 食得出薯蓉是自家製的,有少少細細粒的薯仔蓉而不是開粉的,看得出廚師的心機,配埋田螺汁一齊食,yummy!主角田螺有𡁻頭,不是太淋,不錯。蕃茄湯: 之前嚟試過是偏酸味的,但今次這個味道應該是調較過,蕃茄味出D而酸味減少了,creamy好多, 大有進步👍羊扒:平時我也是叫開七成熟的,今次老公幫我叫左五成熟,其實我都食到喎,好tender,粉紅肉色得嚟無血水,仲有少少羊酥味,我諗我以後都係叫五成好D啦😁牛扒:發覺同平時件扒唔同左,老公話係牛的部位不同,今次係sirloin, 肉質無咁淋,有D肥膏痴係邊位,煎得好香啊!唯獨是牛味未算好濃!

主角田螺有𡁻頭,不是太淋,不錯。

法式薯蓉田螺,蕃茄湯,烤羊扒,燒牛扒
2016-04-14
法式薯蓉田螺,蕃茄湯,烤羊扒,燒牛扒
  • Roasted  Beef
  • Grilled  Lamp  Chop
2016-04-13 452 浏览
上次食過番尋味,約幾個姊妹試新menu,我揀頭盤法式焗田螺,田螺肉質彈牙帶微香草味,伴以香濃幼滑嘅忌廉薯蓉,充滿住法國菜風味,可能係前菜,食物只係微溫,如果再熱些應可以將香味提升,相信會更加出色!跟著餐湯係番茄忌廉湯配蒜蓉多士,微酸帶甜熱辣辣,順滑可口,配上脆香帶蒜蓉味多士,令人食慾大增!接著主菜焗豬仔骨配蜜汁燒菠蘿,肉質柔軟多汁嘅豬仔骨上有濃郁香辣特製醬,加上烤過嘅菠蘿,鮮甜不油腻,配合得天衣無縫!齒夾留香!百幾蚊就可以食到有水準嘅西餐!真係要推介!讚讚讚!
百幾蚊就可以食到有水準嘅西餐!真係要推介!讚讚讚!
2016-04-08
  • 焗豬仔骨配蜜汁燒菠蘿
2016-03-13 440 浏览
沙律新鮮,不是用醬那種,而是醋加欖油個只,清新好味。甘筍湯,我家小子不喜甘筍但都照單全收👍🏻試過佢地既溫泉蛋煙肉扁意配野菌汁,食落creamy但唔膩. 麵質剛好不會太淋又有口感。而另一款鮮茄海鮮意我無試,因當日我沒在場,小子報告說味道ok但略淡,麵太淋。昨又去試左牛扒意,個人覺得昨日既意粉沒小子所講咁淋,但都覺唔夠咬口. 可能我們一家比較愛吃尚有彈性有口感的意粉吧. 牛扒不過不失,味道ok的,邊位較靳但都咬到,有筋位難咬,而內裡尚算軟熟. 只是可能在處理封汁過程時沒做得很好. 引致不夠Juicy? 但相比起其他很多所謂既餐廳來說,這個好得多,最起碼不會有我討厭的美極味. 還有千層麵,對我來說,味道有點太濃,小子應為剛好!所以,口味真係每人不同,我偏愛清淡一點。吉列龍脷潛艇 - 這不是我杯茶,小試了一下,也是不錯的重點重點重點,對我來說,真的是重點,所以講3次😂 就係佢杯咖啡喇!夠香夠濃夠大杯。我偏愛少少奶不加糖的味道,太多奶我覺蓋了咖啡的味道!因沒有相機食先既習慣,出遊除外丫😂😂所以就只照了咖啡及餐廳內的相片。好既餐廳真係愈來愈少,仲要職員都非常友善👍🏻真心希望可以keep住水準,可以

沙律新鮮,不是用醬那種,而是醋加欖油個只,清新好味。
甘筍湯,我家小子不喜甘筍但都照單全收👍🏻

還有千層麵,對我來說,味道有點太濃,小子應為剛好!
所以,口味真係每人不同,我偏愛清淡一點。

吉列龍脷潛艇 - 這不是我杯茶,小試了一下,也是不錯的

因沒有相機食先既習慣,出遊除外丫😂😂
所以就只照了咖啡及餐廳內的相片。

好既餐廳真係愈來愈少,仲要職員都非常友善👍🏻真心希望可以keep住水準,可以一直做落去

P.S 幾次都係食lunch. 以及lunch餐牌不一定每次一樣喝
2016-03-12
  • 咖啡