2025-08-06
喺大圍搵食,除咗地道小炒同火鍋,原來仲隱藏咗一間頗有格調嘅西班牙菜專門店。餐廳環境帶點異國情調,燈光柔和,幾適合朋友聚會或者情侶撐枱腳。今次專程嚟試佢哋嘅主打菜式,整體體驗有驚喜亦有地雷。必食推介:慢煮安格斯牛小排 (重點!)如果鍾意食牛,呢度嘅 慢煮安格斯牛小排 絕對係必點之選!牛扒上枱已經香氣撲鼻,份量十足。師傅火候掌握得恰到好處,外層帶微微焦香,切開見到粉嫩嘅肉心,肉汁豐盈到幾乎要喺碟上跳舞。慢煮嘅功夫令肉質異常鬆化軟腍,完全唔會韌。牛味濃郁得嚟唔會過羶,簡單用海鹽同黑椒調味,已經將牛肉嘅鮮甜完美帶出。最驚喜係油花分布均勻,入口即溶嘅感覺令人回味無窮。配菜嘅烤蒜頭同蔬菜都做得用心,唔係求其擺碟。呢份牛扒,絕對係全晚嘅高潮,值得專程為佢而嚟!慎選地雷:龍蝦汁海鮮意粉 (誠實報告)可惜,並非樣樣皆精彩。餐廳另一款標榜嘅 龍蝦汁海鮮意粉 就比較令人失望。意粉本身煮得過腍,欠缺Al dente嘅口感。最致命係龍蝦汁,味道偏淡,完全食唔出龍蝦應有嘅鮮甜濃郁,反而有啲稀同水汪汪,掛唔上意粉,味道亦偏鹹,蓋過咗海鮮味。海鮮配料如蝦、青口等尚算新鮮,但整體組合失色,唔太值得推薦。同出色嘅牛扒比,
必食推介:慢煮安格斯牛小排 (重點!)
慎選地雷:龍蝦汁海鮮意粉 (誠實報告)
可惜,並非樣樣皆精彩。餐廳另一款標榜嘅 龍蝦汁海鮮意粉 就比較令人失望。意粉本身煮得過腍,欠缺Al dente嘅口感。最致命係龍蝦汁,味道偏淡,完全食唔出龍蝦應有嘅鮮甜濃郁,反而有啲稀同水汪汪,掛唔上意粉,味道亦偏鹹,蓋過咗海鮮味。海鮮配料如蝦、青口等尚算新鮮,但整體組合失色,唔太值得推薦。同出色嘅牛扒比,落差頗大。
完美句號:自家製甜品令人心動
好彩,甜品為晚餐挽回唔少分數!佢哋嘅 自家製甜品 真係好好食!無論係經典嘅西班牙Churros配濃郁朱古力醬,外脆內軟、熱辣辣;定係精緻嘅焦糖脆脆蛋糕(如果當日有),層次豐富、甜而不膩;又或者係濃郁幼滑嘅巴斯克芝士蛋糕,都做得相當有水準,用料實在,味道討好。絕對係一個完美嘅句號,令人心滿意足離開。
總結:
大圍呢間西班牙菜,環境舒適,服務唔錯。牛扒表現超班,係絕對嘅亮點同推介。甜品亦係高水準之作,令人難忘。唯獨龍蝦汁意粉較為失色,建議避開。如果你係牛魔王或者甜品控,呢度絕對值得一試,專攻佢哋嘅強項就對了!