2016-07-07
朋友在ig提到覺得呢間餐廳是佢食過咁多間西班牙餐廳之中最好食的一間!講到咁勁,梗係要嚟試下係咪真係咁好食啦!餐廳原來就在我常去食粥底嗰間附近,都算就腳。而且餐廳無論外觀定內部的裝潢都挺不錯,一點也不像在大圍,倒是像港島區的氣氛呢!不過收費又大圍番喎,一點也不貴!也是以西餐為主,而且選擇極多!以一個晚餐為例,餐湯先有兩款選擇,分別是 西班牙蕃茄凍湯和 青豆湯。頭盤 陣容鼎盛, 有大喇喇成十款任揀,例如有 水牛芝士蕃茄沙律、 蟹肉青蘋果沙律脆脆多士、 牛油果焗帶子配芒果莎莎、 煙三文魚酸忌廉脆餅、 焗釀蟹肉芝士白菌……等等,款式超多選擇,而不是平常餐廳那種是但給兩棵沙律菜就算!令我好感到大增!而新開張的關係,有兩塊 西班牙蕃茄包on house潻!我習慣用餐前先喝餐飲,叫了杯coffee,house coffee來說也算挺不錯的,夠曬大杯之餘,咖啡濃郁不是稀如水的那種,是挺有質感的口感!奶泡也是熱乎乎的,才不會影響咖啡的温度! 畢竟咖啡就是要熱騰騰的才好喝吧?!細微處已可見店家對食物品質的追求。頭盤我選擇了牛油果焗帶子配芒果莎莎~賣相非常吸睛呢!以頭盤來說,無論份量或質素也超出預計!在三粒
最窩心的是連配菜都一絲不苟,西蘭花明顯是事前用蒜蓉煮過調好味道的,而不是平常一般食到那種都唔知有無煮過,半生不熟隨便放兩棵那種!焦糖菠蘿也細膩地煮得甜甜的,再燒上脆卜卜的焦糖,完全感受到一種呵護備至的待客之道!
風車:
大圍積存街50號葵偉樓地舖