2016-10-13 252 浏览
西班牙餐比較少食,今日睇雜誌講西班牙菜,就一於約理朋友仔去試下,朋友提議有間係大圍叫「風車」既餐廳,好都近大圍火車站,行7-8分鐘左右,對我地少去大圍既朋友來講都不太難搵。餐廳外邊似一間酒吧,見佢地都有提供happy hour 優惠,但今晚就唔飲住。餐廳三邊牆都有大玻璃,正中央有一盏大吊燈,環境都頗有格調。佢地有提供晚市套餐,食物非常多元化,頭盤都有10款可以選擇。先上個蕃茄包小食,番茄食落好新鮮,但個包就有點失望,口感較為硬。西班牙凍蕃茄湯 真係未試過,第一次試飲凍既湯,蕃茄味好足料,口味似鮮榨蕃茄汁。夏天飲就一流,可以消暑。煙三文魚配酸忌廉脆餅呢個小食大推,三文煙同忌廉混係口入面既味道非常夾,脆餅又會有咬口,三種食材放係一齊,估唔到甘夾。辣醬豬腩仔配牛油果醬及玉米餅皮岩岩煎香既豬腩仔香味湧出來,食既時候會比醬汁搞亂左少少味覺,如果用單一醬汁可能會較好,因為兩種夾理,有點搶走豬腩肉本身既肉香,餅皮都有點軟硬難分,口感有d怪怪西班牙海鮮飯未食已經聞到濃濃既蝦味,海鮮有蝦,帶子,扇貝,八爪魚,每粒飯粒吸收晒所有海鮮既鮮味,味道十足。可能吸晒d汁關係,飯粒係偏軟身,但每一啖都非常惹味。
西班牙凍蕃茄湯

煙三文魚配酸忌廉脆餅

辣醬豬腩仔配牛油果醬及玉米餅皮

西班牙海鮮飯

2016-10-12
2016-09-24 575 浏览
這間店 , 路過的途人都總會以為是一間酒吧 , 或是一般的西式餐廳 ....其實這間店是賣 西班牙菜的餐廳酒吧 , 可真是 " 估佢唔到 " ~看過門前的餐牌 , 價目親民 , 於是入去幫襯 ~入到酒吧 , 第一時間當然是點杯 黑啤 飲 ~Set Dinner Menu ~ ( 頭盤、湯、主菜、餐飲 ) 頭盤 : 秘魯辣醬豬腩仔配牛油果醬及玉米餅皮很長的名字 , 卻是精巧的味道 , 店家自製的玉米餅皮質感輕柔Q韌 , 伴以味道濃厚的豬腩仔 , 當中的牛油果醬及蕃茄碎粒又起了中和之效 , 既惹味香口又清新 ~ 湯 : 西班牙凍蕃茄湯溫度適中 , 凍得來又不過於冰凍 , 茄味濃郁芳香 , 滿是田園的氣息 , 稀杰適中 , 喝起來感覺奇妙 ~鵝肝牛柳配砵酒洋蔥汁 $ 208鵝肝煎得火候剛好 , 質感外剛內柔 , 肝味濃郁 ~ 牛柳也煮得惹味濃香 , 肉質細滑鬆軟 , 一口咬下去即時帶來一種原始的慾望 ~ 複雜的砵酒洋蔥汁乃此道菜的靈魂 , 味道的層次複雜又帶醇厚 , 稀杰度調得恰到好處 , 真的不俗 ~最後以一杯 凍檸檬茶 作個終結 ~ 本篇完 ~
看過門前的餐牌 , 價目親民 , 於是入去幫襯 ~
入到酒吧 , 第一時間當然是點杯 黑啤 飲 ~
Set Dinner Menu ~

( 頭盤、湯、主菜、餐飲 )
頭盤 : 秘魯辣醬豬腩仔配牛油果醬及玉米餅皮

湯 : 西班牙凍蕃茄湯

鵝肝牛柳配砵酒洋蔥汁 $ 208

最後以一杯 凍檸檬茶 作個終結 ~

本篇完 ~
海倫的覓食地圖一向甚少接觸大圍~但為了一嚐由學西班牙文起已經想試試的西班牙菜~所以來試試這家在大圍的風車!!可愛的盤子~鄰桌用的是鹿鹿的呢!!這間餐廳除了吃西班牙菜~也有提供生啤~還有大電視播放球賽~所以,無論是良朋共聚還是球迷聚會都十分適合喔~甫坐下便送來小小吃~是蕃茄脆包~這裏的晚餐都很划算~有一個前菜,一個湯,一個主菜及餐茶~價格大部份都是二百元內~前菜點了這個蒜香虎蝦魚子醬~牛油味十分香濃,蝦也很爽滑~另一個是蟹肉烤磨菇~海倫嫌磨菇不太夠熟~近頂部還是硬的~但芝士非常香濃,跟磨菇很配~餐湯有西班牙蕃茄凍湯~以是是日餐湯 - 南瓜忌廉湯~西班牙蕃茄凍湯也是海倫一直想試的~喝起來酸酸甜甜很特別~但...就是喝不慣凍湯囉~主菜點了羊架~羊有點羶味很香~而且帶點肥油,但肥油不會羶得不能入口~而薄荷醬汁稍嫌太甜~所以,海倫都是直接吃羊肉~另一個是牛扒配焦糖菠蘿~海倫超級喜歡那塊焦糖菠蘿~真的是可以獨立發展為一道甜品呢!!本來菠蘿烤過已經比較甜~加上脆脆的焦糖就別有一番甜味~~而牛肉也很腍身,沒有太多筋~而薯角就比較鹹囉...海倫看到鄰桌點了這個特飲~真的十分特別呢!!!整瓶啤酒倒著放在杯
海倫的覓食地圖一向甚少接觸大圍~

但為了一嚐由學西班牙文起已經想試試的西班牙菜~

所以來試試這家在大圍的風車!!
可愛的盤子~

鄰桌用的是鹿鹿的呢!!
這間餐廳除了吃西班牙菜~

也有提供生啤~

還有大電視播放球賽~

所以,無論是良朋共聚還是球迷聚會都十分適合喔~
甫坐下便送來小小吃~

是蕃茄脆包~
蕃茄脆包
這裏的晚餐都很划算~

有一個前菜,一個湯,一個主菜及餐茶~

價格大部份都是二百元內~

前菜點了這個蒜香虎蝦魚子醬~

牛油味十分香濃,蝦也很爽滑~
蒜香虎蝦魚子醬
另一個是蟹肉烤磨菇~

海倫嫌磨菇不太夠熟~

近頂部還是硬的~

但芝士非常香濃,跟磨菇很配~
蟹肉烤磨菇
餐湯有西班牙蕃茄凍湯~

以是是日餐湯 - 南瓜忌廉湯~

西班牙蕃茄凍湯也是海倫一直想試的~

喝起來酸酸甜甜很特別~

但...就是喝不慣凍湯囉~
南瓜湯及蕃茄凍湯
主菜點了羊架~

羊有點羶味很香~

而且帶點肥油,但肥油不會羶得不能入口~

而薄荷醬汁稍嫌太甜~

所以,海倫都是直接吃羊肉~
燒羊架
另一個是牛扒配焦糖菠蘿~

海倫超級喜歡那塊焦糖菠蘿~

真的是可以獨立發展為一道甜品呢!!

本來菠蘿烤過已經比較甜~

加上脆脆的焦糖就別有一番甜味~~

而牛肉也很腍身,沒有太多筋~

而薯角就比較鹹囉...
牛扒配焦糖菠蘿
海倫看到鄰桌點了這個特飲~

真的十分特別呢!!!

整瓶啤酒倒著放在杯上~

但啤酒卻又沒有一瀉而出~

而且有益力多口味及熱帶果園口味可以選擇呢~
下次來可以繼續試其他主菜~

感覺這家店的餐點都很不錯呢!!
2016-08-13
蕃茄脆包
蒜香虎蝦魚子醬
南瓜湯及蕃茄凍湯
燒羊架
牛扒配焦糖菠蘿
2016-09-08 1845 浏览
老老實實做左沙田友咁耐都唔知呢間野大圍油站食點心、飲茶同雞粥就識真係唔知呢到有波睇、有酒飲食野黎講都唔錯坐低睇睇都有基本fine dinner 套餐湯+前菜+主菜,不過唔包野飲但早入場係happy hour時段飲酒可以買一送一@@(好似八、九點前都係happy hour)都有一般hoegaarden, stella個D睇睇時間就叫左兩杯 Leffe 飲住諗食咩另外,理所當然咁叫左份德國腸拼盤黎送送酒先啦雖然德國腸煎完有少少油 (你都見到識反光)不過呢少少油同個啤酒好match <3慢慢食,慢慢飲,仲可以睇返冰島個場波重播支持冰島既體育精神噗完份德國腸都正式開始食野點完先發現原來有份西班牙番茄包俾左雖然細細份,但都幾脆口真係同手指差唔多長前菜要左份香草牛油煮藍青口個青口隔離仲有幾條硬身既麵包條俾你可以點埋個汁食(係掛)至於青口唔算好肥美,不過個味濃縮左係個肉身到但個伴汁做得幾好,所以真係用包點左黎食咸咸香香至於個湯要左個西班牙蕃茄湯入口凍凍地,有種原汁原味既感覺因為飲到少少蕃茄本身既植物腥味但係接受到既,似係原隻蕃茄煮完整凍之後,成個打成湯咁主食要西班牙脆皮乳豬配紅椒汁呢個原先以
老老實實做左沙田友咁耐都唔知呢間野

大圍油站食點心、飲茶同雞粥就識

真係唔知呢到有波睇、有酒飲

食野黎講都唔錯
坐低睇睇都有基本fine dinner 套餐

湯+前菜+主菜,不過唔包野飲

但早入場係happy hour時段飲酒可以買一送一@@

(好似八、九點前都係happy hour)

都有一般hoegaarden, stella個D

睇睇時間就叫左兩杯 Leffe 飲住諗食咩
另外,理所當然咁叫左份德國腸拼盤黎送送酒先啦

雖然德國腸煎完有少少油 (你都見到識反光)

不過呢少少油同個啤酒好match <3

慢慢食,慢慢飲,仲可以睇返冰島個場波重播

支持冰島既體育精神
噗完份德國腸都正式開始食野

點完先發現原來有份西班牙番茄包俾左

雖然細細份,但都幾脆口

真係同手指差唔多長
前菜要左份香草牛油煮藍青口

個青口隔離仲有幾條硬身既麵包條

俾你可以點埋個汁食(係掛)

至於青口唔算好肥美,不過個味濃縮左係個肉身到

但個伴汁做得幾好,所以真係用包點左黎食

咸咸香香
至於個湯要左個西班牙蕃茄湯

入口凍凍地,有種原汁原味既感覺

因為飲到少少蕃茄本身既植物腥味

但係接受到既,似係原隻蕃茄煮完

整凍之後,成個打成湯咁
主食要西班牙脆皮乳豬配紅椒汁

呢個原先以為係辣,但原來個汁係甜甜地

但重點係個乳豬本身

唔係肥,岩岩有一層薄薄既脂肪係皮下

完全瘦係唔好食架

同埋呢到煮到個肉好淋,完全係懶人餐

仲要去埋骨,根本刀都可以唔多用

入口有少少豬油香,配埋個紅椒汁可以去左個豬油既油感
题外话/补充资料: 下次同fd 睇波又多左個選擇 XD
2016-07-06
  • 西班牙脆皮乳豬配紅椒汁
  • 西班牙蕃茄湯
2016-09-07 295 浏览
呢次就去咗風車食下午茶。近期呢區開咗唔少餐廳,其中幾間嘅類型晌原區算少見,而呢間就係以西餐廳式酒吧作賣點。呢邊係唐樓為主,所以街舖樓底都好高。入面係普遍西餐廳嘅裝修,中間有盞水晶吊燈,某啲燈光呈酒吧風格嘅藍色同紫色。面街嘅落地玻璃窗以花紋玻璃紙遮蓋,日頭時可從中透入自然光,唔似得一般密封式酒吧神秘,卻又有啲隱約嘅感覺。下午茶嘅餐飲我揀咗凍水果茶,茶味算濃,當中有淡淡嘅果香,不過就未能分辨出係乜嘢生果。水牛城雞翼配辣番茄醬,有別於其他餐廳嘅水牛城雞翼,呢度係表面無沾醬嘅版本。雞翼表面蘸咗調味粉等等再炸,炸得香而唔算過份油膩,外皮脆口肉嫩滑富汁,而且本身已有調味,單食都已經夠鹹。辣番茄醬入面有番茄、洋蔥同香草,味道酸酸哋,當中夾雜辣度,唔知係我太食得辣定其他原因,呢個辣度對我嚟講輕微得似有還無,但用佢配雞翼都算惹味嘅。呢份下午茶加一之後要四十幾蚊,其實餐廳嘅午餐只須四十幾蚊起(未計加一),已包餐湯或沙律、主菜、餐飲,相對起來性價比好似較下午茶餐高。另外,餐廳冷氣非常非常非常強勁,前往嘅話建議多帶外套披肩作保暖之用。
呢次就去咗風車食下午茶。

2016-09-01 1456 浏览
今天與同事於大圍午餐,又是一個酷熱天氣的午後,我倆決定找個舒適的餐廳,吃飯之餘,亦可以好好休息一下。路過積存街,看見一間名為風車的西班牙餐廳,午餐種類選擇不少,而且,店內空間清爽舒適,與同事對望一眼,立即步入。
點了蕃茄凍湯,湯底濃稠適中,茄蓉豐富,酸甜美味,在這炎熱的天氣下,來個清爽的凍湯,確實非常消暑,令人胃口大開。
朋友點了南瓜忌廉湯,香甜幼滑,口感細膩,讚不絕口。
主菜點了烤羊排配薄荷乳酪,羊排一客三件,羶味不太濃,帶點油脂,口感份外鬆軟,蘸上醬汁,提升羊排的味道,滋味十足,配菜是新鮮即炸的薯角,不用多說了,單看相片,已感到非常美味。
朋友點了烤肉眼扒配燒汁,賣相精緻,肉味香濃,配上燒汁,相當惹味,而朋友亦極愛這裡的配菜,因蔬菜是經過調味,不是淡而無味的,而且口感十分爽脆。
餐茶點了熱檸檬茶,茶味很香很濃,可一解之前的油膩感。
餐後還點了 Mocktail Apple Mojito,入口滲出啖啖的檸檬、蘋果及薄荷香氣,非常消暑解渴,清爽涼快。

朋友點了南瓜忌廉湯,香甜幼滑,口感細膩,讚不絕口。

餐茶點了熱檸檬茶,茶味很香很濃,可一解之前的油膩感。

這裡的午餐,食物美味,價錢相宜,而最重要的是在大圍區內,有著一間這樣裝潢時尚,環境又舒適的餐廳,確實不錯。店員還建議我們,找天來吃頓晚餐,因為菜式會更具西班牙色彩,相信我們一定會喜歡。
2016-08-29
2016-08-30 1322 浏览
酒吧不再單是賣炸薯條、咖喱角,主打西班牙美食,客人要吃牛扒有牛扒,還要是鵝肝牛扒,客人要吃魚,可以有香煎比目魚,連西班牙乳豬也可以在沒有預訂下供應。 Happy Hour 指在指定的餐牌上列出的酒精類飲品才可以有買一送一的優惠。 牛油果帶子配芒果莎莎 如何把油嫩的帶子刺身做出更上一層樓的味道來,把它們與酸香微甜的芒果莎莎拼合,引出帶子鮮甜;一小片法包並加上滑潤的牛油果醬,也做出帶子的美好承托。 西班牙凍蕃茄湯 冰涼透心的蕃茄湯,每一口蕃茄茸也能入口即溶,味道著重鮮明的蕃茄之餘,點點橄欖油亦可帶出湯內蔬果的自然甘甜。 西班牙脆皮乳豬配紅椒汁 乳豬皮既脆又薄,只需稍加用力的用刀子在皮上切一下,清脆的破裂聲響起來,皮下脂肪沒有太多; 從照片已可看出乳豬肉是何等鬆化、滑嫩無比,蘸上鮮甜清新的紅椒汁來吃,肉膩感全消。 西班牙小香腸配些厘酒 有薄片法包伴吃,香辣惹味。 水牛雞翼配辣蕃茄醬 雞翼皮脆爆油,辣蕃茄醬是真的酸辣。 Buy One Get One Free 味道 4環境 3服務 3衛生 4抵食 4

牛油果帶子配芒果莎莎

西班牙凍蕃茄湯

西班牙脆皮乳豬配紅椒汁

西班牙小香腸配些厘酒

有薄片法包伴吃,香辣惹味。

水牛雞翼配辣蕃茄醬

雞翼皮脆爆油,辣蕃茄醬是真的酸辣。

Buy One Get One Free

味道 4

環境 3

服務 3

衛生 4

抵食 4
2016-08-29 300 浏览
每一次在大圍經過..都會被藍色的燈光招牌吸引著。前幾天終於被這道光吸引進去。這餐廳環境不錯,人流滿多免費的小食蕃茄沙沙多士,多士脆口,淡淡的蕃茄香味,很美味。蟹肉青蘋果沙律配脆多士細細件,容易食,味道不會太重,淡淡的青蘋果味配蟹肉,口感滿特別水牛城雞翼配辣蕃茄醬雞翼外皮炸得相當脆口,肉質嫰,想刺激點可加上辣醬,酸酸辣辣的,滿滋味。個人感覺滿辣的香煎比目魚配黑松露忌廉汁很出色的一道菜,薄薄的魚皮炸得十分香脆,比目魚的肉質嫰滑,魚味很濃郁。加一點黑松露忌廉汁,更加可口最後在炎熱夏天來一杯冰檸茶解解渴
每一次在大圍經過..都會被藍色的燈光招牌吸引著。
前幾天終於被這道光吸引進去。

這餐廳環境不錯,人流滿多
免費的小食蕃茄沙沙多士,多士脆口,淡淡的蕃茄香味,很美味。
蟹肉青蘋果沙律配脆多士
水牛城雞翼配辣蕃茄醬
個人感覺滿辣的
香煎比目魚配黑松露忌廉汁
加一點黑松露忌廉汁,更加可口
最後在炎熱夏天來一杯冰檸茶解解渴
2016-08-29
2016-07-28 255 浏览
住沙田的我好中意去大圍搵食, 因為少左好多喼,心情都舒暢D~~~~今日我同同事放左工就黎左風車, 吹下水, 食下飯, 發洩一下工作上既不滿我們一行二人,不過STAFF 哥哥見我地多野(係, 我順手拎埋D淘寶番屋企), 比左個4人位我地,so nice, 要加分先來杯Hoegaarden(rosee) !呢隻酒不是很多地方有賣~~其實Rei真係好中意飲呢隻啤酒, 因為佢唔苦,仲有淡淡莓味, 而且係浪漫既粉紅色! 而rei 也曾在大型貴價超市買過樽裝的,可是味道有一點不同, 還是這種新鮮倒出來的特別好味, 而且酒精不重, 可以飲多兩杯最重要係呢度happy hr 買一送一, 唔飲就蝕啦我們點了兩個set share, 先來前菜蕃茄包來送酒!煙三文魚配酸忌廉脆餅三文魚夠味, 餅也很脆,咬下去真是咯咯聲牛油果帶子配芒果莎莎牛油果味比芒果濃, 帶子很甜, 而且也是有個脆餅底餐湯是西班牙涷蕃茄湯這個口感好奇妙, 跟一般我飲開的湯不同, 如果話佢係湯,不如話佢係蔬果汁既朋友! 飲落口感似果汁般清爽,仲有好大陣青瓜味燒肉眼扒配焦糖菠蘿其實因為我同同事都好中意食燒菠蘿而叫(笑), 我地一d都無失望, 個
先來杯Hoegaarden(rosee) !
呢隻酒不是很多地方有賣~~
最重要係呢度happy hr 買一送一, 唔飲就蝕啦
我們點了兩個set share, 先來前菜
蕃茄包來送酒!
煙三文魚配酸忌廉脆餅
三文魚夠味, 餅也很脆,咬下去真是咯咯聲
牛油果帶子配芒果莎莎
牛油果味比芒果濃, 帶子很甜, 而且也是有個脆餅底
餐湯是西班牙涷蕃茄湯
燒肉眼扒配焦糖菠蘿
其實因為我同同事都好中意食燒菠蘿而叫(笑), 我地一d都無失望, 個菠蘿真係燒到好香, 焦糖又脆,菠蘿又甜, 好幸福~~~~(不過我影出黎好似睇唔出係菠蘿)
牛扒有牛香, 我們點了7成熟,
但估你唔到最好食最想番來再食既係個薯條!! 條條粗身炸到金黃色, 外脆內軟, 熱辣辣, 超好食
而且連配菜都一絲不糾, 那個西蘭花和椰菜花是用蒜和煙似煮過的,非常香口
西班牙脆皮乳豬配紅椒汁
皮很香脆,而且每一塊下面都有一層薄薄的糕狀物,是傳說中的半肥瘦嗎? 而且肉也很香滑
那個紅椒汁很有印度香草醬風味, 跟乳豬超搭配~~~~~
最後飲杯餐飲, 熱檸水就夠晒清新
就此, 多謝收看(鞠躬)
2016-07-19
在沙田下班,有時候會走到大圍用膳,一來夠近及較多選擇,今次選擇西餐,一踏進風車,已看到有一部大型電視放置於門口,我想要是有球賽應該十分熱鬧。餐廳樓底很高,懸掛水晶吊燈,有一種浪漫的情調。未點餐前店員已端上免費小食,蕃茄沙沙多士。咬下多士十分脆口,配合清新的蕃茄粒,簡直是絕配。因為在fb見到朋友喝這杯飲品才吸引我來,Corona Tropical Fever $52,另有益力多口味選擇。Tropical 即是fruit punch,味道甜甜的,而Corona是帶果味易入口的酒,兩者味道很夾,不過要是冰融化了,味道就會轉淡了。墨西哥烤餅是我一道頗喜歡點的菜,到底這個BBQ雞味又如何?烤餅質感有點韌,而內在的餡料芝士不夠,雞肉餡料有點鹹,未夠惹味。比目魚配黑松露忌廉汁 $138外皮香脆,而魚肉也算嫩滑,配菜是軟滑的薯蓉、爽口西蕃花,整體味道不過不失,未算得上好好食。燒肉眼扒配焦糖菠蘿 $188朋友要7成熟,但最後是過火候到9成熟,肉質帶韌,未夠嫩滑。而焦糖菠蘿味道香甜帶酸,跟牛肉一起吃可中和膩感。
未點餐前店員已端上免費小食,蕃茄沙沙多士。
蕃茄沙沙多士
咬下多士十分脆口,配合清新的蕃茄粒,簡直是絕配。
Tropical  Fever  $52
墨西哥烤餅是我一道頗喜歡點的菜,到底這個BBQ雞味又如何?
BBQ烤雞墨西哥烤餅  $58
BBQ烤雞墨西哥烤餅  $58
燒肉眼扒配焦糖菠蘿 $188

燒肉眼扒配焦糖菠蘿 $188
Tropical  Fever  $52
2016-07-20 1599 浏览
今晚和中同聚餐,選了一間位於大圍的清吧,希望能慢慢地傾談之餘,亦可以試試它的西班牙菜色。星期五的晚上,我們2天前預先訂了7點半的座位,店員當日會來電confirm booking。我們準時到達,餐廳環境幽暗,頗為寧靜,很適合談天。店內座位不多,但人客亦不多,感覺不會太擠擁。這裡有單點和套餐,套餐較為化算,所以我們5人共點了3個套餐。這裡送的餐包很特別,是蕃茄多士。多士很薄很脆,焗得很乾身,像薯片的口感,但因為上面的蕃茄粒酸酸甜甜而且濕濕的,連多士薄片一齊食,感覺相輔相成,味道亦調校得很好,十分開胃!首先介紹的是前菜:忌廉蟹肉焗蘑菇賣相精緻,蘑菇肉汁豐富,但蟹肉不多味不重,味道主要是來自忌廉和蘑菇。杜拜辣汁豬頸肉玉米餅這個名字很特別,豬頸肉燒得很香,杜拜辣汁混合牛油果蓉,幼滑之餘,在甜甜的果味中帶輕微辣味,味道豐富。但玉米餅相對之下就沒有太大味道。水牛芝士蕃茄沙律用料新鮮,沙律菜清新爽口,蕃茄清甜,味道與淡味的水牛芝士很夾。餐湯方便,是日西式餐湯是南瓜粟米濃湯,南瓜和粟米都是偏甜的食材,而且濃湯煮得相當濃稠,令到整碗湯感覺像是甜品南瓜糊多過是餐湯。雖然味道不算差,但相信如果鹹味重一點會更
亦可以試試它的西班牙菜色。
我們準時到達,餐廳環境幽暗,頗為寧靜,很適合談天。
店內座位不多,但人客亦不多,感覺不會太擠擁。
首先介紹的是前菜:
餐湯方便,是日西式餐湯是南瓜粟米濃湯,南瓜和粟米都是偏甜的食材,而且濃湯煮得相當濃稠,令到整碗湯感覺像是甜品南瓜糊多過是餐湯。雖然味道不算差,但相信如果鹹味重一點會更易入口。
接下來就
是主菜:
德國腸拼盤的質素猶如數字屋買的雪藏腸般,又鹹又肥,腸衣既硬且乾,毫無特色可言,完全不值$118(單點價)。
燒乳豬的皮焗得很脆很薄,但肉質過淋而且沒有味道,即使是沾了一旁的醬汁,亦不見得將味道昇華。
西班牙海鮮炒飯,味道不錯,蕃茄味很濃,但就略嫌過濕、飯過硬。
所以這裡的主菜都不是太值得推介,唯一讚賞的是店員添水的頻率很高,態度良好,而且這裡能夠靜靜地傾談,不受干擾。

2016-07-15
2016-07-16 212 浏览
作為沙田人,位於大圍既「風車」其實都黎過好幾次,不過都係星期六日既午飯時段黎多,今日因為屋企人去左街,要自己搵食,所以就同住美林既朋友一齊黎呢到試下佢既晚餐。晚餐同午餐無論氣氛同埋食物種類都好唔同,晚餐感覺上好有情調,而食物亦都多左好多選擇,以西班牙菜為主,除左set dinner之外,仲可以揀a la carte。有選擇困難既我地,最後都係揀set dinner,貪唔洗煩,仲有齊頭盤,餐湯,main course同埋餐飲。落完order後,店員就為我地送上免費既餐前小食: 西班牙蕃茄包,每人一片,設計精緻,睇得出花左唔少心思。薄薄脆脆既蕃茄包上鋪上蕃茄,食落幾清甜,幾開胃。無幾耐之後,頭盤就到啦: 牛油果帶子配芒果莎莎:係薄薄脆脆既既迷你多士上面鋪上一層牛油果醬後再放上帶子,再係上面放上芒果莎莎,滴滴骰骰,好可愛,味道方面亦都好夾,唔錯。蟹肉青蘋果沙律配脆多士: 做法同上面既有D相似,只係放左唔同既食材上迷你多士到,今次唔係放牛油果同帶子啦,係放左伴有蟹肉,青蘋果同沙律醬既沙律,上面再放D火箭菜,沙律醬份量唔會太多,唔洗怕肥,幾好。食完頭盤之後,湯就上檯啦,我地揀左是日餐湯(南瓜湯)

無幾耐之後,頭盤就到啦:
牛油果帶子配芒果莎莎(跟餐)
蟹肉青蘋果沙律配脆多士(跟餐)

食完頭盤之後,湯就上檯啦,我地揀左是日餐湯(南瓜湯) 同埋西班牙凍蕃茄湯各一。
西班牙凍蕃茄湯/ 南瓜湯(跟餐)
西班牙凍蕃茄湯/ 南瓜湯:
西班牙凍蕃茄湯都係第一次試,飲落有D浠,同埋都幾凍下,唔係太慣飲凍既湯。味道方面都幾重蕃茄味,亦都感覺到有少少蕃茄蓉係裡面,似係用攪拌機將成個蕃茄打爛整成既。

南瓜湯方面相當重南瓜味,飲落好滑,值得一讚。兩款湯之中我比較喜歡呢款。
西班牙脆皮乳豬配紅椒汁(套餐)
西班牙脆皮乳豬配紅椒汁:
脆皮乳豬既皮名副其實既好香脆,鹹味剛剛好,無骨之餘乳豬肉食落仲好鬆軟,旁邊仲配有紅椒汁,用黎點脆皮乳豬可以令佢有點甜甜地辣辣地既味,伴碟仲有薯角同菜,薯角焗得相當脆,值得一讚。
西班牙香腸配帕爾瑪火腿及豬腩仔燴飯(套餐)
西班牙香腸配帕爾瑪火腿及豬腩仔燴飯:
燴飯一般黎講都會係比較多汁,呢個飯都唔例外,帶有蕃茄味既飯裡面加入左parma ham,腸仔同埋豬腩仔整成,食落都幾香口,腸仔都幾爽口彈牙,唯一美中不足既係parma ham比較少,2個人分既話每人分到既唔係太多。
熱咖啡 (跟餐)
凍檸茶(跟餐)
餐飲方面我地揀左熱咖啡同埋凍檸茶,咖啡好香濃,奶亦都係整熱左,咁客人落完奶之後杯咖啡就唔會變凍。至於凍檸茶,賣相非常精緻,好吸引。

原來晚餐同午餐黎食飯個氣氛同食物係咁唔同既,如果唔係因為地點唔太方便區外人,真係可以帶多D朋友黎試呀。
2016-07-15 153 浏览
本身是沙田友,大圍已住了二十幾年,看着大圍的變化,感覺似大坑的文青街,有着多變的細细的小店,酒吧都有好幾所,但我發覺風車有着酒吧和西餐廳的特色,今夜就會一會它樓底較高,是舊樓的特点,所以感覺好舒服,會壓迫感。天氣太熱,來兩杯荔枝凍茶消消熱氣還有來兩客自家制蕃茄酱多士,酸甜適中,和老公不太好酒,但這寧靜的氣氛把心長談是非常適合,所以就order了兩set晚餐了,食肉獸老公要了(西班牙脆皮乳豬配紅椒汁)我就喜愛(肉眼扒焦糖焗菠蘿)set包了頭盤,餐湯,主菜和飲品自選了(牛油果帶子配芒菓莎莎),甜酸中和了帶子的淡味,剛好,(焗釀蟹肉芝士白菌),上枱時已有:農濃的菌味,吃着有淡淡的芝士味,蟹肉鮮甜最特別是有凍蕃茄餐湯,甜甜加淡酸,冰凍口感初體驗,给滿分,一定叫老友來試試,熱湯是甘荀湯,老公話超甜好creamy,讚乳豬外皮脆,吾油內yuicy,超嫩的肉,有着濃濃的肉味肉眼扒我會order七成熟,就可吃得出㕑師的功夫,因太熟會好乾,太生會有血水,這處真超讚,剛剛好,你都可看到,真估不到這酒吧西餐廳真有水準。
樓底較高,是舊樓的特点,所以感覺好舒服,會壓迫感。
天氣太熱,來兩杯荔枝凍茶消消熱氣
我就喜愛(肉眼扒焦糖焗菠蘿)
set包了頭盤,餐湯,主菜和飲品
乳豬外皮脆,吾油內yuicy,超嫩的肉,有着濃濃的肉味
2016-07-14
  • 肉眼扒
2016-07-15 153 浏览
一般人聯想大圍,第一時間可能會聯想到單車同乳鴿。想不到,閒閒地走進一間西班牙餐廳,都會有意外的發掘講緊的是大圍的風車,以酒吧形式的裝修,氣氛都不錯。當晚有不同的set dinner 可以提供選擇,店主一來會有welcome food, 是蕃茄多士 外層有點脆,而蕃茄都十分凍,算是不錯呢。蟹肉芝士白菌 作為頭盤,餐廳利用芝士行頭。芝士份量算是足夠,配合蟹肉一起,焗後利白菌的味道可以鎖上。而下層配上薯蓉,令味道更昇華西班牙 凍 蕃茄湯要特別強調是凍蕃茄湯,因為凍湯很少地方可以發現。而湯中加上大量的洋蔥,令蕃茄味版蓋上。筆者不是太喜歡洋蔥的關係,所以不太吸引。但朋友認為,加上洋蔥後十分清新,before Main 的選擇之一。Main Dish: 烤羊扒配薄荷乳酪 $188 整個set dinner 的重點來了!一直覺得羊扒要配上薄荷醬,才是完整/適合的配搭。而羊架煮成7分熟,是令羊架更易入口。加上底層有薯蓉,令羊扒的羶味流入薯蓉之中,不俗。
講緊的是大圍的風車,以酒吧形式的裝修,氣氛都不錯。
外層有點脆,而蕃茄都十分凍,算是不錯呢。
蟹肉芝士白菌
西班牙 凍 蕃茄湯
Main Dish: 烤羊扒配薄荷乳酪 $188
整個set dinner 的重點來了!
2016-07-13
大圍雞粥遠近馳名,不過意想不到的是原來這區也有別具異國風情的西班牙菜 *o*日前我便與老公結來到風車Windmill Restaurant & Bar撐枱腳~晚市套餐包括頭盤、餐湯、主菜及餐飲,頗為豐富,而且選擇不少,另外還可散叫。餐廳環境衛生潔淨,氣氛幽靜,座位寬敞舒適,還有高清電視觀賞球賽,侍應服務態度主動有禮。西班牙蕃茄包點菜後就即時端上餐前小食,味道清甜開胃,入口脆卜卜。秘魯辣醬豬腩仔配牛油果醬及自家制玉米餅皮賣相十分精緻,雖然說是有辣醬,但平時不能吃辣的我也覺得不辣的,豬腩煎得金黃惹味,清淡的玉米餅皮就可中和豬腩的肥膩感。芝士面層焗得微焦金黃色,將蟹肉芝士釀入白菌,底下有滑滑又軟綿的薯蓉襯托,味道層次豐富。各自點了一個紅湯白湯,白湯是忌廉湯,不算太特別。紅湯是西班牙凍蕃茄湯,濃濃酸甜蕃茄味,天時暑熱喝一口凍湯更是透心涼,最適合炎炎夏日在餐前開胃。西班牙海鮮飯西班牙名菜之一,伴以大蝦、藍青口、帶子等海鮮素材,海鮮熟透後釋出鮮甜的湯汁於米飯中,滋味濃郁,色彩繽紛誘人。香煎比目魚配黑松露忌廉汁平時我不愛吃魚皮,但這次卻被煎得香脆的魚皮所吸引而破例吃了很多 XD比目魚外脆內軟,裡面的
大圍雞粥遠近馳名,
不過意想不到的是原來這區也有
別具異國風情的西班牙菜 *o*
日前我便與老公結來到風車
Windmill Restaurant & Bar撐枱腳~
晚市套餐包括頭盤、餐湯、
主菜及餐飲,頗為豐富,
而且選擇不少,
另外還可散叫。
餐廳環境衛生潔淨,
氣氛幽靜,座位寬敞舒適,
還有高清電視觀賞球賽,
侍應服務態度主動有禮。
西班牙蕃茄包
點菜後就即時端上餐前小食,
味道清甜開胃,入口脆卜卜。
秘魯辣醬豬腩仔配牛油果醬及自家制玉米餅皮
賣相十分精緻,
雖然說是有辣醬,
但平時不能吃辣的我也覺得不辣的,
豬腩煎得金黃惹味,
清淡的玉米餅皮就可中和豬腩的肥膩感。
芝士面層焗得微焦金黃色,
將蟹肉芝士釀入白菌,
底下有滑滑又軟綿的薯蓉襯托,
味道層次豐富。
各自點了一個紅湯白湯,
白湯是忌廉湯,
不算太特別。
紅湯是西班牙凍蕃茄湯,
濃濃酸甜蕃茄味,
天時暑熱喝一口凍湯更是透心涼,
最適合炎炎夏日在餐前開胃。
西班牙海鮮飯
西班牙名菜之一,
伴以大蝦、藍青口、帶子等海鮮素材,
海鮮熟透後釋出鮮甜的湯汁於米飯中,
滋味濃郁,色彩繽紛誘人。
香煎比目魚配黑松露忌廉汁
平時我不愛吃魚皮,
但這次卻被煎得香脆的魚皮
所吸引而破例吃了很多 XD
比目魚外脆內軟,
裡面的魚肉雪白,口感嫩滑,
透出陣陣魚油甘香,
這道是我全晚最愛的菜式 ^3^