2016-06-15
好耐無同舊公司好友單獨吃飯, 諗起以前每日返工的動力都係呢位好友, 每日食lunch都要聚埋一齊講是非、傾電影、傾美劇, 難免會有少少失落...幸好轉工後大家公司地點相近, 放工時間也相同, 總算可以偶爾聚聚餐。好友家住大圍, 為方便大家回家,就鎖定於大圍聚舊!雖耳聞大圍特式小店處處, 但今次才是第一次光臨大圍食店, 感覺很新鮮~原本「風車」的店名我聯想到的是與世隔絕的cafe小屋, 但原來係提供各式西班牙菜式和小食, 營業到深夜的半酒吧式西餐廳!聽說酒牌剛申請了一個月左右, 所以就有happy hour 9時前買一送一的優惠! 又趁著最近歐國盃, 店內的高清大電視極受歡迎! 營業時間平日直到3am, 假期前夕開到4am! 半夜都會提供正價飲品和特式小食, 屋企無波睇不妨落黎感受下~難得的是雖然是間半酒吧, 但環境非常乾淨舒適, 一點煙臭味都沒有, 店內播的音樂亦不算嘈吵, 感覺不錯。好友說開業時已經光顧過一次, 現在再來感覺也沒什麼差別。今晚我們目標係狂傾計同食好西, MENU上面的set dinner好多選擇喎! 一個價錢已包括頭盤、湯、主菜和飲品, 而且可以自由配搭頭盤和主菜,
好友家住大圍, 為方便大家回家,就鎖定於大圍聚舊!
蕃茄醬原來是自家製的, 甜甜酸酸好開胃!
為解膩仲配埋小片的麵包。
原本以為小香腸會好咸好濃味, 但原來食落似煎香的台灣腸, 但口感比台灣腸更紮實,加左些厘酒汁更加入味香濃~
湯非常濃稠, 比較似食緊南瓜羹, 而且南瓜好甜!!!! 店員說是每天12點才開始弄當日的湯, 而且會用新鮮食材所以真的非常好喝~食完頭盤飲完個湯都已經飽了一半~
牛是選肉眼扒配焦糖菠蘿(set dinner $188)
肉眼扒熟左少少, 雖然牛味好濃但韌左dd~
平時羊肉多數配薄荷啫喱, 而我其實都幾唔中意果個醬....主要係外表影響啦XD
呢度用薄荷乳酪, 除左外表變了白色看起來較易接受之外, 味道亦都清新好多, 好適合去羶味。
呢間餐廳唯一要挑剔的大概只有地理位置吧, 從港鐵站走大概要6-8分鐘左右, 但到8時左右已經開始滿座, 座上也有不少早早就來喝啤酒聊天坐了好久的客人。下次如果男友不怕遠, 我一定帶他來!