1K
2020-02-01 93 浏览
一間擁有50年歴史的壽司店登陸香港的K11,餐廳名為「頑固壽司」,所有海鮮會於每日中午4點會由日本直送,而且海鮮及魚都是時令的。每日行運地可以order了一份「日替壽司午市定食」,每天限定供應10餐,定食壽司拼盤十貫、茶碗蒸、小鉢及味噌湯。壽司是看當日最新鮮的魚來安排,可以稱為一個午市的廚房發版,所有魚生是原條的,不是一早切定,保證新鮮,每天都有不同魚款,包你天天來都有驚喜。今日有大拖羅、 灼燒鯛魚、 章紅魚、 皇帝蟹柳、北海道帶子、 鰻魚、 牡丹蝦海膽卷及 吞拿魚小卷等。大拖羅鮮甜肉質爽脆,皇帝蟹柳帶點海水味,北海道帶子甜美。平時唔太喜歡吃的鰻魚也相當美味,容易入口沒有腥味,加上一點魚骨也沒有。我最喜歡牡丹蝦海膽卷及吞拿魚小卷, 牡丹蝦海膽卷非常鮮甜, 吞拿魚小卷十分肥美跟外面的不一樣,真材實料, 超讚。驚喜位是他們的玉子雞蛋,超軟熟又海綿感,吃入鬆軟極似蛋糕質感,不講真以為是雞蛋糕,哈哈。茶碗蒸都不錯,面層加上柚子粒,柚子加雞蛋混合有新鮮感,蒸蛋質感滑溜,食到最後也是溫暖的,得確很ok。

2020-02-01 91 浏览
早前新開業的頑固鬧得沸沸揚揚,人龍很長但配套不足,未適應香港的經營環境,被批評得體無完膚過了一陣子,人龍消散,這日本過江龍名店頑固終於回復水準了!門面的氣勢很強,就像告訴你[我就是名店]一樣的感覺裡面同樣非常有氣勢,而日藉師傅即使未有太多客人也在交流鮨物心得午市的選擇不多,不過就比較簡單,很快我就選了12貫壽司套餐12貫壽司已各自加入山葵,也有少量醬油,基本可以拿起就吃食材的鮮度很高,而且不花巧松葉蟹的水潤,火炙金目鯛的厚實鮮美,海膽甜蝦的鮮,三文魚籽的濃厚醃漬,中拖的入口即溶,大拖的超肥美魚脂飯的大小跟熟度都在適中水平可說都不輸師傅發辦值得一提,甜玉子超蓬鬆氣孔多,是很少香港居酒屋,甚至鮨店做到的級數麵豉湯底滿清的,不過就略略偏咸茶碗蒸的嫰滑度無懈可撃,內含雞肉跟銀杏,澀而不苦,不過如果有少量海鮮就更佳了

過了一陣子,人龍消散,這日本過江龍名店頑固終於回復水準了!

門面的氣勢很強,就像告訴你[我就是名店]一樣的感覺

午市的選擇不多,不過就比較簡單,很快我就選了12貫壽司套餐

12貫壽司已各自加入山葵,也有少量醬油,基本可以拿起就吃

食材的鮮度很高,而且不花巧

飯的大小跟熟度都在適中水平
可說都不輸師傅發辦

麵豉湯底滿清的,不過就略略偏咸

题外话/补充资料: 食材,鮨物的掌握,服務都不錯,看來已經擺脫了初開業的陰霾了呢
2020-02-01 67 浏览
人氣過江龍既日本頑固壽司🇯🇵之前見啲人大排長龍👯‍♂️👯‍♂️熱潮過左 小編見無咩人又去左試下🤳🏻.舖頭位於k11 一樓 木系裝修都好簡約舒適💆🏼‍♀️午市有唔同既定食選擇🍱而且仲有日替定食(每日限定)☀️店長亦都好細心推介同介紹🌝.🍱壽司拼盤12貫定食鰤魚· 鰻魚·三文魚籽·帆立貝·平目魚·甜蝦海膽·吞拿魚中拖羅· 吞拿魚大拖羅·金目鯛·松葉蟹·細卷·玉子燒🐟🦀🦐店員會細心介紹食壽司既順序💮由淡色既刺身開始品嚐到最後係深色既刺身❕❗️咁可以細味到每一種魚既味道😋而且店員介紹刺身每日由日本直送🛫最希望客人可以品嚐到最鮮嘅魚所以店舖嘅着重係魚鮮既味道🌊🍣鰤魚& 平目魚係比較少見嘅刺身 識落比較探微同埋質地相對爽口🍣吞拿魚中拖羅&吞拿魚大拖羅油脂非常豐富入口即溶🍣炙燒金目鯛令魚味更濃🍣松葉蟹小編最喜歡 因為係真蟹棒 味道鮮甜😂🍳玉子燒係海綿蛋糕既質地 好鬆軟 而且帶有海鮮甜味 不錯不錯食得出係心機之作 之後店長分享整個定食最花心機既就係呢道玉子燒🥚.除左12件壽司外 仲有茶碗蒸🍳加上柴魚高湯 非常滑溜 入面仲有白果同雞肉🐤小鉢同味增湯都係開胃同暖胃菜式🥣.整個lunch set 都係好新鮮 口腔仲會
人氣過江龍既日本頑固壽司🇯🇵

🍣松葉蟹小編最喜歡 因為係真蟹棒 味道鮮甜😂

除左12件壽司外 仲有茶碗蒸🍳
加上柴魚高湯 非常滑溜 入面仲有白果同雞肉🐤
小鉢同味增湯都係開胃同暖胃菜式🥣

整個lunch set 都係好新鮮 口腔仲會有一種鮮味回味住😆
網上好多負皮都講呢間舖頭價值偏高 係日本只係100yen 壽司
但原來頑固壽司集團 係有高中低檔路線
而呢間定位係中高價位
所以大家有啲期望調節就無咁大落差🤏🏻
而且晚上仲有omakase 每位$720
想靜靜咁食返餐可以試下😉

人均消費:$317
推介指數:👅👅👅👅👅👅👅😋(7.5/10)
Encore 指數:🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻🤙🏻(7/10)
店名:頑固壽司
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓106號舖
2020-02-01 45 浏览
今日難得放假,就同老公去左尖沙咀食lunch,揀左喺K11呢間過江龍—頑固壽司。餐廳唔算好大,店員都幾有禮貌,安排左我地坐卡位,幾舒服,唔會太迫。星期六都有Lunch set,每個 set都有茶碗蒸、小鉢同埋味噌湯。茶碗蒸熱辣辣整好,唔錯。味噌湯有芫萎,味道都ok。壽司拼盤12貫定食:好豐富,可以食到12款唔同嘅壽司,其中最好食係三文魚子、甜蝦海膽,好新鮮;帆立貝都好大粒,同埋新鮮。吉烈炸蠔定食:比想像中大碟,有5隻蠔,一定夠飽。總括黎講,今餐午餐都唔錯。

茶碗蒸熱辣辣整好,唔錯。味噌湯有芫萎,味道都ok。

吉烈炸蠔定食:比想像中大碟,有5隻蠔,一定夠飽。

總括黎講,今餐午餐都唔錯。
喺日本主打親民迴旋壽司嘅頑固壽司喺香港登陸,但係似乎定位就有啲唔同嘞。😯 反而係sell每日由日本空運嘅魚生。✈️ ⁣⁣壽司拼盤12貫定食($288)[好味度:7.5/10]⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣呢款係午市定食入面有最多晒最多款壽司嘅定食,咁樣就可以試曬佢哋唔同嘅魚類嘞。🐟 值得留意嘅係佢哋嘅魚生本身唔係好重魚味,但係咁樣反而代表啲魚生係好新鮮嘅。🧐 因為其實如果做到出魚味,係要放過夜一兩日先有嘅,但係呢度嘅做法就係每日由日本運到而唔放過夜,務求帶出佢嘅鮮味,所以每一件壽司都可以食魚嘅鮮味。😍 同其他壽司店就會比較唔同。😛 午市定食除咗壽司之外,仲跟埋茶碗蒸,小鉢同埋麵豉湯。⁣😋⁣日替壽司拼盤十貫&茶碗蒸定食($168)[好味度:7.5/10]⁣日替嘅意思係每日都更換唔同嘅款式。😚 亦即係話,會由壽司師傅決定去揀選最好最新鮮嘅食材,亦都由佢按住食材嘅新鮮度同埋部位去揀出最好嘅烹調方法,咁樣去創造出壽司。😆 亦都因為咁,所以每日只係限量十份。🥺 所以圖入面見到嘅,都係得嗰日先會食到,日日都會唔同㗎。⁣💁🏻‍♂️⁣⁣⁣

⁣⁣⁣
日替壽司拼盤十貫&茶碗蒸定食
日替壽司拼盤十貫&茶碗蒸定食
2020-01-31 80 浏览
年初三好多食店都無開同屋企人行經尖沙咀K11 見到呢間裝潢好光鮮既頑強壽司有開就決定一試。.聽講呢間嘢係日本好出名不過我見識少就未曾聽過佢lunch 有lunch set 有啲有埋圖片 超吸引呀!我地叫左2個壽司定食同1個海鮮丼定食壽司定食都有寫晒入面有咩壽司如果有啲唔岩食既話 係可以轉其他壽司的。店長同我地講所有刺身都係新鮮飛機貨朝早日本打魚 下午就會空運到港.我地一食啲壽司 嘩 真係好新鮮唔係講笑魚香十足 吞拿魚大拖羅同中拖羅好肥美 入口即溶既感覺就算吞左都仲有好香魚油味❤️甜蝦海膽同樣係我最愛2樣嘢加埋好夾 海膽係北海道海膽 好鮮甜甜蝦大大隻🤤想無限encore.至於丼飯 食材都好新鮮 而且好足料牡丹蝦 海膽 三文魚籽 三文魚 吞拿魚為主全部都係我至愛😋不得不提既係呢度既壽司飯好岩我口味 我一定會再黎食的!.前菜同跟餐既蒸蛋都好正 蒸蛋仲加左白果好正宗!
年初三好多食店都無開
同屋企人行經尖沙咀K11 見到呢間裝潢好光鮮既頑強壽司有開
就決定一試。
聽講呢間嘢係日本好出名
不過我見識少就未曾聽過
佢lunch 有lunch set
有啲有埋圖片 超吸引呀!
我地叫左2個壽司定食同1個海鮮丼定食
壽司定食都有寫晒入面有咩壽司
如果有啲唔岩食既話 係可以轉其他壽司的。
店長同我地講所有刺身都係新鮮飛機貨
朝早日本打魚 下午就會空運到港
我地一食啲壽司 嘩 真係好新鮮唔係講笑
魚香十足 吞拿魚大拖羅同中拖羅好肥美 入口即溶既感覺
就算吞左都仲有好香魚油味❤️
甜蝦海膽同樣係我最愛
2樣嘢加埋好夾 海膽係北海道海膽 好鮮甜
甜蝦大大隻🤤想無限encore
至於丼飯 食材都好新鮮 而且好足料
牡丹蝦 海膽 三文魚籽 三文魚 吞拿魚為主
全部都係我至愛😋
不得不提既係呢度既壽司飯好岩我口味 我一定會再黎食的!
前菜同跟餐既蒸蛋都好正 蒸蛋仲加左白果
好正宗!

2020-01-27
2020-01-31 1020 浏览
農曆新年年卅收爐喇!!! 去左試想食好耐既頑固壽司頑固壽司係K11 Art Mall!! Art Mall!! Art Mall!! 千其唔好去錯K11 Musea 呀午市定食總共有9個定食套餐,當中有壽司拼盤、丼飯、日式定食等等。每款lunch set均提供茶碗蒸,小砵,同味噌湯。典雅的和食料理,用傳統托盤盛載主食和小食。當中壽司拼盤10貫定食仲有限量優惠!! 另外提供日替壽司午市定食,分別有10同8件壽司套餐,價格更便宜。適合d未必想食拖羅等貴價魚的客人喔😊放假前緊係要對自己個胃好D喇,所以我地揀左最貴既壽司定食套餐!!壽司拼盤12貫定食 Sushi Platter 12 Pieces12款壽司由壽司師傅即場手握,日本壽司師傅今日放假,由本土既師傅為我地表演。12款壽司入面有鰤魚,鰻魚,三文魚籽,帆立貝,平目魚,甜蝦海膽,吞拿魚中拖羅,吞拿魚大拖羅,金目鯛,松葉蟹,細卷,玉子燒鰤魚 係平時比較少食到既,魚生切到薄薄一片,晶瑩剔透。鰻魚 好厚肉,唔會有細骨。加上秘製鰻魚汁,十分惹味三文魚籽 粒粒都漲卜卜咁,入口一咬就爆晒汁帆立貝 好大粒,大粒到開邊之後係可以蓋到見唔到舊壽司飯,可想而
農曆新年年卅收爐喇!!! 去左試想食好耐既頑固壽司

午市定食

12款壽司壽司師傅即場手握,日本壽司師傅今日放假,由本土既師傅為我地表演。

鰤魚 係平時比較少食到既,魚生切到薄薄一片,晶瑩剔透。
鰻魚 好厚肉,唔會有細骨。加上秘製鰻魚汁,十分惹味
三文魚籽 粒粒都漲卜卜咁,入口一咬就爆晒汁
帆立貝 好大粒,大粒到開邊之後係可以蓋到見唔到舊壽司飯,可想而之係有幾大粒

平目魚,金目鯛 都係平時比較少食到,黎到頑固壽司omakase 就可以嚐試到喇
甜蝦海膽 海膽真係好鮮,唔會腥,入口真係好滿足
吞拿魚中拖羅,吞拿魚大拖羅 唔洗講都知中拖羅同大拖羅有幾好食喇。每次去食壽司都會想試下舊拖羅。入口啖啖肉,又唔會韌唔會有筋。睇得出師傅既刀工同魚生既質素。
細卷 終於試到唔係三文魚,青瓜個D細卷了。今次係其他魚生既細卷,但我唔記得左去問下係咩魚生。如果大家知既可以話返俾我知。謝謝。
松葉蟹 係新鮮既松葉蟹肉,唔係仿蟹肉。蟹肉食落都好鮮,唔會乾爭爭咁
玉子燒 最有驚喜就係哩個玉子燒,一上枱仲以為係蛋糕仔,但原來係厚厚既玉子燒。試過咁多間壽司,真係每間壽司店對於玉子燒都有自己獨門既做法。睇得出每間店既特色。

海鮮丼定食既魚生款式有足足8款
三文魚,油甘魚,吞拿魚,三文魚籽,甜蝦,海膽,松葉蟹,金目鯛

好多魚生上面既壽司定食都介紹過喇,海鮮丼有另一款魚生要特別介紹一下

油甘魚 係我近期十分喜愛既魚生,特別係冬天既油甘魚,為左保暖會有更加肥美既魚脂,食落更加有油甘魚香。

順帶一提,每舊壽司都會有少量既Wasabi 手握左係壽司飯同魚生入面。所以只需要沾少量既豉油就可以了,如果唔食Wasabi 既就要事前同師傅講聲喇。
2020-01-31 55 浏览
窮遊香港-日本過江龍頑固壽司前排尖沙咀k11開左間日本過江龍餐廳之前都有youtuber拍過 要排成個鐘呢日見到唔多人 去左試試呢間價錢大概中上價位重點係入面真係有日本師傅主理(可以睇睇餐牌先).呢日叫左午市定食a同b⭐️壽司12貫同10貫 賣相靚靚 好滿足整體質素真係同日本一樣 當中⭐️吞拿魚大/中拖羅 👍🏻真係口感勁肥美⭐️帶子 ⭐️松葉蟹 ⭐️海膽 👍🏻都勁鮮甜⭐️玉子蛋 口感特別 👍🏻係勁棉 似蛋糕既口感👍🏻有d壽司入邊都會放左小小Wasabi 加分🤔當中我唔鍾意既位 係佢細卷有夾紫蘇葉但平時去日本旅行 基本上都一定有 感覺幾正宗既估唔到唔洗去旅行 都食到日本感覺除此之外 仲要講講壽司飯都係高質既.建議點每日限定壽司10貫都係$168唔貴但如果想食大拖羅就冇辦法啦 一舊都$62但真係好肥美 建議點套餐a $288.講埋服務 經理有主動介紹食物 有禮傾計有介紹下佢地日本師傅而茶杯基本上飲完 勁快幫你加水新開環境勁乾淨 餐具 整體都精緻基本上每樣都做得好好 價錢定價比日本食貴小小 都合理食完仲可以減低我去日本夾公仔既動力 好評.#頑固壽司 (尖沙咀)地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1
窮遊香港-日本過江龍頑固壽司
前排尖沙咀k11開左間日本過江龍餐廳
之前都有youtuber拍過 要排成個鐘
呢日見到唔多人 去左試試
呢間價錢大概中上價位
重點係入面真係有日本師傅主理
(可以睇睇餐牌先)
呢日叫左午市定食a同b
而茶杯基本上飲完 勁快幫你加水
新開環境勁乾淨 餐具 整體都精緻
基本上每樣都做得好好 價錢定價比日本食貴小小 都合理
食完仲可以減低我去日本夾公仔既動力 好評
#頑固壽司 (尖沙咀)
地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓106號舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:5/5 新開好整潔
服務:4.5/5
抵食:4/5
2020-01-28 107 浏览
年初二行尖沙咀K11, 經過這間頑固壽司,之前已聽朋友介紹話呢度嘅食物好高質但價錢唔算平,我望見門口嘅lunch set menu, 覺得以高質日本餐嚟講都唔係好貴啫,況且新年梗係要對自己好啲啦,於是就入咗去食午餐。餐廳坐位唔算多,但都設有卡位同Bar 檯位,傳統日式料理裝修,感覺舒服。我哋點咗兩客午市定食:壽司拼盤12貫定食,同壽司拼盤10貫定食。呢度嘅壽司係即做嘅,壽司師父係由日本過嚟嘅經驗壽司師父,魚生全部都係每天直接由日本運到,所以非常新鮮。壽司拼盤定食裏有鰤魚,鰻魚,三文魚子,甜蝦海膽,松葉蟹,帆立貝,平目魚,細卷,玉子燒 ...... 等等,仲有我好鍾意嘅茶碗蒸。真心啲壽司魚生係好新鮮高質素,至於價錢方面,只可說一分錢一分貨,如果同一質素在某些酒店日本餐廳食,呢度便算好抵食了。

2020-01-28 91 浏览
頑固壽司抵港之後日日路過都好多人排隊.今日終於有幸試到😊坐在壽司bar 枱旁,職員殷勤招待和介紹,可以訂Omakase 空運直送即日到貨,只係 $700 起,仲可以Booking 正呀😍不過就得7個位,專程在日本請個師傅長期坐鎮,負責品質監控,務求做到日本嘅味道同服務。👍👍座位大約30多啲,冇撳飛同訂枱,難怪之前大排長龍,午市定食有9個選擇再加當天限定10 份嘅壽司定食(由㕑師揀最新鮮食材)。職員話餐廳運作已經調整好,所以座位安排同送餐速度都回復正常,的確好快有得食啦👍🏻👍🏻👍🏻 A:壽司拼盤12貫定食 由左至右 上而下:大拖羅 平目魚 中拖羅 平魚背金目鯛 帶子 長腳蟹柳 鰻魚三文魚子軍猛 牡丹蝦併海膽軍艦 小卷 甜蛋大拖羅 入口即融 ❤火炙平魚背 魚油出色 好香金目鯛 帶少少魚皮 魚油香出色帶子 清甜可口鰻魚 上枱仲溫熱三文魚子充滿海水味 正😍😍✌️小卷 出奇地出色值得一試 甜蛋 係我最覺得深刻嘅,好似蛋糕咁㗎!(細問下,原來係沿用日式甜蛋做法)👍D:海鮮丼定食錭魚鰤魚 三文魚 吞拿魚 三文魚子 海膽牡丹蝦松葉蟹柳 鰤魚出色肥美海膽連紫蘇葉一齊食 清甜(原來塊紫蘇葉入口好香😍)三文魚
頑固壽司抵港之後日日路過都好多人排隊.今日終於有幸試到😊

帶子 清甜可口
鰻魚 上枱仲溫熱
三文魚子充滿海水味 正😍😍✌️
小卷 出奇地出色值得一試

甜蛋 係我最覺得深刻嘅,好似蛋糕咁㗎!
(細問下,原來係沿用日式甜蛋做法)👍

D:海鮮丼定食
錭魚鰤魚 三文魚 吞拿魚 三文魚子 海膽牡丹蝦松葉蟹柳

鰤魚出色肥美
海膽連紫蘇葉一齊食 清甜
(原來塊紫蘇葉入口好香😍)
三文魚結實有魚油香味
牡丹蝦肉質有彈性 好新鮮

其間覺得個醬油好正,原來係丸中醬油😋
我同老公嘅定食都有一個超好味嫩滑蒸蛋,超級好食😋😋😋😋

外卖自取
2020-01-28 64 浏览
之前勁排隊既餐廳, 見今日唔算多人, 就入去食個LUNCH 先, LUNCH 有SET, 價錢比晚市實惠好多, 叫左個10 貫的SET平目魚這個白身魚, 味道鮮,口感滑帆立貝肉質具彈性,與鮮甜滑嫩相得益彰.鰤魚 入口滑溜柔軟, 油潤得來很有嚼頭吞拿魚中拖羅, 顏色粉紅, 魚香持而恰到好處鰻魚經烤過後再塗上蒲燒醬汁,可去除本身的魚腥味。吃起來香甜可口三文魚子軍艦, 三文魚子多得滿瀉, 鮮香松葉蟹, 蟹肉中帶有清淡的大海鹹, 甘甜且柔嫩甜蝦活膽, 甜蝦刺身,肉質結實,彈性十足,食落有粘粘的口感,清甜美味, CROSSOVER CREAMY 的海胆, 百感交集玉子燒, 添加了蜜糖的香, 幾特別茶碗蒸 舀起一口,,縈繞著濃郁的蛋香,豐富又有飽足感, 回味無窮!

平目魚這個白身魚, 味道鮮,口感滑

帆立貝肉質具彈性,與鮮甜滑嫩相得益彰.

鰤魚 入口滑溜柔軟, 油潤得來很有嚼頭

吞拿魚中拖羅, 顏色粉紅, 魚香持而恰到好處

三文魚子軍艦, 三文魚子多得滿瀉, 鮮香

松葉蟹, 蟹肉中帶有清淡的大海鹹, 甘甜且柔嫩

玉子燒, 添加了蜜糖的香, 幾特別

日本🇯🇵過江龍連鎖壽司🍣店登陸香港🇭🇰K11定價唔平 頑固的小編要試試Lunch set入手 都有不少選擇.壽司🍣拼盤12貫定食($288)- 大拖羅- 獅魚- 中拖羅- 平目- 金目鯛- 凡立貝- 松葉蟹蟹棒- 鰻魚- 海膽甜蝦- 三文魚子- 紫蘇葉魚生細卷- 玉子燒- 茶蒸碗- 麵豉湯.成個set🍣上碟雅致 壽司大件拖羅肥美🤤 鰤魚鮮甜🤤金目鯛爽滑🤤 鰻魚惹味🤤整體感覺不錯 可以回頭而且裝修大門到入座都很有日本🇯🇵風味呢

日本🇯🇵過江龍連鎖壽司🍣店登陸香港🇭🇰K11

定價唔平 頑固的小編要試試
Lunch set入手 都有不少選擇

壽司🍣拼盤12貫定食($288)

- 大拖羅

金目鯛爽滑🤤 鰻魚惹味🤤
整體感覺不錯 可以回頭
而且裝修大門到入座都很有日本🇯🇵風味呢
2020-01-28 32 浏览
年三十,朋友覺得忙碌了一整年,要好好慰勞自己的脾胃,心情佳,新一年做起事來也能幹勁十足,萬事如意。最近香港開設了多間日本過江龍壽司店,頑固壽司更是當中的表表者,它的人氣不是蓋的,經常大排長龍,我們為了吃好東西當然不介意排隊。頑固壽司午市定食挺多元化,除了主打壽司拼盤,亦有海鮮定食和熟食定食,絕對有一款符合自己味兒。朋友一眼看上日替壽司午市定食的壽司拼盤十貫及茶碗蒸定食,不過它每天只限十份,幸好朋友是尾二點的那份,成功吃到。小鉢在日本料理是必備的前菜,頑固壽司的小鉢主要以娃娃菜,皇帝菜,雜菌混合而成,吃時有種淡淡的菜蔬清幽,整體融合在一起,健康均衡好味道。茶蒸碗以雞湯蒸煮,不單只讓蒸蛋變得細滑,且將蛋香發揮得淋漓盡致,還有濃厚的雞味。我們挖了幾口茶蒸碗,發現裡頭還有雞肉,難怪這茶蒸碗如雞精般香濃,全是雞精髓。壽司拼盤十貫包括平目魚,吞拿魚,鰤魚,三文魚,魷魚,帆立貝,三文魚子,甜蝦海膽,細卷及玉子燒,朋友極滿意這壽司組合。平目魚好不滑溜,魚肉上面以洋蔥蓉點綴,味道清爽,也能增添平目魚的口感。吞拿魚頗有厚度,軟嫩中帶一點嚼勁,肉甜鮮香。鰤魚在冬季當造,故肥美非常,滿嘴海味,愛魚鮮的不能錯過

平目魚好不滑溜,魚肉上面以洋蔥蓉點綴,味道清爽,也能增添平目魚的口感。吞拿魚頗有厚度,軟嫩中帶一點嚼勁,肉甜鮮香。鰤魚在冬季當造,故肥美非常,滿嘴海味,愛魚鮮的不能錯過呢。

朋友說三文魚吃起來鮮甜,彷彿嘴裡擁有一片海洋,壽司醋飯米香和酸度恰到好處,讓她根本停不下來。魷魚超新鮮的肉質,彈牙的嚼感令人產生魷魚仍活著的錯覺。

海膽甜蝦日本直送,海膽濃郁順滑,甜蝦爽彈無比,甘甜得很,彼此互相輝映,更為秀色可餐,口齒留香。三文魚子此起彼落的啵啵聲,就像一首完美的交響曲,在口腔大放異彩,鮮美可口。

細卷看似平凡,但品味時卻有意想不到的驚喜。細卷外圍紫菜脆不可擋,壽司醋飯包覆的魷魚甚具彈力,拌入翠綠的紫蘇葉挺合拍,清新感源源不絕,朋友直呼細卷味道親切。

玉子燒微微金黃的表層相當討喜,當我們用筷子一夾,立即感受到玉子燒的鬆綿,宛如蛋糕般,並走傳統的日式甜甜風,咬下去玉子燒柔嫩的質感令人愛不惜口。

味噌湯湯色略帶褐色,湯上飄浮著蔥花與紫蘇葉,使味噌湯更添香。一般的味噌湯喝來死鹹,不過這裡的味噌湯鹹度剛好,吃完壽司來一碗熱湯,甚為舒心。

至於我比較嘴饞,所以選吃壽司拼盤12貫定食,一次嚐到吞拿魚大拖羅,鰤魚,吞拿魚中拖羅,平目魚,帆立貝,松葉蟹,金目鯛,鰻魚,甜蝦海膽,三文魚子,細卷與玉子燒。

吞拿魚大拖羅是我最愛的壽司之一,吞拿魚大拖羅油脂甜美,嫩嫩的魚肉入口化,配合微酸的壽司醋飯,吞拿魚大拖羅美味度破表。

吞拿魚中拖羅也不比吞拿魚大拖羅遜色,吞拿魚中拖羅同樣魚脂豐富,又鮮又甜,輕輕一咬就溶化了,不用醮點醬油光吃吞拿魚中拖羅已很味美。

鰻魚都是即點即烤,最好是趁熱吃。鰻魚厚實無骨刺,塗上特制燒汁烤,滋味無窮,超級讚。厚切的金目鯛豐腴爽彈,愈嚼愈甜,吃完嘴角不禁揚起幸福的微笑。

原條完整的松葉蟹多誘人,且足足有兩根松葉蟹,絲絲的蟹肉天然甜鮮在心頭,教人念念不忘。在燈光下散發光澤的帆立貝,用刀細細劃過增加口感,此時此刻帆立貝在口齒間跳躍,妙不可言。
2020-01-26 98 浏览
今日試試一家日本過江龍壽司。壽司店的裝修簡潔光猛,分別設有壽司吧座及枱座,感覺舒適,完全沒有焗促感覺。午市定食有九款,除了壽司外,還有鳗魚飯、炸蠔、一夜干燒魚定食等,價格由$108-$288。壽司拼盤10貫定食$228這壽司拼盤有十件:鰤魚、吞拿魚中拖羅、鰻魚、三文魚子、帆立貝、平目、甜蝦海膽、松葉蟹、細卷、玉子燒。每一款午餐都包括壽司、茶碗蒸、小鉢及味噌湯。壽司充滿光澤,十分新鮮,或許就是鮮魚每日運送的原故吧。壽司的外型不錯,而且飯粒握的力度剛好,入口即散,每一款都唔錯,平目爽口滑溜,口感清爽;鰤魚入口幼滑柔軟,有著鮮甜的魚味;三文魚子晶瑩透亮,咸香爆汁;松葉蟹啖啖肉,味道清甜鮮美。吞拿魚中拖羅脂香肥美,肉質細嫩,口感柔軟嫩滑,正呀!鰻魚烤得香香的,肥美甘香,好吃!最愛那甜蝦海膽壽司,海膽一點也不腥,鮮甜又creamy, 配上甜蝦,一次過KO兩款最愛。帆立貝是厚切,肉質細嫩,清甜爽滑。壽司拼盤12貫定食$288這壽司拼盤有十二件,分別有鰤魚、鰻魚、三文魚子、帆立貝、平目魚、甜蝦海膽、吞拿魚中拖羅、吞拿魚大拖羅、金目鯛、松葉蟹、細卷、玉子燒等。這一款和剛才的壽司10貫定食大致相同,分別

今日試試一家日本過江龍壽司
壽司店的裝修簡潔光猛,
分別設有壽司吧座及枱座,
感覺舒適,完全沒有焗促感覺。

壽司拼盤10貫定食$228

松葉蟹啖啖肉,味道清甜鮮美。

吞拿魚中拖羅脂香肥美,肉質細嫩,
口感柔軟嫩滑,正呀!

鰻魚烤得香香的,
肥美甘香,好吃!

最愛那甜蝦海膽壽司

帆立貝是厚切,肉質細嫩,清甜爽滑。

壽司拼盤12貫定食$288

壽司拼盤有十二件,分別有鰤魚、鰻魚、三文魚子、帆立貝、平目魚、甜蝦海膽、吞拿魚中拖羅、吞拿魚大拖羅、金目鯛、松葉蟹、細卷、玉子燒等。這一款和剛才的壽司10貫定食大致相同,分別就是多了兩件壽司:吞拿魚大拖羅和金目鯛。

大拖羅在一些壽司店一件也索價$80-$100,或平日也要點極上壽司set才有得吃,而今日個lunch set 有,真高興!大拖羅充滿油花,
入口甘香柔滑,而且完全無筋,入口即化,正呀!

金目鯛經火炙後逼出油份,
魚肉鮮甜嫩滑,魚脂格外甘香!好吃!

玉子燒也幾有特色,除了旦香外,還帶一點甜蝦、准山和魚肉的甜味,口感實在。吃埋細卷,啖啖魚肉,大滿足!

茶碗蒸蒸得很滑溜,滑如豆花!底層仲有銀杏和雞肉,不錯。

再呷一口麵豉湯,熱呼呼的,身體感到暖意,十分滿足!

這一天的壽司午餐實在滿足,最愛那海膽、拖羅和鰻魚,真想多吃一件。下次再試試那日替定食。

2020-01-26
2020-01-26 281 浏览
喺日本有名氣嘅頑固壽司終於係12月登陸香港,之前一直都有留意新開張期間都大排長龍,今日放假終於有機會去試一試香港嘅頑固壽司。午市定食餐牌,睇落款款都好吸引,所有選擇困難症都出黎呀。最後決定左要海鮮丼同壽司12貫。相比起日本店,價位算中上,但係店員指出所有刺身都係每日由飛機直送,而且喺尖沙咀黃金地段,難怪一分錢一分貨。現場仲有吧枱睇住3-4位師傅現場製作,而且所有壽司都係即叫即做,單係咁樣有真人表演睇都值回票價啦。等左唔使5分鐘,我叫嘅海鮮丼定食終於到啦,賣相好靚,顏色又豐富。海鮮丼有8種新鮮嘅魚生,分別有鯛魚,油甘魚,三文魚,吞拿魚,三文魚籽,海膽,牡丹蝦等等,真係數都數唔晒。全部魚生都係厚切,色澤光亮,非常新鮮,而且肉質鮮甜美味,貴少少果然係唔同食法。定食套餐仲跟左茶碗蒸,麵豉湯同埋小鉢,三款小食中最鍾意個茶碗蒸,要整得好食其實唔容易,而佢就蒸得啱啱好,嫩滑可口。另外,屋企人叫咗個壽司12貫定食,有大中拖羅,鯛魚,帶子,鰻魚,海膽甜蝦,三文魚籽,松蟹棒,玉子燒等等。屋企人分享左件粉紅色嘅拖羅比我都已經好滿足,肉質軟滑,有種入口即溶既感覺,魚味仲特別鮮甜,真係好好食😋!下次再去都要自己
喺日本有名氣嘅頑固壽司

壽司拼盤12貫定食

另外,屋企人叫咗個壽司12貫定食,有大中拖羅,鯛魚,帶子,鰻魚,海膽甜蝦,三文魚籽,松蟹棒,玉子燒等等。屋企人分享左件粉紅色嘅拖羅比我都已經好滿足,肉質軟滑,有種入口即溶既感覺,魚味仲特別鮮甜,真係好好食😋!下次再去都要自己食一份壽司12貫先得喇。

一間有服務同質素嘅壽司鋪,當然會繼續支持佢地帶多啲日本直送嘅美味魚生返嚟,等我哋唔使飛去日本都食得到啦!