2020-02-20 85 浏览
因近來身邊朋友的心情很差,已經沒有出外了,這天我決定要帶他到新到壽司店享受一個快樂料理,希望他要快樂點。迴轉壽司店一向廣受港人歡迎,不論平貴也大排長龍。大家將會再多一個新選擇!不想吃迴轉壽司,又想吃平價壽司,試試它也很好喔主打價錢親民的壽司,多款手握壽司例如吞拿魚、三文魚、甜蝦,都都是手握。另外,店內也提供多種日本料理,蕎麥麵等等。很有日本感~定食有很多,喜歡吃多壽司可以選拼盤朋友選了一個12貫定食:鰻魚、三文魚子、甜蝦海膽、吞拿魚新鮮10貫定食很符合吃少份量之人,食物的質量也跟上述的差不多,所以這兩個也很多人吃喔。之後來的客人也好像叫了這兩款,看來他們也很喜歡這店之壽司。雖然價錢便宜,但味道有保證,店子的員工對於食物也很有認識,看到遠遠有店員介紹食物介紹得很流暢,對於食材的配料很有認同呢,要好好點名稱讚,壽司愛好者不要不過來吃也!重點是店子的吞拿魚味道很好,聽說是由日本直送喔,新鮮感覺很大!店內之玉子燒感覺有旦糕感覺,愛吃玉子的朋友也要拜訪!棒棒

不想吃迴轉壽司,又想吃平價壽司,試試它也很好喔

定食有很多,喜歡吃多壽司可以選拼盤

2020-02-19 339 浏览
女兒知道尖沙咀K11有一間高級日本餐廳,叫頑固壽司,在日本有99間分店,現來香港開第100間分店,食材每日由日本空運到港,即日發售,高質又新鮮。今日就帶我來品嚐一下。餐廳地方雖然不大,但地方整潔,有日本feel。特上壽司拼盤12貫:有大拖羅、中拖羅、平目魚、鰤魚、金目鯛、帆立貝、牡丹蝦、海膽、鰻魚、三文魚籽、蔥花碎拖羅細卷、玉子燒。壽司中最奪目的當然係大拖羅,是刺身中的極品,也是全條吞拿魚中最肥美的部份,顏色比中拖羅淺色,味鮮帶有魚油香。平目魚鮮嫩味比較清淡。鰤魚油脂豐富肉質幼嫩。金目鯛肉質細緻鮮美。帆立貝清甜爽滑。牡丹蝦:蝦肉極富彈性,鮮爽甘甜。海膽味道甘甜,質感細膩,入口即溶。鰻魚肉質鮮嫩細腻,搭配獨特醬汁烤出迷人香氣。三文魚籽,用舌尖輕輕咬破魚籽外皮,一顆顆在口腔爆破,口腔充滿豐富甘香的魚油,味道鮮美。拖羅細卷有葱花和拖羅的香味。玉子燒除咗蛋之外,仲有用白身魚、蝦、同淮山做成。口感像鬆軟的蛋糕,香甜美味。三文魚腩刺身:新鮮、肥美、肉質細嫩鮮美,油脂甘香。
三文魚腩刺身:新鮮、肥美、肉質細嫩鮮美,油脂甘香。
2020-02-07
早前頑固壽司係日本過江龍開到香港開個陣時,我已經心思思想食,試過連續兩日早放工,夜晚六點都未夠鋪頭出面已經排滿左,截埋龍......之後已經放棄左再去😂😂😂😂之後直到上個星期.......好姊妹話慶祝生日不如試下呢間,佢安排好晒,去到又唔洗等,正呀👍🏻🤣😎去到比左bar檯我地坐,經理話bar檯係Omakase嘅,但今日時間同人數okay,可以比我地坐,但我個日做完gym, 孭住個大背囊🎒,餐廳嘅staff好好,幫我暫託住係佢地個職員房,唔洗我坐得唔舒服。我地望住個menu, 同檯前幾個師父,完全唔知叫咩好😂😂😂 有staff行埋黎介紹,佢好重點介意餐廳嘅定位,並唔係走平民平版路線,再加上啲魚係每日4點新鮮到港。之後我地再諗諗,就分左幾次落單,因為實在好難揀!最後分別係特上壽司拼盤12貫、針魚、鮟鱇魚肝、吞拿魚、炙燒鯛魚,同最後encore中拖羅~特上壽司拼盤12貫:個人覺得中拖羅好食過大拖羅,玉子係好有驚喜,好似食緊蛋糕咁,侍應好努咁介紹佢嘅材料同做法,有淮山等等,工序好繁複。三文魚子唔腥、有鮮味帆立貝都有鮮味鯛魚比想像中好食,清甜海膽就稍為覺得爭少少鮟鱇魚肝: 我諗緊我係咪食唔真🤨,

早前頑固壽司係日本過江龍開到香港開個陣時,
我已經心思思想食,試過連續兩日早放工,
夜晚六點都未夠鋪頭出面已經排滿左,截埋龍......
之後已經放棄左再去😂😂😂😂

特上壽司拼盤12貫:
個人覺得中拖羅好食過大拖羅,
三文魚子唔腥、有鮮味
帆立貝都有鮮味
鯛魚比想像中好食,清甜
海膽就稍為覺得爭少少

鮟鱇魚肝: 我諗緊我係咪食唔真🤨,又或者我唔識欣賞,口感唔太岩我

針魚:從來未食過,味道係比較清淡,魚上面加左玫瑰花碎,好fresh!

炙燒金目鯛:好香魚味
吞拿魚:正常、無筋

Encore嘅炙燒中拖羅:魚油好香,不過都未做到入口即溶。

整體黎講,服務態度滿分,食物睇得出有心機去做好,唯一不足嘅係,我覺得杯茶相對遜色,可能我比較鍾意有茶香嘅茶,無咁淡味嘅。有興趣嘅朋友,可以一戰。 如果唔想夜晚食,可以試下食lunch set, 比夜晚抵好多,不過啲魚就係賣前一晚嘅,但聽聞都係性價比ok架!

2020-02-18 23 浏览
朋友相約去尖沙咀食高級日本料理,在K11的頑固壽司,是日本過江龍來港開店,主打食材一定要新鮮。餐廳裝潢以日式風格設計,座位寬敞舒適。海鮮丼,丼飯裏的美味醋飯搭配海鮮食材整個撲滿在飯上面,有牡丹蝦、吞拿魚、油甘魚、三文魚、三文魚籽。魚生色澤光亮,鮮味十足,真的很新鮮,特別喜歡魚脂豐富的油甘魚和三文魚,令人回味無窮。加州卷,上枱時以為上錯,原本頑固的加州卷係特別D,係用三文魚、牛油果和三文魚籽做成,無論口感和味道都配搭得很夾,三文魚的魚脂,三文魚籽的口感、牛油果的香滑,壽司飯的軟糯,令人食不停口。蝦野菜天婦羅,即叫即做,面層脆漿不會太厚,炸得酥脆可口,不會油膩,蝦肉爽口,茄子、南瓜等蔬菜香口。
呢排逾嚟逾多日本過江龍壽司店嚟左香港開店。 今次就去左頑固壽司朝聖。 佢起日本有過百間分店,分別有唔同價位,而今次香港呢間就屬於中價位,而質數都相當唔錯,拍得住日本。-今次同男朋友各叫左一個set,分別係壽司拼盤十二貫定食同十貫定食,呢兩個set大致相同,而唯一分別就係十二貫多左大拖羅同金目雕。-其中最推薦嘅係大拖羅-粉紅嫩白,重魚油鮮味,入口即溶,帶少筋。-甜蝦海膽亦係另一絕,甜蝦鮮味而甜,海膽肉質實,海膽味濃。-玉子燒外型極像切片蛋糕,有淡淡嘅甜味夾雜住蛋味,而且起中間加入白身魚嚟提升鮮味。從經理得知原來呢味菜看似簡單,但係極花時間心機。-跟餐重有茶碗煮同味噌湯,分量絕對夠食。

甜蝦海膽亦係另一絕,甜蝦鮮味而甜,海膽肉質實,海膽味濃。
跟餐重有茶碗煮同味噌湯,分量絕對夠食。
2020-02-17 39 浏览
星期日晚去了位於K11的頑固壽司食日本料理,餐廳環境充滿日本風味的。上級壽司拼盤十貫:十貫壽司包括:吞拿魚中拖羅,鰻魚,三文魚子,帆立貝,平目魚,玉子燒,赤蝦,海膽,香蔥吞拿魚細卷,鰤魚。首先,魚類方面-吞拿魚中拖羅口入滲出甘香魚油味在口中慢慢散發;鰻魚燒汁味道吾會太咸,而鰻魚口感林林地;平目魚和鰤魚味道同樣地鮮味,而當中沒有魚油;香蔥吞拿魚細卷因加入香蔥令整個味道更加香口,而吞拿魚帶點兒甘香啊!三文魚子吾會太咸又沒有腥味,口感卜卜;帆立貝鮮味;店長告知玉子燒製作需時,口感好似甜甜既蛋糕般啊~赤蝦及海膽同樣極鮮味,絕不帶少腥臭味!北海卷:北海卷是以青瓜絲配合三文魚籽、蟹棒、海膽而成的。三文魚籽令整舊壽司帶少少咸而調一調味,蟹棒帶點鮮味又甜甜地,海膽入口即溶而甘香,絕對沒有腥臭味啊!壽司中的青瓜絲增加了當中的口感。可惜,個人對該卷物有點失望,因北海卷SIZE略為細,比起朋友所叫的加州卷SIZE細了很多;雖然食材比加州卷的貴,但以賣相來說份量不太吸引。三文魚牛油果手卷:三文魚魚鮮味很重,因三文魚有一定的厚度,所以口感十足。而牛油果味道好Flesh,連埋三文魚一同食,味道很夾;手卷既紫菜帶點

三文魚牛油果手卷:三文魚魚鮮味很重,因三文魚有一定的厚度,所以口感十足。而牛油果味道好Flesh,連埋三文魚一同食,味道很夾;手卷既紫菜帶點脆的。

甜品-蕨餅:這是一個special dessert,價錢吾貴所以點了。先將黑色既蜜糖倒入黃豆粉,之後攪拌,再把蕨餅點來食用。當中既蕨餅帶了芝麻香味,食落除左香口又甜甜地,相信大人小朋友也喜歡食啊!
"頑固壽司"係日本設多間分店, 第100間分店兼首間海外分店, 正正登錄於尖沙咀K11。最近未有機會飛抵日本, 先係香港食過下口癮先啦~呢間分店主sell 中位價錢, 晚市有多款壽司選擇, 更有around $700/位既OMAKASE!每日下午四點, 所有刺身從日本空運送抵香港, 而晚上餘下的就待第二日lunch售出, 即是晚上吃到的就是"鮮", lunch吃到的就是帶有"魚味"。【上級壽司拼盤10貫】HK$240最討我歡心就係鰻魚 帶點厚度, 質地彈牙, 表面有甜甜鰻魚燒汁 最具特色又有驚喜就係玉子雞蛋, 餐廳獨家秘製, 將蛋黃、白身魚、蝦、准山磨成蓉, 再混入打成泡既蛋白, 甜甜地, 富有蛋香, 質地軟熟如海綿, 正!三文魚子軍艦 充滿魚油香帆立貝 開邊唔算厚切, 但帶鮮甜鰤魚、平目魚 甘香爽甜, 平目魚配上蘿蔔蓉, 多一份微酸海膽 入口即溶, 鮮甜不帶腥吞拿魚中拖羅 甘味帶魚香牡丹蝦 肥美鮮甜吞拿魚細卷 卷中吞拿魚蓉+香蔥, 既香口又有魚油香【加州卷】HK$70卷物中有三文魚同埋兩條小小蟹柳, 面層有兩片薄而林既牛油果片+三文魚籽, 配有沙律醬, 同時入口, 層次豐富, 小小蟹
最近未有機會飛抵日本, 先係香港食過下口癮先啦~

呢間分店主sell 中位價錢, 晚市有多款壽司選擇,

更有around $700/位既OMAKASE!

【上級壽司拼盤10貫】HK$240
三文魚子軍艦 充滿魚油香
帆立貝 開邊唔算厚切, 但帶鮮甜
鰤魚、平目魚 甘香爽甜, 平目魚配上蘿蔔蓉, 多一份微酸
海膽 入口即溶, 鮮甜不帶腥
吞拿魚中拖羅 甘味帶魚香
牡丹蝦 肥美鮮甜
吞拿魚細卷 卷中吞拿魚蓉+香蔥, 既香口又有魚油香
上級壽司拼盤10貫

【加州卷】HK$70
卷物中有三文魚同埋兩條小小蟹柳, 面層有兩片薄而林既牛油果片+三文魚籽, 配有沙律醬, 同時入口, 層次豐富, 小小蟹柳鮮甜, 三文魚籽在口中爆開, 更突顯魚香味, 口感、味道同樣出色!
加州卷

【三文魚壽司三貫】HK$50
魚類即日到港, 果然味道與眾不同! 能吃出三文魚鮮味, 首先吃原味, 鮮味最為突出; 再食火灸三文魚, 鮮味中迫出些少魚油, 更帶微微火燒香味; 最後就是配有蛋黃醬再火炙, 味道再加添濃郁, 甜甜地。壽司三貫, 每款各有特色, 一樣咁正!
三文魚壽司三貫

【蕨餅】HK$68
黑糖加入黃豆粉再攪拌, 滑滑呈半jelly狀蕨餅, 沾上黑糖黃豆粉, 甜甜地, 黑糖味很出, 喜歡!
蕨餅
2020-02-16
上級壽司拼盤10貫
加州卷
三文魚壽司三貫
蕨餅
2020-02-17 31 浏览
話說香港近排過江龍嚟咗一間日本好多分店嘅連鎖店-頑固壽司,我同個朋友都係好鍾意食日本料理,又聽聞頑固壽司係以食材嘅鮮味而聞名的,所以就決定去試一試佢嘅午餐,嘗試朝聖一下。午市餐牌都頗多選擇,對我來講最吸引就係壽司拼盤12貫,因為可以食到更多種類嘅魚,同埋感受到廚師嘅誠意餐廳經理會喺點菜嘅時候介紹菜式,並且推薦我哋應該點樣先可以食到魚生最新鮮嘅味道✨壽司拼盤12貫定食 ($288)鰤魚,鰻魚三文魚子帆立貝平木魚,甜蝦海膽,吞拿魚中拖羅,吞拿魚大拖羅,金目鯛,松業蟹,玉子燒。套餐除咗壽司之外,亦都有唔同嘅配菜,例如茶碗蒸麵豉湯等等。✨ 壽司拼盤10貫定食($228)10貫定食就同上面嘅菜式大同小異,少左金目鯛同吞拿魚大拖羅兩款壽司。由於款式眾多我就選擇左我最鍾意嗰幾款壽司介紹一下!✨ 鰻魚壽司鰻魚嘅照燒汁同埋肉質好直接咁衝擊我嘅味蕾,非常高質✨ 吞拿魚中拖羅吞拿魚中拖羅油脂好多,感覺非常好✨ 松葉蟹 松葉蟹鮮味十足!✨ 吞拿魚大拖羅大拖羅閃閃發光,成塊魚生都充斥着鮮味,入口即溶✨ 三文魚子色澤好好,加上醬油調味,認真不錯✨ 玉子燒玉子燒用咗特別嘅方法調製,同平時食開嘅唔同,有一啲似蛋糕嘅口

壽司拼盤12貫定食 ($288)

壽司拼盤10貫定食($228)

✨ 鰻魚壽司
鰻魚嘅照燒汁同埋肉質好直接咁衝擊我嘅味蕾,非常高質

✨ 吞拿魚中拖羅
吞拿魚中拖羅油脂好多,感覺非常好

✨ 松葉蟹
松葉蟹鮮味十足!

✨ 吞拿魚大拖羅
大拖羅閃閃發光,成塊魚生都充斥着鮮味,入口即溶

✨ 三文魚子
色澤好好,加上醬油調味,認真不錯

✨ 玉子燒
玉子燒用咗特別嘅方法調製,同平時食開嘅唔同,有一啲似蛋糕嘅口感
2020-02-04
午餐
  • 壽司拼盤12貫定食
2020-02-16 27 浏览
這間日本過江龍餐廳再尖沙咀K11購物藝術中心,門面都好特別,樣子好像日本某處的地方,裝修方面望到都覺得好特別!好似去到日本某一間舖頭!至於食物方面好新鮮、食材方面睇見貿都想食!魚生方面每天新鮮運到,店舖職員同我講唔會用晤新鮮的魚生!食到落口感覺真係好新鮮,即叫即制,望住都唔知食邊樣先好!至於D鰻魚飯都好新鮮、味都好正、色澤俱全、正吖😋😋😋😍😍😍壽司拼盤12貫定食 288蚊鰻丼定食 148蚊

壽司拼盤12貫定食 288蚊
鰻丼定食 148蚊

2020-02-04
2020-02-16 248 浏览
去日本旅行都有食過哩間壽司,覺得唔錯,估唔到最近都係香港開左分店,當然黎再朝聖下,師傅都係由日本人主理。壽司12貫定食($288),有十二款壽司,唔使講最吸引當然係大拖羅,顏色呈嫩粉紅色,油脂味濃入口即溶,其他魚生都好新鮮爽口,鰻魚燒到岩岩好表面有少少焦香,個醬汁亦夠味,玉子燒賣相特別,似海綿蛋糕。海鮮丼定食($198),共7款食物,魚生切得好大片而且好肥美,絕對足料,海膽幼滑鮮甜,我覺得蒸蛋雖然係配角,但都一樣不容忽視,蒸蛋嫩滑,味道唔會太過淡或太濃味。

海鮮丼定食
香港長期都有一堆日本過江龍進駐,貴的有懷石料理、Omakase,便宜的就如牛肉飯都紛紛進場,可見日本飲食完全入了港人的血裡面,去日本如返鄉下的我都未必試齊那些店子,好像這間頑固壽司店,在日本它是有名氣的大型連鎖平價壽司店,但我都未曾試過,今日它進駐香港尖沙咀,知道價錢不能同日本水平比起來,但好好奇它質素可否令它在那「疫境」下活著,上星期就同朋友試試。它就位於K11的角位,同Pizza Express同層;門口有個電子螢幕顯示餐牌,可入去參考價錢同種類。雖是假日都不算是多人,即入模式。入到去,坐埋位,侍應生便放下茶、餐具及餐牌。之前在門口已經揀好了,再看看實體餐牌都沒改變我們的主意。兩壽司一刺身GO!點了 上級壽司拼盤十貫($240),用料都算足級數,有中吞拿魚腩、海膽、三文魚子、牡丹蝦等,另外有鐵火卷、油甘魚及墨魚等。喜歡中吞拿魚腩,它其貌雖不揚,但入口見真章,沒筋有魚油香但不會膩;牡丹蝦也不錯,夠鮮甜,總括用材鮮握飯好,唯三文魚子可以更挺身,粒粒可更分明。要特別一提那厚玉子燒,聽說加入海鮮、淮山等材料一起烹煮,會比平常多一份鮮美。一口吃下,別講笑像海綿蛋糕般鬆軟,有蛋香帶微甜,細嚼下

入到去,坐埋位,侍應生便放下茶、餐具及餐牌。之前在門口已經揀好了,再看看實體餐牌都沒改變我們的主意。兩壽司刺身GO!
要特別一提那厚玉子燒,聽說加入海鮮、淮山等材料一起烹煮,會比平常多一份鮮美。一口吃下,別講笑像海綿蛋糕般鬆軟,有蛋香帶微甜,細嚼下淡淡像高湯的鮮味又浮現出來,夠心思又好吃
再來另一盤 刺身拼盤五種($260),有三文魚、帆立貝、中吞拿魚、油甘魚及牡丹蝦。正常發揮,一試無妨。
最後是 炙燒壽司拼盤五貫($130),看起來平平無奇,告訴你!那是我是日之最。超好吃!每款除了有本來材料的鮮味、炙燒的香味,每一件壽司師傅都有額外調味,例如加上肥美的油甘魚加上薑蔥,添了一點辛味、蔥香,又幫助消除油膩感。
當然最愛的都是炙燒吞拿魚腩壽司,燒過的魚油特別甘香,烤香、油香,加倍「攻擊」我的味蕾,完全敗給它了
雖看過網上評價好壞參半,但今日一吃,覺得未為差,環境、食物不俗,而服務更要欣賞,每來一款食物,侍應生都會逐一介紹每款拼盤的魚材,比起同價位的連鎖中級壽司店,更多一份細緻。欣賞
2020-02-14 26 浏览
呢排嗰個人心情都唔會好㗎啦,唯有請自己食餐好,開心啲迎接困境啦!今日嚟咗頑固壽司試一試佢!地方唔算好大不過座位都好舒適,唔會迫迫夾夾,食日本嘢最緊要食得舒服見到個餐牌密麻麻都唔知食乜嘢好,樣樣都想試真係魚與熊掌!最後懶得諗都係直接叫個壽司拼盤八貫,朋友就叫咗個海鮮魚生丼!好耐未食日本野食得咁開心啦,都唔使我講你睇到張相就知道啲魚生係幾咁出色啦,粒粒都反晒光之餘仲勁高油份,真係未食先興奮!最想推介俾大家就係佢個鰻魚壽司同埋海膽壽司,鰻魚壽司個鰻魚勁鮮味,而海膽壽司係鮮甜嘅一啲苦澀味都冇!另外想提多一提就係,侍應好貼心咁同我地介紹左個玉子只係用咗好多唔同嘅材料製造,例如有淮山咁同外面嘅唔同,食落去有少少似海棉蛋糕都幾得意!朋友叫嘅呢個魚生丼都唔需要我講太多啦!都係果句一食落去就同我講話好新鮮喎費事讚得太多,你哋自己睇相啦!埋單先至$400多d,呢個質素想去邊度搵
今日嚟咗頑固壽司試一試佢!

日本很有名的連鎖壽司店, 落戶來到K11, 因為餐廳比較小, 座位不多, 之前要大排長龍才吃到, 近來情況有點好轉, 跟朋友經過見到有位, 立即把握機會入座, 因為和朋友都很喜歡吃壽司呢。入到去職員招呼好好, 奉上了很香的熱茶, 並向我們講解menu推介有什麼好吃。十二貫壽司$320想了一會, 發現選擇十二貫壽司是最抵食, 也最豐富吸引, 於是我們一人叫一set。店員為我們介紹各款壽司和吃的先後次序, 由淡到濃, 也有介紹醬油比較濃味, 不用蘸太多。壽司裡面default會有wasabi, 和日本吃到的一樣。十二款壽司有: 金目鯛、帆立貝、鰻魚、三文魚子軍艦、蔥花碎拖羅卷、平目魚、牡丹蝦、海膽、玉子燒 、吞拿魚大拖羅、鰤魚、中拖羅。三文魚子軍艦已經盡快吃但紫菜還是比較軟, 三文魚子則鹹香帶鮮, 粒粒飽滿。帆立貝軟潤鮮甜, 裡面也放了芥末。蔥花碎拖羅卷蠻出色, 碎拖羅夠香, 所以相信它的中拖大拖也不差。金目鯛有火炙過但力度不太夠, 炙多一點會更香,  金目鯛魚肉清爽帶甜。牡丹蝦晶瑩光澤入口有蝦膠質的黏, 軟潤鮮味。海膽鮮甜度可以, 不過不失。玉子燒 比較特別, 自家制外面吃不到, 它用蝦

十二貫壽司$320

帆立貝軟潤鮮甜, 裡面也放了芥末。

牡丹蝦晶瑩光澤入口有蝦膠質的黏, 軟潤鮮味。
海膽鮮甜度可以, 不過不失。
玉子燒 比較特別, 自家制外面吃不到, 它用蝦、白身魚、淮山做出來的, 幾個味道融合在一起, 也都很夾。
平目魚即左口魚, 白身魚口感清爽中帶點魚油香。

先食中拖羅, 油脂比起大拖羅少, 實際都幾豐富, 吞拿魚獨有的香味, 不是到處也吃到這個質素的。
鰤魚近似油甘魚, 油脂比較豐富, 呈淺粉紅色, 口感油滑柔細。
吞拿魚大拖羅, 肥肥嫩嫩的感覺, 雖然油脂最豐富, 但沒感覺很膩, 邪惡的享受。

最後發覺另外叫的白蝦壽司未吃, 唯有清一清口腔再吃, 店員說這可降膽固醇, 真神奇, 白蝦平常較少見, 味道清甜清香, 不俗。

店員解釋因為刺身每天新鮮日本送到, 反而魚味不會太濃, 如果放多一兩日會濃一點, 我覺得魚味來得剛剛好, 不會太淡, 也不會太多, 吃得到肉質都很鮮嫩, 的確有在日本壽司店吃到的味道, 幸福的感覺。
2020-02-14 16 浏览
食壽司最緊要新鮮, 呢間頑固壽司就係一個高質嘅選擇! 店內環境優雅, 十分乾淨 ,坐得舒適。 聽他們的同事講,這裡有日本師傅在日本做咗15年 ,刺身係每日四點鐘運過嚟香港的飛機貨, 即叫即切,唔會一早切定以確保新鮮!! 我叫了個午餐A 壽司拼盤12貫定食: $288有鰤魚鰻魚三文魚子凡立貝平目魚甜蝦海膽吞拿魚中拖羅吞拿魚大拖羅金木叼松葉蟹細卷玉子燒壽司刺身質素什高,非常新鲜,尤其鰤魚肥美, 帆立貝,大拖羅及中拖羅口感一流,松葉蟹十分鲜甜,簡直令人回味無窮,100分好吃!午餐跟茶碗蒸小砵同味增湯日式料理的上菜次序通常會按照從冷食到熱食、味道從淡到濃的方式,我地先吃開胃的精緻前菜小砵,裏面有本蘑,菠菜,菊花, 配搭得不錯。然後吃鲜甜肥美的壽司,接著才是上熱食的茶碗蒸同味增湯。茶碗蒸裏邊有白果,雞肉同蒸旦。白果的味道跟蒸旦很夾,加上雞肉嫩滑,我覺得好好食。朋友就叫咗壽司拼盤10贯。 (午市套餐)$168這個Lunch set 就好像Omakase,是廚師發辦,廚師會根據當下最時令的食材,為客人定製出特別的菜色,是日式料理的最高境界$168 食到咁高質素嘅壽司, 真係好抵! 這裏的壽司

我叫了個午餐A 壽司拼盤12貫定食: $288

細卷
玉子燒

午餐跟茶碗蒸小砵同味增湯

朋友就叫咗壽司拼盤10贯。 (午市套餐)$168

$168 食到咁高質素嘅壽司, 真係好抵!

這裏的壽司用料,環境,食物質素非常有水準, 用心製作 ,一定會再來!

2020-01-16
午餐
  • 午市10貫定食
  • 壽司拼盤12貫定食
2020-02-13 33 浏览
From the reviews and videos we’ve watched (e.g. 大J, Alfred), it seems as though you needed to queue up for a long time, so we chose to eat at a later time to try avoid the queue. We went at around 7/8pm, and there was no queue! Another point to add was that the food was served very quickly (probably because the restaurant was relatively empty). All our food came within 15 minutes of ordering. Apparently in Japan it’s known for being cheap/worth it’s value, so I was surprised to find out that it’

Apparently in Japan it’s known for being cheap/worth it’s value, so I was surprised to find out that it’s a ‘quality luxury sushi restaurant’ in HK. Since this sushi place is relatively expensive compared to the usual that we eat, we did our research to find out why it’s so pricey.

Turns out, the menu was designed by a 3-star Michelin chef (though I don’t really think it should add such a big difference to the price), and all the fish are delivered daily directly from Japan. They also use this expensive kind of soy sauce that has apparently been brewed for 30 years which bumps up the price.

Now onto the food review:
**BTW: Some prices have been marked down from previous open rice menus!! I’ll include an updated men in my pictures

Rice: Well seasoned and had a mild taste of vinegar, but did not deter from the dining experience. It was not mushed together and added good texture overall

1. 炙燒大拖羅佐柚子醋果凍 ($60)
Taste: 7.5/10
CP值:7/10
We ordered this after seeing how much 大J recommended it. The tuna was very fresh and soft, and the fish oil taste was much stronger after being seared. However, I do think a large of the great taste attributed to the 柚子醋果凍. Without it, it would still have been good tuna, but not as worth it compared to the other sushis.

2. 吞拿魚中拖羅 ($43)
Taste: 8/10
CP值: 8/10

The slice was thick, and the sashimi was so so soft. There was a very strong tuna taste, but the fish taste was not overwhelming. Simply put, the texture was like a cloud. Very reasonably priced for such a fresh slice of thick tuna. I preferred this over no.1, but my friend liked no.1 over this one. It really comes down to personal preference to if you like a stronger ‘fish’ tuna taste or not. No.2 has a stronger tuna smell and taste.

3. 鰤魚腩 ($28)
Taste: 9/10
CP值: 10/10

I would come back again here just for this! This was amazing, and best worth its value in our opinion. It was soft like butter, and very fresh and light. The taste was very powerful yet less strong than tuna - the flavour is much more mellow and is a delight to eat. If you don’t like the ‘sea’ taste in fish, this is the one for you!

4. 炙燒黑喉魚佐醋橘鹽($55)
Taste: 9.5/10
CP值: 9/10

This one we ordered after asking the staff for recommendations. It was probably our favourite piece of the meal. After drizzling a little bit of lime juice on it, the burst of flavours was just unbelievable. From the oils of the fish, the saltiness from the 醋橘鹽, the mild acidity from the lime, when put together, it just tasted amazing! LOVE LOVE LOVE this sushi!

5. 海膽壽司($55)
Taste: 9/10
CP值: 9/10

Sweet and refreshing, and without those chemical tastes typical of cheap sea urchin. The sea urchin portion was actually surprisingly big, and worth its price. However, this review is coming from someone who really loves sea urchin, so this might not be for you if you’re not a fan of it.

6. 炙燒平目魚背($38)
Taste: 6/10
CP值: 5/10

Good, but nothing special or spectacular. Searing the fish really brought out the oils and flavours and made it aromatic, but don’t expect a soft piece of sashimi. Texture was varied, with areas of softness and lines of tenderness.

7. 針魚壽司($55)
Taste: 5/10
CP值: 5/10
Crisp and fresh, but with a very unique texture. It’s not soft like other sashimi, rather, it reminds me a bit like squid. You can tell how fresh it is by how clear and transparent it is, as seen in the photos. There’s no residual fishy aftertaste. This one was the most chewy of all sushis we tried, and I think it’d down to personal preference if you like this or not. Worth a try since you’re unlikely to find this in lower-end sushi stores

Overall, worth a try if you’re looking to splurge on higher end good quality sushi. Classy atmosphere with good service (contrary to what many other reviews say).

Our top recommendations: 鰤魚腩 & 炙燒黑喉魚佐醋橘鹽
2020-02-05