2020-01-31
農曆新年年卅收爐喇!!! 去左試想食好耐既頑固壽司頑固壽司係K11 Art Mall!! Art Mall!! Art Mall!! 千其唔好去錯K11 Musea 呀午市定食總共有9個定食套餐,當中有壽司拼盤、丼飯、日式定食等等。每款lunch set均提供茶碗蒸,小砵,同味噌湯。典雅的和食料理,用傳統托盤盛載主食和小食。當中壽司拼盤10貫定食仲有限量優惠!! 另外提供日替壽司午市定食,分別有10同8件壽司套餐,價格更便宜。適合d未必想食拖羅等貴價魚的客人喔😊放假前緊係要對自己個胃好D喇,所以我地揀左最貴既壽司定食套餐!!壽司拼盤12貫定食 Sushi Platter 12 Pieces12款壽司由壽司師傅即場手握,日本壽司師傅今日放假,由本土既師傅為我地表演。12款壽司入面有鰤魚,鰻魚,三文魚籽,帆立貝,平目魚,甜蝦海膽,吞拿魚中拖羅,吞拿魚大拖羅,金目鯛,松葉蟹,細卷,玉子燒鰤魚 係平時比較少食到既,魚生切到薄薄一片,晶瑩剔透。鰻魚 好厚肉,唔會有細骨。加上秘製鰻魚汁,十分惹味三文魚籽 粒粒都漲卜卜咁,入口一咬就爆晒汁帆立貝 好大粒,大粒到開邊之後係可以蓋到見唔到舊壽司飯,可想而
午市定食
鰤魚 係平時比較少食到既,魚生切到薄薄一片,晶瑩剔透。
鰻魚 好厚肉,唔會有細骨。加上秘製鰻魚汁,十分惹味
帆立貝 好大粒,大粒到開邊之後係可以蓋到見唔到舊壽司飯,可想而之係有幾大粒
平目魚,金目鯛 都係平時比較少食到,黎到頑固壽司omakase 就可以嚐試到喇
甜蝦海膽 海膽真係好鮮,唔會腥,入口真係好滿足
細卷 終於試到唔係三文魚,青瓜個D細卷了。今次係其他魚生既細卷,但我唔記得左去問下係咩魚生。如果大家知既可以話返俾我知。謝謝。
松葉蟹 係新鮮既松葉蟹肉,唔係仿蟹肉。蟹肉食落都好鮮,唔會乾爭爭咁
玉子燒 最有驚喜就係哩個玉子燒,一上枱仲以為係蛋糕仔,但原來係厚厚既玉子燒。試過咁多間壽司,真係每間壽司店對於玉子燒都有自己獨門既做法。睇得出每間店既特色。
海鮮丼定食
海鮮丼定食既魚生款式有足足8款
三文魚,油甘魚,吞拿魚,三文魚籽,甜蝦,海膽,松葉蟹,金目鯛
好多魚生上面既壽司定食都介紹過喇,海鮮丼有另一款魚生要特別介紹一下
油甘魚 係我近期十分喜愛既魚生,特別係冬天既油甘魚,為左保暖會有更加肥美既魚脂,食落更加有油甘魚香。
順帶一提,每舊壽司都會有少量既Wasabi 手握左係壽司飯同魚生入面。所以只需要沾少量既豉油就可以了,如果唔食Wasabi 既就要事前同師傅講聲喇。