2020-02-27 90 浏览
今日去位於K11 日本過江龍頑固壽司朝聖,由於我懶得排隊,所以諗住襯疫情嚴重冇咁多人,點知8點去到已經滿座。餐廳店舖細細,有吧枱有卡位,吧枱可以見到師傅處理魚生食材海鮮丼飯-首先將wasabi 和醬油攪拌之後淋在刺身上面跟飯一起吃,我比較喜歡這種食法,入面有6款刺身,入面有鯛魚、鰤魚、三文魚、吞拿魚、三文魚子、牡丹蝦,刺身厚薄適中,鰤魚和鯛魚比較小食,鰤魚刺身晶瑩剔透,肉質爽口,而鯛魚肉質富有彈性,另外三文魚子一咬係口爆開,完全沒有腥味,刺身非常新鮮。厚玉子燒-一開頭以為黎錯蛋糕,完來係玉子燒,玉子燒用上白身魚,海蝦,淮山,製作繁複,而不是只用雞蛋製作,味道真係好似食緊蛋糕咁。烏冬

餐廳店舖細細,有吧枱有卡位,吧枱可以見到師傅處理魚生食材

烏冬
近年愈來愈多日本當地餐廳進駐香港,例如SUKIYA、壽司郎等平民美食更是大受歡迎,源自大阪的頑固壽司以價廉物美的壽司見稱,在香港開業後又掀起一股熱潮亦是意料中事。餐廳選址尖沙咀K11商場,據聞開業初時總是大排長龍,慶幸這次平日下午到訪時人流不多,而店長及店員均相當殷勤有禮。雖然頑固壽司的特色就是「價廉物美」,但畢竟香港租金高昂,就如其他過江龍一樣食物價格有所上調亦無可厚非,定價中上,而午市套餐則相對而言比較親民。壽司均由師傅即場握製,連各款刺身亦是於客人點菜後才切片確保新鮮。雖然價位不再走平民路線,但質素方面亦顯然有所保證,至少令人覺得物有所值。每款午市套餐均會附上茶碗蒸、小鉢及味噌湯,茶碗蒸嫩滑得入口即化,當中更加入雞腿肉及白果。壽司拼盤12貫定食 ($288)十二款壽司包括大拖羅、平目魚、中拖羅、鰤魚、金目鯛、鰻魚、帆立貝、松葉蟹、甜蝦海膽、三文魚子、細卷和玉子燒。大拖羅肥美豐腴,口感份外軟嫩油潤。另一心頭所好定非甜蝦海膽莫屬,甜蝦的鮮甜配以海膽的甘香相映生輝。質感有別於一般玉子燒,鬆軟綿密有如長崎蛋糕一樣,曾經在元朗一間廚師發辦餐廳中一試難忘,難得可以在此回味得到。壽司拼盤10貫

壽司拼盤12貫定食 ($288)
大拖羅
大拖羅肥美豐腴,口感份外軟嫩油潤。
甜蝦海膽
玉子燒

壽司拼盤10貫定食 ($228)
壽司拼盤10貫定食
鰻魚
而十貫定食比十二貫定食則少了大拖羅及金目鯛,但其實單點一貫大拖羅已經近六十元,如果如我一樣喜愛拖羅的話當然點十二貫定食更加划算。
壽司拼盤10貫定食
2020-02-26 891 浏览
在香港要遇到一間食物質素好而又性價比高的餐廳難,但服務素質好卻不是大部份餐廳做得到(酒店和高級食府除外),有heart的餐廳更是買少見少,今日和S行K11, 咁啱就遇到一間有heart的日式餐廳。經餐廳經理介紹,得知原來頑固壽司在日本已有57年歷史,在香港是首間分店,餐廳再也不以平民廻轉壽司作為賣點,現以精緻手握壽司,每天零晨4:00新鮮由九州運港新鮮海鲜,和師傅用心鑽研質素好的出品,實在是一間用心的餐廳。餐廳佈置以木為主調,環境光潔整齊,店員和經理親切又熱誠,令人有賓至如歸的感覺。餐廳還有廚師發板,720/位,下次一定要試下。午市定食選擇共9款,價錢由$108~$288不等。我揀了A餐~壽司拼盤12貫定食$288包 茶碗蒸,小鉢、味噌湯; 壽司方面有鰤魚,鰻魚、三文魚、帆立貝、平目魚、 甜蝦海膽 、吞拿魚中拖羅、 吞拿魚大拖羅、 金目鯛、松葉蟹、細卷和玉子燒12貫。S揀了B餐~壽司拼盤10貫定食$228~除了少左吞拿魚大拖羅和金目鯛壽司外,其餘和A餐是一樣的。味噌湯加上大量三葉,非常清香,令人回味。小鉢~前菜有波菜,本菇和食用菊花,令人胃口大開。茶碗蒸~蛋味濃郁,又軟又滑,蒸蛋裏面
和S行K11, 咁啱就遇到一間有heart的日式餐廳。

餐廳還有廚師發板,720/位,下次一定要試下。

午市定食選擇共9款,價錢由$108~$288不等。

我揀了A餐~壽司拼盤12貫定食$288

味噌湯加上大量三葉,非常清香,令人回味。

小鉢~前菜有波菜,本菇和食用菊花,令人胃口大開。

茶碗蒸~蛋味濃郁,又軟又滑,蒸蛋裏面還有雞肉和白果 。

趁住紫菜還脆卜卜,先吃用紫菜包的卷物。
細卷~用平目魚和鯛魚,因為是白魚,所以魚味不算濃郁,但肉質爽脆,味道清甜。

甜蝦海膽~海膽清甜, 綿密細緻,加上鮮甜的甜蝦,簡直是perfect match!

三文魚籽~每一粒都飽滿鮮甜,滿口咸香,卜卜脆,口感豐富。

平目魚~即左口魚,味道比較清淡,口感爽滑

鰤魚~即成年的Hamachi, 肉質甘甜,油滑幼細。

金目鯛~魚皮輕灸過,令魚的油脂更豐富,肉質柔軟,美味可口。

帆立貝~爽甜鮮嫩,飽滿juicy!

松葉蟹~肉質細緻,鮮甜而帶有淡淡的咸鲜味。

鰻魚~肉質軟腍,鰻魚味濃郁,正。

吞拿魚中拖羅~吞拿魚腩中後部份,油脂分佈均勻,魚味濃郁,無筋,入口即溶,好好味呀!

吞拿魚大拖羅~吞拿魚腩最前方部位,油脂非常豐富,較為爽口,魚味鮮甜!

玉子燒~口感和texture好似軟綿綿的蛋糕,鬆軟而濕潤。
這個玉子燒和一般的日式餐廳大有不同,師傅首先將蛋白和蛋黃分開,蛋白打至起泡, 蛋黃加入新鮮淮山,蝦和白魚手磨,磨到起餬,再把兩者混和一起,然後焗,全個程序需時一個半小時,可見師傅的心思和用心。
午餐
  • 壽司拼盤10貫定食
  • 壽司拼盤12貫定食
以前喺日本食過頑固壽司😻覺得好好食🤩🤩估唔到佢黎左尖沙咀開分店啵,而且位於k-11既分店係全球第100間分店🥳一入度黎裝修簡約舒服有摩登既感覺🤟🏻🤟🏻呢度係用高湯黎蒸蛋,蛋入面放左啲肉同元貝絲,食完夠哂暖胃💓作為一間日式餐廳點少得味噌湯,呢度既味噌湯相當濃味♥️主角之一既海鮮丼既材料都好豐富呀❤️有鯛魚,鰤魚,三文魚,呑拿魚,三文魚子,牡丹蝦,松葉蟹同海膽♥️材料好新鮮,睇落去好吸引,令人流哂口水,呢度既珍珠米軟硬度岩岩好,成個丼夠哂full🥳🥳重點來了,壽司12貫❤️聽個名就知勁呀。有十二種由壽司匠人精選既經典壽司😍包左鰤魚,鰻魚,三文魚子,帆立貝,平目魚,甜蝦海膽,中拖羅,大拖羅,金目鯛,松葉蟹,細卷同玉子燒😍材料新鮮不在話下,呢度既匠人堅持用手握黎做壽司,完全感受到壽司匠人既心意。當中我最鍾意食大拖羅,入口即溶,呑拿既鮮味同魚油喺口度徘徊,最高既享受🤪🤪呢度亦堅持用日本有百年歷史既豉油,真心令食物既味道提提升個層次呀💓💓

主角之一既海鮮丼既材料都好豐富呀❤️

重點來了,壽司12貫❤️聽個名就知勁呀。

2020-02-23
庆祝纪念
纪念日
  • 壽司拼盤12貫定食
2020-02-25 2223 浏览
今日嚟到尖沙咀嘅K11,食大名鼎鼎去日本過江龍「Ganko 頑固壽司」😍 「頑固壽司」係日本主打價錢親民嘅迴轉壽司,開業已經56年,喺日本全國有多間分店,品牌係日本遠渡而來,係一種對壽司嘅執着。一入到黎,已經受到店員熱烈嘅歡迎,馬上幫我地安排座位,仲好詳細咁介紹今日嘅餐單,盡顯好客同埋高質嘅服務精神🤣我哋兩個人每人叫咗一個set。「壽司拼盤12貫定食$288」店舖嘅刺身每日都由日本空運到港,令顧客可以食到最新鮮既刺身,有質素嘅保証🥰 十二件壽司都充滿特色,包括有:吞拿魚大、中拖羅、鰻魚、三文魚子、帆立貝、金目鯛、松葉蟹、甜蝦海膽,全部都食得出鮮甜既味道。而且,每舊飯都係由師傅即場手握,size岩岩好,帶點微暖。推薦「拖羅」魚味甘香,帶點融口即溶,好驚喜。🤪仲有好特別既「玉子燒」,店員話要先將蛋黃同蛋白分開,調味之後再拎去焗,先可以食到咁嫩滑咁鬆軟嘅口感,層次感豐富。估唔到咁簡單嘅玉子燒,要用心製作,工序繁複,先做到呢個層層疊既效果。🤩「鰻魚丼定食$148」主角鰻魚賣相好吸引,外皮煎香,外脆內軟,咬落去肉質好鮮嫩,食得出係好新鮮的😍 個飯煮到粒粒分明,用上日本珍珠米,咬落塊帶點彈牙,有啲

我哋兩個人每人叫咗一個set。
壽司拼盤12貫定食

「鰻魚丼定食$148」主角鰻魚賣相好吸引,外皮煎香,外脆內軟,咬落去肉質好鮮嫩,食得出係好新鮮的😍 個飯煮到粒粒分明,用上日本珍珠米,咬落塊帶點彈牙,有啲鰻魚汁融入,令個飯更入味。
鰻魚丼定食

配菜方面,有嫩口既茶碗蒸,好足料嘅麵豉湯。整體上來講,環境舒適,店員好友善,食物質素都好高,性價比合理,難怪之前有咁多人排隊!🥳
特色醬油
特色醬油
2020-02-25 97 浏览
今日到K11逛街,發現這裡開了一家新的壽司店,感謝不錯,見店內人也不少,一於試下先。新店裝潢傳統和風,簡潔舒適。店員介紹,他們主打價錢親民的迴轉壽司,於日本全國有多間分店,分有三個level,香港分店就行中等路線,全部來貨空運到港,以保新鮮。晚上更設有廚師發板,價錢都只是港元$700起,性價比極高。店員更特別介紹這款豉油係日本高級壽司店用的,質素高而且歷史悠久,味道香而不會死咸,更能帶出壽司和刺身的鮮味。更提到日本正宗點用豉油的方法是,先將子薑蘸常豉油,然後再將已蘸上豉油的子薑蘸上刺身或壽司上。壽司拼盤12貫定食 $288鰤魚、鰻魚、三文魚子、帆立貝、平目魚、甜蝦海膽、吞拿魚中拖羅、吞拿魚大拖羅、金目鯛、松葉蟹、細卷(金目鯛加紫蘇葉)、玉子燒。(配有茶碗蒸、小鉢、味增湯)壽司整體質素都十分優,這個價錢來說,性價比好高。有中拖大拖已極之吸引,入口即化,脂香味濃。鰤魚肉質爽嫩新鮮。細卷是金目鯛加紫蘇葉,很喜歡這個口味。茶碗蒸熱烘烘,內有雞肉和蓮子,蛋十分嫩滑。壽司拼盤10貫定食 $228鰤魚、吞拿魚中拖羅、鰻魚、三文魚子、帆立貝、平目魚、甜蝦海膽、松葉蟹、細卷、玉子燒。(配有茶碗蒸、小鉢、

新店裝潢傳統和風,簡潔舒適。

店員更特別介紹這款豉油係日本高級壽司店用的,質素高而且歷史悠久,味道香而不會死咸,更能帶出壽司刺身的鮮味。
更提到日本正宗點用豉油的方法是,先將子薑蘸常豉油,然後再將已蘸上豉油的子薑蘸上刺身壽司上。

壽司拼盤12貫定食 $288
壽司整體質素都十分優,這個價錢來說,性價比好高。

有中拖大拖已極之吸引,入口即化,脂香味濃。
鰤魚肉質爽嫩新鮮。
細卷是金目鯛加紫蘇葉,很喜歡這個口味。

茶碗蒸熱烘烘,內有雞肉和蓮子,蛋十分嫩滑。

壽司拼盤10貫定食 $228
鰤魚、吞拿魚中拖羅、鰻魚、三文魚子、帆立貝、平目魚、甜蝦海膽、松葉蟹、細卷、玉子燒。(配有茶碗蒸、小鉢、味增湯)
下次要試下晚上的Omakase先得。

午餐
2020-02-24 82 浏览
最近香港商場比較冷清,難得見到頑固壽司冇人排隊,決定同朋友一齊入去食。 經理安排我地坐bar枱,正!可以望住師傅整壽司;禁岩隔離枱黎左健談食客,可以聽埋佢地講嘢,原來左手邊係大廚;右手邊上年年尾先黎到餐廳做,而家努力學中文,仲用廣東華同食客介紹每一件壽司 👍👍好認真,好好睇 😂😂😂平時食開大集團嘅壽司店,黎到呢度就大鄉里出城禁樣,好多魚名,但有一半都未食過。經理推介食十二貫,(由左至右,上至下數)有大拖羅,平目魚,中拖羅,鰤魚,金錭魚,帆立貝,大頭蝦,海膽,鰻魚,三文魚籽,拖羅細卷,玊子。 (成日唔記得魚名要問店員,佢地都好有耐性)一定要講玉子!食落去感覺似食蛋糕,軟綿綿都好香蛋味!好特別!要試!見店員禁好傾,就八卦問下點解禁特別,佢地有講 將蛋白同蛋黃分開,再加啲淮山入去 (之後唔記得咗)🤣🤣。所以味道同平時食嘅玉子係有啲唔同。所以食材都好鮮味,原來所有魚都下午先送到再整刺身。第一次食平目魚,鰤魚同金錭魚,好特別,特別好鍾意金錭魚同鰤魚,食落好滑冇渣 😋 店員推介食針魚壽司,師傅包埋塊紫蘇葉入去,上面有啲花,薄薄一片魚肉,一入口好香油脂味,之後就感受到好清新😍😍😍 surprise~

好認真,好好睇 😂😂😂

十二貫

針魚壽司

店員推介食針魚壽司,師傅包埋塊紫蘇葉入去,上面有啲花,薄薄一片魚肉,一入口好香油脂味,之後就感受到好清新😍😍😍 surprise~ 估唔到禁夾。呢個黎到必食!

食左十二貫之後,朋友好想再食中拖羅 (性價比高!)。 我就想試新嘢,所以點多客中拖羅壽司及炙燒中拖羅。(呢度食返本身刺身壽司會較好🤣)。

柚子大根壽司

除咗針魚壽司、吞拿魚中拖羅外,柚子大根壽司都係必食。($18一件,店員幫我地一分二)。望落似平平無奇蘿蔔壽司,但一入口好爽,同有少少咸咸地嘅味,好岩食到最後清新口腔嘅壽司。 我好鍾意呢個清爽嘅大根,旁邊菊花花瓣係可吃的,有淡淡菊花味😋

呢間餐廳食材好新鮮,店員 (包括埋壽司師傅)都好重視同食客交流,今餐好豐富兼有食左啲新嘅壽司,好滿足👍👍

好認真嘅日本壽司師傅
針魚壽司
柚子大根壽司
日本過江龍品牌黎香港開第100間分店,聽講定位同日本唔同,行中高檔路線,所以今日特登黎食,黎個自製Omakase。店面40個位左右。今日自己散叫壽司,就揀啲少啲見嘅。上菜幾快手,10分鐘內上齊。侍應超有heart,感覺到對份工好有熱情,對每一枱客都好熱心介紹。<原味手握系列>吞拿魚大拖羅 ($55),作為濃味之王,帶點筋,魚油味濃。鹿角魚($45),鹿魚肝加麻油調味,濃味,肉質軟軟,帶少筋。針魚($55),軟嫩,有一陣光身魚嘅鮮味,所以有紫蘇葉闢味。鰻魚($20),味道調味剛好,唔會過鹹,用嘅係中等軟硬度嘅鰻魚。<軍艦系列>赤貝裙邊($20),中間有青瓜,上面裙邊滿載,超爽口。<炙燒手握系列>炙燒黑喉魚($50),即係赤鯥,好似鯛魚咁有咬口,但亦同時夠魚油味。炙燒獅魚($20),本身就魚油豐盛,燒後更上一層樓。炙燒帆立貝($45),呢個餐牌無嘅,係侍應特別推介,紫菜特別烘過,夠脆,帆立貝口感軟熟。本身需要十分鐘處理架!<調味手握系列>生八爪魚佐梅肉豉油($25),上面紅紅一點就係梅肉豉油,爽口之選。鐵火卷($28),入面係

<原味手握系列>
吞拿魚大拖羅 ($55),作為濃味之王,帶點筋,魚油味濃。

<軍艦系列>
赤貝裙邊($20),中間有青瓜,上面裙邊滿載,超爽口。

<炙燒手握系列>

炙燒獅魚($20),本身就魚油豐盛,燒後更上一層樓。

<調味手握系列>

鐵火卷($28),入面係原塊赤身。飽肚飽肚良物。

餐廳見我咁有興趣,送左件玉子燒比我,似蛋糕濕潤口感,原來每日早上特製架!

呢度用嘅係有三十年歷史品牌出嘅豉油,味道帶甜味,更能提鮮。

2020-02-24
2020-02-24 289 浏览
今日中午,打算出去看看有沒有商鋪售賣口罩,因為家中的存量都用得一半有多。於是,我和媽媽就去到尖沙咀逛一下。今日的尖沙咀比我想像中來得更為少人,所以感覺比較舒服。我們逛了一段時間後就入去K11 食個午餐,K11 一向都很乾淨整潔,所以較為放心。我們找找下,看到有間壽司店是熟面口,叫做「頑固壽司」。想了一想,醒起「頑固」是剛剛在香港開設第一間海外分店的日本壽司店,在日本以迴轉壽司出名。襯着今日,我就一於帶我媽一試這間「頑固」過江龍。進店後,店長會極為親切地介紹一下「頑固」,我們都因而得悉「頑固」在日本已有99間分店,而香港就是其海外第一間分店。在K11的分店,不是主打迴轉壽司,而是主打新鮮貨源,店長稱魚的種類未必太多,但就勝在每款魚都是最為新鮮的。我媽就非常欣賞店長的概念,因為魚鮮是非常緊要,比起種類更來得罕有。所以,我們看看午市餐牌後,就決定點一款壽司拼盤和一款熱食。◈ 1. 壽司拼盤12貫定食這個12件壽司拼盤,都算是豪華級吧。12件壽司中有:鰤魚、鰻魚、三文魚子、帆立貝、平目魚、甜蝦海膽、吞拿魚中拖羅、金目鯛、松葉蟹、細卷和玉子燒。當壽司拼盤上桌後,店長都會叫我們先食鰻魚壽司和有紫菜
◈ 1. 壽司拼盤12貫定食
這個12件壽司拼盤,都算是豪華級吧。12件壽司中有:鰤魚、鰻魚、三文魚子、帆立貝、平目魚、甜蝦海膽、吞拿魚中拖羅、金目鯛、松葉蟹、細卷和玉子燒。當壽司拼盤上桌後,店長都會叫我們先食鰻魚壽司和有紫菜包着的壽司,以防其鮮味流失。我們研究每款過壽司後,一件一件的品嚐,我就認為所有壽司都一如店長所說的鮮味十足,最好味會是「甜蝦海膽」、「吞拿魚中拖羅」及「松葉蟹」。這Top 3 真的能嚐出那種海產的鮮味,而且相當肥美。吃罷後,魚生的鮮味還在嘴裏留存。
◈ 2. 吉列炸蠔定食
食完壽司之後,我們就再吃這個吉列炸蠔定食。炸蠔共有5件,而且件件都非常之肥美,非常大粒。一口咬下去時,其實還食到蠔汁,可見非常新鮮。值得一讚的是,用來沾吉列蠔的沙律並不是一般普通的沙律醬,而是類似蛋沙律的,用來拌飯亦是相當開胃。
吉列炸蠔定食
所有Lunch Set 都設有伴菜,包括茶碗蒸、小砵和味噌湯。感覺「頑固」的伴菜都相當鮮淡,清淡的味道令人非常舒服。
茶碗蒸、小砵和味噌湯
這間「過江龍」絕對沒有令人失望,反而在這個時勢,店長會更加熱情,細心詢問各位食客的要求和評價,非常有愛。
吉列炸蠔定食
茶碗蒸、小砵和味噌湯
2020-02-24 70 浏览
疫情嚴峻,今年去旅行就不用想了(苦笑)想吃到日本風味,其實還是可能的。在日本有56年的頑固壽司進軍香港K11,相信各位日本通對頑固壽司都不陌生吧!不過姐非日本通,反而先吃香港的頑固壽司(笑)不少吃過的朋友說,香港點比日本店更好吃!這樣的comment真是讓人喜出望外呢!這裡有可以和師傅交流的吧檯,亦有私隱度高的卡座。點菜後約10~20分鐘就上桌了,效率極高之餘,賣相同樣精美,和日本頑固壽司迴轉式有分別。聽經理解釋,原來在日本國內,頑固壽司亦不是家家是迴轉壽司,有些是點餐形式的「中級」路線,就像是K11這一家就是屬於此類。所以,可以解釋到為甚麼價錢好像不算便宜。壽司併盤8貫!分別有鰤魚、中toro、三文魚腩、海膽、鰻魚、三文魚子軍艦、吞拿小卷和玉子燒。刺身和飯的比例我覺得是剛剛好,一口一件,沾上少許豉油,是絕佳的享受。香港頑固壽司的魚全部是日本飛機貨,每天turn over,極度新鮮,實在是回味無窮~火炙壽司五貫,當中有無敵的火炙金目鯛!金目鯛本身油脂豐厚,炙燒起來真是不得了,不得了啊~帶子三文魚等都很高質,只是金目鯛太出色將主角之位輕易搶去(笑)火炙赤鯥壽司是經理特別推介,好吧這一次就

火炙赤鯥壽司是經理特別推介,好吧這一次就豪一豪試一次~一件索價 $50,和金目鯛齊眉的級數唷。赤鯥的特別之處,在於它的魚皮鮮香,魚肉帶點甜味,皮和魚肉之間更是滿滿的油脂香。我覺得人一世物一世真的要試一下!

三文魚親子丼,刺身數量不吝嗇,好滿足。

茶碗蒸,這個不是簡單的茶碗蒸啊(首先其實這個份量是很大的。)

內裡很足料:蝦球、瘦肉、銀杏果、白合、魚肉等,以上湯蒸煮,凸顯蛋的鮮甜。服務誠懇,添茶勤快。由於我沒吃過日本的頑固壽司,所以我就不比較兩者。但明顯這裡的裝潢和服務都不是迴轉壽司吧可以相比,價錢比較貴也實屬正常嘛!
2020-02-24 72 浏览
好小比小姐食壽司🍣因為怕衛生問題, 始終是生的啦!呢度有信心保證,所以帶小姐去, 佢超中意食, 一個人差唔多食哂成個lunch set, lunch set 有12件、10件、8件壽司,丼飯、定食都有。我揀左12件($288)同小姐的10件($228)壽司拼盤。12件同10件都有鰤魚、鰻魚、三文魚籽、帆立貝、平目魚、甜蝦海膽、吞拿魚中拖羅、松葉蟹、細卷、玉子燒。係高級和食店omakase 質素。我最鍾意吞拿魚中拖羅同大拖羅,油香味重,唔會韌,唔會有筋,高質,入口滿足!細卷有驚喜,食到有紫蘇葉,每件細卷帶清香既味道,好食!食完12件大塊大塊魚肉,都仍然感覺不膩口。跟餐仲有茶碗蒸、味噌湯、小鉢,大滿足!
好小比小姐食壽司🍣因為怕衛生問題, 始終是生的啦!
係高級和食店omakase 質素。

2020-02-23 67 浏览
尖沙咀有超級多的美食,和朋友掃完年貨想吃日本菜,除了街道兩邊林立的餐廳,我們也不忘看看商場的食店。這間高級日本餐廳位於K-11樓上,地點方便,我們倆都愛食日本料理,找回片刻的寧靜。餐廳佈置好有心思,整齊乾淨,店員細心為我們端上熱茶和餐具,我們坐的是充滿了和風的卡位。 這家餐廳於日本全國有多間分店。店內提供多款手握壽司,例如鮪魚、三文魚、甜蝦,還有傳統蕎麥麵、shabu shabu、和食set等,我和朋友最後各點了一份午餐set,分別是午餐A:壽司拼盤十二貫定食和午餐D:海鮮丼定食。午餐A 壽司拼盤十二貫定食有:大拖羅 、平目魚 、中拖羅 、平魚背、金目鯛 、帶子 、長腳蟹柳 、鰻魚、三文魚子軍猛 、牡丹蝦併海膽軍艦 和小卷甜蛋。賣相十分精緻!午餐set特選壽司一共有15件,特選壽司款款都新鮮精美,鰻魚看得出師傅的工夫,像一般吃到的鰻魚壽司,一定是醬汁蓋過魚的味道,但這家的就做到味道點到即止,因此仍能保持魚的鮮味,另外十分滿意的一定是拖羅壽司,有大、中size之分,兩款分別有不同的口感,味道細緻鮮甜不油膩!大推介!另外很想再回味的是海膽壽司,留有餘香於口的海膽壽司新鮮香甜的,配上脆皮紫菜

午餐A 壽司拼盤十二貫定食有:

另外很想再回味的是海膽壽司,留有餘香於口的海膽壽司新鮮香甜的,配上脆皮紫菜包裹著,滿分之作!

午餐D 海鮮丼定食有:
錭魚、鰤魚 、三文魚 、吞拿魚 、三文魚子 、海膽牡丹蝦、松葉蟹柳。滿滿的三文魚子已經讓我們十分興奮!三文魚腩非常高質,可說是接近入口即融,魚油香且不油膩。蟹棒一試難忘,壽司師傅去除大部份殼只餘下最後一小節,味道清香又嫩滑。

兩款都配有麵豉湯和蒸蛋,❤ 總括來講,魚生十分新鮮,海鮮丼亦做得不錯,下次來再試下他們的熟食丼飯set。
2020-02-23 64 浏览
K11 Art Mall有間新餐廳開左,原來係日本過江龍「頑固壽司」。之前已經聽過佢係日本有好多分店,有貴價版亦有親民價版。香港呢間lunch menu有成9款定食套餐。 吞拿魚大拖羅、金目鯛。即叫即切即整,但都唔係等左好耐,師傅建議食左鰻魚先,因為仲暖,食左先品嚐最佳味道,然後由白身魚食到赤身魚。壽司真係好新鮮,絕對唔係廉價食材。甜蝦海膽不錯,海膽鮮甜唔腥!帆立貝亦係大大粒厚肉!師傅話所有海鮮日本直送,一定係用第一日到貨既海鮮,保證新鮮。雖然第二、三日既魚肉有更濃魚味,第一日既魚肉較淡但就最鮮!

2020-02-21 65 浏览
今日和朋友往尖沙咀K11商場頑固壽司食午餐, 我們點了2客午市定食, 分別是壽司拼盤12貫定食和鰻丼定食。鰻丼定食除了鰻丼外, 還有茶碗蒸, 小砵和味噌湯。鰻魚即叫即燒, 肉質鮮甜味美, 配上鰻魚汁食落提昇鰻魚口感, 飯食落軟綿;茶碗蒸入口即熔, 食落有蛋香, 入口香滑;小砵有菜和菇, 食落爽口;味噌湯鹹度和溫度適中, 飲落不口乾, 整份鰻丼定食食落高質美味, 口感十足。餐廳座位舒適, 刺身食物新鮮高質, 壽司師傅即叫即整, 我和朋友食了一頓高質日本定食。
鰻丼定食
2020-02-03
兄弟約去尖咀吃頑固壽司,赴湯蹈火都要去,不過都要帶返個罩先,因為口罩"恐怕未放下,明日更不堪設想"。今時今日唔帶口罩出街,就好似唔著衫一樣咁唔自然。沿路上,突然也多了很多靚女,令我目不瑕給,同一時間,我也發現街上的女人望我的入境人次也多了,我心生一計,若趁這個時候去相睇,成功率一定比之前多出好幾倍。日式風情畫的頑固壽司,簡約裝修,和風音樂,令食客置身其中,享受懷石料理式的用餐體驗,無論在視覺,聽覺,味覺上,都也增添細緻的藝術感!等餐期間,行近壽司師傅前觀摩一番,所有刺身放在首飾櫃似的盒裡,透明地將新鮮食材展示,以示真材實料的一面,甚至在擺盤器皿也別具心思,各式各樣陶瓷,款款不同。1. 鰺魚一夜干燒魚定食-$108 :鰺魚即池魚,一夜干方式製成使魚身水份減少,燒烤後將肉汁更濃縮,逼出油份使整條魚咸香甘美。 食落沒太多細骨,皮脆且肉質乾身結實,伴上清香珍珠米飯,更能顯現魚的本身味道。~ Ref: ~2. 壽司拼盤定食(12貫)-$288 : 。大拖羅-粉紅嫩白,脂味濃郁,口感滑溜,入口即溶,但切得略嫌碎散。。中拖羅-紅裡透白,脂量少一點,魚肉味更濃,結實得來很滑溜。。鰤魚-紅白相間,輕淡

午市定食A , G

鰺魚一夜干燒魚定食
1. 鰺魚一夜干燒魚定食-$108 :

~ Ref: [一夜干是日本人保存漁獲、增添美味的做法,顧名思義就是只有「一夜的乾燥」,所以不是做成鹹魚,也不是以重鹽、日曬、風乾做成魚乾,而是要讓魚因減少了水分而濃縮了肉汁,吃起來特別美味。] ~

壽司拼盤定食(12貫)
2. 壽司拼盤定食(12貫)-$288 :

。鰤魚-紅白相間,輕淡油香,肉質黏口煙韌。

。鯛魚-銀白魚肉,光影半透,味道清甜,肉質煙韌細緻。

。鰻魚-刀功特別,切成大片,以紫菜與飯團裹纏,鰻魚醬汁咸甜適中,吃時沒有細骨。

。池魚-火炙形式將魚油逼出來,表皮焦香,皮香肉嫩。

。帆立貝-雪白鮮甜,軟滑又有彈性。

。松葉蟹-三條長長蟹腳鋪面,肉質絲絲纖細,每絲帶著淡淡甜味。

。細卷-包著紫蘇葉及白身魚肉,在中段時刻,有清清味蕾之效。

。甜蝦海膽(軍艦式)-蝦很滑,味輕甜; 海膽側綿滑,咸中帶甜,捲著的紫菜也微鹹帶香。

。三文魚子(軍艦式)-粒粒晶瑩飽滿,咸香鮮溢,仍記得咬下去那澎湃感,為整盤壽司錦上添花。

。玉子燒-外型極像切片蛋糕,蛋香淡中帶甜,質地比坊間結實。 ~ 特註: [經理見我倆好奇樣子,特意講解看似簡單的,原來製作需時1.5小時,蛋黃與蛋白分開處理,於蛋黃中加入魚肉,每日由師傅精心製成。] ~

配菜及湯(跟餐)
3. 配菜及湯(跟餐) :
。茶碗煮-常見外間用料甚廣,五花八門,此處的蒸蛋製法簡單,只加入銀杏及雞肉,不需花巧便將肉香與蛋香混合,滑溜且細膩地呈現。

。味噌湯-高湯做基底,簡單加入蔥段,專心品嚐在湯中醇和化開的味噌。

。小鉢與漬物-前菜新鮮爽脆,菇類及蔬菜漬物不酸不濃,以清淡方式製餐前小食,澄淨身心為享用懷石料理式前作準備。

只有少許美中不足的是......飯糰大小不一,沒帶醋味,刺身切片不太整齊,下次再來想見見日藉師傅,感受他更上一層的功力。

在戰亂的世界,搶城搶糧搶女人;在荒謬的世界,搶麵搶dom搶紙巾,看著搶口罩,我十分理解,但是看著搶紙巾,我無言了,我只有一句感想:千祈唔好講笑,抆屎最緊要。

帳單 :

午市定食 :

環境 :
2020-02-03
午市定食A , G
鰺魚一夜干燒魚定食
壽司拼盤定食(12貫)