2013-08-22 12932 浏览
露台餐廳推出咗仲夏梳乎厘午市半自助餐,周末3道菜$428, 有自助頭盤及甜品,自選主菜,最大吸引力係無限量品嚐梳乎厘。自助頭盤有20款左右選擇,新鮮沙律,煙三文魚,Cold Cuts,Parma ham 等等, 淨係食頭盤已經好飽喇。 餐湯喺 「Roasted pumpkin soup with basil pesto」南瓜味濃郁但比較濟,好彩得細細杯。 主菜叫咗 「The Verandah classic roast of the day」及 「Roasted chicken Maryland filled with wild mushrooms - on a green pea risotto, thyme jus」當天 roast of the day 係燒牛肉, 牛肉半生熟好Juicy, 配菜嘅薯仔千層餅做成正正方方好有趣。 燒雞非常嫩滑,每舊雞肉都帶好薄嘅雞皮但雞皮一丁點也不肥膩, 配青豆意大利飯非常清新,好好味。  自助甜品有10款左右選擇, 大路選擇冇乜驚喜, 比較特別喺Portugese donut 好似油炸鬼但跟朱古力醬食,好搞鬼但唔好食。到我最期待嘅梳乎厘時間

自助甜品
到我最期待嘅梳乎厘時間, 當天喺雲尼拿梳乎厘配杏桃醬, 梳乎厘鬆鬆軟軟味道合格但個杏桃醬太酸又甜唔好味, 結果發現用Portugese donut嘅朱古力醬配梳乎厘食係最好味, 最後我食咗3個梳乎厘。
雲尼拿梳乎厘配杏桃醬
實在太飽喇, Petit four 都食唔落,唯有打包返屋企食。
Petit four
  • Roasted chicken Maryland filled with wild mushrooms - on a green pea risotto thyme jus
3K
2013-04-01 10449 浏览
如果你想找朋友談談心事、放開市區繁鬧的一面、這𥚃是不錯選擇、環境、食物、服務水準都是水平以上。今天是長假期最後一天、想鬆鬆舒展一下便相約好友專誠來這裡下午茶、順道附近沙灘走走。天公做美、雖然沒有陽光白雲、但至少沒有下雨、令心情都開朗起來。踏入酒店一刻已有員工殷勤地招待、枱與枱之間都大有距離、另私隱度提高。食物都是五星酒店水準、沒有批評之處。
2013-04-01
淺水灣酒店一向都係我同另一半嘅心頭好, 每逢天氣好, 都會好想去飲個下午茶... 酒店係1920年落成, 歷史悠久, 充滿殖民地色彩, 漫步其中, 可以回到過去, 懷愐一下殖民時期嘅情懷... 張愛玲嘅《傾城之戀》都係o係呢度拍o架... 荷李活電影《生死戀(Love Is a Many-Splendored Thing)》都係出現過呢個景, 講緊1955年喎... 簡直星光熠熠... 淺水灣酒店嘅露台餐廳,同尖沙咀半島酒店嘅露台餐廳係同一間餐廳, 質數有幾有保證, 你自己諗啦~另一半幾個月前見到淺水灣酒店露台餐廳有Sunday Brunch, 好吸引吓喎, 試過幾次打去Book位, 次次都Full晒, 最後決定提早2個月Book位, 保證有位之餘, 仲保證係窗口位... 2個月時間慢慢流逝, 期待已久的日子終於來臨啦!!! 星期日一早起身, 梳洗完畢, 長途跋涉, 攀山涉水, 向淺水灣進發~ 沿途冇乜塞車, 順利準時到達, Very Nice!!! 可惜... 今日天氣認真麻麻, 天陰陰咁, 隨時會落出傾盆大雨... 趁仲有十幾分鐘先夠鐘又未開始落雨, 我地係淺水灣酒店打個圈影吓相先

沿途冇乜塞車, 順利準時到達, Very Nice!!! 可惜... 今日天氣認真麻麻, 天陰陰咁, 隨時會落出傾盆大雨... 趁仲有十幾分鐘先夠鐘又未開始落雨, 我地係淺水灣酒店打個圈影吓相先~
大家睇吓, 餐廳外貌幾咁高貴!!! 咳... 咁高級嘅餐廳, 係有Dress Code嘅, Smart Casual是也, 拖鞋膠鞋背心果d通通唔入得, 出發前請注意一下!!! 咦... 咁我使唔使著到《時光倒流70年(Somewhere In Time)》咁呀?!! 燈籠裙, 寬邊帽加埋把喱士遮, 呀哈哈哈...

海景位Full晒就要坐偏廳, 偏廳環境都唔錯, 高貴優雅, 清靜怡人... 似唔似鐵達尼號入面d貴族飲茶傾計嘅Common Room呢?

要Order咗Sunday Brunch嘅主菜先可以開動引擎... Sunday Brunch包括Appetisers Buffet, Main Courses, Dessert Buffet, Coffee or Tea... 張餐牌都靚過人, 印埋酒店嘅招牌外觀~

Main Courses嘅選擇有: -
. Poached egg on a toasted muffin garnished with Alaskan crab
. Fillet of Atlantic salmon on green asparagus
. New Zealand rack of lamb
. Eggplant parmigiano, crispy polenta
. Roasted pork loin garnished with braised red cabbage

經理推介Lamb Rack同Pork Loin... 我見出面咁多好o野食, 主菜唔想食得太飽, 所以揀咗Poached egg, 應該唔會好大份嘅啫... 另一半就揀咗Lamb Rack...
經理之後仲推介我地加$168任飲香檳, 不過我地志在食o野, 隊酒呢d... 唔使預我地喇!!! 之後經理斟咗少少香檳比我地試飲... 哦呵呵呵... 咁客氣呀... 點好意思呀咁...
Sunday Brunch仲包埋任飲4種自助飲品, 偏廳入面有鮮榨西瓜汁、鮮榨橙汁、鮮榨蔬菜汁(青蘋果+西芹+胡蘿蔔)、什果賓治... 原來呢杯唔充滿鮮果嘅飲品唔係什果賓治o黎o架, 入面有酒o架, 係White Sangria至真呀... 結果要另一半一個人幹掉呢4杯含酒精飲品, 哈哈~ 我飲咗鮮榨西瓜汁, 超新鮮, 好清甜呀, 好好飲呀... 之後又膽粗粗試咗鮮榨蔬菜汁, 好飲喎, 真係估佢唔到, 居然一d都唔苦, 仲甜甜地, 係西芹味比較出d...
仲有幾分鐘就開始啦... 去自助區影吓相先... 嘩嘩嘩... 好多o野食呀!!! 以下嘅相片, 可能只係佔自助區嘅6分之1左右... 因為我影相時, 好多食物都仲係用保鮮紙封住, 真係保鮮至Last Moment... 生蠔係你揀咗之後, 廚師係你面前即開, 再幫你落檸檬汁同茄汁, 好掂呀))) 保證新鮮!!!

煙三文魚淨係望吓都知掂啦, 藝術品咁呀!!!

有我至愛嘅羊奶芝士呀, Yo Ho~

又蝦又帶子又鵝肝, 全部大大粒, 好足本呀... 睇到我瞳孔都跟住放大...

行一個圈已經令我進入瘋狂狀態... 我唔影相啦, 我要食o野啦)))

頭盤同甜品都係自助餐形式, All You Can Eat!!!
事不宜遲, 先來一Round冷盤... 羊奶芝士伴香草蕃茄一向都係我嘅至愛, 羊奶芝士大大片厚厚的, 亳不吝嗇, Yummy!!! Parma Ham都唔錯... 帶子又大隻又鮮甜又爽脆, 伴野茶沙律汁食, 好味到不得了, 我之後狂掃, 哈哈~ 蝦都好好味, 又係大大隻, 蝦肉鮮甜彈牙, 又係力掃項目之一...

第二Round超超超有驚喜呀!!! 你地睇吓, 隻鱈場蟹(阿拉斯加帝王蟹)蟹腳幾咁粗壯, 唔係好似平時見到果d好似木筷子咁幼嘅蟹腳, 佢開咗邊都仲大隻過2對木筷子, 仲要咬落超鮮甜, 海水味散去後, 就到濃郁嘅蟹味, 好鮮甜好有咬口, d肉結實到不得了, 從未食過咁好味又咁啖啖肉嘅凍鱈場蟹腳, Ichiban x 100!!! 凍蝦又係掂到不得了, 從未食過咁大隻嘅凍蝦, 蝦頭d膏多到爆, 甘香到暈, 蝦身啖啖肉之餘, 仲超鮮甜超彈牙, 蝦味爆晒棚, 勁勁勁好味呀!!! 香草煙三文魚又係好得, 勁大片, 脂肪分佈好平均, 肉質軟腍, 淡淡嘅煙燻味, 唔會過鹹, 讚呀!!!

第三Round已經Encore第二Round, 哈哈, 好Crazy!!! 原本想再Encore多一Round, 但係其他食物都係超超超吸引, 要忍一忍口, 試吓其他食物先...

第四Round就o黎幹一番沙律事業!!! 沙律款式超多, 琳瑯滿目, 泰式、越式、印尼、充滿亞洲風情, 還有西式的... 可謂各適其適!!! 若然咁都仲唔啱你心水, 放心, 酒店方面亦供應自家撈沙律, 客人可在沙律Mixing Bowl自行調教自己最愛的口味, 我比10個讚呀!!!

印尼沙律好好味, 又帶又蝦又魷魚圈, 材料好鬼豐富... 泰式牛肉沙律好冶味, 但有d辣, 正是引人之處... 泰國青木瓜沙律, 酸May May, 好醒胃... 印度鷹嘴豆沙律好重咖哩味, 仲有舊好似牛丸咁嘅物體, 味道好特別, 我第一次食咋... 牛油果薯仔紅腰豆沙律, 好味又有益... 最正係, 咁多款沙律嘅沙律醬係完完全全唔同味o架, 唔似坊間嘅Buffet, 10盆沙律都1個味...

再o黎就到刺身啦!!! 三文魚刺身切成粒粒狀, 脂肪紋路清晰均勻, 肉質鮮嫩緊緻, 淨係睇個樣已經知道掂啦!!! 八爪魚刺身同油甘魚刺身都好新鮮~
廚師係現場不停為大家煎鵝肝... 嗯... 好香呀!!! 快d, 快d... 煎呀煎, 煎呀煎, 終於都煎好啦!!! 我前面有3位女士+1位抱B男士, 好彩每個人都好自律只係拎2碟, 如果1人拎多1碟我都冇得拎喇... 高級酒店果然唔同d, 唔使搶, 大家都好有修養, 唔會1個人搶晒成盤少少都唔分d比人... I Like It!!!

廚師將煎好嘅鵝肝放入四方小碗內, 再加上黑醋煮成嘅醬汁, 正呀!!! 鵝肝煎到皮脆內嫩, 甘香撲鼻, 成個口腔都充滿鵝肝味, 黑醋汁醇厚中帶酸甜, 配鵝肝一流!!! Encore!!! Encore!!! Encore!!! 炸蝦丸d皮炸到熱辣辣好脆, 內裡爽口彈牙, 好香蝦味~

廚師Corner仲有即叫即制意粉, 材料簡單, 雖然只有長通粉、茄汁、芝士, 卻煮出真功夫!!! 好味到暈呀!!! Al Dente!!! 長通粉煮得剛剛好, 煙韌彈牙但唔硬, 好「有咬口」... 醬汁茄味濃郁酸度適中, d芝士碎好香呀!!! 點鮮可以煮得咁完美o架?!!
連Pizza都係現場焗制o架... 仲有幾種味道... 味道冇咩驚喜, 少少地試吓算啦, 留肚比其他美食~

最估唔到, 連龍蝦湯都可以自行調配!!! 講緊係d龍蝦肉同芝士~ 仲有部長幫另一半盛湯, 之後另一半自己想落幾多龍蝦肉同芝士由另一半自己話事... 嘿嘿... 我妄想症又發作... 我開始幻想咁我咪可以拎一碗95%龍蝦肉嘅龍蝦湯, 真係諗吓都興奮~

現場有Live Band演奏, 氣氛好好!!! 仲前前後後最少6-8次行埋d客張枱度演奏生日歌... 仲有好多客人搵佢地合照...
食咗90分鐘頭盤, 終於都係時候食主菜啦!!!

New Zealand rack of lamb -- Honey嘅Main Course, 7成熟, 居然一d血水都冇, 肉質幼嫩, 完全唔韌, 好掂呀!!! 個廚嘅功力好深厚呀!!! 來自紐西蘭嘅羊架, 冇臊味, 靚嘅羊果然唔同d, 正!!!

鵝滿是快烙滴好耳痛, 鵝悶天天一戲個窗, 鵝們在殼習, 鵝悶載升脹, 鵝悶是春天滴化!!! (哈哈哈... 超無聊...)

Poached egg on a toasted muffin garnished with Alaskan crab -- 當我一見到呢碟藝術品, 腦海裡面聯想到嘅係... 春天花花!!! 好靚呀!!! 我成個人好似走咗入春天嘅花園一樣咁呀!!! 呀)))))) 唔捨得食呀!!! 點算好呀!!!

好, 返回現實!!! 切開佢睇睇先... Muffin麵包上面係蟹肉, 再上面係波蛋, 蛋面再放d蟹肉作點綴... Muffin好鬆軟, 蟹肉有海水味, 波蛋好神奇, 蛋白口感好似綿花, 蛋黃係生嘅, 我冇食到, 所有花花都被我食晒落肚, 好無情, 嘿嘿...
WoW... 終於要同甜品開戰啦~ 加油, 加油, 加油, Fighting, Fighting, Fighting!!!

Tiramisu又係廚師現場即叫即制!!! 忌廉芝士、咖啡酒、可可粉、餅乾... 全部材料落幾多份量由你自己話事, 可以滿足所有客人嘅個人喜好, 好有Heart呀!!! 我要多d咖啡酒多d可可粉吖, 唔該~ 忌廉芝士軟滑無比, 咖啡酒同可可粉味道香濃, Yum Yum~
坦白講, 一直以o黎, 我都好唔明白, 點解d人咁鍾意食梳乎厘(Souffle), 濕淋淋一Pat糊咁, 有咩咁好食呀?!!

今日... 謎底終於解開!!! 原來好食嘅梳乎厘係真係好好好好食o架!!! 個焦糖皮好薄但好脆, 未食過個皮又薄又脆嘅梳乎厘, 只係食過個皮好似浸咗水嘅紙杯蛋糕咁嘅梳乎厘... 裡面食落口... 嘩... 好似食咗陣風咁, 轉瞬即逝, 點解會咁奇妙o架?!! 冇咬過冇吞過已經唔知滑咗去邊!!! 好利害呀!!! 藍梅味好好味, 藍草莓醒d!!! (嘿嘿, 有冇人知道最尾呢一句嘅出處呢? 無聊怪又發作啦)
試試3款法式凍餅... 藍莓虎紋芝士凍餅造型可謂費盡心思, 咁細粒提子都可以切到咁靚嘅花, 刀功唔講得少... 藍莓芝士帶藍莓嘅微酸及果香, 虎紋芝士香滑, 好味!!! 黑朱古力慕斯味道濃郁口感滑溜, 木莓的果酸平衡咗慕斯嘅甜味, 有畫龍點睛嘅效果!!! 朱古力芭菲多重口感, 睇到小朋友心花怒放~
即制Pancake味道唔太突出... 朱古力噴泉係小朋友殺手... 木莓批味道有驚喜, 木莓果酸中和Custard甜度, 食完唔覺膩~

雪糕有雲喱拿味、士多啤梨味、朱古力味、芒果味... 個人比較鍾意芒果味, 好似咬緊成條菲律賓芒果咁... 雲喱拿味雖然有雲喱拿籽, 不過味道唔太突出... 士多啤梨味冇太大驚喜...

Cream Brulee好有驚喜!!! 焦糖脆皮有薑味, 好似食緊中式薑汁燉蛋咁, 好好味!!!

生果好靚好新鮮, 西瓜清甜多汁, 菠蘿香甜美味, 藍莓好大粒, 未見過咁大粒嘅藍莓, 好甜, 一d都唔酸... 士多啤梨微酸帶果香...

食足3粒半鐘, 大滿足!!!

食飽飽都繼續坐多一陣, 享受一下呢度嘅懷舊氣息, 欣賞一下淺水灣嘅美麗景色...

全場爆滿, 服務員好忙碌但未有亂陣腳, 依然細心有禮, 果然訓練有素~ 搵佢地幫手影相都有少少唔好意思, 但係佢地仍然充滿笑容, 好有耐性咁話可以影到滿意為止, 好窩心~ 即席為大家服務嘅廚師亦有好幾個, 務求以食物嘅最佳狀態展示客人面前~

食材用料靚, 食物味道佳, 款式貴精不貴多, 服務超好, 環境一流... 你會話「咁貴, 好正常啫」... 有一點不可不提, 呢度嘅客人超有修養, 唔會狂搶食物, 只係拎自己要食嘅份量, 當鵝肝只剩低1碟, 2位男士互相讓比對方, 結果最後讓咗比我, 哈哈, 鷸蚌唔爭, 漁人得利~

生日
  • 梳乎厘
  • 鱈場蟹腳
  • 煙三文魚
  • 三文魚刺身
  • 煎鵝肝
  • 紐西蘭羊架
  • Cream Brulee
今日好HIGH呀, 由於屋企人在公司ANNUAL DINNER抽到淺水灣酒店The Verandah 露台餐廳 $1,000 coupon,由於將於7月22日到期, 所以我和妹妹計過食high tea的價錢及時間方面係用盡$1,000之餘, 仲唔需要請全日假(lunch 12:00-14:30時間難就) 或(dinner要七百幾一個人, 加埋一的話, 咪要反補貼幾百元) 補錢食餐^^ 在侍應推介下, 我哋叫了以下high tea set & drink~ (1) 先嚟一杯特濃咖啡, 味道既濃且純, 不會有苦澀味, 果然係高級餐廳^^ (2) Tea set: 係3層高的cake, 有成13款不同cake, 每款一至兩舊, 每款都不同味道, 但只有其中幾款比較好味之外, 其他都一般, 一下子食十幾舊cake仔唔飽至奇...... (3) 蜜瓜+青瓜特飲: 味道清新, 回到家, 自己都要攞番部攪拌機出來再攪多杯嚟飲先得 ^^ (4)講真最後的甜品士多啤梨肉糕+朱古力粒, 真的無咩特別驚喜, 但賣相及味道尚算yummy^^ 我哋叫咗一個兩人餐及一個單人餐, 再加埋3杯特飲及雪糕, 加埋一

我哋叫咗一個兩人餐及一個單人餐, 再加埋3杯特飲及雪糕, 加埋一, 都要$900幾, 真係勁, 但駛補錢, 不過, 由於一蚊都唔駛付, 好似唔係太好意思, 所以我另付$20貼士給靚仔侍應Clavin ^^

說到低, 靚仔侍應Clavin, 唔會因為我用coupon而睇唔起我, 由頭到尾都係好好服務, 真係要表揚佢^^

總括來說, 環境, 食物, 服務, 加埋我會比90分, 勁呀^^
正,精緻fruit cake bar
正,蜜瓜 青瓜特飲
正,士多啤梨肉糕 朱古力粒 yummy^^
2011-07-06
正,精緻fruit cake bar
正,蜜瓜 青瓜特飲
正,士多啤梨肉糕 朱古力粒 yummy^^
2012-08-05 4005 浏览
夏日炎炎, 不想留在家中又想出外走走, 如果又怕熱, 真是甚麼都不能做, 夏日適合我這些又喜歡在外, 又要享受冷氣不接受熱, 只可以找些特別的餐廳吃下午茶, 又可以聊天, 又可以看書, 打發一下炎長的時間.今次我們來到很久沒有去的淺水灣, 淺水灣的西餐廳裝修設計都很有傳統英式的屋宇特色, 很令人享往舒適的英式建築, 在裡面亦可感覺得享受下午茶的氣氛. 這次我們又吃了餐廳的傳統下午茶, 下午茶的點心分量不是很多, 咸甜各半, 分量雖不多, 但吃完了作有不需要吃晚餐的感覺. 在咸點方面, 青瓜卷, 三文魚卷, 火腿卷, 三文治, 這些咸點雖然都很簡單, 但廚師就利用了面包的新鮮, 與在而包之間的不同的沙律料來配合外而的青瓜, 三文魚, 火腿等主角, 使客人吃起來感覺到之間食物的配合. 咸點我最愛吃的又有三文魚沙律夾的包, 最吸引食客的應該是最頂部提供的爽脆的面包條, 脆口爽口. scones有點熱, 但吃起來感覺不到當中的鬆軟, 換句話說就是不新鮮了. 而香蕉蛋糕的效果亦未完全感到香蕉發放的香味, 而令蛋糕更有香氣. 另外, 還有烤餅, 餅內沒有醬料或食料, 簡單, 可惜的是不夠熱, 否

咸點我最愛吃的又有三文魚沙律夾的包,
最吸引食客的應該是最頂部提供的爽脆的面包條, 脆口爽口.

另外, 還有烤餅, 餅內沒有醬料或食料, 簡單, 可惜的是不夠熱, 否則就比較好吃.

另外, 甜點的水果燵, 水果和燵都很新鮮, 鮮果和新鮮焗出的燵實在吃到果香和燵的香味.
2012-08-04
2011-12-05 2949 浏览
假日,最好莫過於約埋三兩知己到平日少機會到的地方,享受一頓寫意的午餐或下午茶。這次,除了是來用膳,更重要的是跟朋友來視察埸地,為他們明年的夢幻婚禮作好準備。位處淺水灣的The Verandah,屬半島集團旗下的食肆,正對著無敵海景,環境怡人得無話可說,同場碰見霍公子和跳水皇后也來用餐,可見這裡的吸引力。大家不妨來親身感受一下。Sunday Brunch是半自助形式,主菜有五款選擇,但其實Buffet檯的頭盤和甜品款式,已是相當的豐富,其中不乏誘人的海鮮,如阿拉斯加蟹腳、生蠔以及大蝦,難怪餐廳經常是fully booked。世界真細小,又遇到識人在那裡工作,並給我們送上香檳,為這頓午餐再添姿彩。雖然我不懂喝酒,但也不介意以香檳伴美食,假日要這樣才是享受。首輪的攻勢衝向海鮮,生蠔是澳洲產地,不很大隻,卻依然肥美,質感Creamy,我是吃了兩輪;大蝦亦是爽口,蝦頭帶有甘香的蝦羔,也不遜色;最吸引的必然是阿拉斯加蟹腳,啖啖肉,鮮甜到不得了,絕對是全日最出色的食物。再來,除了繼續吃蟹腳外,亦取了點沙律及cold cut回來。巴馬火腿咸香,與清甜的哈密瓜很夾,但火腿夾球狀的哈密瓜,吃起來不太方便;

再來,除了繼續吃蟹腳外,亦取了點沙律及cold cut回來。巴馬火腿咸香,與清甜的哈密瓜很夾,但火腿夾球狀的哈密瓜,吃起來不太方便;火雞肉夾芒果,又是很合拍的。還有那小碟貌似鵝肝的東西,是豬來的,味道有幾分似午餐肉。

聽朋友說鵝肝好吃,馬上又出去拿。有人喜歡有sauce的,貪其夠特別,而我則更愛煎過的,因為較香口。蟹餅也是脆口彈牙,有水準。

狂攻幾轉,已有少許飽,係時候上主菜了。吃過高水準的自助頭盤,對其主菜是滿有期望的。為了試到更多,那主菜的魚牛豬三款,大家分甘同味。鱈魚稍稍煮過了一點,肉質有些少韌,同埋帶有紅花粉炮製而成的醬汁,個人認為跟魚肉不太夾。

牛是像俄國牛柳絲的做法,肉質沒有太韌,但牛味欠奉,即使連埋洋蔥食,都唔吸引,我不懂欣賞。反而配角的意大利薯粒,煙韌得來又不失香口感覺,大家均讚不絕口。

是日的廚師精選係豬,為腰肉的部份,偏瘦,但較有肉香,而且也未有太韌,連同酸菜來吃,是三款之中最好的。但坦白而言,幾味主菜均沒有自助頭盤那樣吸引,實有少許失望。

甜品是重要,但甜的之前,還有一個不可或缺的環節,就是芝士了!Sainte Maure羊奶芝士,真的較羶;Brie平日吃得最多,味道親切;個人喜歡較挺身的Landle Weinkase及Vorarlberger,夾著餅乾來吃最美味。

由於已是十成飽,甜的只吃了三款。Crème Brulee的焦糖面脆卜卜,裡頭質感算滑,而且混入了紅莓的味道,蠻特別的;草莓蛋糕是有一股濃烈的草菸香,但底下的海綿蛋糕唔夠鬆軟;朱古力慕思則是軟滑香濃,合心意。

不知不覺又過了三小時,喝完杯香濃咖啡,要離開了!
2011-10-20 1258 浏览
亦師亦友的 E 請我吃飯.去哪? 傳說中的淺水灣餐廳,其實真名叫 "露台餐廳" The Verandah.進門前, 外面寫著, 三點開始有人包場.天花吊扇, 藤椅皮墊, 木窗框下白色小圓柱, 經典殖民地古色古香.打開 menu, 啊, 書到用時方恨少, 沒幾個字看得懂, 電影中窮小子進大酒店.勉強看懂 main course 第一選擇, 指著, 就這個吧.這裡是淺水灣, 不是旺角茶餐廳, 上菜的速度和態度滿 elegant.待應永遠在你右邊伺候, 絕不越位, 或急於收成.說回 main course, 端上桌, 揭開蓋, 羊架.羊架? 不是...... 嗎? 算了, 算了......羊也是我愛. 真的愛.切一切, 放進口, 肥瘦比例剛好, 嚼一嚼, 羶味慢滲, 是愛羊者喜歡的味度, 誤打誤撞.配菜亦精采.有花沒有葉的菜心, 看著猶疑, 吃了肯定.薯仔薄片, 吸好了醬汁, 一口一塊, 爽.鮮黃色, 狀似檸檬, 一吃, 原來是不知名小瓜.甜品 buffet 有水果和糕點.特別一點選金箔朱古力蛋糕, 想知道金箔是什麼味度嗎?真的吃不出來, 只有甜, 其他都沒有了.Peninsula styl
亦師亦友的 E 請我吃飯.
去哪?
傳說中的淺水灣餐廳,
其實真名叫 "露台餐廳" The Verandah.

進門前, 外面寫著, 三點開始有人包場.

待應永遠在你右邊伺候, 絕不越位, 或急於收成.

說回 main course, 端上桌, 揭開蓋, 羊架.

羊架? 不是...... 嗎? 算了, 算了......
羊也是我愛. 真的愛.

配菜亦精采.
有花沒有葉的菜心, 看著猶疑, 吃了肯定.
薯仔薄片, 吸好了醬汁, 一口一塊, 爽.
鮮黃色, 狀似檸檬, 一吃, 原來是不知名小瓜.

甜品 buffet 有水果和糕點.
特別一點選金箔朱古力蛋糕, 想知道金箔是什麼味度嗎?
真的吃不出來, 只有甜, 其他都沒有了.

Peninsula style 銀茶具陪襯下, 心理作用, 檸檬茶特香.

吃完, 在外面走走, 庭院在布置婚禮場地, 所以包場的是...... 啊, congratulations!
2011-10-20
2011-09-24 1342 浏览
停車場等位等左好耐 5pm先有位 之後是但啦 搭lift上到黎又居然無book都有位 咁就試下呢度啦 星期6 afternoon tea minimum 每人好似 $220... 唔記得左... 即係每人叫個 afternoon tea set~坐低左 係我最憎既皮凳 成日覺得係坐左好多年扁晒既皮 不過算啦 幾鍾意呢度 好有懷舊殖民地feel 而且好在坐0係窗隔離 有d景睇下 個set黎 lu 最高果層有唔可以無既 scone... 仲有 quiche.. 芝士條... waffle... 中間有芒果布甸 蛋糕仔 fruit tart.. strawberry mousse... 但係好地地做乜要加金箔 最憎...最底果層有 salmon.. 青瓜... 火腿... 老實講話好唔好食 咁實好食既抵唔抵食你地自己決定啦 黎得呢度食預左有1半係比個地段格局架啦 但係一邊嘆茶一邊食scone 天花個吊扇吹下涼風 由個維多利亞式木窗望出去個藍天碧海的確好happy! 辛苦返工5日 星期6下晝入黎舒服下真係唔錯!旋轉式懷舊樓梯 好多人影相 好難先影倒張無人既!題外話 近排睇個展覽 介紹以前香港酒

坐低左 係我最憎既皮凳 成日覺得係坐左好多年扁晒既皮

個set黎 lu
最底果層有 salmon.. 青瓜... 火腿...
老實講話好唔好食 咁實好食既

旋轉式懷舊樓梯 好多人影相 好難先影倒張無人既!
題外話 近排睇個展覽 介紹以前香港酒店既
建於1920年既淺水灣酒店0係1982年拆卸重建 呢座絕對係充滿集體回憶既酒店
睇返展覽d相 嘩 原來而家既The Verandah同當年既的確好似!!!

張凳唔會係古董凳呀嘛? 哈哈.....
2011-09-17
2011-07-15 1259 浏览
訂咗七點半,入黎坐係一枱生意人旁邊,講野勁大聲, 即刻要求調位, 侍者幫我地搬去另一邊, 有鋼琴聽又靜D, 舒服晒以前黎坐露台有D熱, 依家有冷氣舒服好多, 不過可能「就」外國人習慣既氣溫, 着長袖衫都覺凍, 六月黎都要着褸 因為唔飮酒,所以叫左無氣清水(一杯凍一杯熱)… 好開心呢度唔似一D「高級西餐」咁開樽EVIAN就收幾十蚊, 今次完全免「水費」麪包一籃,有五六種麪包,不過只有芝士做醬, 幾咸凱撒沙律配火腿,領班侍者會先問我地唔食d乜野再撈, 抵讚; 份量勁多兩個人都食唔晒, 有D飽添龍蝦濃湯,名不虛傳, 有新鮮龍蝦肉&雲吞,個人好鐘意, 不過朋友就唔鐘意咁杰傳統法國湯即係洋蔥濃湯加厚芝士, 煲到洋蔥都溶晒,另一「杰」作, 開始擔心食唔晒個餐 黑椒牛柳配千層薯片, 領班侍者會現場煮, 原來煮汁化既時間多過煎牛柳好多, 不過…呢個黑椒汁又係太杰, 而牛柳七成係熟左D,不過我朋友覺得幾好味,又唔會太韌, 都OK喇.. 千層薯片既味道就估唔到咁好,正過薯蓉 燒烤海鮮併盤 有燒大虎蝦,燒龍蝦,燒帶子,燒藍青口,燒三文魚 燒鱸魚等等..新鮮好味唔在講, 第一次一次過食咁多親海鮮,勁滿足, 鐘

麪包一籃,有五六種麪包,不過只有芝士做醬, 幾咸

龍蝦湯,名不虛傳, 有新鮮龍蝦肉&雲吞,個人好鐘意, 不過朋友就唔鐘意咁杰

傳統法國湯即係洋蔥湯加厚芝士, 煲到洋蔥都溶晒,另一「杰」作, 開始擔心食唔晒個餐

黑椒牛柳配千層薯片, 領班侍者會現場煮, 原來煮汁化既時間多過煎牛柳好多, 不過…呢個黑椒汁又係太, 而牛柳七成係熟左D,不過我朋友覺得幾好味,又唔會太韌, 都OK喇.. 千層薯片既味道就估唔到咁好,正過薯蓉
燒烤海鮮併盤 有燒大虎蝦,燒龍蝦,燒帶子,燒藍青口,燒三文魚 燒鱸魚等等..新鮮好味唔在講, 第一次一次過食咁多親海鮮,勁滿足, 鐘意海鮮既人必食
半島下午茶, 好香好醒神, 成枱銀器好有五星酒店FEEL, 視覺超滿足

法式小點心- 好精致, 不過太飽, 再食都有D勉強.. 都係打包好D
個晚鋼琴師彈左好多次生日歌,應該好多枱都係慶祝生日,攪到侍者都好忙

呢晚朋友訂左甜品幫自已慶祝生日, 幾個侍者捧出黎圍住我地唱生日歌再影相…有D唔慣, 可能啱女仔同小朋友多D, 哈

多謝小豬

2011-06-30
生日
  • 燒烤海鮮併盤
2011-07-03 1062 浏览
星期六放假少有的早起享受一頓輕鬆愉快的午餐。喜歡那裡的自然光再加上剛好的冷氣溫度,不像有些餐廳像雪櫃一樣冰冷。我們倆口子點了set lunch. S 先生點了一杯White Sangria 滲透了果香,不像一般只有酒味;我要了一杯strawberry+ 紅莓+石榴的果汁,純天然的味道,一點也不塑化^_^。set lunch 有appetiser buffet, 非常不錯,最愛雜菇沙律,還有美味的煙三文魚和prama ham。另外,set lunch 的前菜有我吃過最美味的煎鵝肝配清香的apple roll, 現在想起也刺激了我的口水分秘;接着是煙三文煙potato soup, 可能太多potato, 未吃主菜已經有點飽;main course 我選了snapper fillet 很鮮味,魚皮被焗得香香的,一點也不腥;S先生的,簡直十個讚,用了蟹味濃湯煮意粉,鮮味完全滲透入每條意粉,說是我吃過最美味的意粉一點也不誇張! Dessert buffet 每一款也很吸引,我和S 先生悉心砌了兩碟dessert 和水果拼盆,真的每一款也很美味,一點也不馬虎,不是得個甜字!最後當飽飽的時候,來一杯lemon tea 還加了新鮮的薄渮葉, 太滿足了!
2011-06-25
  • White Sangria
  • 煎鵝肝
  • 三文魚意粉
2011-06-22 830 浏览
一個月前訂枱,約11時半到,初時人不太多,後來全場滿座。頭盤和甜品是自助形式,加上一份主菜。自助形式的頭盤不錯,款式已足夠吃個痛快,有生蠔、蝦、蟹、海鮮、刺身、沙律、點心……和我最喜愛的煙三文魚值得推介的有龍蝦湯,味道濃郁,配上炒過的龍蝦肉,略帶甘味,一流!生蠔看似有黑邊,但算鮮甜。小碟食品精緻,好味!主菜一般,沒有特別驚喜。我選了魚,皮脆肉滑。父選了羊說不行,母選了牛說一般,味較淡。甜品沒有特別驚喜,糕點款式不太多。因為吃得太飽,沒有試班戟和雪糕,可惜!有果汁任飲(橙汁、西瓜汁和雜果汁),並有有酒味的類似西班牙特飲,其他酒類要另計。每位HK$558 + 10%三人結賬約HK$1,850勝在有三小時免費泊車。現場有樂隊演奏,但我們覺得很吵耳!如果拉奏舒情音樂會較好。
一個月前訂枱,約11時半到,初時人不太多,後來全場滿座。

頭盤和甜品是自助形式,加上一份主菜。

生蠔看似有黑邊,但算鮮甜。

小碟食品精緻,好味!

甜品沒有特別驚喜,糕點款式不太多。

因為吃得太飽,沒有試班戟和雪糕,可惜!

有果汁任飲(橙汁、西瓜汁和雜果汁
),並有有酒味的類似西班牙特飲
,其他酒類要另計。

每位HK$558 + 10%
三人結賬約HK$1,850

勝在有三小時免費泊車。

現場有樂隊演奏,但我們覺得很吵耳!

如果拉奏舒情音樂會較好。
2011-06-19
父亲节
  • 龍蝦湯
今日香港, 少有如此酒店餐廳, 唔係以華麗既裝潢, 誇張既排場, 普通既食物, 生硬既服務, 態度欠專業誠懇, 去招待客人. 一邊看海, 一邊聽音樂, 一邊飲酒, 一邊享受淺水灣酒店典雅, 悠美既環境, 專業誠懇既服務, 心思盡顯既菜式, ... ... 星期日, 應該係咁樣過既.
2011-04-24
母亲节
main course 之一
甜品又香又滑
復活兔, 好友善, 又風趣.
即做長通粉, 面粉味, 醬汁味, 極之好味.
原片鵝肝切成心型, 大小/火候合適, 配以甜品酒, 好好味.
店員對食物/煮法/酒水, 有專業知識, 同佢地交談, 得益不少.
  • 沙律
  • 花茶
  • 音樂
  • 環境.
2011-04-30 928 浏览
Too Bad 下星期日婷婷又要返工,所以今年都是預早慶祝母親節啦!Romance《淺水灣》一個懶洋洋的名字、《Love is a Many Splendoured Thing》與《傾城之戀》一幕幕經典的浪漫場景、近百年歷史的殖民地式建築、懷舊的吊扇、高雅的裝潢、半島一貫的細心服務、美國運通半島卡的折扣優惠。。。。。。全都是婷婷選擇《The Verandah》的種種原因。Reservations真的要預早訂位,特別是週末,因為這裡是熱門場地,有向海園景、高天花、長梯級、地方寬敞、豪華氣派,所以經常給人客包了場,舉行婚宴或私人派對。還有,餐廳逢星期一、二休息 (公眾假期除外),讓員工可以有 Double Day Off,幾好的安排呀!所以星期三、四打電話訂位應該是最適當。Dress Code一個月前婷婷透過半島 AE 卡熱線訂位,服務員細心溫馨的提示 Dress Code,原來這裡的服裝要求只需 Smart Casual,即是男士不可穿運動短褲或泳褲與涼鞋,其實這個年代,無論酒店、食肆的 Dress Code 普遍都變得很寬鬆,大家都習慣了 Dress Down,服裝大都以輕便優閒為主,

Romance
殖民地風味
Reservations
浪漫古典長樓梯
Dress Code
一個月前婷婷透過半島 AE 卡熱線訂位,服務員細心溫馨的提示 Dress Code,原來這裡的服裝要求只需 Smart Casual,即是男士不可穿運動短褲或泳褲與涼鞋,其實這個年代,無論酒店、食肆的 Dress Code 普遍都變得很寬鬆,大家都習慣了 Dress Down,服裝大都以輕便優閒為主,差不多等於零 Dress Code,難道真的會穿泳褲入酒店吃飯嗎?實在太過份了吧!不過可能因為附近有泳灘,假若泳客真的想要穿得輕鬆自由一點,其實亦可以改為選擇樓下富有東南亞風味的《Spices》,悉隨尊便。
簡單而清雅的 Setting
Cost
這一期《露台餐廳》的午餐是 HK$298 + 10% 兩道菜或 HK$338 + 10% 三道菜的 Antipasto Buffet Lunch,12nn - 2.30pm (Wednesday - Saturday) 公眾假期除外。用美國運通半島金卡有八五折優惠,連飲品加一,埋單每人大約三百四十元左右,論環境、氣氛、服務與食物質數,這個價錢算是物有所值的。
暖暖綿綿的麵包
Chinaware
餐具都是 The Repulse Bay 特有的,簡單而優雅。餐前麵包是暖暖的,柔軟綿綿又帶點 Chewy 的口感,十分好吃!
小小一杯雜菜湯也用 The Repulse Bay 專用的餐具盛載著
Antipasto
自助頭盆款色不算豐富,但勝在味道佳,食材新鮮,清清淡淡的冷盆沙律,十分健康。吃完頭盆,服務員便奉上雜菜湯,小小的一杯,開胃怡神。
婷婷至愛薯仔蛋沙律
媽媽的自助頭盆有煙三文魚
Main Course
自選主菜,婷婷選了 Parma Ham 長通粉,面頭那塊 Parma Ham 是 Crispy 的,切得如紙般薄薄,然後焗到香香脆脆,很有心思。媽媽點的是煎真鯛魚柳 (Snapper) 白汁泡泡,軟軟滑滑的,味道恰到好處。
Parma Ham 長通粉
Dessert
甜品也是自助形式,賣相一貫的精美,還有熱辣辣的傳統 Bread and Butter Pudding,不過婷婷與媽媽都不嗜甜,所以都以生果為主打, 大大盆的士多啤梨與菠蘿任吃,香甜美味,十分滿足!
鮮甜美味的餐後生果
大盆士多啤梨任吃唔嬲
精美甜品
Beverage
餐前的蕃茄汁,婷婷怕冷所以無加冰,酸味幫助開胃與消化。餐後我們照慣例點了 Decaf. Coffee (即脫除咖啡因的咖啡),配熱熱的鮮奶,香滑可口。婷婷對咖啡因敏感,但又喜歡咖啡的香味,在這裡飲 Decaf. Coffee 就可以最放心了,因為保證是歐盟認可的 99.9% Decaffeinated,而非國際標準的 97%,不用擔心飲完後會有心跳手震的風險。原來咖啡裡含有四百多種複雜的化學成份產生其獨有的芳香,要單單脫除咖啡裡的咖啡因,而要保留其餘原有的香氣,正正就是 Decaffeination 的難度與挑戰,婷婷實在感謝這項偉大的科研呀!
開胃蕃茄汁走冰
一向都十分欣賞半島英式的高雅禮儀與貼心服務,年輕俊朗的侍應們,親切的笑容,誠意的溝通,還會幽默說笑,技巧地詳細介紹餐單,完全掌握到每枱客人的餐膳進度,盡量滿足客人需要,不會怠慢但亦不會太打擾,如上賓般款待但又不失輕鬆自在的空間,簡直是前線服務的典範。

Like
喜歡這裡有渡假的閒情,逃離鬧市,輕鬆寫意。吃完飯還可出外走走,到處逛,週圍拍照,或到海灘漫步,優悠自在。

Disike
美中不足的是路途遙遠,乘搭公共交通工具的話要轉車,對於沒有駕車的人來說,舟車勞頓,不是一個可以常常來的地方,真可惜!

Video
溫馨浪漫的一餐,婷婷當然要用傻瓜 D-Cam 拍下美好的回憶啦!
2011-04-30
殖民地風味
大盆士多啤梨任吃唔嬲
浪漫古典長樓梯
2011-03-03 404 浏览
忙完一輪,難得有幾日假期,與其出外,不如留在香港悠閒下啦!BOOK左1點去到,侍應們很NICE,或者已將讀者之前所說的陋習改善了吧! 這裡的景觀一流,開了木窗,看著遠處的海的樹木,涼風輕拂,抬頭又見傾城之戀式的木風扇,心情也好起來!我們兩人各自ORDER 了3 COURSES 的SET LUNCH,我叫了一個三文魚意粉,他ORDER 了HONEY ROASTED HAM,平日不愛吃肉的他也大呼好味,而我的三文魚意粉則充滿香草味,入口CREMAY,好食到暈左!加上之前的自助式前菜,我們衰貪心,凱撒沙律啦,蟹鉗啦,煙三文魚啦,樣樣都超新鮮,於是吃了兩碟,結果到主菜時有點飽 而甜品方面,朱古力MOUSSEE和APPLE TART 都做得好好,黑森林就麻麻,或許因為廚師太容易對黑森林掉以輕心吧~羅宋湯用一個小杯子盛著,酸度恰到好處,又一個拍掌位。在WAITER 面前已讚了一次,在此讚多一次,希望你地繼續進步啦!!!(以下所寫價錢未計加一)
忙完一輪,難得有幾日假期,與其出外,不如留在香港悠閒下啦!

羅宋湯用一個小杯子盛著,酸度恰到好處,又一個拍掌位。

(以下所寫價錢未計加一)
2011-03-02
  • honey roasted ham
  • smoked salmon
2011-02-24 502 浏览
情人節的晚上到淺水灣的露台餐廳(The Verandah) ,享受燭光晚餐。這是我倆最常光顧的西餐廳之一,喜愛它幽靜典雅,晚上大燈盡熄,只餘洋燭照耀,情調浪漫;滿桌的銀器擦得閃亮。Eric點了杯香檳,而我就要了專為情人節而設計的Valentine's Mocktail,內含菠蘿汁、檸檬汁、薑汁等,味道怪異,而且還是微暖的。冷卻後比較好喝。上次平安夜在洲際The Steak House喝過的朋Cocktail也是不太美味(見 平安夜的燭光晚餐)。以後那些特地為節日而新發明的雞尾酒,還是不碰為妙。另外我們亦點了支紅酒。開胃小點先是 Amuse bouche. Tsarskaya oyster dressed with a cumin and papaya vinaigrette (法國生蠔配小茴香木瓜香醋汁)。生蠔配上帶些南亞風味的醬汁,頗為創新。接着頭盤 Charlotte of Ocean Trout and Yellow Fin Tuna, with dressing Crab in Piccolinos Chilli, Caper Berry, Gazpacho dressing

另外我們亦點了支紅酒

接着頭盤 Charlotte of Ocean Trout and Yellow Fin Tuna, with dressing Crab in Piccolinos Chilli, Caper Berry, Gazpacho dressing (鱒魚及黃鰭吞拿魚生,配蟹肉釀紅椒)。
廚師很貪心,希望把所有味道都放在碟子上。兩小堆魚生就有兩種醬料:蕃茄醬配豆、酸豆莓醬配青瓜;旁邊要有兩味魚籽醬及幾款香草,幾乎是七七四十九種味道變化。
Grilled Tournedos of Monk Fish wrapped in Pancetta. Braised Leek, Herb and Ricotta Gnocchi, White Truffle Oil Emulsion.

意大利煙肉包安康魚,配大葱、香草及小麫餃。

小麫餃極好,咬下去煙煙韌韌非常香口;西式煮大葱卻遠不及亞洲的各種煮法。
Wild Mushroom Soup, baked under a Thyme Puff Pastry.

酥皮蘑菇湯。

熱辣辣的既香且濃,酥皮也做得極鬆化。可惜吃到此時已飽了大半,濃膩的忌簾湯加上酥皮,實在無法吃得完呢!
Champagne Sorbet with Gold Leaf.

金葉香檳雪芭。
主菜二選一:Eric 選了牛仔肉(Dutch Veal with light mousseline potatoes, wilted green baby zucchini, morels and St. Emilion red wine sauce)。

我的主菜則是龍蝦與帶子(Boston Lobster and Scallops on asparagus risotto with wilted zucchini, black truffle, Chardonnay cream sauce)。
情人節的甜品當然是格外甜蜜,令人有戀愛感覺的朱古力不能不是重點。Chocolate Mousse Cake Croustillant glazed with Paradise ganache 的朱古力份量厚重,黏黏的朱古力慕絲包着輕微爽脆的餅乾,愛好朱古力的我是無任歡迎的。

另一橙酒梳乎里 Grand Marnier Souffle with Orange Creme Anglaise 更是無懈可擊!梳乎里做得很是鬆軟,吃在口中輕飄飄的若有若無,其他所有高級西餐廳望塵莫及。
最後的 Coffee or Tea with Petits Fours, 沒有用到以往的Monde朱古力,這些自製的甜點太甜,難吃得很,賣相也不佳。

希望各位都度過了浪漫美滿快樂的情人節。仍是單身的朋友們努力加油啊!
2011-02-14
情人节