2021-12-10 343 浏览
今日去咗銅鑼灣嘅利景酒店😋 同男朋友率先食個聖誕大餐🎇🎄 個名聽落就唔似係酒店會有嘅餐廳 不過入面嘅嘢都係多元化嘅😎 聖誕餐($999/2)主要都係西式為主🤙🏽🤙🏽 - #最好食嘅要放第一 聖誕樹朱古力蛋糕 賣相靚 而且好好食‼️😍😍 食落好濃朱古力味 超級濃郁 ‼️ 中間位置加埋莓果醬解下膩 忌廉又香滑✅😋 整體好精緻 朱古力迷會好鍾意🙌🏼🙌🏼☺️ - 海膽刺身 +三文魚子法包 海鮮塔好豐富🤙🏽 美國波士頓龍蝦 翡翠螺 加拿大青口 扇貝 花蟹😛 龍蝦好好食 多肉多膏又夠鮮😍👍🏼 其他海鮮就無咩特別 有D仲未解凍🥲 其實花蟹都鮮 但食得好狼狽 dating的話 男士要加油🤣 - 法國龍蝦湯伴香草蝦丸+麵包 個湯夠熱 而且勁濃💪🏼 龍蝦味好足 鮮味好出 仲有蝦丸 正😋 - 燒聖誕火雞 配煎火腿 椰菜仔 焦糖栗子 加上雞肝汁👍🏼 火雞肉量食落都幾多 好飽肚😂 不過較乾 冇咩調味 煙燻味都唔係好出 整體味道一般~ - - 📍陳家廚房(灣仔) 灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓
今日去咗銅鑼灣嘅利景酒店😋

不過較乾 冇咩調味 煙燻味都唔係好出
整體味道一般~

2021-12-09
試食活動
就黎又到聖誕節啦,唔知大家諗好去邊到食聖誕大餐未呢?🍴最近小編就見到灣仔既一間酒店推出左一個$999既2人聖誕嚐味晚餐,套餐都幾夠多嘢食,由海鮮塔、湯、主菜去到甜品同飲品都有,係時候約埋男女朋友/閨密一齊食慶祝聖誕啦✨_精選聖誕嚐味晩餐 💰原價 $999/2 ▪️飲食平台優惠 $799/2 (平日) $899/2 (公眾假期及前夕)🕰供應日期:11/12/2021-2/1/20221️⃣ 時令聖誕海鮮塔海鮮有花蟹、美國波士頓龍蝦、扇貝、鮮蝦、翡翠螺、青口,選擇種類都好多✨小編最愛龍蝦,食落爽甜彈牙👍🏻蝦頭仲有滿滿蝦膏,另外仲有煙三文魚沙律,食落幾開胃😉唯海膽不太新鮮,不夠鮮甜2️⃣湯餐湯係法國龍蝦湯伴香草蝦丸,飲落非常濃郁,配上蝦丸口感更加豐富🦐3️⃣主菜主菜有4款選擇🤤香煎鱸魚柳配蜜煎蕃茄,配上羅勒香葉及香草菓仁醬,鱸魚皮煎得香脆,魚肉嫩滑😍燒聖誕火雞配椰菜仔,焦糖粟子及雞肝汁,火雞肉質厚實香口,再配上甘香粟子,味道好夾有口感😊另外仲有威靈頓牛柳配黑菌汁/巴塔哥尼亞海蝦及藏紅花龍蝦汁煮扁意大利選擇🪵甜品最後一道菜就係聖誕樹頭蛋糕🍰賣相好靚打卡一流朱古力味道香濃不會太甜,配上莓類食落去更清新,另外套

_
精選聖誕嚐味晩餐 💰原價 $999/2
🕰供應日期:11/12/2021-2/1/2022

1️⃣ 時令聖誕海鮮塔

2️⃣湯

3️⃣主菜

🪵甜品
最後一道菜就係聖誕樹頭蛋糕🍰賣相好靚打卡一流朱古力味道香濃不會太甜,配上莓類食落去更清新,另外套餐仲包咗餐飲,為整餐畫上完美句號💜
2021-12-09 153 浏览
又到聖誕🎄又到聖誕🎅為免太多人食聖誕大餐,我哋就提前食先,啱啱食咗呢個聖誕🎄大餐,CP值超高🥰第一次嚟依間酒店,平時經過感覺好舊咁,估唔到間餐廳裝修得都唔錯喎,夠classic 又高貴,餐廳都幾大間,喺酒店地庫,座位空間感夠距離,坐得都幾舒服👌🎄精選聖誕嚐味晚餐 🎄原價$999/2 係飲食平台買$799/2 (平日);$899/2(公眾假期及前夕) 有加一聖誕大餐有啲乜:(1)時令聖誕海鮮塔:呢個海鮮塔用靚靚3層碟上,像足我喺巴黎食嘅seafood tower 嘅presentation,抵讚👍 突然好掛住巴黎添 🗼入面有乜:🎄🈶✔️-煙三文魚沙律(味道正常)-海膽刺身(份量都幾多,而且都好鮮甜)-波士頓龍蝦(好大隻,肉質唔錯夠實淨夠彈牙)-扇貝(鮮甜)-鮮蝦(夠新鮮又大隻)-翡翠螺 (ok)-加拿大青口(都大隻,肉質唔錯)-花蟹(好新鮮,好多膏)(2)soup:🎄法國龍蝦湯半香草蝦丸新鮮出爐法國麵包半橄欖油及呷醋(個湯都幾香濃,龍蝦味好足,好飲,配埋個手打香草蝦丸好好食,好特別)(3)Main有以下選擇:-燒聖誕火雞配椰菜仔焦糖栗子及雞肝汁(一般以為火雞肉好鞋,但係佢呢個做。到夠滑又唔
又到聖誕🎄又到聖誕🎅

🎄精選聖誕嚐味晚餐 🎄
有加一

聖誕大餐有啲乜:
(1)時令聖誕海鮮塔:

入面有乜:
🎄🈶✔️
-煙三文魚沙律(味道正常)
-海膽刺身(份量都幾多,而且都好鮮甜)
-波士頓龍蝦(好大隻,肉質唔錯夠實淨夠彈牙)
-扇貝(鮮甜)
-鮮蝦(夠新鮮又大隻)
-翡翠螺 (ok)
-加拿大青口(都大隻,肉質唔錯)
-花蟹(好新鮮,好多膏)

(2)soup:
🎄法國龍蝦湯半香草蝦丸
新鮮出爐法國麵包半橄欖油及呷醋

(3)Main有以下選擇:
-燒聖誕火雞配椰菜仔焦糖栗子及雞肝汁
(一般以為火雞肉好鞋,但係佢呢個做。到夠滑又唔鞋)

-巴塔歌莉亞海蝦及藏紅花龍蝦汁煮扁意大利粉
-香煎爐魚柳配蜜餞蕃茄
-Chef Special:威靈頓牛柳配黑菌汁(呢個好考廚師功夫,佢做得好唔錯,個皮又夠酥脆,牛肉又夠Juicy,好味)

(4)甜品
🎄聖誕樹頭餅
(呢個咁傳統嘅聖誕甜品,我以前好怕食,因為怕佢太甜,但佢呢個蛋糕做到又唔係太甜,佢個朱古力夠濃郁,食完個晚餐已經好飽,但係呢個cake好味到我全個食晒😋

(5)Coffee or Tea

如果諗住唔好咁貴,又有小小質素,呢間絕對80分以上👌
試食活動
依間位於銅鑼灣酒店底層,主打Fusion菜嘅餐廳,之前介紹過佢哋人氣5道菜牛makase,今次就到新推4道菜聖誕限定套餐🎅🏻 餐廳設計以中式元素為主,唔難見到啲中式掛畫,字句等;再滲透少量西式味道,例如採用左雲石枱,水晶吊燈。環境昏暗舒適,都幾浪漫-THE CHARTERHOUSE 精選聖誕嚐味晩餐 (原價$999/2 係飲食平台買$799/2 (平日);$899/2 (公眾假期及前夕)供應日期:11/12/2021-2/1/2022--SEAFOOD TOWER SET-•三文魚脆法包: 三文魚子作點綴,食落幾開胃•海膽刺身: 帶甘苦,唔太新鮮•美國波士頓龍蝦🦞:肉質爽彈,而且夠晒大隻•扇貝•鮮蝦•翡翠螺•加拿大青口•花蟹: 比較少係海鮮tower裏面見到佢嘅身影🤣 始終花蟹無乜肉,鮮味都欠奉*-SOUP-法國龍蝦湯伴香草蝦丸呢道菜算喺今晚亮點之一,湯底夠濃,龍蝦味好足夠,帶蝦膏嘅鮮味,仲有蝦丸,味道更加有層次!*-MAIN-燒聖誕火雞:配煎火腿,椰菜仔,焦糖栗子及雞肝汁。整過味道偏light,火雞肉都完全唔鞋口😬巴塔哥尼亞海蝦及藏紅花龍蝦汁煮扁意大利粉:個龍蝦汁偏淡味左少少,隱約可
供應日期:11/12/2021-2/1/2022
-SEAFOOD TOWER SET-
•三文魚脆法包: 三文魚子作點綴,食落幾開胃
•海膽刺身: 帶甘苦,唔太新鮮

•美國波士頓龍蝦🦞:肉質爽彈,而且夠晒大隻
•扇貝
•鮮蝦
•翡翠螺
•加拿大青口

-SOUP-
法國龍蝦湯伴香草蝦丸

-MAIN-

巴塔哥尼亞海蝦及藏紅花龍蝦汁煮扁意大利粉:個龍蝦汁偏淡味左少少,隱約可以嘗到蝦嘅鮮味。海蝦肉質爽彈,意粉裏面仲有唔少蝦肉,蔬菜絲,口感上不錯,但味道上未算十分出眾🦐

另外仲有威靈頓牛柳配黑菌汁/香煎鱸魚柳配蜜煎蕃茄 選擇
-DESSERT-
聖誕樹頭餅: 係木頭造型嘅朱古力捲蛋🪵 外面係薄薄嘅朱古力外層,內裏係朱古力忌廉配朱古力海綿蛋糕,中間位置仲添加左莓果去解一解膩。整過嘅朱古力味幾濃郁,忌廉香滑🍫 絕對係其中一個賣點

咖啡或茶 Coffee or Tea
2021-12-08 123 浏览
早兩日同好姊妹2個人去左銅鑼灣利景酒店嘅陳家廚房👯‍♀️,試左佢個聖誕節tea set,十分有驚喜!佢環境十分chill,座位夠闊又坐得舒服,裝飾帶中西合璧風格仲有個水晶吊燈,有古典既感覺!梳化位都好岩打卡😘Tea Set有曬鹹甜點,甜點有好可愛嘅薑餅人拖肥同埋好似聖誕樹嘅Cupcake,Cupcake係黑森林口味嫁😍 而鹹點方面,鮑魚撻有成粒鮑魚鋪面,有咬口又好味~ 我最中意既仲有巴馬火腿蘆筍酥,juicy得嚟又中和到火腿嘅鹹度!英式鬆餅都值得一讚,佢有原味同提子味,質感鬆化帶微濕,甜而不膩!聽待應講話係佢地餅房日日新鮮焗嫁,真係好食!但最後同朋友都係食唔哂,帶左反屋企,第二日用焗爐輕輕反熱都一樣咁好食呀!我係飲食平台網站預訂,好似會平少少,聖誕節同朋友不妨去試下!🎄 🎅🏼

2021-12-07
庆祝纪念
圣诞节
  • 巴馬火腿蘆筍酥
呢間餐廳我哋睇住佢出世,由佢一開始食嘅下午茶、盆菜同蛋糕我哋都試過晒,所以對佢特別有感情,今次就嚟食下佢嘅聖誕餐。.📍聖誕嚐味晚餐X’Max Dinner🔶時令聖誕海鮮塔成個海鮮塔用咗下午茶三層架嘅presentation,睇落好豐富。煙三文魚沙律:煙三文魚肥美🐟,配上三文魚子食落夠鹹香。海膽刺身:味道唔鮮,麻麻地🥺。花蟹:🦀蟹肉普普通通。美國龍蝦:每人半隻🦞,鮮甜飽滿,口感彈牙🙌🏻,仲要係爆曬膏😋,超班!半殼扇貝:原隻刺身級扇貝非常新鮮😍,肉質柔軟又鮮甜。鮮蝦配辣茄汁:唔算特別鮮味。翡翠螺:味道好淡唔特別。加拿大青口:青口有2款,藍青口雖然細粒啲但鮮味較突出。.🔸新鮮出爐法國麵包伴橄欖油及黑醋麵包鬆脆都唔錯。.🔸法國龍蝦湯伴香草蝦丸龍蝦湯味道濃郁🦞,最重要係個湯夠熱,飲落舒服。.🔸威靈頓牛柳配黑菌汁威靈頓牛柳個份量睇落都幾大,旁邊有好多配菜但全部特色都唔大。威靈頓牛柳外層酥皮焗得好酥脆,內層夾住大量蘑菇、pamara ham同牛柳。雖然蘑菇份量又多又香,加埋西班牙火腿嘅鹹香味道唔錯,但牛柳燒得比較熟🥩,食落老咗啲唔夠軟嫰,有啲失望😞。.🔸燒聖誕火雞配椰菜仔,焦糖栗子及雞肝汁火雞肉量🦃️

📍聖誕嚐味晚餐X’Max Dinner

🔶時令聖誕海鮮塔
煙三文魚沙律:煙三文魚肥美🐟,配上三文魚子食落夠鹹香。
海膽刺身:味道唔鮮,麻麻地🥺。
花蟹:🦀蟹肉普普通通。
半殼扇貝:原隻刺身級扇貝非常新鮮😍,肉質柔軟又鮮甜。
鮮蝦配辣茄汁:唔算特別鮮味。
翡翠螺:味道好淡唔特別。
加拿大青口:青口有2款,藍青口雖然細粒啲但鮮味較突出。

🔸新鮮出爐法國麵包伴橄欖油及黑醋
麵包鬆脆都唔錯。

🔸法國龍蝦湯伴香草蝦丸
龍蝦湯味道濃郁🦞,最重要係個湯夠熱,飲落舒服。

🔸威靈頓牛柳配黑菌汁

🔸燒聖誕火雞配椰菜仔,焦糖栗子及雞肝汁
火雞肉量🦃️都幾多,不過食落較乾又冇咩調味感覺有待改進。另外配有火腿🐖、椰菜仔,焦糖栗子🌰,整體味道唔係特別出色,可能點意粉🍝會好啲🙈。

🔸聖誕樹頭蛋糕
其實個蛋糕先至係呢個餐嘅主菜,唔單止賣相好靚而且味道都好好。食落好濃朱古力味🍫,加埋車厘子醬🍒其實就好似黑森林一樣。旁邊仲有好靚嘅唧花同埋配料,味道同賣相都夠晒精緻✨。

茶/咖啡

成個set除咗主菜之外其他都令人好滿意,基本上女仔唔食個主菜都已經飽咗,可以直接將個甜品當做main😌🍰相信成餐飯會更高分🤟🏻。我哋今日都將真實嘅感受直接講咗比餐廳聽,希望大家去到嘅時候已經改善咗啦!
2021-12-05 81 浏览
December is here and the holiday season officially begins, one of the best ways to celebrate the year-end holiday season is surely by gathering friends or family together for a memorable dinner.陳家廚房 is located in the basement of The Charterhouse Causeway Bay, a narrow marble staircase leads us to the main dining area, the decors of the space is mixed with western and oriental ornaments, matched by an Eastern-influenced fusion menu and a contemporary cocktail bar, making it a perfect place for yo
陳家廚房 is located in the basement of The Charterhouse Causeway Bay, a narrow marble staircase leads us to the main dining area, the decors of the space is mixed with western and oriental ornaments, matched by an Eastern-influenced fusion menu and a contemporary cocktail bar, making it a perfect place for you to eat, drink and hang out.

🎄X’mas Dinner Seafood Tower Set
Originally HK$999/2-person, advance on-line bookings via social media website, get a special price of HK$799/2-person on weekdays, HK$899/2-person on Public Holidays and Public Holiday Eves. (+10% service charge)

▶️Smoked Salmon Canapés/Sea Urchin
Smoked  Salmon  Canapés

Started our X’mas feast with these appealing, flavour-packed appetisers, smoked salmon canapés and sea urchin.
Sea  Urchin

▶️Seafood Tower
Seafood  Tower

A grand three-tiered seafood tower features a wide assortment of fresh seafood that includes: a whole Boston Lobster, 2 Flower Crabs, 2 Scallop with Shell, 6 Fresh Prawn with Spicy Tomato Sauce, 4 Jade Whelk and 4 Canadian Black Mussels.

▶️Soup with Bread
Lobster  Bisque

After the cold dishes, followed by a heartwarming Lobster Bisque with Shrimp Dumpling and freshly baked bread served with olive oil and balsamic vinegar.
Bread

▶️Pan Fried Striped Sea Bass
Pan  Fried  Striped  Sea  Bass

The sea bass was pan fried beautifully with a layer of golden crispy skin, providing a delightful contrast to the buttery flaky flesh. Served with Candied Tomato, crispy Brazil and mashed potatoes alongside.

▶️Linguine with Patagonia Sea Prawn
Linguine  with  Patagonia  Sea  Prawn

The plump juicy Patagonia sea prawns were mixed with the al dente linguine and served with the rich, aromatic sauce made with saffron and crustaceans.

▶️Dessert
Christmas  Log  Cake

Complete our Christmas feast even sweeter with this classic festive dessert - Christmas Log Cake. This sweet treat is something you won’t want to miss out!

▶️Coffee
Coffee

It’s always good to have a cup of coffee after a great meal.

Smoked  Salmon  Canapés
Sea  Urchin
Lobster  Bisque
Bread
Christmas  Log  Cake
Coffee
2021-11-28 127 浏览
放假又係周圍搵嘢食嘅時候。難得揾到一間又靜又好食嘅afternoon tea , 仲要3xx 兩位咁平係邊到揾呀鬆餅咸點。甜點都唔差服務態度又好星期日唔多人。同朋友傾計一流啦又唔會坐到好迫。最重要係坐得舒服幾值得一試唔好以為冇5 星級酒店就會冇水準。真心值得一試
鬆餅
咸點。甜點都唔差
服務態度又好
星期日唔多人。同朋友傾計一流啦
又唔會坐到好迫。最重要係坐得舒服
幾值得一試
唔好以為冇5 星級酒店就會冇水準。真心值得一試
銅鑼灣利景酒店推出中西合璧「半自助lunch set」,日日有供應,lunch時段為12:00nn – 2:30pm💕👻,一齊睇下11月有咩食啦!🤩-Lunch set附送餐湯+餐包+任食自助沙律吧-1️⃣「炸軟殼蟹·溫泉蛋·蟹籽·牛肉漢堡包🍔($219)」呢款超足料😍,炸軟殼蟹大隻又香口🦀,牛肉都唔錯,不過溫泉蛋就少少失色,唔夠流心🤣~Hamburger with deep-fried soft shell crab, onsen tamago, and crab roe 👍🏻-2️⃣「烤美國肉眼扒配時蔬及芝士忌廉焗薯,紅酒汁🍷🥩($239)」真心唔錯‼️叫左五成熟,夠嫩夠juicy,btw雖然錯重點,但芝士忌廉焗薯超香超好食🧀🙉🤪~Grilled U.S. rib eye and seasonal vegetables with gratin potato, red wine jus👍🏻-3️⃣「點心拼盤🍱($169)」一人點心好得意,當中魚翅灌湯餃較出色!配米通食好過癮🤣~Dim sum platter -4️⃣「是日蛋糕:巴斯克焦香蛋糕🍰(+$39)」呢個如果大家個肚有quota,一定要加❤️,好
Lunch set附送餐湯+餐包+任食自助沙律吧
1️⃣「炸軟殼蟹·溫泉蛋·蟹籽·牛肉漢堡包🍔($219)」
3️⃣「點心拼盤🍱($169)」
4️⃣「是日蛋糕:巴斯克焦香蛋糕🍰(+$39)」
呢個如果大家個肚有quota,一定要加❤️,好抵食,同埋食到芝士味同焦香味😈~Daily dessert: basque burnt cheesecake topped with cream and fruits
烤美國肉眼扒配時蔬及芝士忌廉焗薯,紅酒汁
烤美國肉眼扒配時蔬及芝士忌廉焗薯,紅酒汁
2021-11-09 168 浏览
6 號生日同家人去食那個Omakase 牛の廚師發辦, 每位五百幾,原本都沒有所謂。睇網上review 寫到幾好,但親身到又感到不太理想。1. 環境, 以前是酒店 地牢吧餐廳 環境都大錯。2.服務, 客小自然人手少,星期六晚七點得三份一枱客, 唔計酒巴那位,基本上得兩個職員做佢哋死 已經盡力但我希望可以快。3.食物,a. 原本有幾大祈望,但食物到後又有落差,,樣就跟網上圖差不多,但湯不是湯,是用米水煮出來(似粥), 但又淡而無味,要問職員攞調味料。b. 伴菜少基本上只得火箭菜,而且比較乾身, 有沒有dressing.c. 網燒和牛反而用啲火箭菜承托,但又不是可以直接食用, 與其浪浪費蔬菜 不如用其他嘢承托。d. 薯條雖然是無限追加,但人手小容易出錯。 宣傳話有醬料選擇,但結果得兩種。 執得番茄醬同沙律醬。基本上短期不會再去。
1. 環境, 以前是酒店 地牢吧餐廳 環境都大錯。
3.食物,

基本上短期不會再去。
位於銅鑼灣利景酒店入面一間帶中西合璧風格嘅餐廳,環境闊落,有大大個酒吧area外,仲有唔少中式嘅掛畫配襯住華麗嘅水晶吊燈,優雅脫俗,帶點古典嘅氣氛🪟 依個Menu嘅賣點當然唔少得可以一次過試唔同國家同部位嘅牛,仲有任食配上6款醬汁嘅薯條!分分鐘唔記得左嚟食牛嘅且的🤣-任食薯條🍟薯條係幼身個隻,即叫即炸夠熱辣辣,上手都唔會過油!最有睇頭係一次過配搭6款醬汁: 蜂蜜芥末醬﹑美式煙燻蕃茄醬﹑黑松露蛋黃醬﹑是拉差辣酱﹑辣味千島醬及川味蛋黄醬😍 超級推介川味蛋黄,帶中式香料味加上有種令舌頭刺刺痛痛嘅刺激感~ 咁多醬汁選擇瘋狂encore薯條都唔會厭🤣 超級邪惡*日式生牛肉他他🐃餐廳選取澳洲牛冀板,口感軟淋鮮嫩。配以蛋黃食落更加香滑😎 一旁會配上酸瓜粒,芝麻,蔥粒調味,味道更加有層次。*米漿湯米味香濃,入面有啲粟米粒,但整體都幾清淡,不是🍔杯茶*澳洲安格斯封門牛柳位於牛橫隔膜中的嫩肉,所以入口軟滑,肉味同時出眾,而且脂肪分佈均衡,咬落保留充分肉汁😋 一旁嘅泡菜絕對有開胃解膩嘅作用~*日式炭爐x廚師發辦牛肉部位同產地會有所唔同,而當日就有機會試到 韓國橫城 1++級韓牛 ,澳洲肉眼 以及 美國牛肩肉
任食薯條🍟

日式生牛肉他他🐃

米漿湯
米味香濃,入面有啲粟米粒,但整體都幾清淡,不是🍔杯茶

澳洲安格斯封門牛柳

日式炭爐x廚師發辦
牛肉部位同產地會有所唔同,而當日就有機會試到 韓國橫城 1++級韓牛 ,澳洲肉眼 以及 美國牛肩肉♥️
而今次同薯條一樣配搭6款調料:黑松露海鹽、迷迭香海鹽、美國蒜頭海鹽,夏威夷黑海鹽,喜馬拉雅鹽 & 挪威煙燻鹽!實行將牛肉嘅鮮味大大提升✨
大愛 1++級韓牛,比起日本牛油脂感冇咁重,肉質幼嫩,加上用炭爐燒過添加了陣陣炭香🔥

青檸雪葩🍨
紅、白、意大利氣泡酒 Free Flow無限暢飲
當日飲嘅紅白酒都係來自Laurent Miquel Pere et Fils 依個品牌。白酒分別係2019 Sauvignon Blanc & Chardonnay. 紅酒則係Merlot & Cabernet Sauvignon。味道大眾化,飲落整體幾舒服易入口,free flow而言算係幾高質🍷
2021-11-04 1216 浏览
上網見到togetda做緊陳家廚【STEAKINESS】五道菜🥩牛の廚師發辦嘅優惠,當中可以細嚐美,日靚牛+任食🍟薯條配6款秘製醬料!仲有得玩日式炭爐燒肉,好吸引😍📍呢間餐廳位於銅鑼灣利景酒店入面,一入餐廳門口就見到一個酒吧,餐廳掛咗些少中式掛畫配襯住華麗嘅水晶吊燈,優雅脫俗中帶點古典嘅氣氛,非常舒服👩‍🍳五道菜🥩牛の廚師發辦+任食🍟 $4991️⃣日式生牛肉他他選用澳洲牛冀板製成他他,口感軟淋鮮嫩,配埋蛋黃食落更加香滑,亦可以配上酸瓜粒及蔥粒一齊食,味道更有層次😛2️⃣日式蜆肉魚湯魚湯經過2小時熬製成奶白色!飲落好creamy,鮮甜冇腥味👍🏻入面仲有好多蜆肉!加些少嘅黑椒粒,可以令味道更好😋3️⃣任食🍟薯條新鮮即炸,配埋6款秘製醬料,包括蜂蜜芥末醬,美式煙燻蕃茄醬,黑松露蛋黃醬,是拉差辣醬醬,辣味千島醬及川味蛋黃醬,我最鐘意黑松露蛋黃醬,非常香😍超好食😋我地食咗兩大碟😂😂4️⃣美國SRF和牛肩肉伴沙律外焦內嫩,食落肉質非常嫩滑,牛味較為一般,配埋芝麻醬,可以將肉嘅味道提升一個層次,幾好食😋5️⃣是日廚師精選3款牛肉x日式炭爐燒肉🔥3款精選牛肉分別係🇯🇵鹿兒島西(Striploin),🇺🇸肋眼(Rib E

👩‍🍳五道菜🥩牛の廚師發辦+任食🍟 $499

1️⃣日式生牛肉他他

2️⃣日式蜆肉魚湯

3️⃣任食🍟

4️⃣美國SRF和牛肩肉伴沙律

5️⃣是日廚師精選3款牛肉x日式炭爐燒肉🔥
3款精選牛肉分別係🇯🇵鹿兒島西(Striploin),🇺🇸肋眼(Rib Eye)同埋🇺🇸後腿肉(Round)🤩當中最鍾意Striploin,油脂非常充足,燒完充滿牛香味,口感嫩滑,非常好味😋Rib Eye同Round就相對冇咩油脂,偏瘦有些少咬口!
呢個燒肉仲配咗個好靚嘅鹽盒!入面有六款鹽,我就最鐘意西班牙黑松露海鹽同埋夏威夷黑海鹽,好正呀😍😋同埋個炭爐都好好玩,d肉燒完真係有炭香味😍好鐘意💜

6️⃣自家製青檸雪葩
食落非常Fresh,同平時食開嘅雪葩有少少唔同,有少少似雪葩加雪糕嘅口感,非常解膩,稍嫌酸咗少少!

7️⃣Prince de Richemont Blanc de blancs Brut NV $328(原價)
來自法國嘅汽氣,味道淡淡地,都幾好飲🥂8pm前有7折,都算抵飲!每位+$199仲可以無限暢飲紅白酒,因為唔想飲太多,就散叫咗枝算😛

💁🏼‍♀️整體食物相當高質😋👍🏻好食又好玩,非常滿意😍餐廳雖然唔算新 ,但用餐環境都幾舒服,啱曬慢慢食,傾下計🥂職員服務都唔錯~值得一試❤️
2021-10-31
庆祝纪念
生日
  • 五道菜🥩牛の廚師發辦
2021-11-02 683 浏览
因為以前有subscribe 利景酒店既資訊 所以收到email得知佢地地庫間bar 已改為陳家廚房 本來都無諗住試 但係比佢地既package吸引到 HKD499包一晚房同晚餐 咁就一於黎探個究竟一入到去只得我地枱客 及有兩位客人在試酒 環境滲透出低調奢華感 燈光好柔和 氣氛浪漫 實屬意外驚喜 然後店員好快就上左餐包比我地 入面有啲碎堅果 散發陣陣香氣當日既menu有薄切三文魚配牛油梨他他、日本柚子鹽及青檸欖油- 三文魚厚切 牛油果醬好creamy唔錯!法式芝士酥皮焗洋蔥湯- 酥皮焗得金黃酥脆 唔會過火 洋蔥湯偏甜 十分足料海膽芝士醬忌廉意大利粉- 全日最期待 佢係好好食既芝士忌廉意粉 但完全沒有海膽味道 有點可惜紅酒燴澳洲牛面頰配黑松露薯蓉- 和牛好軟腍 紅酒味道亦都有滲入牛肉入面 黑松露薯蓉十分重黑松露味道 薯蓉調味做得好好紐約窩夫配雪糕- 甜品上左一個朱古力窩夫 另外一人一杯haagendaz雪糕 同幻想既味道一模一樣總括黎講係一個好好既用餐體驗 但對於一個唔食生三文魚 一個唔食洋蔥黎講 如果餐廳能作出安排會更好

然後店員好快就上左餐包比我地 入面有啲碎堅果 散發陣陣香氣

當日既menu有

唔錯!

daz雪糕 同幻想既味道一模一樣

2021-04-22
2021-10-31 137 浏览
牛魔王一定不能錯過的omakase 🐂 主打五道菜,比你試哂多款來自不同國家的上等牛肉。位於利景酒店內,環境都好舒服!togetda 訂座仲有優惠添!生牛肉他他,上碟的份量驚人。牛肉他他不用多調味,加入酸瓜和花生增加不同口感。第二道的菜的封門柳脂肪少肉味又重,令人食指大動。周打蜆湯也不遜色。到第四道的炭火烤肉其實有少少飽的感覺🙂今日的精選靚牛肉分別有美國肉眼、比利時西冷、英國牛小排,用以環保備長炭燒烤,燒到咁上下可以加埋海鹽,餐廳提供的海鹽已經有多達六七款選擇。我最喜歡煙燻海鹽!另外餐廳的炸薯條都係free flow,有多達六款醬汁,分別是士拉差辣醬、辣千島醬、煙燻蕃茄醬、黑松露醬、蜜糖芥末和川味白汁,真係各有特色😍最特別的係川味白汁,少少麻辣同個驚喜的中西 fushion! 如果想free flow埋紅白氣酒🍷🥂加多$199/位就可以😬謝謝店員親切的招待👦🏻服務態度好好呀!要讚你

第二道的菜的封門柳脂肪少肉味又重,令人食指大動。
周打蜆湯也不遜色。

謝謝店員親切的招待👦🏻服務態度好好呀!要讚你
2021-10-28 152 浏览
一間裝潢西式嘅餐廳有個好中式嘅名字「陳家廚房」😆早餐時間大部分係staycation 客,不過餐廳內唔算多人,環境係幾靜幾舒服嘅。▫️皇牌奄列餐 (HKD168) - 波士頓龍蝦、蟹肉奄列配車厘茄、洋蔥炒瑞士馬鈴薯▫️健康早餐(HKD88) - 牛奶燕麥皮配煙三文魚沙律、 黑麥包多士,酸忌廉及牛油果醬。喺酒店餐廳好少見到咁大份早餐😆用料普普通通味道不過不失。健康早餐嘅多士係用蒜蓉包😔😔講真唔係個個都食蒜蓉嘛。奄列餐嘅波士頓龍蝦份量好少,我唔多覺有蟹肉喎,奄列真係好大件,鍾意食蛋嘅人應該會幾滿意😂😂選擇都幾大眾化,奄列、水煮蛋、三文治、全日早餐,連粥炒麵都有。每份套餐包一杯橙汁、咖啡或茶

每份套餐包一杯橙汁、咖啡或茶
早餐