2023-04-17 130 浏览
要享受一頓悠閒又舒適嘅下午茶, 銅鑼灣利景酒店陳家廚房確是一個值得推介嘅好地方, 雖是中式店名, 餐廳洋溢雅緻歐洲色彩和裝飾, 中西風格融合。下午茶套餐也是中西合璧, 別具特色。先來2杯意大利汽酒, 清新芳香。英式烘鬆餅熱辣鬆化, 加上牛油和自家製士多啤梨醬, 清甜果香又滑溜。上層有數款西式甜品, 熱情果芝士餅, 荔枝玫瑰慕士蛋糕, 外形和味道皆討好。下層則以中式鹹點為主, 鮑魚撻, 蝦多士, 三文魚牛油果他他, 牛肉薯仔餅和炸墨魚餅等, 當中以蝦多士最為美味, 香脆多士上鋪滿細粒芝蔴, 蝦肉鮮甜, 吃起來尤為香口。配以一壺紅莓紅茶, 香濃紅茶夾著陣陣紅莓芳香, 喝起來份外怡神。

下午茶套餐也是中西合璧, 別具特色。

2023-01-28 521 浏览
Had set lunch with colleague yesterday. overall, is just normal...no special surprise. strangely they do not give western food selection anymore, but coffee/tea and western dessert (extra $45 which is actually very good value for drink & dessert). suggest that they give 2 choices of western food out of the 8 items. Napoleon cake is very good and special with beautiful presentation🌸🌸🌸🌸🌸. suggest they cut a bigger portion of cake for our greedy mouths 💞😋😋😋😋😋😋❣️❣️❣️❣️ Quality of tea and coffee needs to be improved. can they also serve HK style tea?
earl grey cheesecake and Napoleon cake
2023-01-27
2023-01-26 369 浏览
第一次到訪,見裝修挺有特色,牆上掛著的有中國和西洋畫,梳化上咕臣套設計也有中式繡花和西洋刺繡,天花掛了數棧別緻的水晶燈,結合起來和諧配襯,大廳中間還安裝了裝飾用的樹,增添生氣。雖然餐廳位置在地庫,沒有窗,但感覺舒適,一點都不侷促。我們點的是二人下午茶套餐,除了英式鬆餅,其他甜鹹點都放在一個鳥籠造型的點心層架中,看來十分可愛。各款甜鹹點味道都不錯,我尤其喜歡蝦多士,剛剛新鮮製作,十分鬆脆惹味。飲品選擇也不少,蜜桃百香果紅茶有帶酸的清甜,散發陣陣果香,非常適合女生。茶具的設計也有復古味,與餐廳的裝修風格配搭得很好。套餐還送兩杯汽酒,感覺超值。
下午茶
398/2 位 下午茶,同朋友食完之後好有驚喜,以前食下午茶鹹點通常係三文治 同 西式鹹點, 今次呢個 tea 係中西合璧,有鮑魚撻,蝦多士 甜點同鹹點都做得好好,仲要送埋兩杯香檳,呢個價錢真係好少地方搵到鹹點同埋甜點嘅份量係各一半,我個人比較鍾意食鹹點多啲,所以今次的鹹甜比例啱啱好特別個蝦多士好香脆,出面都好少地方整得好食,scone 仲要有四件,不過味道就比較普通,但勝在份量多!環境都好靚,服務態度好,臨走之前經理仲走過來問我哋啲嘢啱唔啱食,平日人流就比較少,適合同朋友靜靜地傾偈,有機會會再去😍

• 蝦多士
  • 鮑魚撻
2022-12-17 397 浏览
係個寧靜又舒適既環境同好朋友邊飲sparkling wine 邊享受食物同傾計,係件人生幸福事💖我同朋友都都是#scone愛好者 所以都有滿滿嘅期待🥰幸好沒有令我地失望scone 唔會乾,入面都幾moist ,牛油味重,但可惜士多啤梨醬好平淡無咩層次,butter cream 有少少粗唔夠smooth .但鹹點係有驚喜好食❤️💖蝦多士未食已經好香,香脆,好有童年嘅回憶,芝麻量多,但係多士太多油,所以容易有肥膩感。椰香墨魚餅係我最鐘意(請原諒我這個海鮮控🙈)爽口彈牙爽口配上淡淡嘅椰子味,令到墨魚餅更加帶甜味。❤️鮑魚撻撻皮鬆化,鮑魚略嫌細隻🙈但味道不錯啊。❤️甜點我最喜歡係荔枝玫瑰紅莓泡芙第一啖玫瑰味好重,之後荔枝味就會慢慢出嚟,layer 幾好,after taste 又有少少唔同,mousse 好輕身細滑,就算好飽我都食哂😂💖特濃朱古力泡芙我一路食一路同我朋友講好好味❣️朱古力味真係好濃唔會係死甜,泡芙輕身,同個朱古力cream一齊食真係無敵🥰

我同朋友都都是#scone愛好者
所以都有滿滿嘅期待🥰

幸好沒有令我地失望

但鹹點係有驚喜好食❤️

❤️鮑魚撻
撻皮鬆化,鮑魚略嫌細隻🙈但味道不錯啊。

❤️甜點我最喜歡係荔枝玫瑰紅莓泡芙

💖特濃朱古力泡芙
我一路食一路同我朋友講好好味❣️
2022-12-05 689 浏览
朋友生日,我地選擇左黎呢間位於利景酒店地庫「陳家廚房」,因為之前試過覺得唔錯,但都隔左一排無黎,所以今次就叫埋朋友黎試下,睇下keep 唔keep 到個水準。一去到環境清幽,裝潢帶點中國風,幾特別,而且餐廳最好係提供唔少梳化位,絕對可以舒舒咁坐係度同朋友傾下計。一坐底餐廳職員先會放底2 杯熱茶,甘甘地又甜甜地既(唔知係咩茶),但味道唔錯。Lunch Menu 有6 款選擇(價錢HK$98起),每款都會跟2 款前菜同埋湯,另外可加錢配咖啡、茶或蛋糕。Order 左花雕醉雞湯米線(HK$98),餐廳職員一送上黎已經覺得個餐廳好有心思,前菜細細碟,連個擺盤都切合餐廳中國風既環境。2 款前菜都是開胃前菜,我特別鍾意酸蘿蔔,夠酸得黎又爽口。是日湯品既南瓜中湯都不得不讚,很足料,而且飲落去不像街外帶有味精的湯。去到主菜「花雕醉雞湯米線」,份量很充足,湯底一口喝下去是熱騰騰的,花雕味道的配搭剛好,不會太濃也不會搶去湯底本身的味。雞是無骨的而且十分嫩滑,件數也多,再加埋其他配菜如木耳,杞子等等,滿滿的一碗吃完覺得大滿足!以呢個價錢可以食到咁高質米線,真係值回票價。因為係同朋友慶祝生日,所以我地再ord

花雕醉雞湯米線

因為係同朋友慶祝生日,所以我地再order 蛋糕同飲品(另加HK$43)既時候餐廳已經準備好生日牌,切牌既款式係餐廳當天指定的,每天不同款式。今日呢款係Basque burnt cheesecake,芝士味香濃,食落去比起以前吃過的有點不同,呢度的芝士口感軟軟滑滑的,以往吃的都比較硬身,食完滿芝士香,相比起來我更喜歡這裡的口味。
巴斯克蛋糕

總括來講今次呢一餐絕對絕對值得介,無論食物,環境,價錢都好有驚喜,而且餐廳職員態度亦都好好,朋友都好滿意。
2022-11-29
庆祝纪念
生日
花雕醉雞湯米線
巴斯克蛋糕
  • Basque burnt cheesecake
銅鑼灣利景酒店嘅陳家廚房🏨好耐之前已經食過其實一直覺得食物唔錯但可能地點問題唔多人知最近佢地更新咗個中西合璧嘅下午茶Tea set🫖 $398 /兩位可以食足2個半鐘,即時拉埋同妹妹嚟試下😆🤘🏻.10款食物,5款鹹5款甜,仲包咖啡/茶☕️同2杯意大利汽酒🥂我哋一致認為甜點出色啲😍荔枝紅莓慕絲蛋糕係當日嘅MVP💕粉紅色朱古力外層超靚,中間有粒荔枝果肉同紅莓醬,mousses幼滑仲有陣荔枝嘅清香。熱情果芝士杯都好正,好似食緊解構版嘅cheese cake咁🍰芝士味勁香加上酸酸甜甜嘅熱情果好好食💛scones有2款口味,口感唔會好乾,香之餘又大件,配埋自家製嘅士多啤梨醬真係唔錯🍓。唯一係馬卡龍外層口感唔夠脆,比較糊口。.鹹點較多炸物,味道唔錯,墨魚餅同蝦多士都幾彈牙只係油咗少少。他他麻麻地,其他正常發揮。.飲品揀咗Mocha同Cappuccino☕️,另外仲包咗2杯意大利汽酒🥂,人均$200真係超抵食!❤️‍🔥.🔸鮑魚撻🔸三文魚牛油果他他🔸懐舊港式蝦多士🔸祕製香煎牛肉薯仔餅🔸椰香炸墨魚餅🔹傳統英式鬆餅(原味/提子味)🔹熱情果芝士杯🔹荔枝玫瑰紅莓慕絲蛋糕🔹特濃朱古力泡芙🔹馬卡龍

銅鑼灣利景酒店嘅陳家廚房🏨好耐之前已經食過
其實一直覺得食物唔錯但可能地點問題唔多人知
最近佢地更新咗個中西合璧嘅下午茶Tea set🫖

🔸鮑魚撻
🔸三文魚牛油果他他
🔸懐舊港式蝦多士
🔸祕製香煎牛肉薯仔餅
🔸椰香炸墨魚餅
🔹傳統英式鬆餅(原味/提子味)
🔹熱情果芝士杯
🔹荔枝玫瑰紅莓慕絲蛋糕
🔹特濃朱古力泡芙
🔹馬卡龍
早排收到餐廳推廣電話話餐廳重開了, 轉型做中菜叫陳家廚房, 午餐$98起, 今日lunch約埋同事去試吓!Menu選擇都ok有6-7個items, 最平$98最貴$138有個餐叫龍哥話事, 咁搞笑! 一問之下原來係廚師發板, 中式omakase😂😂, 今日係大千蝦配花膠豆腐, 又幾特別, 好, 就試吓啦! 大千蝦係煲仔上, 酸酸地少少辣幾惹味, 花膠算大塊但味道偏鹹, 另外有兩款前菜, 有醃蘿蔔, 偏酸但我鍾意🤭手撕雞, 不過不失, 仲有它火湯同白飯, 個湯不得了😆西洋菜湯👍🏾真心唔覺得有落味精, 好濃好夠味! 呢位龍哥應該有啲料到🤔又前菜又湯又有兩款主菜, $138酒店餐廳lunch其實好抵食, 同事order左$98 花雕藥膳雞湯米線都讚不絕口, 唔使十分鐘已經將成碗米湯連湯落左肚😂有冇咁餓呀😵之後我地都加左$43要左凍檸檬茶同甜品, 不可不提個甜品, 原來係拿玻倫cake, size好大件而且唔甜又新鮮, 好鬆脆, 入面D custard好多好足料, 記得Toxy Wxxg 個拿玻倫係我食過最好食的, 但係我, 今日之後或者可能maybe, probably 已經轉軚🤣🤣 wa
waiter話佢地餐廳出品嘅蛋糕好受歡迎, 上網order生日蛋糕會有discount , 原個1.5磅拿玻倫都係$3xx😮又係抵!
今日好似發現新大陸咁, lunch後要捧住個肚走添!講真, 餐廳價錢非常合理之餘份量亦大, 下次會再嚟try try其他item!

P.S 餐廳serve的茶叫做苦蕎茶, 味道唔錯好特別, 同埋可以降三高, 不過唔知要飲幾杯先降到😝

龍哥原來係大廚👍🏾酒店老細原來姓陳🤭

• 龍哥話事
  • 拿玻倫
  • 花雕醉雞湯米線
相信大家都記得我好愛吃下午茶🫶🏻,每當有新下午茶主題推出,我都會想去試一試🙋🏻‍♀️!!! 可惜時間有限,胃口有限,所以我會再去吃的餐廳,當然有點質素囉😏~ 而🇭🇰利景酒店的陳家廚房✨,我已經到訪多次,但依然想再訪呀。除了因為食物不錯、環境舒適、價錢合理、服務也好,也因為餐廳的英式鬆餅🧇實在是太好吃🥹,令我久久不能忘懷呀🤣~「 ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ🫖$398/2人 」 全新的下午茶,換上全新層𣕧,打卡一流💕! 包含5款鹹點、4款甜點、每人2塊鬆餅 和 氣泡酒🥂,與姊妹們談天說地就最適合囉~ 鹹點有 鮑魚撻、三文魚牛油果他他、懷舊港式蝦多士、秘製香煎牛肉薯餅 和 椰香炸墨魚餅。 鮑魚熬煮入味,撻底甘香鬆化😚。墨魚餅🦑內𥚃有流心芝士,好有驚喜。當中我最愛香脆可口的蝦多士,超級好吃的~ 甜點有 熱情果芝士餅、荔枝玫瑰紅莓慕絲蛋糕、特濃朱古力泡芙 和 馬卡龍💜。 甜品賣相不錯,全部都不會過甜。我最愛熱情果芝士餅😍,酸甜並中,而且口感豐富。 最後到我最愛的原味和提子英式鬆餅🥹,外層甘脆,內𥚃濕潤不乾,抹上自家製草莓醬🍓,超好吃的~我一個人可以吃4個🤭🤣,開心~

「 ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ🫖$398/2人 」

2022-11-19
👍🏻秘製水煮牛肉 $128灣仔老牌酒店利景酒店新推出嘅午市套餐水煮牛同一般川菜餐廳唔同,辣度溫和,少少辣唔麻,冇咁重口味但味道都唔錯,個辣幾香,就算食唔到好辣嘅朋友都好易接受到😌牛肉嫩滑爽彈厚身,唔會拿到腍晒,仲食到牛味配料有芽菜、雲耳、薯仔絲、青瓜、萵筍同薯粉,整體偏爽口味道:7/10性價比:7/10-👍🏻蔥香芝麻手撕雞 $128雞絲唔會撕得太碎,肉質嫩滑,連埋少少雞皮,口感爽彈沙薑味突出入味之餘又唔會蓋過本身嘅雞味調味均勻又唔太鹹,雞味仍然好濃郁,好食🤤味道:8/10性價比:8/10-午市套餐除咗主菜,仲包咗兩小碟前菜同老火湯老火湯係西洋菜煲豬骨,足料濃郁冇味精👍🏻前菜係燕麥香芋條同士多啤梨醬拌北方白菜絲,兩款都好特別😛湯同前菜款式每日都唔同-👍🏻配咖啡/茶/中國茗茶及是日甜品 +$43中國茶同甜品都係每日唔同是日茗茶係鳳凰單叢,有淡淡自然花香,茶味濃厚強烈,後勁有回甘另外都有其他飲品如咖啡檸茶檸水,不過係度感覺上嗌返中國茶性價比會高啲🤣甜品係伯爵巴斯克焦香芝士蛋糕淡淡芝士鹹香唔會太甜,中間流心幼滑,外圍蛋糕口感軟綿灑上橙皮乾同朱古力碎,好高質🤩!淨係一件蛋糕價值都唔止$43,呢個
👍🏻秘製水煮牛肉 $128

灣仔老牌酒店利景酒店新推出嘅午市套餐
水煮牛同一般川菜餐廳唔同,辣度溫和,少少辣唔麻,冇咁重口味
但味道都唔錯,個辣幾香,就算食唔到好辣嘅朋友都好易接受到😌
牛肉嫩滑爽彈厚身,唔會拿到腍晒,仲食到牛味
配料有芽菜、雲耳、薯仔絲、青瓜、萵筍同薯粉,整體偏爽口
味道:7/10
性價比:7/10

👍🏻蔥香芝麻手撕雞 $128
雞絲唔會撕得太碎,肉質嫩滑,連埋少少雞皮,口感爽彈
沙薑味突出入味之餘又唔會蓋過本身嘅雞味
調味均勻又唔太鹹,雞味仍然好濃郁,好食🤤
味道:8/10
性價比:8/10

午市套餐除咗主菜,仲包咗兩小碟前菜同老火湯
老火湯係西洋菜煲豬骨,足料濃郁冇味精👍🏻
前菜係燕麥香芋條同士多啤梨醬拌北方白菜絲,兩款都好特別😛
湯同前菜款式每日都唔同

👍🏻配咖啡/茶/中國茗茶及是日甜品 +$43
中國茶同甜品都係每日唔同
甜品係伯爵巴斯克焦香芝士蛋糕
淡淡芝士鹹香唔會太甜,中間流心幼滑,外圍蛋糕口感軟綿
灑上橙皮乾同朱古力碎,好高質🤩!
淨係一件蛋糕價值都唔止$43,呢個性價比好高👍🏻!
味道:9/10
性價比:9/10

酒店餐廳嚟講,午市套餐價錢真係唔算貴
環境坐得好舒服,裝修走古典風格,闊落寧靜,店員服務又好
適合附近打工仔想食餐好啲或者business lunch傾公事

📍#陳家廚房
灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓
假日在銅鑼灣找到一個CP值高嘅酒店餐廳 high tea環境清靜優雅有格調座位寬敞舒適利景酒店地庫嘅「陳家廚房」一向糅合傳統與新派元素作為菜式靈感習中西合璧嘅食材創作出好合適香港人口味嘅菜式今次嚟食呢個🎏Afternoon Tea Set $398 for 2 persons最開心就係呢個價錢可以食到個咁正嘅high tea咸點和甜點都好有水準份量又剛剛好👍最讚就係甜點唔太甜咸點有:🎏鮑魚酥🎏三文魚牛油果他他🎏懷舊蝦多士🎏秘製香煎牛肉薯仔餅🎏椰香炸墨魚餅個人最回味:😋蝦多士同埋炸墨魚餅蝦多士口感層次豐富味道鮮甜加上多士鬆化墨魚餅味鮮彈牙蝦膠和墨魚膠都係廚師自家手打唔怪得咁正啦👍甜點有:🎏熱情果芝士餅🎏荔枝玫瑰紅莓慕絲蛋糕🎏特濃朱古力泡芙🎏馬卡龍個人最喜歡:😋荔枝玫瑰紅莓慕絲蛋糕無論外表同內涵都咁有驚喜外表好似一個大荔枝切開入面係荔枝肉微甜帶少少酸總之就好好味啦😋仲有:唔少得呢度嘅招牌鬆餅日日新鮮製造 牛油味香外脆內軟 真係好正㗎😋🎏傳統英式原味及提子鬆餅🎏配以自家製果醬及奶油忌廉奉送:🎏意大利汽酒🎏咖啡或茶
假日在銅鑼灣
找到一個CP值高嘅
酒店餐廳 high tea
環境清靜優雅有格調
座位寬敞舒適

利景酒店地庫嘅「陳家廚房」
一向糅合傳統與新派元素

奉送:
🎏意大利汽酒
🎏咖啡或茶

2022-10-26 243 浏览
呢間酒店既下午茶又轉左新Menu之前試過佢地既Scone真係念念𣎴忘今次要堂食試真啲佢既味道🤭餐廳係酒店地庫既 裝修都幾Grand 仲有梳化位坐得好舒服🫶🏻除左下午茶 平時都有中菜同西餐😃Afternoon Set $398/2位鮑魚撻 三文魚牛油果他他懷舊港式蝦多士 袐製香煎牛肉薯仔餅椰香炸墨魚餅傳統英式鬆餅 (原味/提子味)熱情果芝士杯荔枝玫瑰紅莓慕絲蛋糕特濃朱古力泡芙 馬卡龍2杯意大利汽酒再加每人一款飲品 我就揀左蘋果紅茶都推介揀茶類飲品 因為佢套杯都好靚打卡影相就最岩🤭🤭🤭整體咸點都好食 炸野比較香口 偏向中式蝦多士同墨魚餅最吸引 甜點方面好有驚喜 尤其係荔枝蛋糕好出色好好食 外層係脆皮朱古力入面就有流心紅莓醬加荔枝肉 多重口感鬆餅好重牛油香 食到鬆軟感覺配埋clotted cream同紅莓jam真係無得輸
呢間酒店既下午茶又轉左新Menu

三文魚牛油果他他
懷舊港式蝦多士
袐製香煎牛肉薯仔餅
椰香炸墨魚餅

傳統英式鬆餅 (原味/提子味)
熱情果芝士杯

好出色好好食 外層係脆皮朱古力
入面就有流心紅莓醬加荔枝肉 多重口感
鬆餅好重牛油香 食到鬆軟感覺
配埋clotted cream同紅莓jam真係無得輸
小編生日就過左啦,不過心思思想食蛋糕,發現原來呢間酒店嘅拿破崙蛋糕好抵食😍🎂,仲有吉士味💛、斑斕味💚、同榛子味🌰,大家生日不妨一戰,btw提提大家只有係 @okibook 訂蛋糕先可用以下code拎discount‼️:-1️⃣「斑蘭拿破崙蛋糕💚(1.5lbs) ($268.2)」-超級脆口🤤!好酥脆而且有焦糖嘅烘焙香味,成個蛋糕都唔太甜,中間有吉士醬同斑蘭醬 ,口味好新加坡🇸🇬🤟🏻,如果夏天食芒果應該會甜d就perfect啦,酒店出品黎講真心好抵食🤪~ Pandan Napoleon Cake : crunchy layers, with pandan cream and custard in between, some fruits on the top. Deserve a try!-⚠️:盡量即日享用,最多建議放雪櫃1-2日-🎁益大家優惠👻:Code: GOODWEST40Discount: HK$40 off for ordering any cakes on OKiBook shop (@okibook) valide before 20/ 03/ 2022)🔗: https://
⚠️:盡量即日享用,最多建議放雪櫃1-2日
🎁益大家優惠👻:
Code: GOODWEST40
🔗: https://bit.ly/3gIzPMahttps://
外卖自取
2022-01-25 418 浏览
係kkday book左今日食下午茶☕️依家陳家廚房做緊中西合璧嘅下午茶,咁我本人就唔太好一般下午茶嘅鹹點,好似鵝肝醬等等。咁我見到呢個菜單就十分滿意。首先係平日再加上疫情影響,餐廳都好多空枱,直到走先得三台客人,所以環境都寧靜舒服嘅!🧡今次book嘅依套餐係$328 兩位用,總共係有五款鹹點同五款甜點:🌈三文魚牛油果他他用咗一塊薄嘅餅墊住,而且都keep住脆身!牛油果加三文魚嘅組合都係一如既往嘅好🥑🌈鮑魚撻撻上面放住細細粒嘅鮑魚,一開始以為會擺到好硬身,點知食落口有驚喜!🌈懷舊港式蝦多士一開始都幾期待,但食落口太油啦,麵包吸左太多油。同埋面頭嘅芝麻搶晒蝦嘅味,呢款食物可以再做好啲!🌈椰香炸墨魚餅墨魚餅嘅中間釀咗少少椰汁,食落係正正常常,不過不失🌈秘製香煎牛肉薯仔餅係好食嘅薯餅味!粒粒都係薯仔,唔會覺得好似撈咗好多分粉咁,食落香口惹味!————————————————————————🌈傳統英式鬆餅(原味+提子味)焗熱左先再上枱,一上台真係哇一聲,超大舊!應該係平時食嘅一倍!好重牛油味同埋唔乾,好食好食🌈紅石榴慕絲比起紅石榴我覺得更似莓味,唔會太甜,不過少少濟🌈特濃朱古力泡芙普通朱古力泡芙
係kkday book左今日食下午茶☕️

🌈三文魚牛油果他他

🌈鮑魚撻

🌈懷舊港式蝦多士

🌈椰香炸墨魚餅
墨魚餅嘅中間釀咗少少椰汁,食落係正正常常,不過不失

🌈秘製香煎牛肉薯仔餅
————————————————————————

🌈傳統英式鬆餅(原味+提子味)
焗熱左先再上枱,一上台真係哇一聲,超大舊!
應該係平時食嘅一倍!好重牛油味同埋唔乾,好食好食

🌈紅石榴慕絲
比起紅石榴我覺得更似莓味,唔會太甜,不過少少濟

🌈特濃朱古力泡芙
普通朱古力泡芙,無話有特別驚喜嘅地方

🌈牛乳桑莓撻
一食落就係牛奶糖嘅味道,中間有幾粒桑莓,酸酸甜甜都唔錯

🌈馬卡龍
相信大家同我一樣,一上台哇一聲,咁藍嘅!今鋪真係藍過藍威寶,先唔講味道,依隻顏色都有啲唔健康。食完條脷係藍色嘅,好誇張!味道都係幾甜嘅朱古力味,mama day ah
中西合璧下午茶
2022-01-25
沒有情人的聖誕節 不如約朋友與美食好好過重視儀式感 找間有FEEL餐廳吃聖誕大餐選了「陳家廚房」 在銅鑼灣利景酒店的餐廳餐廳走歐陸宮廷風裝修頗華麗 打卡影相一流水晶吊燈聖誕佈置配微暗燈光 滿滿節日氣氛聖誕套餐的四道菜相當豐富 主菜未上已半飽頭盤甜品有驚喜其他也不錯 服務亦禮貌熱心不限時慢慢傾計影靚相 聖誕餐來講性價比高 -⧫⧫ ✨精選聖誕嚐味晚餐✨ ⧫⧫ $999 for 2(提早預購訂位視乎日期有不同折扣)-Appetizer ⧫ 時令聖誕海鮮塔 ⧫以三層架上檯漂亮高貴大殺菲林 海鮮款式多美國龍蝦:大隻多膏肉質彈牙入口鮮甜 好味花蟹:一人一隻夠豪華 但在西餐廳吃頗論盡扇貝:個頭算大隻 肉質軟嫩食落淡淡的鮮味翡翠螺:不太有記憶點 印象中不錯起碼無沙鮮蝦配茄汁:爽口彈牙 配上醬汁吃頗為惹味加拿大青口:藍青口一貫地小而珍貴 有鮮味海膽沙律:的骰份量剛好 可惜海膽質素一般煙三文魚多士:頗精緻 三文魚籽點綴帶咸香-Soup ⧫ 法國龍蝦湯伴香草蝦丸 ⧫龍蝦味濃郁口感幼滑 跟一般龍蝦湯有點不同似乎是以傳統法式煮法炮製 有淡淡酒香回甘香草蝦丸質感有點似火鍋蝦膠 感覺不算好夾-Bread ⧫ 新鮮出
沒有情人的聖誕節 不如約朋友與美食好好過

聖誕套餐的四道菜相當豐富 主菜未上已半飽
頭盤甜品有驚喜其他也不錯 服務亦禮貌熱心
不限時慢慢傾計影靚相 聖誕餐來講性價比高
⧫⧫ ✨精選聖誕嚐味晚餐✨ ⧫⧫ $999 for 2
(提早預購訂位視乎日期有不同折扣)
Appetizer ⧫ 時令聖誕海鮮塔 ⧫

最外層酥皮焗得金黃 做法繁複因而更有層次
酥皮香脆口感一流 蘑菇份量頗多火腿夠咸香
份量幾大份 美中不足是牛扒火候過熟不夠嫩
配菜款多 較突出是甘筍仔甜度高有解膩效果
Main ⧫ 燒聖誕火雞配椰菜仔, 焦糖栗子及雞肝汁 ⧫
其實仲有煎鱸魚或龍蝦意粉可選 但選了火雞
當然是為應節 卻忘了火雞再厲害也只是火雞
幾片火雞肉很大塊 口感不算嚡但也說不上滑
火雞本來就口感紮實肉味較淡 是個無解難題
味道要靠醬汁 配菜反而幾特別焦糖栗子香甜
Dessert ⧫ Christmas Log Cake ⧫
頭盤太豪華 以致小鳥胃的我主菜都沒吃多少
甜品卻意料之外美味 啟動第二個胃食到清碟