2017-03-30 134 浏览
玫瑰餐廳陳儀興 一間喺新蒲崗時中菜館 有打邊爐 小菜 食店茶餐廳格局 位置坐位都舒服胡椒豬肚雞 138 蚊 半隻 大大個湯底 胡椒味好夠 豬肚好乾淨 又夠煙靭彈牙 雞肉好嫰滑 入面有酸菜 胡椒等 好保暖 要黎打邊爐好正如果買胡椒豬肚煲加一蚊會有足三兩既和牛粒 和牛粒厚切 牛肉味好濃 食落 好有肉汁 極品西班牙豚肉 88 蚊 豚肉大大碟 切既厚度適中 食落好夠豬肉味 脂肪比例平均! 蟶子 100 蚊 三隻 好抵食又大隻既蟶子 蟶子好鮮甜 放入邊爐1 分鐘就食得 爽滑彈牙 好好味超肥鵝腸 88 蚊 大大碟 鵝腸又肥味又粗 食落好爽滑 油脂充足 好有鵝油香 金菇菜 18 蚊 金菇落足料 好新鮮響鈴卷 32 蚊 好脆時響玲卷 放落煲大慨3至5 秒就食得 手打薯粉 10 蚊 薯粉自家製 好爽滑彈牙 打邊爐一流

胡椒豬肚雞 138 蚊 半隻
蟶子 100 蚊 三隻
超肥鵝腸 88 蚊
響鈴卷 32 蚊
2017-03-30
2017-03-05 131 浏览
新蒲崗屬舊式工廠區,近年逐漸有新樓盤進駐後,也起著變化。是晚由工作於附近的朋友帶路尋找美食。是間舊式的餐館,沒有華麗的裝潢,地方闊落而且卡座位足夠,坐得頗為舒適看到餐廳宣傳海報,享用胡椒豬肚雞可以一元消費足三両的牛柳粒,當然不會錯過。先來不用收費的混醬,豬肚煲上檯透著陣陣胡椒香氣半隻雞的份量足夠,肉質滑溜鮮美,連只是配角的鹹菜也處理得味道可口足三両牛柳粒油花均勻,沒有刻意控制煮的時間,一樣嫩滑細膩超肥鵝腸其實並不健康,不過偶爾來一客問題不大,愛其爽脆口感超正牛爽肉是牛舌的中間位,供應較少,彈牙爽口,咀嚼後牛肉味濃唐生菜細意裁下菜膽,條條鮮嫩喝下幾碗健脾暖胃的胡椒湯,連同啤酒,消費三百多元,名符其實的美而亷
。先來不用收費的混醬,豬肚煲上檯透著陣陣胡椒香氣
足三両牛柳粒
油花均勻,沒有刻意控制煮的時間,一樣嫩滑細膩
超肥鵝腸
其實並不健康,不過偶爾來一客問題不大,愛其爽脆口感
超正牛爽肉
是牛舌的中間位,供應較少,彈牙爽口,咀嚼後牛肉味濃
唐生菜
細意裁下菜膽,條條鮮嫩
  • 胡椒豬肚雞
2017-02-24 820 浏览
上星期相約左友人今日去新蒲崗MIKKI睇戲. 原本想係商場內覓食, 點知遇上氣溫驟降, 又落雨. 凍到飛起的情況下, 友人話不如行幾步搵火鍋 或者雞煲食啦, 行左唔洗5分鐘就黎到玫瑰餐廳陳儀興.入到去都坐滿左大半個餐廳, 仲有張9個人既大檯跟住我地後面黎,  睇黎依度都有返咁上下人氣. 入座時裝下裝下, 咦見到有人食緊個奶白色湯底既椰子雞煲. 視覺上立馬俘虜左我, 就決定叫個細既黎試下, 另外叫左大概5,6碟配料. 上檯雞煲呈奶白色, 偏杰身, 同外面一樣, 要食曬D雞先加湯打邊爐. 雞件充滿住椰香, 但又唔會好甜搶走D雞味. 食食下配料一路上檯, 突然間有個蔬菜籃, 話個餐包既, 太抵了吧!? 早知唔叫碟油麥菜...你地睇下D手切肥牛, 油脂同雪花牛有得揮.  一入口就更不得了, 超重牛味, 都係$138, 好後悔冇叫碟大.韭菜餃足料, 不過皮就比較厚, 要淥耐少少先好食. 雲吞皮薄, 就咁睇都睇到好多餡. 最估唔到係入面有2隻蝦. 芋絲雖然冇咩特別, 但18蚊咋, 個份量就成碟飯咁大另外一讚係豬肉青. 又肥又大條又多. 淥完都冇乜縮水, 最緊要係新鮮, $42超抵食呀呀. 黑松露朋

入座時裝下裝下, 咦見到有人食緊個奶白色湯底既椰子雞煲

韭菜餃足料, 不過皮就比較厚, 要淥耐少少先好食.

雲吞皮薄, 就咁睇都睇到好多餡. 最估唔到係入面有2隻蝦.

芋絲雖然冇咩特別, 但18蚊咋, 個份量就成碟飯咁大
黑松露朋友又發作, 話要食黑松露墨魚丸. 墨魚丸同黑松露打勻, 你睇到黑松露唔係一點點, 係用一粒粒去形容. 入口好香黑松露味, 都好彈牙. 雖然要少少貴, 但愛好者一定要試.
食到一半叫左杯檸7, 隻杯同冰仲大過罐汽水, 好凍好爽一飲就上腦.

雖然埋單要成五百幾蚊, 但冇收加一!

份量又新鮮又大碟, 仲有時令海鮮, 唔愛椰子既, 仲有醉雞煲胡椒豬肚煲同烤魚. 必有一款岩你.
2017-02-21
  • 手切牛肉
  • 黑松露墨魚丸
2017-02-21 93 浏览
胡椒豬肚雞($248)-最近食左太多重慶雞煲,決定轉下口味,食下胡椒豬肚雞😜,四個人食所以叫左全隻雞,個湯上到黎,拿拿聲將啲斬得好靚仔既雞放入去,煮到岩岩好就夾上黎食,雞件好肥又啖啖肉,湯底夠辣,飲完成個人暖曬😍。-配料方面推薦牛柳粒($88),放入去好耐先食都依舊好嫩好重油香,另外仲記得叫蜂巢豆腐($38)同埋響鈴($32),索晒個湯,正。至於其他配料,例如芝士腸、魚腩、雲吞、都相當新鮮抵食啊喂。
胡椒豬肚雞($248)

至於其他配料,例如芝士腸、魚腩、雲吞、都相當新鮮抵食啊喂。
2017-02-19 87 浏览
食雞煲通常都係食辣為多,今次就試下依個胡椒豬肚雞煲(全隻),湯底呈奶白色,飲落好香豬肚味,咸菜味道亦融入左湯底,咸度適中,當中嘅豬肚亦煮得好軟熟,非常好食,再加入雞件落湯煮,湯更加鮮味。特別係佢選用嘅雞,非常新鮮,雞肉即使煮耐左都十分香嫩,肉唔會痴住d骨,一咬就撕到d肉出黎,味道唔算濃,但湯底能夠帶出到雞嘅鮮味!仲叫左其他配料,有手工雲吞,食餡好豐富,入面有隻鮮蝦,咬落好香鮮肉味仲有鮮蝦爽口彈牙嘅口感!蟶子$100/3隻,非常新鮮,煮完都好大隻,食落都幾彈牙同鮮甜!牛柳粒食落肉嫩,咬落好juicy,細細粒成日唔見左,然後煮耐左,但仍然保持嫩口,質素不錯!

2017-02-09 162 浏览
我記得第一次係深圳食過烤魚,好多配料,香料都好多,特別好味今次係第二次食烤魚,不過地點係香港麻辣烤肉 $168配料有好多,雲耳、豆卜、腐竹、蓮藕片麻辣汁好香麻味,d辣味越食越出,條魚都好大條,不過條魚就多骨左d,食到咁上下,侍應過黎幫我地加湯,驚喜既係原來係加魚湯的所以更加好味2個人驚叫得太多食唔哂,所以都係叫d易消化既野,欣賞既係d食材洗得好乾淨粉絲蒸蟶子 $100價錢好抵而質素亦唔錯,食得出其鮮味烤魚既味道已經好好味,所以根本唔需要加呢d
我記得第一次係深圳食過烤魚,好多配料,香料都好多,特別好味
今次係第二次食烤魚,不過地點係香港
麻辣烤肉 $168
配料有好多,雲耳、豆卜、腐竹、蓮藕片
麻辣汁好香麻味,d辣味越食越出
所以更加好味
粉絲蒸蟶子 $100
價錢好抵
而質素亦唔錯,食得出其鮮味
烤魚既味道已經好好味,所以根本唔需要加呢d
2017-02-08
2017-02-08 203 浏览
今天加班到8點,假期後上班就加班,心理有點不平衡,這麼努力工作需要好好慰勞一下自己。朋友介紹說這裡的胡椒豬肚雞煲好吃。正好來試試。的確如朋友所說,泊車方便。很快找到位子安置好車子。走幾步就看見這間。附近比較冷清。看看門口有什麼好吃的介紹。今晚一個人,還是別想那麼多,聽朋友推介吃胡椒豬肚雞吧胡椒咸菜豬肚,乳白色,不太辣。湯好喝。半只雞另上,擺放得很整齊,又新鮮。還送一碟生菜,價值$18一個人吃,可以吃很飽。雞味鮮甜。下次下班後還會來吃。

朋友介紹說這裡的胡椒豬肚雞煲好吃。正好來試試。

的確如朋友所說,泊車方便。很快找到位子安置好車子。
走幾步就看見這間。附近比較冷清。
看看門口有什麼好吃的介紹。
今晚一個人,還是別想那麼多,聽朋友推介吃胡椒豬肚雞吧
胡椒咸菜豬肚,乳白色,不太辣。湯好喝。
半只雞另上,擺放得很整齊,又新鮮。
還送一碟生菜,價值$18

一個人吃,可以吃很飽。雞味鮮甜。下次下班後還會來吃。
2017-02-08 710 浏览
一般人晚餐都會選擇去九龍城,因此,每當晚餐時間,會很難找車位,而且食店價錢也非比尋常。這夜我就在九龍城附近的新蒲崗,發現意外驚喜,這里泊車非常方便,驚喜在於用平民價錢可以享受高品質食物。玫瑰餐廳小廚。普通的名字,今夜發現他出品的食物卻是非常不普通。天氣轉冷,胡椒豬肚雞最適合今晚,滋補又健胃。決定試試。斬好的雞件大小均勻擺放,它的光澤告訴你它有多新鮮。當這鍋胡椒豬肚煮滾後,朋友幫忙把雞倒進鍋里。蓋好等煮沸後,胡椒豬肚湯的香味已經飄散出來,撲向你的鼻子,即時打開你味蕾,這時的雞已經很入味,雞肉鮮嫩,肉汁豐富,鮮味十足,果然好吃。雪花般的色澤,均勻分佈。很明顯它的確是上乘食材。而且份量不少,細心的朋友數過,有十幾粒,絕對超值。以前食過燒的,牛柳粒打邊爐還是第一次。想不到有喜出望外的收穫。肉汁鎖住,入口即熔,別有一番風味。更勝燒的好處是,不但保持了肉質香味而且一點都不覺得油。另一主角,黑松露墨魚丸。從它的外表不難發現眾多的黑松露在魚丸內招搖擺姿,意想不到的是黑松露和墨魚丸可以那麼絕配。黑松露的香味給合墨魚丸,味覺層次增加,非常彈牙,又爽滑。而且用料十足,聽說這是餐廳自家全人手制作的,細心品嚐之
天氣轉冷,胡椒豬肚雞最適合今晚,滋補又健胃。決定試試。
胡椒豬肚雞(半只)
牛柳粒
黑松露墨魚丸
另一主角,黑松露墨魚丸。從它的外表不難發現眾多的黑松露在魚丸內招搖擺姿,意想不到的是黑松露和墨魚丸可以那麼絕配。黑松露的香味給合墨魚丸,味覺層次增加,非常彈牙,又爽滑。而且用料十足,聽說這是餐廳自家全人手制作的,細心品嚐之下,足以感受到師傅的用心良苦。我不由自主驚嘆:太好吃了。
生菜
非常新鮮的生菜,最難得的是洗得好乾淨。每一顆都經過精心挑選,讓你食得開心又放心。
芋絲
份量十足的芋絲,才18元/碟,非常抵食,而且這芋絲質量好,長得粗壯。不是那種又細又小的,因此吃起來特別爽囗。芋絲吸收了湯的精華,非常入味,越吃越好吃。
打邊爐,官方稱為「火煱」,可以很簡單,吃得很飽,制作又方便。一般大眾火鍋千遍一律,食材普通,只求飽肚不求享受。

但今晚的確是個驚喜發現,他們講求食品質素,對食材要求嚴格,菜式夠創新,制作美味。是夜給了我們非常驚喜的一個火煱晚餐。

胡椒豬肚雞(半只)
牛柳粒
黑松露墨魚丸
生菜
芋絲
2017-02-05 539 浏览
同朋友Gathering 想坐底傾下近況之餘又可以慢慢食,莫過於打邊爐同放題。天氣凍,食雞煲打邊爐就最岩!椰子雞煲成日聽但一次都未食過。雞煲重點在湯料,但對於我黎講,雞肉係重點,咩料都無咩所謂。椰子雞煲顧名思義都係椰子水加雞。大錯特錯!真係好驚喜!!!!雞煲一拎上枱,就已經聞到香噴噴嘅椰子味。原本以為既椰子水完來係椰漿黎,係好濃既湯底。值得讚係雞肉好滑。雖然我吾抗拒椰子味,但濃到牛奶咁既湯底都擔心會好😑。意料之外,完全冇利種感覺,反而越食越正。(佢refill個湯係椰子水)手切肥牛打邊爐必食肥牛!利盤手切肥牛,會吾會太正?我未見過打邊爐既肥牛係放得咁靚,油花係咁均衡,似食緊正宗韓燒既韓牛。不過椰子味有少少蓋過肥牛既味道。超肥鵝腸鵝腸好肥美,有好多脂肪,想整走但整吾走。熟左之後發現反而無咁肥,而且好爽口。鬼馬墨魚膠叫既時候重點都係墨魚滑,完全冇視左鬼馬兩字,差D以為上錯左。利個墨魚滑真係好有創意,油炸鬼索哂椰子湯,個味好夾。超推介,一定要食!自家韭菜餃菜餃真係超大粒,而且包得好靚,完全係手工餃。大大粒,好多餡,索左D湯好Juicy,特別好食。平時少食韭菜餃既,要試試。蟹子墨魚滑墨魚滑吾算

手切肥牛

超肥鵝腸

鬼馬墨魚膠

自家韭菜餃

蟹子墨魚滑
墨魚滑吾算太大粒,可以成粒放入口,小朋友都岩。同外面食到既差吾多。
2017-01-30 128 浏览
今次去到新蒲崗再試雞煲,點了豬肚雞煲、唐生菜、娃娃菜、聖子王(三隻)及中蝦。胡豬肚雞煲 $138,內裡有很多豬肚及其他配菜,而胡椒湯底不會太辣,非常惹味,吃下去令人感到暖身些,而且覺得任何材料放到湯底都非常好吃。豬肚洗得夠乾淨,咬下去是爽口沒有起渣,加上豬肚夠大件,都頗抵吃。但這個豬肚需要滾耐一些,要煮得夠軟身才易咀嚼。另外,再放一些雞件到煲內,雞件夠滑又大件,吸收了胡椒湯底後更加入味!唐生菜及娃娃菜都算是新鮮,菜葉鮮綠,吃下去不起渣滓。當吸收了胡椒湯底就更加正了,再多的菜都可以吃下去~中蝦中蝦份量都不少,而且每隻都頗厚身又大隻,咬下去非常爽口,不過蝦味不夠濃郁,有點兒淡。聖子王(三隻) $100是日餐廳優惠是100(三隻),聖子大隻又厚身,咬下去夠滑夠彈牙,而且聖子鮮味都足夠呢,這個是非常抵食。

中蝦

聖子王(三隻) $100

今日黎到新蒲崗,為左去母校探望我中學時代最尊敬既老師😁。等佢收到工,之後去左附近一間餐廳食。入到餐廳,比想像中多人,工業區夜晚應該人唔多,但8點幾都入左8成枱。我地唔知食乜好,員工推介我地食椰子雞煲,之前都食過椰子雞,個湯底好清甜,而呢個湯底係奶白色,幾特別,決定試下,順便叫左少少火鍋配料😁😁呢個椰子雞煲一上到黎,我地就開始係度翻黎翻去,睇下有d乜,有椰奶、椰子、雞、京蔥、洋蔥、少少芫茜,仲有d我唔識既食材😂聞落去好香椰奶味,有d驚會比較膩🙈飲左第一啖湯,唔算太濃味,應該溝左少少椰子水,所以飲落去唔會太「漏」但又唔會溝淡左椰香味👍🏻喂住就開始食雞,d雞索左d椰汁,食落去好香濃,而d雞肉幾嫩,唔會太「鞋」肥瘦適中~食完成個身都暖哂lu~~~~食完雞煲就開始食火鍋配料啦!!!招牌手切本地肥牛(細)$138呢份手切本地肥牛我覺得我超級中意❤️❤️切得唔會太薄又唔會太厚身,而且油花好豐富,而且分佈都算均勻,望落去肉色亮澤好正!!唔似雪藏牛暗啞,食落去有咬口,牛味重,無俾椰奶味蓋過,真心有驚喜❤️炸響鈴$32 (6件)呢碟炸響鈴即叫即炸,外表金黃色既脆卷已經相當吸引!手多多摸落去仲係暖暖的,輕輕一涮,

食完雞煲就開始食火鍋配料啦!!!
招牌手切本地肥牛(細)$138
炸響鈴$32 (6件)
呢碟炸響鈴即叫即炸,外表金黃色既脆卷已經相當吸引!手多多摸落去仲係暖暖的,輕輕一涮,放入口裡面,鬆脆香口,配埋雞煲椰汁,一d油膩味都無,唔錯!
魚皮餃$32
魚皮餃隻隻脹卜卜好足料,餃皮又香又煙韌,食落去好juicy。
咸檸7 $21
打邊爐點可以無飲架!?呢杯咸檸7 好大杯!好似似啤酒咁,飲完爽哂好滿足!

*請老師食飯是常識吧haha
2017-01-16
  • 椰子雞煲
2016-12-28 579 浏览
久違了的火煱,今晚一於襯三哥這個邊爐精得閒而我又不用加班,馬上去吃個夠方便大家,我們選了這家街坊小廚,看看餐牌如下香港地, 大家比較喜歡坐卡位, 因為可以獨立地一邊傾談,一邊享受邊爐,人生一大樂事仲可以摸下酒杯底,開心到呢三哥喜歡羊腩煲,他說配菜是非常重要的, 即是葱頭、大蒜、西芹、中芹、 洋蔥、 馬蹄、春筍、支竹等配料必須要足夠, 當然最重要還是羊腩夠不夠腍身,如果可以再 炆多一個小時左右就非常之好啦對我這些牛魔王來說,馬上問問隔離枱他們是叫了安格斯牛肉, 口碑好所以我們也來一個大的安格斯牛肉我們叫了魚卜,這味菜不是人人喜歡吃的,但我對他情有獨鍾, 通常火鍋吃的時候會送上一支竹籤, 未放下火鍋時要把魚泡篤破, 否則在滾湯內爆破,後果不堪設想近年人人都要吃得健康,特別在打邊爐的時候,一定要把鍋面上的油撇去, 最好事先準備一個大碗及一支去油的湯羹, 一邊吃一邊去油,這樣吃火鍋是比較健康一點的最後當然是吃我最喜愛的烏冬面,整個湯底吸收在烏冬裏面而我們又撇去了肥油, 一於放心地吃個夠
方便大家,我們選了這家街坊小廚,看看餐牌如下
仲可以摸下酒杯底,開心到呢
Last night,l had dinner with me families in a restaurant called "Rose restaurant Chan Yi Xing"(玫瑰餐廳陳儀興) where located in G/F Victorious Factory Building,San Po Kong,KLN(新蒲崗百勝工廠大廈地下)There are fish maw chicken hotpot,Coconut chicken hotpot & lobster hotpot are on promotions in very affordable prices.As the lobster hotpot were sold out,we ordered the fish maw chicken hotpot (花膠雞煲)which cost HKD$168.The soup base is very milky & rich.Many dates,wolfberries are put into the soup base.Its because Chin

The soup base is very milky & rich.Many dates,wolfberries are put into the soup base.Its because Chinese believe we should eat more food which are "warm" in nature during the autumn & winter.
The chicken is fresh.Its meat is firm and sweet.

For such low price can eat both chicken hotpot but also fish maw,it definitely values for money.

We also ordered the "Agnus beef(large)"(安格斯牛肉)(大)HKD$148
The grease is extremely even distributed. It is like the marbling steak.

The beef has very strong beefy meaty flavours and delicated.Veryyyyy palatable.Worthy to try.

''Shunde dace/mud crap fishball''(順德鯪魚球)HKD$68/6pcs
Although the fishball is not very bouncy &springy,but it tasted fresh and sweet with a hint of coriander flavour.Quite tasty even for me not a fans for dace.

''Crab roe mashed cuttlefish''(蟹籽墨魚滑)HKD$88
The crab roe addes crunchiness to the mashed cuttlefish.However,the ingredients are not very fresh.

The staff act quickly,proactive and helpful.
I spotted there are severe used paper towels under my table.''Cha chaan teng''usually had low hygiene standards,there is definitely room for improvement.
The fish maw chicken hotpot and it's soup base is very tasty and value for money .The augus beef is delicious.Both items are worth to try
  • "Agnus beef"(安格斯牛肉)
  • Fish maw chicken hotpot(花膠雞煲)
2016-11-23 716 浏览
今日係新蒲崗學野, 好累, 想大食一番, 於是同朋友係附近搵到間火鍋店, 啱哂而家d天氣又涼涼地, 同埋之前都經過過, 成日都想黎試ga la, 嘻嘻終於有人陪我黎啦. 哈哈, 去到已坐了8成人, 好彩都有位者, 因為出面落緊雨唔想等.原來呢到仲有晚飯小菜ga, 不過我地想打邊爐多d, 好睇下食邊個鍋先, wao.....有花膠雞煲喎, 好滋潤哦, 就叫呢個la, 係時候補下啦..wakaka.....嘩...你睇下d雞幾肥美, 仲有好多花膠喎, 老闆跟我們說, 首先等個煲滾起, 之後就放半隻雞落去, 跟住再等佢滾起, 最後熄火, 再焗佢2mins, 哈...攪掂...食得, 如果唔係d 雞就會老ga la, 唔好食ga la, 哈哈...yeah..倒數3,2,1....終於有得食, 朋友見我咁肚餓, 就比左隻雞脾我食, 開心死. 老闆無講錯, 咁樣係最好食ga..肉質夠嫩滑, 唔會老到鞋哂, 哈哈...仲有D花膠都係, 唔需要拾太耐已經好夠淋, 食落仲好有膠質咁, 唔醒ga bo.老闆介紹呢個自家手包雲吞$42 果然無介紹錯呀, 大大粒, 皮又夠簿, 仲有入面仲好足料tim ar,

老闆介紹呢個自家手包雲吞$42 果然無介紹錯呀, 大大粒, 皮又夠簿, 仲有入面仲好足料tim ar, 我呢粒已經有兩大隻蝦, d肉仲好鮮甜, 讚!!
呢個係火鍋必食既響鈴卷$32 & 山根$32, 再沾埋d湯一流呀.
而呢款係蟹子墨魚滑$88, 超彈牙, 仲好香墨魚味.
你睇下d湯幾濃厚, 我地個個都爭住飲呀, 哈哈.....勁有膠質同好厚既口感, 但佢又唔油膩ga bo, 清得黎好清甜同好有雞味, 原來大廚用左好多隻雞淆成架, 唔怪得知有咁濃厚既雞味啦. 店員問我地加唔加湯, 我地死都唔肯...wakaka..
之後呢款係五花腩肉$42, 爽口得黎唔會過肥, 油脂分佈得均勻.
跟住呢款係手打三寶丸$88, 呢d自家野真係特別好食, 勁彈牙, 有墨魚丸, 鯪魚肉丸, 另外一款好特別, 好似蟹肉丸, 哈哈...我地唔肯定, 總知一個字, 讚!!
最仲要最仲要就緊係食肥牛啦, 本來點了超正牛爽肉, 點知賣哂了, 所以就點了安格斯牛肉$148, 嘩....呢個又係超正, 油脂都係分佈得均勻, 勁有牛味, 超淋唔硬, 正!!
最後緊係要食返d 疏菜啦, 我地點左唐生菜同西洋菜, 同栗米, d菜好新鮮, 好鮮甜, 再索埋d湯, 簡直正爆呀.
我地飲埋d湯先肯走, 哈哈....今日食得好滿足. 下次黎試下個椰子雞煲先, 都係呢到既主打菜黎架.
2016-11-22
2016-11-18 735 浏览
新蒲崗雖然工廈林立 但原來也好東西 今次由米飯班主屋企去mikki途中遇見 一間名字挻特別的餐廳 "玫瑰陳儀興” 所以故意停下來看看 餐廳雖然沒有富黎麗堂皇的裝修和門面 即使不是假日但卻頗多人在店裏食飯 一定是有什麼過人之處 所以決定和米飯班主一於行完街去試下 八時半來到餐廳 餐廳坐滿四分三人 晚飯時候除了主打既打邊爐 仲有各式各樣既小菜(係真係好多款) 真係花多眼亂好難選 最後我們點了老闆推介我們新出的椰子雞煲 海鮮拼盤,本地手切肥牛, 蟹籽墨魚滑,韮菜餃 椰子雞煲 一黎到就已經聞到好香既椰子味 湯底除了用上了椰漿和椰子肉仲加入香茅紫洋蔥,椰香滿滿香氣撲鼻 湯底比一般濃稠,但入口香甜椰味濃郁 絕無油膩感雞肉滑溜且非常入味 即使加左湯打邊爐,湯底依然清甜帶淡淡椰子味 雞迷米飯班主同小妹都表示對這雞煲非常滿意 海鮮拼盤 海鮮種類非常多 有蟹仔,蝦,蟶子,鮑魚,鯇魚,蠔,帶子 蝦是新鮮海蝦,肉結實一點都不會霉 蟶子不小,不會有沙,肉質爽口彈牙 蠔肥大肉厚,蠔味濃郁 鮑魚小小隻,但一啲唔韌 蟹仔則吸收曬湯汁 咬下去既時候湯汁更加係流出黎 鯇魚爽脆一點也不腥 而帶子亦都嫩滑 每一款都非常鮮甜新
新蒲崗雖然工廈林立 但原來也好東西

所以決定和米飯班主一於行完街去試下

八時半來到餐廳 餐廳坐滿四分三人

真係花多眼亂好難選
最後我們點了老闆推介我們新出的椰子雞煲

海鮮拼盤,本地手切肥牛, 蟹籽墨魚滑,韮菜餃
一黎到就已經聞到好香既椰子味

湯底除了用上了椰漿和椰子肉

仲加入香茅紫洋蔥,椰香滿滿香氣撲鼻

湯底比一般濃稠,但入口香甜椰味濃郁 絕無油膩感

雞肉滑溜且非常入味
椰子雞煲
即使加左湯打邊爐,湯底依然清甜帶淡淡椰子味

雞迷米飯班主同小妹都表示對這雞煲非常滿意

海鮮拼盤
海鮮種類非常多 有蟹仔,蝦,蟶子,鮑魚,鯇魚,蠔,帶子

蝦是新鮮海蝦,肉結實一點都不會霉
蟶子不小,不會有沙,肉質爽口彈牙

蠔肥大肉厚,蠔味濃郁

鮑魚小小隻,但一啲唔韌

蟹仔則吸收曬湯汁 咬下去既時候湯汁更加係流出黎

鯇魚爽脆一點也不腥 而帶子亦都嫩滑

每一款都非常鮮甜新鮮,十分不錯

韮菜餃是自家製

大大粒非常足料 多菜多肉,味道不俗

蟹籽墨魚滑
墨魚滑十分彈,一啲都唔粉

富有濃濃墨魚味 食落仲可以食到墨魚粒

真材實料, 好味

你無睇錯138就有甘大碟 本地靚肥牛

牛肉紋路非常靚 入口嫩滑,牛味非常濃

連唔係牛魔皇既米飯班主都淨住食

當然最後成碟肉清曬啦

總括而言,每一樣東西都非常不錯

食物新鮮質素好 配料吸收曬湯既精華

連豉油都唔洗蘸