2017-05-26 172 浏览
望門面,茶餐廳-間,但夜市可以間兩間房仔出黎做私房菜。只要俾個budget老細輝哥,就可要乜食乜。曰式冰鎮鮑魚,清蒸珊瑚蟹(4/5斤-隻),-口和牛,椒盐翠玉鯇…由佢發辦,每日去批發市場入貨,了又新鮮都食到。今次再臨無訂菜只試火鍋,—樣好得:先來藥膳雞窩(雞好入味),極品手切肥牛,西班牙黑豚,脆怪墨魚滑,黑松露墨丸,蒜茸蟶子,馬刀貝(第—次食,好甜),自家響鈴……款款新奇好味。輝哥知我生日,仲送超大壽包!好貼心啊!價錢呢?以食物質素而論,平呀!
2017-05-25
  • 冰鎮鮑
  • 椰子雞煲
2017-05-26 125 浏览
曾幾何時,朋友帶我來光臨過這里的火鍋。再次光臨,已經事隔數月。為的是海鮮套餐龍蝦拼盆。乍看$198的價格,除一般海鮮外還有龍蝦,的確很吸引。$198套餐,其實是送南瓜湯火鍋的,還附送一碟青菜,親民的價格,湯底足料得很,有蕃茄、栗米、南瓜、洋蔥等。話明火鍋,當然有足夠醬料提供,包括生蒜,熟蒜,蔥及辣椒。各適其適,自由配塔。主角出場,正是是晚的海鮮拼盆。有6種海鮮,排列整齊,隆重登場,蝦用了竹簽串連,方便火鍋時的操作。龍蝦不算大,但尚算肉質豐富。帶子肉厚而實,鮮甜美味。鮮淮山,是厚切的,白色的外表,均勻切好,根據煮熟的程度,吃起來松化爽口,二種不同口感,滿足得很。墨魚膠相對黑松露墨魚丸,我比較喜歡後者。充滿墨魚料,很明顯是料子充足,絕不隨便。牛柳粒,放入火鍋後,我個人喜歡煮熟就食,感覺比較多汁豐富。但朋友就喜歡煮耐一點,食起來更香濃美味及有嚼口。水餃絕對是材料充足的那種,很入味,很好吃。

乍看$198的價格,除一般海鮮外還有龍蝦,的確很吸引。

水餃絕對是材料充足的那種,很入味,很好吃。

2017-05-15 70 浏览
老公喺附近返工,來接他放工順便食飯摻枱腳。老公介紹去平日午飯時的飯堂,話有新的火鍋很抵食。$200已經有龍蝦及海鮮,聽到都覺得好吸引。先來冰鎮上的龍蝦海鮮拼盤,有一隻大龍蝦、4隻生蠔、還有海蝦、蜆、貴妃蚌。龍蝦拼盤連南瓜海鮮湯底,湯底足料絕不馬虎,蕃茄黍米芫茜,湯底奶白色,有濃郁魚湯味道。龍蝦等海鮮,一個字鮮,而且海鮮都是加大碼,龍蝦帶有不少膏。不得不提單點內的招牌手切本地肥牛,平時食的本地肥牛很多時都會覺得不夠雪花,但這裡的本地牛卻雪花十足,而且本地貨即日鮮,帶有一股鮮牛肉味,少了雪藏味道。自家韭菜餃,每粒都包得漲卜卜,入面韭菜豬肉比例均等,有媽媽自家制的感覺。竹笙很抵食,平日街市買$10都只有大約4-5條,但這裡一大碟都只是$32。大部分蔬菜也只是18元一碟,在出面真的很久也沒見過18元的選擇。餐廳雖是一般茶餐廳格局,但服務卻很殷勤,久不久即有店員過來換碟及加湯底,服務值得一讚。

2017-05-11 90 浏览
收工同班兄弟去食飯,見到餐廳做緊龍蝦拼盤,都係$200有找,就入咗去食一到去環境都幾闊落,燈光充足,衛生環境都唔錯龍蝦拼盤除咗龍蝦之外仲有六款海鮮,有蠔,蜆,青口,蟶子,蝦,日日唔同,龍蝦肉質潔白,食落好爽口,蠔,好大隻好肥,蝦有好多膏,好鮮味南瓜湯底呢個拼盤除咗海鮮之外仲會送一個南瓜湯底,入邊仲有粟米蕃茄等配料,夠哂甜本地肥牛肥牛起晒網紋,油脂分布平均,食落口入口即溶蒜香骨炸到金黃鬆脆,炸粉好薄,蒜香味勁濃,食落有肉汁
一到去環境都幾闊落,燈光充足,衛生環境都唔錯

南瓜湯底

本地肥牛

肥牛起晒網紋,油脂分布平均,食落口入口即溶

蒜香骨

炸到金黃鬆脆,炸粉好薄,蒜香味勁濃,食落有肉汁
住在鑽石山的小編, 不時都會在區內搵食。🙈😏 之前食過「玫瑰餐廳陳儀興」(下稱陳儀興), 火鍋配料新鮮又抵食,真係讓人食過返尋味! 所以襯復活節假期,就孝順下家中兩老~😜 店裡裝修如普通茶餐廳,但絕對是簡樸實戰形!😆 座位大部份都是靠牆的卡位, 有電視高高掛在牆上供食客收看。 夥計依舊有親切感, 還會為我們介紹是日新鮮海鮮來貨。😏 餐牌除了有各式小炒選擇之外, 還有各種火鍋湯底或特式靚煲,選擇十分之多, 除了有傳統重慶辣雞煲, 又有花雕雞煲、豬肚雞煲、娘惹鴨煲、椰子雞煲等, 最近還有新出品-龍蝦拼盤配南瓜海鮮湯($198)。 $198包齊龍蝦拼盤和南瓜海鮮湯, 仲送埋時菜一碟,真係抵到爛!👍🏻😳 點可以走寶?🙈😆 南瓜海鮮湯材料豐富, 除了南瓜外,還有不少粟米、蕃茄等一起熬, 打邊爐前先喝一口湯,湯頭鮮甜味美, 南瓜味微微地滲透出來~😋 加上龍蝦海鮮拼盤原個和盒海鮮拼盤上陣, 擺設精美,未食已經讓人流晒口水。😍 😍材料很豐富,而且款款都是新鮮靚料! 足足有6款之多, 有原隻龍蝦、蟶子皇、海中蝦、本地蠔、新鮮青口和大蜆。😍 最令我驚喜的是原隻龍蝦, 斤兩十足,足足有一隻手
住在鑽石山的小編,
不時都會在區內搵食。🙈😏
之前食過「玫瑰餐廳陳儀興」(下稱陳儀興),
火鍋配料新鮮又抵食,真係讓人食過返尋味!
所以襯復活節假期,就孝順下家中兩老~😜

店裡裝修如普通茶餐廳,但絕對是簡樸實戰形!😆
座位大部份都是靠牆的卡位,
有電視高高掛在牆上供食客收看。
夥計依舊有親切感,
還會為我們介紹是日新鮮海鮮來貨。😏

餐牌除了有各式小炒選擇之外,
還有各種火鍋湯底或特式靚煲,選擇十分之多,
除了有傳統重慶辣雞煲
又有花雕雞煲、豬肚雞煲、娘惹鴨煲、椰子雞煲等,

最近還有新出品-龍蝦拼盤配南瓜海鮮湯($198)。

$198包齊龍蝦拼盤和南瓜海鮮湯,
仲送埋時菜一碟,真係抵到爛!👍🏻😳
點可以走寶?🙈😆
南瓜海鮮湯材料豐富,
除了南瓜外,還有不少粟米、蕃茄等一起熬,
打邊爐前先喝一口湯,湯頭鮮甜味美,
南瓜味微微地滲透出來~😋
南瓜海鮮湯

加上龍蝦海鮮拼盤原個和盒海鮮拼盤上陣,
擺設精美,未食已經讓人流晒口水。😍
龍蝦拼盤

😍材料很豐富,而且款款都是新鮮靚料!
足足有6款之多,
有原隻龍蝦、蟶子皇、海中蝦、本地蠔、新鮮青口和大蜆。😍
最令我驚喜的是原隻龍蝦,
斤兩十足,足足有一隻手掌之大~✋🏻
龍蝦被切開了一半,還看得見不少蝦膏呢!😎

涮5、6分鐘左右,
就可以品嘗到肉質彈牙,鮮味十足的龍蝦肉,正!😋

原隻龍蝦

蟶子皇一如既往,鮮甜肥美,好味道!
蟶子皇

食海中蝦蝦膏香甜,肉質彈牙;
本地蠔大大隻,洗得很乾淨,
食落沒有多餘的腥味;👍🏻
新鮮青口和大蜆都很鮮味,洗得乾淨,沒有半點沙,很不錯!
龍蝦拼盤

沒想到拼盤咁落足本,😳
一個拼盤有齊多款新鮮海鮮配料,
價格又便宜,性格比很高。👍🏻🤗

隨海鮮拼盤和南瓜湯附送的唐生菜鮮嫩爽脆,
吸盡了湯底精華,好滋味!👍🏻
一客份量還相等於一份單點蔬菜(原價$18),
所以話,呢個套餐真係超抵食!🤑

自家韮菜餃($42)
一份有6隻,
每隻自家包製的餃子都皮薄餡靚!
自家韮菜餃

從薄薄的外皮已經隱約透露了包在裡頭嫩綠色的韭菜,😳
食落啖啖菜肉,鹹淡又適中,值得一試!👍🏻😋

最值得推薦就是招牌手切本地肥牛(細)($138),
份量十分足,😳
而且塊塊牛肉厚薄適中,脂肪分佈又平均,
絕對是上等貨色!😎

把牛肉涮到變色就食得~😏
嘩~一咬落去便吃到牛肉油香,軟腍多汁,牛味香濃,🐄
咁有水準的牛肉,價格仲要咁平,性價比非常高☺️!

除了牛肉正,🐷豬肉也相當不錯呢!
媽咪一見到菜單,便要求叫「豬面肉」,
原來「豬面肉」又叫「肉青」,
是豬的面珠和下顎之間至前腿前面條頸的肉~
鮮肉青($42)
和平常豬頸肉的賣相差不多,肥瘦相間,
涮完嘗起來比普通豬頸肉更爽口鮮味~👍🏻
鮮肉青

極品西班牙豚肉($88)
薄切西班牙豚肉,像牛肉一樣涮至變色便可吃~
肉質軟嫩,肉味十足!🐖
極品西班牙豚肉

響鈴卷($32)
沒想過小店每樣都親力親為,
連響鈴都是自家製~😳
響鈴卷

自家製響鈴即叫即炸,
而且自家製作一卷卷了多層,層次十分豐富,
浸一浸湯,外脆內軟,正!😎

蜂巢凍豆腐($38)
不要以為豆腐只是普通配菜,
只要湯底正,吸湯的豆腐便是人間極品~😇
蜂巢凍豆腐

軟得像海綿、層次感極高的蜂巢豆腐,
吸盡了南瓜海鮮湯的鮮甜,
一咬落去,湯汁便在口腔中爆發~好食唔洗講啦!😌

西洋菜($18)
所有蔬菜一律都是$18,
而且全都是大大份,好抵食!🤗
西洋菜

雞件($42)全都是啖啖肉的雞柳片,
肉質鮮嫩入味,不錯吃!😋
雞件

脆鯇魚片($42)新鮮爽脆,
愛魚之人不可錯過!👍🏻
脆鯇魚片

咸檸碧($21)
打完邊爐飲杯原個咸檸溝雪碧,即刻gur晒~😆
咸檸碧

整體來說,
「陳儀興」的南瓜海鮮湯味道不錯,
龍蝦拼盤大份夾抵食,性價比非常高!👍🏻☺️
其他火鍋配料都很有水準,
尤其是肥牛🐮,更是上等質素~
下次要再黎試其他口味的雞煲或特色湯底火鍋至得。😏
2017-04-17
響鈴卷
蜂巢凍豆腐
脆鯇魚片
2017-05-03 222 浏览
又一次OT完收工拿拿臨趕食飯,啲老細最鐘意放假前俾一大堆唔會做得完嘅工作你。不過唔緊要,放左工就星期一先搞了。因為早排食過龍蝦鍋念念不忘,所以朋友就推薦左黎食。因為今晚目標非常明確,所以一坐低就先點左個龍蝦火鍋。火鍋底係蕃茄南瓜粟米湯,店員話等個湯滾左之後可以試左湯頭個味先,包我地有驚喜咁話。見呢度嘅火鍋料其實唔貴,所以就點左幾樣黎配食,包括牛肉,公仔麵同埋鵝腸。等左一陣我地個龍蝦併盤就上枱喇,龍蝦一睇就知係新鮮切開的而且蝦子嘅腳都仲郁緊架!之後牛頸脊同鵝腸都到齊了,所以即刻開大個火準備開食。個湯一滾之後我地都聞到好香甜,原來店員話有驚喜係因為個湯有用蝦殼等黎熬煮,所以除左鮮甜之外,又多一份香濃海鮮味。見個湯咁出色所以即刻煮個公仔麵食,免得最後先食會令個湯底變得太濁。識食一定係食左貝殼類先,一黎快熟二黎佢地可以令個湯更鮮甜。我地食嘅應該有兩種蜆,兩款都好飽滿同厚肉。可惜有一粒死左無打開。蟶子同鮮蠔吸收過之前嘅經驗,只用滾湯輕灼廿零秒就已經非常足夠了。蟶子肉質爽脆同甜而且無沙,師傅清得好乾淨。鮮蠔仲保持飽滿同多汁,就算唔沾醬料都無咩腥味,蠔味幾出的。自從發現牛頸脊呢個部分之後,每次打邊爐
。因為早排食過龍蝦鍋念念不忘,所以朋友就推薦左黎食。
因為今晚目標非常明確,所以一坐低就先點左個龍蝦火鍋火鍋底係蕃茄南瓜粟米湯,店員話等個湯滾左之後可以試左湯頭個味先,包我地有驚喜咁話。
龍蝦海鮮併盤
之後牛頸脊同鵝腸都到齊了,所以即刻開大個火準備開食。
手切牛頸脊
自從發現牛頸脊呢個部分之後,每次打邊爐見到店家有都會點黎食。而呢度嘅牛頸脊油花分佈均勻,配埋龍蝦湯底補充多一分香味,亦令牛肉味拉高左入口依然滑嫩。鵝腸剔走晒啲脂肪所以入口無咩羶味,爽得黎唔會好韌,灼佢一陣就食得。
蝦子新鮮真係無得輸,彈牙鮮甜。可惜每人分得兩隻唔夠食啊。
新鮮龍蝦比蝦子更有彈牙口感,而蝦膏嘅濃郁甘甜,係羸取成餐最好味嘅關鍵。今晚一心食龍蝦,得到完全滿足
韮菜餃
最後唔想浪費左個充滿海鮮精華嘅湯底,所以追加個韮菜餃。以湯餃形式飲多碗海鮮湯,韮菜本身嘅香味溶入埋落個湯度,真係食到捧住個肚走。
2017-04-21
龍蝦海鮮併盤
手切牛頸脊
韮菜餃
2017-04-27 134 浏览
想吃雞煲、火鍋,新蒲崗有很多選擇!玫瑰餐廳,名字很特別呢羊腩煲、雞煲等等,很多選擇呢!而且餐廳晚市也有小菜。既然想吃火鍋,不如試試龍蝦拼盆,有很多海鮮吃又可試試南瓜海鮮湯。挺寬闊的,有電視看配料選擇很多呢!湯底也是湯底鮮甜,有龍蝦的味道醬料推到你面前不用走來走去。拼盆擺放得挺整齊很多種類的海鮮蜆、生蠔、蝦、蟶子、重點是龍蝦啖啖鮮龍蝦肉鮮蝦蝦肉新鮮彈牙超大隻蜆!鯇魚腩熟了後魚肉挺滑的點了不少火鍋配料,很飽很滿足
想吃雞煲火鍋,新蒲崗有很多選擇!
玫瑰餐廳,名字很特別呢
羊腩煲、雞煲等等,很多選擇呢!而且餐廳晚市也有小菜。
既然想吃火鍋,不如試試龍蝦拼盆,有很多海鮮吃
又可試試南瓜海鮮湯。
挺寬闊的,有電視看
配料選擇很多呢!湯底也是
湯底鮮甜,有龍蝦的味道
醬料推到你面前
不用走來走去。

拼盆擺放得挺整齊
很多種類的海鮮
蜆、生蠔、蝦、蟶子、重點是龍蝦
啖啖鮮龍蝦肉
鮮蝦
蝦肉新鮮彈牙

超大隻蜆!

鯇魚腩熟了後魚肉挺滑的

點了不少火鍋配料,很飽很滿足
2017-04-18
  • 龍蝦拼盆
2017-04-26 98 浏览
復活節假期,朋友、親友都在放假中,有部分朋友、親友沒去遠行,就約了親友出去食飯,透氣,行街食飯是理所當然的。我地呢班朋友,個個都是火鍋的愛好者,每次都是火鍋聚會,為左延續火鍋熱潮,夏天又剛到,天氣有點熱,熱到透唔到氣,沒咩胃口,食雞煲火鍋,太重熱量,不竟,夏天都要靚靚示人,都是食返些海鮮為主,又可大快口感。偶爾,在餐廳吃飯,都會碰到一些老牌明星,都算是偶遇。最近,呢間餐廳就推出了海鮮拼盤。海鮮拼盤,以龍蝦為主,有聖子、海蝦、生蠔、青口、大蜆,海鮮都比較新鮮,仲附送一碟蔬菜。南瓜玉米番茄濃湯底,放入海鮮,湯底更加鮮甜美味可口。聖子好鮮甜、有嚼口,爽口彈牙,一點都唔韌。魚鰾,是呢間餐廳必點的火鍋配料,大大個,放落湯中滾幾下,就可以放入口中,爽滑,豐有骨膠原,女士的至愛。本地手切肥牛,牛肉肥瘦適中,均勻,入口即溶化,鮮味十足。鮮蝦雲呑,大大隻,餡料多,蝦仁大隻又爽口,美味可口,一口一個,也是必點的配料。
偶爾,在餐廳吃飯,都會碰到一些老牌明星,都算是偶遇。
最近,呢間餐廳就推出了海鮮拼盤。
南瓜玉米番茄濃湯底,放入海鮮,湯底更加鮮甜美味可口。
聖子好鮮甜、有嚼口,爽口彈牙,一點都唔韌。
本地手切肥牛,牛肉肥瘦適中,均勻,入口即溶化,鮮味十足。
2017-04-25 84 浏览
又到張神介紹美食,今日同老婆行mikik,買啲傢俬,買完之後當然要搵食,但又唔想去餐廳食,咁就行過一兩條街見到個名幾特別,就嚟呢間食火煱!入到去個個客同老闆都有講有笑,估到呢間服務應該唔差,先加一分先!然後我地就揀咗豬肚加半隻雞嘅雞煲,果然不負眾望,湯底一流!首先叫咗個炸魚皮同響聆,響聆炸魚皮超趣!然後牛就唔少得,叫咗個安格斯牛,夠簿牛味好重,午餐肉夠厚,因為湯底咁正,所以必叫就係公仔麵,平時十蚊都係得出前一丁,依家十蚊竟然有辛辣麵,抵。總結呢間必試!
然後我地就揀咗豬肚加半隻雞嘅雞煲,果然不負眾望,湯底一流!
2017-04-25 146 浏览
趁復活節有幾天假期, 當然要相約朋友出黎飯聚一下啦今次由住起新蒲崗嘅朋友仔帶我地黎呢度食好野最初聽個名, 以為係西餐廳, 黎到望到門口, 又掛住日式食肆既燈籠, 好fusion再望下門口放既menu推介, 咦...重慶雞煲?!?又有得打邊爐究竟係食咩既呢?! 其實都唔重要, 至緊要整出黎好食就得啦入到去, 係茶餐廳格局, 但尚算乾淨聽朋友講, 原來呢間餐廳起碼有30年歷史囉我地早到的關係, 所以唔算人多, 但漸漸過7.30pm後, 差唔多坐爆哂, 記住, 果日仲要係假期喎心想, 咁應該唔會差得去邊大家商議過, 最後決定打邊爐侍應就為我地準備一切, 也遞上蔥蒜豉油先order飲品: 檸檬芬達, 杯係大過平時既茶餐廳既杯, 仲要多冰, 好解渴 一行六人, 決定食呢個龍蝦拼盤邊爐套餐, 再加d散叫食物$198真係勁抵, 包括6款每日不同供應既新鮮海鮮, 配以南瓜海鮮湯底, 再送時蔬一份先來湯底, 唔止南瓜咁簡單, 仲加有幾件粟米 (本想散叫粟米都可以慳番)湯底飲得出好香既蝦味, 勁鮮甜, 食完番屋企都唔會勁飲水 (無味精)侍應叮囑我地先飲啖湯, 後才放食材果然, 那啖湯很清甜, 有濃郁的蝦味
趁復活節有幾天假期, 當然要相約朋友出黎飯聚一下啦

今次由住起新蒲崗嘅朋友仔帶我地黎呢度食好野

再望下門口放既menu推介,

咦...重慶雞煲?!?
又有得打邊爐

究竟係食咩既呢?! 其實都唔重要, 至緊要整出黎好食就得啦
入到去, 係茶餐廳格局, 但尚算乾淨

聽朋友講, 原來呢間餐廳起碼有30年歷史囉

心想, 咁應該唔會差得去邊
大家商議過, 最後決定打邊爐

侍應就為我地準備一切, 也遞上蔥蒜豉油
檸檬芬達
一行六人, 決定食呢個龍蝦拼盤邊爐套餐, 再加d散叫食物

$198真係勁抵
南瓜海鮮湯底

侍應叮囑我地先飲啖湯, 後才放食材

果然, 那啖湯很清甜, 有濃郁的蝦味道, 相信放了很多蝦殼去煲

而且食完成個煲, 就算回家後也不覺得口乾, 應該是無放味精的真材實料湯底
龍蝦拼盤上檯啦

原隻開邊龍蝦, 仲有超大隻蠔, 蟶子, 蜆, 青口及海蝦共六款新鮮海鮮
龍蝦拼盤
海鮮鮮甜又大隻, 美中不足只是蜆內有點沙
海蝦大假, 而且肉質夠實硬, 蝦殼都唔係硬身 (即係新鮮靚貨啦)

好味~

其他海鮮朋友都話ok, 呢個套餐真係超抵食, 可以再encore!
龍蝦拼盤-蝦
另外, 套餐更包一個時蔬 (生菜)

我地再自己點多份
油麥菜,

嘩....估唔到都有d心思囉, 切得整整齊齊先上檯比我地, 完全估唔到自己係起茶餐廳格局

望落去都係靚菜黎架
油麥菜
打邊爐點少得呢個會吸收精華既:
蜂巢豆腐

上檯時仲係似冰粒般, 就算滾了多時, 都唔會變得溶溶爛爛, 而且更好入味添
蜂巢豆腐
席上有3位是牛魔王, 我也明白, 每次打邊爐, 愛牛的必會點至少一碟
今次佢地先點一份
本地手切肥牛 (大)
 因為唔知得唔得, 所以都唔敢點咁多住
竟然來到, 牛肉的脂肪分佈得平均
本地手切肥牛 (大)
每片也不會過厚或太薄, 平日打邊爐盡少吃肉, 都忍唔住食咗幾片
食慣牛的牛魔王們也叮囑, 放下去不要太過超時, 轉到粉紅色便剛好了, 我想大約5秒左右吧

果真, 肉質超嫩滑
, 真係意想不到
另外, 朋友點的
其實平時我覺得是一件不抵食及不超值的打邊爐配料

食落似風, 但........
呢度個樣似是自家製, 似自己炸出黎的, 平日用2秒就要拎起
呢個因為入面有多層, 不是空心, 所以放入鍋的時間比平日的可長一點

就算浸了一會, 還有點脆口感, 也不是一朕風, 食完等於無食的感覺
起menu見到
鬼馬墨魚膠, 亦是侍應推介的, 當然要試試
其實佢地就係以墨魚膠釀入油炸鬼內, 面頭仲要加上口感卜卜脆的蟹籽

也是意想不到的, 油炸鬼就算滾咗好耐, 都唔會淋pat pat, 甩哂皮咁, 真係唔錯呀~
鬼馬墨魚膠
打邊爐, 丸類也不少得,我們也不想點簡單的
松露墨魚丸, 口感也似剛才的墨魚膠, 是彈牙的
不過加了香味濃郁的黑松露, 成個感覺升呢哂 (黑松露份量都唔少)
松露墨魚丸
重要是, 埋單價錢唔貴, 又食到高質食材
多謝朋友推介工廈區中的特色餐廳, 有機會再來, 下次想試下小炒

聞到隔離檯點的很香亦惹味~
2017-04-15
檸檬芬達
龍蝦拼盤-蝦
油麥菜
鬼馬墨魚膠
松露墨魚丸
2017-04-21 79 浏览
約了家人在新蒲崗隣近一個商場購物, 差不多到晚飯時間, 見商場內大多是連鎖式食店.决定跑出外看看有什麽其它選擇。原來行過隔離一條叫爵祿街,就有些食店選擇,有座叫百勝工厰大厦地舖,這間叫玫瑰餐廳陳儀興.見到門口有張推廣海報 - 龍蝦海鮮併盆跟南瓜海鮮湯底。一於試吓, 進內是茶餐廳佈置, 有卡位和圓枱的安排.火鍋前叫了一個黄金豆腐磚是飲啤酒的好配搭!配料很對辦, 有原售開邊波士顿龍蝦, 聖子, 海蝦, 大大隻生蠔,青口和大蜆等 海鮮很新鮮加在南瓜湯輕輕灼熟, 鮮味儘在口腹内.還有叫了龍蝦丸 蜂巢凍豆腐私和炸魚皮...見到食店客人除有吃火鍋外,小炒和家常菜都有很多捧場客,聞到食物很香氣撲鼻!下次可以有另外選擇再來試過!

一於試吓, 進內是茶餐廳佈置, 有卡位和圓枱的安排.
火鍋前叫了一個黄金豆腐磚是飲啤酒的好配搭!
黄金豆腐磚
龍蝦併盤
本地手切肥牛
新鮮魚膘
還有叫了龍蝦丸 蜂巢凍豆腐私和炸魚皮...
炸魚皮
下次可以有另外選擇再來試過!

黄金豆腐磚
龍蝦併盤
本地手切肥牛
新鮮魚膘
炸魚皮
2017-04-20 74 浏览
今晚和朋友有事要去新蒲崗做,做完已是晚餐時間,岩岩望到玫瑰餐廳陳儀興,之前我和家人都有去食過,食物都吾錯,已經半年沒有來過,今晚望到198元有龍蝦海鮮餐,好底喎!一於入去試試!大大盆龍蝦拼盤,海鮮每天不同,老闆每天會訂購當天最新鮮的海鮮,令食客食到最好最新鮮的,擺設也很講究,像插花藝術一樣,成了插海鮮藝術!套餐包埋新鮮蔬菜,鮮甜的南瓜濃湯。龍蝦非常鮮甜,肉質彈牙,其他海鮮都是貴價食材,聖子皇大隻又爽口,扇貝、海蝦、蠔、大蜆等等都好鮮甜,198元非常超值,又不用加一和其他雜費👍其他火鍋配料也很新鮮,雞嫩滑!手打蝦丸:鮮甜又彈牙!自家製嚮鈴:即叫即炸,豆味香濃!值得一讚是即包餃子,即叫即包,不像一般火鍋店預早包定,拎上枱餃子已出水,而且這店餃子比較大隻,饀料是用新鮮豬肉,十分鮮味!
其他火鍋配料也很新鮮,雞嫩滑!
手打蝦丸:鮮甜又彈牙!
自家製嚮鈴:即叫即炸,豆味香濃!
2017-04-19
  • 龍蝦拼盤
  • 即包餃子
  • 嚮鈴
  • 手打蝦丸
2017-04-20 92 浏览
很少去新蒲崗。對此地方非常陌生. 走到新蒲崗覓食, 皆因一張 poster 同一個名字。就喺呢張 poster, 好鬼吸引 ⋯ $198 呢間叫玫瑰餐廳陳儀興🌹點解個名咁過癮嘅同將poster 對比, 又差吾多噃D𧐢好大隻龍蝦 新鮮 都好多肉原來配南瓜渇㡳吾錯喎。南瓜可帶出海鮮鮮味呢個魚皮超正 暖暖 超脆 未試過D魚皮係暖暖地⋯有驁喜牛魔王推介本地肥牛 好好味朋友 order 魚膘 開頭諗住會好腥 食落有吾係店員提醒我地記住要吉穿個魚膘先烚 吾係吾爆架😱鬼馬墨魚滑又幾過癮 朋友 order 左個小菜 炸豆腐 出奇美味其實佢地小菜都吾錯,下次再來玫瑰試小菜。
就喺呢張 poster, 好鬼吸引 ⋯ $198
呢間叫玫瑰餐廳陳儀興🌹
點解個名咁過癮嘅
龍蝦拼盒
同將poster 對比, 又差吾多噃
D𧐢好大隻
龍蝦 新鮮 都好多肉
原來配南瓜渇㡳吾錯喎。南瓜可帶出海鮮鮮味
呢個魚皮超正 暖暖 超脆

店員提醒我地記住要吉穿個魚膘先烚 吾係吾爆架😱
龍蝦丸
鬼馬墨魚滑又幾過癮
朋友 order 左個小菜 炸豆腐 出奇美味
其實佢地小菜都吾錯,下次再來玫瑰試小菜。
2017-04-17
龍蝦拼盒
魚膘
龍蝦丸
2017-04-19 79 浏览
今日黎到陳義興食咩好, 好多人都專登走入黎新蒲崗搵呢間餐廳, 哈哈包括我在內, 個個都話好好食, 於是我和友人入黎試下先, 呢排成日打邊爐想食下烤魚$168, 我地叫左唔辣, 嘩.....一上枱超大條, 開爐之後將碗湯倒埋落去, 滾起食得就係咁簡單, 哈哈.....因為大廚已將魚煎烤過, 所以皮會是香脆的, 肉質夠滑, 而且仲會有D配料係到, 例如有D菇呀, 雲耳呀 & 腐竹等.....湯底有D滷水&香茜既香味.我地仲叫左D火鍋配料, 有好好食既響鈴$32, 翠綠色既西洋菜$18, 午餐肉$32, 超彈牙既手打三寶丸$88.下次黎試埋其他火鍋, 因為見到網上既人個個都話好好飲, 哈哈.....
2017-04-09
2017-04-19 163 浏览
今日再次光臨, 因為上次飲完個花膠湯唔夠喉, 所以今日同D FD 黎再次幫襯, 哦?! 今日有新野喎, 咁就緊係試新野啦, 仲好抵食TIM, 南瓜海鮮湯底 + 海鮮拼盤 + 唐生菜都只係$198, 首先講下湯底先, 真係無得頂, 好香海鮮既鮮味, 再慢慢浸出南瓜既甜味, 飲一啖又點夠喉呀, 哈哈, 裹面仲有蕃茄&粟米淆住個湯底, 仲更加鮮甜.而個海鮮拼盤(2人份)一D都唔輪蝕, 唔馬夫, 有鮮蝦, 勁新鮮, 肉質勁爽口, 外殼還要脆的, 真係唔係講大話, 哈哈, 仲有蜆, 雖然唔係好大隻, 但無沙, 味道好鮮, 仲有青口, 桶蠔大大隻, 仲有主角龍蝦, 已開邊, 又係啖啖肉, 勁爽口, 仲好香龍蝦味, 連個頭都唔放過, 膏雖然唔多, 但都好香膏味, 哈哈. 真係想食多隻呀, 最後仲有聖子TIM, SIZE 都唔差架, 放落鍋, 好快食得, YEAH!! 不要烚得過火, 如果唔係就哂哂D咁靚既海鮮GA LA.火鍋配料我地叫左鬼馬墨魚膠$88, 係將蟹子&墨魚膠攪勻饟入油炸鬼到, 墨黑膠爽口, 油炸鬼索哂湯既精華, 2樣夾埋一齊食, 感覺好得意, 又軟又爽既感覺, 好鬼馬, 哈哈....另
另外我地仲叫左安格斯牛$158(大), 好香牛味, 肉質唔鞋, 因為雪花分報得均勻, YUMMY YUMMY.
仲有打邊爐不可決少既響鈴$32, 呢個真係要讚下, 應該係自家制的, 因為出面食唔到呢種咁香脆既感覺的, 仲好香豆味.
仲有就係呢個餐包埋既唐生菜, 好青甜, 好新鮮.
唔知下次黎有冇新野呢, 不過就算無都會再來幫襯, 因為真係太正啦, 哈哈....
2017-04-13