2017-12-04 209 浏览
今日終於考完試,要食返餐好食的好好慶祝一下,朋友極力推薦想黎試下呢間評分很高的Mackie Chicken, 係一間位於銅鑼灣加路連山道的西餐廳。係銅鑼灣地鐵站出黎都行咗8分鐘先搵到,環境清靜,餐廳入面氣氛優和,裝飾精美。餐牌都主要係揀咗主菜,每個餐由$168至$238都有,配沙律,餐湯,前菜小食,多士,咖啡或茶 蟹肉南瓜忌廉湯,南瓜蓉好鮮甜,清新,飲落有啖啖既蟹肉咬下黑松露菌忌廉湯,黑松露味散發得好香,完全融入咗個忌廉湯的味,菌係切碎的細細粒,方便入口跟湯的小多士,好香脆,有牛油香味香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓,估唔到前菜的鵝肝都巾咁大塊,夾多士一齊食,入口即溶,好香濃大蝦占米多,開頭仲諗緊咩係占米多,原來係開邊的虎蝦切肉後用洋蔥,蛋黃醬一齊焗,個汁好香,蝦肉鮮甜食咗咁多前菜同飲埋個湯,到主菜上場啦德國式燒咸豬手配薯條,薯條好香脆,熱辣辣,豬手份量好大,會切開一舊舊肉咁上碟,皮唔肥,燒得好脆,豬手肉唔算太咸,好入味,夠淋身香草忌廉三文魚闊麵,三文魚新甜,忌廉汁夠濃厚,稠身,闊麵煙韌。

蟹肉南瓜忌廉湯,南瓜蓉好鮮甜,清新,飲落有啖啖既蟹肉咬下
跟湯的小多士,好香脆,有牛油香味
食咗咁多前菜同飲埋個湯,到主菜上場啦
2017-12-04 176 浏览
加路連山道向來都有小型嘅餐廳以供選擇,而今次見餐牌唔錯,決定入去阿麥餐廳,一試佢嘅西式晚餐!有好多套餐提供選擇,今次我哋就揀咗黑松露帶子飯同埋豬手作main course。 我哋每人分別有一個餐湯, 分別係黑松露忌廉蘑菇湯同埋南瓜湯 。忌廉湯好多蘑菇,好多材料喺入面,令到食落去個口感好豐富,至於南瓜湯,南瓜蓉打得好碎好易入口,而且好有南瓜味,成個湯飲落去好清甜,好香口!前菜方面,我哋仲有個鵝肝多士同埋大蝦。鵝乾煎到入口即溶,而家大蝦加埋啲醬料真係一流, 個蝦仲煎得好彈牙添!main course方面,西班牙飯嘅帶子煎得啱啱好,唔會過熟,個飯嘅忌廉汁一d都唔膩,加上份量啱啱好,食完好滿足! 個豬手都炸得好好,肉質彈牙,薯條炸得好脆,麵粉炸到好鬆脆同個薯條簡直係完美嘅配搭。我地仲叫咗兩杯朱古力,佢仲喺每杯朱古力上面拉咗個聖誕樹同埋雪人,好有聖誕氣氛😍飲落去朱古力味好濃郁而且易入口,飲完可以話係為今次晚餐畫上完美句號!

2017-11-27 3509 浏览
嗰日約咗朋友喺銅鑼灣食飯,朋友話帶我去加路連山道搵嘢食。嗰頭原來都好多嘢食,我哋去咗一間門面裝修好靚嘅。入到去發現好多人,大約30個座位,好彩訂咗枱好快就坐低左。有好多套餐可供選擇,而且菜式特別。一坐低店員就即刻放低兩杯水,服務真係好迅速。蟹肉南瓜忌廉湯,大量蟹肉加上南瓜香甜幼滑,蒜蓉包外脆內軟,蒜香味濃。黑松露菌忌廉湯,香濃嘅黑松露味加上好有口感嘅蘑菇蓉,味道一流。大蝦占米多,蝦肉爽口彈牙,加上蝦膏嘅精華鮮味十足,沙律菜新鮮翠綠配陳年醋汁酸酸地好開胃。香煎法國鵝肝配糖酒醋藍苺,鵝肝加上多士口感豐富,糖酒醋配藍苺中和咗鵝肝嘅肥膩。牛肝菌燴意大利飯,牛肝菌香氣四溢,意大利飯煮得非常香口,而且醬汁包住每粒意大利飯,味道十分出色。薯條炸得非常香脆。 BBQ烤辣味西班牙豬肋骨,豬肋骨分量十足,燒嘅時間恰到好處,肉質嫩滑,醬汁非常野味。絕對係非常滿足嘅一餐。
嗰日約咗朋友喺銅鑼灣食飯,朋友話帶我去加路連山道搵嘢食。
嗰頭原來都好多嘢食,我哋去咗一間門面裝修好靚嘅。
入到去發現好多人,大約30個座位,好彩訂咗枱好快就坐低左。
有好多套餐可供選擇,而且菜式特別。
一坐低店員就即刻放低兩杯水,服務真係好迅速。
薯條炸得非常香脆。

絕對係非常滿足嘅一餐。
  • 大蝦占米多
  • BBQ烤辣味西班牙豬肋骨
2017-11-21 150 浏览
It has been a long while since my wife and i last dined out, thus i decided to bring her out for dinner tonight. We decided to go to Mackie Kitchen for dinner as my friend has highly recommended it. It was located at Caroline hill road, about 10 minutes walk from Causeway Bay MTR. They do offered dinner set, priced at $168 to $238. It consisted of appetizer, soup, main course and drinks. Pan seared goose liver with wine vinegar blueberry - The bun was very soft and crispy, and together with the

Pan seared goose liver with wine vinegar blueberry - The bun was very soft and crispy, and together with the buttery and soft texture of goose liver, it makes a good combination. Blueberry has strong vinegar taste, thus it was appetizing.

King Prawn thermidor - Prawn meat was juicy and chewy, and the sauce in it helped to bring out the flavour further.

Pumpkin soup with crab meat - The texture of the soup was thick, with strong pumpkin taste. Crab meat was chewy and fresh too.

Cream of black truffle - The texture of this cream soup was thick and meaty as well, with strong truffle taste. It complimented nicely with the garlic bread, which was soft and crispy.

Risotto with pan fried scallops and wild mushroom in truffle cream sauce - The texture of the risotto was slightly hard, which suited me better. It was very flavourful because of the truffle sauce. Risotto was cooked till juicy and chewy.

Roasted pork knuckle with BBQ sauce - The serving was extremely huge, enough to serve 2 person at least. French fries was soft and crispy, with straight cut texture. The skin of the pork knuckle was crispy and soft, with lots of fat skin. It was chewy, melting in my mouth. The meat was soft and juicy too.

Almond milk was miky and creamy, with very strong almond taste. Peach iced tea was very sweet, abit too sweet for my liking.
2017-11-20 2344 浏览
加路連山道真係很多隱藏食物估不到阿麥廚房西餐高級,價錢氣氛值回票價朋友覺得要帶honey黎食多一次,因為食物又大份,服務又好,情調一流。談情求婚都可以。不會失禮我們今晚lady night, 與多年朋友聚舊,選了西餐,喜歡這裡靜靜地,食物質素又高。我們升級選了香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓頭盤鵝肝多士加上醬汁,真的不肥膩,甜甜酸酸味道,令肚子餓了。另外朋友點大蝦占米多廚師已將蝦肉起出,加些雜菌忌廉再焗, 考功夫。餐湯黑松露忌廉湯-用磨菇打碎煮成,超多黑松露,非常濃味磨菇。蟹肉南瓜忌廉湯 - 南瓜好滑又甜,難得有新鮮蟹肉。主菜香煎帶子野菌黑松露意大利飯 $208帶子比想像中大隻,剛熟不過火,鮮甜牛油味意大利飯好香好creamy忌廉磨菇味,配上淡淡黑松露香,軟綿綿很快吃完。德國式燒咸豬手$238 超大隻原來2個女人仔真係食不到,結果打包回去俾老公食,哈哈豬手烤得香脆,咸咸香香,廚師將烤好豬手,骨肉分離方便客人食,點醬辣辣地很惹味。美國薯條粗身,脆口有口感。餐飲仲有拉花,真的有視覺,味覺享受的一餐
加路連山道真係很多隱藏食物

估不到阿麥廚房西餐高級,價錢氣氛值回票價

我們升級選了香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍莓

另外朋友點大蝦占米多

廚師已將蝦肉起出,加些雜菌忌廉再焗, 考功夫。

蟹肉南瓜忌廉湯 - 南瓜好滑又甜,難得有新鮮蟹肉。

主菜

香煎帶子野菌黑松露意大利飯 $208

德國式燒咸豬手$238 超大隻

原來2個女人仔真係食不到,結果打包回去俾老公食,哈哈

餐飲仲有拉花,真的有視覺,味覺享受的一餐

2017-11-16
  • 德國式燒鹹豬手
  • 大蝦占米多
  • 香煎帶子配黑松露野菌意大利飯
  • Hot Chocolate
  • Cappuccino
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。阿麥廚房.曼妙法式cafe。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 銅鑼灣是本小姐shopping必行之地 與友共聚,必訪心儀小店 一是位置清幽寧靜,二是出品質素夠高 如此一家店子,就是「阿麥廚房」 前菜:香煎法國鵝肝配焦糖酒醋莓 鵝肝煎得外脆內嫩,香濃與幼滑共融! 藍莓的果香配酒醋的鮮香,又令鵝肝帶出另一種鮮甜 前菜:大蝦占米多 大蝦果然肉厚彈牙,將蝦膏的精華同煮,味道更為突出 蟹肉南瓜忌廉湯 蟹肉細心拆入湯中,香甜的南瓜蓉 真是與忌廉渾然天成,綿密香濃 黑松露忌廉湯 啖啖菇蓉與黑松露香氣,實在是愛菇者的必選 朋友第一口已大讚正斗! 那確是,這家店子的菇湯在我心目中已是名列前茅 主菜:BBQ烤辣味西班牙豬肋骨 豬肋骨的調味真香,上台就見份量大到足3-4人吃 肉質好,帶骨香,連骨膜吃最是惹味 難得薯條仍是水準甚高,香脆惹味 主菜:黑松露麵包蟹意大利飯 推介熱愛意大利飯的朋友,必食此道菜式 意大利飯煮得既有骨感,亦熟

雜感女生 好味日記
˚*•。阿麥廚房.曼妙法式cafe•*˚
✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

銅鑼灣是本小姐shopping必行之地
與友共聚,必訪心儀小店
一是位置清幽寧靜,二是出品質素夠高
如此一家店子,就是「阿麥廚房」

前菜:香煎法國鵝肝配焦糖酒醋莓
鵝肝煎得外脆內嫩,香濃與幼滑共融!

藍莓的果香配酒醋的鮮香,又令鵝肝帶出另一種鮮甜

前菜:大蝦占米多

大蝦果然肉厚彈牙,將蝦膏的精華同煮,味道更為突出

蟹肉南瓜忌廉湯
蟹肉細心拆入湯中,香甜的南瓜蓉

真是與忌廉渾然天成,綿密香濃

黑松露忌廉湯
啖啖菇蓉與黑松露香氣,實在是愛菇者的必選
朋友第一口已大讚正斗!

那確是,這家店子的菇湯在我心目中已是名列前茅

主菜:BBQ烤辣味西班牙豬肋骨
豬肋骨的調味真香,上台就見份量大到足3-4人吃
肉質好,帶骨香,連骨膜吃最是惹味
難得薯條仍是水準甚高,香脆惹味

主菜:黑松露麵包蟹意大利飯
推介熱愛意大利飯的朋友,必食此道菜式
意大利飯煮得既有骨感,亦熟滑入味
麵包蟹的肉香都盡化入飯中,再配上一碟黑松露醬

乍現海與地的精華匯在一口飯中

Cappiccomp用心拉花,小貓與小魚,可愛的說
好看不如好飲,入口就是濃香細滑的咖啡味
所以說,簡單一杯咖啡,都足以看到店子的用心
朋友說:行銅鑼灣,從此多了一個飯點!

小評:
抵食:★★★★☆

阿麥廚房 Mackie Kitchen
銅鑼灣加路連山道9號地舖
2017-11-15 263 浏览
是日約左朋友去銅鑼灣食晚飯,一早已經openrice定有咩餐廳可以食到好野之餘又可以靜靜地傾下計,最後搵左呢間阿麥廚房。我地兩個人book左6:30,餐廳入面其實都幾大,枱與枱之間有一定空間,唔會感覺好迫,而且光線較暗左dd,好有情調~揀左一輪我地叫左兩個set dinner食左好多野。等左十分鐘左右前菜就黎啦~蝦肉新鮮,個醬汁整得好好,用左好多香料,裹面有d茹菌tim~ 伴碟ge沙律都好新鮮,個沙律汁唔會過酸。多士脆卜卜,鵝肝煎到金黃,配埋個藍莓一齊食,味道好夾。特別欣賞個藍莓,唔會整到淋左冇哂口感。個南瓜湯有唔少蟹肉,南瓜同忌廉比例岩岩好,又香又滑。呢個湯唔講得笑XD 除左有淡淡ge松露香氣,入面ge茹菌攬碎到細細粒,配埋個蒜蓉包真係好正!一邊食一邊欣賞佢d小擺設~主菜出場啦~ 個闊麵煮到岩岩好al dente。煙文魚ge咸味連同忌廉闊麵一齊食,味道balance。係德國豬手啊!! 外表脆身,豬肉淋身,prefect! 個薯條好出色,條條都金黃色好脆好香薯味!餐飲我地要左 Peach Iced Tea 同 milk tea。個Peach Iced Tea唔會太甜,桃ge香味好岩女仔

揀左一輪我地叫左兩個set dinner食左好多野。

等左十分鐘左右前菜就黎啦~

蟹肉南瓜忌廉湯
個南瓜湯有唔少蟹肉,南瓜同忌廉比例岩岩好,又香又滑。

黑松露菌忌廉湯

一邊食一邊欣賞佢d小擺設~

德國式燒咸豬手
餐飲我地要左 Peach Iced Tea 同 milk tea。個Peach Iced Tea唔會太甜,桃ge香味好岩女仔飲。XD

呢度service都值得一讚,侍應主動加水,食物逐碟上可以慢慢enjoy。
2017-11-12
$328.5 (晚餐)
  • 德國式燒豬手
2017-11-14 129 浏览
今日特登放半日假,同男朋友行下街食下飯。不過係拍拖拖既同時又想食好西,所以揀左呢間阿麥廚房。好彩星期一唔洗等位,待應安排左我地坐窗戶位,好有外國FEEL好開心,之前見到其他人食都有食SET DINNER,所以我地都叫左,不過一齊都叫唔同既前菜&主食,咁可以SHARE黎食嘛:)我地都加58蚊升級左個前菜~首先黎既係餐湯,我揀左黑松露菌忌廉湯,一見到個湯既賣相真係好靚,試一啖入面有好多菇既粒粒,忌廉湯好濃郁,真係十分十分滿足!!男朋友揀的係蟹肉南瓜湯,南瓜湯都一樣咁足料,食得出係用新鮮南瓜打成,配合忌廉湯底相當CREAMY,連一向唔飲南瓜湯既我都係咁偷黎飲,哈哈。兩個湯點多士食都好正。跟住黎既係香煎法國鵝肝配竹焦糖酒醋藍梅鵝肝油香十足,單吃有點膩,但配合埋店內自家制既焦糖酒醋藍梅真係好正,中和左個油膩感,令人想繼續食食食大蝦占米多係我第一次食咁整既蝦,好好味,大蝦切開5份,入面仲有菇粒同洋蔥加埋用蝦整既醬汁一齊食,味道相當豐富,十分回味。主菜方面,中意食蟹既我,梗係揀黑松露面包蟹意大利飯,唔好意為份量好小,其實入面好足料,成個飯都比蟹黃包圍,仲有啖啖既蟹肉,好鮮味食落仲有一陣陣黑松露獨有既
今日特登放半日假,同男朋友行下街食下飯。
不過係拍拖拖既同時又想食好西,所以揀左呢間阿麥廚房。

不過一齊都叫唔同既前菜&主食,咁可以SHARE黎食嘛:)
我地都加58蚊升級左個前菜~

兩個湯點多士食都好正。

跟住黎既係香煎法國鵝肝配竹焦糖酒醋藍梅
令人想繼續食食食
加埋用蝦整既醬汁一齊食,味道相當豐富,十分回味。
主菜方面,中意食蟹既我,梗係揀黑松露面包蟹意大利飯,
唔好意為份量好小,其實入面好足料,
成個飯都比蟹黃包圍,仲有啖啖既蟹肉,好鮮味
食落仲有一陣陣黑松露獨有既香味,真係好想即刻ENCORE
另一道主菜係BBQ烤辣味西班牙豬肋骨,
阿麥廚房係做到豬肋骨既精髓,就係肉夠淋,
呢個豬肋骨入口即溶,而佢個BBQ汁係酸酸甜甜,好醒胃。
不得不提既係個薯條,好特別既質地,都係我目前食過最好味既薯條,
我差唔多自己一個清哂,薯條炸得好脆,唔似得平時好多粉漿既薯條,呢個係實實在在一條脆薯,
下次黎食我一定會叫有薯條既餐!

餐飲揀左水蜜桃紅茶,唔會太甜十分讚!

男友揀左咖啡,仲有好可愛既貓貓,即刻POST相呃LIKE。

總括:成餐飯都係食左500幾左右 有呢個質素 真係VERYGOOD
阿麥廚房的性價比十分高,SERVICES也很好,值得一試得餐廳!
2017-10-30
  • 香煎法國鵝肝配竹焦糖酒醋藍梅,南瓜湯
2017-11-14 102 浏览
銅鑼灣有熱鬧和寧靜的一面。阿麥就處於寧靜的一見。喜歡小餐廳帶著溫馨的感覺。叫了set dinner 升級加了香煎法國鵝肝醬配焦糖酒醋藍莓。鵝肝煎香,配件多士,鵝肝幼滑細膩,配了沙律及淡淡焦糖香味,甜甜酸酸好開胃蟹肉南瓜濃湯, 一個有營養的湯,幼滑的口感, 南瓜的鮮甜味加入啖啖蟹肉,有海鹹味的蟹肉 ,好配搭。香煎帶子配黑松靈野菌意大利飯,Risotto 係我至愛之一,飯有口感,帶子煎得香香,每口都有濃郁的忌廉味和黑松露野菌的香味。
銅鑼灣有熱鬧和寧靜的一面。阿麥就處於寧靜的一見。

喜歡小餐廳帶著溫馨的感覺。

2017-11-10
2017-11-14 1847 浏览
銅鑼灣加路連山道其實有很多隱世美食一直禾旱蓋珍珠。今日經一個為食鬼朋友引路,來到「阿麥廚房」一嘗新派西餐!「阿麥」主打西餐,用料用心,但價錢只是幾十至$200多起跳,但保證令你食過翻尋味頭盤先叫一個鵝肝伴焦糖酒醋草莓,鵝肝厚身,入口即溶,夠兩個人一人一半,,士多啤梨好清甜,帶有微焦糖,甜甜酸酸,中和鵝肝的肥膩湯方面個人極度推介黑松露菌忌廉湯,價錢只是$38,單是有黑松露已經是超值!忌廉湯好香滑,加有blend好的黑松露菌,一粒粒加強口感!每一口都有黑松露,好奢侈呀友人的南瓜忌廉湯則同樣香濃,伴有蟹肉,又鮮又甜,配搭新鮮!大蝦占米多同樣為必試item,大蝦開邊,將蝦肉切件,加入蝦膏蝦醬等調味料炒起,惹味無比到了main course時間,先來一個黑松露麵包蟹意大利飯。用上原個麵包蟹蓋盛上用蟹肉炒的意大利飯,單是賣相已好巴閉!再加上黑松露醬拌飯,每口充滿蟹肉又有黑松露!高度推介另一個主菜烤辣味西班牙豬肋骨亦很不錯,豬肋骨用燒汁烤,入味之餘有帶少少酸辣,雖是肉但很開胃豬肋骨骨肉比例均稱,多吃都不會油膩。要高度讚賞的是看似平平無奇的薯條,這個應該暫時是我吃過最好味的薯條用上日本天婦羅方法炸,外
銅鑼灣加路連山道其實有很多隱世美食一直禾旱蓋珍珠。
今日經一個為食鬼朋友引路,來到「阿麥廚房」一嘗新派西餐!
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓

黑松露菌忌廉湯
友人的南瓜忌廉湯則同樣香濃,伴有蟹肉,又鮮又甜,配搭新鮮!
大蝦占米多
用上原個麵包蟹蓋盛上用蟹肉炒的意大利飯,單是賣相已好巴閉!
黑松露麵包蟹意大利飯
再加上黑松露醬拌飯,每口充滿蟹肉又有黑松露!高度推介
Bbq烤辣味西班牙豬肋骨
豬肋骨骨肉比例均稱,多吃都不會油膩。

薯條用上日本天婦羅方法炸,外皮極鬆脆!100分!
尾聲用一杯貓貓香濃cappuccino 作結,又睇得又飲得!
Cappuccino
2017-10-22
香煎法國鵝肝配焦糖酒醋草莓
Bbq烤辣味西班牙豬肋骨
Cappuccino
  • BBQ烤辣味西班牙豬肋骨
2017-11-08 1659 浏览
銅鑼灣這個黃金地帶真係令人又愛又恨,愛當然係多靚衫,多食肆,多大型商場。恨就係人流真係好多, 多到十分擠擁,不論港人及旅客都十分喜歡到銅鑼灣購物及享受不同的美食。這天約了朋友食飯聚舊, 地點選了銅鑼灣, 係人流咁旺的地方, 真係想揀一個舒服,寧靜的地方。最後選了 。睇到食評一定要打去訂枱, 因為都好FULL, 好彩個日有打去…原來星期日都會咁爆場。與朋友係銅鑼灣逛街後, 便出發去阿麥廚房-Mackie Kitchen, 事先搵左地圖, 餐廳係加路連山道, 我地係時代廣場行過去大約都係10分鐘, 好少行去加路連山道, 沿途會見到保良局, 地方都易搵。 餐廳位於舊樓地鋪, 我地早左去餐廳諗住可以傾下計, 職員安排坐在近門口窗邊位置。職員馬上奉上暖水並給予餐牌。Set Dinner由$168起包括飲品,前菜及餐湯。亦可以加錢upgrade前菜及湯。價錢唔貴喎, 加上見到咁多食評, 我地一齊upgrade左前菜及餐湯。上網做定功課, 知道佢地的德國式燒咸豬手好大份, 而且評價好高。所以一定要試試, 我地最後ORDER左以下set dinner :德國式燒咸豬手 $238香草忌廉煙三文魚闊麵 $
銅鑼灣這個黃金地帶真係令人又愛又恨,愛當然係多靚衫,多食肆,多大型商場。恨就係人流真係好多, 多到十分擠擁,不論港人及旅客都十分喜歡到銅鑼灣購物及享受不同的美食。這天約了朋友食飯聚舊, 地點選了銅鑼灣, 係人流咁旺的地方, 真係想揀一個舒服,寧靜的地方。最後選了 [阿麥廚房-Mackie Kitchen]。睇到食評一定要打去訂枱, 因為都好FULL, 好彩個日有打去…原來星期日都會咁爆場。

德國式燒咸豬手 $238
香草忌廉煙三文魚闊麵 $168

前菜升級了變為 [香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍苺] 及 [大蝦占米多]
餐湯亦升級了變為 [黑松露菌忌廉湯] 及 [蟹肉南瓜忌廉湯]
Order完食物再環顧餐廳, 餐廳牆身以高貴紫色, 燈光較暗, 談心談天一流, 加上不斷播著抒情歌曲, 好感度已大大增加。

前菜先到, 香煎法國鵝肝配焦糖酒醋藍苺, 大片的鵝肝伴著微暖的多士, 我喜歡將它切成半份, 一口一啖, 然後再吃上焦糖酒醋藍苺, 味道甜甜帶少少酸, 中和了鵝肝的油膩感。還有黑醋沙律, 上面放了青蘋果絲, 再令口感大大提昇。食完覺得好清新。

大蝦占米多
一隻大蝦起了肉, 切成5件再加上調味再焗, 一上枱已經聞到香噴噴的味道, 蝦肉新鮮真係點煮都入味 ! 還有黑醋沙律清清喉嚨 !

蟹肉南瓜忌廉湯配多士
嚐了一口,南瓜味勁濃, 食到粒粒已溶的南瓜粒粒,亦有絲絲蟹肉係入面, upgrade了的忌廉湯真的物超所值。用上多士沾湯一齊食, 好夾呀 !

黑松露菌忌廉湯配多士
既然蟹肉南瓜忌廉湯咁好味, 好期待黑松露菌忌廉湯, 用匙羹盛了一口, 已見到滿滿的磨菇粒, 入口香滑, 黑松露好香, 很喜歡滿滿的磨菇粒, 性價很高。

香草忌廉煙三文魚闊麵
忌廉汁好濃, 闊麵軟硬適中。而且煙三文魚份量又多, 真係可以一啖有有煙三文魚及闊麵。份量亦很足夠我和朋友吃, 確實不錯。

德國式燒咸豬手
上網見到好大碟, 已經食慾大增, 一上枱真係如openrice圖片, [好.大.碟]。而且幫客人已經切開,還附加薯條及沙律菜。豬手唔會好鹹, 亦有BBQ醬給你沾。最喜歡必食豬手皮的位置, 骨膠元度高, 而且係脆卜卜。豬手肉的部份很嫩, 一D都唔會鞋。 薯條亦係新鮮炸, 熱辣辣好吸引。
德國式燒咸豬手配薯條

我地邊食邊傾, 真係食得晒成碟的豬手, 太滿足了。還有餐飲, 我地要了一杯熱朱古力及一杯凍蜜桃茶。

凍蜜桃茶
蜜桃茶唔會好甜, 啱晒食得飽飽地, 味道微酸可以消濟一下。

熱朱古力
無想過熱朱古力也會拉花, 而且圖案好靚, 好啱晒秋冬季節。喝上一口, 溫暖萬分。
熱朱古力

今晚實在太滿足了, 原先想加甜品都食唔落啦 ! 好欣賞餐廳的食物, 職員的服務, 難怪人流不斷, 星期日也可以滿座。
德國式燒咸豬手配薯條
2017-11-02 182 浏览
今天出差去加路連山路做野, 這裡開了很多間食肆, 經過一間裝修歐陸式的餐廳,還有一幅壁畫同上面很正的句子:“無論晴天雨天也可窩在咖啡香中慢慢品嚐人生的苦與樂”所以決定入去試一試 侍應們很快就安排座位,並遞上餐牌,餐牌上的選擇都不少,所以左睇右睇,但侍應們不但無催我,還介紹了她認為正的給我,好啦!就聽佢嘅介紹啦!我點左大蝦占米多、 蟹肉南瓜忌廉湯、黑松露麵包蟹意大利飯同熱朱古力室內擺設對應室外歐陸式的設計,牆上掛了數幅度假feel, 感覺寫意的風景圖,立即想去旅行添第一道菜上啦!先來大蝦占米多原隻大蝦起肉加上洋蔥,菇,再用蝦膏炒香釀回蝦身,再配陳醋沙律,酸酸的很開胃蟹肉南瓜忌廉湯:啖啖蟹肉,南瓜蓉軟綿,南瓜味濃黑松露麵包蟹意大利飯: 嘩! 極多黑松露, 蟹肉鋪滿意大利飯上, 再經過蟹膏、菇、洋蔥煮的意大利飯,煮得軟硬適中,非常入味,正熱朱古力: 朱古力味濃,杯底下無朱古力粉殘渣,沖得好, 上面的拉花精緻, 泡沫厚盈,口感豐富
“無論晴天雨天
也可窩在咖啡香中
慢慢品嚐人生的苦與樂”
所以決定入去試一試

好啦!就聽佢嘅介紹啦!

第一道菜上啦!先來大蝦占米多
大蝦占米多

原隻大蝦起肉加上洋蔥,菇,再用蝦膏炒香釀回蝦身
,再配陳醋沙律,酸酸的很開胃

蟹肉南瓜忌廉湯:啖啖蟹肉,南瓜蓉軟綿,南瓜味濃

黑松露麵包蟹意大利飯

熱朱古力(套餐包)

2017-10-29 143 浏览
已經係第二次嚟食,但係唔知點解每次黎都係落雨天,哈哈。晚餐set仍然貴精不貴多,選擇唔多,但係樣樣都係廚師嘅精心傑作。今次我哋依然加錢揀咗香煎法國鵝肝配焦糖醋藍莓,大蝦粘米多,黑松露菌忌廉湯,蟹肉南瓜忌廉湯。每一樣都keep到上次嘅水準,作為頭盤完全冇失威。主菜其中一款我哋揀咗德國燒鹹豬手,上次食完念念不忘,所以今次決定翻兜食多次。豬手嘅份量仍然係好大碟,兩個人基本上都冇乜可能食得晒,豬手外皮燒到好脆好酥,但係下面嘅肉一啲都唔鞋,仲有好香嘅豬手味道。而且上枱前已經幫你切好,可以好有儀態咁樣食。配菜係新鮮炸好嘅薯條,鍾意香口嘅人一定會愛上呢一道餸。另外嘅主菜我哋揀咗果仁焗三文魚扒,第一次食到呢種整法。因為佢唔算覺得太熟,只係焗到啱啱好,所以入邊嘅魚肉仲keep到先粉橙色。加上外層嘅你行果仁碎,都幾特別。
已經係第二次嚟食,但係唔知點解每次黎都係落雨天,哈哈。

2017-10-27 192 浏览
之前都有聽過呢間餐廳,成日都會喺銅鑼灣覓食,今晚終於有機會嚟到呢度試吓啦到店入邊裝修都幾有格調,我同朋友book左七點,仲有少少六點九到度,呢度已經滿左一半,果然幾受歡迎!呢個主推都係set dinner,我哋唔客氣啦首先嚟到嘅係香煎法國鵝肝,呢個要加$58 ,不過鵝肝非常好味,有時其他地方食到會有怪味,但呢度係絕對冇嘅,煎得好香口,食完覺得唔夠仲想再繼續食啊呢個大蝦占米多,大推非常好味,蝦肉好彈牙,配埋有菇同調味好香口,冇諗過咁正加$38有黑松露菌忌廉湯, 非常濃厚嘅黑松露香味,加埋啖啖都係茹,好足料!呢個都係要加$38 ,好香南瓜味,同埋真係有幾舊蟹肉,啖啖南瓜肉,絕對冇偷工減料主菜出場,繼續係好香濃嘅黑松露味,而且帶子煎得啱啱好,唔會過乾過硬,好鮮甜非常大份量嘅鹹豬手,我同朋友食咗好耐先清到,加配薯條同埋沙律豬手肉唔會過鹹,調味啱啱好,亦都唔會太乾,整體係好食!不過真係略嫌有啲熱氣食完之後喉嚨痛最後我同朋友都買咗熱朱古力,竟然有拉花,香濃嘅朱古力味,好有誠意每人三百多,食物質素好,適合情侶撐枱腳

呢個主推都係set dinner,我哋唔客氣啦

大蝦米占多

呢個大蝦占米多,大推
非常好味,蝦肉好彈牙,配埋有菇同調味好香口,冇諗過咁正

帶子黑松露野菌意大利飯

德國式燒鹹豬手

熱朱古力

每人三百多,食物質素好,適合情侶撐枱腳
大蝦米占多
帶子黑松露野菌意大利飯
德國式燒鹹豬手
熱朱古力
朋友素來少出街食飯,但是對食頗有研究,今次他由新界出銅鑼灣探我,小妹心里好'滾'動,於是上網查下資料,發現左阿麥廚房,它位於銅鑼灣加路連山道,沿途有日式餐廳與各國美食。阿麥廚房門口餐廳氣氛好浪漫,柔和的燈光,墻身油上桃紅色,營造出舒服的環境。晚餐餐牌晚餐餐牌餐廳侍應有禮貌地招呼我們入座,仲好細心地知道我朋友迷路,仲慢慢介紹餐廳dinner予我們,決定叫是日晚餐。湯黑松露及蟹肉南瓜忌廉湯侍應好細心體貼攞去兩隻碗仔給我們,方便我們分餸分湯share食,不時幇我們斟水,服務貼心又nice。好濃郁黑松露香,好CREAMY, 而另外一個湯,就有啖啖的蟹肉,南瓜湯好滑香甜,下次再ENCORE呢個蟹肉南瓜忌廉湯前菜香煎法國鵝肝配焦糖酒醋土多啤梨上碟時有伴翠綠新鮮生菜沙律,法國鵝肝下面放了一片法包, 法包鬆脆口感,仲可以吸走油分, 細細件法國鵝肝,配上焦糖酒醋士多啤梨,味道帶點酸,可以去油膩感。大蝦占米多大蝦首先開邊,去咗蝦腸,將分成頭尾二份,剝開蝦殼,再釀入占米入蝦殼內,將大蝦煎至金黃色,再放上蝦肉於蝦殼,可見用心之處,是一個心機菜。蝦肉彈牙,材料新鮮,加埋占米同蝦肉又幾創新,而且味道好夾,滋味無限

阿麥廚房門口

法國鵝肝配焦糖酒醋草莓
前菜

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋土多啤梨

大蝦占米多

大蝦首先開邊,去咗蝦腸,將分成頭尾二份,剝開蝦殼,再釀入占米入蝦殼內,將大蝦煎至金黃色,再放上蝦肉於蝦殼,可見用心之處,是一個心機菜。蝦肉彈牙,材料新鮮,加埋占米同蝦肉又幾創新,而且味道好夾,滋味無限。

主菜
黑松露面包蟹意大利飯

聽正宗意大利人講, 意大利飯(Risotto)是一種前菜而不是主菜。意大利飯(Risotto)好似平時食的有味飯,但烹調方法和材料完全同中國人煮法不同。由面包蟹作為碟,配上好濃黑松露同埋意大利飯Risotto一齊煮,呢個設計好有特色。朋友話黑松露是呢款意大利飯主要靈魂所在,將米飯香味帶出另一層次, 意大利飯Risotto口感是軟稔中帶有煙韌感,口感覺與平時白飯完全不同,味道濃郁creamy,由於加上芝士及忌廉,不過小妹覺得少左芝士味。

德國式燒咸豬手

德國式燒咸豬手, 皮燒得好薄好脆, 吃下去肉質鮮嫩好JUICY,皮脆肉香。不過一隻豬手二人份量太多了,我想足夠三位女仕享用。

bear in the cappuccino

飲品
cappuccino -Bear take bath in the cappuccino & 熱檸茶
好可愛的BEAR,好似在cappuccino度浸浴,好萌呀, RELAXING...

有貼心服務,環境舒適,不過可以播放一點浪漫情歌就perfect啦,食物質素好正之外,豬手份量好大碟,好抵食,下次會帶多點朋友來呢度食飯。
2017-10-23
蟹肉南瓜忌廉湯及黑松露菌忌廉湯