win2ng
難得你來港島探我,今晚我們去見阿麥
win2ng
2017-10-27
关注
朋友素來少出街食飯,但是對食頗有研究,今次他由新界出銅鑼灣探我,小妹心里好'滾'動,於是上網查下資料,發現左阿麥廚房,它位於銅鑼灣加路連山道,沿途有日式餐廳與各國美食。

阿麥廚房門口

餐廳氣氛好浪漫,柔和的燈光,墻身油上桃紅色,營造出舒服的環境。

晚餐餐牌

晚餐餐牌

餐廳侍應有禮貌地招呼我們入座,仲好細心地知道我朋友迷路,仲慢慢介紹餐廳dinner予我們,決定叫是日晚餐。

黑松露及蟹肉南瓜忌廉湯

侍應好細心體貼攞去兩隻碗仔給我們,方便我們分餸分湯share食,不時幇我們斟水,服務貼心又nice。好濃郁黑松露香,好CREAMY, 而另外一個湯,就有啖啖的蟹肉,南瓜湯好滑香甜,下次再ENCORE呢個蟹肉南瓜忌廉湯
前菜

香煎法國鵝肝配焦糖酒醋土多啤梨

上碟時有伴翠綠新鮮生菜沙律,法國鵝肝下面放了一片法包, 法包鬆脆口感,仲可以吸走油分, 細細件法國鵝肝,配上焦糖酒醋士多啤梨,味道帶點酸,可以去油膩感。

大蝦占米多

大蝦首先開邊,去咗蝦腸,將分成頭尾二份,剝開蝦殼,再釀入占米入蝦殼內,將大蝦煎至金黃色,再放上蝦肉於蝦殼,可見用心之處,是一個心機菜。蝦肉彈牙,材料新鮮,加埋占米同蝦肉又幾創新,而且味道好夾,滋味無限。

主菜
黑松露面包蟹意大利飯

聽正宗意大利人講, 意大利飯(Risotto)是一種前菜而不是主菜。意大利飯(Risotto)好似平時食的有味飯,但烹調方法和材料完全同中國人煮法不同。由面包蟹作為碟,配上好濃黑松露同埋意大利飯Risotto一齊煮,呢個設計好有特色。朋友話黑松露是呢款意大利飯主要靈魂所在,將米飯香味帶出另一層次, 意大利飯Risotto口感是軟稔中帶有煙韌感,口感覺與平時白飯完全不同,味道濃郁creamy,由於加上芝士及忌廉,不過小妹覺得少左芝士味。

德國式燒咸豬手

德國式燒咸豬手, 皮燒得好薄好脆, 吃下去肉質鮮嫩好JUICY,皮脆肉香。不過一隻豬手二人份量太多了,我想足夠三位女仕享用。

好有surprise  bear bear cappuccino
好有surprise bear bear cappuccino

飲品
cappuccino -Bear take bath in the cappuccino & 熱檸茶
好可愛的BEAR,好似在cappuccino度浸浴,好萌呀, RELAXING...

有貼心服務,環境舒適,不過可以播放一點浪漫情歌就perfect啦,食物質素好正之外,豬手份量好大碟,好抵食,下次會帶多點朋友來呢度食飯。
检举
bear in the cappuccino