2020-04-04 61 浏览
朋友圈盛讚的《阿閒泰》,今晚終於有機會到此一遊。半開放式的布局,環境清雅舒適。餐廳提供基本的防疫服務,如探熱、搓手液等,可以食得放心,的確是好介紹。頭盆小食,點了最能滿足眼闊肚窄的小妹,就是這客幸運七式拼盤,一次過滿足多個味覺要求 😋😋。有阿閒泰秘製三式串燒、泰式單骨雞翼、泰式香煎肉餅、芒果牛油果海蝦米紙卷、脆炸薯條。拼盤中單骨雞翼,香料入味,進食也相當方便。芒果牛油果海蝦米紙卷,芒果及牛油果都是偏愛食材,直接愛上吧!另外阿閒泰秘製三式串燒,有雞軟骨、雞肉串及豬肉串,味道口感尚算不錯。泰式香煎肉餅,外層香口,肉質鬆軟。脆炸薯條,的確夠香夠脆,也十分飽肚 👍👍阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭功湯新鮮手造金邊粉,湯底屬辣味,初入口還算不上辣,越食那甘式的辣味,的確刺激。金邊粉口感較煙韌,而虎蝦則算是彈牙鮮味。蒜蓉炒椰菜仔,蒜蓉夠香口,椰菜仔尚算軟稔,有點口咬,經典的特式泰國菜式。甜品點了芒果希臘式乳酪軟雪糕芭菲,餐廳推介食品,它的確好好味,而且賣相吸引!雪糕軟滑,芒果味香濃,粟米片香脆,加起來就是正!全晚最愛!解解辣味,的確佳品。

拼盤中單骨雞翼,香料入味,進食也相當方便。

泰式香煎肉餅,外層香口,肉質鬆軟。

脆炸薯條,的確夠香夠脆,也十分飽肚 👍👍

解解辣味,的確佳品。

2020-04-03 50 浏览
今日就去左在尖沙咀站同尖東站K11上面有間泰國菜館個名叫做阿閒泰既食野。佢個位置在商場裡面,旺中帶靜,入到去比人感覺幾舒服。一於就叫些店員推介既菜式先!泰式奶茶一入到去就叫咗杯泰式奶茶飲先,好清爽好開胃,味道香香地濃濃地有少少甘苦嘅,仲用香滑既泰式茶,健康醒神之選。七式併盤一場來到梗係試吓佢其中一個招牌菜七式併盤啦!去泰國旅行食到嘅味道返來啦!同喺曼谷食嘅一樣,併盤味道樣樣新鮮醒胃,令人想一吃再吃,加埋佢嘅特製調味醬汁,正!泰式冬陰功湯之後要左佢嘅泰式冬陰功湯,冬陰功味道辣辣地,食落嘅感覺一樣非常之醒胃,加埋隻鮮味十足既大虎蝦,又足料,又飽肚,可說是滿足之選!豬腩肉豬肉丸船粉又是其中一款曼谷的味道。船粉熱辣辣新鮮上枱。配料非常之香濃,十分之開胃,豬腩肉厚切上啖啖肉,仲加埋一些肉丸,船粉中的完美嘅組合出來了。

泰式奶茶

七式併盤

泰式冬陰功湯

豬腩肉豬肉丸船粉

2020-02-25
2020-04-01 32 浏览
今日我同朋友就諗住去尖沙咀海港城行下,我地就決定係附近食左野先去,最近地鐵站就係K11商場,見到都好多餐廳選擇,就行去睇下,最後選左食泰國菜入到餐廳會幫我地探熱,同俾袋我地放口罩,細心之餘,防疫工作做足,就令客人食得放心,環境地方大,座位舒服酥炸軟殼蟹鹹蛋黃金手拉薄餅$188軟殼蟹炸得剛剛好,食落唔會太乾身,可以食到外脆內軟感覺,薄餅皮薄香脆,咬一口仲有濃濃鹹蛋黃香,非常惹味,而且感覺唔會太油膩泰式單骨雞翼$78平時係出面餐廳食飯,就好少會見到有單骨雞翼,多數都係全翼或者中翼,我就比較喜歡單骨,因為可以方便食用,同埋會更加入味,食個時一定要,配埋自家制泰式辣醬一齊食,味道酸酸甜甜,加上香口既雞翼,根本就會食唔停口

酥炸軟殼蟹鹹蛋黃金手拉薄餅$188

泰式單骨雞翼$78
2020-04-01 245 浏览
去唔成泰國真係好sad😭 朋友話今個月一定要食多啲泰菜補償返,經過K11見到間幾靚既泰式fusion菜,即時心動了😍😍·☆ 泰式生蝦刺身 HKD$98每次食泰菜都心必點生蝦刺身😍 亦係我至愛既泰國菜。哩道生蝦刺身賣相十分精緻,生蝦🦐用shooter小杯裝住,6杯整齊咁排列好十分治癒🤩 生蝦半浸喺醬汁上,香辣味道濃烈,嗜辣既我係成杯飲,不太嗜辣既你沾點淺嚐會較好呢😅·☆ 阿閒泰慢煮牛面頰船粉 HKD$108哩碗船粉既份量好多,係泰國既三倍!先講講船湯,味道同泰國食到嘅有少少唔同,湯頭係較為甜嗰種,面而且係唔辣嘅,個人建議加入辣椒會更滋味呢。🐮牛面頰用上慢煮既方式,口感真的特別軟綿,仲要一啲都唔韌,非常美味😋 而船粉係用上由泰國空運直送新鮮手造卷粉,我都係第一次食咁特別既卷粉,卷粉捲起左都睇得出好大塊,食完佢真係好飽呀😄😆·☆ 阿閒泰秘製滷豬手飯 HKD$138哩味滷豬手飯跟泰國吃到的很相似,豬手滷得很入味,口感十分軟腍,幾近入口即溶化既感覺,整得十分出色,可以食多碗飯呀唔該!😆😆·☆ 阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶 HKD$58以新鮮手壓嘅檸檬汁取替切片檸檬,令每一口都喝到酸香味,並

☆ 泰式生蝦刺身 HKD$98

☆ 阿閒泰慢煮牛面頰船粉 HKD$108

☆ 阿閒泰秘製滷豬手飯 HKD$138

☆ 阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶 HKD$58
以新鮮手壓嘅檸檬汁取替切片檸檬,令每一口都喝到酸香味,並且加入氮氣,效果就有如生啤般的泡沫,喝下更加清澈順喉👍 另外,更以冷泡方式製成檸檬茶,並絕不加入冰塊,從頭到尾都是那麼美味😋

2020-03-19
  • 泰式生蝦刺身
2020-03-31 39 浏览
疫情出門食飯要特別小心, 今次食呢一間泰式餐廳,衛生做得非常嚴謹, 真係要讚一讚。👍👍🥣泰式椰香卜卜蜆湯: 椰香味濃, 陣陣泰式香料味, 卜卜蜆好清甜又冇沙👏。🥭芒果牛油果海蝦米紙卷: 芒果配牛油果同埋海蝦味道好夾又fresh, 自製醬汁錦上添花💞。🐖秘製滷豬手撈新鮮蛋麵: 鹵豬手汁料唔錯, 豬手鹵水得剛剛好,香腍軟滑☺️。~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 8/10💎性價比: 8/10💲人均:$200⏪回頭率:80%~~~~~📍阿閒泰尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8/10
📍阿閒泰
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓219號舖
~~~~~
2020-03-31 36 浏览
最近真係少咗好多出街,但難得朋友生日點都要去見下,揀咗間靜靜地既餐廳食飯我地6:30去到,人流吾算多最近重要每張枱分隔1.5米,之後仲見到有人要等位我哋兩個人被安排坐左張八人枱🤣🤣🤣Fusion泰國菜🇹🇭難得出街食飯,見到個餐牌嘅嘢食樣樣都想試我哋選下選下越叫越多餐廳嘅衛生都做得幾足,有安排酒精搓手液、量體溫、同埋有紙袋俾我哋放口罩芒果牛油果海蝦米紙卷米紙卷比較厚身,羽衣甘藍口感比較硬身,但食落口酸酸甜甜幾開胃。慢煮厚切脆皮豬頸肉配椰香糯米飯 $188平時我都好鍾意食豬頸肉,呢個份量好多,而且豬頸肉好Juicy,又勁厚切。椰香糯米飯🍚味道幾濃郁,重配埋羽衣甘藍🥬虎蝦卜卜蜆冬蔭功湯手造金邊粉金邊粉好大碗,岩曬Share雖然我唔係太食得辣,但係食泰國嘢又點可以唔試吓佢嘅冬陰功呢,另外仲有配埋椰汁同埋搞檸可以自己調味,好香好開胃,香茅味嘅足蝦肉大大隻好彈牙,金邊粉冇平時咁煙韌,但食落都幾幼滑。泰式鹹蛋黃金薯條🍟 $78份量都幾多,但係略嫌鹹蛋味唔夠香,九層塔炸過之後好香口。
最近真係少咗好多出街,但難得朋友生日
點都要去見下,揀咗間靜靜地既餐廳食飯
我地6:30去到,人流吾算多

最近重要每張枱分隔1.5米,之後仲見到有人要等位
我哋兩個人被安排坐左張八人枱🤣🤣🤣

Fusion泰國菜🇹🇭
難得出街食飯,見到個餐牌嘅嘢食樣樣都想試
我哋選下選下越叫越多

芒果牛油果海蝦米紙卷

慢煮厚切脆皮豬頸肉配椰香糯米飯 $188

虎蝦卜卜蜆冬蔭功湯手造金邊粉
金邊粉好大碗,岩曬Share

蝦肉大大隻好彈牙,金邊粉冇平時咁煙韌,但食落都幾幼滑。

泰式鹹蛋黃金薯條🍟 $78
份量都幾多,但係略嫌鹹蛋味唔夠香,九層塔炸過之後好香口。
2020-03-31 28 浏览
尖沙咀K11出名有五少特色餐廳,最近同朋友去開尖沙咀就嚟咗呢間主打創意泰西Fusion菜既餐廳食午餐,餐廳更特別係泰國空運多款地道私房秘製醬汁及食材到港,等大家喺香港都可以食到好味泰國嘢,餐廳裝修同擺設以簡約為主,喺疫情期間餐廳仲會係入座時派發小紙袋裝口罩,認真貼心💜_🍕酥炸軟殼蟹鹹蛋黃金手拉薄餅 $188見到上網好多人推介呢個,加上係餐廳推介之一所以決定叫黎試吓,聽個名見到軟殼蟹、鹹蛋黃仲有芝士已經覺得超級吸引,食落去都有驚喜😋薄餅份量都唔少下,食完已經覺得好飽肚😂薄餅鋪滿拉絲芝士同香濃鹹蛋醬,另外仲落咗一啲泰國料理常用嘅香草,食落去即刻有返啲泰式風情,香口惹味🤩值得一提嘅係每塊薄餅上面都會有大大嚿嘅軟殼蟹,軟殼蟹酥炸香脆,同朋友都覺得好滿意🙂_🦴泰式單骨雞翼(自家製泰式辣醬)$78有冇朋友仔好鍾意食雞翼呢?呢度亦都有幾款雞翼選擇,除咗泰式辣醬之外仲有鹹蛋黃味,不過因為上面我哋已經叫咗個鹹蛋黃Pizza所以今次就試吓泰式辣醬,單骨雞翼食落去好方便,泰式辣醬食落去亦都唔會話太辣,反而係酸酸地好開胃,值得一試😊

_
🍕酥炸軟殼蟹鹹蛋黃金手拉薄餅 $188

_
🦴泰式單骨雞翼(自家製泰式辣醬)$78
2020-03-31 32 浏览
#阿閒泰 (尖沙咀)位於K11,新派泰國菜。裝修同擺設都好文青。疫症期間,量體溫少不免。👍🏻最體貼係佢會比一個小膠袋你裝起口罩。#酥炸軟殼蟹鹹蛋黃金手拉薄餅 💸$188係餐牌推介之一,👀見到軟殼蟹鹹蛋黃同埋芝士,呢個組合太吸引。一上枱店員提醒要即刻食,聽話嘅我哋,就真係即刻食😝食完一塊之後就發現,即食嘅重要性,因為第二塊既餅底已經開始變硬。👨‍👩‍👦‍👦建議多人食,盡快K.O.成個pizza。餅底有靭性,鋪滿極拉絲🧀芝士同有薄薄既鹹蛋醬,面上仲有香草🌿加咗香草之後成個Pizza好有泰國風情。配埋大大舊既酥炸的軟殼蟹,🍕整體好豐富。主要食到嘅味道會係香草🌿芝士同軟殼蟹。覺得炸軟殼蟹太油膩嘅話,🍋濟少少青檸檬汁,會清新啲。#泰式香葉肉碎飯 💸$128泰國嘅味道,香料味唔太重但辣味好足,有鑊氣好惹味。肉碎加埋大量切碎左嘅爽口豆角粒粒,😍口感upupup。#幸運七式拼盤 💸$178可以食到🤗7款小食,三串串燒(雞柳雞腎豬肉)、芒果牛油果🥑海蝦紙米卷、薯條、單骨雞翼、泰式香煎肉餅。🧏🏻‍♀️我最鍾意泰式香煎肉餅,勁juicy 又香口。.
#阿閒泰 (尖沙咀)

#酥炸軟殼蟹鹹蛋黃金手拉薄餅 💸$188

覺得炸軟殼蟹太油膩嘅話,🍋濟少少青檸檬汁,會清新啲。

#泰式香葉肉碎飯 💸$128

#幸運七式拼盤 💸$178

2020-03-29 34 浏览
• 酥炸軟殼蟹鹹蛋黃金手拉薄餅🍕•💵Price: $188-耐唔耐就會想食下泰菜,今次食既呢間Ahan Thai就係一間主打摩登泰西fusion菜,啲野食有泰式風味得黎都幾特別。好似呢款pizza咁,係冬陰公x鹹蛋黃味既,再加上半溶芝士同香脆多汁既軟殼蟹,配搭好特別,不過芝士加鹹蛋黃食得多會有少少滯,建議四人以上叫黎食既話就岩岩好~-• 泰式椰香卜卜蜆湯🥥•💵Price: $98-個湯既椰奶味相當濃郁,蜆肉都幾大粒幾鮮甜,加左青檸汁之後味道更提鮮,而且入口無咁膩,不錯👍🏻-• 幸運七式拼盤🌟•💵Price: $178-呢個小食拼盤完全係一次過滿足你七個願望😆入面有三款祕製串燒、泰式單骨雞翼、香煎肉餅、芒果牛油果海蝦米紙卷同脆炸薯條,兩三個人食又想試哂咁多款小食嗌呢個拼盤就岩哂,好滿足🤩個雞翼配酸辣醬好香口惹味,個米紙卷好足料,芒果配牛油果好fresh好好食😋
• 酥炸軟殼蟹鹹蛋黃金手拉薄餅🍕•
💵Price: $188

• 泰式椰香卜卜蜆湯🥥•
💵Price: $98

• 幸運七式拼盤🌟•
💵Price: $178
2020-03-28 31 浏览
今日同朋友去K11行街,見到一間泰式餐廳幾吸引,就同朋友入去食午餐。午餐附送餐廳,幾好味!我地點左阿閒泰秘製滷豬手飯,豬手滷得好入味,口感亦都幾嫩滑,配埋溏心蛋同埋其他配料,好吸引!另外一個套餐係碳烤澳洲草飼西冷扒,估唔到呢間泰式餐廳都可以剧扒,好surprise,五成熟既西冷扒好有份量,夠哂厚身,亦都鎖緊肉汁,好juicy!飲品方面,我地加錢要左杯阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬,好refreshing!另外,like 社交平台就可以送一杯手搖紅茶配自家製檸檬雪條,呢杯野飲都幾特別,味道亦都唔錯!
午餐附送餐廳,幾好味!

2020-03-27 61 浏览
今晚同太太去尖沙咀行下街,順便食飯,佢話想食泰國菜,就去左K11叫阿閒泰的泰國菜館,這間不是傳統泰國菜餐廳。餐廳装修都幾新潮,中間位置有個大大的酒吧。泰式椰香卜卜蜆湯,個湯好有椰子香味和蜆肉的鮮甜味,再加泰式香料味,好特別。泰式鹹蛋黃金單骨雞翼,雞翼炸到外皮好脆,雞翼肉滑又多汁,最要讚下係鹹蛋味道不會太濃,但有好夠鹹蛋鹹香味。虎蝦卜卜蜆冬蔭公意粉,西餐煮法加入泰式香料,意粉好有冬蔭公味道又彈牙,虎蝦大隻爽口,味道好夾。氮氣冷泡檸檬茶, 就最特別。初初飲時味道太濃,當冇哂泡泡時飲,檸檬茶仍然好凍,這時杯茶開始好飲,有茶香味,冷泡原來是放得越來先好飲,這次是都是第一次飲氮氣。

餐廳装修都幾新潮,中間位置有個大大的酒吧。

2020-03-23
2020-03-27 26 浏览
今晚到尖沙咀K11 2樓的「阿閒泰」品嚐泰式晚餐。 疫症肆虐期間,門外設有酒精搓手液,店員亦會為顧客探熱後方可進入餐廳,確保安全及衛生!餐牌上嘅食物以泰式為主,有fusion湯品、小食、意粉、甜品等等多樣選擇,花多眼亂啊~泰式椰香卜卜蜆湯二人份量的蜆湯都幾多,湯裡加入左大蜆、香茅、檸檬草、泰國茄子、雜菌等等一齊煲,好足料呢! 質感頗濃稠,帶香濃椰汁香,同時又有海鮮嘅鹹鮮味,甜甜鹹鹹的,味道特別。幸運七式拼盤想試晒咁多款泰式小食? 呢個七彩繽紛嘅幸運七式小食拼盤就啱晒!芒果牛油果海蝦米紙卷外皮晶瑩通透,包住豐富又健康嘅食材,口感爽脆清新,帶陣陣牛油果香~泰式單骨雞翼方便又易食,外皮微脆,內裡雞肉嫩滑。脆炸薯條金黃香脆,薯味十足。秘製三式串燒分別有雞肉、雞腎及豬肉串燒,燒過嘅雞肉同豬肉仍然保持嫩滑,肥瘦適中,肉質香軟腍滑!泰式香煎肉餅小巧迷你,肉餅裏面加入左香料調味,特別香口,肉味濃郁!泰式海蝦卜卜蜆炒金邊粉海鮮配料份量絕不吝嗇,有唔少海蝦同蜆肉!成個粉炒得乾身唔油膩,夠晒健康!金邊粉滿有嚼勁,配上酸酸辣辣的醬汁,都幾惹味!辣度對我嚟講有點過辣。冧酒提子配青檸芝士餅最後同朋友精挑細選左呢個
泰式椰香卜卜蜆湯
幸運七式拼盤
泰式單骨雞翼方便又易食,外皮微脆,內裡雞肉嫩滑。
脆炸薯條金黃香脆,薯味十足。

泰式海蝦卜卜蜆炒金邊粉
冧酒提子配青檸芝士餅
最後同朋友精挑細選左呢個青檸芝士餅,賣相精緻漂亮。 芝士蛋糕層好軟滑,芝味香濃;餅底則帶牛油香~可以擠上少少青檸檬汁,酸酸甜甜的更滋味。
2020-03-26 17 浏览
K11 內有一間泰國菜館,無論裝潢,食物賣相,味道都跟傳統的泰莱館不同,融入了fusion的元素。自家製氧氣冷泡檸檬茶潮流興冷泡茶,味道溫和一點,沒有苦澀味,我也順應潮流試了一杯。入口順滑透心涼。泰式香葉肉碎採用羅馬生菜。肉碎調味恰到好處,混入羽衣甘藍,口感更加豐富。椰香卜卜蜆蜆肉比較細小,夠鮮嫩。湯汁不錯,散發出陣陣的椰香。虎蝦卜卜蜆冬陰功意大利麵醬汁是冬陰功湯底,辣度剛好是我接受到的,非常惹味。

自家製氧氣冷泡檸檬茶
入口順滑透心涼。

泰式香葉肉碎

椰香卜卜蜆
蜆肉比較細小,夠鮮嫩。湯汁不錯,散發出陣陣的椰香。

虎蝦卜卜蜆冬陰功意大利麵
醬汁是冬陰功湯底,辣度剛好是我接受到的,非常惹味。

2020-03-26
2020-03-26 91 浏览
行下好耐無行過的K11,遠遠見哩間餐廳門口有人排隊,就黎8卦下。原來係客人排隊等緊量體溫才可進入。場外還放了大大支消毒搓手液。疫情底下,有做好準備既餐廳,的確會加多幾分先。食都食得安心d。環境好舒服,好chill好多新派創意菜,真係無令我地失望。 一於點幾個推介黎試下。酥炸軟殼蟹鹹蛋黃手拉薄餅香氣噗鼻,軟殼蟹又脆又香口,厚厚又濃郁的芝士下面係鹹香鹹香的鹹蛋黃醬,上層灑了清香的檸檬葉絲,令 pizza變得更有東南亞風味。泰式奶茶茶用樽另上,配上熱辣辣的鮮奶及甜甜地的煉奶味雪條。侍應教我地要先落熱奶,等雪條的甜味可以溶去杯底,然後就可以加茶一齊飲,杯底還有甜甜地的奶茶果凍 。 真係好用心,玩味十足。幸運七色拼盤一次滿足曬七種願望特別鐘意辣辣地的冬陰公味豬豬串, 半肥五花腩肉,冬陰功味夠辣夠香料味,唔錯。泰式肉餅 混合咗香茅芫茜等等, 肉汁豐富 很有泰國風情。

原來係客人排隊等緊量體溫才可進入。

場外還放了大大支消毒搓手液。

環境好舒服,好chill

好多新派創意菜,真係無令我地失望。 一於點幾個推介黎試下。

酥炸軟殼蟹鹹蛋黃手拉薄餅

泰式奶茶

幸運七色拼盤
一次滿足曬七種願望

泰式肉餅 混合咗香茅芫茜等等, 肉汁豐富 很有泰國風情。
2020-03-23 34 浏览
入餐廳前侍應細心地幫食客量體溫和提供清潔搓手液,做足衛生措施👍🏻環境舒適,位與位之間有適當地保持距離。見到餐牌選擇咁多都幾開心,有泰菜、泰西fusion,連飲品同甜品都好吸引!酥炸軟殼蟹鹹蛋黃金手拉Pizza餐牌有不少推介,當中這個真的很吸引,因為真的超級邪惡!!簿簿餅底放上一層均勻的鹹蛋蓉,然後放上Mozzarella cheese同Parmesan Cheese,灑上香草和最上面放酥脆的軟殼蟹。待應提醒要趁熱食,一拎起就有芝士拉絲效果😍,食之前灑少少青檸檬汁,雖然重口味,但清新的青檸減少油膩感。無論口感和味道都非常正,超級推介!!泰式香葉肉碎羽衣甘藍羅馬生菜包因為怕辣的關係請求走辣,不過惹味程度不減,用新鮮的生菜包着,用醬汁烹調過的肉碎和羽衣甘藍,味道清新。泰式奶茶配自家製奶茶啫喱及奶茶雪條店員介紹先把部分溫暖的鮮奶倒進杯子令奶茶雪條融化,再加入紅茶,奶茶味道香、濃、甜、滑,奶茶啫喱粒粒帶奶茶的味道,又增加奶茶的口感。有得自製又好飲👍🏻份量都夠2杯~Grapefruit Egg White 飲品選擇挺多,杯杯都好吸引,最後我們選了一杯cocktail~入口有蛋白味,仲有grapef

環境舒適,位與位之間有適當地保持距離。

酥炸軟殼蟹鹹蛋黃金手拉Pizza

泰式香葉肉碎羽衣甘藍羅馬生菜包

泰式奶茶配自家製奶茶啫喱及奶茶雪條
份量都夠2杯~

Grapefruit Egg White
飲品選擇挺多,杯杯都好吸引,最後我們選了一杯cocktail~入口有蛋白味,仲有grapefruit sake,vodka ,honey 等等,夠哂chill~

最後要讚下餐廳的服務,店員好細心介紹菜式,見太多菜張枱好迫又幫我們轉大些的枱,不錯👍🏻