2020-03-23 341 浏览
疫情持續,唔知幾時先完,每日都盡量避免外出,日日都起屋企食飯,真係會悶⋯一早計劃好既旅行都要改期同取消,唔知幾時可以去旅行,唯有食下其他菜式,當自己有幾個鐘離開左香港✈️呢間泰國餐廳起尖沙咀,真係好耐無去過tst,個商場少人左好多... 而家經濟如何大家都心知肚明⋯入去前,侍應會幫手量體溫,同門口有消毒酒精搓手!內部環境侍應都會安排分開啲坐泰式香煎海蝦芒果牛油果有機三色藜麥沙律$118份量幾大,三色藜麥好有咬口,脆脆的,加上牛油果同芒果不怕乾憎憎,反而好清新!海蝦幾大隻,煎過所以香啲!配上泰式汁,好開胃,作為頭盤係好選擇!泰式鹹蛋黃金單骨雞翼$88雞翼係單骨,食上黎好方便!雞翼炸完皮幾脆的,配上大熱的鹹蛋黃,鹹蛋黃味道不錯,份量適中,除左青檸,仲配上泰式汁,所以幾清新,唔怕剩係得鹹蛋黃味!阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭功湯新鮮手造金邊粉$128望落紅卜卜,但係食落唔算太辣,冬蔭功味幾香!虎蝦卜卜蜆新鮮的,金邊粉好幼滑,吸左啲冬蔭功湯底味!泰式紅咖喱虎蝦卜卜蜆意大利粉$148意粉收曬汁,每條都有紅咖喱味。比起金邊粉,海鮮份量多一些,仲有野菌,食落好惹味!希望疫情快點完結,大家都身體健康!

入去前,侍應會幫手量體溫,同門口有消毒酒精搓手!

內部環境
侍應都會安排分開啲坐

泰式香煎海蝦芒果牛油果有機三色藜麥沙律$118

泰式鹹蛋黃金單骨雞翼$88

阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭功湯新鮮手造金邊粉$128

望落紅卜卜,但係食落唔算太辣,冬蔭功味幾香!
虎蝦卜卜蜆新鮮的,金邊粉好幼滑,吸左啲冬蔭功湯底味!

泰式紅咖喱虎蝦卜卜蜆意大利粉$148

希望疫情快點完結,大家都身體健康!
  • 泰式香煎海蝦芒果牛油果有機三色藜麥沙律
  • 泰式鹹蛋黃金單骨雞翼
2020-03-22 106 浏览
呢間餐廳好味指數係值得推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻泰式Fusion 菜🍲泰式咸蛋黃金薯條..........................$78冬蔭公味+咸蛋黃味熱辣辣好惹味 但好熱氣配埋個泰式醬啱晒🍲阿閒泰慢煮牛面頰船粉...................$108呢個麵係意想不到咁好味麵底唔係普通嘅河粉而係粗既河粉切細細條然後捲埋一齊個湯好甜好甜牛面頰亦都好軟淋好值得推介🍲黑松露雜菌忌廉新鮮手造闊條麵....$128好香松露味雜菌多樣化手造既闊條麵好煙銀🍲幸運七式拼盤..............................$178呢個就不過不失如果你心大心細想試曬餐廳嘅小食咁呢個就岩嘢🍲酥炸軟殼蟹鹹蛋黃金手拉薄餅........$188薄餅上菜時仲好熱好熱香脆嘅餅底+ 拉絲芝士材料係: 鹹蛋黃+芝士+冬陰功味味道估唔到咁夾🍲熱椰香斑蘭鮮奶..............................$42香甜斑蘭味🍲椰香滑冰..............................$68呢個夏天飲一流清甜解渴🍲阿閒泰自家製氦氣冷泡檸檬...........$58只係有泡嘅普通檸檬
呢間餐廳好味指數係值得推介

清甜解渴
泰式奶茶/ 阿閒泰自家製氦氣冷泡檸檬

🍲阿閒泰自家製氦氣冷泡檸檬...........$58
只係有泡嘅普通檸檬茶
🍲泰式奶茶..............................$48
泰式奶茶向來都係偏甜
黑松露雜菌忌廉新鮮手造闊條麵
酥炸軟殼蟹鹹蛋黃金手拉薄餅
椰香滑冰
2020-03-20 493 浏览
💭最近受疫情影響,都只敢去大商場環境比較舒適的餐廳用餐,今天到了尖沙咀K11,順道跟朋友吃完晚飯再回家,選了阿閒泰試一下,入座前店員會幫忙量度體溫及提供搓手液,吃得安心。◾️環境方面,佈置滿有情調的,微微的燈光,加上綠色植物擺設和原木主色的格調,比較有原始風,彷彿身處叢林的木屋之內。◾️餐牌方面,選擇非常之多,除了一般泰國菜菜式外,還有一些融合西方煮法的fusion菜式,滿有趣的,我們今天點了幾個泰菜試一試。 🥢泰式生蝦刺身 $98一客有6隻,每隻以shot杯獨立裝好,杯中裝有泰式酸辣汁, 店員建議如果吃得辣,可以整杯喝下,我當然要試試。生蝦新鮮爽口彈牙,酸辣汁辣度算正常,很易入口,一開始以酸味為主,然後辣勁才慢慢滲出來,非常match,吃得很過癮。🍴酥炸軟殼蟹芒果牛油果他他 $128軟殼蟹原隻開邊,炸得金黃酥脆,非常可口。芒果牛油果他他一共分為三層,底層滿滿的牛油果,加上芒果粒夾雜其中, 表面再舖上一層蟹肉, 味道非常清新,芒果的酸甜剛好中和牛油果的膩,而且更能帶出蟹肉的甜,沒想過會這麼夾,吃得很滿足!🥄阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭功湯 $128二人份量的冬蔭功湯,可以先擠一下青檸汁,加上椰汁再

🥢泰式生蝦刺身 $98

酥炸軟殼蟹芒果牛油果他他

🍴酥炸軟殼蟹芒果牛油果他他 $128

🥄阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭功湯 $128
二人份量的冬蔭功湯,可以先擠一下青檸汁,加上椰汁再食用。湯底以蝦殻淆制而成,喝起來味道特別濃郁,雖然有點辣,不過加上青檸汁,酸辣很開胃。配料也很足,有一大隻虎蝦,肉質結實彈牙。卜卜蜆也很飽滿鮮甜,還有泰式茄子和蘑菇,非常豐富。

阿閒泰慢煮厚切脆皮豬頸肉配椰香糯米飯、羽衣甘藍、蒜頭、青瓜

🍴阿閒泰慢煮厚切脆皮豬頸肉配椰香糯米飯、羽衣甘藍、蒜頭、青瓜 $188
豬頸肉燒得很香口,厚切爽口,椰香糯米飯椰汁味濃,不會太黏身,加上羽衣甘藍,非常健康的配搭,值得一吃。

🍹阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶 $58
因為用上氮氣冷泡沖成,所以杯裏沒檸檬和冰,而表面的泡泡是氮氣而成的。茶底用上草本茶,很滑,而且檸檬味很濃,整體喝起來味道比較甜,解辣一流。

柚悠(凍)

🍹柚悠(凍) $56
用上柚子檸檬蜜、薄荷葉跟茶調配而成,喝起來感覺非常清新,甜甜的味道加上淡淡的薄荷味,帶點涼快。

💭總括而言,阿閒泰的食物質素很好,很有泰味,而且食材配搭創新,驚喜之作,有機會要和朋友再來試試其他菜式。
2020-03-02
酥炸軟殼蟹芒果牛油果他他
阿閒泰慢煮厚切脆皮豬頸肉配椰香糯米飯、羽衣甘藍、蒜頭、青瓜
柚悠(凍)
我最喜歡既泰菜,除了灣仔某地茂小店外,這間是我三甲之選!這間餐廳位於K11商場內,半開放式設計,入門口前餐廳好貼心放置banner 同搓手液,講解預防措施入內裝修用上綠色田園風格,清新型格Menu 很吸引,我最喜歡每道菜都有圖片說明飲品造型梗加靚,令人不得不order 一杯我order 了自家製氮氣冷泡檸檬茶$58並不是茶記之類的即沖的檸檬茶,而是我見用類似酒桶斟出來,檸檬茶味香濃,清新,很特別的味道,而泡沫很滑,很像飲啤酒既感覺(是沒有酒精的)朋友order 了"柚悠" $56自家紅茶+ 檸檬 + 柚子蜜, 清新冰涼感覺大蝦冬陰功湯 $128大大隻蝦,蜆,份量十足,香茅味濃泰式香葉肉碎羽衣甘藍生菜包$98是我香港食過第二大最好味既肉碎包每次去親泰國餐廳必點肉碎飯或生菜包,這道菜肉碎夠香濃,炒出來肉碎色澤是我喜歡的,夠鑊氣,一流虎蝦卜卜蜆冬蔭公意大利粉$148 虎蝦夠大隻新鮮,蜆肉很鮮甜,意粉炒得乾身比九龍城很多間泰菜更出色,尤其最愛肉碎包,環境坐得舒服,令人享受美味泰菜,一定再來
我最喜歡既泰菜,除了灣仔某地茂小店外,這間是我三甲之選!

入內裝修用上綠色田園風格,清新型格

Menu 很吸引,我最喜歡每道菜都有圖片說明

飲品造型梗加靚,令人不得不order 一杯

我order 了自家製氮氣冷泡檸檬茶$58

朋友order 了"柚悠" $56
自家紅茶+ 檸檬 + 柚子蜜, 清新冰涼感覺

大蝦冬陰功湯 $128
大大隻蝦,蜆,份量十足,香茅味濃

泰式香葉肉碎羽衣甘藍生菜包$98
是我香港食過第二大最好味既肉碎包

虎蝦卜卜蜆冬蔭公意大利粉$148

虎蝦夠大隻新鮮,蜆肉很鮮甜,意粉炒得乾身

2020-03-11
  • 泰式香葉肉碎羽衣甘藍生菜包
  • 自家製氮氣泡凍檸檬茶
2020-03-14 237 浏览
今年2月係香港整個零售飲食業的寒冬,人人自危,部分員工分批放假,一個鍾意出街飲飲食食的人如我都自閉了2,3個星期,淨叫外賣,番工放工(係呀,冇home office,唔死都要番工)到現在這兩星期才開始一星期出街用膳兩次,怕死如我食個飯都要選防疫嚴謹的餐廳,阿閒泰就好合適。 餐廳座位唔會太密 ,入去要先洗手,量體溫。餐廳走的是fusion泰菜,menu令人眼花撩亂,好多都好吸引,最後我們二人選了 幸運七式併盤,生蝦刺身,虎蝦冬陰功湯底金邊粉,鮮帶子藍青口意粉。併盤包括了三式串燒,海蝦紙米卷,薯條,單骨雞翼,煎肉餅,啱晒人小小又咩都想食的我們,係個紙米卷我嗰半食唔到有蝦,其餘都好ok.生蝦刺身,呢個我最愛,每隻蝦都浸泡在一個shot 杯,侍應介紹時話如果食得辣,可以成杯飲晒,好刺激,而且生蝦係新鮮飽滿的。墨魚汁闊條麵,帶子有三大隻,藍青口都好多,帶子好嫩口,面煎得金香,超好食。虎蝦冬陰功湯底金邊粉, 最欣賞椰奶分開上,可以自己因應口味加添,因為之前試過冬蔭功太多奶,冇晒辣味。 阿閒泰的冬蔭功好正,好大碗,用料新鮮。整個用餐都很愉快,性價比高,待應有禮,會再回顧。

整個用餐都很愉快,性價比高,待應有禮,會再回顧。

幸運7式併盤

生蝦剌身
虎蝦冬蔭功湯金邊粉
香煎帶子藍青口意粉
2020-03-10 299 浏览
最近發現尖沙咀K11商場有蠻多的美食, 加上地理位置方便, 和朋友很多時都來覓食。今日找到一間餐菜餐廳, 半開放式設計, 裝潢很有泰風, 融入現代元素, 令人有很舒適的感覺。進入餐廳前先量體溫, 店員再噴酒精消毒雙手, 大家都吃得放心啦。第一次來的餐廳, 最喜歡看餐廳的推介頁, 可以方便選擇受歡迎的菜式。自家製氮氣冷泡檸檬茶$58記得曾喝過泰國菜餐廳的檸檬茶很好喝, 這裡也是非常出色, 雖然味道偏甜但茶很香, 整體很配合, 泡沫又多一重口感, 大大杯兩個人喝也足夠, 這杯子形狀也很特別。泰式椰香卜卜蜆湯$98蜆隻都幾大隻, 比我想像中鮮甜很多, 成為這個湯的靈魂, 湯底椰奶味甚重, 加上了青檸汁感覺更好, 更有層次, 值得一試。秘製滷豬手撈新鮮手造麵$118豬手煮得很夠軟, 豬皮又有彈性, 調味入味, 手造麵既彈牙又軟硬適中, 但是在旁邊附上很辣的調味, 如果可以分開送上就更好, 因為我們不太能吃辣, 捲起麵條時容易沾上, 另有還有酸菜和半熟蛋, 半熟蛋像日本拉麵的有點流心。泰式冬蔭功海蝦手拉薄餅$158薄餅新鮮製作, 邊位有脆口, 棄用平常的茄醬, 改用冬蔭功醬料做基底, 加上厚厚拉

自家製氮氣冷泡檸檬茶$58

泰式椰香卜卜蜆湯$98

秘製滷豬手撈新鮮手造麵$118

泰式冬蔭功海蝦手拉薄餅$158
薄餅新鮮製作, 邊位有脆口, 棄用平常的茄醬, 改用冬蔭功醬料做基底, 加上厚厚拉絲的芝士, 及磨味很重的磨菇, 鮮味剝殼的海蝦, 還是第一次吃這麼泰國風味的PIZZA, 十分特別。

餐廳的菜式都很創新, 不是做一般傳統泰菜的餐廳, 將泰菜融入了西式, 很有新鮮感。
  • 自家製氮氣冷泡檸檬茶
  • 泰式椰香卜卜蜆湯
2020-03-09 191 浏览
今日訂左貨要去K11攞,順便同老婆去食個飯,諗起有間泰國菜的船河湯底唔錯,每次去食泰國菜都會試它們的湯粉,因為之前係泰國食過一次既船粉超正,這間店的湯底都有九成似,所以到最後再去食它們的湯河同其他食品。【阿閒泰手切豬腩肉豬肉丸船粉】湯底跟泰國船河真係好似,味道夠濃郁。這碗粉的材料有豬腩肉、豬肉丸、通菜、炸豬皮等,豬腩肉整得很嫩又入味,豬肉丸口感爽彈,而麵底口感不錯,跟泰國船麵一樣,吸味又惹味!值得推介。【泰式奶茶配自家製奶啫喱及奶茶雪條】店員提醒先品嚐奶茶雪條的味道,之後再倒入淡奶溶化雪條,最後才加入奶茶,雪條奶茶味道香濃,食落有黏黏的感覺,口感非常特別,而奶茶茶味濃郁,味道甘香,入口順滑入喉。【泰式單骨雞翼】單骨雞翼是我最喜愛食法的一種,脆脆香口的外皮,加上內裡嫩滑惹味的雞肉,令我食不停。【泰式青檸香草燒春雞配椰香飯】一來到燒春雞非常大隻,就算是最厚肉的部份也很嫩滑,香香脆脆的外皮燒得很捧,再配埋椰香飯的椰香味非常突出,食落非常煙煙靱靱,仲有好有益既羽衣甘藍做配菜,又可以防癌作用。【辣特濃朱古力布朗尼配雪糕】特濃布朗尼係我另一最愛既甜點,貪其味道濃郁,不過,這種是辣特濃朱古力是我出面
【阿閒泰手切豬腩肉豬肉丸船粉】

【泰式奶茶配自家製奶啫喱及奶茶雪條】

【泰式單骨雞翼】

【泰式青檸香草燒春雞配椰香飯】

【辣特濃朱古力布朗尼配雪糕】
特濃布朗尼係我另一最愛既甜點,貪其味道濃郁,不過,這種是辣特濃朱古力是我出面未嘗試過,布朗尼朱古力味真係好濃又夠實淨,第一啖未試到辣度,之後辣度就慢慢飛出來了,但辣度適中,再配埋奶茶雪糕,配搭一流。
2020-03-04
  • 阿閒泰手切豬腩肉豬肉丸船粉
2020-03-05 255 浏览
🌻🌻疫症持續, 反正去不到旅行,但假期已請,唯有約朋友行尖沙咀消磨時間。約了在K11 購物藝術館等, 是較新開的商場未去過,見到這間春色盎然,養眼嫩綠的阿閒泰,入去做下閒人因應肺炎疫情,入內要先測試體溫和用消毒酒精抹手,食得安心放心燈火光亮, 環境清幽,令人感到舒服放鬆午市套餐有多款選擇,加28元可以 upgrade 餐飲和食串燒,尚未太肚餓,所以無升級。餐湯-蕃茄濃湯原蕃茄打碎,茄味濃郁,酸甜適中,如果有蒜蓉包點食,更加 perfect 餐飲水果茶,似普通茶包,水果味淡泰式海鮮炒飯海鮮有大隻鮮蝦,青口和沙白,加了洋蔥和薄薄秋葵, 飯炒得乾身微辣香口,有意外驚喜炭燒澳洲草飼肉眼扒 配黑松露薯蓉 雜菜沙律跟炭燒網紋切成小塊,一口一個,慢慢咀嚼,肉汁豐富嚼勁十足,5成熟最啱用新鮮紫衣甘藍葉為沙律菜,混和黑松露薯蓉一起食,把甘藍葉的苦澀味完全剔除,口感新奇特別2個人慢慢食,傾下講下,非常享受!!

燈火光亮, 環境清幽,令人感到舒服放鬆

餐湯-蕃茄濃湯

餐飲水果茶,似普通茶包,水果味淡

泰式海鮮炒飯

炭燒澳洲草飼肉眼扒 配黑松露薯蓉 雜菜沙律

2個人慢慢食,傾下講下,非常享受!!
  • 泰式海鮮炒飯
2020-03-04 65 浏览
走進K11, 比依間泰國餐廳嘅環境吸引住,所以一於試吓。今次試左:1. 泰式單骨雞翼調味適中,唔會覺得好鹹,肉質嫩滑,唔錯。2. 脆炸薯條Dip自家製泰式三色醬(泰式蜜糖芥末醬,泰式青咖哩醬,泰式香茅辣醬)熱辣辣,外脆內軟,點醬更加好食。3. 泰式紅咖哩虎蝦卜卜蜆意大利粉份量多,四個人share啱啱好,虎蝦彈牙,好大隻,又有好多蜆,紅咖哩好惹味4. 冬蔭公湯一上枱已經聞到好香,飲落味道偏酸,少辣,有新鮮嘅虎蝦同埋蜆,香茅味突出。總括來說,值得一試。
走進K11, 比依間泰國餐廳嘅環境吸引住,所以一於試吓。
今次試左:
1. 泰式單骨雞翼
調味適中,唔會覺得好鹹,肉質嫩滑,唔錯。
熱辣辣,外脆內軟,點醬更加好食。
3. 泰式紅咖哩虎蝦卜卜蜆意大利粉

4. 冬蔭公湯
總括來說,值得一試。

2020-03-03 43 浏览
My wife and I loved Thai food and knowing that there is a Thai fusion restaurant located at K11, we decided to have it for dinner tonight. AHAN THAI was located at K11, Tsim Sha Tsui.  As a Thai fusion restaurant. they served traditional Thai dishes such as tom yum goong and boat noodles etc. Besides that, they served pasta and pizza, with a touch of Thai ingredients. Crispy french fries in homemade Thai-style dipping sauce trio - It was served in a tray, with honey mustard, green curry sauce an

Crispy french fries in homemade Thai-style dipping sauce trio - It was served in a tray, with honey mustard, green curry sauce and lemongrass sauce provided. French fries was fried till soft and crispy, and the sauce was flavourful, not too slightly.

Garlic bread with Thai basil - It was toasted till soft and crispy, with strong basil taste.

Ahan Thai tom yum koong soup - The chef was very generous with the portion of the noodle soup, with tiger prawn, clams and mushroom etc. Soup was flavourful, spicy and sour in taste. Noodles were chewy and smooth and seafood was fresh and juicy as well.

Rice with Thai stir fried minced pork and Thai basil - I loved this dish so whenever i saw this dish, I will try it. Minced pork was fried till flavourful and chewy, slightly spicy as well. It goes well with the rice.

Thai milk tea with homemade milk tea grass jelly and milk tea popsicle - It was presented nicely, with the waitress explaining to us the procedures. We will pour the milk into the glass and mix with the popsicle, before pouring in the tea. Milk tea was sweet and smooth, with strong tea taste.
2020-03-03 35 浏览
下班後男朋友來了接我放工一起到K11買些小東西後經過這一間 — 阿閒泰 感覺不錯便決定在這裡一定吃個晚飯除了泰式料理外 還有意粉pizza等泰式生蝦刺身店員建議先試試辣味 再將生蝦尾去除辣味合適的話 可以一杯喝下去味道酸酸辣辣好過癮泰式香煎肉餅自家製泰式辣醬自家手打肉餅一份六件 兩面煎香淋上青檸汁 再點上自家製辣醬味道酸甜 不錯不錯蒜蓉炒椰菜仔食泰國菜喜歡點上椰菜苗以蒜蓉炒得好香 口感亦不錯手搖紅茶配自家製檸檬雪條先將檸檬雪條攪拌均勻 直至雪條溶化檸檬味便會滲入紅茶濃濃茶香配上酸酸的檸檬

下班後男朋友來了接我放工

先將檸檬雪條攪拌均勻 直至雪條溶化
檸檬味便會滲入紅茶
濃濃茶香配上酸酸的檸檬

2020-03-01 51 浏览
餐廳主打泰國和西餐fusion菜, 餐廳裝修摩登時尚, 用上大量綠色植物, 給人寬敞、舒服感覺, 每位客人必先量度體溫, 才安排入座, 十分貼心。自家製泰式手打鮮蝦脆漢堡配脆炸薯條$138 漢堡材料豐富, 除了新鮮香炸的鮮蝦漢堡外,有蕃茄、 羽衣甘藍及半溶芝士,清新誘人! 手打鮮蝦漢堡結實、彈牙, 厚身和鮮味, 夾雜了泰式香草, 更加滋味, 亮點是半溶芝士,滑溜之中,帶淡淡咸香,格外細膩, 熱辣辣薯條新鮮炸起,金黃酥脆, 令人 吮指回味, 伴碟的羽衣甘藍,平衡油膩感,十分健康!阿閑泰秘製滷豬手新鮮手打麵$118豬手手打麵,最佳食法, 先將辣椒粒和花生碎拌勻一起吃, 秘製滷豬手十分入味, 豬皮爽口彈牙,皮下有薄薄脂肪,一啖咬下去,油脂豐盛, 充滿骨膠原,十分養顏, 女士恩物 , 配上新鮮手打麵, 吸汁力強 ,吸索了秘製鹵水汁,格外細膩 、惹味 , 仲配有一隻糖心蛋, 材料好豐富。泰式椰香卜卜蜆湯(2人份量)$98肥美飽滿卜卜蜆, 完全浸泡在誘人泰式椰汁中, 仲有啖啖 清新香茅味, 挺身的蜆肉,連同香甜滑溜椰汁一起入口,鮮香稠密,令每顆蜆肉, 鮮味在口中爆發, 十分惹味!楊枝甘露莎莎配自家

自家製泰式手打鮮蝦脆漢堡配脆炸薯條$138
感,十分健康!

阿閑泰秘製滷豬手新鮮手打麵$118

泰式椰香卜卜蜆湯(2人份量)$98

楊枝甘露莎莎配自家製芒果雪條$78
自家製芒果雪條入口冰爽, 原條雪條放上楊枝甘露內, 十分吸睛 , 仲有啖啖芒果肉, 果肉蜜甜多汁,味道細膩, 遇上柚子的酸,夾合一起享用, 出奇地搭配 , 配上卜卜脆爆珠, 口感豐富, 人氣飯後甜品

2020-02-28 49 浏览
選擇餐廳食飯都要份外小心 所以今次揀咗喺K11嘅呀閒泰同朋友食飯 餐廳門口有消毒洗手液提供比食客 感覺安全衛生👍👍呢間餐廳主打泰式fusion菜 我哋叫咗一個小食 個意粉 同一個主食小食方面 我哋叫咗泰式鹹蛋黃單骨雞翼 份量好多 而且鹹蛋黃味好出 加埋檸檬汁一齊食鹹鹹酸酸好開胃😎意粉方面 我哋叫咗香煎帶子藍青口手做墨魚汁闊條麵 手做嘅闊條麵好煙韌 帶子亦都只係輕輕煎左表面 可以保留着帶子內裏既嫩滑同鮮甜 推介!👍🏻👍🏻👍🏻主食方面 我哋叫咗脆皮德國鹹豬手 鹹豬手外皮燒得好脆 除咗平時都有嘅芥末醬外 餐廳仲提供左自家製嘅泰式羅望子汁 食落酸酸辣辣幾得意😛今次食得太飽下次可以試埋佢個甜品 見到隔離枱叫咗好大份好吸引❤❤

2020-02-28 32 浏览
在家裏Homeoffice多天,終於有時間出嚟尖沙咀行街食飯,行到K11商場見到一間裝修幾靚,地方敞堂👍坐得好舒服😌由於疫情問題,這間餐廳預防措施做得非常充足👍餐牌上有多款食物選擇,泰式食物但好有西式的感覺😋見到每款飲品都好吸引。幸運七式拼盤(阿閒泰秘製三式串燒,泰式單骨雞翼,泰式西煎肉餅,芒果牛油果海蝦米紙卷,脆炸薯條)三款串燒包括(雞軟骨、雞肉及豬腩肉)燒至微焦香噴噴好香口,配埋秘制醬汁味道一流。芒果牛油果海蝦米紙卷皮簿,咬落啖啖芒果清香味道,非常開胃,感覺好清新👍煎肉餅多汁肉味香濃😋泰式紅咖喱虎蝦卜卜蜆意大利粉香濃紅咖喱味道撲鼻,賣相一流,虎蝦厚肉爽口,蜆肉肥美,意粉亦煮得剛剛好👍阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶這杯檸檬茶都是第一次飲好特別,用氮氣做一啖飲落去泡沫好幼細,好清新😋
由於疫情問題,這間餐廳預防措施做得非常充足👍
泰式紅咖喱虎蝦卜卜蜆意大利粉

2020-02-27 408 浏览
之前經過K11,見到原來開了一間新的泰國菜餐廳,今晚一於跟友人來試試。餐廳是開放式設計,以白色為主調,座位都幾多!由於疫情關係,入座前店員會幫忙探熱和噴搓手液,很衛生。餐牌上有多款選擇,飲品、甜品也有多款。阿閒泰虎蝦卜卜蜆冬蔭功湯,這個湯是二人份量,都幾大碗,材料十足!有一隻很大的虎蝦,蝦肉彈牙!而卜卜蜆都幾大粒,一碗大概有4粒左右,脹卜卜又鮮甜!除了海鮮,還有菇、泰式茄子!湯都幾辣,附有椰汁和青檸,可根據自己的口味自行加到湯中!阿閒泰手切豬腩肉豬肉丸船粉,估唔到呢碗粉咁大碗,兩個人食都好夠!湯底跟泰國船麵差不多,夠濃味,如果加點辣的話更加似。這碗粉的材料有豬肉、豬肉丸、通菜、炸豬皮等,豬腩肉整得很冧很入味,唔會好鞋口!豬肉丸口感爽彈,炸豬皮夠脆卜卜。而麵底口感爽口,跟泰國船麵一樣,吸味又惹味!泰式香葉肉碎羽衣甘藍羅馬生菜包,肉碎點了小辣,不過個人覺得下次可以點正常!肉碎很有香料味,另外也拌有豆角在內,好有口感!而肉碎中也拌有羽衣甘藍,帶有少少苦澀味,但拌上肉碎令苦味減去,包上生菜一起吃更美味!脆皮德國咸豬手,這份豬手份量都幾大,豬皮很脆,豬手肉不是很硬,味道都幾夠!附有芥末醬和酸辣醬
由於疫情關係,入座前店員會幫忙探熱和噴搓手液,很衛生。
餐牌上有多款選擇,飲品、甜品也有多款。
阿閒泰手切豬腩肉豬肉丸船粉
泰式香葉肉碎羽衣甘藍羅馬生菜包
脆皮德國咸豬手
脆皮德國咸豬手,這份豬手份量都幾大,豬皮很脆,豬手肉不是很硬,味道都幾夠!附有芥末醬和酸辣醬,再配上酸洋蔥,能夠中和油膩感和令味道更惹味!
青檸冰涼特飲、藍冰雪棉花冰,前者即是青檸梳打,沒有要有酒精成分也點了走甜,有青檸和薄荷,令飲品更冰涼。後者顏色很美,有淡淡的荔枝和菠蘿味,唔甜,很解渴。
楊枝甘露沙沙配自家製芒果雪條
楊枝金露沙沙配自家製芒果雪條,雪條唔甜,有淡淡的芒果味,而楊枝金露有芒果的味道,把雪條點上楊枝金露,酸酸甜甜,幾特別!而楊枝金露內也有芒果味椰果和爆珠,令口感很豐富!
2020-02-26
阿閒泰手切豬腩肉豬肉丸船粉