2020-03-27
今晚到尖沙咀K11 2樓的「阿閒泰」品嚐泰式晚餐。 疫症肆虐期間,門外設有酒精搓手液,店員亦會為顧客探熱後方可進入餐廳,確保安全及衛生!餐牌上嘅食物以泰式為主,有fusion湯品、小食、意粉、甜品等等多樣選擇,花多眼亂啊~泰式椰香卜卜蜆湯二人份量的蜆湯都幾多,湯裡加入左大蜆、香茅、檸檬草、泰國茄子、雜菌等等一齊煲,好足料呢! 質感頗濃稠,帶香濃椰汁香,同時又有海鮮嘅鹹鮮味,甜甜鹹鹹的,味道特別。幸運七式拼盤想試晒咁多款泰式小食? 呢個七彩繽紛嘅幸運七式小食拼盤就啱晒!芒果牛油果海蝦米紙卷外皮晶瑩通透,包住豐富又健康嘅食材,口感爽脆清新,帶陣陣牛油果香~泰式單骨雞翼方便又易食,外皮微脆,內裡雞肉嫩滑。脆炸薯條金黃香脆,薯味十足。秘製三式串燒分別有雞肉、雞腎及豬肉串燒,燒過嘅雞肉同豬肉仍然保持嫩滑,肥瘦適中,肉質香軟腍滑!泰式香煎肉餅小巧迷你,肉餅裏面加入左香料調味,特別香口,肉味濃郁!泰式海蝦卜卜蜆炒金邊粉海鮮配料份量絕不吝嗇,有唔少海蝦同蜆肉!成個粉炒得乾身唔油膩,夠晒健康!金邊粉滿有嚼勁,配上酸酸辣辣的醬汁,都幾惹味!辣度對我嚟講有點過辣。冧酒提子配青檸芝士餅最後同朋友精挑細選左呢個
脆炸薯條金黃香脆,薯味十足。
最後同朋友精挑細選左呢個青檸芝士餅,賣相精緻漂亮。 芝士蛋糕層好軟滑,芝味香濃;餅底則帶牛油香~可以擠上少少青檸檬汁,酸酸甜甜的更滋味。