2020-04-01
去唔成泰國真係好sad😭 朋友話今個月一定要食多啲泰菜補償返,經過K11見到間幾靚既泰式fusion菜,即時心動了😍😍·☆ 泰式生蝦刺身 HKD$98每次食泰菜都心必點生蝦刺身😍 亦係我至愛既泰國菜。哩道生蝦刺身賣相十分精緻,生蝦🦐用shooter小杯裝住,6杯整齊咁排列好十分治癒🤩 生蝦半浸喺醬汁上,香辣味道濃烈,嗜辣既我係成杯飲,不太嗜辣既你沾點淺嚐會較好呢😅·☆ 阿閒泰慢煮牛面頰船粉 HKD$108哩碗船粉既份量好多,係泰國既三倍!先講講船湯,味道同泰國食到嘅有少少唔同,湯頭係較為甜嗰種,面而且係唔辣嘅,個人建議加入辣椒會更滋味呢。🐮牛面頰用上慢煮既方式,口感真的特別軟綿,仲要一啲都唔韌,非常美味😋 而船粉係用上由泰國空運直送新鮮手造卷粉,我都係第一次食咁特別既卷粉,卷粉捲起左都睇得出好大塊,食完佢真係好飽呀😄😆·☆ 阿閒泰秘製滷豬手飯 HKD$138哩味滷豬手飯跟泰國吃到的很相似,豬手滷得很入味,口感十分軟腍,幾近入口即溶化既感覺,整得十分出色,可以食多碗飯呀唔該!😆😆·☆ 阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶 HKD$58以新鮮手壓嘅檸檬汁取替切片檸檬,令每一口都喝到酸香味,並
☆ 泰式生蝦刺身 HKD$98
☆ 阿閒泰慢煮牛面頰船粉 HKD$108
☆ 阿閒泰秘製滷豬手飯 HKD$138
☆ 阿閒泰自家製氮氣冷泡檸檬茶 HKD$58
以新鮮手壓嘅檸檬汁取替切片檸檬,令每一口都喝到酸香味,並且加入氮氣,效果就有如生啤般的泡沫,喝下更加清澈順喉👍 另外,更以冷泡方式製成檸檬茶,並絕不加入冰塊,從頭到尾都是那麼美味😋