2023-08-18 50 浏览
今晚去了銅鑼灣食街——加寧街的韓國餐廳Gyojasang,最大賣點是由韓國當地大廚主理研發菜式,食材是來自濟州的新鮮食材。裝潢亦頗有格調,很chill的感覺。今次我們吃了濟州Tasting Night的晚餐,有兩個頭盤、主菜、飯和韓國酒,邊吃邊喝酒邊聊天,愉快的晚上~【SEIONG JEJU UDO PEANUT MAKGEOLLI】店員把花生米酒倒進鍋裡,用木杓子添到木碗再喝夠暢快,味道香甜入口容易。【濟州柑橘黑芝麻布拉塔】切開中間白色球狀的布拉塔芝士,味道是淡淡的鹽味+奶香,配濟州鮮柑橘的香甜多汁,以及滿滿的芝麻醬,清新又開胃。【海鮮年糕】年糕煙韌辣度適中,香辣惹味十足;海鮮有魷魚、蝦和青口,大隻又鮮爽。【濟州產鮑魚飯】用石鍋上保持溫度,大大隻的鮑魚也是來自濟州,有淡淡的香烤味然後就是爽彈鮮甜。米飯用上紫米飯,挺有特色。【濟州韓牛】店員會在客人面前即席烹調,確保韓牛最佳的口感和熟成度。韓牛口感豐富,肉汁鮮美。之後原鍋拌炒蔬菜,蔬菜吸收了牛油,味道更香濃可口。

2023-08-18 28 浏览
這間韓國餐廳位於繁華的銅鑼灣,由韓國當地大廚主理,以濟州新鮮空運食材入饡,精心研發充滿濟州風味的韓國料理,為食客帶來最道地的濟州美食體驗。JEJU TASTING NIGHT MENU $385/位🦋濟州柑橘黑芝麻布拉塔黑芝麻醬和布拉塔芝士配搭新鮮有驚喜,加上柑橘的清新風味,仿如帶來一陣濟州的陽光與海風,口感清新舒服。🦋濟州黑毛豬白切肉配生蠔肥美飽滿的生蠔賣相相當吸引,入口帶有濃郁的海水味道。黑毛豬肉則肥瘦均勻,肉味香郁,油脂入口即化,口感非凡,捲住泡菜一起吃,既能減膩又能增添風味。🦋濟州韓牛作為牛魔王,韓牛是必嚐的。店員會在食客面前即場烹調,將韓牛扒兩面煎香再剪成一件件,肉質鮮嫩,牛味濃郁,入口肉汁豐富,帶難以忘懷的味蕾體驗。配搭清脆的新鮮水耕皇帝菜,剛好平衡一下。🦋濟州產鮑魚飯選用穀米取代白米,以熱石鍋烹調,米飯帶飯焦,脆口又有咬口。煎香過的鮑魚彈牙有嚼勁,四隻整齊地舖上飯面,添上一份淡雅的貴氣。🦋濟州米酒濟州米酒帶有淡淡的花生香氣及米香,口感醇厚。

🦋濟州柑橘黑芝麻布拉塔

🦋濟州黑毛豬白切肉配生蠔

🦋濟州韓牛

🦋濟州產鮑魚飯

🦋濟州米酒
濟州米酒帶有淡淡的花生香氣及米香,口感醇厚。

2023-08-15 52 浏览
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧平時食開韓國菜通常都係比較地道嘅平民設計,今次介紹嘅《Gyojasang》走型格,高身嘅方形餐桌面對有如太陽光暈嘅牆身,充滿科幻嘅感覺。Jeju Tasting Night $385 per person (min 2 pax)Appetizer 濟州柑橘黑芝麻布拉塔雪白嘅芝士布拉塔,切開可以見到中間呈流心狀,充滿牛奶香口感又creamy。可以配搭酸甜嘅濟州柑橘和黑芝麻,味道會更加細膩同埋有層次。Snack濟州黑毛豬白切肉配生蠔首先食開生蠔先,蠔身相當飽滿又大隻,一啖入口充滿海水味又少許甜味。之後就可以試下濟州黑毛豬白切肉,口感有嚼勁又充滿肉香。Main 濟州韓牛 +$200總共有兩款可以選擇,難得嚟到一定要試吓濟州韓牛。店員會親自烹調充滿大理石油花嘅濟州韓牛,聽住熱鐵鑊嘅油脂聲已經令我食指大動。完成後店員會將你個頭呀韓牛切成一片,充滿焦香又有好多肉汁。Rice濟州產鮑魚飯濟州另一樣出名嘅一定係海鮮,新鮮捕獲嘅濟州產鮑魚,同平時嘅鮑魚唔同,濟州出產嘅相對上比較橙黃色,口感會厚實同埋爽口好多。另外海鮮嘅精華亦都滲哂入鮑魚入邊,有焦香又有鮮

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

Main
濟州韓牛 +$200

Rice
濟州產鮑魚飯
濟州另一樣出名嘅一定係海鮮,新鮮捕獲嘅濟州產鮑魚,同平時嘅鮑魚唔同,濟州出產嘅相對上比較橙黃色,口感會厚實同埋爽口好多。另外海鮮嘅精華亦都滲哂入鮑魚入邊,有焦香又有鮮甜味。

Beverage
MISANG JEJU CITRON SOJU
雖然平時我都係飲開米酒比較多,但係依款燒酒就相當有驚喜。除左有柑橘嘅清香之後,亦都有酒嘅後勁,好刺激。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
2023-08-14 35 浏览
講到銅鑼灣美食點可以唔講FashionWalk,近來更有一特色韓式居酒屋殺到,胃食既我又點可以錯過呀!GYOJASANG以木系昏暗氣氛為主調,據知更由韓國當地大廚主理研發,用上濟州新鮮食材,制作各款的韓式Fusion菜,帶來一系列的美食體驗。MISANG JEJU CITRON SOJU以韓國味上橘子燒酒作伴,那柑橘的燒酒,清爽味濃,令人為之醒神。濟州柑橘黑芝麻布拉塔濟州柑橘的酸甜清爽外,還有咸香醒胃的黑芝麻,一大球芝士布拉塔芝士波,切開會爆醬的起司小籠包,輕沾黑芝麻醬汁,更顯濃郁鮮味。濟州黑毛豬白切肉配生蠔濟州的一大特產,以黑毛豬白切肉切成薄片,一見那鮮嫩多汁,脂肪分佈均勻;再有2大隻清脆鮮美的生蠔,口感豐富且令人愉悅。濟州韓牛先來烤鍋再送上濟州韓牛,其豐富的油花,脂肪紋理細膩,還有店員幫忙烤煮,口感嫩滑,肉汁豐富,帶上濃郁的韓牛香。濟州產鮑魚飯一來到已見到四隻大大隻濟州鮑魚,肉質鮮美彈牙,帶有淡淡鮮甜味,而其米飯更混合了陣陣鮑魚的湯汁,口感軟糯,更加美味。

MISANG JEJU CITRON SOJU

濟州柑橘黑芝麻布拉塔

濟州黑毛豬白切肉配生蠔

濟州韓牛

濟州產鮑魚飯

今次試黎間韓國菜係銅鑼灣fashion walk,夜晚黎food street 好有氣氛,餐廳行高檔路線,以木系為主,裝修簡潔典雅👍🏻 除左傳統韓國料理仲有d fusion 菜式可以試下!今次就試左個jeju tasting night 套餐 ($385 pp minimum 2 pax)!食物以濟州海鮮為主🐙 仲有肉類可以選擇!-APPETISER-/Jeju tangerine black sesame burrata/黎個burrata 為常特別,係加左芝麻醬,估唔到味道幾夾!另外仲有柑橘片味道清甜,食落好refreshing🍊 -SNACK-/Seafood tteokbokki/海鮮年糕好足料,有蝦、青口,仲有大大隻八爪魚😍 年糕煙韌,辣醬好香口唔會太辣👍🏻 除左年糕仲可以揀濟州黑毛豬白切肉🐷-MAIN-/Jeju Hanwoo (upgrade +$200 pp)/侍應會準備煎pan 係你面前烹調韓牛🥰 韓牛油脂均勻,雪花好靚😍 燒熱左個pan 之後放牛肉落去嘅滋滋聲,真係令人食指大動🫶🏻 牛肉肉味濃郁,滿口都係韓牛嘅油脂🐮點埋麻油香味更加突出👌🏻 如果唔食牛就可以揀濟州八

-APPETISER-

-SNACK-
/Seafood tteokbokki/

-MAIN-
侍應會準備煎pan 係你面前烹調韓牛🥰 韓牛油脂均勻,雪花好靚😍 燒熱左個pan 之後放牛肉落去嘅滋滋聲,真係令人食指大動🫶🏻 牛肉肉味濃郁,滿口都係韓牛嘅油脂🐮點埋麻油香味更加突出👌🏻 如果唔食牛就可以揀濟州八爪魚腳🐙

-RICE-
/Jeju abalone with rice/
入面有4大隻鮑魚,口感彈牙👍🏻下面就係滿滿嘅紫米飯,口感軟糯,令人食唔停口🤭

-BEVERAGE-
/Misang jeju citron soju/
燒酒真係濃度好高🙈 我同友人都唔係好飲得,淺嚐左少少,佢帶有少少橙/ 柚子嘅香味,都幾清新🍊👌🏻

整體黎講,餐廳氣氛好好,侍應服務周到👍🏻 套餐食物豐富,用料新鮮😚期待再次到訪🇰🇷🥰
2023-08-10 31 浏览
GYOJASANG🌟整體: fashion walk 韓式居酒屋 有格調 韓國當地大廚主理研發菜式 用上濟州新鮮食材🏠環境: 係fashion walk 開嘅都唔錯 燈光陰暗 整體有Feel 🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆Jeju tasting night $385/pp‼️ APPESTISER: 濟州柑橘黑芝麻布拉塔✅ 新鮮意大利半軟芝士 奶香十足 濟州柑橘好fresh 可以中和一下 肥膩味減半‼️ SNACK: 濟州黑毛豬白切肉配生蠔✅ 唔記得咗問生蠔 係邊度 不過呢款大大隻 洗得好乾淨 冇乜海水味 ok creamy 值得一試✅ 白切肉 肥同肉比例好好‼️ Main: 濟州韓牛 (+200)✅ 韓牛的肉味濃郁 肉質軟腍鬆化 入口即融✅ 重點係 即叫即席前料理 確保係最佳狀態‼️ 濟州產鮑魚飯✅ 濟州產鮑魚飯 都幾慷慨 有四隻鮑魚 有煎封處理 ✅ 飯唔係Hea 飯 係有味嘅飯 濕濕地幾好食‼️ MISANG JEJU CITRON SOJU✅ 柑橘味燒酒 雖然有少少搶喉 同白切肉、海鮮幾夾✅ 雪得夠凍 飲落好爽📍 銅鑼灣加寧街1-3號Fashion
GYOJASANG

🧑🏻‍🍳服務: ✅

☆║.............║☆

Jeju tasting night $385/pp

‼️ APPESTISER: 濟州柑橘黑芝麻布拉塔

‼️ SNACK: 濟州黑毛豬白切肉配生蠔

✅ 白切肉 肥同肉比例好好

‼️ Main: 濟州韓牛 (+200)

✅ 韓牛的肉味濃郁 肉質軟腍鬆化 入口即融
✅ 重點係 即叫即席前料理 確保係最佳狀態

‼️ 濟州產鮑魚飯

✅ 濟州產鮑魚飯 都幾慷慨 有四隻鮑魚 有煎封處理
✅ 飯唔係Hea 飯 係有味嘅飯 濕濕地幾好食

‼️ MISANG JEJU CITRON SOJU

✅ 柑橘味燒酒 雖然有少少搶喉 同白切肉、海鮮幾夾
✅ 雪得夠凍 飲落好爽

📍 銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖

Shop C, G/F, Fashion Walk, 1-3 Cleveland Street, Causeway Bay

⏰ 星期一至日 12:00 - 23:00

☎️ 電話號碼 28809868

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2023-08-03 49 浏览
GYOJASANG係銅鑼灣既一間韓國菜居酒屋。收工之後想飲杯野食下好野,就同朋友黎左呢度。環境好舒服,服務亦唔錯,食物種類多元化,仲有多款唔同既韓國酒類飲品。價錢屬於中上,但係質素係高既!先點返款韓國酒盡興一番。點左GOHEUNG YUJA WINE。非常清新又充滿柚子酸甜果香既一款酒,柚子味道非常突出,飲落好順口!前菜先黎一份醃漬前菜。估唔到呢個前菜都幾特別,係自家製既泡菜同辣魷魚絲,泡菜酸辣爽脆,魷魚絲甜甜辣辣,的確好開胃。韓式生牛肉好正。生牛肉新鮮又滑溜,撈埋蛋黃、洋蔥、辣醬、蒜、蔥末、松子等,味道好豐富!配埋紫菜脆片一齊食特別夾。海膽紫菜包飯超吸引呀。有種日韓fusion既感覺,韓式紫菜飯捲上面有晒生牛肉同疊到好高既海膽。一次過滿足兩個願望,好正!壽喜燒和牛鍋。呢個壽喜燒都係有少少日韓fusion感覺。成份鍋物入面既牛肉份量都幾多,而且牛肉好高質,滿口牛油香,點埋蛋黃好滑溜!好中意佢個鍋入面仲有大量芽菜、雜菇等等,吸收晒牛肉精華更好味!人多既話建議點一份海鮮煎餅share。呢個韓式煎餅好足料,滿滿既海鮮大滿足。而且煎得好脆邊內軟,食落好香口呀。最後食埋個韓牛飯作結。韓牛飯同樣有
GYOJASANG係銅鑼灣既一間韓國菜居酒屋。
收工之後想飲杯野食下好野,就同朋友黎左呢度。

價錢屬於中上,但係質素係高既!

先點返款韓國酒盡興一番。
點左GOHEUNG YUJA WINE。

前菜先黎一份醃漬前菜。

韓式生牛肉好正。

配埋紫菜脆片一齊食特別夾。

海膽紫菜包飯超吸引呀。

一次過滿足兩個願望,好正!

壽喜燒和牛鍋。

呢個壽喜燒都係有少少日韓fusion感覺。

人多既話建議點一份海鮮煎餅share。

呢個韓式煎餅好足料,滿滿既海鮮大滿足。
而且煎得好脆邊內軟,食落好香口呀。

最後食埋個韓牛飯作結。

韓牛飯同樣有份量慷慨既韓牛,牛味好濃郁,撈埋佢哋嘅秘製辣醬好惹味,仲有啲飯焦好脆口。
2023-08-03 42 浏览
去完韓國旅行,對韓國美食念念不忘,同旅友人食返餐韓國菜回味下╰☆醃漬前菜 $38前菜有三款開胃嘅韓式漬物╰☆魚籽紫菜蛋卷 $125加咗紫菜嘅蛋卷,整出嚟係青bb,入面再夾上紫菜,特別得嚟又幾好食—————╰☆韓式生牛肉 $195先將旁邊嘅蒜粒、洋葱、泡菜等配料同埋個生牛肉連蛋黃一齊撈匀,之後放上脆卜卜嘅紫菜脆餅上面,生牛肉一啲腥味都冇,入口又爽又甜又滑🤤超級正!————╰☆海膽紫菜包飯 $355見好多枱都叫呢款嚟食,我哋都忍唔住叫返個,面頭有鮮甜嘅海膽再加上滿滿嘅吞拿魚蓉,每嚿入口都非常滋味😋╰☆莫薩里拉芝士排骨鍋 $228排骨味道甜甜辣辣,肉汁豐富,加上熱溶嘅芝士,非常惹味╰☆牛骨清湯 $145香噴噴濃郁嘅牛肉香味,口感鮮美,搭配爽彈嘅韓式冬粉,豐富美味╰☆柚子梳打|荔枝梳打 $48/@

╰☆醃漬前菜 $38
前菜有三款開胃嘅韓式漬物

╰☆魚籽紫菜蛋卷 $125
—————

╰☆韓式生牛肉 $195

————

╰☆海膽紫菜包飯 $355

╰☆莫薩里拉芝士排骨鍋 $228
排骨味道甜甜辣辣,肉汁豐富,加上熱溶嘅芝士,非常惹味

╰☆牛骨清湯 $145

╰☆柚子梳打|荔枝梳打 $48/@
2023-08-03 43 浏览
早幾日約左好友聚下,大家主要想傾下計就最好搵啲環境舒服既地方慢慢坐。銅鑼灣名店坊一帶既餐廳都係走chill 路線,新開呢間韓式居酒居,店既裝潢型格,座位又寬闊,我哋晚上時間去到都有七成座位坐左。我哋叫咗幾款比較特別啲嘅嘢食:🇰🇷辣雞腳 :用韓式嘅醬料去醃製,好似炒年糕嗰啲味道,冷盤小食開開胃的確唔錯。🇰🇷辣漬前菜 :有魷魚同埋傳統嘅韓國泡菜,但係醃製方法同一般有啲唔同,唔會太過甜,酸味較重,同埋泡菜好新鮮,食落去好爽口。魷魚幼幼的,適合送酒。🇰🇷半半炸雞 :我哋揀咗原味同埋辣味,原味醃咗嘅味道唔錯,帶啲蒜香唔會太過鹹;另外甜辣味嘅醬料唔會好辣,特別講吓佢炸雞嘅炸漿好薄,唔會好厚實。而另外佢仲有啲炸蓮藕配搭,夾雜着去食都唔錯。🇰🇷部隊鍋 :傳統韓國嘅主菜,佢有自家整既午餐肉、腸仔、肉片、大量蔬菜、泡菜之外,仲有韓國傳統公仔麵俾你配搭,又香又辣😁🇰🇷牛骨清湯 :用韓國牛骨新鮮去熬製數小時,個湯好鮮,一啲油膩感都冇,配上蘿蔔片,好清甜好清甜,入邊仲有韓國粉絲。🇰🇷海膽紫菜包飯 :好新鮮嘅食材,海膽沒有腥味,再配咗少許牛肉他他同魚子醬,成個配搭好特別,一啖食落去口感豐富,幾樣嘢好夾。🇰🇷Lim

🇰🇷Lime soda : 用咗新鮮青靈,呢個唔會好甜👍🏼有氣既Soda,好清新嘅感覺。
2023-08-01 32 浏览
銅鑼灣名店城有好多各式各樣的餐廳,上次試完間多國菜後就見到隔離的韓國菜好吸引,今次就同朋友一齊前來試呢間韓式fusion菜😋餐廳的裝修是以簡單木系為主,燈💡光較暗,給人一種精緻高雅及舒適的感覺😃👉🏻 醃漬前菜($38)傳統韓式醃菜,有小魚乾、海帶昆布等,雖然有點微辣,但好開胃🤤👉🏻 布拉塔 ($145)第一次試軟綿嘅芝士🧀️配泡菜同辣豬肉,都幾有驚喜哦😂👉🏻 牛骨清湯($145)熱氣騰騰🍲咁拎上來,好香嘅牛骨味👍除左牛骨,仲有韓式冬粉、蘿蔔等,相信一定係經過長時間煲先可以將牛嘅味道完全吸收,推薦一試💯👉🏻 海膽紫菜包飯($355) 鮮味嘅海膽配生牛肉碎、魚子醬,再加配紫菜包飯內的青瓜🥒蛋絲等,原來口感是好match,難怪幾乎每枱客都會叫一客👍👍👍👉🏻 半半炸雞($178)選了甜辣及洋蔥🧅芝士味,雞外脆內軟,就算唔點醬食都一樣咁惹味😋👉🏻 壽喜燒和牛鍋($520)呢個必推💯💯💯和牛真係好高質,油脂分布平均,油香滿滿嘅和牛點蛋汁真係會忍唔到食多幾片😍其他配料菇同菜都煮得好入味。職員仲會好貼心咁幫我們們醬汁煮,讚👍👉🏻 Baum Sea Breeze Mulberry Wine ($88一杯)

👉🏻 醃漬前菜($38)

👉🏻 布拉塔 ($145)
第一次試軟綿嘅芝士🧀️配泡菜同辣豬肉,都幾有驚喜哦😂

👉🏻 牛骨清湯($145)

👉🏻 海膽紫菜包飯($355)

👉🏻 半半炸雞($178)

👉🏻 壽喜燒和牛鍋($520)

似葡萄🍇酒口味但有果味

👉🏻 Seoul Cheongju ($138一杯)
韓國清酒🍶,飲落去清淡順口
2023-07-31 211 浏览
༺ 교자상 Gyojasang ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 교자상 Gyojasang 𖠚ᐝ 辣漬前菜($38)𖠚ᐝ 海鮮煎餅($148)𖠚ᐝ 牛骨清湯($145)𖠚ᐝ 韓式生牛肉($195)𖠚ᐝ 壽喜燒和牛鍋($520)𖠚ᐝ 海膽紫菜包飯($355)𖠚ᐝ Seoul Night Fruity Soju($220)⚑ 銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.8/10☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽➳ 辣漬前菜($38)一共有三款前菜~ 有較幼身既魚仔、有咬口既魷魚絲同普通泡菜~ 三款都唔會好辣,開胃又送酒😚評分:7.4/10➳ 海鮮煎餅($148)海鮮煎餅都幾大塊!而且有好多海鮮,蝦、魷魚、魚仔乾🦐🦑仲有唔同蔬菜,好足料😚粉漿唔會好厚,食材比例較多~煎得香脆唔會油膩~評分:7.4/10➳ 牛骨清湯($145)牛骨湯底好重牛味!好清甜,唔鹹,真材實料嘅湯😍仲有幾片牛肉、蘿蔔及粉絲~ 食咗咁多重味嘅嘢,飲呢個湯啱哂!評分:7.7/10➳ 韓式生牛肉($195)店員先上菜生牛
༺ 교자상 Gyojasang ༻
➳ 교자상 Gyojasang
𖠚ᐝ 辣漬前菜($38)
𖠚ᐝ 海鮮煎餅($148)
𖠚ᐝ 牛骨清湯($145)
𖠚ᐝ 韓式生牛肉($195)
𖠚ᐝ 壽喜燒和牛鍋($520)
𖠚ᐝ 海膽紫菜包飯($355)
⚑ 銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖
ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.8/10

➳ 辣漬前菜($38)
評分:7.4/10
辣漬前菜

➳ 海鮮煎餅($148)
評分:7.4/10
海鮮煎餅

➳ 牛骨清湯($145)
評分:7.7/10
牛骨清湯

➳ 韓式生牛肉($195)
店員先上菜生牛肉,再幫手把蛋黃及青瓜粒、泡菜碎、蒜蓉、洋蔥等調味料攪拌均勻!牛肉嫩滑,配上調味口感和層次提升🤩調味會偏甜有麻油香🥰仲有四塊炸海苔一齊食~
評分:7.8/10
韓式生牛肉

➳ 壽喜燒和牛鍋($520)
一共有8大塊牛脂分佈好靚既和牛!超正😚店員會幫手燒肉煮好再分比食客~味道比起正宗日式壽喜燒鹹啲,冇咁甜~ 配埋雞蛋入口即化,不過隻蛋有啲細隻🤣底下仲有好多大蔥、菇、洋蔥等,吸滿汁甜甜哋🥳
評分:7.9/10
壽喜燒和牛鍋

➳ 海膽紫菜包飯($355)
紫菜包飯和傳統一樣,有青瓜、紅蘿蔔、蛋絲和醃蘿蔔~ 上面再放上海膽及牛肉他他,海膽鮮甜唔苦,牛肉他他嫩滑帶麻油香🤤層次豐富又好味!
評分:8.2/10
海膽紫菜包飯

➳ Seoul Night Fruity Soju($220)
店舖有唔同嘅酒選擇,呢款就偏甜~

☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

銅鑼灣嘅呢間韓式居酒屋有室內外位置~ 室內環境比較黑,都幾有氣氛🥂店員服務都唔錯!
壽喜燒和牛鍋
進入Gyojasang,您會發現一個充滿韓國風情的獨特空間。室內設計以韓國傳統元素為主題,營造出濃厚的韓式氛圍。服務人員的服務態度非常好, 真正實現了賓至如歸的感覺。.我們嚐試了以下一些美食和飲品:.🥩 韓式生牛肉這道菜肴的牛肉質地嫩滑,風味獨特。每一口都能感受到肉質的細膩和醬料的完美交融。.🥬 辣凟崩菜這是一道充滿韓國風味的辣凟崩菜,辛辣而美味,讓人回味無窮。.🍲 壽喜燒和牛鍋和牛的口感豐富,配上特製的壽喜燒醬汁,味道無比美妙。.🍙 海膽紫菜包飯海膽的香氣與紫菜包飯的鹹香完美結合,每一口都充滿驚喜。.🍲 牛骨清湯這款牛骨湯清甜而濃郁,雖然樸實無華,但卻有著深厚的韓國家庭烹飪風味。.🧀 牛肉芝士煎餅這款煎餅外皮酥脆,內裡則是滿滿的牛肉和芝士,非常美味。.🍶 Seosul Cheongju這款韓國傳統米酒清香悠長,酒味醇厚,與餐點完美搭配。
我們嚐試了以下一些美食和飲品:
🥩 韓式生牛肉
🥬 辣凟崩菜
這是一道充滿韓國風味的辣凟崩菜,辛辣而美味,讓人回味無窮。
🍲 壽喜燒和牛鍋
和牛的口感豐富,配上特製的壽喜燒醬汁,味道無比美妙。
🍙 海膽紫菜包飯
海膽的香氣與紫菜包飯的鹹香完美結合,每一口都充滿驚喜。
🍲 牛骨清湯
🧀 牛肉芝士煎餅
這款煎餅外皮酥脆,內裡則是滿滿的牛肉和芝士,非常美味。
🍶 Seosul Cheongju
這款韓國傳統米酒清香悠長,酒味醇厚,與餐點完美搭配。
辣凟崩菜
牛肉芝士煎餅
2023-07-28
辣凟崩菜
牛肉芝士煎餅
Seosul Cheongju
今日同朋友黎到哩間位於銅鑼灣食街既居酒屋。居酒屋環境雅緻舒適,木系混合水泥風裝潢,燈光昏暗浪漫🌹有室內及室外位置,室內仲有一個有打卡投影燈既隔間📸️餐牌上既菜式種類多樣~🔸醃漬前菜 $38前菜有三款,包括小魚乾、海帶及昆布,味道微酸開胃,好岩送酒🍺🥩韓式生牛肉 $195哩到既生牛肉除左有生蛋黃同芝麻喺面,旁邊仲有唔同既配料,包括蒜蓉、青瓜粒、洋蔥碎、松子仁、泡菜粒及雪梨粒(左至右),可以撈埋曬一齊食,或者自己選配,另外仲有一碟四塊既紫菜脆片,可以將生牛肉放係上面一齊食,口感更豐富。🧀️牛肉芝士煎餅 $152哩個真係好有驚喜❗️用平時食開既韓式煎餅好唔同,面層係芝士,中間個層係牛肉,最低個層係煎餅,而芝士同煎餅既厚度一樣,芝士味突出,牛肉碎又夠鹹香,好食推介👍🏻🔥壽喜燒和牛鍋 $520個鍋既和牛份量十足,舖滿鍋面,底下仲有野菜,而且店員會幫忙煮,淋上壽喜燒汁之後滾起就食得。和牛牛味突出,蘸上生雞蛋漿之後會更滑溜,而且油脂豐富。🍙海膽紫菜包飯 $355哩個打卡真係一流📸️賣相非常精緻,韓式包飯入面除左有醃蘿蔔、蘿蔔、青瓜及蛋絲,仲有和牛他他同面層既海膽黑魚籽,味道清甜富口感。🍹Lychee Sad

餐牌上既菜式種類多樣~

🔸醃漬前菜 $38

🥩韓式生牛肉 $195

🧀️牛肉芝士煎餅 $152

🔥壽喜燒和牛鍋 $520

🍙海膽紫菜包飯 $355

🍹Lychee Sada $48
🍹Yuzu Soda $48
荔枝梳打味道香甜,柚子梳打味道清新,兩樣都好適合夏天,夠曬解渴~

2023-07-27 112 浏览
日式居酒屋當道,韓風的居酒屋相對上比較少聽到,位於銅鑼灣名店坊的교자상GYOJASANG可說是一家較新派的韓風餐廳。同是主打韓國料理、韓牛等,但卻沒有韓燒環節,反而有較少同時出現的開放酒吧位置。.分為室外和室內位置,面積雖不算大但用餐位置滿闊落。設計暗黑、型格神秘。.✿ 醃漬前菜 💲38先選一款佐酒前菜,主要是一些像小魚乾、海帶等醃漬物。.✿ 韓式生牛肉 💲195韓菜名物之一,經調味的刺生牛肉上放了吸睛的蛋黃,一旁配上一系列調味的松子、乾蔥、青瓜、雪梨等配料,加上天婦羅炸紫菜一起吃層次豐富。.✿ 海膽紫菜包飯 💲355餐廳招牌必數這款海膽紫菜包飯,有點像日式的海膽小卷一樣,但這款是韓國版本以海膽、生牛肉他他及黑魚子,賣相吸睛。.✿ 泡菜煎餅 💲148韓國國民美食傳統的泡菜煎餅,份量滿大,足夠三數人分享。除了泡菜版本還有其他例如海鮮等選擇。.✿ 韓牛飯 💲285韓牛肉本身比一般牛肉口感柔軟,作為韓式鍋飯的主菜實在是高級享受。以原個鐵鍋送上新鮮熱辣,底部還有粒粒香脆飯焦,有點在吃煲仔飯的風味。.✿ 壽喜燒和牛鍋 💲520牛肉超滑嫩的一客即煮壽喜燒和牛鍋。份量甚豐,店員會為食客席前烹調。牛肉

✿ 醃漬前菜 💲38
先選一款佐酒前菜,主要是一些像小魚乾、海帶等醃漬物。
醃漬前菜

✿ 韓牛飯 💲285
韓牛飯
韓牛飯

✿ 壽喜燒和牛鍋 💲520
牛肉超滑嫩的一客即煮壽喜燒和牛鍋。份量甚豐,店員會為食客席前烹調。牛肉的質素很高,配上雜菜中和膩感。

✿ ɢᴏʜᴇᴜɴɢ ʏᴜᴊᴀ ᴡɪɴᴇ 💲310
到居酒屋豈能沒有酒,這款酒精含量較低的柚子酒,很適合女孩子。
ɢᴏʜᴇᴜɴɢ ʏᴜᴊᴀ ᴡɪɴᴇ
銅鑼灣名店坊除左𝐒𝐡𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠之外🛍仲有條😋好多野食既食街🚏陪朋友放完血,直接係依頭食埋野🍽~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪辣漬前菜 ($38)前菜有(辣 / 唔辣)𝟐種可以揀,除左常見既泡菜,仲有兩款比較特別炸魚乾🐟 • 魷魚絲🦑(好好咬).▪海膽 ($180)掙扎左好耐,食海膽🧡定牛肉他他好🐃點知依個係可以𝟏次過滿足𝟐個願望💫依款有齊大件海膽 • 牛肉他他 • 紅米飯 • 脆米餅💃🏻.▪海膽紫菜包飯 ($355)見個個黎都必嗌依個😏海膽下面有生牛肉,底下既飯卷包左青瓜🥒 • 甘筍🥕 • 白蘿蔔 • 醃蘿蔔 • 雞蛋🍳𝐒𝐢𝐳𝐞一啖一舊岩岩好🥢.▪海鮮煎餅 ($158)第𝟏次見咁足咁多配料既煎餅🤩海鮮既款式種類有好多(蝦🦐 • 魷魚🦑 • 魚仔🐟 • 青口 • 蜆肉)...另外仲有蔥 • 菜🥬配料足得黎,粉漿又唔會過多,香脆唔會好油😜.▪壽喜燒和牛鍋 ($520)估唔到韓國餐廳都有𝐒𝐮𝐤𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢食🍲和牛油花好靚🥩,底下加左大量大豆芽 • 菇菇🍄店員會幫我地加醬汁煮,點埋生蛋食🥚,外層滑滑 • 入口即溶😚.▪韓牛飯 ($285)石鍋上夠
銅鑼灣名店坊除左𝐒𝐡𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠之外🛍
仲有條😋好多野食既食街🚏
陪朋友放完血,直接係依頭食埋野🍽
▪辣漬前菜 ($38)
前菜有(辣 / 唔辣)𝟐種可以揀,

▪海膽 ($180)
掙扎左好耐,食海膽🧡定牛肉他他好🐃
點知依個係可以𝟏次過滿足𝟐個願望💫
依款有齊大件海膽 • 牛肉他他 • 紅米飯 • 脆米餅💃🏻

▪海膽紫菜包飯 ($355)
見個個黎都必嗌依個😏
𝐒𝐢𝐳𝐞一啖一舊岩岩好🥢

▪海鮮煎餅 ($158)
第𝟏次見咁足咁多配料既煎餅🤩
配料足得黎,粉漿又唔會過多,香脆唔會好油😜

▪壽喜燒和牛鍋 ($520)
估唔到韓國餐廳都有𝐒𝐮𝐤𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢食🍲
和牛油花好靚🥩,底下加左大量大豆芽 • 菇菇🍄

▪韓牛飯 ($285)
石鍋上夠晒熱辣辣🔥
牛肉粒既份量勁多,鋪滿晒成個表面🤲🏻
配有秘製醬汁 • 再撈埋生蛋🥣
舀起時發現🥄牛肉粒下仲加左大量蔥絲,真係香到爆🫢
用左紅米飯,食落更加好咬口,食到底仲有飯焦添🤎

▪Seosul Cheongju ($400/支)
咁多好野食,梗係要飲酒啦🥂
揀左支𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐞,𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐓𝐚𝐠冇字白色好特別🤍
飲落偏𝐃𝐫𝐲,唔會好甜 • 清清地

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺有室內 • 室外座位🪑