2023-06-22 62 浏览
今日去咗銅鑼灣食咗一間高質嘅韓國料理,餐廳叫GYOJASANG,位置喺加寧街,短短一條街兩邊充滿著餐廳, 好有氣氛🥰 GYOJASANG 位於當眼位置近京士頓街, 而且餐廳門面都好靚🤩🌟辣漬前菜前菜原來有得揀辣同唔辣, 前菜一共有三款, 包括泡菜,魚同埋魷魚絲, 各自嘅口感都唔同,唔錯👍🌟Goheung Yuja Wine🥂 餐廳嘅環境好靚,梗係要飲下酒啦,餐廳酒類選擇都好多,我最鍾意飲韓國嘅柚子酒,所以試咗呢一支, 唔算太甜,柚子味都好出,好滿意👍🌟布拉塔呢個係fusion菜,布拉塔芝士配咗蕃茄泡菜豬肉, 估唔到咁夾😃😃 餐廳最有心思係加咗少少紫蘇葉喺上面,紫蘇葉嘅特殊味道,令到成個組合昇華咗好多😎🌟油甘魚油甘魚充滿光澤,好新鮮,除咗醬油同埋韓式辣醬之外,餐廳加咗啲海苔,呢個配搭有幾正👍🌟蝦煎餅簡單嘅煎餅,竟然好食到停唔到口😆 每一塊煎餅都有一舊蝦肉,煎餅外面有少少脆,裡面煙韌,粉漿比例好完美,配埋餐廳嘅韓式醬汁,呢個必點👍🌟海膽紫菜包飯上枱相當震撼🤩🤩 海膽份量好多,海膽下面仲有生牛肉, 靚到唔捨得食😆 呢個配搭簡直係好味嘅保證, 海膽質素都好好,完全唔好腥味,高質👍🌟芝士蛋捲見到

🌟辣漬前菜

🌟Goheung Yuja Wine🥂

🌟布拉塔

🌟油甘魚

🌟蝦煎餅

🌟海膽紫菜包飯

🌟芝士蛋捲
見到個賣相就好想食,蛋餅煎得好好,裡面仲好juicy,每一口都係滿足感,記住要趁熱食😍

餐廳嘅服務,食物質素,位置同環境都係好高分👍 餐飯食得真係好開心,樣樣都好好食,下次要約多幾個friend一齊嚟,真心推介🥰

2023-06-18
  • 海膽紫菜包飯
  • 熟成泡菜布拉塔
  • 海鮮煎餅
2023-06-20 53 浏览
除左日本菜之外,韓國菜都係我都好常食既料理之一。除左傳統既韓國餐廳,我都好鍾意去啲韓式居酒屋試下啲新式韓國菜。Gyojasang就係其中一間Gyojasang即係餃子既意思。餐廳行高檔型格路線,有戶外位置,同時設有以簾隔開較private既室内座位。🥢辣漬前菜 $38泡菜、魷魚絲、魚糕。前菜有辣有唔辣,任君選擇。🥢油甘魚 $178油甘魚肥美,平時食刺身就沾豉油,但呢個係韓式既食法。可簡單擠檸檬汁、配紫菜或者沾醬食。紅色個醬食落微微辣,另一個食落似係較咸既豉油,都係較濃味既醬。🥢海膽紫菜包飯 $355呢個賣相好唔錯呀👍🏻材料有海膽、生牛肉、魚子醬、青瓜、紅蘿蔔、醃蘿蔔同蛋絲。海膽鮮甜、牛肉軟腍、蔬菜爽脆,呢個係我當晚最愛😋🥢芝士蛋捲 $126好蓬鬆既蛋捲,啲芝士真係拉到絲架!中間仲有紫菜,淋上茄汁同蛋黃醬幾好味。🥢蝦煎餅 $165煎餅食落邊邊幾脆,每一塊煎餅中間都有一隻蝦。就咁食味道會單調左啲,要配埋個汁食。醬汁調得幾好唔會過咸。🥢布拉塔 $145熟成泡菜加炒豬肉。睇落似係辣,但其實唔辣。泡菜豬肉配burrata呢個組合幾得意,中西合壁,加返啲creamy口感。🌾Hoho Pumpkin
🥢辣漬前菜 $38
泡菜、魷魚絲、魚糕。前菜有辣有唔辣,任君選擇。

🥢油甘魚 $178

🥢海膽紫菜包飯 $355
海膽鮮甜、牛肉軟腍、蔬菜爽脆,呢個係我當晚最愛😋

🥢芝士蛋捲 $126

🥢蝦煎餅 $165

🥢布拉塔 $145

🌾Hoho Pumpkin Rice Wine(375ml) $500
呢個米酒係較濃味同甜啲既,每一啖飲到有南瓜味同米酒香。
2023-06-20 58 浏览
講起韓國菜,可能大家一諗就諗到炸雞同泡菜。而呢間韓國餐廳真係令我對韓國菜刮目相看,因為真係好好食!☺️荔枝Makgeolli:第一次試,上網search 先知佢原來係用大米發酵而成嘅濁米酒。超好味,好易入口,唔似飲緊酒!🫢前菜醃蘿蔔:令人停唔到口 🤣半半炸雞(原味同韓式辣醬):雞肉好滑,仲有雞汁架!牡丹蝦:好新鮮!配以脆片令佢多咗層質感。醬油海鮮拼盤:蝦同鮑魚都OK,不過冇咩驚喜,本身都有啲擔心食生嘅蟹,不過食完又OK喎!

前菜醃蘿蔔:令人停唔到口 🤣

半半炸雞(原味同韓式辣醬):雞肉好滑,仲有雞汁架!

牡丹蝦:好新鮮!配以脆片令佢多咗層質感。

• 牡丹蝦
  • 炸雞
  • 醬油蟹
2023-06-19 37 浏览
香港🇭🇰銅鑼灣好好食嘅韓國菜呀💕大家一定要食佢個八爪魚牛肋骨&韓牛胸肉🤤🤤份量好多,一定要同人share😆而且牛肋骨超軟腍,非常入味,八爪魚好大條勁爽彈,一定一定要食🫶🏻韓牛胸肉會有店員幫手燒,份量極多,大家坐定定就有得食,韓牛油脂好豐富,而且勁濃牛味,蘸少少鹽麻油汁就👌🏻韓式生牛肉都好滋味,賣相吸引而且味道有層次🫶🏻———————————————————————교자상 (銅鑼灣)銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖#GYOJASANG #交子桌 #韓國菜 #韓國餐廳 #韓國燒烤 #韓國料理 #韓牛 #韓國直送食材 #elegant #highclass #gathering #銅鑼灣 #名店坊

香港🇭🇰銅鑼灣
好好食嘅韓國菜呀💕
韓式生牛肉都好滋味,賣相吸引而且味道有層次🫶🏻

———————————————————————
교자상 (銅鑼灣)

2023-06-04
2023-06-19 61 浏览
呢間韓國高級居酒屋主打韓式fusion 菜,門面、裝潢、餐具、座位設計等都甚有型格,食材由韓國直送,恍如置身首爾。頭盤海膽 $180韓式生牛肉 $195兩款賣相都睇到餐廳嘅用心,食材上乘,鮮味十足,搭配脆紫菜一齊食,更有口感。醬油海鮮拼盤 $695海鮮拼盤有醬油蟹、大蝦、鮑魚同帶子,每款有兩件,跟飯及紫菜撈蝦蟹膏食非常暢快,醬汁惹味醒胃,肉質彈牙鮮甜。韓牛胸肉 $660 (建議2-4 人分享)上枱後由店員即場烹調,油脂分布平均,肉味香濃搭配多款韓式泡菜一齊食,中和油膩感。 韓牛飯 $285厚切嘅牛肉粒鋪滿已調味嘅石鍋飯,香氣十足搭配香濃醬汁,提升味道。 Moon 320 Organic Yakju $720 500ml嚟到韓式居酒屋當然要品嘗一下韓國酒,呢款有香濃炒米味,味道酸酸甜甜易入口同韓國菜好夾~ 整體食物質素高,服務周到,環境好,星期一嘅晚上都7成滿,建議大家記得提早訂位。

頭盤
海膽 $180
韓式生牛肉 $195

醬油海鮮拼盤 $695

韓牛胸肉 $660 (建議2-4 人分享)

韓牛飯 $285

• 醬油海鮮拼盤
2023-06-17 53 浏览
係最近食過最高質最喜歡嘅餐廳🥹🥹🥹辣漬前菜 $38油甘魚 $176油甘魚超鮮甜好肥美😍除咗配檸檬汁同埋豉油,令到個味道清新啲之外,仲配左韓式辣醬 一開頭會覺得好奇怪,但加咗落去完全唔會🥹非常惹味之餘,個味道都好夾!韓式生牛肉 $195實不相瞞一開頭都驚驚地😂😂好怕食真係咁生嘅~ 不過食落去個味道同口感又唔錯喎!好可能係佢隔離都加咗好多調味,例如青瓜蒜蓉等等~海膽紫菜包飯 $355呢個超超超好食超精緻😍😍😍😍!一口一啖非常滿足,每一啖都食到海膽嘅鮮甜味,入邊中間仲有啲生牛肉,但食落去好清新😆可能佢嘅份量適中之餘,仲有啲青瓜~人蓼雞湯 $385係韓國嘅味道🥺食完之後好掛住韓國還原到當地嘅味道啊!雞非常滑,店員總會幫手剪開,所以食落去好方便,個湯都好濃郁❤️‍🔥仲有少少粥底,所以非常飽肚~魚籽紫菜蛋卷 $145非常特別平時食開芝士粟米嘅蛋卷就多🤣今次加咗紫菜意外地好食😋除咗入面真係包左紫菜之外,蛋醬都加咗少少,所以非常香口!石頭鍋飯 $185Goheung Yuja wine (支)$310平時唔鍾意飲酒嘅我🥲比較怕味道太濃又苦,好難入口,但呢款味道偏甜,柚子味嘅,容易入口仲好好飲😋💓除咗食物
係最近食過最高質最喜歡嘅餐廳🥹🥹🥹

辣漬前菜 $38

油甘魚 $176

韓式生牛肉 $195

海膽紫菜包飯 $355
呢個超超超好食超精緻😍😍😍😍!

人蓼雞湯 $385
係韓國嘅味道🥺食完之後好掛住韓國還原到當地嘅味道啊!

魚籽紫菜蛋卷 $145

石頭鍋飯 $185

Goheung Yuja wine (支)$310

除咗食物好高質之外,成個氣氛都好優雅💕最鍾意嘅就係坐卡位嘅話,仲有簾布可以遮住😆就可以放心咁同朋友聚餐!
而嗰日去食所有店員都好專業又親切,會詳細介紹餐牌同埋菜式,仲會好細心咁協助你,希望可以再食呢一間😆😆💕
2023-06-17 37 浏览
♡♡♡📍교자상 (銅鑼灣)銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖由喺門面開始就已經覺得呢度嘅餐廳都好靚,好有氣氛,有一種好唔香港嘅感覺🤣🤣!超有異國風情!餐廳俾人一種高級嘅感覺🤩,亦都幾有氣氛🤩,座位之間都有一定嘅距離,感覺比較有私隱度🥰。🍽️韓式生牛肉生牛肉旁邊會有幾種嘅配料,覺得撈埋一齊食都幾正🤭!而且生牛肉再配上炸海苔,成個感覺勁match。另外生牛肉亦都唔會聲都係好易入口,覺得呢樣都幾值得去試吓!🍽️油甘魚油甘魚的口感鮮美,都幾清爽。油甘魚既肉質較厚,而且有鮮美既口感同鮮艷既外觀~真係幾吸引🤤~🍽️海膽紫菜包飯海膽紫菜包飯真係超級精緻,勁靚🤩🤩!而且海膽勁肥美,啖啖入口都勁美味~真係覺得呢個ITEM食必食~🍽️醃瀆前菜幾中意入邊d魚仔,覺得作為前菜都幾Perfect, 價錢上邊亦都相對吸引😂😂。🍽️韓牛胸肉呢個超好食🤤!真係一大盤🤤!由個晚上開始已經勁吸引,另外仲會有一啲配菜例如係韓式韮菜、泡菜,芽菜等等,覺得成個嘅配搭勁均衡。而且呢一個食物仲會有專人去負責,我哋只要等食就OK勁方便而且質素都幾高🤣🤣。🍽️半半炸雞半半炸雞都幾正!真係新鮮炸出黎,炸粉勁薄,肉質幾嫩🤣~因為係
♡♡♡
📍교자상 (銅鑼灣)

🍽️韓式生牛肉

🍽️油甘魚

🍽️海膽紫菜包飯

🍽️醃瀆前菜

🍽️韓牛胸肉

🍽️半半炸雞
半半炸雞都幾正!真係新鮮炸出黎,炸粉勁薄,肉質幾嫩🤣~因為係半半炸雞,所以係有分咗兩種唔同嘅口味,一種係原味另一種係甜辣,覺得兩種風味都幾好味都幾好食,不過以個人嚟講會比較鍾意原味,覺得都幾有風味!以甜辣味黎講覺得味道啱啱好。成份嘅炸雞份量都幾多,都算幾抵食。

🍽️韓牛飯
韓牛飯既味道鮮美而且口感豐富,牛肉好鮮嫩,每一啖都能感受到牛肉既鮮美,令人回味無窮🤭!

🍼Goheung Yuja Wine(支)
酒既濃度唔算高,只有8%,所以都好岩女仔飲同埋都好易入口🤣🤣~而且味道係 Yuja 味, Yuja味道都好出,又係甜甜地都幾好味🤩~
2023-06-14 53 浏览
木系裝修環境舒適,坐咗個榻榻米corner,4人位同隔離好有privacy,打咗個projector月光好有情調✨韓式生牛肉💰195💫評分: 7.9/10📝紫菜好似食緊薯片一樣咁脆口,蛋黃同埋軟滑嘅生牛肉混合放上去紫菜片,側面仲有好多唔同配料可以撈埋嚟食,層次好豊富✨軟殼蟹 💰85💫評分: 7.8/10📝軟殼蟹有2嚿方便食,醬汁有啲似月見汁,撈埋蛋黃再配啲韓式風味!脆卜卜軟殼蟹仲有滿滿蟹膏✨海膽紫菜包飯 💰355💫評分: 8/10📝海膽creamy,唔腥,下面加埋軟滑嘅生牛肉他他,仲有魚子醬,用料新鮮,賣相吸引,好滿足✨八爪魚牛肋骨💰245💫評分: 8.3/10📝八爪魚配牛肋肉造成鍋物可以食到尾都夠熱,牛肋骨肉好腍,原條八爪魚🐙彈牙,店員會幫你剪開,配料紅白蘿蔔🥕、冬菇炸蓮藕好入味,吸晒牛肉汁嘅精華 ✨韓牛胸肉 💰660💫評分: 7.4/10📝大大份的牛胸肉除咗主菜,仲有其他配菜,店員會等你ready咗開始煮,牛胸肉肥瘦均勻,簿新,超級大碟,醬汁用咗牛肉熬製嘅精華,最後會舖滿卷好嘅牛胸肉,皇帝菜吸晒啲汁,仲有韭菜、泡菜、芽菜等配料 ,牛胸肉mix and match你鍾意嘅配料夾埋一齊

✨韓式生牛肉💰195

✨八爪魚牛肋骨💰245
💫評分: 8.3/10

✨韓牛胸肉 💰660
💫評分: 7.4/10
📝大大份的牛胸肉除咗主菜,仲有其他配菜,店員會等你ready咗開始煮,牛胸肉肥瘦均勻,簿新,超級大碟,醬汁用咗牛肉熬製嘅精華,最後會舖滿卷好嘅牛胸肉,皇帝菜吸晒啲汁,仲有韭菜、泡菜、芽菜等配料 ,牛胸肉mix and match你鍾意嘅配料夾埋一齊食

✨辣漬前菜 💰38
💫評分: 8.2/10
📝另一款可以揀唔辣,有新鮮嘅泡菜好爽脆,泡菜魷魚絲好煙韌,送酒一流

✨海鮮煎餅 💰178
💫評分: 6.8/10
📝呢款面頭有啲白飯魚仔,蔬菜脆脆
哋,有魷魚同蝦,煎得都香脆,整體比一般出面嘅乾身

✨Moon 320 Organic Yakju 💰720
💫評分: 7.5/10
📝韓國有機米酒,酒味都濃,加冰🧊個甜度會啱啱好

Gyojasang 교자상
📍銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖
(銅鑼灣🚇E出口行2分鐘就到)

💫評分: 7.8/10
💬以韓國嘢來講算多種類,整體質素唔錯,價錢係中高價位,比較high class,適合紀念日、生日呢啲特別日子嚟!

🏃🏻‍♀️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #Gyojasang #韓國料理 #kimchipancake #韓國菜 #韓式炸雞 #炸雞 #泡菜煎餅 #香港美食 #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk #koreanfoodhk #koreanfoodhongkong #koreanfood #香港韓國菜 #koreanfood #friedchicken #koreanbeef
裝飾好雅緻,座位有齊室外同室內,啱晒同朋友傾計chill下😌—————————————————🔹芝士蛋卷 $126蛋卷煎得好厚身,一夾一拉,入面嘅芝士😍真係超拉絲🧀,蛋卷軟嫩,中間有紫菜,加上茄汁同蛋黃醬,味道幾Rich🤭🔹泡菜煎餅 $115份量也太大吧🤣細心嘅切好一格格,煎得幾香口帶少脆,本來以為煎餅只有泡菜,入面竟然有豬腩肉🐖雖然睇落好紅,但唔會好辣👌🏽配有2款醬汁更開胃🔹韓牛飯 $390韓牛果然有啲唔同,🐮肉質軟嫩,輕易咬到又有牛肉香味🤤個飯熱到岀晒煙🔥攪拌之後飯既有蛋汁🥚嘅濕潤,同時有脆卜卜飯焦,充滿麻油和蔥嘅香氣,係一個高級版嘅石頭鍋飯🤪用上紅米飯🍚感覺健康,而且更加有飽肚感🤰🏻附送前菜醃蘿蔔,好爽口,帶蒜味同辣味—————————————————🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌕🌑🤑性價比:🌕🌕🌕🌑🌑🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌖🤤回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑.♟Overall♟打破我對居酒屋食唔飽嘅迷思,份量好大,真係食到好飽😂🛋️坐得好舒服,同朋友傾偈傾足3個鐘💬(無限時)價錢本身係偏貴,但有discount後都幾合理🤗

—————————————————
🔹芝士蛋卷 $126

🔹泡菜煎餅 $115

🔹韓牛飯 $390
用上紅米飯🍚感覺健康,而且更加有飽肚感🤰🏻

附送前菜醃蘿蔔,好爽口,帶蒜味同辣味

—————————————————
🧜🏻口水度:🌕🌕🌕🌕🌑
🤑性價比:🌕🌕🌕🌑🌑
🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌕🌖
🤤回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑
♟Overall♟
打破我對居酒屋食唔飽嘅迷思,份量好大,真係食到好飽😂
🛋️坐得好舒服,同朋友傾偈傾足3個鐘💬(無限時)
價錢本身係偏貴,但有discount後都幾合理🤗
  • 海鮮煎餅
  • 蛋卷
  • 韓牛飯
🥇舒舒服服食韓牛大餐🥂.話說呢間野係🐡🐡個好姊妹有重大事宣布簡既🥰恭喜恭喜🥂講番野食先😆咁多人一齊食就叫左個大大份韓牛胸肉,侍應會幫手由牛至所有配菜續一煎熟再排靚靚,就可以開動😝唔駛老人家我出手,坐係度等食就得喇😁.生牛肉有埋各樣配料撈埋一齊食,有層次感得黎又唔會搶左牛肉本身既味,可以連埋超脆既紫菜一齊又多左一個口感😋八爪魚牛肋骨😍個牛肋骨比我想像中軟淋又入味,而且係我少數會鍾意係甜甜既醬汁👍🏻紅白蘿蔔都好甜好入味 ❤️而個八爪魚🐙如果可以再淋啲會更好🤣🤣仲有大大個海鮮餅,好開心佢有對得住佢既價錢既超多海鮮😆.#fatfat4ever_銅鑼灣 #fatfat4ever
🥇舒舒服服食韓牛大餐🥂
#fatfat4ever_銅鑼灣 #fatfat4ever
☆ 𝙂𝙔𝙊𝙅𝘼𝙎𝘼𝙉𝙂 교자상銅鑼灣加寧街1-3號Fashion Walk地下C號舖✦ 軟殼蟹2隻蟹蟹力爭上游咁真係好可愛XD 大大隻又勁脆卜卜,點埋個醬好好食!大推!✦ 壽喜燒和牛肉鍋店員服務好好,會比你影完相先整,和牛勁嫩又有肉味,入口即溶好鬼正,入面仲有好多大豆芽菜同菇,成個味道都好夾。✦ 海膽紫菜包飯第一次食咁開心嘅紫菜包飯,我真係好多謝我媽生我出黎,海膽真係好好味,海膽下面有d生牛肉,然後紫菜包飯係最Classic個隻,真係傳統得黎又創新。✦ 韓式生牛肉好嫩滑,配埋個紫菜天婦羅,口感又提升咗。✦ 韓牛飯牛肉份量好多,用左健康紅米,店員上菜後同樣會幫無處理,落少少佢地自家製嘅醬黎撈,少少辣好好味。✦ 半半炸雞原味同甜辣味,脆卜卜又Juicy,再跟左個明太子醬,辣辣地又帶咸香味,同原味炸雞幾夾。✦ 醃漬前菜魚乾仔、海帶、紫菜,3樣野我都好鍾意食,咸香好惹味,撈飯一流。✦ Moon 320 Organic Yakju我呢個酒鬼點會唔飲酒,第一次飲呢隻,韓國有機米酒,濃郁得黎帶甜,易入口!少見嘅韓式居酒屋,環境好舒服,仲有tatami位,2小口或者一班朋友黎都好岩,服務又好好,回頭率

☆ 𝙂𝙔𝙊𝙅𝘼𝙎𝘼𝙉𝙂 교자상

✦ 軟殼蟹

✦ 壽喜燒和牛肉鍋

✦ 海膽紫菜包飯

✦ 韓式生牛肉
好嫩滑,配埋個紫菜天婦羅,口感又提升咗。

✦ 韓牛飯

✦ 半半炸雞

✦ 醃漬前菜

✦ Moon 320 Organic Yakju

少見嘅韓式居酒屋,環境好舒服,仲有tatami位,2小口或者一班朋友黎都好岩,服務又好好,回頭率高呀!
  • 韓式生牛肉
  • 軟殼蟹
2023-06-07 56 浏览
銅鑼灣新派韓式居酒屋有多款韓式美食同韓國酒可以一次過試到好多款🇰🇷菜🙌🏻🌟軟殼蟹軟殼蟹炸得好酥脆🦀蘸埋生蛋汁同秘製醬油 份外滋味🌟海膽紫菜包飯鮮甜海膽配上生牛肉再加入紅蘿蔔絲同青瓜等口感爽脆既食材製成既紫菜包飯 口感層次好豐富 😋🌟韓牛胸肉由店員幫忙即席烹調先準備好gas爐同燒烤盤先將餐韓牛胸肉烹煮好再加入泡菜,芽菜,菇等配菜一齊煮即燒即食既韓牛胸肉 口感軟嫩且油花十足 💯🌟布拉塔熟成泡菜加炒豬肉片同再配邪惡既burrata 撈埋一齊食可中和辣度 特別惹味🌟 八爪魚牛肋骨牛肋骨炆到好腍又入味而八爪魚🐙爽脆中帶嚼勁🌟芝士蛋卷蛋卷內包滿芝士 🧀️芝香味濃 拉絲感十足 🌟Royal Liquor King Wine 13🥃被稱為宮廷酒既王酒香醇得黎易入口
銅鑼灣新派韓式居酒屋

🌟韓牛胸肉
由店員幫忙即席烹調
先準備好gas爐同燒烤盤
先將餐韓牛胸肉烹煮好
再加入泡菜,芽菜,菇等配菜一齊煮
即燒即食既韓牛胸肉

芝香味濃 拉絲感十足

🌟Royal Liquor King Wine 13🥃
被稱為宮廷酒既王酒
香醇得黎易入口
跟好朋友飯聚,選了在銅鑼灣加寧街的這間韓式料理。內部裝潢以黑色為主💗感覺精緻高雅,配以微暗燈光,用餐氣氛滿有情調。我們坐在最裏面的用餐座,牆壁上配有投影,很美💗還有半透拉廉跟旁邊的餐枱相隔,氣氛優雅又滿有私隱度。韓式料理選擇都挺豐富,而供應的酒品也多。其中亦選用了很多韓國直送的食材,還有很吸引人的韓牛🫶🏻🤤🔶韓牛胸肉 $660來到有點讓人驚喜呢!原來是超大一盤的🫶🏻排得美美的。未吃之前視覺上已經相當滿足。服務生席前把韓牛胸肉與各款配菜炒熟,香氣四溢!韓牛胸肉入口肉味香濃,滑嫩多汁,超棒的💗喜歡肉肉的朋友應該會很滿意。我們2個人分享都挺多的,我覺得2-4人都很適合。🔶韓式生牛肉 $195生牛肉上有生蛋黃,旁邊小配菜還有梨子粒丶洋蔥粒丶泡菜碎丶蒜蓉等。拌勻後可放上紫菜脆片上一起吃。脆卜卜的紫菜片很具口感👍🏼生牛肉十分柔嫩鮮香,加入了各款小配菜令味道更具層次。🔶 海膽紫菜包飯 $355海膽份量十分澎湃🤤下面還有生牛肉碎,入口海膽鮮甜無比,加上肉質柔嫩的生牛肉,配搭很令人滿意。🔶軟殼蟹 $85一客共有兩隻,服務生提我們把蟹剪開,每隻一分為二。吃之前沾上蛋汁和醬油,入口外脆內嫩,香鮮可口。🔶海鮮

🔶韓牛胸肉 $660

🔶韓式生牛肉 $195

🔶 海膽紫菜包飯 $355

🔶軟殼蟹 $85

🔶海鮮煎餅 $188

煎餅餅底偏薄,口感十分酥脆,上面有很多海鮮配料,豐富味美。

🔶八爪魚牛肋骨 $245

很有韓式傳統風味,燉煮過的八爪魚,鮮香滿滿,而牛肋骨十分腍軟入味,還有厚冬菇丶蘿蔔等的配菜,湯汁香濃,十分豐富。

🔶醃漬前菜$38

有辣和不辣的組合。選了不辣的,共有3款韓式傳統前菜,其中我最喜歡甜甜的銀魚仔乾。

🔶 Royal Liquor King Wine 13 $380

慢慢嘆美食,當然要小酌一下啦🫶🏻這款韓國傳統酒王酒💗帶有淡淡果香,感覺挺易入口的。

2023-06-06 65 浏览
“辣漬前菜”($38)“韓式生牛肉”($195)“軟殼蟹”($85)“海膽紫菜包飯”($355)“韓牛胸肉”($660)“辣雞腳配飯糰”($160)“魚籽紫菜蛋卷”($145)“Royal Liquor King Wine 13”($310/bottle)銅鑼灣Fashion Walk有間開咗唔係好耐嘅韓國餐廳餐廳走高檔路線,有室內同戶外位因為天氣咁熱我地就揀咗坐室內🤣呢道食物種類選擇有好多☺️綜合網上同店員推介我地就點咗好幾樣嘢食share😋辣漬前菜有辣魷魚絲,泡菜,醃魚乾☺️用嚟配酒岩哂韓式生牛肉加上蛋黃入口順滑🐮食時可以放上脆紫菜,味道更香口感更豐富☺️軟殼蟹一碟有2大隻🦀配上蛋黃,醬油,蔥油香脆得嚟又嗰會好油膩海膽紫菜包飯賣相超靚超吸引😍除咗海膽,仲有生牛肉,魚子醬😍食落十分鮮甜韓牛胸肉份量十足,每片油花分佈都夠哂分明店員會即席炒香🔥可以配上韭菜,泡菜,菇,香油等一齊食辣雞腳喺香港都比較少食,所以見到就點咗嚟食😆雞腳冇骨食落好方便😛味道只係微微辣但幾惹味另外仲配有滑嘟嘟豬皮同紫米飯糰魚籽紫菜蛋卷綠綠地色好特別😆食落紫菜味夠濃郁☺️加上蛋香味真係好夾🤤呢道所提供嘅韓國酒有好多款式店員就推
“辣漬前菜”($38)
“韓式生牛肉”($195)
“軟殼蟹”($85)
“海膽紫菜包飯”($355)
“韓牛胸肉”($660)
“辣雞腳配飯糰”($160)
“魚籽紫菜蛋卷”($145)

銅鑼灣Fashion Walk有間開咗唔係好耐嘅韓國餐廳
餐廳走高檔路線,有室內同戶外位
因為天氣咁熱我地就揀咗坐室內🤣
呢道食物種類選擇有好多☺️
綜合網上同店員推介我地就點咗好幾樣嘢食share😋
辣漬前菜有辣魷魚絲,泡菜,醃魚乾☺️用嚟配酒岩哂
韓式生牛肉加上蛋黃入口順滑🐮
食時可以放上脆紫菜,味道更香口感更豐富☺️
軟殼蟹一碟有2大隻🦀配上蛋黃,醬油,蔥油
香脆得嚟又嗰會好油膩
海膽紫菜包飯賣相超靚超吸引😍
除咗海膽,仲有生牛肉,魚子醬😍食落十分鮮甜
韓牛胸肉份量十足,每片油花分佈都夠哂分明
店員會即席炒香🔥可以配上韭菜,泡菜,菇,香油等一齊食
辣雞腳喺香港都比較少食,所以見到就點咗嚟食😆
雞腳冇骨食落好方便😛味道只係微微辣但幾惹味
另外仲配有滑嘟嘟豬皮同紫米飯糰
魚籽紫菜蛋卷綠綠地色好特別😆
食落紫菜味夠濃郁☺️加上蛋香味真係好夾🤤
呢道所提供嘅韓國酒有好多款式
店員就推介呢枝Royal Liquor King Wine 13
飲落帶點甜,比較容易入口😙
2023-06-04 41 浏览
一直都覺得銅鑼灣名店坊嘅食街好有feel🫶今次終於拜訪咗入面一間好高質嘅韓國餐廳 無論環境氣氛定食物質素都係超晒班🤩約幾個三五知己放工去食餐好就啱晒☺️◍「酸漬前菜」🥬 $72先嚟一個酸漬前菜醒下胃 呢度嘅前菜一啲都唔馬虎🥹絕對唔係得泡菜同芽菜咁簡單 而係有啲特別款式嘅韓式小食 例如係炸魚仔 十分有誠意☺️◍「韓式生牛肉」🐮 $195見呢度有牛肉他他食一定要試吓 呢個生牛肉無論賣相定食法都十分特別🤤店員會將唔同配料再加埋生雞蛋一齊攪拌🥚味道好新鮮🫶◍「海膽紫菜包飯」🍙 $355小食方面要咗個十分高質嘅海膽包飯 海膽好新鮮 加埋Gimbap一齊食超滿足!😍◍「海鮮煎餅」🦐 $188之後再要咗個煎餅 呢度嘅煎餅比起平時嘅煎餅脆口好多🔥上面仲有好多唔同款式嘅海鮮 連海鮮都炸到好脆 食落超有咬口~😚◍「韓牛胸肉」🐂 $660大推呢度嘅韓牛胸肉 食法超特別 店員會將牛胸肉加埋泡菜、芽菜、韮菜等唔同配料擺入鍋入面一齊炒 🔥炒熟牛胸肉之後再配上唔同配料一齊食用 估唔到夾唔同嘅配料出到嚟效果又咁唔同🤩個人最鍾意夾韮菜一齊食 食落十分惹味🤤◍ Cheongbisung Premium Yakju 🍶 $57

◍「酸漬前菜」🥬 $72

◍「韓式生牛肉」🐮 $195

◍「海膽紫菜包飯」🍙 $355

◍「海鮮煎餅」🦐 $188

◍「韓牛胸肉」🐂 $660

◍ Cheongbisung Premium Yakju 🍶 $570

嚟到咁靚嘅韓國餐廳又點可以唔飲番杯酒relax下 今次試咗呢支藥酒 出奇地易入口🤩而且味道甜甜地 好適合女仔飲😌

📍교자상 (銅鑼灣) #lala_foodie_causewaybay