2017-12-16 218 浏览
之前聽過銅鑼灣有間鐵板燒水準幾好,今晚就黎試吓,兩個人簡單選兩個套餐,並非每道菜都是牛肉,設計全面,剛開始有三款前菜,裏面有沙律有開胃嘅小食,然後有刺身,跟住主菜就視乎你點海鮮,還是牛肉,而牛肉當中可以揀日本黑牛、飛驒牛,有平有貴,視乎你的選擇,最後有炒飯、野菜、甜品及咖啡茶。三款前菜當中,有一款叫魚團,望落似個炸魚餅,材料似魚蛋,是日本魚蛋,食落味道唔錯,另外的炸魚天婦羅亦炸得相當好。比目魚及鰹魚,兩款刺身,新鮮!日本黑毛和牛,雖然這一款冇講明出處,水準一樣咁正,入口即溶, 十分嫩。最後有個香蒜炒飯,師傅特別做出飯焦,平放在飯上因為好看,炒得香。甜品是自家製的奶凍,日本牛奶的味道,香甜滑溜。飯後一杯咖啡茶,方才完美,可惜已經是晚上,唯有忍口,檸檬水都不錯啦!

比目魚及鰹魚,兩款刺身,新鮮!

甜品是自家製的奶凍,日本牛奶的味道,香甜滑溜。

2017-12-14 367 浏览
好耐冇食過鐵板燒,個客介紹呢間話佢食咗好多年,質素OK。一上到嚟就已經俾門口嗰缸金魚吸引住,好得意呀8條都肥騰騰!我哋分別叫咗一客波士頓龍蝦晚膳($780)及一客和牛晚餐($720)前菜拼盤隻碟勁靚,有兩隻雀仔,如果將食物放喺佢眼前咁影相真係好elegant!炸魚:炸得好靚,好似九肚魚咁外脆內軟,但入面嘅魚肉係非常厚身炸蝦:炸蝦及炸薑絲都好香口,墊底嘅係菠菜,個對比非常好魚蛋:我叫佢魚蛋因為佢係好香嘅鮮魚味,旁邊嘅白蘿蔔及荷蘭豆都好淋身及入味刺身2款好新鮮,店員話鰹魚嘅魚味會比較重,如果唔鍾意嘅可以加旁邊嘅薑茸及葱粒一齊食會好啲,我接受到嗰隻魚味,但一齊食嗰種層次又好好味喎!魚肉非常結實,有咬口感;至於深海池魚嘅味道鮮甜,肉質富有彈性,油份充足波士頓龍蝦廚師切開大大隻龍蝦,入面有好多膏呀!!!先喺鐵板上溶一溶啲牛油,再輕輕燒一燒已開邊嘅龍蝦,跟住再拆肉燒,我哋食得好輕鬆,基本上一夾就食得,啖啖肉!!!再點啲香草汁,味道好濃郁但唔會蓋過龍蝦嘅鮮甜味,一流!!!!燒季節野菜有專登喺日本訂返嚟嘅番薯及滑子菇,平時食嗰啲滑子菇非常細粒,但呢個真係大開眼界,簡直係珍寶size,好得意!!最高級日

前菜拼盤
炸蝦:炸蝦及炸薑絲都好香口,墊底嘅係菠菜,個對比非常好
炸魚

最高級日本產黑毛和牛薄燒
用上飛驒牛,入面包住大蔥,牛肉肉質滑溜,一啲渣都冇,同大葱一齊食口感好特別,食落都冇咁油膩

黑毛和牛西冷
睇住成塊脂肪豐富嘅和牛西冷喺我哋面前燒,真係勁開心!大廚將燒成半生熟嘅西冷切成7塊,肉汁豐沛又溶喺口,纖維幼細外脆內軟;眼前仲有香草海鹽、Wasabi醬及芝麻汁,不過我鍾意乜都唔落,已經好好味!

蒜蓉炒飯及海膽炒飯
加咗$35要一個海膽炒飯。兩款炒飯都係好特別,大廚先壓扁一啲飯,再分別加入海膽或雪菜、炸蒜及白芝麻等,然後再燒,燒到咁上下就變成徘徊在似脆又焦之間嘅飯焦片,跟住放埋一邊;再各自炒飯,原來嗰幾塊飯焦片係放喺炒飯旁邊嘅裝飾物,真係非常特別!而海膽炒飯一啲都唔失禮,成碗嘅飯都沾滿金黃色嘅海膽,香味濃郁!雖然蒜蓉炒飯味道足夠,但我當然覺得蒜嘅份量可以再多啲都得啦!

麵豉湯
勁足料,差不多半碗都係湯渣,白蘿蔔非常清甜,鹹度又適中,好滿足!

甜品
分別叫咗焦糖布甸雪條及奶凍。心諗乜野係焦糖布甸雪條,原來係將焦糖布甸變成雪條,焦糖味道超濃郁,好好好好好味!奶凍就OK啦,我鍾意食雪條多啲啊!
焦糖布甸雪條及奶凍
聖誕禮物

大廚喺我哋臨走前仲送咗一包禮物俾我哋預祝聖誕節,好開心!
炸魚
焦糖布甸雪條及奶凍
  • 和牛晚餐
  • 波士頓龍蝦晚膳
2017-12-14 640 浏览
在香港,到高級日本料理店吃鐵板燒絕對是高消費的玩意,要是食物方面想吃得名貴些,如果在晚膳時間,兩個人的消費,不付上四位數字的金錢休想做到,所以一年裡頭,我也未必會吃上三幾次。不過凡事總有例外,有時候也會豪上一次。而這一次,我光顧的,是位於銅鑼灣食廈 Cubus 8樓的「鐵板燒雪舟」。 與太太兩人坐在店裡的廂房中,吃了兩款晚餐,一款是「飛驒牛精選晚餐」($880/位),另一款則是「波士頓龍蝦晚膳」($780/位),價錢雖不便宜,但好吃。兩款套餐中的所有菜式,都有很高的質素,從由三款前菜組成的特色「前菜拼盤」、菜鮮肉甜的「燒牛肉沙律」、肉厚鮮甜的「刺身兩點」、經多小時熬煮而成,味道清甜,但又充滿牛味的「牛尾湯」到美味吸引的鐵板燒「南非鮑魚」與「波士頓龍蝦」、 肉質軟嫩可喜的鐵板燒「最高級飛驒牛肩胛肉」,都能令人滿意。即使簡單如一碗「蒜蓉炒飯」,也做得一絲不苟,甚有特色,值得欣賞。甜品的香滑布甸,也能讓人吃得稱心。 與太太一起近距離看著鐵板燒師傅為我們燒龍蝦、鮑魚與飛驒牛等名貴食材,本已是賞心樂事,與我們一同在廂房中用餐的,其實還有一對來自上海的夫婦,豪

與太太一起近距離看著鐵板燒師傅為我們燒龍蝦、鮑魚與飛驒牛等名貴食材,本已是賞心樂事,與我們一同在廂房中用餐的,其實還有一對來自上海的夫婦,豪邁健談的丈夫不時與我們攀談,我與他談笑甚歡,他還豪爽地請我喝清酒,我與他雖只是萍水相逢,也聊得甚為高興。人與人之間就是這般奇妙,正所謂「酒逢知己千杯少,話不投機半句多」,不就是這個意思嗎?

這一夜,我與太太在這間鐵板燒餐廳中,身處寧靜舒服的環境中,享受優質的服務,一同分享美食, 還碰到一位稱得上是相識也是緣分的上海豪客,著實愜意。
  • 波士頓龍蝦晚膳
  • 飛驒牛精選晚餐
2017-12-13 205 浏览
喜歡食鐡板燒除咗因為好吃之外,仲好喜歡望住廚師煮,有時仲可以同廚師傾吓,了解吓食乜,今晚又係一個又食又傾嘅一晚,視覺味覺一同享受,兩個人去,想食多些款式,所以點了個set,分別係波士頓龍蝦晚膳同和牛晚餐,再share 食。波士頓龍蝦晚膳$780前菜拼盤 刺身2款波士頓龍蝦 (600g up)燒季節野菜海膽炒飯(加$35)味噌湯漬物甜品和牛晚餐($720)前菜拼盤 最高級日本產黑毛和牛薄燒最高級日本產黑毛和牛西冷燒季節野菜蒜蓉炒飯味噌湯漬物甜品前菜拼盤 隻碟己經好靚,好似幅畫咁,三款前菜都係海鮮,有魚肉腸、魚天婦羅同日本海老,魚肉腸仲配有白蘿蔔同荷蘭豆,個汁酸哋,好開胃,魚天婦羅唔多油,仲保持到魚嘅嫩滑,日本海老上係炸薑絲,下面仲有一些蔥段,食落去好特別,好有層次刺身2款鰹魚︰深紅色的魚肉,薄薄的脂肪緊實的夾在魚肉和魚皮之間,配上薑絲,魚肉結實鮮甜深海池魚︰味道爽甜,有彈性又油潤,仲有油香添波士頓龍蝦 廚師先在鐵板上溶牛油,再放上已經開邊嘅龍蝦燒一陣,起肉切件再燒,龍蝦嘅其餘部份就放响旁邊燒,呢個方法好方便顧客進食,而且仲啖啖肉,真係好彈牙,配上香草汁,好清新,仲有好多膏季節野菜 今晚嘅

波士頓龍蝦晚膳$780
刺身2款
波士頓龍蝦 (600g up)
燒季節野菜
海膽炒飯(加$35)
甜品

和牛晚餐($720)
最高級日本產黑毛和牛西冷
刺身2款
深海池魚︰味道爽甜,有彈性又油潤,仲有油香添
季節野菜
今晚嘅季節野菜係季節野菜番薯同滑子菇,兩種蔬菜都係來自日本,番薯好甜,滑子菇大大粒,好有口感

最高級日本產黑毛和牛薄燒
上燒季節野菜嘅同時,和牛薄燒亦一同上碟,採用嘅係飛驒牛,薄薄嘅飛驒牛燒一陣後,就同大蔥絲卷起再燒,肉質細膩,大蔥令牛更食落更清新
黑毛和牛西冷
切片上,肉質細膩,油花細緻,外皮脆香內裡卻又柔軟多汁,入口即溶,仲有三款醬汁提供,香草海鹽、WASIBI 醬及芝麻汁,而我就喜歡香草海鹽,絕對可以有助提升牛嘅鮮味
海膽炒飯(加$35)/蒜蓉炒飯
炒飯係一道驚喜之作,廚師撥出一些冷飯,壓扁,再分別加入海膽或雪菜、炸蒜碎和白芝麻等,然後再燒,好似脆餅,又似飯焦,而本身個飯都好乾身,海膽炒飯重海膽,蒜蓉炒飯重蒜味
炒飯飯焦
味噌湯
好多麵豉,但味道適中,加入飯焦於湯中吃別有一番風味。

漬物
有白蘿蔔、甘荀、椰菜、青瓜等,爽脆,微酸,很適合拌飯
味噌湯 / 漬物
甜品
一人一款,冰條焦糖布甸同奶凍,冰條焦糖布甸好特別,第一次食,好以食雪條咁,表面嘅焦糖仲好脆,奶凍好滑,兩款甜品甜度都剛剛好,為呢個晚餐畫上完美句號
冰條焦糖布甸 / 奶凍
在送上餐茶嘅同時,廚師仲送上日本小吃,話係聖誕禮物,真係好窩心波士頓龍蝦
餐茶
2017-12-04
炒飯飯焦
味噌湯 / 漬物
冰條焦糖布甸 / 奶凍
餐茶
2017-12-12 597 浏览
位於銅鑼灣旺中帶靜的開平道,Cubus 走中高檔路線,吃過幾家商廈內的食肆皆有水準,今晚就來試雪舟。 食廈內其實有兩家雪舟,6樓是鍋処,8樓主打鐵板燒,今晚我來到8樓。 一梯一伙,電梯大門打開即見招牌及推廣擺設,左方有間獨立貴賓房,轉右便是迎賓處。 正在推廣飛驒牛,午市及晚市的套餐,皆以飛驒牛肩胛肉為主菜,價錢分別是$580及$880,晚餐多一道海鮮食品, 所以午餐算是平少少。 走進幾步,見冰櫃內的日本和牛,肥美無比,即時令我垂涎三尺! 套餐都有幾款選擇,深思熟慮以後,我們決定選擇一份波士頓龍蝦晚膳( $780/位) 及一份和牛晚餐,牛肉方面,今次不選飛驒,反而是最高級日本産黑毛和牛西冷($720/位),兩個人分吃,可以多試一款。 前菜拼盤 在鳥語花香的瓷碟上,大廚為我們準備了三款小吃,分別是蕃茄沙律、魚餅及炸魚天婦羅。先吃爽脆酸香的沙律,胃納隨即被喚醒,繼而是香惹的炸魚餅及酥脆的天婦羅,循序漸進,慰勞了本來餓着的肚子,可以耐心地迎接鐵板燒主菜。 刺身兩點 經過處理的比目魚及鰹魚。 肥美的比目魚,輕輕炙燒,油香被逼出,向來都是最佳食法,有趣的加上一粒黑珍珠,比目魚看來就似對

走進幾步,見冰櫃內的日本和牛,肥美無比,即時令我垂涎三尺!

刺身兩點

經過處理的比目魚及鰹魚。

刺身兩點

肥美的比目魚,輕輕炙燒,油香被逼出,向來都是最佳食法,有趣的加上一粒黑珍珠,比目魚看來就似對眼睛,入口清甜,魚味不重,調味不濃,就是要靜心欣賞清甜的魚香。

醋醃漬鰹魚

以適量的醋醃漬鰹魚,腥味完全僻走,口感軟熟,啖啖肉,吃得滿足。

波士頓龍蝦

我們的原只波士頓龍蝦龍蝦,一分為二,可見蝦子蝦膏多豐富。

吃鐵板燒,就是來欣賞師傅的表現。

波士頓龍蝦

龍蝦新鮮厚肉,肉質有彈性,味道鮮美,最特色及成功之處在那香草汁,看似油多但感覺不膩,混合豐富的蝦子同吃,美味出色!

高級日本産黑毛和牛西冷+野菜

黑毛和牛脂肪平均,雖然細細件但都厚身,野菜方面是巨型野菇、甜番薯及蒜頭。

日本産黑毛和牛

和牛果然優質,也許是鐵板師傅的功力,我們選要五成熟,外表粉嫩,入口即溶,極之香惹鬆軟,這個非常非常好!

野菇非常巨大, 口感當然更好,柔脆俐落,味道濃郁;甜番薯超甜香糯,同樣是大大片的,吃得滿足。

高級日本産黑毛和牛薄燒

然後一到薄燒,裹著洋蔥及紅蘿蔔絲,香爽嫩滑的口感。

海膽炒飯及香蒜炒飯

壓軸的不能看小,師傅炒飯確有一手,留意照片遠方超薄的飯粒。

香蒜炒飯

師傅刻意燒出薄如紙的飯焦,放在炒飯面頭,非常型格!

海膽炒飯

額外加了海膽的炒飯比較豐腴,外表看來亦更漂亮,但其實海膽還是生吃效果更甘香甜美。

麵鼓湯

包尾的麵鼓湯,開心見到湯內很多蘿蔔片,多料自然更可口。

自家製甜品

最後是奶凍甜品及咖啡茶,奶凍柔滑,含豐富奶香。

水準鐵板燒,黑毛和牛比想像中更肥美,慳家不吃飛驒牛是正確的選擇,炒飯造型有心思,食物份量足,材料新鮮,服務環境滿意,價錢合理,開心滿足的一晚。
2017-12-06
2017-12-11 65 浏览
Decent lunch with a friend. Picked the right place as the vibe and environment are quiet and nice. Lunch set is not expensive and food are very well done. The shrimp is crispy and you can eat tgt with the shell. The raw beef salad is fresh indeed Grill duck liver - I am not a big fan of liver but this is very rich and tender. It is not over cooked The beef cube is nicely cooked. Medium as we requested Dessert to wrap up - caramel ice pudding . It is not too sweet and taste good. The texture is l

Dessert to wrap up - caramel ice pudding . It is not too sweet and taste good. The texture is like sorbet.

Around $600 per person for the supreme service , view and food. Worth it !
2017-12-11 384 浏览
自從上次試過鐵板燒之後對鐵板燒念念不忘,朋友知道我愛上鐵板燒都紛紛向我作出推介,我同老公研究後決定去試位於銅鑼灣開平道Cubus 8樓的鐵板燒雪舟。我地十二點到達當時剛開始營業,門面有大吊燈又有聖誕樹,已經好有聖誕氣喇,店內的裝修以時尚雅致為主,除了一排長長的鐵板可供幾位師父同時獻技外,也有一些餐桌及房是供家庭客或一班朋友圍埋一齊進餐。午市餐牌都好多選擇,有鐵板燒及壽司餐,老公選咗一份商務午膳($628),而我就選了一份雪舟鐵板燒午餐($318),同好多高級餐廳一樣,午市價錢比晚市親民。每組食客的食材都由一位師父負責主理,我選的雪舟鐵板午餐有: 沙律•小鉢~茶碗蒸~帶子•大蝦~日本黑豚扒~炒野菜~味噌湯~蒜蓉抄飯~漬物~甜品~咖啡/茶沙律•小鉢沙律是提子乾和紅蘿蔔絲拌勻,甜甜的好特別。小鉢是金菇天婦羅,粉漿炸得鬆脆好似一把扇咁,外乾內軟,金菇仍保留著水份。師父喺我地享受緊第一道菜時已經開始準備茶碗蒸,好快已經有熱騰騰嘅茶碗蒸品嚐。茶碗蒸純粹以蛋為主,在蛋內沒有添加其他配料,蛋蒸得好滑,比豆腐還要滑,蛋的表面鋪了一層汁,鹹鹹的增加茶碗蒸的味道,簡單好味嘅茶碗蒸。帶子•大蝦師父預備帶子和大

沙律•小鉢
沙律是提子乾和紅蘿蔔絲拌勻,甜甜的好特別。
沙律

小鉢

帶子•大蝦
師父預備帶子和大蝦,他先把蝦用鏟子把蝦分解去殼,蝦頭和抓留下,一邊看著蝦變色一邊聞到陣陣撲鼻的香味,最後師父淋上了芥末鼓油就可以吃了。先說大蝦,蝦肉彈牙之外最特別是蝦抓,師父將蝦抓煎得非常香脆,若閉上眼吃你並不會估到是在吃蝦抓。帶子並不是全熟,外面煎香內裡仍保留著帶子的鮮甜味,入口軟腍有陣陣海水味,沾上芥末鼓油吃有點點辣是另一番感受。

日本黑豚扒
黑豚扒有150g份量不小,師父用鹽和楜椒調味,把黑豚扒二面煎香再細切,伴上特制的蘿蔔蓉便完成了。看似步驟簡單但若火喉控制不好便很容易會使黑豚扒變老變韌,浪費食材。黑豚扒入口有彈性,肉質軟腍嫩滑,肉味甘香,可能是六成熟的關係,肉汁仍鎖在肉裡每口都很juicy,不用沾上醬汁都已經很好味了。

蒜蓉炒飯
這個炒飯非常特別,除了用蒜蓉雪菜特調味外,師父會預留部份飯來泡製一張薄薄的米紙! 看著飯粒變成米紙真的好驚喜,米紙好脆又有帶有點點鹹香,和飯一起吃有雙重口感,讚!

日本野菜好爽甜

味噌湯•漬物
味噌湯有很多白蘿蔔等配料,味道不會很鹹,清清地入口很舒服。

咖啡
咖啡沒有苦澀和酸味,很不錯!

冰條焦糖布甸
自家甜品很特別,焦糖布甸就吃過但製成冰條來吃便是首次。表層的焦糖已經冰得有點磨砂狀,入口好似在吃雪糕,口感較雪糕結實而且帶點焦糖味,很特別!
冰條焦糖布甸

師父每道菜除了解釋之外還會主動和我們交談,感覺好好,最後還送上飛驒手信給我們,真的好窩心。我地邊吃邊傾好快就渡過了一個美好嘅午宴。
小鉢
  • 蒜茸炒飯
2017-12-10 57 浏览
在眾多烹調方法中,我一向喜愛鐵板燒,鐵板燒對於我來說,就是食材和廚藝一起編制舞曲,以最優質的方式呈現。自從去年遊日本吃過一次鐵板上的飛驒牛,難以忘懷,久久未能在香港找回那熟悉的口感。今天,小女友說要給我一個驚喜,把我帶到銅鑼灣Cubus,第一次到Cubus,原來這裡的用餐選擇也很多。電梯門一打開,映入眼簾嘅就是飛驒牛三個字,馬上露出了驚訝而幸福的笑容,慶幸的是身邊的她總在意我的喜好。餐廳環境很開揚優雅,一整排的玻璃窗令鐵板前的我們格外陽光,我馬上點了一客飛驒牛精選午餐。飛驒牛精選午餐$580 for 1 :烤牛肉沙律:牛肉切得很薄身,大約烤到七成熟,非常嫩口。雖然只是薄薄的一片,卻仍充滿牛肉香味,餘韻悠長。牛尾湯:牛尾軟腍,入口即溶,湯底清淡得來充滿着牛肉鮮味,當中的有柚子絲和洋蔥絲亦令湯底更清香。最高級飛驒牛肩胛肉:飛驒牛果真高級,煎至七成熟,滿口肉汁而肉質同時保持嫩口,柔美嘅口感恍如置身日本中。燒野菜:新鮮的野菜,美味健康。蒜蓉炒飯 味噌湯 漬物 :這款蒜蓉炒飯表演味道非常高,先見師傅拿出一些冷飯,壓扁成飯焦,已經非常期待。普通的材料如雪菜、炸蒜、白芝麻等經過師傅的一炒再炒,已經完

飛驒牛精選午餐$580 for 1 :

烤牛肉沙律:

牛尾湯:

最高級飛驒牛肩胛肉:

燒野菜:
新鮮的野菜,美味健康。

蒜蓉炒飯 味噌湯 漬物 :
這款蒜蓉炒飯表演味道非常高,先見師傅拿出一些冷飯,壓扁成飯焦,已經非常期待。普通的材料如雪菜、炸蒜、白芝麻等經過師傅的一炒再炒,已經完全融入在冷飯中,吃起來味道非常有住家感覺,最值得一讚是飯焦香脆而不黏牙!每一口都勾起童年回憶。

自家製甜品
今天下午自家製甜品是奶凍,令我驚喜萬分,這是我吃過最美味的,滑滑的口感帶着濃郁的奶香和蜂蜜甜甜地襯托着,這一小份絕對不夠喉,很想多吃兩份。

咖啡:
餐飲是侍應強烈推介,說他們的咖啡豆非常優質,果真是名副其實,咖啡豆香醇濃郁,絕非其他咖啡連鎖店能媲美!很想再來兩杯。

這個下午,有着美人美食相伴,實在幸福。
係同事介紹下知道星期六, 日好多高級鐵板燒店都有提供價錢比晚市平好多嘅Lunch Set, 而且質素同晚市分別唔大。之前同老婆食過一次之後, 老婆一試愛上。呢個週末我地訂左呢間係銅鑼灣利園附近嘅鐵板燒雪舟, 我地係Openrice見評語都唔錯, 而且Lunch Set嘅內客亦非常吸引。😍我地訂左12:00枱, 到餐廳時剛剛開店, 我地係第一組客人, 鐵板燒雪舟係開平道嘅Cubus, 餐廳裝修都幾高格調, 自然光亦十分充足, 環境好舒適。😄Lunch Set款式都有好多, 除左鐵板燒之外, 仲有其他日式料理午餐, 店員好熱心咁介紹餐廳嘅食物, 我最後揀左一客商務午膳, 唔食牛嘅老婆就點左雪舟鐵板燒午餐分開食, 一人一份唔駛爭。😝商務午膳有刺身, 鴨肝, 鮑魚同燒牛西冷, 全部都係我鍾意嘅食物, 想唔到連前菜都咁啱我口味, 今日前菜係牛肉沙律同炸大蝦, 呢個前菜已經好惹味, 令我對之後嘅食物更加期待。😙刺身有蝦同鰹魚, 蝦刺身好彈牙鮮甜, 鰹魚表層輕輕烤香, 鰹魚肉味濃郁, 配蒜片食鮮味更突出。👍茶碗蒸係師傅用鐵板燒不斷加冰粒控制熱力同濕度蒸製的, 材料雖然簡單, 不過蛋蒸得好香滑, 而且

茶碗蒸係師傅用鐵板燒不斷加冰粒控制熱力同濕度蒸製的, 材料雖然簡單, 不過蛋蒸得好香滑, 而且唔會太咸, 味道剛剛好。😋

食緊茶碗蒸時, 我地已經聞到煎鴨肝嘅香氣, 鴨肝油脂飽滿, 師傅邊迫鴨肝油出來再用鴨肝油煎香, 煎至金黃色嘅鴨肝配自家製黑醋汁同菠蘿食, 油香豐富之餘都唔覺膩, 入口即溶, 外脆內軟, 戒緊口嘅老婆都忍唔到口食左我一件。🙈

午餐嘅130g南非產鮑魚超新鮮, 鐵板燒之前仲郁得好厲害, 鐵板燒鮑魚我都係第一次食, 南非鮑魚好軟腍而且富有彈性, 師傅只加了少量鹽同胡椒煮已經非常美味。😋

商務午膳嘅鐵板燒牛肉有三款選擇, 我揀左美國牛西冷薄燒, 西冷薄燒每片都好大片, 油脂分佈均勻, 師傅只需輕輕煎香再卷上配料就已經好美味。😍

蒜蓉炒飯都係用鐵板炒的, 最特別係師傅會將一部份壓扁煎脆, 飯粒蒜味濃, 配上咸菜同脆飯粒, 非常惹味可口。👍

食埋炒野菜, 漬物同味噌湯, 呢餐非常滿足。最後個甜品係冰條焦糖布甸, 口感好特別, 有少少似急凍左嘅千層蛋糕, 甜度剛剛好。最後飲埋杯凍咖啡, 呢個餐如果晚市食起碼要$1000, Lunch黎食相當超值。 另外, 仲有飛驒直送嘅小禮物可以帶返屋企, 呢餐真係無可挑剔。😍

2017-12-09
午餐
吃鐵板燒從來都是一種享受,美味的食物 + 師傅的手藝,滿足了味蕾,也滿足了眼球,在銅鑼灣「鐵板燒雪舟」,你還可以吃到一道外面餐廳較少提供的美食 -- 飯焦,看著師傅用鑊鏟將飯壓扁,再製成飯焦,實在是一件很有趣的事! 烤牛肉沙律 喜歡吃牛肉,故是夜我叫了「飛驒牛盛合晚餐」 ($880/一人前)。第一道菜已經是烤牛肉,肉質柔軟,中間還是嬌嫰的粉紅色,夾著酸咪咪又爽口的紫椰菜吃,很好。 牛尾湯 師傅早已經將牛尾湯淆了最少一天,牛尾的骨膠原變成了啫喱,在熱呼呼的鐵板上加熱,啫喱就溶化了。湯的味道非常濃郁 (師傅說用了牛尾及和牛來煮),很好喝!牛尾肉很嫰,入口即化,湯內還加入了一些柚子,更添香氣。 燒野菜 採用了日本小松菜及鹿兒島番薯,前者爽口,後者甜美,我兩款都喜歡。 最高級飛驒牛肩胛肉、西冷、牛柳 然後就到今晚的主角出場了!說是「最高級」,真的沒錯,牛肉很優質,腍身、有肉味,尤其是西冷,雪花平均,一放入口即滿口油香,實在太美味! 喜歡的話,可以蘸一些芝麻醬、香草鹽或芥辣醬油漬同吃,不過我更喜歡伴碟的一瓣蒜頭,師傅早已將它烤熟,好香,大愛! 海膽炒飯 (+$35) 鐵板

烤牛肉沙律

牛尾湯

燒野菜

最高級飛驒牛肩胛肉、西冷、牛柳

海膽炒飯 (+$35)

鐵板燒有炒飯不出奇,但由師傅烤出一片飯焦來,坊間少有。只見師傅先將一匙白飯用鑊鏟壓平,然後加上一抹海膽在上面,又煎又焗的,很有趣,這塊飯焦就如一片海膽薯片,好脆口!底下的飯一樣出色,採用日本米,飯粒帶嚼勁,加上牛油、醬油、海膽、蔥花等調味,超美味,真的要留肚吃。

自家製甜品

甜品是焦糖冰條,又是好吃得無話可說!面層是味道濃郁的焦糖冰條,底下是薄薄的一層焦糖布丁,沒想過連甜品都這麼用心製作,值得加分。

贈品

吃完甜品以為就會完結,殊不知店員竟遞上了兩款贈品,讓我二選一。一包是日本茶葉,一包是日本零食,我要了前者,有空要沖來喝喝!
2017-11-30
2017-11-30 132 浏览
今年公司生意好,老闆決定年尾前請我哋食餐好嘅,結果老闆選擇咗請我哋食鐵板燒,呢間餐廳係開平道嘅一棟大廈入面,餐廳環境好闊落,好彩老闆訂咗對住鐵板燒嘅位,可以有埋視覺享受我叫左一個鐵板燒午餐,茶碗蒸係蒸蛋加上上面有啲菇,個汁非常香濃,而且個雞蛋非常滑,正另外要讚一讚佢呢個帶子同埋大蝦,蝦肉除咗好新鮮之外,佢個頭同啲觸鬚類似用好多油反覆煎炸之後十分香脆,好似一塊薯片咁,味道亦都好香濃,而帶子燒完之後肉質仲係非常嫰滑,而且好大粒口感豐富主角嚟喇,我選擇咗美國西冷薄燒,廚師可以控制火候令到牛肉保持我要求嘅 medium,肉汁好豐富而且牛肉味好濃,油脂分布平均,另外朋友比咗幾粒佢嘅美國牛柳我試,肉質亦都好嫰滑,而且因為佢一粒粒口感更加豐富,牛肉味更加重,但個人喜好我比較喜歡薄燒多一點其實食完頭幾樣野之後都已經飽左九成,但呢個蒜蓉炒飯係不容錯過嘅,蒜蓉味唔算太勁但好有蒜蓉香味,而且師傅炒呢個飯炒得好香口,配合埋佢側邊嗰塊用飯焦整成嘅類似薯片既裝飾,完全睇到廚師嗰份心機最後食埋佢個自家製甜品同我覺得好好味嘅咖啡作為總結,滿足

最後食埋佢個自家製甜品同我覺得好好味嘅咖啡作為總結,滿足

2017-11-30 78 浏览
性價比高的和牛鐵板燒 鐘意食和牛的朋友,絕對對飛驒牛不陌生,更是呢間餐廳的名菜!在香港食鐵板燒加和牛做主打,一定唔平,我和朋友都一致認為午市抵食,不過午餐set就冇飛驒牛揀,反而有得食美國牛、日本黑豚、澳洲和牛,我太掛住鹿兒島黑豚,所以就食黑豚。前菜方面,先來烤牛肉沙律,牛肉係一口分量的飛驒牛!加上惹味的洋葱,牛味濃厚富肉香,即刻好開胃。而下一道菜茶碗蒸令我讚不絕口,超高水準!由我觀察所見,師傳有特別的烹飪技巧,當茶碗蒸來到你面前,熱哄哄,入口嫩滑到阿媽都唔認得,口感似豆腐花。加上香菇和蘿蔔絲,食落有層次感,看似簡單的一道菜卻是毫不簡單啊!終於到主菜,日本黑豚。食黑豚最怕over cook,呢間完全無令我失望。厚切日本黑豚的size,切落肉質鬆化不硬實,入口肉味較香濃,肉汁豐富、肉感幼細,好吃!食完主菜後,到炒雜菜,清清口裡殘餘的肉味。接下來的蒜蓉炒飯更係這家店的創意名物!皆因師傅會利用鐵板,整一塊「蒜蓉炒飯飯焦片」!主要是運用鐵板燒的技巧,把蒜蓉炒飯壓到變成薄薄的一片,出來的效果似飯焦片,但食落完全冇飯焦味,非常香脆,味道是蒜蓉炒飯的酸酸辣辣,想encore的食物!令我和友人都感到十
性價比高的和牛鐵板燒

我和朋友都一致認為午市抵食,不過午餐set就冇飛驒牛揀,

食完主菜後,到炒雜菜,清清口裡殘餘的肉味。

接下來的蒜蓉炒飯更係這家店的創意名物!皆因師傅會利用鐵板,整一塊「蒜蓉炒飯飯焦片」!主要是運用鐵板燒的技巧,把蒜蓉炒飯壓到變成薄薄的一片,出來的效果似飯焦片,但食落完全冇飯焦味,非常香脆,味道是蒜蓉炒飯的酸酸辣辣,想encore的食物!令我和友人都感到十分驚喜,讚不絕口!

最後甜品作結。千萬般想不到,這長條型是焦糖布丁,太突破了!哈哈!不錯啊,是雪芭的口感。整體而言,這個和牛鐵板燒下午set非常高質。
好耐冇食過日本鐵板燒,特登約好朋友去食好西!今次選擇吃午餐,因為午餐套餐比較便宜,非常值得一試!這間日本鐵板燒我未去過,是同事介紹的!今次我選擇這個午餐只需要$318 !前菜,沙律,茶碗蒸,一款小菜,一款主菜,最後還有蔬菜,炒飯和甜品! 就咁聽都已經覺得好多嘢食😂 這個價錢真係非常抵食!前菜和沙律 - 煎牛蒡 ,炸魚 和牛枊粒! 每樣都好精緻,牛蒡有點特別,值得一試!牛柳粒非常軟腍!茶碗蒸加了細細粒的蘑菇和紅蘿蔔,很有日本風味!好味道!鐵板燒蝦好特別,師傅把蝦頭拍得很扁,再煎很長時間,目的是我們可以食到全隻蝦頭,剪得非常脆身,正! 蝦肉也非常好味,很爽口,又香脆! 煎帶子- 帶子非常大隻,煎的時間剛剛好,不會感覺很老,加上他們特別秘製的醬汁,好味道!主菜是美國西冷薄燒,總共有三遍,都很大片,而且他們會包上少少雜菜一起煎,食落口有口感之餘也帶點菜的味道,所以不會太肥膩! 炒雜菜都幾好味,食完牛肉食非常恰當可以選擇日本米或者蒜蓉炒飯,當然食炒飯啦!看圖便知炒飯很特別,食落有驚喜!蒜蓉味超級濃,而且炒飯非常香口! 甜品非常特別,是焦糖布甸,以為是雪糕,但原來又不是!冰冰凍凍,非常好味!其實呢

今次我選擇這個午餐只需要$318 !

茶碗蒸加了細細粒的蘑菇和紅蘿蔔,很有日本風味!好味道!

炒雜菜都幾好味,食完牛肉食非常恰當

其實呢個價錢真係非常抵食,下次一定會再返嚟!

2017-11-29 57 浏览
鐵板燒雪舟位於銅鑼灣開平道既鐵板燒雪舟都開左一段時間,主打高質素鐵板燒,仲有飛騨牛食。晚市價錢係普遍鐵板燒既價錢。對於foodki呢d窮L,緊係揀午市食!午餐雖然冇飛騨牛,但選擇都相當唔錯,有美國牛,日本黑豚,澳洲和牛。我地就揀左黑豚扒同埋美國牛。其實鐵板燒最睇廚師既手勢,鐵板燒雪舟既師傅真心手勢好,不論前菜主菜湯,都做得非常有水準,絕對對得起個價。沙律係烤牛肉沙律,選用飛驒牛肉加上洋蔥沙律菜,肉質確實比起其他好食,牛味特別濃!茶碗蒸係鐵板上即叫即煮,可以睇上蛋由生變熟,並唔係好似其他餐廳係蒸爐蒸。蒸蛋極之滑嫩,放有爽口香菇,蘿蔔絲 和洋蔥絲,蛋味香濃,實在太美味!然後就係鵝肝,簡單燒一燒,入口即融,鵝油係口裡爆發!然後就係我選擇既3成美國牛柳,雖然唔係好似日本牛入口即化,但相對有肉感,同牛肉味非常濃!睇住師傅由生變熟都非常有趣,真係不得不讚師傅既手勢!!炒菜蒜蓉炒飯係一個大大大驚喜,唔同其他鐵板燒雪舟既炒飯係先將飯微炒,加上雪菜炸蒜粒然後將一部分炒飯用力壓平,製成特製鐵板飯焦,飯焦片 又薄又脆,但唔會太硬!好食!最後焦糖布丁,亦有驚喜,將焦糖布丁雪到好似雪條,口感似雪糕,好食!!
鐵板燒雪舟

我地就揀左黑豚扒同埋美國牛。

然後就係鵝肝,簡單燒一燒,入口即融,鵝油係口裡爆發!

炒菜

蒜蓉炒飯
係一個大大大驚喜,唔同其他鐵板燒

雪舟既炒飯係先將飯微炒,加上雪菜炸蒜粒

2017-11-29 53 浏览
今個午餐食咩好? 呢個幾基上係每個假日必問問題! 經歷左一星期動物大遷徙的疲憊,真係需要食好DD。眾多菜式之中,鐵板燒 --- 食材+廚師功夫環環相扣才能突顯鐵板上的真享受。今期又到小情人擔起覓食角色,找來一間於銅鑼灣的雪舟鐵板燒,地點需不是在地鐵站旁,但銅鑼灣站F1出口向開平道方向走約6-7 分鐘,就可看到CUBUS 樹立眼前。來到雪舟鐵板燒,餐廳格調優雅,坐位寬敞,除了長長BAR 枱,還有幾張私密度較高的枱。走進餐廳,左手邊先看到一個放飛驒牛的雪櫃。我點了一份雪舟鐵板燒午餐$318+120 (主菜 轉了最高級黑毛和牛肋排):SALAD + 小鉢:率先登場的SALAD + 小鉢賣相雖然不是十分吸引,但作為前菜,一份簡約的肉塊蔬菜,正氣醒胃。Steamed Egg Custard: 茶碗蒸蛋香而滑,配上蘿蔔絲和洋蔥絲,倍感清甜。Scallop + King Prawn: 新鮮海產,啖啖彈牙,香煎帶子內裏柔軟,蝦肉鮮甜,蝦頭很脆口,外表亦非常鬼馬。Main (+120 Upgraded to Japanese Black-Haired Short Rib Beef): 名符其實,最高級

還有幾張私密度較高的枱。
走進餐廳,左手邊先看到一個放飛驒牛的雪櫃。

SALAD + 小鉢:

Main (+120 Upgraded to Japanese Black-Haired Short Rib Beef): 名符其實,最高級,油脂分佈比例正,每一口牛香滿溢,入口溶化,美味。

Sauteed Vegetables: 青菜嫩甜。

Fried Garlic Rice + Misco Soup + Pickles:
炒飯是酸菜和蒜頭為主,最具特別是飯焦,很脆不黏牙,像在吃薯片,很有心思。

Homemade Dessert: Coffee:
是吃過最完美的奶凍,甜蜜+滑滑滑! 咖啡亦是侍應誠意推介,果然非同凡響,很優質的咖啡豆👍🏻

慢慢嘆,最後見證廚師好努力清潔鐵板,大大力刷刷刷💪🏻