2018-02-08 132 浏览
有同事住牛頭角成日過來德福食飯佢最近成日食呢間越南菜推介我去試下不過我好多時都趕返工hae食就算無去到點知呢個同事好有心買左牛油米紙卷比我試超感動啊d菜好新鮮咬落好爽牛油果好香記得一定要加魚露超美味酸味剛好下次要入去試下其他野食先真係好好食
有同事住牛頭角

2018-02-04
外卖自取
牛油果米紙卷
2018-02-07 181 浏览
牛魔王又出動喇,呢間又係on list 好耐,不過一直都好多人排隊,無乜動力食,今日lunch time 早走,捉埋同事陪我食😂___________________________🔹錦麗綜合粉 $62咩係綜合粉呢? 其實就係一次過有晒錦麗賣嘅3種配料: 生牛肉、熟牛肉、牛丸第一次黎食,見佢枱面有建議食法,我就決定跟足黎做啦。.1⃣ 首先呷一啖湯真係唔講得笑,個湯望落去都幾清,誰知一飲落去係極濃味!!! 誇張啲講,好似飲左成隻牛落口咁呀。🐂.2⃣ 跟住就將九層塔、鵝蒂等香葉撕碎放入湯度我好後悔做左呢個步驟,啲香葉味實在太勁,好似趕走左隻牛咁...畀返隻牛我呀如果你好有興趣跟黎做的話,我建議退一步,千祈唔好撕開啲香葉,就咁浸下佢好啦.3⃣ 加入青檸汁,辣椒及芽菜伴均青檸汁同理,落少少就好。辣椒得1片仔,絕對唔夠,建議問店員拎多啲。芽菜夠爽,重可以🆓任添,真係啱晒我。.4⃣ 粉連湯同吃呢一步真係好重要,成碗粉個精華就o係個湯度,絕對要每一啖都食到牛湯精華先至最正。唔使驚個湯會好油好味精,我話你聽絕對唔會。個湯勁少油,而且我食完個粉返到公司都未覺得特別口渴,放心大啖食吧!.最後佢重有教用"是拉差辣醬
___________________________

🔹錦麗綜合粉 $62
第一次黎食,見佢枱面有建議食法,我就決定跟足黎做啦。

1⃣ 首先呷一啖湯
2⃣ 跟住就將九層塔、鵝蒂等香葉撕碎放入湯度

3⃣ 加入青檸汁,辣椒及芽菜伴均
4⃣ 粉連湯同吃

最後佢重有教用"是拉差辣醬"撈"甜醬"黎沾牛肉食

我當然都有試一試啦,不過感想就係唔點好過點啦,啲牛原本就好好食,原汁原味更有牛味。
最後講一講啲牛,下次如果我再黎食,我會嗌生牛肉河囉,事關3樣餸之中佢係最好食,夠晒淋又夠牛味。
熟牛肉係牛腩黎,淋唔淋就要少少運氣,我碗嗰啲近筋位,比較淋,同事成舊都係肉,就硬身少少啦。
最後個牛丸真係好普通,普通地彈牙,普通地有牛味。
2018-01-30 147 浏览
我們一行兩人,每人叫了一碗河粉,飲品及牛油雞翼,食物及飲品質素不錯!但竟然沒有清水可以提供給客人,太不像話了!餐廳有下午茶的菜單,太約30元,也是不錯!就算你有點餐飲也不可以叫清水!!

餐廳有下午茶的菜單,太約30元,也是不錯!
就算你有點餐飲也不可以叫清水!!
2018-01-30
  • 綜合河粉
2018-01-26 157 浏览
雖然從未去過越南,但可能因為曾經喺法國工作,每到冬天就會好想食下熱嘢。因為越南曾經係法國殖民地,好多越南人都移居到法國,所以法國有好多好好味嘅越南嘢食 !食牛粉,湯底係非常重要,因為河粉本身無咩味道,真係好靠湯底 !聽講呢度係曾被美國嘅Wall Street Journal評為胡志明市最好味嘅牛肉粉㖭 !今次專登過嚟食下,希望可以止下掛住真正越南粉嘅癮啦 !Menu好簡單,牛粉有五款,我呢啲吃貨,一定會點個綜合粉啦 !入面有生牛肉、熟牛肉同埋牛丸,一嚟到一定要立即飲啖湯先 !湯呀 ~~~湯呀 ~~~湯底唔算係非常濃郁,但係真係好鮮甜,好清,忍唔住一連飲咗幾啖,再將芽菜等配粉放入湯慢慢食。將河粉用筷子撥鬆,快快手咁食返啖,嗯~~夠薄夠滑有米香 ,正!之後,就試下個牛丸,咦 !有驚喜喎!牛丸爽口彈牙,仲有啲肉汁喎 !生牛肉好有牛味,嗱嗱嗱!唔係雞有雞味呀下,即係好濃嘅牛味,唔係雪咗十年嘅雪味,又未到膻味咁。不過真係略嫌小家咗啲,得幾塊好細細塊嘅。熟牛肉感覺似牛腩咁,厚切,不過比生牛肉遜色喇!我同朋友仲點咗個小食,係魚香芒果米紙卷。天啊~芫茜呀~ 無辦法啦,唔鍾意都要頂硬上啦!用米紙卷住一啲

魚香芒果米紙卷

我同朋友仲點咗個小食,係魚香芒果米紙卷。天啊~芫茜呀~ 無辦法啦,唔鍾意都要頂硬上啦!用米紙卷住一啲魚肉、菜、醃蘿蔔青瓜同芒果,估唔到又幾夾,感覺清新,都好值得試下 !
2018-01-24
魚香芒果米紙卷
2018-01-21 4686 浏览
終於等到肥髀出來,約了在德福廣場食晚餐,首選呢間越南菜🇻🇳,之前觀塘排長龍,一直都未試,今日去到呢間門口,已圍上拉繩,我前面只有兩張枱,所以即刻可以入座,裝修光鮮,新潮有特式,色彩亮麗,尤其喜歡黃色藤織網椅子,加竹織織筲箕燈罩,帶越南特色又唔娘!食物選擇唔算多,好快揀好!食物好快到!錦麗生牛肉河($60)賣相靚,湯底好香,先跟餐牌指示,乜都唔落飲啖湯,夠熱清澈香濃,越南湯粉味攻陷味覺,跟湯粉嘅一杯香葉芽菜好足夠,最愛九層塔葉,好新鮮,好香,芽菜係肥短芽菜,爽脆清甜!加青檸汁清新,湯入面已有青蔥、洋蔥、芫茜,配上惹味湯底,好香喔~~河粉薄身好滑,牛肉浸熟,牛肉薄身唔嚡,牛肉味濃,用餐牌教授,撈甜辣醬沾牛肉食,真係吊出牛肉鮮味,整體好味,不過份量太少,男仔會唔夠飽!錦麗牛丸河($60)賣相靚,上咗牛丸,好爽好彈牙,入面有肉汁,好好味(平時我唔喜歡食牛丸的)魚香芒果米紙卷($22)一份切半兩件,賣相色彩繽紛好靚,半透明軟身煙韌,入面嘅蔬菜爽脆,芒果酸甜開胃,鹹魚香口惹味!沾埋酸醋汁更開胃!清新爽口椰青($36)肥髀飲,佢讚呢個椰青啲椰肉好易挖起!爽嫩好食凍越南滴漏咖啡($28)劃錯凍飲,當嘗

食物選擇唔算多,好快揀好!食物好快到!

椰青($36)肥髀飲,佢讚呢個椰青啲椰肉好易挖起!爽嫩好食
凍越南滴漏咖啡($28)劃錯凍飲,當嘗新,叫了少甜,先滴漏完再倒入冰杯,少甜剛好,咖啡甘香微苦,凍飲都無溝淡到咖啡香!好味!
店員有禮斯文,做事勤快,不過我張枱有3組客,佢哋落單後會比張單據放枱面認證!會提醒我望下單據確認,佢哋漏比跟湯粉香菜比我,我一問就補翻!收碟前會確認食客唔要先收!幾細心!

味道真係唔錯!份量多一點會合理啲!
2018-01-20
2018-01-19 126 浏览
很久沒有吃到一碗好的牛肉粉,真係好得。湯不油有牛味,牛肉好味(除牛腩不夠tender)。春卷香脆足料!可惜香港區沒分店,要不然一定成一食a must come, highly recommended! Good price as well!
星期日中午唔洗等位即入,沒有餐,唔緊要。照叫左綜合河(即有牛丸,生熟牛河)、雞翼、牛油果紙卷、春卷、椰青、滴漏咖啡河粉:好味,會想食既,但河粉超少,食完唔飽既春卷:好味,生菜都洗得乾乾雞翼:勁油,唔得,無乜味,小朋友都唔鐘意食牛油果紙卷:普通點解話配套唔得呢?我地叫左野飲,未黎,想飲啖水,叫侍應,佢話公司規矩,無水無茶😡其實佢亦無乜熱飲,冬天凍冰冰,Lee 度唔係越南,全年夏天,熱飲無乜得揀,真係水都無杯飲,真係😡全場侍應成日走黎叫你食完未要收碟收碗,問到你都煩,淨係想食完快啲走建議唔好帶小朋友同老人家黎,個河好食但整體扣晒分,感覺係淨係個河粉好食,拎奬大晒咁,無service 可言
河粉:好味,會想食既,但河粉超少,食完唔飽既
春卷:好味,生菜都洗得乾乾
雞翼:勁油,唔得,無乜味,小朋友都唔鐘意食
牛油果紙卷:普通
  • 綜合河粉
2017-12-21 257 浏览
沒有複雜的餐牌,就單純專心做牛肉湯河,滿有期待... 先喝一口湯,很甜,甜得有點“加工”feel,也同時有味精feel,生牛肉不夠生,都已7成熟了,價錢不算大眾化,試一次無防。
2017-12-14 186 浏览
網上大家都話個湯好有牛味,牛肉又嫩又滑.這些我同意的.但是越食越覺怪.當我食左件牛腩,再食完個粉我就明白曬咩事.當日我叫了碗綜合粉.睇到湯色好清,啖落好有牛味.味道調教得很好,食完不會想飲水.應該無咩味精我想.但是食到第3啖開始覺得唔似食緊越南粉,而是似港式河粉加左香菜吧了.首先個湯無層次,無肉骨的香淳,無藥材的香,無香菜的香味.(可能洗浸過長時間)/當我食完件無味的牛腩便明白了.佢地用炆牛腩的湯水做湯,所以個湯清又有重牛味,但牛腩就無曬味.生牛肉需嫩但都是無牛味.相反牛丸好重牛味,形成強烈對比.由於無咩藥材和香葉的香味,食完感覺是食左港式牛腩河.越南錦麗和港板錦麗完全是兩碗唔同風格的牛河.包括店埔裝修.港板需唔錯,但唔正宗.
2017-12-12
2017-12-14 207 浏览
下午兩三點嘅時候搵嘢食,門口冇人排隊,入面亦都有幾張吉枱。 反正都係好似開咗冇耐又未食過就走入去試下,一個人嗌咗 個生牛肉河粉 ,米糕, 仲有杯 玫瑰龍眼水。米糕好好食, 個汁酸酸地 ,好開胃。生牛肉河加埋啲配料咁食都ok,不過牛丸我覺得冇乜特別。生牛肉同埋啲牛腩就幾好食,牛腩好嫩滑,個湯底都幾好飲。不過之後嘅口渴,所以都係味精嘅。 杯龍眼水好好飲,mix埋玫瑰花。 服務幾好,好有笑容,好主動招呼。 檯面都坐得好舒服。

米糕好好食, 個汁酸酸地 ,好開胃。

杯龍眼水好好飲,mix埋玫瑰花。
服務幾好,好有笑容,好主動招呼。
檯面都坐得好舒服。
2017-12-13 2490 浏览
陪家人到九龍灣買野後便在附近找食,發現原來德福都有新開的越南菜!之前係apm 已見過,但一直無機會食!係假日午飯時間都很多人在排隊,但等了不是很久便可以入坐可見人群湧湧,由於要排隊,我們一早已選好要吃的!坐在每個位置都會有個杯,杯內放著香葉,芽菜等配菜等等還有食用教學!錦麗綜合粉 $62這是推介的,有生牛肉,熟牛肉及牛丸在內!大大碗而且很足料!錦麗生熟牛肉粉 $60跟著教學趁熱呷一口湯,湯味果然與眾不同,很濃的味道,但不太鹹!將九層塔,鵝蒂等香葉撕醉,然後加入青檸汁,辣椒及芽菜拌勻!果然每一啖都充滿濃濃的牛湯味大蝦扎肉米紙卷 $24米紙卷配了酸汁更加滋味,吃這個雖然比較清淡,但也是店的推介之一!有兩大件,內裡非常豐富,有大隻蝦及粉絲,一口是吃不完的!而家價錢相宜小米糕 (4件) $32這個是我第一次吃的越南菜!沒想到$32有4件是這麼之大,鋪面的有花生,蝦米及蔥,加了少量魚露令味道更出!小米糕煙煙靱靱,口感幾特別!凍薏米水 $18這杯我覺得冰有點多,水比較少,不夠甜~希望有待改善
之前係apm 已見過,但一直無機會食!
係假日午飯時間都很多人在排隊,但等了不是很久便可以入坐

可見人群湧湧,由於要排隊,我們一早已選好要吃的!
坐在每個位置都會有個杯,杯內放著香葉,芽菜等配菜等等
還有食用教學!

錦麗綜合粉 $62

這是推介的,有生牛肉,熟牛肉及牛丸在內!
大大碗而且很足料!

錦麗生熟牛肉粉 $60

將九層塔,鵝蒂等香葉撕醉,然後加入青檸汁,辣椒及芽菜拌勻!
果然每一啖都充滿濃濃的牛湯味

大蝦扎肉米紙卷 $24
有兩大件,內裡非常豐富,有大隻蝦及粉絲,一口是吃不完的!
而家價錢相宜

小米糕 (4件) $32

這個是我第一次吃的越南菜!
小米糕煙煙靱靱,口感幾特別!

凍薏米水 $18
這杯我覺得冰有點多,水比較少,不夠甜~
希望有待改善

• 錦麗綜合粉
  • 小米糕
2017-12-12 94 浏览
九龍灣行街上網搵野食搵到越南牛肉粉老店「錦麗」40多年來一直專注製作越南牛肉粉,想當年由車仔檔起家,後來大受當地人以及旅客的歡迎,發展至一日可以售出超過3,000碗牛肉粉原來係之前食過既一間餐廳。再突登行過去望望見到沒咩人排隊.就入去食喇。原來都係太興集團的~意想不到,太興都幾多不同餐廳以為只有茶記~今次點了牛丸粉,不過牛丸粉的牛太的確同出面有分別呢到係比較彈牙,同埋唔會痴牙,,呢樣我諗都係取決左佢好多人食既原因.價錢就4X-50蚊我覺得係個商場食~都要架喇最緊要過到個心果關..好食就得了
九龍灣行街
上網搵野食
原來係之前食過既一間餐廳。
再突登行過去望望見到沒咩人排隊.
就入去食喇。
原來都係太興集團的~意想不到,太興都幾多不同餐廳
以為只有茶記~
今次點了牛丸粉,
不過牛丸粉的牛太的確同出面有分別
呢到係比較彈牙,同埋唔會痴牙,,
呢樣我諗都係取決左佢好多人食既原因.
價錢就4X-50蚊
我覺得係個商場食~都要架喇
最緊要過到個心果關..好食就得了
2017-12-05 182 浏览
自過江龍, 越南老品牌牛肉粉專門店 - 錦麗進駐德福,小妹每次路過店外都會看到長長人龍。這次難得在平日兩時多來到,成功躲開繁忙時間,當然馬上衝到店內! 聽說錦麗在越南頗有名氣,也曾被譽為胡志明市最好吃的牛肉河粉,小妹也滿心期待!第一次來到,當然要吃招牌綜合粉,因為所有有名配料也可以嚐到錦麗綜合粉($62)店方推介的食法是1.先呷一口湯底2.九層塔、香葉撕碎,放入湯內3.加入青檸汁,辣椒同芽菜拌勻4.最後,便可以正式開動了先呷一口湯底,清甜而帶濃郁的牛香味,據說是以用牛骨與牛腩,加上香料煮成的然後,可按個人喜好,將九層塔及鴨舌草等香料撕碎,和加入青檸汁,辣椒同芽菜, 順帶一提,香葉芽菜是無限量供應,因此口味濃淡也可自行調節。配料方面,綜合粉有生熟牛肉和牛丸。熟牛肉是牛筋腩,柔軟入味!生牛肉質感柔軟三者之中,牛丸絕對是驚人的亮點牛丸彈牙有濃濃牛味,夠juicy。絕不是一般粉麵檔的牛丸能媲美的!一碗內只有半顆牛丸x3,實在是意猶未盡呢P.S. 吃到最後,連食量少的小妹也覺得粉的份量略少,如果可以多加一點回該會更完美 期待下次再訪嚐嚐其他小食

第一次來到,當然要吃招牌綜合粉,因為所有有名配料也可以嚐到

錦麗綜合粉($62)
店方推介的食法是
1.先呷一口湯底
2.九層塔、香葉撕碎,放入湯內
3.加入青檸汁,辣椒同芽菜拌勻
4.最後,便可以正式開動了

配料方面,綜合粉有生熟牛肉和牛丸。
熟牛肉是牛筋腩,柔軟入味!
生牛肉質感柔軟
三者之中,牛丸絕對是驚人的亮點
期待下次再訪嚐嚐其他小食
2017-11-27
  • 錦麗綜合粉
2017-11-30 135 浏览
媽咪同我講, 呢間餐廳係越南好出名, 黎左香港開店, 見佢咁想食, 放工就過去會合媽咪了生熟牛肉河湯先係主角, 超好飲, 好濃郁, 難怪佢地提醒我地唔好落其他配料, 試下個湯先! 之後先落九層塔或其他野落去, 河粉好滑, 牛肉都唔錯, 肥瘦剛好香茅青檸薄荷梳打香茅味突出, 成杯野都好清新落足料

生熟牛肉河

香茅青檸薄荷梳打
香茅味突出, 成杯野都好清新落足料
2017-11-11
2017-11-30 121 浏览
事後先知原來呢間係越南河老字號位於德福嘅呢間分店,舖位較細,好彩呢日晚上8點度過到嚟,人唔算多,4個人即刻就有位坐~Menu嘅菜式較少,主菜越南Pho嘅選擇只有寥寥幾款~主打牛肉,唔食牛肉嘅人就應該唔太啱食啦叫咗個熟牛肉Pho~驟眼睇落份量相當少,仲擔心會唔會食唔飽LOL 點個食到最後啱啱好,但大食少少嘅朋友就應該唔多夠喉啦湯底相當清甜,牛肉又軟又嫩,而且好入味,牛肉嘅份量亦啱啱好另一個加分位係員工服務態度都好好,好nice亦都好主動
事後先知原來呢間係越南河老字號

錦麗熟牛肉粉

湯底相當清甜,牛肉又軟又嫩,而且好入味,牛肉嘅份量亦啱啱好

另一個加分位係員工服務態度都好好,好nice亦都好主動
2017-11-20
錦麗熟牛肉粉