2018-02-07
牛魔王又出動喇,呢間又係on list 好耐,不過一直都好多人排隊,無乜動力食,今日lunch time 早走,捉埋同事陪我食😂___________________________🔹錦麗綜合粉 $62咩係綜合粉呢? 其實就係一次過有晒錦麗賣嘅3種配料: 生牛肉、熟牛肉、牛丸第一次黎食,見佢枱面有建議食法,我就決定跟足黎做啦。.1⃣ 首先呷一啖湯真係唔講得笑,個湯望落去都幾清,誰知一飲落去係極濃味!!! 誇張啲講,好似飲左成隻牛落口咁呀。🐂.2⃣ 跟住就將九層塔、鵝蒂等香葉撕碎放入湯度我好後悔做左呢個步驟,啲香葉味實在太勁,好似趕走左隻牛咁...畀返隻牛我呀如果你好有興趣跟黎做的話,我建議退一步,千祈唔好撕開啲香葉,就咁浸下佢好啦.3⃣ 加入青檸汁,辣椒及芽菜伴均青檸汁同理,落少少就好。辣椒得1片仔,絕對唔夠,建議問店員拎多啲。芽菜夠爽,重可以🆓任添,真係啱晒我。.4⃣ 粉連湯同吃呢一步真係好重要,成碗粉個精華就o係個湯度,絕對要每一啖都食到牛湯精華先至最正。唔使驚個湯會好油好味精,我話你聽絕對唔會。個湯勁少油,而且我食完個粉返到公司都未覺得特別口渴,放心大啖食吧!.最後佢重有教用"是拉差辣醬
___________________________
錦麗綜合粉
🔹錦麗綜合粉 $62
第一次黎食,見佢枱面有建議食法,我就決定跟足黎做啦。
1⃣ 首先呷一啖湯
2⃣ 跟住就將九層塔、鵝蒂等香葉撕碎放入湯度
3⃣ 加入青檸汁,辣椒及芽菜伴均
4⃣ 粉連湯同吃
最後佢重有教用"是拉差辣醬"撈"甜醬"黎沾牛肉食
我當然都有試一試啦,不過感想就係唔點好過點啦,啲牛原本就好好食,原汁原味更有牛味。
最後講一講啲牛,下次如果我再黎食,我會嗌生牛肉河囉,事關3樣餸之中佢係最好食,夠晒淋又夠牛味。
熟牛肉係牛腩黎,淋唔淋就要少少運氣,我碗嗰啲近筋位,比較淋,同事成舊都係肉,就硬身少少啦。
最後個牛丸真係好普通,普通地彈牙,普通地有牛味。