2018-01-21
終於等到肥髀出來,約了在德福廣場食晚餐,首選呢間越南菜🇻🇳,之前觀塘排長龍,一直都未試,今日去到呢間門口,已圍上拉繩,我前面只有兩張枱,所以即刻可以入座,裝修光鮮,新潮有特式,色彩亮麗,尤其喜歡黃色藤織網椅子,加竹織織筲箕燈罩,帶越南特色又唔娘!食物選擇唔算多,好快揀好!食物好快到!錦麗生牛肉河($60)賣相靚,湯底好香,先跟餐牌指示,乜都唔落飲啖湯,夠熱清澈香濃,越南湯粉味攻陷味覺,跟湯粉嘅一杯香葉芽菜好足夠,最愛九層塔葉,好新鮮,好香,芽菜係肥短芽菜,爽脆清甜!加青檸汁清新,湯入面已有青蔥、洋蔥、芫茜,配上惹味湯底,好香喔~~河粉薄身好滑,牛肉浸熟,牛肉薄身唔嚡,牛肉味濃,用餐牌教授,撈甜辣醬沾牛肉食,真係吊出牛肉鮮味,整體好味,不過份量太少,男仔會唔夠飽!錦麗牛丸河($60)賣相靚,上咗牛丸,好爽好彈牙,入面有肉汁,好好味(平時我唔喜歡食牛丸的)魚香芒果米紙卷($22)一份切半兩件,賣相色彩繽紛好靚,半透明軟身煙韌,入面嘅蔬菜爽脆,芒果酸甜開胃,鹹魚香口惹味!沾埋酸醋汁更開胃!清新爽口椰青($36)肥髀飲,佢讚呢個椰青啲椰肉好易挖起!爽嫩好食凍越南滴漏咖啡($28)劃錯凍飲,當嘗
食物選擇唔算多,好快揀好!食物好快到!
椰青($36)肥髀飲,佢讚呢個椰青啲椰肉好易挖起!爽嫩好食
凍越南滴漏咖啡($28)劃錯凍飲,當嘗新,叫了少甜,先滴漏完再倒入冰杯,少甜剛好,咖啡甘香微苦,凍飲都無溝淡到咖啡香!好味!
店員有禮斯文,做事勤快,不過我張枱有3組客,佢哋落單後會比張單據放枱面認證!會提醒我望下單據確認,佢哋漏比跟湯粉香菜比我,我一問就補翻!收碟前會確認食客唔要先收!幾細心!
味道真係唔錯!份量多一點會合理啲!