2008-07-26 31 浏览
星期五去九龍彎百老匯睇戲, 戲院附近雖然好多食店, 不過見呢間響openrice度好評如潮, 今次可以順道黎試一試, 平時都有黎呢頭食野, 不過唔係好覺有呢間日式料理, 搵下先知原來佢響 戲院對面間麥當勞後面既橫街度由於佢地方實在太細, 放工6:45到達呢度, 室內既坐位都已經係九成滿, 我地兩個人被安排坐響近門口既二人枱度, 其實都幾逼下, 好彩同行男性友人同自己都唔係大隻之人, 否則都幾難擠入呢張二人枱, 反正我地套戲7:30開場, 要速戰速決,既然唔洗等位又近戲院,都無所謂啦坐低後,侍應給我地每人奉上一杯茶, 喝一口, 原來係玄米茶, 打開餐牌, d 食物既照片好吸引, (其實佢門口都擺左d食物既實物作招徠), 由於我地要快,梗係優先考慮晚餐set既menu, Dinner set A 同 B都係賣九十幾蚊, 內容好豐富, set A 有迷你魚生飯同烏冬各一碗 (即係我地響屋企食飯同食麵果d碗既size), 三件天婦羅, 一碟大概有六大粒既鐵板燒牛肉, 一碟木魚絲加菜既前菜而set B係刺身加壽司拚盤我地要左Dinner set A 另叫一碟(有五片既)三文魚他他燒兩個人shar

而set B係刺身壽司拚盤
我地要左Dinner set A 另叫一碟(有五片既)三文魚他他燒兩個人share, 埋單都係一佰廿幾蚊, 都幾飽

呢度有兩個日本人侍客 (唔知係老板,師傅定係咩), 未食都覺好有正宗既"大和"味, 本地人侍應服務都好殷勤啊, 對客人好attentive, 好留意主動幫我地加茶, 佢見我地兩個人share 野食, 唔洗出聲都自動俾兩個碟我地, 雖然我地已經食緊, 佢都連忙講"唔好意思"

食物質素方面, 香港既港式日食同佢地既食物真係無得比, 呢度好食正宗又唔貴....

唯一美中不足既係,佢地地方實在太細 (有d似日本家庭式既小店), 秋天坐室外應該會好d
2008-07-21 28 浏览
我今日同屋企人去呢到食lunch, 因為之前食過都好好味!今日我同我妹都點咗什錦魚生飯, 咁我哋兩個都唔鍾意食"吞拿魚"既, 咁就同個職員講"走""吞拿魚"啦! 送到嚟既時候, 我哋仲見到有"吞拿魚"喎! 咁就同佢講: 我哋話"走""吞拿魚"0架喎! 咁個職員就好有禮貌咁拎返入廚房.個飯再出返嚟既既候, 就無咗嗰三片"吞拿魚", 而原先放"吞拿魚"個位就吉咗喇! 咁我哋問: 乜"走"一樣, 無得補返第二樣0架咩? 佢話等等, 咁佢入完廚房出嚟, 就話唔會有第二樣嘢俾返我哋. 咁最終, 我哋就話要返嗰啲"吞拿魚", 俾其他屋企人食, 好過無呀!但估唔到, 原來"走"既意思, 係呢間舖頭嚟講, 就真係"走", 唔會有其他嘢俾返既, 真係激死呀!

我今日同屋企人去呢到食lunch, 因為之前食過都好好味!

唔會有其他嘢俾返既, 真係激死呀!

質素: 4分,即叫即做,夠熱夠香夠味道,夠天然食左拉麵set 56,拉麵勁誇,大大碗,仲要有碗飯,知唔知點?一樣係大碗飯..食到傻了抵食~~~~仲有食炸豆腐,可惜冇玉子牛肉卷炒左個菜,食左個炸海鮮卷..@@2罐野飲埋單201其他唔講了,大家睇圖片就明白~~仲要係日本人出黎派飛等位,勁nice
質素: 4分,即叫即做,夠熱夠香夠味道,夠天然
抵食~~~~
仲有食炸豆腐,可惜冇玉子牛肉卷
炒左個菜,食左個炸海鮮卷..@@
2罐野飲
埋單201
其他唔講了,大家睇圖片就明白~~

仲要係日本人出黎派飛等位,勁nice
我又黎呢間食喇~上次食下午茶, 今次就同男朋友+男朋友家人一齊食晚市,等我而家同大家分享下個晚0既情況啦~味道: 迷你海膽飯($28) - 海膽, 幾好食幾新鮮,感覺良好~Set A($78) - 個烏冬同平時d吾同, 呢到d彈d, d湯又好飲d, 有味d~ - 炸物個到有炸蝦, 炸帶子, 炸蠔. 炸得夠脆, 帶子出奇地大, 不過我覺得隻汁同d炸物吾太配, 酸酸的, 我點左一次之後無點了~ - 牛肉粒, 味道幾好, 不過太熟了, 要用d力水咬~ - 魚生飯, 三文魚生真好吃~ - 最後有汁個碟其實係菜黎架, 隻汁吾錯Set D ($57) - 咖哩飯個汁...不太好...味道不夠, 個質地又吾好......個咖哩飯又無肉食...... - 拉面個湯吾錯吾錯~ - 餃子雞冀幾特別, 幾得意幾好食, 可以試一試呀~環境: 都係個句, 間野太細, 晚市時因為太

味道:
迷你海膽飯($28) - 海膽, 幾好食幾新鮮,感覺良好~
- 牛肉粒, 味道幾好, 不過太熟了, 要用d力水咬~
- 魚生飯, 三文魚生真好吃~
- 最後有汁個碟其實係菜黎架, 隻汁吾錯
- 拉面個湯吾錯吾錯~
- 餃子雞冀幾特別, 幾得意幾好食, 可以試一試呀~

環境:
都係個句, 間野太細, 晚市時因為太多人既關係, 等好耐不特止, 就算等到都未必有室內冷氣位坐, 可能要坐出面d露天位......大熱天時, 點可以坐露天位......我個晚等位都等到謝曬, 好彩佢比左里面d位我~哈哈~

服務:
個晚有個疑似老板既日本人係出面比飛d客人等, 佢好有禮貌, 同客人講野時仲微微彎腰, 笑容可掬, 佢眼見客人等得甘耐, 佢個樣都好似有d歉意. 不過佢既中文始終吾好, 英文都應該好過中文少少0既, 佢主要用身體語言, 哈~都幾得意~

至於其他侍應, 晚市時可能因為太多人啦, 佢地已經做到木口木面~

衛生:
感覺還可以, 吾覺得污漕

抵食:
迷你海膽飯($28) - 雖然碗野係細左d,但佢其實都有d深度,加上上面都真係放左好多海膽,所以食完之後都飽飽地,應該算抵既~
Set A ( $78) Set D ($57) - 呢兩個抵吾抵就見人見志啦,不過Set A 睇落去真係好豐富,好開心~

Set A - 豐富
Set D - 大份
Set D 的 餃子雞冀
迷你海膽飯
Set A - 豐富
Set D 的 餃子雞冀
迷你海膽飯
2008-07-15 5 浏览
由之前睇雜誌,到上openrice,都成日見到呢間野。而且聽落口卑都算唔錯。遇著今晚屋企冇煮飯,今日放工決定過來一試。個鋪位都搵左一陣先搵到,因為系後街,冇乜留意到。七點九左右來到,唔洗等位就有得入。店面細細,而且出面有d露天座位,好有日本街邊小店的感覺。而且店鋪的內裝亦是以傳統日式為主,一坐低,感覺就好似置身系日本一樣。侍應有香港人有日本人,而香港人果幾聽到佢同老闆講野個d日文都算幾流利啵。店員服務態度比得上好多高級日本料理店,好有禮貎。先給我一個很不錯的印象。研究了一陣餐牌,點左︰Dinner set C︰秋刀魚定食﹙$61﹚鱆紅魚壽司﹙$14﹚定食有一原條燒秋刀魚,一個「牛丼」﹙牛肉飯﹚,一個迷你うどん﹙烏冬﹚,一份築前煮。等左大約十分鐘左右就有得食。最正系個烏冬好彈牙,好好味﹗﹗﹗最後連個湯都飲埋。而牛肉飯D牛肉整得好夠味,而飯系用珍珠米。初初見個牛肉飯冇汁感覺好像很乾很單調咁,但由於D牛肉整得好夠味,所以食落一D都唔單調。而主角秋刀魚燒得剛剛好,保留到本身魚既香味。築前煮內容有菇,蘿蔔,紅蘿蔔,雞肉。蘿蔔等材料煮得都算入味。在香港要吃到價錢大眾化而又好食既日本料理唔易,而要吃

研究了一陣餐牌,點左︰
Dinner set C︰秋刀魚定食﹙$61﹚
鱆紅魚壽司﹙$14﹚

。而牛肉飯D牛肉整得好夠味,而飯系用珍珠米。初初見個牛肉飯冇汁感覺好像很乾很單調咁,但由於D牛肉整得好夠味,所以食落一D都唔單調。而主角秋刀魚燒得剛剛好,保留到本身魚既香味。築前煮內容有菇,蘿蔔,紅蘿蔔,雞肉。蘿蔔等材料煮得都算入味。在香港要吃到價錢大眾化而又好食既日本料理唔易,而要吃到連前菜煮物也一樣精心一樣好吃,實在更難。

本身今晚主打系定食,冇打算食壽司。但最終也忍不住除便點了一客來試試壽司的水準。壽司的水準的確是不太理想。單看外表,魚身欠缺光澤,新鮮度只是一般。而吃下時,壽司飯太硬了而且溫度太低。

整體來說,價錢大眾化之餘食物亦十分有水準。見到格離枱個三文魚蟹籽飯真系好吸引,已經想好了下次就到來吃魚生飯了
燒秋刀魚定食
牛肉飯,烏冬
燒秋刀魚
  • 烏冬
2008-07-11 9 浏览
上星期六因吃了下午茶,故晚上九時才吃飯,想不到這兒這麼多人,但那些人等了十幾分鐘就走了,由於餐廳裏的人們也開始結帳,故很快很可入座了。點了魚生飯、鰻魚牛肉飯,還有一個又不知甚麼的飯(記性真差)。魚生飯裏的三文魚和吞拿魚十分鮮味,至於鰻魚牛肉飯就沒甚麼驚喜,和吉野家的差不多,只不過加了幾片鰻魚。不知是不是太晚來,待應們總是忙著結賑的,而「鰻魚牛肉飯」來時候已像飯後甜品的。還有那天是老闆的朋友生日,看見他們有一個用三文魚製作的蛋糕,真令人垂涎三尺。

2008-07-07 16 浏览
星期六一家人出街食飯,個女第一時間話要食日本餐.老媽子同老婆都讚成.睇了oprnrice話呢間幾好,即管一試.晚上7點半左右到達,已經全場爆滿,只好等位,因為有party,一半場比人包左,都等左成30分鐘先有位.食物選擇都算多,我們order 左:1.迷你湯烏冬2.日式炸雞塊3.薯茸年糕4.set A 5.set B 6.三文魚他他燒 7.帆立貝刺身 8.黑芝麻布甸1.迷你湯烏冬(烏冬彈牙爽口,凍烏冬湯惹味清爽,好正宗日本味道,配合得很出色)2.日式炸雞塊(外脆內嫩,雞肉多汁又嫩滑,外表平平不起眼,但好食得唔停得口,連我個女平時唔喜歡食雞的都食左4件)3.薯茸年糕(呢個係我個女要order的,因為佢極喜愛食薯仔,香甜軟滑,唔洗講比佢食晒,我只得一角分享,但真係好濃薯香,配上汁一齊食好味,而且侍應講係老闆親手制,數量唔多,好快賣晒,今日好彩岩岩有,very lucky)4.set A(盛器分4格,分別有細三交魚蟹子飯,三文魚肥美新鮮,炸物有蝦.帶子同蠔,最出色蠔夠肥,帶子大隻,而且唔多油,好味.有一個唔知咩菜,係凍食的,夏天食一流,清爽.仲有一個炒牛肉粒,小小辣好惹味,牛肉好有肉汁,加一

4.set A(盛器分4格,分別有細三交魚蟹子飯,三文魚肥美新鮮,炸物有蝦.帶子同蠔,最出色蠔夠肥,帶子大隻,而且唔多油,好味.有一個唔知咩菜,係凍食的,夏天食一流,清爽.仲有一個炒牛肉粒,小小辣好惹味,牛肉好有肉汁,加一個熱湯烏冬,烏冬水準出色,彈牙爽口,唯一係呢個餐等左成25分鐘先到,)
5.set B (此set 係壽司刺身餐,賣相精美,刺身都很新鮮,但有些魚我老婆唔喜歡食想轉晒帶子,但要加錢轉,最後都係冇轉,但壽司水準比媲壽司專門店)
6.三文魚他他燒(呢個之前係某一間港式日本料理食過,呢度同果間唔同,日本老闆教我地加檸檬汁同cream一齊食,入口即溶,又冇腥味,我個小小姐都搶住食,之前果間港式既教我地點豉油,好似食刺身咁,連d員工都唔知應該點食,呢度學到點食正宗日本野,thanks)
7.帆立貝刺身(新鮮,但冇特別,一般刺身店都食得到既水準)
8.黑芝麻布甸(好滑又香甜,芝麻味濃郁,但唔開心既係佢地唧到個cream好肉酸,影響了個賣相)
最後要講既係服務,佢地好似人手不足定係個個都係暑期工?杯茶飲晒都冇人加茶,d人好似企晒係收銀位傾計,等左好耐先有人加茶,呢點係美中不足.
  • 三文魚他他燒. set A. 薯茸年糕. 烏冬
2008-07-05 15 浏览
六月廿八日(星期日)同老公仔食左呢度既芝麻布甸,我地未見過有sesame pudding呀!!呢度好好食!!......面係d芝麻醬,好濃好食!加埋d黑黑地色既pudding.......一流呀!!......一邊加埋d芝麻醬食~~~wa!!正^^呢度原來甜品咁出色!!!第次又黎食甜品先!不過記得走cream,我地唔中意食cream!
六月廿八日(星期日)

呢度好好食!!......面係d芝麻醬,好濃好食!

一邊加埋d芝麻醬食~~~wa!!正^^

呢度原來甜品咁出色!!!第次又黎食甜品先!

不過記得走cream,我地唔中意食cream!
2008-07-04 15 浏览
假日中午時間到淘大找餐廳吃午餐,經過這間感覺不錯,與日本街頭的餐廳的感覺有點相似, 好relax。假日中午都好多款lunch set 供應,我點了什錦魚生飯。厚切的魚生,但略嫌飯太硬。值得一題係味噌湯,在香港我好少飲到夠熱又咸淡適中的味噌湯。讚~!

厚切的魚生,但略嫌飯太硬。

2008-07-03 3 浏览
又係星期六返全日既日子...早前係openrice度睇到有間新既日本店開張..所以同老闆去試吓先...1時前到達唔使等位...睇左一陣menu,叫左個咖哩牛肉烏冬set; 老闆就叫左個唔知咩叫什錦set又有烏冬又有魚生飯同埋d小食...我個咖哩烏冬真係唔錯, d肥牛好多食極都好似食唔完咁...3件壽司都幾好喜歡佢地d壽司飯係微暖好正, 老闆既小食當中以黃金燒魚最正好香口...唔錯此店絕對可以來多幾次..不過都係新店開張..唔知可唔可以保持水準啦.

2008-06-29 14 浏览
六月廿九日(星期日)今日再臨九龍灣,之前,上黎呢度做過research,睇黎呢度應該值得一試!做完gym太約三點左右到,人不多,因為已經到了下午茶時段!好彩,尚有lunch set!選擇比較其他日本料理多,由烏冬,咖哩飯,魚生飯都有供應!聽閒魚生飯水準頗高,所以我倆都選擇了魚生飯!我要了G餐:-是雜錦魚生飯+味噌湯有油甘魚,味道不錯!.....比較肥美呢!三文魚,都唔錯,幾新鮮!吞拿魚,就比較差了!....不新鮮,比較腥呢!飯都唔錯,是日本珍珠米,很黏呢!老公選了午餐外的海膽三文魚飯!海膽是一般貨色,而佢既三文魚有別於定食那般好味!不過,以這個大眾化的價錢,都是合理的呢!
六月廿九日(星期日)

做完gym太約三點左右到,人不多,因為已經到了下午茶時段!

好彩,尚有lunch set!

選擇比較其他日本料理多,由烏冬,咖哩飯,魚生飯都有供應!

聽閒魚生飯水準頗高,所以我倆都選擇了魚生飯!

我要了G餐:-是雜錦魚生飯+味噌湯

有油甘魚,味道不錯!.....比較肥美呢!

三文魚,都唔錯,幾新鮮!

吞拿魚,就比較差了!....不新鮮,比較腥呢!

飯都唔錯,是日本珍珠米,很黏呢!

老公選了午餐外的海膽三文魚飯!

海膽是一般貨色,而佢既三文魚有別於定食那般好味!

不過,以這個大眾化的價錢,都是合理的呢!
2008-06-22 2 浏览
同女友行淘大揾野食,誤打誤撞黎左呢間.叫左個豚肉拉面($36),煎餃子($33)同刺身+壽司拼盤($88).拉面多紫菜,湯底ok啦,豬肉都幾腍身.餃子幾多肉,夠熱,不過係皮腍左少少.刺身壽司拼盤好掂,有玉子、章紅魚壽司各2件,不知名魚壽司3件.剌身有吞拿魚2件,三文魚3件,八爪魚一件,吞拿魚2件.88蚊好抵食.環境靜,燈光夠,係枱細張d者.個日本侍應好好笑, 我叫佢俾個匙羹,佢用唔正廣東話"好,俾個痴線你"笑左.值得向大家推介
同女友行淘大揾野食,誤打誤撞黎左呢間.

拉面多紫菜,湯底ok啦,豬肉都幾腍身.

餃子幾多肉,夠熱,不過係皮腍左少少.

環境靜,燈光夠,係枱細張d者.

值得向大家推介
  • 刺身+壽司拼盤
2008-06-22 17 浏览
已經第2次黎,貪呢度價錢唔太貴,野食都OK,而且唔會太多人。同朋友K坐左係室外,大概9pm,已經唔多人,又有少少風,舒服。一坐低就送左2罐可樂,但奇怪點解上一次冇既 ?中華冷麵 - 普通過普通,可以不吃滑蛋豬扒飯 - 聽朋友K講話幾好,我試過都唔錯,起碼有D咬口蝦天婦羅 - 熱辣辣,但食唔到蝦味,好彩有天婦羅汁,不過冇蘿蔔蓉軟骨棒餃子 - 可以接受都係上次黎食既魚生飯、牛玉仔燒好味D......

一坐低就送左2罐可樂,但奇怪點解上一次冇既 ?

中華冷麵 - 普通過普通,可以不吃
軟骨棒餃子 - 可以接受

都係上次黎食既魚生飯、牛玉仔燒好味D......
滑蛋豬扒飯
第一次黎食既魚生飯
第一次黎食既牛玉子燒
滑蛋豬扒飯
第一次黎食既魚生飯
第一次黎食既牛玉子燒
2008-06-19 11 浏览
父親節返屋企食飯,點知阿媽話老豆想出街食,當然冇問題啦.當晚間間餐廳都爆晒,就同阿妹分散去幾間等位,呢間等左20分鐘侍應就同我講有客埋單,急CALL阿妹同老豆,媽子過黎.一坐低侍應比左幾杯好熱又好香既日本茶我地,老豆話杯茶好掂,熱茶係基本奉客之道,呢D咁細微既野都做到十足,應該D野食唔會差得去邊.(老豆又係度發偉論,哈哈)我地正在煩惱叫D咩好之際,個侍應行埋黎介紹我地一D特選,都OK,一於就特選.總共叫左1.三文魚他他燒,2.炸雞塊,3.中華冷面,4.燒生蠔,5.油甘魚刺身,6.薯茸年糕.1.三文魚他他燒...侍應教我地落0檬汁同CREAM一齊食,好好味,外層香內層鮮,入口溶化,一絕.2.炸雞塊....外形有D似食KFC家鄉雞,但這個味道好香,食落有小小薑味,外層炸得好脆但又冇咩油,雞肉好嫩滑,正.3.中華冷面....好香芝麻味,青瓜絲.叉燒絲,蟹柳絲,蛋絲仲有紫菜,配料十足,絕冇欺場.面汁超好味.4.燒生蠔.....一客3隻,蠔幾肥美,上面D醬口感幾特別,好味.5,油甘魚刺身.....冇咩特別,一般貨式,但都算幾厚身,新鮮.6,薯茸年糕......好滑,有薯香,上面有D蜜糖,唔太甜,
父親節返屋企食飯,點知阿媽話老豆想出街食,當然冇問題啦.
6,薯茸年糕......好滑,有薯香,上面有D蜜糖,唔太甜,好味.
最後我地再叫多次燒生蠔同三文魚他他燒and炸雞,真係太好味.最難得係兩個老人家食得咁開心,值得一讚係d侍應,佢地忙到團團轉,但仲係好有禮貌,又好笑容
good
但要一彈就係地方太細,坐得好迫,以我既身形真係迫得幾辛苦.

不過.......呢個笑臉一定比,仲一定會再黎

• 炸雞塊
  • 三文魚他他燒
  • 薯茸年糕
  • 燒生蠔
  • 中華冷面
2008-06-15 17 浏览
一間曾經何時嘅人氣食店, 師傅遲遲都未有機會一試; 終於喺昨日黎開呢區, 師傅見機不可失決定黎呢間食店度食個晚餐, 順便睇下係咪咁勁先!入到去唔算多人, 好彩店內仲有位, 否則要坐露天的話, 師傅一定閃左, 皆因熱都熱傻! 店內地方唔算大, 幾的骰下, 枱唔算多! 坐底後即刻睇下有咩好食, 睇睇下個伙計就行埋黎推介中華冷麵, 佢話個廚今日整左十五客, 好賣得喎, 呢一刻只剩番少量, 師傅見係限量版就柯打左一客; 跟住另一位伙計又推介三文魚他他燒, 師傅見幾吸引, 又要埋; 再另外柯打埋燒餃子同埋醬燒生蠔!唔使等好耐率先登場嘅係中華冷麵, 跟住燒餃子, 三文魚他他燒同醬燒生蠔都一齊到埋! 既然係咁師傅就揀黎試先! 先試左三文魚他他燒, 三文魚他他燒係將件三文魚外邊燒熟少少, 而裡面係生嘅, 再加少少檸檬汁同埋忌廉, 捲埋黎食, 一放入口發覺外面燒左嘅都幾香, 入口即溶, 冇腥味同埋唔膩, 直頭係唔停口咁食, 好正!一口氣食晒三文魚後, 即刻再試燒餃子! 燒餃子一客有五隻, 燒得個皮脆脆地, 但又唔硬, 而個餡就好好味, 又係好快咁食晒一碟; 食到停唔到口嘅師傅, 再即刻食醬燒生蠔, 醬燒

一口氣食晒三文魚後, 即刻再試燒餃子! 燒餃子一客有五隻, 燒得個皮脆脆地, 但又唔硬, 而個餡就好好味, 又係好快咁食晒一碟; 食到停唔到口嘅師傅, 再即刻食醬燒生蠔, 醬燒生蠔一客三隻, 醬燒汁係用沙律醬裡面再加好多蟹子, 放喺生蠔面去燒, 醬汁非常醒胃, 加上有蟹子脆卜卜, 口感勁正, 而生蠔亦唔係細隻, 加上好鮮好甜, 冇得頂!

最後淨番一個係唔怕凍左會唔好味嘅中華冷麵, 中華冷麵既然係限量版, 師傅當然珍而重之; 份量一d都唔少, 而每樣配料分得好清楚, 有蟹柳, 蛋絲, 青瓜絲, 叉燒絲同埋紫菜絲, 睇得出好有心思, 冷麵當然唔少得啦; 冷麵個底有好香嘅麻醬汁同芝麻, 撈埋冷麵同配料, 係勁好味; 而冷麵真係煙煙韌韌, 冇得頂呀! 每位枱面嘅玄米茶都唔講得笑, 夠香夠茶味, 好正!

總括黎講食物質素真係唔講得笑, 師傅覺得真係好掂, 呢一刻已經想番炒喇; 而環境都舒服, 服飾態度好好, 伙計亦經常臉帶笑容, 加上價錢唔貴, 埋單都係百七, 兩個人食咁高質素嘅食物, 完全抵到爛; 師傅覺得有限量版美食係好難得, 皆因好有誠意; 所以師傅亦大力誠意推介, 呢間食店絕對食得過, 笑臉冇可能唔比囉, 一定會再黎!
三文魚他他燒
燒餃子