好耐都無黎淘大搵食喇,原來戲院都已經轉第二間,無平戲睇喇☹️😭好喇,講番正題。今日就試試哩間,都算新開既釜之魂既日本菜。我今次都係第一次食釜飯,都唔知係咩東東黎既。但身為鰻魚既愛好者,發現佢有2款主打既鰻魚:金魂 同埋 銀魂。金魂既賣想就好似平時食開既鰻魚,而銀魂好係白燒既鰻魚。一於就叫曬2個主打,比較一下喇。但睇真d原來當中仲有分:油份最高、最厚肉、最焦香。🤦🏻‍♀️咁多選項,仲難過考試答MC題。當然仲有其他小食可以試下。落左單,都要等一段時間,因為佢每個釜飯都係即叫即整,一個個咁排曬出黎煮飯。終於有得食喇,介紹番先。👇🏻哩個就係「最厚肉 金魂釜飯」。而哩一個就係「最厚肉 銀魂釜飯」。金魂 口感就好似平時食開既鰻魚咁,比較肉質結實,有口感,味道亦有似曾相識既鰻魚燒汁味,味道親切。而銀魂 口感就比較新奇,肉質鬆軟,比較似蒸魚肉既口感,而調味亦較為清淡,可以直接品嚐鰻魚肉既味道,唔會俾醬汁掩蓋左。而最特別既就係釜飯本身,除左飯之外,仲有薏米一齊拌飯,口味唔會太過平凡,亦係我第一次試到有薏米既日式飯。仲有野菜拌飯,感覺釜飯整體都好健康。

終於有得食喇,介紹番先。👇🏻哩個就係「最厚肉 金魂釜飯」。

而哩一個就係「最厚肉 銀魂釜飯」。

2019-01-27 38 浏览
野食一般,個味噌湯上黎係凍既,價錢又偏貴。埋單又淨係可以收現金,麻煩。重點係服務態度好差。明明有卡位又唔俾我地坐,其他位擺袋超級唔方便,凳背有空位,袋擺後面都會跌,呢d都算。最睇唔過眼既係食飯時候,聽到個侍應哥哥好大聲甘話隔離台就食完飯的媽媽(帶住2個小朋友),話 "最低消費每人88蚊,每人叫一個飯就差唔多",(我地心諗:2個小朋友甘細,點一人食得落一個飯吖?而且呢d唔係應該一入門口就要同客人講噶咩?)搞到個媽媽好尷尬,唯有叫多一個飯話打包走,之後侍應用唔係好唔客氣的語氣話"打包外賣盒要收多2蚊喎"。見到個服務態度甘,真係唔會再有下次。

見到個服務態度甘,真係唔會再有下次。

2019-01-27 58 浏览
淘大最近開左間專門食日式釜飯專門店,天氣凍凍地就最岩食鰻魚飯。晚上嘅7點,已經有不少食客等候。櫥窗展示左各式各樣嘅釜飯器皿。鰻魚飯好吸引,分咗蒲燒同埋白燒兩款。+$18 轉套餐 有湯、飲品青蘋果蜜味道唔化學又唔會過甜。金魂蒲燒鰻魚飯 $98(極)有半條好厚肉地嘅鰻魚,口質Q彈。飯粒加入薏米增加口感。古味鹽麴牛舌盛釜 $88鹽麴牛舌共六大塊。牛舌厚身爽口,鹽燒非常惹味。鰻魚加左$18 做茶漬飯。首先食之前將少少配料抽起做茶漬飯之用。食剩最後少少飯,店員會幫忙加入鰹魚湯。等待2-3分鐘再加入配料、海苔同飯素。就有另一種食法。埋單兩人食飽飽都係$248

晚上嘅7點,已經有不少食客等候。

櫥窗展示左各式各樣嘅釜飯器皿。

鰻魚飯好吸引,分咗蒲燒同埋白燒兩款。

+$18 轉套餐 有湯、飲品
青蘋果蜜
味道唔化學又唔會過甜。

金魂蒲燒鰻魚飯 $98(極)

有半條好厚肉地嘅鰻魚,口質Q彈。
飯粒加入薏米增加口感。

古味鹽麴牛舌盛釜 $88

鹽麴牛舌共六大塊。

牛舌厚身爽口,鹽燒非常惹味。

鰻魚加左$18 做茶漬飯。
首先食之前將少少配料抽起做茶漬飯之用。

食剩最後少少飯,店員會幫忙加入鰹魚湯。
等待2-3分鐘再加入配料、海苔同飯素。
就有另一種食法。

埋單兩人食飽飽都係$248
2019-01-24
  • 古味鹽麴牛舌盛釜
2019-01-26 26 浏览
睇戲前來這間餐廳食晚飯,俾鰻魚吸引左,當然要叫鰻魚啦!再叫左沙律、玉子串、牛舌釜飯同吉列牛舌。飯可以加錢變set,就有前菜,味噌場,中規中矩冇咩特別。白魚脆脆沙律,有好多白魚,食物既原味都係幾好,但都係冇咩特別啦🤣🤣黑松露玉子串($18/串),黑松露味好濃,但燒玉子本身個調味太甜,夾埋一齊就有啲搞笑,但整體都係ok既!吉列牛舌($18/串)本身我覺得牛舌攞去做吉列係冇咩期望,但佢又有啲驚喜,有少少厚身,有咬口,點埋個醬係幾好。牛舌釜飯既牛舌比吉列既薄,冇燒到超熟,有少少紅色,不過因為咁而口感唔會太un,加埋個醬汁都幾好味。終於都講重頭戲 - 鰻魚釜飯啦!佢有金銀兩款揀,金就係蒲燒,銀係白燒,我地就揀左蒲燒,同埋揀左三個入面最貴,寫話係最厚身既選擇($118)。來到大家都好驚嘆,因為比平時食既鰻魚真係厚身好多,而且係橫過左個碗,感覺好大塊!剩係size都覺抵返,平時一碗冇咩特別既鰻魚飯都差不多一百蚊碗啦!!加上個人認為蒲燒鰻魚係冇得輸。所以大家都好滿意😆😆朋友加錢叫左呢杯特飲,叫purple power,有紫薯藍莓香蕉⋯⋯等。我都唔太記得😂好似寫左好多野,但飲落係得香蕉味,同少少紫薯味。

飯可以加錢變set,就有前菜,味噌場,中規中矩冇咩特別。

加上個人認為蒲燒鰻魚係冇得輸。所以大家都好滿意😆😆

朋友加錢叫左呢杯特飲,叫purple power,有紫薯藍莓香蕉⋯⋯等。我都唔太記得😂好似寫左好多野,但飲落係得香蕉味,同少少紫薯味。唯一要讚係飲落feel到冇加糖水,係好raw好fresh既感覺!
特飲原價$28,加set(好似係$1x)另加$14就可以飲到,加set再加錢叫特飲係會抵過就咁叫。

總括而言,大家都覺得呢間餐廳可以再黎食!

• 金魂(極)
2019-01-25 41 浏览
同朋友仔行完街街見到有間好特別嘅釜飯我地一行四人去到等左一陣就有位✌🏽✌🏽✌🏽舖頭入面都好大,坐得都幾舒服😌睇完menu之後大家都有好多嘢想食😹😹😹所以就決定一齊share食,試多啲嘢啦😁榴槤炸彈呀🤯我自己本身怕怕榴槤,所以無試,不過朋友仔話好濃,當然,我坐佢對面都聞到🤪髒髒炸香蕉!外脆內軟好正🤤🤤🤤櫻花蝦炸豆腐😻本身就好鐘意櫻花蝦,呢個炸到好脆,食落口好特別日式炸雞🍗熱氣之夜呀😹有埋教學整茶漬茶嘅簡介😌正呀仲有教埋點樣調節硬飯定軟飯👍🏼主角到啦!我地揀左最厚肉嗰隻!仲有呢度可以免費加鰻魚汁!重口味嘅就可以加啦!五花豚肉釜!!!!!牛舌愛好者嘅我叫左古味塩麴牛舌釜🤤🤤🤤最後叫埋榛子醬年糕😁
同朋友仔行完街街
見到有間好特別嘅釜飯
我地一行四人去到等左一陣就有位✌🏽✌🏽✌🏽

舖頭入面都好大,坐得都幾舒服😌
睇完menu之後大家都有好多嘢想食😹😹😹
所以就決定一齊share食,試多啲嘢啦😁

髒髒炸香蕉!外脆內軟好正🤤🤤🤤

日式炸雞🍗熱氣之夜呀😹

有埋教學整茶漬茶嘅簡介😌正呀

仲有教埋點樣調節硬飯定軟飯👍🏼

五花豚肉釜!!!!!

牛舌愛好者嘅我叫左古味塩麴牛舌釜🤤🤤🤤

最後叫埋榛子醬年糕😁
2019-01-25 48 浏览
之前經過,見到幾吸引,不過見個釜飯好似好細,怕唔夠我呢個大食積食,所以都無試。但近日有朋友試過,話啲飯一定夠我食好喇,咁我就試下跟朋友兩人食 叫左兩個飯:鰻魚金魂極,鰻魚銀魂極金魂即是指有燒汁,鰻魚不算太薄身,有獨特香香的鰻魚味,鰻魚沒有骨。極是指鰻魚分量,簡單來說是中量,伴以少量蔬菜,蛋絲,配搭健康!銀魂即是白鰻魚,少了燒汁,卻直接食到饅魚原本香味,要餐廳本身對鰻魚有信心先會咁做食完先知加18蚊有茶漬配搭!白鰻加茶漬一定好正!底下有焦飯,有焦香得來又唔太硬,飯量果然足夠!一定夠飽另外仲叫左個炸雞,又脆又香,咬落有肉汁!奉上沙津汁,檸檬,想配邊樣都得~兩人食左二百幾蚊! ok la~ 見佢仲有其他肉類/生蠔釜飯~下次可再戰

好喇,咁我就試下

跟朋友兩人食 叫左兩個飯:
鰻魚金魂極,鰻魚銀魂極
金魂即是指有燒汁,鰻魚不算太薄身,有獨特香香的鰻魚味
,鰻魚沒有骨。

食完先知加18蚊有茶漬配搭!白鰻加茶漬一定好正!

底下有焦飯,有焦香得來又唔太硬,飯量果然足夠!一定夠飽

另外仲叫左個炸雞,又脆又香,咬落有肉汁!
奉上沙津汁,檸檬,想配邊樣都得~

• 金魂
知道九龍灣開佐間鰻魚同釜飯,見近近地就叫埋啲朋友一齊去試👅 仲有啲小食可以簡,見到menu已經覺得好吸引😍.鰻魚:油份最高/最厚肉/最焦香 鰻魚燒法:金魂(蒲燒)/ 銀魂(白燒)好奇心之下我地兩款都有試👅.最厚肉金魂蒲燒釜飯 $118 講到鰻魚蒲燒係一定要試既😍 果然係啖啖肉好肥美之餘仲配搭佐餐廳秘制既醬汁 令成件事更加邪惡😚 而且份量都好足夠~ d汁仲可以用黎拌飯👅 個釜飯仲要係用鰹魚湯珍珠米烹煮而成 所以食落比平時有咬口 .我地貪得意仲加佐個茶漬飯+$18黎食🙈 係差不多食完既時候叫職員加湯落啲飯焦度,再焗佢兩分鐘加埋d配料攪埋就食得,都幾特別好有湯飯既感覺,貪玩既都可以好似我地咁嗌黎試下😂.最焦香銀魂白燒釜飯 $118第一次見咁樣燒既鰻魚所以就嗌黎試下😳 比起平時食落果種比較黏🤔 所以d軟骨都比較多 同埋對比之下無咁juicy .古味鹽麴牛舌盛釜 $88估唔到會有牛食😍 見到之後即刻話要嗌依個~ 份量真係一啲都唔手軟 啲牛舌大大塊舖滿晒成個釜👅 而且仲燒到岩岩好 好有咬口唔會話好un😚 配埋d汁又唔會話好乾身 .黑松露玉子燒 $18次次見到玉子燒都會忍唔住食😍 仲要見到係黑松露

鰻魚:油份最高/最厚肉/最焦香
鰻魚燒法:金魂(蒲燒)/ 銀魂(白燒)
好奇心之下我地兩款都有試👅

古味鹽麴牛舌盛釜 $88
古味鹽麴牛舌盛釜

黑松露玉子燒 $18
黑松露玉子燒

次次見到玉子燒都會忍唔住食😍 仲要見到係黑松露 一上碟已經嗅到好香既黑松露味😚 唔洗多講都知依個配搭係無得輸~
梅干手羽先 $28
雞翼炸得好脆口好有口感,但又唔係好熱氣果種😚 你懂的~ 仲有陣梅干既味幾特別 係會上引既感覺👅
髒髒炸香蕉朱古力 $18
髒髒炸香蕉朱古力

見好多人推介就嗌黎試下😍 溫馨提示:最好襯熱食 因為我地凍佐感覺無咁好食🤔 賣相係有少少🙈 不過食落又幾特別 唔會話好多炸粉同埋好假既味 類似香蕉糕包佐層朱古力咁 都幾得意可以試下
總結,其實間野性價比都幾高,而且環境都好舒服可以慢慢傾計,有啲似居酒屋既感覺😚 多人既話我建議可以嗌兩個飯share再加小食就夠,因為份量真係好多👅 我地都食到勁飽🙈 蒲燒鰻魚係必嗌既!!加$18仲有套餐可以有前菜,麵豉湯同飲品😚
最厚肉金魂蒲燒釜飯
  • 金魂(極)
  • 髒髒炸香蕉
  • 黑松露玉子燒
真心覺得住淘大嘅居民好有口福😭🙌🏻呢間野價錢親民 又坐得舒服專食日式釜飯 價錢一般由$80-100.款款都超吸引 今次點左 鹽燒牛舌 同 金魂鰻魚釜飯鰻魚佢哋都有分幾個級別贅沢$118 - 極$98 - 特$88 ☝🏻爭個少少錢就當然食贅沢級😎 係最厚肉嘅部位 油份好高 飯一到就勁有油香味🤤蒲燒鰻魚汁可以免費追加 重口味朋友仔唔好錯過😂😂😂仲有一樣野好抵讚就係佢嘅珍珠米係粒粒彈牙👍🏼食一陣翻起飯底 意外發現有飯焦🍂🤤🙌🏻🙌🏻😭超正而鰻魚份量亦都好配合地可以做到一啖飯一啖鰻魚 唔使慳住食🙈🤣.小食方面 見到髒髒蕉咁吸引🤪都估到佢冇咁好死 真係用條蕉去炸🤣其實係黑糖鋪炸麵粉 入面都有啲香蕉味嘅paste之類🤔🤔總之唔係真蕉🍌😂 有少少失望🙍🏻.🍴鹽燒牛舌釜飯🍴$88鋪面有5大塊 算係同Menu圖片幾相乎🤫燒到岩岩好 咬落唔un 調味算幾平均😝你知㗎啦鹽燒呢味野 最鍾意食食下又成舊鹽😩🙈.之後見到隔離枱嗌紅酒牛舌釜飯🍷我後悔了!🙈店員會同你解釋定 開蓋時候會有蒸氣噴出嚟😈🌪蒸氣好大陣紅酒牛舌味🔥 隔2張台都會聞到🌝好唔好味我就唔知啦 但我就知道下次一定會再去幫襯🙆🏻‍♀️ 等我下篇食完再寫🐷.

真心覺得住淘大嘅居民好有口福😭🙌🏻

之後見到隔離枱嗌紅酒牛舌釜飯🍷
我後悔了!🙈
店員會同你解釋定 開蓋時候會有蒸氣噴出嚟😈🌪
蒸氣好大陣紅酒牛舌味🔥 隔2張台都會聞到🌝
地址:釜之魂釜飯專門店 (九龍灣)
九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-288號舖
幸福指數:9/10
人均消費:$120-140
鰻魚飯
2019-01-23 161 浏览
係九龍灣買完生日禮物比朋友就決定去好多餐廳既淘大醫下肚啦~見到呢間釜飯餐廳好威咁就一於試下啦我地四個人叫左三個釜飯同一堆小食呢個係鰻魚釜飯佢有三款我揀左最厚肉果然鰻魚好厚又大塊!枱面仲有貼紙話可以免費添加鰻魚汁岩哂最中意汁撈飯既我hehe呢個係五花豚肉釜每塊豚肉都大大塊肥瘦度岩岩好咬落去好香架呢個飯無鰻魚飯咁多汁但粒粒飯都吸到d豚肉既香氣成件事好完整呢個係牛舌釜飯同樣地佢用料好足呀塊塊牛舌都好大塊亦都係舖滿哂個碗架呢個榴槤炸彈有好香既榴槤蓉外層炸粉唔厚令到榴槤味好濃郁中意食榴槤既必食呀!!呢個髒髒炸香蕉我都好中意外層既粒粒脆脆地同佢內層好軟熟既香蕉作出左強烈既對比口感好豐富呢呢度梅干手羽好有驚喜一食落去好似普通雞翼咁但一吞左落去佢就會有陣梅子清香出黎lam下咀唇仲有d酸酸甜甜既梅子味呢個櫻花蝦炸豆腐又係外脆內軟之作d櫻花蝦獨立食都好鮮味架~黑松露玉子燒係穩陣之選黑松露醬汁好香黑松露味甜甜地加埋層次豐富既玉子燒真係一個人自己獨食一條先夠!日式炸雞個醬我非常喜歡係加工左既蛋黃醬甜甜辣辣的因為呢個醬我都食左好多舊炸雞甜品揀左榛子醬燒年糕面頭層榛子醬好足料絕不手軟年糕越咬越香會有d甜味冒出都係
係九龍灣買完生日禮物比朋友
就決定去好多餐廳既淘大醫下肚啦~

見到呢間釜飯餐廳好威咁就一於試下啦

我地四個人叫左三個釜飯同一堆小食

金魂  贅沢  (最厚肉)

呢個係鰻魚釜飯
佢有[油份最高/最厚肉/最焦香]三款
我揀左最厚肉果然鰻魚好厚又大塊!

枱面仲有貼紙話可以免費添加鰻魚汁

亦都係舖滿哂個碗架

榴槤炸彈

呢個榴槤炸彈有好香既榴槤蓉
外層炸粉唔厚令到榴槤味好濃郁
中意食榴槤既必食呀!!

髒髒炸香蕉

但一吞左落去佢就會有陣梅子清香出黎
lam下咀唇仲有d酸酸甜甜既梅子味

櫻花蝦炸豆腐

呢個櫻花蝦炸豆腐又係外脆內軟之作
d櫻花蝦獨立食都好鮮味架~

黑松露玉子燒

黑松露玉子燒係穩陣之選

黑松露醬汁好香黑松露味甜甜地
加埋層次豐富既玉子燒
真係一個人自己獨食一條先夠!

日式炸雞

• 梅干手羽先
  • 黑松露玉子燒
  • 髒髒炸香蕉
2019-01-22 34 浏览
經過淘大商場見到這間釜之魂釜飯專門店,專門吃釜飯的餐廳很少見呢,而且菜式價錢合理,就決定試一試啦~一入去就看到師傅們在料理,堆疊著一個個的釜飯,很有氣勢點了一個小食日式炸雞~新鮮炸起要趁熱吃呢,水準不錯,炸得鮮嫩多汁又酥化,重點是不會油膩膩!咬開酥脆的外皮,內裡肉質亦保持柔軟,好吃~釜飯點了一個金魂蒲燒釜飯和古味塩麴牛舌盛釜。金魂有三款,分別是「極」、「贅沢」和「特」,我們點了性價比高的「特」。這款也有一大片肥美焦香的鰻魚呢,澆上秘製的鰻魚醬汁,讓釜飯增添另一種香味,醬汁用來拌飯吃也十分惹味!古味塩麴牛舌盛釜份量也很多,有很多片牛舌呢~~細嚼慢嚥品嚐牛舌燒得帶點焦香的味道,很滿足!飯粒軟硬適中,吃到底還有脆卜卜的飯焦呢!

一入去就看到師傅們在料理,堆疊著一個個的釜飯,很有氣勢

釜飯點了一個金魂蒲燒釜飯和古味塩麴牛舌盛釜。

古味塩麴牛舌盛釜份量也很多,有很多片牛舌呢~~

細嚼慢嚥品嚐牛舌燒得帶點焦香的味道,很滿足!

飯粒軟硬適中,吃到底還有脆卜卜的飯焦呢!
  • 古味塩麴牛舌盛釜
  • 日式炸雞
2019-01-22 103 浏览
趁住假日同媽媽黎到九龍灣行宜家傢私,添置返d新家具,順道黎試下新開無耐既釜之魂釜飯專門店。釜之魂主要係食釜飯為主,而釜飯同丼都係由日本引入,感覺上有點像煲仔飯,釜之魂淘大商場3期地下,見到大大條既金色鰻魚就對了。因為純粹想過下口癮,所以唔叫得好多。金魂 $118金魂、銀魂係釜之魂既主打,我叫既係金魂,兩款同樣以鰻魚為主角,分別在於煮法,我叫既金魂係以常用既鰻魚汁醬燒,再配以飯底同埋雜菜。鰻魚都唔差,肉都厚身,味道就不過不失吧,但整體黎講味道有點太淡味,味覺無咩太大既沖擊,就有點像蒸飯吧,個人就不太喜歡。吉列牛舌 $18吉列牛舌感覺幾特別,外面炸得多脆既,牛舌都幾大件,但肉質就稍為硬左小小。總括黎講係有點失望,似乎唔係我鐘意既菜式,但價錢都可接受既,又不算太貴。

因為純粹想過下口癮,所以唔叫得好多。

金魂 $118
金魂

吉列牛舌 $18
吉列牛舌

2019-01-21 27 浏览
今天特意約了朋友去牛頭角淘大花園那間新開的釜飯專門店食晚餐。還記得這間鋪位不久前是間日式炸豬排店,想不到現在已換成為釜飯店。我叫了一客蒲燒鰻魚飯,鰻魚飯是用鐵鍋上的,燒汁鰻魚肥美肉厚,而飯經過高壓煮成,送上的時候還是熱辣辣的。這間餐廳雖然新開不久,但已經座無虛席,絕對值得一試!

2019-01-13
2019-01-20 70 浏览
九龍灣非常多不同嘅餐廳食店,近排行過淘大商場見到一間新嘅日本餐廳比較特別, 餐廳以日本釜飯為主嘅專門店 “釜之魂釜飯專門店”, 主打鰻魚,亦都有各款不同嘅釜飯。金魂- 鰻魚蒲燒釜飯 $88佢哋以鰻魚為主嘅釜飯都有好多款 式,有分開唔同質素同價錢嘅鰻魚, 而我哋就點咗金魂蒲燒飯, 鰻魚肉質肥美,份量亦夠多,用日本珍珠米加咗一啲燕麥粒,令到成個飯增添口感,而底層有輕微飯焦焦香, 十分好味,蒲燒汁可以免費追加。五花豚肉釜 $78一塊塊原型又大又厚嘅五花豚肉係日本拉麵嘅叉燒,一碗又六大塊豚肉,蓋滿咗成個飯,豚肉唔肥但又淋又好味,呢個飯係配燒肉汁,亦都可以叫店員追加。黑松露玉子燒 $18一大件玉子燒面頭配上黑松露醬,玉子燒有蛋香帶甜味,配襯上肉黑松露醬又香又好味。甘露甜薯 $28燒嘅甜番薯面頭塗上蜜糖,再加芝麻,表面帶點微脆,番薯有咬口, 一碟份量兩個人食剛剛好,抵食又好味。髒髒炸香蕉 $18呢個裝裝炸香蕉係必點之選,估佢唔到咁好食,最外層係朱古力粉,跟住裏面係充滿香蕉蓉嘅蕨餅,所以帶點煙韌,但裏面非常軟滑,香蕉容又甜又香,加埋表面朱古力粉 口感非常豐富。

金魂- 鰻魚蒲燒釜飯 $88

五花豚肉釜 $78

黑松露玉子燒 $18

甘露甜薯 $28

髒髒炸香蕉 $18
2019-01-20 58 浏览
Morning寶寶🌞又嚟到最懶床既星期三。今日介紹下呢間係位於淘大花園既日式釜飯店。-比較受歡迎既係 #鰻魚飯,分左三個level,當然價錢有少少相差! 可以滿足各位對鰻魚既要求! 鍾意焦香? 油份高? 定係高妹揀左既 #最厚肉($98),又肥又厚既鰻魚有濃厚既油香! 大大份鰻魚鋪係上面,大啖咬落去真係爽YY🤤 可惜我既飯有少少淋。除左鰻魚,仲食左 #五花豚肉釜 ($78)又幾足料喎! 半啖肉半啖飯先係最正! 呢個飯好啲,食到最底仲有少少飯焦🤭 #鰻魚控 .-🙋🏻‍♀️高妹小編- 👇🏻地址👇🏻.釜之魂釜飯專門店 (九龍灣)九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-288號舖
Morning寶寶🌞又嚟到最懶床既星期三。
今日介紹下呢間係位於淘大花園既日式釜飯店。
#鰻魚控
🙋🏻‍♀️高妹小編
- 👇🏻地址👇🏻.
釜之魂釜飯專門店 (九龍灣)
九龍灣牛頭角道77號淘大商場三期地下G286-288號舖
2019-01-20 42 浏览
< 淘大夜市 >平時都會黎下淘大商場行下, 話曬呢頭成條街都係食肆,坐巴士落車到總站,到商場見到介紹有間新餐廳開左。< 一人一客 >一入到去就見到廚師一個客,一個客人嘅飯 一壺一壺咁去燒。<7點滿座>六點幾鐘餐廳只有三成幾滿座,一早七點就經已全場滿座<教人點食軟飯>關鍵就係水蒸氣會否留喺飯嘅表面< 創意點餐方法 >餐廳好好,有一個emoji畀人拎起佢就去點餐<叫左3個小食>所有小成份量都係一口鰻魚燒2串,燒到乾身76hkd/2串苦瓜餃子3隻,味道特別22hkd鯛魚,彈牙,少少甜 22hkd< 豬肉軟骨釜 > 78hkd豬軟骨醬汁好食, 豬肉軟骨夠軟,餐廳好有心思呀,將珍珠米之間, 加咗一啲有好感少少硬身嘅薏米 差唔多, 增加口感,已經夠吸引人去食哂佢地既白飯,Like!! 平時屋企都可以試下咁煮。
< 淘大夜市 >

< 一人一客 >
一入到去就見到廚師一個客,一個客人嘅飯 一壺一壺咁去燒。

<7點滿座>
六點幾鐘餐廳只有三成幾滿座,一早七點就經已全場滿座

<教人點食軟飯>
關鍵就係水蒸氣會否留喺飯嘅表面

< 創意點餐方法 >
餐廳好好,有一個emoji畀人拎起佢就去點餐

<叫左3個小食>
所有小成份量都係一口