2019-01-27
好耐都無黎淘大搵食喇,原來戲院都已經轉第二間,無平戲睇喇☹️😭好喇,講番正題。今日就試試哩間,都算新開既釜之魂既日本菜。我今次都係第一次食釜飯,都唔知係咩東東黎既。但身為鰻魚既愛好者,發現佢有2款主打既鰻魚:金魂 同埋 銀魂。金魂既賣想就好似平時食開既鰻魚,而銀魂好係白燒既鰻魚。一於就叫曬2個主打,比較一下喇。但睇真d原來當中仲有分:油份最高、最厚肉、最焦香。🤦🏻♀️咁多選項,仲難過考試答MC題。當然仲有其他小食可以試下。落左單,都要等一段時間,因為佢每個釜飯都係即叫即整,一個個咁排曬出黎煮飯。終於有得食喇,介紹番先。👇🏻哩個就係「最厚肉 金魂釜飯」。而哩一個就係「最厚肉 銀魂釜飯」。金魂 口感就好似平時食開既鰻魚咁,比較肉質結實,有口感,味道亦有似曾相識既鰻魚燒汁味,味道親切。而銀魂 口感就比較新奇,肉質鬆軟,比較似蒸魚肉既口感,而調味亦較為清淡,可以直接品嚐鰻魚肉既味道,唔會俾醬汁掩蓋左。而最特別既就係釜飯本身,除左飯之外,仲有薏米一齊拌飯,口味唔會太過平凡,亦係我第一次試到有薏米既日式飯。仲有野菜拌飯,感覺釜飯整體都好健康。
終於有得食喇,介紹番先。👇🏻哩個就係「最厚肉 金魂釜飯」。
而哩一個就係「最厚肉 銀魂釜飯」。