2019-02-21 46 浏览
以前在日本食過釜飯,飯味好香,又有鍋巴可以食。今次特地來試試看有沒有日本的水準,果然沒有令人失望,而且份量很多,飯粒軟硬適中,每粒都很分明,不會太濕,還可以自己調較飯的軟硬度,釜底有鍋巴,好香飯焦味。餐廳每個座位都有emoji道具,食飯之餘可以影得意相,非常適合一家大細。我點了豚肉釜飯,值得推介。豚肉的汁很濃郁豐富,汁的味道咸得來帶點甜,配飯一起吃一流,豚肉煮得很軟,脂肪的油也煮走了,所以不會有層油在飯上,不用擔心會胖。肉下面還有大量蔬菜和蛋絲,材料種類多,蔬菜很新鮮顏色有光澤,特別喜歡南瓜,好甜喔。一碗飯能吃到美味豚肉,又能吃蔬菜,健康又不會單調。飯可以加錢變套餐,有小菜,湯和飲品。麵豉湯好喝,裡面有豆腐,紅蘿蔔和白蘿蔔,已經煮得很軟,吸了湯的味道,好味。

2019-02-21 99 浏览
最近透過飲食雜誌,看到九龍灣人氣新餐廳「釜之魂」的報導,就決定要到來一試虛實!「釜之魂」是日式餐廳,門外的木條招牌設計,充滿日本和室風味。這天周末下午茶時段到來,不用等位而且門外有餐牌展示,餐廳提供下午茶餐,部分釜飯套餐價錢比午市套餐平約10-20%,包飲品,相當!餐廳部分位置正在清潔,這時段入座客人多數會被侍應要求坐在同一區域。由於座位間尚算寬敞,即使要搭枱,但仍感覺舒適。而且部分位置有落地大玻璃,視野感覺開揚。從點餐紙可以看到,部份套餐下午餐價錢比午市優惠,套餐句卜味噌湯、沙律及飲品餐廳每枱座位附近都放置不同款式的emoji 道具,方便客人自拍/拍照到社交媒體。真貼心!最先到來有沙津及味噌湯,味道普通。主角金魂釡飯到來,厚切鰻魚,配上熱騰騰的煲仔飯,賣相吸精!鰻魚鮮味、飯軟硬適中,煲底有少許飯蕉,相當有咬口。枱上有溫馨提示小貼紙,告知客人可以免費添加鰻魚汁!但我添加鰻魚汁之後相當後悔,因為後加的汁,味太濃,簡直就如生吞下一啖啖重口味的咸味精!完全破壞了整個魚/釜飯的味道!最後是後加的朱古力炸香蕉!朱古力面粉太甜太厚,味道有點兒像阿華田,而非朱古力。中心的香蕉沒有流心的效果,只是實的

最先到來有沙津及味噌湯,味道普通。

金魂

最後是後加的朱古力炸香蕉!朱古力面粉太甜太厚,味道有點兒像阿華田,而非朱古力。中心的香蕉沒有流心的效果,只是實的的、沒蕉味的一道小食而已,完全感受不到有何特色!

髒髒炸香蕉

整體感覺:餐廳食物選擇不算多,但不論小食或主菜仍有待改善!餐廳名氣有過於食物味道!

2019-02-16
午餐
2019-02-21 26 浏览
今日去咗九龍灣出job,見到淘大入面有一間釜飯專門店,就拉埋同事放工一齊去食下。聽講呢度個鰻魚釜飯好出名,不過同事最鍾意就係食牛肉,於是佢就嗌咗汁燒牛肉釜。賣相都唔錯,牛肉粒都幾多,但肉味就唔夠濃。自從上次去完日本之後就對日本嘅鰻魚念念不忘,我就理所當然咁揀咗金魂鰻魚釜飯!金魂鰻魚釜飯都有分三種,而我就揀咗最貴嘅贅沢。鰻魚肉非常厚身,個鰻魚汁味道濃郁!而鰻魚亦都非常之香,睇下張相有幾多油就知道啦!另外佢仲有一條脆脆魚骨,幾得意!另一個重點係因為佢個器皿夠熱,大家記住食嘅時候要搞搞佢,你睇吓有飯焦架!我哋仲叫多咗個鰻魚串燒,不過鰻魚冇鰻魚汁真係差咁啲,食落比較淡口啲。最後嚟嘅係紅酒牛舌,我比較鍾意食一啲厚身啲嘅牛舌,尤其是呢啲煮到咁諗就更加好啦!佢非常之厚身,亦都好林,我超鍾意!

2019-02-20 40 浏览
近期食飯多數出去旺角同尖沙咀,好耐冇去過九龍灣同牛頭角一帶,今晚朋友約我去到淘大商場(釜之魂釜飯專門店)食飯,原來餐廳的招牌飯,就是極品厚燒鰻魚釜飯, 當然仲有其他美食一向鍾意食鰻魚的我,當然不會錯過。厚燒鰻魚釜飯, 鰻魚肥美肉厚,將已有醬汁的厚燒鰻魚放在飯面上,另到每粒飯都索取到肉汁,食起來十分惹味。五花豚肉釜,五花腩肥瘦相間,不會太老,食起時十分軟淋,不錯之選。黑松露玉子串,玉子好軟滑,再配上濃味的黑松露,又係另外一食法。

2019-02-19 39 浏览
1⃣鰻魚(金魂)極($98) 賣相幾吸引😝😝份量好足,佢用鐵鍋裝住,配菜都唔少,鍾意食佢嘅南瓜🎃2⃣汁煮豬軟骨釜(原條)($78) 豬軟骨大大條,肉質👌🏻3⃣松露醬芝士藜麥沙律🥗($45) 呢個沙律有成羹黑松露醬,撒滿左好多芝士粉,藜麥同埋啲蔬菜🥬份量足!4⃣髒髒炸香蕉(朱古力)🍌($18兩條)超得意嘅造型!🤣🤣🤣佢係甜到爆嘅小食,炸咗嘅香蕉蓉表面沾滿左朱古力粉,不過我食到阿華田味🤪幾搞笑!貪好玩可以試試🐣附上menu:
1⃣鰻魚(金魂)極($98)
鰻魚(金魂)極

2⃣汁煮豬軟骨釜(原條)($78)
豬軟骨大大條,肉質👌🏻
汁煮豬軟骨釜(原條)

3⃣松露醬芝士藜麥沙律🥗($45)
髒髒炸香蕉(朱古力)

4⃣髒髒炸香蕉(朱古力)🍌($18兩條)
松露醬芝士藜麥沙律

附上menu:
2019-02-19
2019-02-18 41 浏览
看到名字先聯想到太鼓之達人的一團火其實日本料理也是丼飯比較流行釜飯的話好像沒幾家話說在牛頭角淘大實在想吃的餐廳太少在食街由頭走到尾 最後選了很大間 但其實不算起眼的釜之魂看過餐牌原來主打鰻魚釜飯價錢也相宜 主要是相片中鰻魚很吸引平日來說人也相當多但裝潢還是別緻的 環境也乾淨想看一下鰻魚之外的選擇沙律到小食到飯也有很多選擇想點牛舌的但還是鰻魚吸引金魂及銀魂鰻魚是兩款不同的鰻魚是河鰻及海鰻的分別嗎一種啡色一種白色的再細分厚肉的,焦香跟油香三種煮法價錢不差很多我們點了金魂的厚肉版跟油香版厚肉版真的很厚實 附魚骨一枚滿滿的鰻魚汁佈滿跟碗一樣大的鰻魚油香版明顯魚身比較小但看不出油脂特別多下面是用鰹魚高湯煮的白飯加上蔬菜(吉野家野菜)香甜味道 很好下飯看到過個髒髒炸香蕉很想試以前吃過一家小店的炸猩猩最愛也是炸香蕉 不過記憶中的味道還是不能比炸香蕉沾滿了可可粉 (還是華田粉?)吃不出香蕉的味道但不難吃 是有點小驚喜 喜歡鰻魚的朋友可以試試適合跟男生吃 釜飯真的很飽

看到名字先聯想到太鼓之達人的一團火

想點牛舌的但還是鰻魚吸引

金魂及銀魂鰻魚是兩款不同的鰻魚
是河鰻及海鰻的分別嗎
一種啡色一種白色的
再細分厚肉的,焦香跟油香三種煮法
價錢不差很多
我們點了金魂的厚肉版跟油香版

厚肉版真的很厚實 附魚骨一枚
滿滿的鰻魚汁佈滿跟碗一樣大的鰻魚

油香版明顯魚身比較小
但看不出油脂特別多

下面是用鰹魚高湯煮的白飯
加上蔬菜(吉野家野菜)
香甜味道 很好下飯

看到過個髒髒炸香蕉很想試
以前吃過一家小店的炸猩猩最愛
也是炸香蕉

不過記憶中的味道還是不能比
炸香蕉沾滿了可可粉 (還是華田粉?)

吃不出香蕉的味道但不難吃
是有點小驚喜

喜歡鰻魚的朋友可以試試
適合跟男生吃 釜飯真的很飽
2019-02-17 42 浏览
#鰻魚(金魂)$118店內主打鰻魚菜式,這個當然不得不試。鰻魚食落肉質厚實,而且份量頗多。再配上少量蔬菜和蛋絲蛋伴碟,可以有助減低油膩感。🤣賣相亦頗佳。美中不足是醬汁稍甜,可考慮少汁哦~#汁燒牛肉釜 $58牛肉釜絕對有驚喜!大件夾抵食之餘,質素亦不錯。牛肉切成一口牛大小,方便品嚐。食落牛肉嫩滑煮得剛剛好,不會太生也不會太熟🤣內裏保持大量肉汁。#吉列牛舌 $18#榴槤炸彈 $22朋友很喜歡榴槤炸彈,說榴槤味很重
#鰻魚(金魂)$118
#汁燒牛肉釜 $58
#吉列牛舌 $18
#榴槤炸彈 $22
朋友很喜歡榴槤炸彈,說榴槤味很重
2019-02-16 36 浏览
今晚無煮飯,近近地來到九龍灣淘大。這裡開了很多餐廳,在路口見到這間「釜之魂」好多人排隊,泊好車就行過去睇睇。原來係食鰻魚飯😍😍😍老公至愛!..等了一陣就有位入去坐睇睇menu先~..原來鰻魚飯都有好多款,有金魂、有銀魂,再細分厚度~鰻魚迷老公話要會一會最頂級的!這裡食的釜飯,都是即叫即煮,用高壓煲煮成..(金魂)鰻魚釜飯鰻魚是超特大肉厚,而且好大塊!一食落去入口溶化,只是肥膏多了少少,不過口感都唔錯,入口淋淋地😋唔腥~釜飯內有其他配料,如:香菇、粟米、南瓜等等,加上秘製醬汁,飯都迅速清哂!..五花豚肉釜飯五花豚好淋,肉汁落在下面的飯,又是好野味! 海馬仔食了大半碗飯!..黑松露玉子燒玉子配上黑松露醬,味道特別,價錢不貴可一試的小食..日式炸雞外脆內軟,雞肉仍保持多汁☺️ 配上沙律醬點食,秒速清碟!..仲叫了餃子🥟及吉列牛脷..整體味道不錯👍🏻,饅魚飯價錢不貴,可成為晚上飯堂選之一

等了一陣就有位入去坐

睇睇menu先~

這裡食的釜飯,都是即叫即煮,用高壓煲煮成

(金魂)鰻魚釜飯

五花豚肉釜飯

黑松露玉子燒
玉子配上黑松露醬,味道特別,價錢不貴可一試的小食

日式炸雞
外脆內軟,雞肉仍保持多汁☺️ 配上沙律醬點食,秒速清碟!

仲叫了餃子🥟及吉列牛脷

整體味道不錯👍🏻,饅魚飯價錢不貴,可成為晚上飯堂選之一

2019-02-12
2019-02-16 47 浏览
早前忽然想吃吉列豬排飯,打算到現在這間釜飯專門店前身的吉XX。最後見佢都好似幾過癮,於是諗住試下。入去唔駛等位,即刻有位坐,立即加分 haha! 我叫咗個蕃茄煨牛脷飯。牛脷份量有成七、八塊,煨得好腍身好軟腍,入口很美味。蕃茄汁夠稠,帶微酸,非常濃味又開胃,味道與牛脷好夾。飯是珍珠米來的,夠飯香亦有咬口。埋單時有件小插曲,我們在等候埋單時聽到收銀女侍應向收銀檯底叫某人不要瞓喺度。雖然我們並無親眼目睹有人在收銀檯底,但都幾肯定係有人,咁樣就似乎唔係太好啦!整體來說,食物質素唔錯,雖然只係平價牛脷,但平衡價錢後,食物絕對對板。不過員工躲藏於收銀檯底似乎比較荒謬,基於行為也是服務的一種,這絕對有必要改善。
早前忽然想吃吉列豬排飯,打算到現在這間

釜飯專門店前身的吉XX。最後見佢都好似幾

過癮,於是諗住試下。

入去唔駛等位,即刻有位坐,立即加分 haha!

我叫咗個蕃茄煨牛脷飯。牛脷份量有成七、

八塊,煨得好腍身好軟腍,入口很美味。蕃

茄汁夠稠,帶微酸,非常濃味又開胃,味道

與牛脷好夾。飯是珍珠米來的,夠飯香亦有

咬口。

埋單時有件小插曲,我們在等候埋單時聽到

收銀女侍應向收銀檯底叫某人不要瞓喺度。

雖然我們並無親眼目睹有人在收銀檯底,但

都幾肯定係有人,咁樣就似乎唔係太好啦!

整體來說,食物質素唔錯,雖然只係平價牛

脷,但平衡價錢後,食物絕對對板。不過員

工躲藏於收銀檯底似乎比較荒謬,基於行為

也是服務的一種,這絕對有必要改善。

午餐
2019-02-15 186 浏览
淘大商場除咗連鎖餐廳之外,原來仲有一間驚喜料理,就咁睇舖面幾靚,所以就入去試試一入去舖面幾大,侍應都幾有禮,打開份menu,價錢竟然唔算太貴,一喜之下就嗌咗好多嘢食,點忍呀?首先當然要食佢地嘅招牌鰻魚飯啦,鰻魚勁肥美,飯外硬內黏,好有層次我地仲加咗茶漬飯,一飯二食,試吓浸茶食倒完茶要冚蓋焗1-2分鐘跟住落埋啲配料,想鹹啲就落晒佢如果啲蛋軟身啲就更好炸香蕉超特別,外面係香蕉味mochi,內裡係香蕉蓉十幾蚊勁大塊牛脷喺乍寒還暖嘅香港,凍蕃茄絕對係消暑佳品黑芝麻蕨餅一上碟要即刻食,消暑又可口俹胃之選,唔夠飽食佢一流呢一餐,真係又抵又滿足

茶漬飯

我地仲加咗茶漬飯,一飯二食,試吓浸茶食

倒完茶要冚蓋焗1-2分鐘

跟住落埋啲配料,想鹹啲就落晒佢

黑松露玉子燒

如果啲蛋軟身啲就更好

髒髒炸香蕉

炸香蕉超特別,外面係香蕉味mochi,內裡係香蕉蓉

吉列牛舌

十幾蚊勁大塊牛脷

練梅凍蕃茄

喺乍寒還暖嘅香港,凍蕃茄絕對係消暑佳品

黑炎蕨餅

黑芝麻蕨餅一上碟要即刻食,消暑又可口

焦糖番薯

俹胃之選,唔夠飽食佢一流

呢一餐,真係又抵又滿足
2019-02-13
吉列牛舌
練梅凍蕃茄
黑炎蕨餅
焦糖番薯
喜歡吃日本美食,但不太吃魚生刺身,很多朋友都會問:那究竟你有甚麼吃?其實日本料理有很多美味的熟食,像釜飯就是了,飯上面鋪滿了魚或肉,肉汁精華都滲進了飯粒裡,很喜歡吃呢! 這晚和媽媽來到淘大的釜之魂,這是一間釜飯專門店,就在淘大食街近馬路口那邊。 金魂蒲燒釜飯 (最焦香,$88) 古味牛舌盛釜 ($88) 我們各自點了一個釜飯,媽媽想吃鰻魚,貪其啖啖肉,細看一下餐紙,單是鰻魚就有好多選擇,又金魂又銀魂,接著還要分「油份最高」、「最厚肉」、「最焦香」,價錢不盡相同。 最後點了最便宜的金魂最焦香,以為會是比較薄身,來到比想像中厚肉,不算很有焦香味,不過倒符合媽媽想「啖啖肉」的慾望。這裡可以免費添加鰻魚汁,但因為媽媽吃得清淡,所以本身的醬汁已經很足夠。 我則要了一個牛舌飯,牛舌醃得入味,上面加了少許蒜蓉,質感彈牙,算是不俗。飯面還有一些蛋絲、本菇、南瓜等,有肉又有菜,感覺健康。 博多餃子 ($22/3隻) 甘露甜薯 ($28) 小食要了餃子和番薯,前者煎得香脆,後者甜美,都是不錯的選擇。

金魂蒲燒釜飯 (最焦香,$88)

古味牛舌盛釜 ($88)

博多餃子 ($22/3隻)

甘露甜薯 ($28)

2019-02-13
2019-02-13 52 浏览
偶然到淘大廣場發現呢到都幾多野食自己少去九龍灣以後可以多來選擇呢間生面口食釜飯我諗意思大概係同中式煲仔飯差唔多都係食到最後有飯焦咁未試過幾特別一入去就被呢個吸引茶漬飯兩個人叫左兩個套餐包括味噌湯,前菜,和特飲半價其實只要想叫特飲就加套餐一定無死不過味噌湯唔夠熱要改進我自己叫左個特肥鰻魚飯加左茶漬飯鰻魚疑似招牌味道挺好只是飯唔係一粒粒我自己唔太喜歡飯唔夠汁好彩我叫左茶漬飯朋友點左雞飯佢話覺得雞好食但都係同一個問題唔夠汁呢個焦糖菠蘿係大推菠蘿本來已經又多汁又甜焦糖驚喜地係脆皮好好食soda水無咩味連lemon味都唔係好夠只係怕肥的人的選擇最後係個茶漬飯茶夠熱湯濃度適中食得過埋單370中等價錢唔算特別抵service一般好似長期唔夠人咁座位舒適要有取捨喇
偶然到淘大廣場

都係食到最後有飯焦咁
未試過幾特別

一入去就被呢個吸引

兩個人叫左兩個套餐
包括味噌湯,前菜,和特飲半價
其實只要想叫特飲

好似長期唔夠人咁
座位舒適
要有取捨喇
2019-02-13 1452 浏览
都有一排冇過嚟淘大商場,原來三期呢度啲餐廳已經換咗一批新嘅,經過呢間日本料理專食釜飯及鰻魚,好似幾好食咁,而且我又未試過食釜飯,門口望望餐牌又唔貴,就唔使諗入去啦晚市原來有晚餐,基本上揀咗釜飯加18蚊就配麵豉湯、前菜及飲品而且餐牌上都有好多選擇,價錢親民除咗原條鰻魚之外,其他嘅釜飯一般都係100蚊以下。睇咗主餐牌見到鰻魚嘅圖片非常吸引就一於要叫一叫呢度最出名嘅鰻魚,我哋叫咗金魂蒲燒鰻魚釜飯,係特大肉厚 睇相同聽落都好似好正咁鰻魚釜飯到咗,鰻魚真係好大塊,而且好厚店員話條鰻魚骨都可以食嘅,我試咗幾得意,咬落去係硬硬哋嘅,真係第一次食鰻魚釜飯有其他配料有菇、細粟米、南瓜等等,撈埋落去啲飯幾香幾好食真係忍唔住要zoom去影條饅魚真係好大塊好厚,連埋啲鰻魚汁好食另外仲夠叫咗牛舌釜飯,呢一個食落有另一種風味牛舌燒得好香, 而且呢個飯配嘅汁係唔同頭先個鰻魚飯嗰個嘅,呢個反而帶點煲仔飯炭烤 嘅味道,更加香而且個底仲有啲飯焦,唔會太硬,食落去有飯焦香餐廳座位旁邊有好多emoji嘅牌,你可以拎住嚟影相幾搞笑我哋仲叫咗個鯛魚燒, 食落去似燒魚蛋,唔錯。我地兩個女仔食已經覺得好夠飽,埋單都係250蚊左右,性

而且餐牌上都有好多選擇,價錢親民
除咗原條鰻魚之外,其他嘅釜飯一般都係100蚊以下。

睇咗主餐牌見到鰻魚嘅圖片非常吸引
睇相同聽落都好似好正咁

鰻魚釜飯到咗,鰻魚真係好大塊,而且好厚

真係忍唔住要zoom去影條饅魚
真係好大塊好厚,連埋啲鰻魚汁好食

厚燒鰻魚釜飯

另外仲夠叫咗牛舌釜飯,呢一個食落有另一種風味

古味鹽麴牛舌盛釜

而且個底仲有啲飯焦,唔會太硬,食落去有飯焦香

餐廳座位旁邊有好多emoji嘅牌,你可以拎住嚟影相幾搞笑

我哋仲叫咗個鯛魚燒, 食落去似燒魚蛋,唔錯。
鯛魚燒

我地兩個女仔食已經覺得好夠飽,埋單都係250蚊左右,性價比高。
古味鹽麴牛舌盛釜
鯛魚燒
2019-02-12 52 浏览
朋友話想吃日式所以去左九龍灣試鰻魚飯😋我其實就不太好鰻魚飯但食完這碗一食難忘,餐廳環境來説大間的位置都多,舒服。店裡面這餐具筒都不錯👍🏽升級(金魂)鰻魚飯 $116他每一碗都比較多份量,鰻魚一食落去都不錯唔難入口淋淋地😋唔腥但我個人覺得醬料多了點😂古味鹽麴牛舌盛釜 $88(這個牛舌飯,牛舌方面唔太硬難咬👍🏽都比較淋啱啱好仲要咁多片😋)士多啤梨鮮奶 $24(杯士多啤梨就同出面有好大不同,但需然飲落是奶昔個類但他比較難吸的😂但都好飲士多啤梨重既👍🏽)黑松露玉子燒 $18(食落黑松露好重既,但只有表面咬多兩口就無。鍾意黑松露朋友可以試一試👍🏽)焦糖菠蘿🍍 $38(這個喜歡焦糖的朋友可能啱,食落怪怪的有一點過甜同燒過龍,但食開普通燒菠蘿可以不妨試試👍🏽)
店裡面這餐具筒都不錯👍🏽
升級(金魂)鰻魚飯 $116

古味鹽麴牛舌盛釜 $88

士多啤梨鮮奶 $24

黑松露玉子燒 $18

焦糖菠蘿🍍 $38
2019-02-12 104 浏览
這晚來到淘大商場食釜飯。不得不說,門口裝潢挺有日本風味,但店裡裝修有高檔港式茶餐廳的即視感。和朋友點的是厚肉鰻魚釜飯,在香港很少見到這麼厚身的鰻魚,食落確實肥美厚肉。但,鰻魚有不少細骨,雖然可以照吞落肚,但吃起來仍會扎口。廚房把預先煮好的白飯上鋪上鰻魚,比起釜飯,這更像一碗鰻魚丼飯。飯底可能是想營造飯焦的效果,但出來的效果完全不是那回事,失望。鰻魚肉厚,整塊鰻魚鋪滿在碗上,賣相一流,但多細骨是敗筆,非常影響口感。題外話,檯面有指示如何調節飯粒軟硬度,也有茶漬飯食用教學。 但請留意,茶漬飯需要額外加錢,而釜飯上菜時也沒有蓋子的。在加一的情況下,埋單居然還要客人去收銀位置付款,實在百思不得其解。除了上菜,其餘時間沒感覺到有服務可言,到底加一何來?