2019-12-09
星期六晚去了土瓜灣見牙醫,之後就系附近周圍搵野食。結果,我和朋友去了一間拉麵店-金鶴拉麵,試下拉麵如何!職員向我們介紹該餐廳的招牌拉麵是以雞白湯為主的拉麵,正好該款拉麵有分極濃和正常濃度,所以和朋友就決定一人一碗。史上極濃雞白湯拉麵 $138:本人所食的就是超極濃厚既雞白湯款,味道比起正常款的,雞味會更加強烈,飲起上黎幾鮮味;加上油份吾多,而且愈飲愈上癮!配菜方面,包括有慢煮雞肉和叉燒,職員所說是可以凍食的;但如果不喜歡凍食,可以浸落湯底而食。個人比較愛吃叉燒,吾會肥又吾算乾。另外,配菜還有炸過的牛蒡,個人不太討好因味道有點兒苦。拉麵份量剛好,麵質彈牙,又爽滑!整體也不錯吧!還有溏心蛋啊!金鶴雞白湯拉麵 $98:而依款既湯底比極濃的,味道會帶少少雞味,口感更加creamy一點。而其他的跟前者一樣。日本溏心蛋 $12x2:因為覺得溏心蛋好正,所以我們又要order一人一隻,口感林林的。