2019-11-21
今日經過土瓜灣,知道呢度有一間**隱世**過江龍拉麵店。主打**北海道**風味,之前聽過人介紹,決定來試下。入到店舖,不算好大,這就是特色,服務員都服務得很用心。我知道呢度出名嘅係,「蟹湯拉麵」,所以決定點。可以講,佢個湯底非常濃郁,我見到個廚師煮嘅時候,仲刻意定攞咗個類似打蛋器嘅工具,係咁攪個湯,結果個湯好creamy,我飲晒成個湯,一啲喉乾都冇,店員聲稱呢度嘅湯冇落味精,拉麵亦都非常有彈性,蟹肉亦都唔會「梅」,值得一試。之後嚟咗個鰻魚串,呢度嘅鰻魚非常之出名,據說佢呢度嘅鰻魚全部都係即時劏即時做,我呢串鰻魚串燒,非常好,非常有質感,而且佢燒得非常香,皮脆肉軟。最後叫咗支日本手工啤酒,你知手工啤係有日本嘅木酒桶釀製,如果未試過日本手工啤嘅朋友,不妨一試。值得一提,朋友半個鐘頭嚟到搵我,佢自己都叫咗一碗蟹肉拉麵,讚不絕口。
入到店舖,不算好大,這就是特色,服務員都服務得很用心。
我知道呢度出名嘅係,「蟹湯拉麵」,所以決定點。