2014-06-26 1328 浏览
向濃郁湯底出發。我家男人好喜歡吃拉麵,自從他最愛的888拉麵在銅鑼灣消失後。吃過了銅鑼灣好多間拉麵店,都有一兩間既出色,可惜還未到極愛的水準。今次我就帶左佢你登龍街的金田家。點解我要揀登龍街,因為登龍街絕對係拉麵打擂台。這裏雲集好幾間好出色嘅拉麵店。所以係得呢度開嘅拉麵鋪。絕對真係有返咁上下質素。所以我哋今日就尋求正野。泥到金田家。上一上Open Rice 睇下?咦。原來呢間新新地,仲話係九洲第一嘅拉麵,睇到我地心癢癢。原來2009年,老闆金田先生係九州福岡縣行橋市創立金田家,以秘製豬骨湯香濃不膩見稱。 深受大眾喜愛並多次獲得"第一殊榮"同"最佳拉麵店"!仲要係極少數能與日本著名食評網站tablelog 獲得四分以上的餐廳。呢度睇睇餐牌,咦。得三個拉麵架咋。三個拉麵都係用同一款嘅秘制豬骨湯,而係係配料上有轉變。證明咗佢地對呢個秘製豬骨湯充滿信心。現在有經典金田家叉燒拉麵,金田家豆芽叉燒拉麵,同金田家至尊拉麵。經典金田家叉燒拉麵係用叉燒肉。同金田家至尊拉麵就用肩肉。金田家豆芽叉燒拉麵就係叉燒肉少點,配芽菜。比較適合女士食,無咁多罪惡感,哈哈。我?有得食好野,當然唔好對唔住自己,我呢個食肉
向濃郁湯底出發。
,當然唔好對唔住自己,我呢個食肉獸就揀咗至尊。反而個男人就用叫咗叉燒拉麵,當然要配個溏心蛋啦!罪惡咁係咁先啦。
金田家叉燒拉麵
男友的經典金田家叉燒拉麵,個叉燒見到已經好想食。肥瘦適中,甘甜好味,始終係要有肥肥地先會有個種甘甜的味道。淨係個叉燒已經無得輸了。
我個個金田家至尊拉麵....一個字。爆!爆多肉!正!用上頂級肩肉配秘製醬醃製而成。咬口同叉燒不同。有嚼頭。
金田家至尊拉麵
叉燒完美。試下我至愛溏心蛋,好味呀, 蛋味香濃。流心適中,吃落去仲甜甜地。必加美食。
再講湯底,湯底夠濃,夠香。有驚喜。欣賞佢地不變勝萬變的做法。湯底。一個經典已經足夠。
金田家的秘製豬骨湯底非常濃郁!!同平時食到比較水嘅湯底唔同,今天假日秘製豬骨湯底,很濃而且感覺有點膠質。每天用上十五個鐘頭煲出來的豬骨湯。全部比我飲晒呀!一滴都無。呢個豬骨湯濃而不膩。真係滴滴精華滴滴香濃!
麵底
再講麵底,金田家嘅拉麵有四種軟硬度選擇,但無論軟定係硬都會感覺到其質感和咀嚼感。客人可以看番自己嘅口味以選擇。不過當日我揀咗硬,可能硬比較佔胃,所以最後我食唔晒D麵啦。好可惜呀!
好大嘅冰水壺
而我覺得最驚喜嘅就係,每一張枱都會有一個好大嘅冰水壺,我問過店員,佢地同我講話原來呢個係跟足九州金田家的特色,我就好buy 呢個冰水配拉麵, 一來我本身好鍾意飲冰水,二來冰水亦都能夠有refresh 舌頭的功效!
金田家的叉燒拉麵真係令人感覺到好驚喜!無論係最重要嘅湯底拉麵叉燒以至其他配菜都做到一絲不苟,怪不得佢做到九州拉麵節嘅第一!睇來以後要食唔想排隊就真係要早少少!
食完仲可以抽獎,有機會送多一個拉麵架!
後話: 希望金田家里近日都會有其他小食,等我哋可以一班人食嘅時候,更加開心啊!
2014-06-18
金田家叉燒拉麵
麵底
2014-06-24 1249 浏览
銅鑼灣區越來越多拉麵店, 各有各特色''*特別是於登龍街這小小的巷子裡, 已經就三間拉麵店於左近!!!早排新開張, 來自九州福岡人氣拉麵店【金田家】係由老闆金田先生創立, 而他的拉麵更多次奪得日本拉麵大獎''*早前跟好友就特地來到【金田家】試試啦~位於登龍街的中間位置, 地點絕對好找, 對於食開附近拉麵既朋友一定知係邊!!!(其實我亦是拉麵的愛好者, 可惜男朋友不太好)店內設計簡約, 地方不算太大''*只有算張台以及 L字型的長台位置!!!當晚是平時約 7時半左右, 都仍有空位呢~~金田家只提供三款拉麵可選擇!!!正宗好味既拉麵就是這樣, 只有幾款可揀, 是他們的招牌喔~~當中包括:經典金田家叉燒拉麵, 金田家豆芽叉燒拉麵, 金田家至尊拉麵可以選麵的軟硬度, 加麵或加其他配料''*當然拉麵店都係自助形式~竟連水及杯都已經放好係台上, 自行享用啦!!!後經過爭扎, 都係揀選左金田家豆芽叉燒拉麵''*我揀左要普通麵質, 另外仲加左一隻溏心蛋 (食拉麵必食的)可以見到碗拉麵都有好多配料~他們的豬骨湯底係用 15小時炮製而成;100%小麥製彈牙拉麵及秘製醬油兼鬆軟肥瘦均勻既頂級叉燒~~這就是【
銅鑼灣區越來越多拉麵店, 各有各特色''*
早排新開張, 來自九州福岡人氣拉麵店【金田家】
早前跟好友就特地來到【金田家】試試啦~
(其實我亦是拉麵的愛好者, 可惜男朋友不太好)
店內設計簡約, 地方不算太大''*
只有算張台以及 L字型的長台位置!!!
當晚是平時約 7時半左右, 都仍有空位呢~~
金田家只提供三款拉麵可選擇!!!
可以選麵的軟硬度, 加麵或加其他配料''*
當然拉麵店都係自助形式~
竟連水及杯都已經放好係台上, 自行享用啦!!!
金田家豆芽叉燒拉麵
後經過爭扎, 都係揀選左金田家豆芽叉燒拉麵''*
我揀左要普通麵質, 另外仲加左一隻溏心蛋 (食拉麵必食的)
可以見到碗拉麵都有好多配料~
他們的豬骨湯底係用 15小時炮製而成;
這就是【九州第一拉麵】啦!!!!
湯底的確好香濃既豬骨湯, 仲帶點甜味又唔會過膩!!
麵質煙軔適中, 爽口又易咬斷, 亦唔會係碎既拉都黎架~~
叉燒肥瘦適中, 每片都薄薄的''*
而且又帶有甜甜的醬油味, 夠入味!!!
濃郁既豬骨湯底令到胃口好好~~
女仔食既份量剛剛好, 相信男生食就需要加麵啦''*
溏心蛋絕對係我必食既 ITEM''*
蛋既軟硬適中, 蛋黃係半生熟, 如果可以多D 蛋汁流出就更好!!!
味道帶甜而不膩, 好好食, 真係有衝撞想叫多一隻~~
我通常先食半隻, 最後食完個麵就食埋另外個半隻;
令人感覺好滿足喔!!!
食完之後仲有得玩抽獎喔!!!
原來這部係日本既購票機, 真係令人感覺好似去左日本咁~~
可惜香港唔用得, 就用左黎做抽獎機啦''*
總括黎講佢地既拉麵, 湯底同溏心蛋都好好味~
完全係我鐘意食既味道!!!
果然係【九州第一拉麵】啊~~
2014-06-19
2014-06-21 1055 浏览
昨天家沒有晚飯臨時約了朋友一起去拉麵這個月大大話話都吃過4次拉麵了!有點誇張!之前在雜誌上看到「金田家」是從日本來的過江龍那就帶朋友來吃好啦!昨晚七時左右到但朋友竟然排錯了豚王那邊隊金田家門口都是黑色為主不怪得朋友找錯的!我們進入店裡那時店還未坐滿人感覺不錯!坐著對住師傅煮麵但感覺還是有點像車仔麵我跟朋友點了一碗最貴和最便宜的拉麵朋友還加了蛋可是我沒有留意原來每一款拉麵都沒有蛋一定要加錢才有!不過當麵到的時間朋友的經典拉麵只有半粒蛋耶!不是一粒分二!12個大洋只有半粒溏心蛋實在太貴了吧!整體上我的至尊拉麵上的叉燒厚度跟伴碗的紫菜差不多比較瘦和不夠滑和軟身幸好朋友幫我分擔了兩片而拉麵是幼麵吃起來像味千拉麵感覺希望是我的錯覺吧湯底比較「杰身」有點「漲口」不喝冰水不使我覺得沒有驚喜!下次要去別的地方再試吃拉麵囉題外話:要試試他們自家的醃菜,不錯的!
昨天家沒有晚飯

臨時約了朋友一起去拉麵

這個月大大話話都吃過4次拉麵了!

有點誇張!

之前在雜誌上看到「金田家」是從日本來的過江龍

那就帶朋友來吃好啦!

昨晚七時左右到

但朋友竟然排錯了豚王那邊隊

金田家門口都是黑色為主

不怪得朋友找錯的!

我們進入店裡

那時店還未坐滿人

感覺不錯!

坐著對住師傅煮麵

但感覺還是有點像車仔麵

我跟朋友點了一碗最貴和最便宜的拉麵

朋友還加了蛋

可是我沒有留意原來每一款拉麵都沒有蛋

一定要加錢才有!

不過當麵到的時間

朋友的經典拉麵只有半粒蛋耶!

不是一粒分二!

幸好朋友幫我分擔了兩片

而拉麵是幼麵

吃起來像味千拉麵感覺

希望是我的錯覺吧

湯底比較「杰身」

有點「漲口」

不喝冰水不使

我覺得沒有驚喜!

下次要去別的地方再試吃拉麵囉

題外話:要試試他們自家的醃菜,不錯的!
2014-06-20
  • 經典叉燒拉麵
2014-06-16 1083 浏览
是日跟兩位好友試新拉麵, 來到金田. 聽聞是九州第一位, 雖然不是筆者喜愛的北海道拉麵, 也即管一試.週五晚上八時半來到, 完全不用等位便可入座.店內地方也不算是很小, 也可坐納二十多人. 環境也不算很焗促, 燈光頗猛, 沒有音樂, 但也坐得自在.點選了經典叉燒拉麵(HK$78).十多分鐘後侍應便送上拉麵. 賣相對版, 先試一口湯, 很, 不油膩, 非常出色! 再試麵條, 筆者本身喜愛硬的質感, 特意點選超硬, 出來的效果也頗硬. 可惜麵條太幼, 一貫九州風味, 不是筆者的那杯茶. 再試叉燒的水準, 太薄, 沒有什麼口感, 味道也偏甜, 就像梅菜那樣的甜.幸好葱和木耳增加了整體的口感, 附上的紫菜也很香濃, 整體不錯, 但魂的地位仍然難以取替.

2014-06-13
2014-06-08 2174 浏览
不知從何時開始, 我和男友常常想找好吃正宗的拉麵店, 最好是只賣拉麵不賣其他日式料理的餐廳! 連出國旅行, 總有一餐忍不住要去吃拉麵。 有時候不知道該吃什麼的時候, 又會想到不如吃拉麵吧!! 朋友知我是吃貨, 早已叫我一起去新開的金田家試試它九洲第一的拉麵, 聽說早在2009年,老闆金田先生已於九州創立金田家, 而且還多次獲得「最佳拉麵店」的美譽!可惜那天碰巧有約錯過機會, 焦無緣一試。今天去銅鑼灣行街, 終於拉男友來試試了!!金田家位於登龍街, 走進來看到巷中有好幾家日式拉麵店, 好想間間都試下!!我和男友到達時已經是下午2時半了, 過了高峰時間所以店內比較冷清。店家內部設計簡約, 地方也不算大, 約只有不多於30個座位。全店主要只有3款拉麵可供選擇, 看到已經開始熱血沸騰...因為在我的心目中, 愈少食品選擇的食店, 就等於店家愈專注做好這幾款菜式, 質素理應最好!!!!店員有為我們作簡單介紹, 她說拉麵湯底偏濃, 所以推介女生選「金田家豆芽叉燒拉燒」, 用豆芽來中和湯底的濃稠~所以我就選了這款, 而男友就選了超多叉燒至尊拉麵! 另外亦分別加了我們最愛的溏心蛋。男友的金田家王尊拉麵
金田家至尊拉麵
男友的金田家王尊拉麵....賣相超有霸氣!
金田家豆芽叉燒拉麵
我的金田家豆芽叉燒拉燒, 豆芽量很多! 叉燒據說是用頂級肩肉配秘製醬醃製而成, 叉燒吃下去有甜甜的醬汁味道, 跟男友的至尊拉麵內的叉燒不同, 大家可以留意看看~
我們對拉麵的要求...是湯底一定一定要夠濃, 而且最討厭味精湯底!! 有時候, 付了70、80元的拉麵卻遇上湯底做得不好的拉麵, 真的不想繼續吃下去....!!而金田家的湯底就只有豬骨湯底可選....而且非常濃郁!!
據說店家每天都會把豬骨熬上15小時, 濃店高達10度以上! 喝了第一口湯底之後我和男友都覺得這次來對了, 因為湯底真的十分濃郁, 而且有膠質! 那種膠質並不是像碗仔翅的貨色, 而是平常像喝花膠湯一樣的口感! 喝多了也不會口渴, 我認為絕對沒有加味精!
溏心蛋
另加的溏心蛋亦很好吃, 雖然沒有呈流心狀態但一點都不硬, 見男友吃光了自己的一隻, 我把另外半隻都讓給他了!
我喜歡把木耳、芽菜跟拉麵一起吃, 口感更有層次而且不易膩!
替玉
吃到一半男友已經把麵條吃完, 覺得意猶未盡於是點了「替玉」, 即是「加麵底」。
加的麵底份量不少, 而且還附有少量叉燒粒! 男生的話, 加了麵底就會有120%飽肚感!!!
濃濃的湯底太好喝了.....讓人想一口接一口喝下去, 雖濃郁卻不至於讓人覺得很膩滯, 滿足!!!!!下次一定會再來ENCORE!!!!

2014-06-07
2014-06-06 1643 浏览
拉麵我最喜歡九州的,貪其味濃、湯濃、幼麵底。 這家在日本本土拉麵AOC得分較高又自稱「九州一」的金田家,完全沒有不試的理由。午餐時段過後,不用等位。門前放著一部拉麵販賣機,以為他們的做法好日本,店員卻說吃後付錢可以了,原來販賣機只是道具。被欺騙了。獲安排到bar 枱進餐,幸好枱與廚房有一道厚玻璃隔開,炎炎夏日也不怕給開放式廚房的熱氣焗暈。拉麵款式有三:經典叉燒拉麵 ($78)芽菜叉燒拉麵 ($85)至尊叉燒拉麵 ($98)其實清一色都是豬骨湯底,男朋友是吃貨,他說湯底又濃又咸,與一蘭一樣,完全是日本原有的味道,不像豚王的那種刻意濃味 (但不代表豚王不好吃)。糖心蛋好味,叉燒味道又不太淡,不錯。三款拉麵唯一分別的是:經典叉燒拉麵 叉燒部位有肥。至尊叉燒拉麵叉燒部位較瘦其實是否「九州一」因人而異,眾口難調。但至少是我其中一家喜歡的豬骨湯底拉麵。香港新進的拉麵店味道已經開始追求日本正宗的勁濃湯底,不再為無癮的港式淡味拉麵而擔憂。

午餐時段過後,不用等位。

拉麵款式有三:
經典叉燒拉麵 ($78)
芽菜叉燒拉麵 ($85)
至尊叉燒拉麵 ($98)

糖心蛋好味,叉燒味道又不太淡,不錯。

三款拉麵唯一分別的是:

叉燒部位有肥。
叉燒部位較瘦

2014-06-03 1589 浏览
平時出街食飯,要諗食咩既時候,拉麵都會係其中一個選擇。今日朋友話想食拉麵,身處係銅鑼灣就緊係要去登龍街既拉麵集中營。去到登龍街,就見到呢一間新開的拉麵店 – 金田家。店舖的外觀同傳統的日本拉麵店差不多。見到用黑版寫住「九州第一」,睇落好似好利害,就決定入去試一試。一進門就比佢既購票機吸引住,因為跟日本的格式係一樣,令人有種係日本的錯覺。一入到內坐低,望到周圍都掛住優勝的獎項,令人對呢度既拉麵充滿期待。之後,好快就有店員招呼我地。店員將一張點餐的紙同一張簡介放係我既面前。金田家的拉麵只有三款,而且只有豬骨湯底。証明金田家對自己既湯底有很大的信心。我毫不猶豫就選擇左芽菜叉燒拉麵,之後仲加左溏心蛋。而麵的軟硬度就選擇左硬。叫完一陣就好快有得食,靜係睇個賣相,未食都知味道一定有水準。首先就試一試湯底,聞的時候已傳出陣陣香味,第一啖入口就覺得有好濃郁的豬骨味,濃味之餘又唔會太咸。雖然湯比平時既拉麵 “杰” ,但咁就可以証明真係用大量既豬骨去製作而成。之後就試一試麵,因為我就選擇左硬的麵,所以當我食既時候就覺得硬度岩岩好。麵質爽口,容易咬斷,食落好順口。麵很完整,唔會碎碎散散。到試下叉燒先,平時食
平時出街食飯,要諗食咩既時候,拉麵都會係其中一個選擇。
到試下叉燒先,平時食到既通常都係圓形一大片,而金田家的叉燒係長方形一片片,有D似五花腩,食落口既味道係好香,好爽口,可能係因為切得薄的關係,所以食落去既口感好好。金田家的叉燒算係我食過既拉麵店中最好。
再黎就試下溏心蛋,呢度既溏心蛋係全碗拉麵中的精選。蛋的軟硬度適中,中間的蛋黃係半生熟的,食落去的時候會流出陣陣的蛋汁,味道非常之好。再配埋豬骨湯一齊食,味道就更加好。
整體黎講,「九州第一」的名號絕非浪得虛名。這裡既拉麵係值得一試。下次再黎一定會去試下至尊叉燒拉麵,期待下次再來。
2014-05-28
2014-05-31 1416 浏览
係呢條美食林立既燈籠街!今日發現竟然有多一間拉麵店參一腳, 向其他店舖向下戰書好, 一於試下其虛實!呢度共有三款拉麵可以揀!為左試清佢個底蘊, 我就揀左經典叉燒拉麵, 普通軟硬度!另配溏心蛋~點完菜細心觀察下周圍, 原來呢間金田家係日本好出名!贏過好多唔同既比賽, 信心即刻再大增~碗麵好快就黎到啦, D配料排得好靚!食野之前就緊係飲啖湯啦, 好濃既豬骨湯味!個質地好厚, 好有膠質!麵既軟硬拿揑得好好!!容易咬斷得黎又彈牙, 仲吸哂d豬骨湯味!另外, 叉燒係絕對值得一讚, 首先每片都肥瘦層次分明師父刀功好好, 每片薄薄咁, 好夠味!係到目前為止, 我係香港食過好正既叉燒!!之後試下溏心蛋, 好正!好香蛋味, 食完個種蛋味仲會留係口入面!呢$12蚊絕對值得加!
係呢條美食林立既燈籠街!
今日發現竟然有多一間拉麵店參一腳, 向其他店舖向下戰書
好, 一於試下其虛實!
呢度共有三款拉麵可以揀!
為左試清佢個底蘊, 我就揀左經典叉燒拉麵, 普通軟硬度!
另配溏心蛋~
點完菜細心觀察下周圍, 原來呢間金田家係日本好出名!
贏過好多唔同既比賽, 信心即刻再大增~
碗麵好快就黎到啦, D配料排得好靚!
麵既軟硬拿揑得好好!!
容易咬斷得黎又彈牙, 仲吸哂d豬骨湯味!
另外, 叉燒係絕對值得一讚, 首先每片都肥瘦層次分明
師父刀功好好, 每片薄薄咁, 好夠味!
係到目前為止, 我係香港食過好正既叉燒!!
之後試下溏心蛋, 好正!
好香蛋味, 食完個種蛋味仲會留係口入面!
呢$12蚊絕對值得加!

题外话/补充资料: 個日好熱, 店員見我地流緊汗, 好細心遞上紙巾俾我抹呢! 但係又有少少不足既地方, 就係水唔夠凍! 每枱都有個水樽裝冰水俾客人自己斟, 但係今次我見冰格裡面都冇哂冰, 如果可以勤少少加冰就好啦~
2014-05-30
2014-05-30 1377 浏览
招牌菜不用多,只要好吃,兩三款食也能足以長做長有。而金田家只有三款拉麵選擇,第一次吃就揀最多料最貴的那個!至尊叉燒拉麵。價錢合理,約$100左右,跟同類型的拉麵店價錢差不多,可惜最貴的這款沒有我最愛的溏心蛋,要另外加$12。賣相一流,這個拉麵好像一朵花,第一眼己呃左你視覺效果先。味道不錯,但跟同類型的拉麵店的味道好像差不多,但我比較喜歡其他店的,因為比較多配菜選擇。服務很好,小小的店舖卻有5,6個服務員招待你,不怕被冷落。環境很日式,一入門口就有一部拉麵的自動售票機(但好像是壞的?),還是要靠服務員幫你落單。整體來說不錯,未食過可以一試!但未必食第二次,下次試試其他的店吧。
至尊叉燒拉麵

賣相一流,這個拉麵好像一朵花,第一眼己呃左你視覺效果先。

服務很好,小小的店舖卻有5,6個服務員招待你,不怕被冷落。

2014-05-03
2014-05-28 1018 浏览
日本人追求美味既認真同執著, 全世界都知!行過銅鑼灣, 見到有間新舖將日本師傅甚至成間拉麵店引入香港! 試下先!甫進店內, 發覺店舖不大, 但咁就更加有日本拉麵店既感覺! 座位雖不大, 但仍算舒適! 如果可以貼心一點, 預番位置或籃子給客人放行季會比較方便一點!坐底無耐, 店員便遞上餐牌, 講解每款拉麵既不同之處, 態度親切! 遺憾既係當天因為食材問題, 沒能吃到至尊叉燒拉麵, 只好試試它既經典叉燒拉麵, 睇睇有幾經典!第一次試, 還是先試試”普通”的麵質吧!今次是用紙落單的, 但其實店內有部自動售賣機, 可惜暫時運作, 未能一試!希望下次可以試到~在外面是能夠看到廚房的工作的! 旁邊有芝麻供客人們自行添加!等左一陣, 黎啦! 上菜速度適中, 不會慢到令你想離開, 也不會快到令你懷疑新鮮度!濃厚既豚骨湯味道襲來! 第一個感覺係, 好香!第一口豚骨湯, 印象很深刻, 因為味道實在太濃啦! 而且湯底有一丁點”結”的感覺, 應該是因為真正用豚骨熬成的關係吧! 很有驚喜的湯底!之後就是”普通”麵質的拉麵, 也是很影響一碗拉麵評價的主角!雖然點既係”普通”, 但咬口好好, 好有彈性, 而且不會輕
日本人追求美味既認真同執著, 全世界都知!
第一次試, 還是先試試”普通”的麵質吧!
希望下次可以試到~
在外面是能夠看到廚房的工作的!
旁邊有芝麻供客人們自行添加!
濃厚既豚骨湯味道襲來! 第一個感覺係, 好香!
雖然點既係”普通”, 但咬口好好, 好有彈性, 而且不會輕易斷開! 老實講, 雖然唔係吃過之中最好既, 但已經比香港絕大部分既拉麵店好啦!
再來就係叉燒! 到底它如何經典呢?
跟外面所謂叉燒拉麵不同, 呢到叉燒係薄切, 所以咬口不會韌, 有一種入口融化既感覺! 除左口感外, 味道還是很香的!
下次一定要試試至尊和芽菜叉燒拉麵!
2014-05-26
2014-05-24 3655 浏览
要數現今香港人的特質不外乎只有幾個: 喜歡睇人仆X, 喜歡排隊, 更喜歡一窩蜂去做同一件事 (但只限三分鐘熱度). 單看飲食業這一行, 先有台式飲品, 再有乳酪店, 近期就有台灣大熱的窩夫店. 而說到隨著熱潮開到比便利店還要多的, 就非日式拉麵店莫屬了. 自從數年前豚王那批率先進駐香港後, 只是短短幾年間, 差不多每個月都會聽到有新的拉麵店開張, 誇張程度差點可以比媲旺角的藥房跟百X匯. 不過越開越多往往又未必是好事, 觀乎近期這股拉麵熱巳開始有飽和的跡象. 但上月竟然又有一家來自九州的拉麵店決定加入這個戰團. 到底這間過江龍能不能掀起另一股拉麵熱?金田家來自九州福岡, 是金田先生於2009年開設的拉麵店, 但居然能在不到四年的時間, 就可以在日本最大食評網上拿到超過四分的分數 (一般食店分數大多徘徊在三分多, 滿分為五分), 更於2011及2012年獲得北九州拉麵節冠軍的佳蹟, 單是聽到這家店有著這樣的履歷, 就馬上引得宅女都想去潮拜一下了.這天周末正午時份來到登龍街, 眼見近街尾的豚王早巳有條短短的人龍, 而相隔幾個鋪位的金田家門口亦有數位食客在排隊, 反之開在正對面的一幸舍就顯得
這天周末正午時份來到登龍街, 眼見近街尾的豚王早巳有條短短的人龍, 而相隔幾個鋪位的金田家門口亦有數位食客在排隊, 反之開在正對面的一幸舍就顯得有點冷清了. 宅女獨自一人來, 等了大約十分鐘左右就可以入座.
走進店內其實地方不大, 座位也不算多, 一邊只有兩張可以坐上六人的長枱, 另一邊靠牆的亦有兩張二人枱. 再走盡頭一點就見到大大個開放式廚房以玻璃窗隔著, 前方的是一列單人BAR枱. 店子裝潢簡約沒什麼花巧. 宅女被安排坐在六人枱的中間, 左右跟背後都被人夾著, 感覺地方超狹窄又迫, 更不幸的遇著下雨天, 坐下來時更顯得狼狽了. 不過吃拉麵嘛, 始終是吃完就走不多留的地方, 所以也不好投訴了.
看看枱上的擺設, 每枱上都有一個水壺可以自行倒水, 不過宅女坐下後店員都有預先奉上水杯, 但內裡的水不冰的. 調味料方面就只有薑絲跟芝麻等可以選擇, 比較簡單.
坐下來後店員就馬上派上兩張紙, 細看下原來一張是菜單, 一張是點菜紙來的. 看看這裡的拉麵湯底只有一種, 但拉麵款式就分有三種, 分別是最基本的經典叉燒拉麵, 以芽菜為主打的芽菜叉燒拉麵跟叉燒份量最多的至尊叉燒拉麵. 定價由HK$78到最貴的HK$98都有. 這裡除了拉麵之外, 什麼小食或餃子等統統一律欠奉.
點菜紙就可以先剔上要哪一款麵, 坊間不少拉麵店都可以自行剔選油份量或湯的濃度, 不過這裡就沒有這回事, 能自選的就只有麵的軟硬度. 比較特別的是他們除了軟, 普通或硬之外, 更居然有超硬可以選擇, 對於喜愛超級硬身麵條的宅女來說也是個喜訊吧.
配料方面拉麵本身都巳經有蔥, 但如想多蔥的話可以另加HK5, 宅女不愛蔥, 也可以剔選不要蔥的. 如吃一碗麵不夠飽, 這裡加一個麵只是HK$9, 收費算合理. 而蛋方面除了芽菜拉麵是有蛋之外, 其餘兩款均不會包括醬油蛋, 所以如想吃蛋的話便要另加HK$12了. 飲品就相對比較單調, 只有汽水跟綠茶兩款選擇.
既是第一次來, 當然先選個最基本的經典叉燒拉麵 (HK$78) 試試了, 也另加了蛋一隻 (HK$12).
不用數分鐘拉麵便上桌了! 看看用了個非常簡單的純黑瓷碗來盛著拉麵, 不知怎的看起來又幾有型格. 只見湯身呈褐色帶點濃稠感, 叉燒都有三大塊看來肥脂均半而且燒得邊位微微變色, 旁邊還有一堆木耳絲和一片紫菜. 由於宅女不要蔥, 但另加了一隻醬油蛋, 上桌時蛋巳被切半一同放在湯內. 整碗麵的賣相雖沒什麼驚喜, 但也有板有眼, 起碼無論湯身色澤, 叉燒甚至擺設都算是幾吸引.
吃拉麵第一件事當然是先喝湯, 這裡做的獨沽一味只賣豚骨湯, 據說店方每天都會用上50-60斤以上的雞骨跟豬骨來熬上十多小時, 再加上店方自家秘製的醬汁而泡製出這個湯底的. 喝一口, 湯頭質感帶點濃稠夠滑身, 味道來得頗溫醇, 油份亦適中. 宅女個人來說就覺得湯頭未算是十分濃香, 豬骨味也可以再重一點. 味道其實比一風堂會好一點, 但又未能追得上拉麵台風或AGURA. 如果對於喜吃重口味的人來說可能未算滿意, 但如果對於怕太濃味的朋友就可以一試.

麵條用上直身細麵, 以100%小麥製成, 每碗的麵量只有100G, 以普通一人份量來說未算多, 吃完應該不夠飽. 宅女要了超硬, 上來時再快快地拍了兩張照就開動, 夾起來的質感巳是普通硬度了. 入口麵條十分滑身, 每條麵都非常分明不會淋PAT PAT, 咬起來夠爽口. 不過掛湯程度就只屬普通, 整體只算是中規中距.

再來叉燒有三大片, 屬直身灸燒型, 據店方說是用上日本的五花腩肉, 看看腩肉厚度適中, 邊位還連著三分肥脂, 另一邊帶著七分的瘦肉, 不過看起來頗油潤未算乾身, 周邊還輕輕的燒過, 賣相的確是幾吸引. 入口肉質算幾鬆化軟淋, 頗有嚼勁, 也不算好油膩. 不過如果肥脂位可以再多一點, 吃起來口感必定會更豐腴.

最後的是另加的一隻醬油蛋. 雞蛋亦是來自日本, 一隻體型不算大, 上來時早巳切半放在湯內, 只見蛋黃流心度不高, 但也呈啫哩狀態, 入口蛋白略嫌有點硬, 不過都算有彈性, 蛋黃都幾香甜, 蛋味跟醬油味均不算好突出, 但整體來說又不太差. 反正覺得水準平平就是了.

吃完後正想埋單, 此時才發現原來門口放了一大部拉麵自助售賣機, 不過眼看進來的食客都沒人用的, 全部都是坐下來就剔紙. 一問之下原來店員說機器還未攪好, 但這部機也不是完全沒有用處. 店員隨即便教宅女按下幾個號碼, 這時底下便有些東西掉了出來! 原來是抽獎!
拿出來看看, 原來是一張印有溏心蛋的名片. 店員說是下次光顧時就可以用來換一隻免費的溏心蛋. 先不說抵不抵, 但名片印刷又的確幾精美.
埋單HK$90以吃拉麵來說還算是可以接受的價格.
不過飽肚度就只屬一般, 整碗拉麵水準都算平均, 也沒有伏味, 不過就是略嫌所有東西都太過穩陣, 因此整體出來的效果就亳不突出. 而且像宅女這種喜歡濃一點, 重口味一點的人來說, 這碗麵就未能滿足了.
當然如果再次路過此地, 如不用排隊等位的話, 番吃也無妨, 但要等的話就免了.
走出門外, 看到黑板上寫了''九州第一''這幾個字, 心裡不禁有些無奈. 可能在九州真的是當之無愧吧, 不過來到香港的話, 宅女敢肯定(到目前為止)這裡的拉麵不會是香港第一.
2014-05-23 206 浏览
鍾意食拉麵, 不過咁耐以黎都係得2間係岩心水~ 今次又同朋友去試新野~金田家~ 可能新開, 都唔洗點排隊(正!!) 入到去, 3款拉麵簡, 我知自己未必食得曬至尊叉燒~又唔食芽菜, 所以就簡經典叉燒拉麵~ 見相好似冇蛋~加埋個溏心蛋~ 正!有得簡超硬麵 (共有, 超硬, 硬, 普通, 軟四款簡, 我至怕食淋麵!!) 叫左之後, 好快就到! 我既~~~~ 試啖湯先~ OK喎~夠結~亦唔會話太鹹/太濃, 對於我黎講岩岩好!! D叉燒都好食! 蛋都好夠味! 但最值得讚既係D拉麵! 硬度非常夠~ 平日如果D湯咁結, 好易會好溜, 但今次我食曬全碗 Yummy Yummy!!! 朋友既芽菜叉燒拉麵. 佢都話唔錯, 可以再黎食~ 大熱天時, 感到窩心既係有一壺冰水 爽!! 食完走既時後, 待應同我地講2碗拉麵或以上, 有得抽獎. (本身以為係什麼外賣機, haha!) 幾有趣~我抽到溏心蛋一客, 朋友抽到加麵底~ 哈哈, 下次食可以加!! 最後, $78-98 一碗拉麵 ~ 呢個價錢, 抵俾 ☺
鍾意食拉麵, 不過咁耐以黎都係得2間係岩心水~
今次又同朋友去試新野~金田家~
可能新開, 都唔洗點排隊(正!!)

見相好似冇蛋~加埋個溏心蛋~

叫左之後, 好快就到!
我既~~~~
D叉燒都好食! 蛋都好夠味!
但最值得讚既係D拉麵!
Yummy Yummy!!!

朋友既芽菜叉燒拉麵. 佢都話唔錯, 可以再黎食~
大熱天時, 感到窩心既係有一壺冰水 爽!!
幾有趣~我抽到溏心蛋一客, 朋友抽到加麵底~

2014-05-15
2014-05-22 1879 浏览
經典叉燒拉麵麵條:超硬;沒有想像中那麼超硬,大概等於其他拉麵店的硬湯底:豚骨湯非常突出,沒有味精叉燒:細而薄,入口即溶,好似食和牛;比起其他拉麵店的叉燒的韌度口感佳配料:清甜、爽口沒有搶去湯底的味道服務:招待和樓面的侍應態度親切;日本來的金田老闆很和藹,原來會經幣巡視香港分店衛生:乾淨簡潔
經典叉燒拉麵
麵條:超硬;沒有想像中那麼超硬,大概等於其他拉麵店的硬
湯底:豚骨湯非常突出,沒有味精
配料:清甜、爽口沒有搶去湯底的味道
服務:招待和樓面侍應態度親切;日本來的金田老闆很和藹,原來會經幣巡視香港分店
衛生:乾淨簡潔
2014-05-21
用餐优惠
優惠券
  • 經典叉燒拉麵
2014-05-21 1591 浏览
前幾日經過cwb,見到又開左間新拉麵店,鍾意食日本野既我緊係要去試試!一入門口就聽到大大聲“irassyaimase~”入面得3款拉麵揀,侍應走埋黎每一款都介紹下我就揀左芽菜叉燒拉麵,因為佢話呢隻清d,麵質我揀左硬,因為鍾意食硬少少既~同埋我一定要加溏心蛋!大約5至10分鐘左右就上左,雖然相機食先,但已經聞到好香既湯味~我習慣一開始飲一啖個湯先,有好濃既豬骨味!之後撈埋d芽菜、蔥、雲耳先,咁第一啖就可以同時食到咁多配菜~而個麵質都係我鍾意既,浸左一陣都無淋到,亦唔會話太硬而且有做到掛湯既效果,每一啖都食到d湯汁!塊叉燒切到好薄,好香口即使係我呢d對叉燒無咩要求既人,都食得出算係唔錯既叉燒之後到我最鍾意既溏心蛋,好食!蛋黃入口即溶,又有好香既蛋味好有日本既感覺!不枉我加多隻!食完之後仲有陣好濃既豬骨湯味係個口到~
一入門口就聽到大大聲“irassyaimase~”
入面得3款拉麵揀,侍應走埋黎每一款都介紹下
我就揀左芽菜叉燒拉麵,因為佢話呢隻清d,
麵質我揀左硬,因為鍾意食硬少少既~同埋我一定要加溏心蛋!
我習慣一開始飲一啖個湯先,有好濃既豬骨味!
而個麵質都係我鍾意既,浸左一陣都無淋到,亦唔會話太硬
而且有做到掛湯既效果,每一啖都食到d湯汁!
塊叉燒切到好薄,好香口
即使係我呢d對叉燒無咩要求既人,都食得出算係唔錯既叉燒
溏心蛋
之後到我最鍾意既溏心蛋,好食!蛋黃入口即溶,又有好香既蛋味
好有日本既感覺!不枉我加多隻!
食完之後仲有陣好濃既豬骨湯味係個口到~
2014-05-16
午餐
溏心蛋
諗住見到新開拉麵就即刻去試下啦點知行到門口見到一個人都冇已經淆淆地不過都要試架喇話哂金田個名喺日本係最響好喇食野見到廚房入面幾個都係香港後生仔已知不妙來到個拉麵個湯係勁油 濃到起哂泡 咸到冇可能飲叉燒厚度不一 而且偏肥 唔係拉麵常見 麵質一般 我揀左超硬 有啲麵係未熟 幾條痴埋一齊個蛋都一般服務方面:芝麻個樽係爛嘅 完全用唔到漏單 漏左我隻蛋侍應喺客人面前嘻笑怒罵 互相追打 又捉蚊 被經理喝止總括而言,極差!負皮是我給的!
諗住見到新開拉麵就即刻去試下啦
點知行到門口見到一個人都冇