2019-10-16 29 浏览
平時食雞煲成日都會揀一啲任食既店,但今次朋友都想試下一啲比較高質素既雞煲,所以就諗住搵番一間係近東區就試下。我地叫咗一個重慶雞煲,因為朋友吾係好食得辣,所以就叫咗個小辣。一嚟到見到真係幾香,而且一隻雞既份量嚟講都幾足料,雞肉都幾入味。另外我地仲叫咗一個酸菜魚鍋,啲魚既質都好滑,同埋佢個鍋都吾算好酸,仲有好多菜係入面,所以都算係比較清,中和番雞煲既濃味。依間店有好多食物都係店員自己整既,例如炸魚皮、炸響玲,因為新鮮炸起就食,所以真係會比較脆。佢既雲吞都自己包架。個安格斯牛頸脊都好岀色,就咁望啲牛既花紋都好靚,仲要好少脂肪添。而且,打邊爐必食既羊都吾錯,吾會太陣羊膻味。仲有個墨魚滑都幾彈牙土魷魚牛丸佢個竹䉀茅根真係邊爐首選,又係店主自己煲既,仲要個味道係岩岩好,吾會太甜。

仲有個墨魚滑都幾彈牙

土魷魚

牛丸

天氣開始轉涼,老公想食雞煲,便趁著星期六放假日去吃吧。這間餐廳的雞煲及魚鍋同樣有名,今天先試這裡的招牌菜:老重慶奇味雞煲。雞煲除了有雞塊,還有冬菇、洋蔥、芫茜等,雞塊很入味,這個奇味雞出奇的好味!我們2人點了小的雞煲,可是小的份量也很多!由於不太能吃辣的關係,我們選了BB辣,這個辣度剛好,我們能夠接受這個辣度,雞煲有丁點兒辣味真的是更惹味。吃完雞煲,侍應主動幫我們加湯,然後就吃火鍋了。我們點了數項配料吃火鍋,不得不提的是這裡的炸魚皮,必定要食!炸魚皮每一塊都大大塊的,是新鮮炸好,放進口還是暖暖的,咬下去,OMG,超 級 脆,本身只是加了一點兒鹽巴,已經很美味!口感好似在吃 lays 原味薯片般,首屈一指的新加坡某牌子的鹹蛋黃炸魚皮更是不能跟這裡的炸魚皮比!這羊肉片完全沒有羊騷味,感覺好補身魚蛋也是很出色,超級彈牙,彈牙程度是......應該可以當乒乓球用!桂花魚片很鮮味!墨魚滑裡面有些墨魚粒,份量好多!沒想到這餐廳食物質素那麼高,雞煲同打邊爐配料都好滿意!
天氣開始轉涼,老公想食雞煲,便趁著星期六放假日去吃吧。

老重慶奇味雞煲

吃完雞煲侍應主動幫我們加湯,然後就吃火鍋了。

羊肉片

這羊肉片完全沒有羊騷味,感覺好補身

桂花魚片

桂花魚片很鮮味!
墨魚滑

墨魚滑裡面有些墨魚粒,份量好多!

沒想到這餐廳食物質素那麼高,雞煲同打邊爐配料都好滿意!
2019-10-12
羊肉片
桂花魚片
墨魚滑
  • 竹蔗茅根
2019-10-13 69 浏览
朋友話呢間很不錯,所以塔到北角站來試試。北角站A1出口轉左直行過對面馬路後再轉左行入1條街轉左直行很近,行5分鐘就到。一坐低我已被老重慶奇味雞煲吸引,再掃落去竟然有我最喜愛的田雞,真的很小店是有此配料叫,一定要叫拉,豬大腸是我至愛點小得,最後我們點了魚皮,魷魚,鮮魚片,唐生菜,午餐肉,細樽竹䉀茅根。老闆娘很貼心,雞煲上枱就教我地點樣煮先最好食,她說應把田雞,魷魚等配料可跟雞煲一起爆抄來食會比較好味,食完雞肉後先加湯,她還說不要加太多湯比較好味。雞煲唔係好麻辣個種麻痹的辣,是比較香辣那種,我最怕食到滿口麻辣子,朋友同我都勁愛呢種特別的雞煲味!我地叫小辣,因為唔想太辣,小辣對我來講都仲可以辣d, 因為朋友不太食得辣就佢吧!我跟朋友先食雞煲内的雞,豆卜,冬菇。豆卜吸曬d精華好好味。🥰🥰🥰食曬d雞肉後,開始加水打邊爐拉。炸魚皮:老闆娘說自家炸,所以唔會油同埋新鮮香脆,唔怕食左千年油炸架魚皮落肚,良心食市。鮮魚片:我朋友唔食魚,但她竟然喜歡食,因為覺得呢種魚唔胜同好滑 ,一問之下是桂花魚,好白滑又好味亞~幸福🌻田雞:好滑好滑好滑,我至愛!大腸:一定要先落,本身要夠淋,預先落於煲內煲入味,超愛。🤩
朋友話呢間很不錯,所以塔到北角站來試試。

一坐低我已被老重慶奇味雞煲吸引
,再掃落去竟然有我最喜愛的田雞
,真的很小店是有此配料叫,一定要叫拉,豬大腸是我至愛點小得

我跟朋友先食雞煲内的雞,豆卜,冬菇。
豆卜吸曬d精華好好味。🥰🥰🥰
食曬d雞肉後,開始加水打邊爐拉。

,一問之下是桂花魚,好白滑又好味亞~幸福🌻
田雞:好滑好滑好滑,我至愛!

大腸:一定要先落,本身要夠淋,預先落於煲內煲入味,超愛。🤩🤩🤩
魷魚:細心地介花後易熟。

午餐肉:真係高質午餐肉,索曬d湯汁,巧巧味!🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰
竹䉀茅根:自家煲,所以勁足料又清熱氣。😙😙😙

2019-10-09 120 浏览
其實北角都有好多隱世小店,不是朋友帶都不知道帶這家已經開業九年的老店。朋友話話家店的雞煲是必試的,但因為不太能吃辣,所以點了BB辣。而辣度有麻辣、大、中、小、BB 辣。BB辣的辣程度絕對能吃到,醬汁好濃郁,雞又夠滑,不錯!再另外點了散叫的火鍋食材:鮮炸魚皮、桂花魚片、菜、黑豚豬肉等等。炸魚片是必點的,師傅是每日即時新鮮炸起,上菜時還有油的輕微爆裂的聲,好新鮮!而桂花魚片是十分滑的,都很推薦。下次會再試下酸菜魚!

下次會再試下酸菜魚!
2019-09-28 86 浏览
搬了到調景嶺兩個月,在附近和將軍澳都沒有什麼有特式的野食,因為和老婆比較喜歡吃雞煲和飲啤酒,所以這次試試在北角有無機會搵到驚喜,第一去這間,當日6點訂位的,但坐的位就真係麻麻,又迫在門口邊,不停有人出入頂到我。叫了老重慶奇味雞bb辣,安格斯牛頸背,牛柏葉,四寶丸,支竹,啤酒。份量比我想像中大,所以最後我地都食唔晒,雞煲幾ok, 不過bb辣唔夠,應該要叫小辣才好食,牛頸背太多雪花,攪到好肥,我唔鐘意咁肥的,半時多數叫手切肥牛(瘦果隻),但這間沒有,食左半碟,浪費了100多蚊,其他食物一般無咩特別....
2019-09-26 60 浏览
陪阿媽去咗北角探親戚,阿媽諗住搵埋阿姨食飯嘅,點知原來阿姨約咗朋友。佢地兩個好搞笑,成日都有烏龍事情。喺阿姨屋企走嘅時候都已經係晚飯時間,阿媽話食埋飯先返屋企。落咗街周圍望,睇下有咩食,見到有茶記同埋有潮州菜,行去地鐵站方向有間食小菜餐廳。阿媽話食呢間,咁我地就入咗去啦。入面地方唔算好大,不過有卡位坐,唔使搭枱都算係舒適。餐牌有好多選擇,有得食雞煲、打邊爐,不過我地2個人,食唔到咁多,所以都係點咗小菜。椒鹽生蠔,生蠔好大隻,炸到好香口,脆卜卜好好食。紅燒豆腐,清清地,正常風味。鹹肉炒福花,幾好鑊氣,份量足。下次拉埋阿姨去食,試下個雞煲。

椒鹽生蠔,生蠔好大隻,炸到好香口,脆卜卜好好食。

紅燒豆腐,清清地,正常風味。

鹹肉炒福花,幾好鑊氣,份量足。

下次拉埋阿姨去食,試下個雞煲
2019-09-25 71 浏览
餐廳入面都幾多食客係叫水煮菜式,幾受歡迎咁我地就梗係唔執輸都叫左個水煮桂花魚鍋啦另外仲叫左椒鹽鮮魷同美極煎海中蝦水煮桂花魚鍋真係做得幾好桂花魚起左一片片,無骨,啖啖肉師父手勢都幾好,厚薄好平均,如果太厚會實左少少,但太薄又會無口感桂花魚索哂辣味,真係超好食!!鍋底仲有好多薯粉係度,質感煙煙韌韌,配合水煮個種辣味真係越食越過癮枝鹽鮮魷就炸得啱啱好,夠乾身,之前試過係其他餐廳食呢味菜,d油多到呢....好彩佢無呢個情況,魷魚大大件,好爽脆,一咬就咬得開,唔會食橡膠咁美極煎海中蝦都一上枱勁香!!!美極個種香味係令人無法抗拒,呢碟餸簡直係無得輸
餐廳入面都幾多食客係叫水煮菜式,幾受歡迎咁
我地就梗係唔執輸都叫左個水煮桂花魚鍋啦
另外仲叫左椒鹽鮮魷同美極煎海中蝦

水煮桂花魚鍋真係做得幾好
桂花魚起左一片片,無骨,啖啖肉
桂花魚索哂辣味,真係超好食!!

2019-09-16
2019-09-24 218 浏览
行到邊食到邊~北角-今次為了遷就住在港島區的朋友來到北角吃晚飯。天氣晚上開始有秋意決定吃火鍋。可惜我的喉嚨發炎還未痊癒,最後是一半點火鍋,一半點小菜🤣-HK$208酸菜桂花魚鍋(BB辣)~吃魚肉之前可以先喝魚湯。奶白色的魚湯看色澤就知道美味又鮮甜再配上鮮嫩的魚肉,微微的辣刺激了味蕾。酸菜份量非常多,好像永遠吃不。-HK$68鮮雲吞雙拼(鮮蝦雲吞及韭菜餃)~兩款味道的雲吞是店家自己包。所以味道與別不同。喜歡吃韮菜的我,非常喜愛此味道。因韮菜饀佔8成,好濃郁的韮菜香味。-HK$45炸魚皮~黃黑漸變色的外表,脆卜卜的魚皮入口香脆厚實且無腥味。-HK$98椒鹽鮮魷~惹味的椒鹽配爽口彈牙的鮮魷🙂-HK$98什菌炒黒豚肉~用爆炒洋蔥,帶出什菌的鮮味。肥瘦剛好的黑豚肉配上秘制的醬汁份外惹味😋-HK$33竹蔗矛根~老板娘每天日日自己煲一大鍋,材料非常足。不會過甜,呷一囗好有家的感覺。
行到邊食到邊~北角
HK$208酸菜桂花魚鍋(BB辣)
酸菜桂花魚鍋
酸菜份量非常多,好像永遠吃不。
HK$68鮮雲吞雙拼(鮮蝦雲吞及韭菜餃)
雙拼雲吞

酸菜桂花魚鍋
雙拼雲吞
什菌炒黑豚肉
竹蔗茅根
  • 酸菜桂花魚鍋(小)
2019-09-23 76 浏览
今日同阿爸去咗屋企附近嘅金樂軒食lunch,餐廳主打雞煲魚鍋,雖然係晏晝,都有火鍋供應。我哋點咗酸菜魚鍋,同粉絲蝦煲。酸菜魚鍋入面有好多酸菜,酸酸辣辣好足料惹味。桂魚非常新鮮同滑溜,個煲仲可以用嚟打邊爐。另外點咗薯粉,菜心,墨魚滑,雲吞拼水餃,好豐富。我好鍾意個粉絲蝦煲,炒得超香,粉絲索曬蝦嘅香味,非常好味,清曬。火鍋配料中最喜歡墨魚滑,真係超級彈牙,平時食開既都冇咁好味㗎。呢度環境唔錯,坐位闊落 ,有電視睇慢慢打邊爐真係爽呀。飲品方面,有餐廳自家都嘅竹蔗茅根,足料又冰涼,非常正。老闆同店員服務仲好好,好有禮貌同好親切。

2019-09-23 53 浏览
今日同阿媽去北角食飯,我地住觀塘嘅,所以搭地鐵都係幾個站,幾近。真係自從返工之後就好少同阿媽單獨撐枱腳啦,成日都出去食……有時真係忽略咗佢,今日就趁假日帶阿媽出去食下飯行下街,增進我地母女嘅感情。北角其實都唔大,我地行到見有少少攰,就入咗呢間小店休息兼食個lunch。我地簡單叫咗幾個餸,因為阿媽嗜辣,呢度就主打川菜,啱晒阿媽口味啦!砵仔花雕煮蟹:蟹係肉蟹嚟嘅,大大隻,肉多鮮美!有蟹嘅鮮甜又有酒嘅香氣。尖椒炒牛頸脊:牛肉炒到好嫩,沾上了尖椒嘅香辣,惹味。乾鍋田雞:好耐無食過田雞啦,田雞外脆內軟,肉質嫩滑。

尖椒炒牛頸脊:牛肉炒到好嫩,沾上了尖椒嘅香辣,惹味。

乾鍋田雞:好耐無食過田雞啦,田雞外脆內軟,肉質嫩滑。
2019-09-22
午餐
2019-09-20 63 浏览
週四了,一周又快過完,真的很開心🥳漸漸感覺道秋天的味道,每天早晨起床,已經不是悶熱,秋意濃濃。這樣的天氣,讓人特別想吃火鍋🍲特別是辣辣味的,在室友的提議下,我們一起過來了北角金樂軒,之前我室友就一直吃這家,今天我在她的帶領下,過來嘗試第一次,真心好吃到飛起來!老闆一端上這一鍋熱騰騰的水煮魚,我就知道是正宗火鍋🍲好吃的東西有樣子看的魚肉嫩滑入味,鍋底還有很多薯粉,超級入味,滑然後又彈牙!通常我會叫一碗白飯配火鍋🍲不過因為薯粉真是很有料,吃不下白飯了。皮蛋也是很經典,蛋黃味道很豐富,青椒的香味也侵入到皮蛋裡,一口下去,很有中國特色。我特意拍了照片傳給我希臘🇬🇷的同事,對方表示無法理解😂😂茅根水清熱解毒,跟火鍋一起,讓自己吃得放心,第二天起來完全不會因為太上火而滿臉痘痘

2019-09-14 77 浏览
話時話,我極少食水煮魚,一時興起同朋友黎左食。呢BOWL好大BOWL,好多魚片,好滑,食完我地仲可以打邊爐添。我地叫左安格斯牛肉,肉質好好,又叫左雙色手打丸,好彈牙。小菜就叫左炸魷魚,份量好多,魷魚好彈牙,好脆。另一碟就係豬NECK肉小炒,好多片肉。味道好濃,有穫氣。我地7點去時都仲有個靚位,2人座卡位,我地走時已FULL晒,所以想有靚位同唔洗排隊真係要早D。見佢好多報紙宣傳,應該幾出名。上菜好快,我地仲叫左個竹庶茅根,好足料,好清熱氣,正!呢度既款式都多,好多唔同既野食,雞BOWL都好出名,但我地就叫左魚。咁既份量2人食岩岩好。水煮魚真係幾抵食,因食完可以自己再加配料呀!下次希望可以同朋友黎食雞BOWL。
2019-09-09
2019-09-11 73 浏览
味精軒雞煲餐廳既外形係街坊look,主打雞煲,水煮同川菜小炒!我地叫左個雞煲,辣度揀左小辣!之前睇過openeice話配料有咩豆卜冬菇既配料,但宜家咩都無,得番幾舊蘿白!個雞煲味精勁到,我地兩個對味精敏感既人勁唔舒服😞😞😞食完雞煲之後就打邊爐,叫左牛頸脊,韮菜豬肉水餃餡,生菜,一枝青島,一罐忌廉!個生菜藍中間d菜,全國係碎的,我仲以為自己食緊生菜魚肉😅😅😅 d菜勁小,食兩條就無哂!牛同水餃都係正正常常,無特別!甘就每人二百幾近三百蚊!總括黎講,好普通,但朋友介紹就試一次!但我個人認為可以唔試,實在落太多味精了!
味精軒雞煲

餐廳既外形係街坊look,
主打雞煲,水煮同川菜小炒!
我地叫左個雞煲,辣度揀左小辣!
雞煲味精勁到,我地兩個對味精敏感既人勁唔舒服😞😞😞

1K
2019-09-10 64 浏览
慶祝朋友考到會計師牌,當然要大吃一餐!見到呢間係2018入圍必吃推介,我就毫不猶豫入左去。最好係服務態度,我朋友要15分鐘先到,店員都比我入去坐住先,由於太熱,我即刻叫左一瓶竹蔗茅根。超冰涼,又足料,好清甜,佢嘅甜吾係糖水個種,真係甜蔗熬出來,裏面有粟米,紅蘿蔔等,吾係街邊個啲吾知咩牌子嘅飲料!老重慶奇味雞煲真係好神奇。佢嘅湯底似炆左好耐,吾係濃湯寶個種,得個咸字。雞都好入味,而且煲左好耐都仲係好滑。仲有其他配料,冬菇,豆卜,全部都吸附食晒啲湯,好味道!胡椒炒海中蝦佢好香胡椒,不辣的,啲蝦佢界開左所以又係入曬味,而且好新鮮,好爽口,不過用虎蝦大隻啲可能仲正!一定要叫呢個!煎墨魚餅吾洗點甜酸醬,都可以就咁吃。因為好厚墨魚肉,好彈牙!尖椒皮蛋別出心裁的做法!佢吾係譚仔個種得啲麻油辣油醬,佢真係有好多尖椒舖係上面,代替用辣油!皮蛋黃仲要係有流心~紅油炒手個抄手真係新鮮包㗎!佢個餡料好結實,食到吾止一種蔬菜🥬!個醬汁又係好多蒜蓉,葱等等配料去醃製,吾係普通醬油,好夠git~最後再加碟羊肉,好重羊味,食完啲羊味可長時間停留係口腔,非一般的羊肉!啲紋都好靚,賣相,質素也好好!價錢就真係有點貴,不過
慶祝朋友考到會計師牌,當然要大吃一餐!

胡椒炒海中蝦

煎墨魚餅
吾洗點甜酸醬,都可以就咁吃。因為好厚墨魚肉,好彈牙!

尖椒皮蛋

紅油炒手

價錢就真係有點貴,不過食物質素真係好高,高過好多酒樓,同好有自己烹調風格,我十分支持。如果大時大節,要慶祝團年,中秋飯,可以去呢間!
2019-09-09 1826 浏览
北角呢個地方平時真係無咩點去,今日去附近揾朋友順便食飯,住北角既佢就帶左我去呢開位於街市後面既一間雞煲店.餐廳係以簡單既裝修風格有街坊feel,店員感覺都好親切推介餐廳既招牌菜,主打當然係雞煲但唔好以為淨係得雞煲,餐廳同時亦都有水煮同川菜系列同其他小炒.胡椒豬肚雞煲用電磁爐滾住,雖然$188已經係最少份量但內裏雞件同豬肚件十分足料,湯滾起後已經聞到淡淡香濃既胡椒味.湯底飲落帶淡淡香胡椒味又唔會過份濃令到一入口好辣,飲完絕對無口渴,飲完一碗湯會見到有好多胡椒殼係底.豬肚內外膜處理得好好洗得好乾淨潔白而且完全無豬既內藏腥臭,咬落仲好爽彈.鮮墨魚滑真材實料$68大大舊又夠實,店員推介每日新鮮製造人手打.入口好爽又彈牙,咬落內裏墨魚味香又鮮,每一啖墨魚滑內都食到一粒粒墨魚肉好有咬口.鮮桂魚片魚肉薄得黎食落又嫩滑,滾一滾好快熟.鮮魷魚新鮮而且彈牙就算滾耐左仍然都爽彈.什菌炒牛頸脊呢份小菜係老闆推薦,見佢咁好客就點左黎試試,一食真係幾正.牛頸脊食落爽又夠淋配上什菌洋蔥同芹菜蒜味道夠濃得黎又幾香甜.👍🏻👍🏻

鮮桂魚片魚肉薄得黎食落又嫩滑,滾一滾好快熟.

鮮魷魚新鮮而且彈牙就算滾耐左仍然都爽彈.

• 胡椒豬肚雞煲