2019-08-15 65 浏览
北角地道風味🤤兩個人叫咗小煮桂花魚鍋,有成1條咁多,好夠食,可以唔洗叫咁多其他餸我地叫咗小辣,會愈滾愈辣,所以都係小辣和穩陣🤫每件魚塊手工都好好,冇骨係上面,淡淡肉🤤好滑好嫩好新鮮👍🏼最底放咗薯粉,可以爽曬湯底嘅精華☺️好正水煮湯底望落好辣但其實岩岩好😌帶少少麻辣味芝麻香,挺惹味,每個魚塊都入曬味💕打邊爐清熱解暑首選: 竹庶茅根水🤤清甜夠fresh蟹柳鮮墨魚滑🦑十分彈牙有好感豬大腸,洗得幾乾淨店內唔只有得食雞煲打邊爐、食水煮魚、仲有唔少日常小炒類,選擇十分廣泛,總有一款岩你😋小炒類: 椒鹽鮮魷魚🦑,炸得金黃色,十分香脆可口尖椒炒黑豚肉,有西芹香菇等配料,炒得十分夠鑊氣😋肉質夠冧8月生日🎂仲有靚紅/白酒送🤫🤫真係岩曬朋友gathering 慶祝,真係抵番曬😍

我地叫咗小辣,會愈滾愈辣,所以都係小辣和穩陣🤫

每件魚塊手工都好好,冇骨係上面,淡淡肉🤤好滑好嫩好新鮮👍🏼
最底放咗薯粉,可以爽曬湯底嘅精華☺️好正

打邊爐清熱解暑首選: 竹庶茅根水🤤清甜夠fresh

蟹柳

鮮墨魚滑🦑十分彈牙有好感

豬大腸,洗得幾乾淨

小炒類: 椒鹽鮮魷魚🦑,炸得金黃色,十分香脆可口

尖椒炒黑豚肉,有西芹香菇等配料,炒得十分夠鑊氣😋肉質夠冧

2019-07-18 176 浏览
<北角呢間雞煲好正!>🐤呢間喺北角既金樂軒 雞煲烤魚小炒都有 主要以川菜為主 從食客同 staff講野就知佢做街坊生意 全部好 nice而且食物質素高值得黎食👍🏻😀 🍴小老重慶奇味雞煲 188 蚊 中辣🐤🌶奇味雞煲就算細 size其實都好多雞肉 有葱花洋葱辣椒調味 奇味雞既醬汁偏濃 辣咸甜 味道複雜 雞肉切得大細適中 夠哂嫩滑 而且十分入味👍🏻 食到甘上下再加湯打邊爐 正呀!😍 🍴鮮魚片88 蚊🐟魚肉切成長薄身 放一陣就熟 魚肉魚皮位都好夠嫩滑 十分新鮮 👍🏻 有少少骨 大家食小心 d 🍴鮮魷魚 58 蚊🦑好足料既魷魚 好新鮮 新算放落去煲耐左 都冇縮到 而且口感好彈牙 正👍🏻🍴鮮蝦雲吞。菜肉雲吞 68蚊🐷🌿每樣五粒 抵食 菜肉雲吞細粒 菜新鮮 豬肉 juicy 👍🏻 鮮蝦雲吞比較大粒🦐蝦肉彈牙 餃皮爽滑😍🍴細渣竹庶茅根 33 蚊粟米蘿蔔🥕🌽竹庶落足料 好清甜 最啱打邊爐飲 🍴水煮牛頸脊 118 蚊🌶🐂生蒜加上乾辣椒調味 一上枱好香 牛頸脊好多 切得偏薄 口感肥瘦適中 肉質幾滑 牛肉味偏濃 底層有爽口豬紅 芽菜🌿仲有幼身吸汁薯粉 薯粉盡吸辣汁 好味🌶🍴蒜香椒鹽豬手 1
<北角呢間雞煲好正!>🐤

粟米蘿蔔

🥕🌽竹庶落足料 好清甜 最啱打邊爐飲

🍴水煮牛頸脊 118 蚊🌶🐂

🍴蒜香椒鹽豬手 128 蚊🐷
勁多炸蒜蓋面 好香脆 豬手炸得外面香脆 咬入去勁多肥膏同骨膠完撈

埋一齊 好有黏稠口感 勁邪惡但好好味😈
#川菜 #雞煲 #火鍋 #打邊爐 #蒜香 #豬手 #水煮牛 #牛頸脊

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#金樂軒雞煲魚鍋
北角和富道114 號康華大廈地下c3 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-07-18
雞煲食得多,見到呢到有魚鍋,仲可以揀龍躉,鐘意食魚既一定要黎試下啦平日夜晚6點幾黎到未洗等位,食完8點零走果時就差唔多坐滿唒火鍋唔岩既話可以揀小菜,都幾吸引,下次會試下小菜6款魚鍋可以揀,女朋友唔食得辣,揀左最少辣既酸菜龍躉魚鍋唔食魚既話,仲有豬牛羊雞煲揀我地4個人食,所以揀多左個雞煲試下食完個魚鍋同雞煲,唔夠飽可以加湯再嗌d料打邊爐酸菜龍躉魚鍋($288)細湯酸味適中,唔太辣,湯好好味龍躉好滑,龍躉魚皮幾厚下,好滑好彈牙老重慶奇味雞煲($188)細味道不錯,雞滑,比魚鍋辣小小安格斯牛頸脊($238)好濃牛味餃雲吞雙拼($68)家鄉蠔仔煎($98)好多蠔仔煎墨魚餅($128)好夠味,幾彈牙竹蔗茅根($33)夠凍,甜甜地,打邊爐飲岩唒
平日夜晚6點幾黎到未洗等位,食完8點零走果時就差唔多坐滿唒

火鍋唔岩既話可以揀小菜,都幾吸引,下次會試下小菜

6款魚鍋可以揀,女朋友唔食得辣,揀左最少辣既酸菜龍躉魚鍋

唔食魚既話,仲有豬牛羊雞煲
我地4個人食,所以揀多左個雞煲試下

食完個魚鍋同雞煲,唔夠飽可以加湯再嗌d料打邊爐

酸菜龍躉魚鍋($288)細
湯酸味適中,唔太辣,湯好好味
龍躉好滑,龍躉魚皮幾厚下,好滑好彈牙

老重慶奇味雞煲($188)細
味道不錯,雞滑,比魚鍋辣小小

安格斯牛頸脊($238)
好濃牛味

餃雲吞雙拼($68)

家鄉蠔仔煎($98)
好多蠔仔

煎墨魚餅($128)
好夠味,幾彈牙

竹蔗茅根($33)
夠凍,甜甜地,打邊爐飲岩唒
2019-07-08
2019-07-10 2053 浏览
今日去左北角上堂 可以去附近覓食行到北角匯附近見到有間店鋪主打雞煲魚煲睇下餐牌 價錢都合理 同埋發現到有特別食物我講緊既就係佢既魚鍋啦!市面上既酸菜魚一般都好少用龍躉估唔到呢間小店咁足料用靚魚去做酸菜魚辣度揀左bb辣 試左啖湯 微辣帶麻而且湯底唔油 咸、酸、鮮味都好融合 唔錯魚用龍躉 厚肉而且口感爽口 而且連埋魚皮 膠原十足人多既我地仲試埋款雞煲由於唔太食得辣 都係叫左bb辣 但都一樣好味食到麻味都幾濃 愈食愈麻雞件雞味濃郁,脂肪唔多所以唔會太漏除左主角 仲有豆卜、冬菇等等既配料索哂啲辣汁 超惹味食完雞煲梗係打湯打邊爐啦火鍋料必定要叫既係牛頸脊簡單灼一灼已食等 肉質好滑 油花十足另外仲推仲水餃同雲吞水餃係韮菜豬肉餡 我最鐘意老闆娘仲話係人手自己包架 大家不妨試試同場加映小菜兩款呢款蠔餅超特別 初頭見佢黑蚊蚊仲以為伏點知係幾好味 撈埋大量蔥再煎 味道好夾仲有煎墨魚餅 好彈牙 仲食到粒粒墨魚肉最後當然唔少得熱氣野既良伴 竹蔗茅根呢到既係自家製架!足料!
今日去左北角上堂 可以去附近覓食

行到北角匯附近見到有間店鋪主打雞煲魚煲
睇下餐牌 價錢都合理 同埋發現到有特別食物

我講緊既就係佢既魚鍋啦!

市面上既酸菜魚一般都好少用龍躉
估唔到呢間小店咁足料用靚魚去做酸菜魚

辣度揀左bb辣 試左啖湯 微辣帶麻
而且湯底唔油 咸、酸、鮮味都好融合 唔錯

魚用龍躉 厚肉而且口感爽口 而且連埋魚皮 膠原十足

人多既我地仲試埋款雞煲
由於唔太食得辣 都係叫左bb辣 但都一樣好味

食到麻味都幾濃 愈食愈麻

老重慶奇味雞煲

雞件雞味濃郁,脂肪唔多所以唔會太漏
除左主角 仲有豆卜、冬菇等等既配料
索哂啲辣汁 超惹味

安格斯牛頸脊
雲吞拼水餃
家鄉蠔仔煎
2019-07-07 92 浏览
難得一家齊人,可以聚埋一齊食晚飯,平時各有各忙,要約一齊食飯,也要約好幾次,才能成事。正值炎夏,咩嘢胃口都沒有,做一家之煮,更是難上難,都唔知煮什麼餸菜。真是不想入廚房煮飯,個仔提議話不如出去食,要食小菜、雞煲魚鍋,盡量滿足他們的要求,我也可以輕鬆一晚。走進北角的食街,這條街,確是好多不同種類的食肆,中西美食,隨意選擇!我是喜歡食辣的,真是有點無辣不歡的,見到有雞鍋、魚鍋、四川的菜館,毫無疑問,就鎖定了目標地方了。小菜、雞煲、四川菜式,都好吸引,平時少食到的菜式,這裡都能食到,一嚐味道。主食是酸菜桂花魚鍋,除左雞煲外,這魚鍋也是好出名的,魚鍋的魚,不是用上普通的魚,而是選用龍躉、桂花魚,用料上乘。我們選了用桂花魚,是淡水魚中的龍躉魚,也是用上一條大桂花,才能起出大大件的魚肉,魚肉肉質夠嫩滑,入口鮮甜,啖啖肉、配上酸菜,提升了魚、湯的鮮味,湯底鮮甜香濃,酸菜爽口,不太鹹及酸,味道剛好。手打魚蛋、牛丸,都是不可缺少的鍋配料,丸類爽口彈牙,有咬口。水煮牛頸脊,多是用牛肉煮的,現用牛頸脊,一樣是好味道,夠鮮味、除了肉質嫩滑外,多了一分爽口,鹹菜的酸鹹適合,鍋裹有木薯粉,彈彈的,有口感,牙菜、紹

水煮牛頸脊,多是用牛肉煮的,現用牛頸脊,一樣是好味道,夠鮮味、除了肉質嫩滑外,多了一分爽口,鹹菜的酸鹹適合,鍋裹有木薯粉,彈彈的,有口感,牙菜、紹菜,增加鮮甜,吸收了濃郁的湯底。

蒜香椒鹽豬手,第一次食,感覺新鮮,平時都是食開炆豬手,都是濕濕的,這可食到乾身,很不錯👍。
豬手先炆稔,再炸、後椒鹽,好入味,外脆內嫩,再用香蒜、椒鹽翻炒至每件豬手都黏上黃金蒜,入口香氣濃郁,又富有骨膠原,口感一流。

竹蔗矛根汁,自家煲製,用料十足,再加上馬蹄、粟米、甘筍等,清甜又清新,是夏天的消暑解渴的飲料。超正!
2019-06-20 143 浏览
鍾意食雞煲既你,一定要試下呢間雞煲!雞煲個醬汁不但惹味,辣度更拿捏得啱啱好,連我身邊唔係好食得辣的朋友都接受到佢小辣嘅程度。力。我地點左個重慶奇味雖然叫咗個細分嘅,但係都估唔到有咁多舊雞係入邊!而且每舊雞都煮得好入味。雞煲有豆卜,冬菇,洋蔥做配角,配角比較容易索味不再話下,最重要連主角-雞件,都非常入味。無論主角定配角都會有一種令人食完一件再食多件嘅魔力。干燒蝦球,酸酸甜甜超級無敵可愛,而且蝦球爽脆真係食完一碟仲想再食。
鍾意食雞煲既你,一定要試下呢間雞煲雞煲個醬汁不但惹味,辣度更拿捏得啱啱好,連我身邊唔係好食得辣的朋友都接受到佢小辣嘅程度。力。我地點左個重慶奇味雖然叫咗個細分嘅,但係都估唔到有咁多舊雞係入邊!而且每舊雞都煮得好入味。雞煲有豆卜,冬菇,洋蔥做配角,配角比較容易索味不再話下,最重要連主角-雞件,都非常入味。無論主角定配角都會有一種令人食完一件再食多件嘅魔力。干燒蝦球,酸酸甜甜超級無敵可愛,而且蝦球爽脆真係食完一碟仲想再食。
2019-06-12
用餐优惠
現金券
2019-06-18 134 浏览
可以在這裡食到川菜的家常小菜,另外亦有香港人最喜歡的雞煲、酸菜魚、水煮魚等。來這裡吃的很多都是住左附近的街坊,所以菜式賣相會較踏實,但勝在價錢相宜及味道夠道地正宗。水煮魚的魚可選桂花或沙巴龍躉,我們就選了沙巴龍躉,會較厚肉,魚起肉後,先經過爆炒,再放入水煮鍋內,鍋內有豬紅、薯粉、芽菜等配料。魚肉嫩滑無骨。亦由於是正宗川菜關係,點了小辣都頗辣,味道越滾越刺激,幸好有竹蔗茅根降降火,原來這裡的竹蔗茅根是小店自己親自煲的,可見到瓶內的用料是真材實料,不太甜,$33/瓶,必點。食過水煮魚後,可加配火鍋配料,店員推介了鮮墨魚滑,亦是店內自己打制的,可吃到粒粒的墨魚肉。尖椒炒黑豚肉,尖椒切片後加上黑豚肉來炒,帶有尖椒獨有的味道,小辣至中辣程度,店員表示這是店內受歡迎的菜式之一,亦可另選尖椒炒豬頸肉/ 豬潤

2019-06-07 214 浏览
成日都覺得北角呢度好似食嚟食去都冇乜嘢食咁,今次行行下見到有間食雞煲既餐廳,見咁耐冇食就食下啦!我地點左個重慶奇味雞煲雖然叫咗個細分嘅,但係都估唔到有咁多舊雞係入邊!而且每舊雞都煮得好入味,仲有豆卜吸收晒所有精華除咗雞煲之外,我哋仲叫咗幾個小菜試吓干燒蝦球酸酸甜甜超級無敵可愛,而且蝦球爽脆真係食完一碟仲想再食金銀蛋時蔬估唔到啲菜咁新鮮,我最鍾意就係食金銀蛋時蔬椒鹽鮮魷老闆娘話呢度最好買嘅小菜就係佢,魷魚炸得外脆內軟,真係好正!新鮮竹蔗茅根!食完咁熱氣嘅嘢飲返啲清熱嘅涼茶,真係冇得頂

我地點左個重慶奇味雞煲

除咗雞煲之外,我哋仲叫咗幾個小菜試吓

干燒蝦球
酸酸甜甜超級無敵可愛,而且蝦球爽脆真係食完一碟仲想再食

金銀蛋時蔬
估唔到啲菜咁新鮮,我最鍾意就係食金銀蛋時蔬

椒鹽鮮魷

新鮮竹蔗茅根!食完咁熱氣嘅嘢飲返啲清熱嘅涼茶,真係冇得頂
2019-06-05 1574 浏览
鍾意食雞煲既你,一定要試下呢間雞煲!雞煲個醬汁不但惹味,辣度更拿捏得啱啱好,連我身邊唔係好食得辣的朋友都接受到佢小辣嘅程度。雞煲有豆卜,冬菇,洋蔥做配角,配角比較容易索味不再話下,最重要連主角-雞件,都非常入味。無論主角定配角都會有一種令人食完一件再食多件嘅魔力。另外,佢地既炸魚皮同竹蔗茅根又係會令人着迷,同誠意爆棚之作。出面大多數既炸魚皮都係九年前已經炸好,所以都係冷冰冰😒但佢既炸魚皮係即炸,所以送到上枱係熱烘烘,脆卜卜,就咁食又得,掉落個煲到點汁食又得。竹蔗茅根用料十足,又唔太甜,最重要係佢地自己煲,所以絕冇添加!呀媽成日都話打邊爐雞煲熱氣,但加埋冰凍健康嘅糖水,簡單係完美配搭。豚肉又厚,又新鮮,可能係因為佢比較厚切,所以食落口感相當唔錯👍🏻辣子肥腸,重點係熱同即整,辣椒味恰到好處,好少可食到啲無臭味既炸大腸。值得讚既係呀姐,佢話驚加得太多湯後會稀釋本身雞煲啲醬汁,所以不厭其煩為我地每次逐少逐少加湯,為既都係希望顧客食到最好既雞煲,呢啲並唔係普通既服務態度,係有家既感覺😌呢度仲有好多好多水煮野,鍾意食辣嘅我下次一定會再黎食哂佢。
鍾意食雞煲既你,一定要試下呢間雞煲

呢度仲有好多好多水煮野,鍾意食辣嘅我下次一定會再黎食哂佢。
2019-05-28
2019-06-04 162 浏览
是日途經北角,夜晚唔知食咩好,但係又有心癮想食雞煲,經過呢間雞煲小店就入咗去啦。入到去都見到幾乎滿座,我哋好好彩仲有一張枱係急嘅,見到好多食客都同店員有溝通,似乎係附近街坊。我哋叫咗雞煲小蘭,每個店員都好好同我地講話食到差唔多就可以叫我地加糖,唔怪之吸引到咁多街坊!雞煲小辣非常之惹味,都足足有半隻,唔係碎頭碎尾咁上~個汁好濃郁,我地差唔多清哂d雞先加湯,辣辣地好開胃,差唔多食哂都冇漏嘅感覺呢碟什菇炒牛頸隻非常之夠鑊氣,佢唔只有好多牛肉仲有好多落!個味道其實有d似乾炒牛河,愈食愈上引,食到停唔到口我地另外仲嗌左墨魚滑、丸、勝瓜同鮮魷!d丸食得出好彈牙好有魚味~唔知係咪手打墨魚滑都好有墨魚味同爽口彈牙!!!勝瓜浸一浸就熟,熟左要快d拎起避免太林~都一樣好爽口! 食得出d食材都係好新鮮! 魷魚都係唔好灼太耐,如果唔係會好un~佢地仲有自家煲既竹蔗芽根~唔會好甜,飲完好下火!

佢地仲有自家煲既竹蔗芽根~唔會好甜,飲完好下火!
2019-05-28 212 浏览
有睇開我打嘅食評嘅朋友都應該知道 小編最鍾意就係食雞煲今次同媽咪黎到北角嘅金樂軒 試下呢間得獎食府金樂軒主打雞煲同魚鍋今次就同媽咪試下個「老重慶奇和雞煲(小/$188)」先落單前店員會細心咁問問辣度 我膽媽咪就揀左小辣~材料除左雞件之外 仲有洋蔥同冬菇 辣味夠濃又入味 啱哂重口味嘅朋友~去到中途都係嗌左兩罐野食 都幾甜下平時食雞煲都會嗌啲飯 但今次決定做個全職食肉獸 再嗌小菜食~分別嗌左椒鹽鮮魷($98)-- 香脆鮮味 一口一粒都是滿足 真正嘅膽固醇萬歲~同埋尖椒炒黑豚肉($98)-- 份量果然十足 黑豚肉炒得非常嫩口又入味!再來當然唔小得雞煲後打邊爐嘅料啦~貢丸拼手打魚蛋($68) 彈牙又有肉汁 唔錯!響鈴不嬲係小編最愛食物之一 金樂軒嘅都炸得夠脆口 蘸埋雞煲嘅汁黎食 一個字--金樂軒仲有魚鍋食 下次都要揀黎食先~
有睇開我打嘅食評嘅朋友都應該知道 小編最鍾意就係食雞煲
今次同媽咪黎到北角嘅金樂軒 試下呢間得獎食府

金樂軒主打雞煲同魚鍋
今次就同媽咪試下個「老重慶奇和雞煲(小/$188)」先
老重慶奇和雞煲(
落單前店員會細心咁問問辣度 我膽媽咪就揀左小辣~

去到中途都係嗌左兩罐野食 都幾甜下

尖椒炒黑豚肉

再來當然唔小得雞煲後打邊爐嘅料啦~
雙拼丸
炸響鈴
貢丸拼手打魚蛋($68) 彈牙又有肉汁 唔錯!

金樂軒仲有魚鍋食 下次都要揀黎食先~
老重慶奇和雞煲(
尖椒炒黑豚肉
雙拼丸
炸響鈴
2019-05-26 301 浏览
今晚我們兩家人、5大7小一行12人搵食,要大人小朋友都滿意,真有點頭痛;最後朋友提議食雞煲,所以我地揀了這家,因為這家較為寬敞,至少唔太影響其他客人!入到去侍應款待熱誠,俾左張大枱我地,坐得夠晒鬆動;之後我地點左“雞煲、魚鍋、幾個小菜和飯麵”…因為要迎合小朋友口味,所以走辣,雞味道即時大打折扣,還有小小雪味桂花魚夠滑,味道整體唔錯小菜味道不過不失,份量偏小飯麵偏油,味精稍重整體味道尚可,勝在服務態度熱誠!埋單…不收茶介,價錢就唔算貴!下次唔帶小朋友,可以再試…

酸菜桂花魚鍋

桂花魚夠滑,味道整體唔錯

黑醋小排骨

泡椒田雞

煎墨魚餅

小菜味道不過不失,份量偏小

福州粉米粉

揚州炒飯

飯麵偏油,味精稍重
整體味道尚可,勝在服務態度熱誠!埋單…

不收茶介,價錢就唔算貴!
下次唔帶小朋友,可以再試…
2019-05-22
酸菜桂花魚鍋
2019-05-24 155 浏览
朋友住北角,諗住就佢揾間近近地嘅餐廳食個晚飯,佢就揀左呢間位於北角嘅小菜店食。餐廳都算隱世小店,因爲喺内街,平常好少經過,做得比較多街坊生意。老重慶奇味鷄煲 $188餐廳員工推介,雖然係細鷄煲,但係份量一啲都唔少。鷄件超多,份量應該夠3-4個人食,味道唔算辣,幾好吃又抵食!餃雲吞雙拼 $ 68因爲唔知道鷄煲份量咁多,所以一開始叫左料打邊爐,魚皮餃加韭菜餃雙拼。聽呢道員工講,所有餃都是佢地自己包,自己釀。唔似機整咁硬,手打皮薄,好食好多。鮮魚片 $88平時麻麻魚片,但今次魚片比我想象中好食好多。鷄煲食到尾啲汁十級濃味,魚片放入鷄煲滾,滑得黎又夠味。西洋菜 $35菜都幾新鮮,但係記得唔好煮太耐。尖椒炒黑豚肉 $ 98因爲我唔食牛,所以叫左黑豚肉食,青椒炒得幾香,肉唔靭,送飯一流。椒鹽鮮魷 $98魷魚好彈牙! 食得出係新鮮魷魚,椒鹽煮得夠味唔會太油,幾驚喜。竹蔗茅根 $33呢個果斷係本日最愛,味道清甜,竹蔗味重。入面仲見到好多料,馬蹄幾爽口。特別係食鷄煲濃味,有竹蔗茅根解解,好舒服。雖然餐廳同我屋企唔算近,但試完呢次應該會同屋企人再食,特別小菜大推。
老重慶奇味鷄煲 $188
餃雲吞雙拼 $ 68
鮮魚片 $88
西洋菜 $35
菜都幾新鮮,但係記得唔好煮太耐。
尖椒炒黑豚肉 $ 98

椒鹽鮮魷 $98

竹蔗茅根 $33

• 老重慶奇味雞煲
  • 竹蔗茅根
  • 椒鹽鮮魷
2019-05-23 131 浏览
同朋友做完gym 好想食肉 上網見到呢間野評價唔錯 店內人唔多 可能平日同埋九點鐘 坐低揀 招牌雞煲$188 半隻雞 真心算貴 味道 講真 唔算太合口味 超重黑椒味 無乜特別 雞肉好少 個汁太稀 同行友人 同我由中四食雞煲食到而家大學畢業幾年 ,一致認為呢間雞煲名過於實 骨多過肉 汁唔夠濃 可惜叫左個魚蛋同羊肉 ,魚蛋都係普通潮州魚蛋 。係碟羊肉 比預期新鮮 色水算唔錯 料算唔錯 肥瘦均勻,有咬口 有羊味。題外話 店內叔叔加湯果陣倒滿成個煲 搞到煲野無晒味 可惜
同朋友做完gym 好想食肉 上網見到呢間野評價唔錯

店內人唔多 可能平日同埋九點鐘
坐低揀 招牌雞煲

$188 半隻雞 真心算貴

題外話 店內叔叔加湯果陣倒滿成個煲 搞到煲野無晒味 可惜
2019-05-17 139 浏览
這一晚約了朋友在北角吃飯,我朋友很喜歡吃雞煲,於是找了附近的一間餐廳吃頓晚飯。這餐牌上有著多種煲類美食,這次當然是點雞煲來吃吧。最近天氣炎熱,先來一渣竹蔗茅根水就最好不過了。原來這個是這店自家煮成的,很有誠意,而且特別好喝。這個炸魚皮真的可說是新鮮熱騰騰的送上,這種脆度是不得了,重點它是新鮮以及熱上,其他餐廳的可能是擺放了一段時間,沒有那種脆度了。這個魚皮真的無得輸,一試戀上。主角登場! 雞煲來了,它有名堂的,叫作老重慶奇味雞煲。我跟朋友已經急不及待地動起雙筷,起動了! 用新鮮食材制作的雞煲,確實與眾不同,而店員會先詢問所需的辣度,十分貼心。這個燒汁炒白鱔真的十分邪惡,首先我朋友一向怕吃鱔的,原因是怕多骨,但都被這個改觀了,變得愈吃愈想吃。鱔這種食材要烹調得好,確實很難得,首先食材新鮮,而且廚師手藝要有相當技藝才會有這個效果。大家吃過就會知道我所說的並非誇張,而是對事實的陳述而已。試過你就知!尖椒炒黑豚肉份量十足,而且相當入味。說實話,酥炸鮑魚這種吃法我是第一次吃的,相當特別,薄薄的炸粉以及鮑魚的煙韌口感搭在一起,感覺很奇妙,覺得好像發現新大陸一樣,很不錯。北角這個地方確是臥虎藏龍,很
這餐牌上有著多種煲類美食,這次當然是點雞煲來吃吧。

尖椒炒黑豚肉份量十足,而且相當入味。

北角這個地方確是臥虎藏龍,很興幸找到這間餐廳來吃,用新鮮食材之餘,廚師手藝的精湛,令到食物特別好吃。下次來吃一定會叫更多人吃,因為愈多人就可以吃更多種餸菜。哈哈!
2019-05-16
  • 老重慶奇味雞煲