2019-09-09
北角呢個地方平時真係無咩點去,今日去附近揾朋友順便食飯,住北角既佢就帶左我去呢開位於街市後面既一間雞煲店.餐廳係以簡單既裝修風格有街坊feel,店員感覺都好親切推介餐廳既招牌菜,主打當然係雞煲但唔好以為淨係得雞煲,餐廳同時亦都有水煮同川菜系列同其他小炒.胡椒豬肚雞煲用電磁爐滾住,雖然$188已經係最少份量但內裏雞件同豬肚件十分足料,湯滾起後已經聞到淡淡香濃既胡椒味.湯底飲落帶淡淡香胡椒味又唔會過份濃令到一入口好辣,飲完絕對無口渴,飲完一碗湯會見到有好多胡椒殼係底.豬肚內外膜處理得好好洗得好乾淨潔白而且完全無豬既內藏腥臭,咬落仲好爽彈.鮮墨魚滑真材實料$68大大舊又夠實,店員推介每日新鮮製造人手打.入口好爽又彈牙,咬落內裏墨魚味香又鮮,每一啖墨魚滑內都食到一粒粒墨魚肉好有咬口.鮮桂魚片魚肉薄得黎食落又嫩滑,滾一滾好快熟.鮮魷魚新鮮而且彈牙就算滾耐左仍然都爽彈.什菌炒牛頸脊呢份小菜係老闆推薦,見佢咁好客就點左黎試試,一食真係幾正.牛頸脊食落爽又夠淋配上什菌洋蔥同芹菜蒜味道夠濃得黎又幾香甜.👍🏻👍🏻
鮮桂魚片魚肉薄得黎食落又嫩滑,滾一滾好快熟.
鮮魷魚新鮮而且彈牙就算滾耐左仍然都爽彈.