2017-06-13 66 浏览
話說同事突然話要叫鴨,仲要係老鴨,真係令我有啲震驚,原來佢係話想食呢間餐廳~ 雖然話就話係佐敦,其實係唔近佐敦地鐵站,係近柯士甸或者油麻地站多啲嘅,不過都係揸車最方便第一步就緊係要揀咗湯底先啦,黎得呢到就緊係必試佢嘅鴨湯啦,所以我地就決定豪氣啲,嗌咗個金撈富貴老鴨湯(半隻),由於仲會用呢個湯底打邊爐,所以就唔洗要一隻鴨咁多。呢個湯底究竟有幾富貴呢?就係用咗草蟲花、魚翅同鴨肉等熬製嘅湯,食法同雞煲一樣,先食咗鴨同飲咗湯,之後再打邊爐,員工好好人咁幫我地分湯,每一碗都有鴨肉、蟲草花同魚翅等配料,湯嘅顏色幾清徹,係淡淡嘅金黃色,飲落一啲都唔會覺得俗,而係非常清甜嘅味,而鴨肉絲都好淋,連埋其他配料,口感豐富,真係幾正~~打邊爐我最鍾意食嘅火鍋配料就緊係唔少得肉同肉同肉啦!!!所以為咗滿足我地嘅肉(欲)望,我地叫咗個至尊牛三星,佢係用一個三層嘅下午茶架載住嘅,最頂層係什錦牛柳粒,中層係牛舌芯同牛胸爽,最底層就係本地手切牛頸脊。每一款肉都有牛香,唔會俾湯底蓋過咗,而且肉質都好鮮嫩,但係最值得介紹嘅係牛舌芯同牛胸爽,牛舌芯係厚切之後再微微分一半,所以感覺會大塊咗,肉質嫩口之餘,仲帶點爽口,真係唔錯;
打邊爐我最鍾意食嘅火鍋配料就緊係唔少得肉同肉同肉啦!!!所以為咗滿足我地嘅肉(欲)望,我地叫咗個至尊牛三星,佢係用一個三層嘅下午茶架載住嘅,最頂層係什錦牛柳粒,中層係牛舌芯牛胸爽,最底層就係本地手切牛頸脊。每一款肉都有牛香,唔會俾湯底蓋過咗,而且肉質都好鮮嫩,但係最值得介紹嘅係牛舌芯同牛胸爽,牛舌芯係厚切之後再微微分一半,所以感覺會大塊咗,肉質嫩口之餘,仲帶點爽口,真係唔錯;而牛胸爽就幾特別,平時都好少見嘅,其實佢係牛胸與兩排肋骨之間嘅肉黎,同普遍鮮紅色嘅牛肉唔同,呢個部位嘅肉係奶白色嘅,另外有一條酒紅色嘅邊,所以會稱為牛白肉,驟眼睇會以為係魚片或者成塊都係肥膏,但係質感係爽口嘅,都可以食到牛肉香,真係好新奇啊!
其他打邊爐我都必嗌配料仲有蓮藕片芋絲同午餐肉,因為個人比較鍾意口感豐富嘅食物多啲,通常打邊爐嗌午餐肉,一定會俾同行嘅人咒罵,不過其實打邊爐食係唔錯嫁,我地今次仲唔係揀一般嘅午餐肉,而係脆炸午餐肉,上枱已經熱辣辣,可以食,但係緊係要放落鍋到,吸收下啲鴨湯嘅精華先好食
2017-06-08 42 浏览
諗住黎打邊爐, 見到有老鴨湯就試下.店員話個湯煲咗3~4個鐘, 開頭諗住都係普通湯既味啦, 點知真係老火湯黎.我認為必食, 但大家要小心, 因為超熱. 另一邊我地揀咗沙嗲湯, 沙嗲夠哂濃, 唔係果D得啡色無味既沙嗲湯底 湯底外, 火鍋料的確唔錯, 新鮮之餘仲好大碟. 本地手砌肥牛好重肉味.特別推介, 鮮竹笙, 夠質生又爽口除咗火鍋, 估唔到呢道啲刺身都唔錯, 有驚喜, 好過啲日式放題質素.另一個值得推介既係呢道既自家飲品. 洛神花茶同檸檬薏米水都同樣清新, 消滯,解喝.最啱打邊爐飲
諗住黎打邊爐, 見到有老鴨湯就試下.

我認為必食, 但大家要小心, 因為超熱.

特別推介, 鮮竹笙, 夠質生又爽口

最啱打邊爐飲

题外话/补充资料: 店員好細心, 會介紹每樣食材既最佳食法同煮既時間.
  • 老鴨湯底
  • 鮮竹笙
  • 洛神花茶
  • 檸檬薏米水
2017-06-07 95 浏览
平時打邊爐食得多,但想搵特別的邊爐於是上openrice search邊間好,讓我搵到間金撈老鴨湯火煱刺身專門店。進店坐低後店員即刻遞上醬料架放系台上,醬料架好齊全有醬油,辣椒,蒜...等。金撈富貴老鴨湯里有鴨肉,素翅,雞脾茹,蟲草花等。在打邊爐前我喝了三碗湯,湯好清甜好美味好足料😋頂級安格斯牛頸脊肉質好腍唔會鞋又唔肥膩,厚度又不會太厚切得又幾大塊,又好重牛的味道👍雙拼蚌:桂花蚌和珊瑚蚌好爽口彈牙夠新鮮。什錦海鮮塔:有帶子,蠔,聖子,蝦,魚蛋,蟹柳,魚片和蟹,超級多海鮮好正。
金撈富貴老鴨湯
雙拼蚌:桂花蚌和珊瑚蚌好爽口彈牙夠新鮮。
2017-06-06
金撈富貴老鴨湯
2017-06-06 21 浏览
早幾日我地一行4人前往位於佐敦文昌街的金撈老鴨湯火鍋專門店打邊爐(由為食同事之前食過話唔錯向我推介),一星期前已訂位,我地1900時準時到達後,立即安排入坐,現場格局好似由一間酒吧改為火鍋店,地方不是太大但坐得舒服,待應有禮之餘亦為我們送上豐富的醬汁盆為豉油調味,講返食物,我地叫左個招牌老鴨湯配沙爹做湯底及三文魚刺身做頭盤,送上湯底後待應會先將老鴨湯畢比我地先享用,然後再打邊爐,老鴨湯絕對要試(好飲足料夠火喉👍🏻),至於火鍋料我地叫左美國生蠔、鴨血、魚鰾、鵝腸、竹笙、栗米、鲩魚片、芝士丸、本地手切肥牛、娃娃菜等,整體上食物都好新鮮同美味,特別推介本地手切肥牛非常美味之餘牛味亦好濃😋,所以追加左一碟,而鵝腸亦非常肥美同甘香,一句講哂正👍🏻,而舖頭亦有一些自家制的清熱飲品(薏米水)我老公亦讚可口,總括內說係一間有質數的火鍋店👍🏻絕對有下次。
2017-05-31
天氣越熱,便越想向高難度挑戰,這天隨朋友到佐敦吃火鍋。 說實,這一帶幾乎所有街名都以「文」字開首,入夜後街燈昏暗,找街道更是難上加難,幸好這間“金撈老鴨”店就是在較外圍的位置,不用在辛辛苦苦在內街穿梭。 顧名思義,這裏的老鴨湯相信必定是皇牌吧,所以,我們二話不說就點了老鴨湯作火鍋湯底,而老鴨分了全隻及半隻兩個size, 兩個人的話,半隻就已經足夠。當然,想豪氣點,可以來一個加了蟲草花及素翅的金撈富貴老鴨湯。老鴨湯送上來,在鍋內就已經可以看到大大隻的鴨脾橫放在鍋內,鴨肉只需輕輕以鐵湯一拉,就能輕易撕開,喝時可把鴨肉撕成肉絲伴湯,或先呷湯再吃鴨肉,最後加入清湯涮火鍋。鴨湯火吃喉十足,味道鮮甜,完全沒有半點鴨羶味道,相反,老鴨湯帶有淡淡鹹香,但味道不會過鹹,讚。石斟竹庶茅根水 - 打邊爐易上火,必須點一些清熱降火的飲品降溫,這款竹庶水的味道不錯,入口冰涼,非常解喝,淡淡的清甜味,感覺健康。順德撈魚皮 - 魚皮入口非常爽脆,帶有濃濃的麻油香味,而且內裏放了大蒽花、胡椒及辣椒,微辣的辛味令魚皮變得份外惹味。新鮮紫淮山 - 紫淮山的花青素比白淮山多60倍,具有養顏及美容,而它的口感非常清爽,就像吃

天氣越熱,便越想向高難度挑戰,這天隨朋友到佐敦吃火鍋

新鮮紫淮山 - 紫淮山的花青素比白淮山多60倍,具有養顏及美容,而它的口感非常清爽,就像吃乾貨淮山,沒有新鮮白淮山的黏笠感。

自家製水餃 - 每一隻水餃都是餡料十足,漲卜卜的,入口既有豬肉香,還有木耳的爽脆感,不過,豬肉的味道有點偏鹹,令水餃被扣分了。

北海道新鮮蟹腳 - 這個蟹腳的價錢真的有點貴,HK$88 就只得5隻蟹腳,而蟹肉肉質結實,味道挺鮮甜。

手打深海花枝滑 - 花枝上放了大量蟹籽,入口時除了爽口彈牙外,還多了一份爆破的感覺,個人認為非常好吃,亦夠鮮味。

滋補雞子 - 雞子的數量不少,HK$58來說非常抵食,不過,大細有點參差,細粒的數量較多,不過,雞子口感綿密軟滑,非常好吃。

花膠筒 - 花膠筒是由乾貨發的,看上去挺厚身,花膠入口沒有重重的膠質感,不過口感不錯,軟淋得帶又帶點煙韌。

埋單時,待應送上mini 珍寶珠給我們,相比一般火鍋店送的香口珠,顯得更有心思。

2017-06-02
3K
2017-06-04 95 浏览
見有勁多好評,啲相又咁正,book枱同朋友試下先。雞煲食得多,鴨煲第一次食,試試呢個老火靚鴨有幾正店員先送上調味盤,大部份都係辣的看來打邊爐都係適合重口味。飲品方面有一般汽水,啤酒,自家制果汁等,同朋友都係揀左無糖的烏龍茶($15/ea),冰凍夠解渴。難得黎試,梗係揀左最正嘅湯底啦,極品松茸老鴨湯半隻($198),一開煲蓋真係超級香,濃濃的菇味好吸引呀。隨手撈撈都有好多松茸,正正正鴨半隻,肉已很軟腍,店員輕輕用力已經可以拆開,方便食用。先喝湯再打邊爐,嘩,超濃郁的松茸同鴨味,好鮮甜,仲勁過屋企啲老火湯,同朋友不停飲,飲左四、五碗先肯停。不過鴨始終有油,用旁邊的西撈一撈就好。飲完湯都飽了,食物倒不是點了很多,先來個炸魚皮($38),很香脆,份量亦不少。店內寫著是自家功夫手打,仲用XXL Size的澳洲墨魚喎,咁吸引就叫個手打墨魚丸($78)啦,果然爽口彈牙,中間爽著粒粒墨魚肉增加口感,好彈好正呀。再叫了喜歡的蓮藕片($28),唔好滾太耐先至爽口,太耐會變成煲湯蓮藕咁淋哂㗎點都要食下蔬菜的,叫了唐生菜($28),放落個煲度吸了鴨油超爽甜。仲叫左好少見的紫淮山($48),高纖的健康好物,軟腍

店員先送上調味盤,大部份都係辣的
看來打邊爐都係適合重口味。
隨手撈撈都有好多松茸,正正正

鴨半隻,肉已很軟腍,店員輕輕用力已經可以拆開,方便食用。

仲叫左好少見的紫淮山($48),高纖的健康好物,軟腍加上滑溜溜的口感很對胃。
最後係招牌本地手切牛頸脊($238/小),打邊爐又係一定要有牛,哈哈。色澤不錯,手切很有口感,牛味十足。

價錢雖不便宜,但個超好味湯底實在令人回味,會為了湯底再訪的。

PS當晚客人不少,所有房滿座,被安排坐在後面的走廊位,都幾濶落,只可惜冷氣不夠,店員哥哥姐姐已較左個冷氣好多次,但作用不大,三十幾度高溫打邊爐真係有啲壓力,
2017-05-31
雞煲就食得多喇,咁鴨呢? 近期朋友轉至佐敦工作,話附近有一間老鴨火鍋好出名!當然要去品嘗下啦!!金撈老鴨湯刺身火煱專門店位於佐敦文昌街25-47號文昌樓地下41及43號舖,喺柯士甸站出閘會更快!可能係當區馳名嘅火鍋店,我哋去到嗰陣時已經有好多人~湯鍋點了極品松茸老鴨湯半隻($198),因為見佢寫“國寶級野生養生珍品,強身健康,超乎你想像!!” 初嚐湯底時會覺得好清淡,但係越飲口味會越重… 鴨肉亦非常嫰滑,輕輕力已經可以將其分開店主推介鹿兒島黑豚肉(特價$108),豬肉肉質彈牙,即使肉身已滲透湯底味道,依然仲留自身豬肉味!紐西蘭羊肉片($78),將羊肉掉進鍋底時,好快就傳出濃陏嘅羊騷味特色龍躉魚蛋($48),可能味覺較為遲頓, 我覺得好似完完全全係一粒白色既魚蛋,品嚐唔到龍躉嘅味道!自家製雲呑(6粒)($48),皮薄,豬肉味濃!同其他店舖嘅雲吞有所不同,果然係自家製~鵝肝鮮蝦丸($98),丸子中心有少許鵝肝, 需要認真點品嚐! 不過蝦丸味道較濃,所以蓋過了鵝肝的味道…新鮮螺肉豬肉丸($88), 同鵝肝鮮蝦丸一樣,豬肉丸中心有一小塊螺肉,豬肉丸味道雖濃,但螺肉清甜,咸中一點甜!打邊爐唔可以

打邊爐唔可以少既午餐肉($38),零失敗之作! 不過午餐肉肉身較軟,滾耐左好容易滾爛

如果喺facebook like及打卡仲會送小食麻香辣鴨掌
不過只可以講便宜莫貪!唔食得辣嘅,就唔好點喇~因為真係好辣!!

飲品點咗一渣洛神花茶($40),洛神花味酸,正好為鴨湯解渴!
2017-05-29
2017-06-02 477 浏览
愈近夏天愈喜愛打邊爐,但我追求的是特色湯底!朋友問我對老鴨鍋有興趣否,那麼滋補的當然有啦!這晚他帶我來,由佐敦走到柯士甸,走進一條只有車行的街,還在想他有沒迷路,就看到了目的地~雖然偏僻,但都坐滿了大半!我真是大鄉里呢。一來就奉上醬料盤讓我們自行混醬,蔥蒜、辣椒等甚至麻醬沙嗲醬都有。我知道他們的招牌是金撈湯,但我看到有極品松茸湯就敵不過誘惑。有牛頸脊不用多想,支持一下本地牛。還有刺身和小食,種類繁多。他們還有特色食品,選個紫玉淮山試試。手打滑也不能錯過。另外點了檸檬薏米水,清熱解膩。它的味道酸甜偏酸,檸檬味頗重,感覺清新,薏米不會苦,是水準之作。湯一來就如清水加松茸和老鴨的樣子,不用怕,那不是清水,也要耐性讓湯慢慢煲出味來。店員會幫忙拆散鴨肉讓湯更入味,也容易進食。一喝湯就有鮮香的松茸味道,鴨香慢慢滲出來,是愈滾愈濃味的,讓你任何時候都在喝湯。那綠色的泡椒醬酸、辣和鹹味俱全,用來點鴨肉吃非常提味。牛頸脊新鮮,它有的是脂肪和肉的黃金比例,不像肥牛膏比肉多,肉質也更嫩。涮時要夾穩,一看到熟了就要立即吃,咬下去肉質嫩滑,牛肉味濃厚,脂肪半溶讓它更香口,整個口腔都充滿牛味手打滑打得結實,花枝滑

他們還有特色食品,選個紫玉淮山試試。手打滑也不能錯過。

極品松茸老鴨湯

招牌本地手切牛頸脊

手打滑打得結實,花枝滑和蝦滑都相當爽口彈牙,盡顯師傅的功架。
手打深海花枝滑x鮮蝦滑

紫色的淮山我還是第一次見,平常都沒怎吃淮山,所以很好奇。涮了過後紫色沒這麽深,但入口味道清新,口感有點像薯仔,粉粉的在口中溶掉,不錯啊。
紫玉淮山

雜菜有菜心,娃娃菜和生菜,全部都又乾淨又新鮮,爽口清甜。
雜菜

這個老鴨湯愈煲愈入味,讓我倆不停喝不停加湯,都加到有點不好意思了,卻沒口渴感。最後還把所有鴨肉和松茸吃掉,用極濃郁的味道作結。

這家店的所有材料都好新鮮,牛頸脊是最正的,不知再高級的是否更嫩呢?還有刺身都未有機會吃,看到鄰枱大大盤好羨慕,兩個人吃不下,應該要一大班朋友來才對。如不是朋友帶我來,我就錯過這隱世好店了啦!
2017-05-29
極品松茸老鴨湯
手打深海花枝滑x鮮蝦滑
雜菜
民以食為天 ,今日我專程來食馳名的金撈老鴨湯, 據說這個湯非常滋補, 啱曬我呢啲體虛人士! 這裡除了主打的招牌老鴨湯底之外, 還有很多選擇例如醉雞鍋等, 不過一場嚟到這裏一定要試下老鴨湯,據說每隻鴨都以慢火慢煮幾小時, 所以個湯底不單止鮮甜, 仲有豐富的精華所在! 淨係睇見都已經覺得好滋補了, 香濃嘅湯底配以 半邊老鴨。打邊爐之前一定要飲返碗靚湯先, 尤其看到店家將那老鴨像使出脫殼神功的,輕輕鬆鬆的在湯裏 夾兩下已經可以骨肉分離!足以証明老鴨已經被煮了很久很久吧!果然湯好甜又夠曬味,而且是落足料,簡直值回票價!鴨肉還可以沾自家青椒醬同吃!味道更佳! 品嘗完這麼美味的老鴨湯就可以打邊爐, 打邊爐一定要配靚牛肉啦!招牌本地手切牛頸脊就啱曬喇!新鮮牛肉係零捨不同,那份鮮嫩的紅色完全不是冰鮮可以俾到我! 而且肉味特濃,加上淡淡的油花香,記得唔好灼太熟呀!大概10秒左右就可以了,食到嫩滑口感之餘又唔會太膩,正! 特製鴨紅又是另一必食之選!有良好的食療功效,性寒,有補血解毒之功效!除了食療功效得之外,口感和味道都好得架!煮完都保持到那實在的線條,不會鬆散開來,而且口感好Q彈,好似硬啫喱般彈下

淨係睇見都已經覺得好滋補了, 香濃嘅湯底配以 半邊老鴨。

除了食療功效得之外,口感和味道都好得架!煮完都保持到那實在的線條,不會鬆散開來,而且口感好Q彈,好似硬啫喱般彈下彈下,而且味道一啲都不會腥,還帶甜味,証明好新鮮下!

呢度啲手打丸都值得一讚!好似手打墨魚丸拼手打蝦丸咁,真的粒粒都好鬼好味,粒粒都好鬼彈牙!尤其鍾意蝦丸夠曬鮮甜蝦肉味,好似一次過食緊10隻蝦入口咁正!

黑椒牛筋丸有點辣得過癮的感覺,每粒都是香濃牛肉味和爆多黑椒的配搭。

仲有打邊邊最愛美國桶蠔一定不能錯過,因為呢度啲蠔夠曬大件,簡直一口吃不下,而且隻隻脹卜卜,認真夠曬肥美!蠔味仲爆登tim!

而家仲有推廣,打卡可以任選鴨血,竹笙,紫淮山其一!
三週年做緊特價promotion, 平日有85折,如果九點後有75折!
2017-05-28 84 浏览
已經到金撈好幾次打邊爐,但今次湯不夠入味! 而且今次有被騙了!昨晚(5月27)我們4人預約晚上9點半到達餐廳,很快安排位置! 我們亦很快選擇金牌鴨肉半隻作為湯底,再點了本地地手切牛頸脊,海鮮聖子皇(時價:58/隻),野生竹生等食物! 其他食物基本上都沒什麼問題,只是當聖子皇送到,我們有點驚訝,因為size 一點都不像是皇, 在街市可買到的差不多,於是找waiter問問, 他找回落單的同事問,她說是啊!聖子皇啊!但態度很不好,講完就走完全沒有理會或再作任何解釋!! 這種服務態度有問題,後黎從另外他們同事知道她是新黎,剛返工數天!! 如果每次來貨會不一樣,應該客人點餐時說明size !!
聖子皇
放工跟朋友到渡船街晚餐,看到這家以老鴨湯底為主打的火鍋店,很難得一見,於是便入內一試。餐廳內座位很多,由於今天放工已經10點,餐廳內竟然還有不少食客。跟一般火鍋店一樣,選擇很多,但特別在這裏有很多特色的火鍋配料,之前都難得在其他餐廳一見。湯底選擇了金撈富貴老鴨湯(半隻)($198),店員都提議先將湯頭好好的品嚐一遍,才作火鍋之用。平時真的很少看到以鴨入湯做火鍋湯底,這個湯底還加上了蟲草花、素翅、杞子等滋補中藥材。湯底有點油脂,但飲落去完全不覺得油膩,而且很鮮甜,完全沒有鴨的羶味。因為用了很多配料而煲成這個湯底,所以味道很豐富,除咗鴨的鮮甜香味,還有藥材所襯托出嚟的豐富層次。基本上還未開始打邊爐,已經飲了好幾碗湯。跟湯底送上的,還有一碟草綠色的醬,店員說這個鴨醬。雖然湯底中老鴨已經煲至很出味,但一點也不老,亦不像吃煲湯的瘦肉一般完全沒有了肉的香味。配上特制的鴨醬更是好吃。點了一個刺身拼盤(小)($228),一共有六種刺身,每種三到四片,有三文魚、三文魚腩、帶子、大蝦、北寄貝和油甘魚。每種刺身都厚身,而且都很新鮮。雖然說不上鮮甜無比,但以這個價錢有這個份量,個人覺得十分抵食。作為小食之一,

金撈富貴老鴨湯(半隻)

基本上還未開始打邊爐,已經飲了好幾碗湯。

點了一個刺身拼盤(小)

作為小食之一,點了炸魚皮($38)。魚皮新鮮炸起,乾爽脆口,就算不點湯吃,微鹹的味道都十分好吃。
炸魚皮

本來想點脆魚腩跟脆鯇片,但當晚脆魚腩已經售罄,所以就只有脆鯇片。脆鯇片($48)晶瑩厚身,稍稍放進熱湯內,就已經自然捲起。剛熟透的脆鯇片肉質結實,鮮甜爽口。
脆鯇片

紫玉淮山($48),跟一般新鮮淮山最不同的地方就是這個鮮淮山是紫色的,不用煮太久,放進湯底內大概一兩分鐘就已經很足夠,咬落還保持爽口而帶有一點黏口的感覺,甚是好吃。如果煮得太耐就會變得很粉。
紫玉淮山

另外一種特色配料要推介的就是花生苗,賣相好像大豆芽菜一般,不過豆的部份變成了花生,而芽的部份則比大豆芽更肥大。食落有淡淡的花生香味,味道十分清甜。
花生苗

手打深海花枝滑($78)表面放了橙紅色的蝦籽,令本身柔軟的花枝滑加上了一點爽口口感。而且用上了新鮮花枝打成,咬落還有粒粒花枝,味道香甜。
手打深海花枝滑

手打蝦丸($78),又有誰可以想像到蝦丸內竟然有完整一隻爽口蝦肉,令蝦丸的鮮蝦味道更突出,同樣彈牙爽口,另一推介的配料。
手打蝦丸

檸檬薏米水($18/杯),甜到剛好,用了足料了的薏米煲成,十分滋潤。
檸檬薏米水

在其他地方真的很少見到這款老鴨湯底,好味到幾天之後我又已經再跟朋友光顧一次。而且配料選擇多,當中亦有不少特式配料,很值得一試。(由於花生苗是第二次光顧時侯點的,所以賬單上沒有這個價錢)
金撈富貴老鴨湯(半隻)
點了一個刺身拼盤(小)
炸魚皮
脆鯇片
花生苗
手打蝦丸
  • 金撈富貴老鴨湯
2017-05-27 201 浏览
今天我決定和男友一起去鴨店金撈富貴老鴨湯半隻$198~份量足,上湯餚得十分夠火喉,素翅有咬口,鴨肉鮮味加入杞子什菌更提鮮,啖啖精華,果然系真材實料每人飲足三大碗再加料打邊盧特色鴨醬,酸酸地好開胃任君選擇神秘手打丸$88~半份有四款,松露魚丸,幾特別手打墨魚丸蝦丸彈牙有質感最特別是蟹黃丸,爆汁珊瑚蚌$98~沒有雪味,爽口甜美牛胸爽$108~我覺得比牛肉更鮮味爽脆,只需1分鐘的時間就可以食,入口真的索索聲有𡁻頭好像薯片的脆晚市孖寶$138~牛肉粒有牛味,雪花分佈平均鮮鮑兩隻切成薄片,爽甜鮮味什菌$48~金菇、鮑魚菇、鮮冬菇檸檬薏米水$18~男友大讚,酸酸甜甜,好好味
今天我決定和男友一起去鴨店
每人飲足三大碗再加料打邊盧
特色鴨醬,酸酸地好開胃
任君選擇
神秘手打丸$88~半份有四款,松露魚丸,幾特別
手打墨魚丸蝦丸彈牙有質感
最特別是蟹黃丸,爆汁
珊瑚蚌$98~沒有雪味,爽口甜美
好像薯片的脆
晚市孖寶$138~牛肉粒有牛味,雪花分佈平均
鮮鮑兩隻切成薄片,爽甜鮮味
什菌$48~金菇、鮑魚菇、鮮冬菇
檸檬薏米水$18~男友大讚,酸酸甜甜,好好味
2017-05-25
  • 金撈富貴老鴨湯
  • 神秘手打丸
  • 檸檬薏米水
2017-05-26 265 浏览
NoSir是湯怪,無論是中式的還是西式的,只要是湯水,他都一滴不漏喝進肚子裡,有空閒的時間我也會為他和3兄弟煲湯,每次1人3狗就將湯與湯渣都吃得乾乾淨淨,而我自己通常都是喝1-2口,將湯都留給他們好了,反正肚子裝不到水份⋯我們經常帶3兄弟到佐敦狗公園玩,正好在狗公園對面有一間以老鴨燉湯作為湯底的火鍋店,所以就吸引了我們去試試~進店安排座位後,店員隨即送來調味架,各式調味醬油及配料齊全,說真的,假如湯底是火鍋的精華所在,我覺得滾甚麼都好吃,何需再加鹽加醋呢~我們點了金撈老鴨湯鍋,半隻鴨的份量,湯底浮面的驟眼看起來以為是淮山,原來是雞脾菇和杞子~湯滾起來了,店員立即幫我們拌均及將半隻鴨分拆,再為我們裝湯,很貼心的服務﹗暖暖又滋潤的鮮甜金撈老鴨湯,NoSir連飲3碗才開始其他火鍋配料,味道超棒﹗根據枱面餐紙的介紹,老鴨燉湯燉煮時間約兩小時,善補五臟之陰、虚癆之熱、補血行水、養胃生津、止咳自驚、消螺螄積、清熱健脾和虛弱浮腫,所以一年四季及男女老幼都可常服用,原來鴨湯可以是日常的大補湯,令我好有衝動想燉鴨湯給3兄弟補補身呢﹗跟湯鍋附送的沾鴨肉的醬油,辣辣的很惹味~火鍋配料必點的當然是牛肉,我們點

金撈老鴨湯

跟湯鍋附送的沾鴨肉的醬油,辣辣的很惹味~

至尊牛三星

火鍋配料必點的當然是牛肉,我們點了至尊牛三星,單是賣相已經很驚喜了﹗

什錦牛柳粒
至尊牛三星其實有四粒星的,頂層是什錦牛柳粒,牛味非常濃郁﹗

牛胸爽+牛舌芯
第二層是牛胸爽和牛舌芯,牛胸爽非常爽脆,口感像魷魚般,平常真少機會吃得到,牛舌芯更加不得了,牛味比牛柳更濃且滑~

本地手切手頸脊
本地手切手頸脊好有咬口~

手打深海花枝滑
花枝滑口感爽彈,味道很好,唯一可惜的事當中有魷魚還沒完全刴成膠,所以分成丸狀下鍋時有點困難~

自家製雲吞

自家製雲吞算大粒,而且餡料飽滿,蝦肉彈牙﹗

整體金撈老鴨火鍋店的材料都以上級為主,所以價錢略貴,而且有非常多特別而又養生的火鍋配料供應,如自家製有機黑豆冰豆腐、新鮮紫玉淮山、北海道干貝滑、新鮮野生羊肚菌、松茸菇菌、花生曲芽等等日常不算容易購買的食材都可以在這裡試到,所以值得往後繼續光顧,每次都可以品嚐獨特又養生的食材,最重要是火鍋前先嚐的一碗老鴨燉湯~
2017-05-18
金撈老鴨湯
至尊牛三星
什錦牛柳粒
牛胸爽+牛舌芯
本地手切手頸脊
自家製雲吞
2017-05-25 221 浏览
呀佐敦街坊話佢老友介紹咗佢間好嘢, 要同我黎打邊邊 + 佢鍾意嘅牛肉喎~跟住佢一路行 都行咗好陣子, 唔係佢熟跟嘅話 我自己一定唔易揾啊~由於我地早食飯, 都係大約 6點鬆 dd, 係第一枱客呀~按自己喜好 "混醬" 吧~(有湯有水, refill 更方便啊! 貼心位~)每位 $20, 唔食醬嘅我 今次醒目喇, 我比埋我碟豉油佢 等佢可以自 mix 2碟醬黎配肉 配菜~ XD好多選擇啊~心大心細, 除咗想試個鴨湯底 (呀某人開聲話: 我想飲多幾碗呀一陣, 因為呢 我好耐無飲過湯鳥), 我地都係同平時一樣 佢想食牛肉 而我想食多啲菜~為咗唔好餐餐都一樣...我努力咁克服咗一打邊邊就叫竹庶水嘅習慣, 我叫咗檸檬薏米水~微酸小清新, 佢都話幾好飲~牆身有架有勾, 方便企企理理放好 menu 點菜紙, 枱面空間變相多咗, 幾好喎呢個貼心位又~ 湯黎喇~滾喇 飲得喇~同事幫手分湯前 仲勁細心 問我要唔要影相打卡~好 nice 啊~嗯, 清得黎又夠味, 聞到鴨肉香味呢, 唔錯喎~佢添飲咗 3次先比我落料打邊邊... XD因為個湯底本身有半隻鴨, 所以我地配幾幾碟就 arm arm 好喇~(仲有個菜

由於我地早食飯, 都係大約 6點鬆 dd, 係第一枱客呀~

按自己喜好 "混醬" 吧~
(有湯有水, refill 更方便啊! 貼心位~)

好多選擇啊~

為咗唔好餐餐都一樣...
微酸小清新, 佢都話幾好飲~

湯黎喇~

滾喇 飲得喇~

同事幫手分湯前 仲勁細心 問我要唔要影相打卡~
好 nice 啊~

嗯, 清得黎又夠味, 聞到鴨肉香味呢, 唔錯喎~
佢添飲咗 3次先比我落料打邊邊... XD

(仲有個菜籃的, 但我餓, 所以唔等喇, 我要食喇~)

自家製冰黑豆腐

嗯嗯, 呢個口感剛好啊~
吸住啲湯食, 有彈性 有咬口, 啱我地口味呀~

紫淮山

天然嘢 批批唔同 我明的~
雖然佢無相中咁艷, 但都靚靚丫~ ;)

食落粉粉的, 我鍾意呀~
佢話有益好味道~

佢最期待嘅嘢 - 招牌本地手切牛頸脊 $298 (大)
-..-lll 有無咁想食呀, 1個人都要碟大... (我串咗佢

見佢堅持要碟大, 我就試一片啦~
淋滑質地, 牛味又真係係濃喎!!!

田園大拼盤

因為我樣樣菜都食下, 所以佢就話叫大拼囉~
咁 就叫咗喇~

菜嘅質量都好好呀, 明顯有花心思選過~
我欣賞呀!

p.s.
小提示: 可以嘅話早啲去吖, 坐正門哥邊會比較好啊!
我地當晚係响後門入, 條街幾大陣味下... 初時同事執意安排我地坐廁所門口 / 廁所外近後門的枱, 唔情願比我地坐近正門嘅枱, 我地就諗可能 ok 嘅咁都, 就照坐, 但係剛開始上野食,
又聞到番條街嘅味 T^T, 深怕多客時門開開關關會更多味, 所以鼓起勇氣同同事講, 佢地都係主打叫我地轉去廁所門口, 但真係唔想又再轉, 所以就話真係想坐正門位置, 咁最終都 ok 咗嘅, 無事嚕~
2017-05-24 129 浏览
老鴨做火鍋湯底的,之前比較常去的是深水埗的老三火鍋。現在才發現比較近我的佐敦區都有一間以老鴨做主打的火鍋湯底。金撈富貴老鴨湯,半隻,$198我們兩個人吃,所以點了半隻。老鴨湯底還有杞子和羅白粒,再加上素翅,感覺貴氣。因為老鴨湯都是較滋補,所以先喝湯。湯頭的味道溫純,沒有太燥熱的味道。鴨子十分工整,但很容易夾開,一絲絲的鴨肉色澤油潤,肉質不嚡口。澳洲M9 和牛粒,$118和牛粒未浴雪,我們尾聲時才下鍋,但肉質還是乾燥不太好吃。浪費了。有機花生苗芽,$48很特別的一種菜。花生苗像粗了5倍的芽菜,而花生苗放湯時,整個湯底都有花生香味,而煲軟了的花生,味道比炒香的花生不同,沒有霸道的味道,反而吸收了湯底精華。鹿兒島黑豚腩肉,$108豬肉嫩滑,日本豬的豬味不燥不濃,而且煮好後色澤白滑。厚薄適中。而平時超市買的鹿兒島豬都不便宜,這個價錢不貴。牛胸爽,$108是我近年打邊爐至愛。牛胸爽是橫格模附近的一塊肉,看上去硬硬的,一放水中就會收縮,邊位開始卷起。店家提議淥煮一分鐘,但其實五分鐘會更好,油花融化得更香,口感更軟身。脆炸午餐肉,$48因為餐牌上是放了火料類別,不是小食類別,以為是什麼新奇刺激的食材
老鴨做火鍋湯底的,
之前比較常去的是深水埗的老三火鍋
現在才發現比較近我的佐敦區都有一間以老鴨做主打的火鍋湯底。

金撈富貴老鴨湯,半隻,$198
我們兩個人吃,
所以點了半隻。
老鴨湯底還有杞子和羅白粒,
再加上素翅,
感覺貴氣。
因為老鴨湯都是較滋補,
所以先喝湯。
湯頭的味道溫純,
沒有太燥熱的味道。
鴨子十分工整,
但很容易夾開,
一絲絲的鴨肉色澤油潤,
肉質不嚡口。

澳洲M9 和牛粒,$118
和牛粒未浴雪,
我們尾聲時才下鍋,
但肉質還是乾燥不太好吃。
浪費了。

有機花生苗芽,$48
很特別的一種菜。
花生苗像粗了5倍的芽菜,
而花生苗放湯時,
整個湯底都有花生香味,
而煲軟了的花生,
味道比炒香的花生不同,
沒有霸道的味道,
反而吸收了湯底精華。

鹿兒島黑豚腩肉,$108
豬肉嫩滑,
日本豬的豬味不燥不濃,
而且煮好後色澤白滑。
厚薄適中。
而平時超市買的鹿兒島豬都不便宜,
這個價錢不貴。

牛胸爽,$108
是我近年打邊爐至愛。
牛胸爽是橫格模附近的一塊肉,
看上去硬硬的,
一放水中就會收縮,
邊位開始卷起。
店家提議淥煮一分鐘,
但其實五分鐘會更好,
油花融化得更香,
口感更軟身。

脆炸午餐肉,$48
因為餐牌上是放了火料類別,
不是小食類別,
以為是什麼新奇刺激的食材,
原來是平時茶餐廳的香煎午餐肉。
沒有放湯,
即食熱辣辣,