2017-07-17 964 浏览
男朋友最鍾意就係食火鍋但係佢咁多次食火鍋都未食過雞煲所以我哋講起不如試吓朋友食過話幾好食呢間餐廳有兩邊入口如果鍾意食海鮮呢度都有好多選擇其實我真係好想食金撈老鴨湯不過男朋友想食雞所以我哋叫咗雞煲個雞煲超香味道會比較濃味啱晒我哋啲雞食入口好滑加埋香蔥洋蔥等等而且啲汁索晒入去,非常入味怕熱氣可以叫佢哋自家製嘅飲品我哋就叫咗竹䉀茅跟水非常清熱個味道唔會話太甜佢個餐牌有兩面而且好多選擇可以揀尤其是啲手打墨魚丸蝦丸食落去爽口彈牙真係手打冇花冇假炸魚皮好香脆而且唔會淡茂茂有多款醬料可以自己條配梗有一款啱你口味我哋叫咗啲牛肉睇落去都好新鮮係鮮紅色嘅而且油脂分布均勻呢度除咗食火鍋之外仲有刺身食仲要係超級新鮮我叫左呢個三文魚非常肥美而且每件都切得唔會好薄食落去鮮甜食完嘅美味嘅鹹點之後當然要食返個甜品中和下啦呢度有各式各樣嘅雪芭可以揀選我就揀咗䄂子雪芭味道非常芳香而且食落去可以解解膩為豐富嘅晚餐畫上句號
男朋友最鍾意就係食火鍋

味道會比較濃味
啱晒我哋

啲雞食入口好滑
加埋香蔥洋蔥等等
而且啲汁索晒入去,非常入味

怕熱氣可以叫佢哋自家製嘅飲品

而且食落去可以解解膩
為豐富嘅晚餐畫上句號

• 三文魚刺身
2017-07-11 85 浏览
打邊邊根本就係我生活一部分,平時都鍾意係屋企打,因為夠抵食,不過就要預備一大餐,最慘仲要洗碗。上星期又打邊邊癮發作,又唔想搞咁多,就決定出去食,上網睇下有邊間好介紹,見到呢間有鴨湯底打邊邊,諗都唔諗就決定呢間,好大期望。去到就叫個鴨湯湯底,店員仲細心解釋入面有咩材料,值得一讚。先飲個湯,嘩!一試難忘,好足料,冇味精味,堅係老火湯,未開始已經飲左2碗。店員仲細心加返湯俾我地添。之後就試下個避風塘茄子,炸到似薯條咁,有點辣,不錯!打邊邊又點少得牛呢,牛頸脊,夠哂牛味,正。要特別講下野生竹笙,勁好味,用鴨湯湯底浸過,入口脆脆的,一定要試。總括黎講,很不錯,值得一來,鍾意打邊邊既朋友就要試下。
之後就試下個避風塘茄子,炸到似薯條咁,有點辣,不錯!
打邊邊又點少得牛呢,牛頸脊,夠哂牛味,正。
總括黎講,很不錯,值得一來,鍾意打邊邊既朋友就要試下。
2017-07-07
2017-07-10 704 浏览
香港的打邊爐潮流,相信從來沒有停過。 有些地方,早是打邊爐的戰場,什麼刺身,靚牛,海鮮,很早已經奇怪,香港人吃火鍋的刁鑽和講究程度是否這麼利害,有時,是否失卻了打邊爐的原意。 因此,在這個佐敦火鍋戰場,我選擇了一間以湯底和非刺身海鮮出奇為名的火鍋店,不一定要吃好牛,靚魚,刺身才有品味,真心感受吃出火鍋的原味。 先來個隻富貴老鴨湯$198,油頭的濃就如在日本拉麵店吃拉麵一般,那些鴨,一點也不老,肉質鮮而甜,加上那些幾何亂真的翅,剩係食呢個鍋都係一個不錯的體驗。 至尊牛三星$398,有牛胸油,牛舌和牛肉,各有所長,喜歡牛胸油的美味,幾秒就食得,牛舌的甜美,如果有得煎更好。 我沒有想過香港的鴨紅$58可以像台北的質素,實實在在的新鮮和內容,叫你吃得尋回詹記的愉快。 這樣色調的紫淮山的$48你見過了沒有,如果你像我追尋色彩,奇怪顏色的體驗和那整體美妙感,你會很喜歡。 手打四寶丸$98,各有特色,自家製的丸來說都叫大件夾抵食,最好吃的反而是我平時少吃的鯪魚球丸。 鹿兒島黑豚肉$108出奇地比牛肉出色,來自日本的食材當然幾時都咁好。 冰黑豆腐$58又係一個新創意,令整餐飯更色彩
香港的打邊爐潮流,相信從來沒有停過。

冰黑豆腐$58又係一個新創意,令整餐飯更色彩繽紛,不過,冰豆腐就依舊是同樣味道,沒有大的驚喜。

花膠筒$108大大條,那美味感和拍板小館食花膠扒無得比較,吃完這件吸盡鴨湯精華,一定更養顏。

新鮮野生竹笙$88又係另一碟非常適合打邊爐的食物,份量多不能錯過。

脆鯇片$58都有叫,可能其他火鍋料太出色,這個脆鯇反而冇乜特別,沒有什麼大印象。

檸檬薏米水$48令我滿深刻,一冷一熱的冰火體驗都非常不同,個人喜歡凍的感覺,檸檬薏米自家天天煲,真材實料。

當然,看到鄰坐的人吃的牛和希靈魚刺身同樣出色,不過,相信這裡的一頓火鍋都叫你可以非常滿足,有時不一定要人云亦云,就簡單吃點新鮮材料,有個好鍋底就是一件美事。

金撈老鴨湯刺身火鍋專門店
佐敦文昌街25-47號文昌樓地下41及43號舖
2017-06-07
2017-07-10 141 浏览
今晚同十幾年老友慶祝生日,去左佐敦呢間刺生火煱店食飯,我地8點已經到達叫左個小食,不過等左半個中至有得食,之後齊人就叫餸開始打边爐小食買相唔錯,但食落一般,唔係我口味鴨湯到,加熱左20分鐘到就可以飲用,飲落好清無乜驚喜,之後加清湯打边爐手切肥牛,食落一流左边有羊肉食落有d蘇,🐷肉還可以,而貴妃膀都幾大碟,不過無乜賣相魚生拼盤,因為今晚無三文魚所以轉埋帶子,不過我今日唔舒服所以無品嚐到不過d朋友都話一般般最後,整體上菜都好慢,要吹至有得食,服務員好似都唔知我地叫左乜,成日都話就到,如果下次有機會一定要打左底先😂😂

小食買相唔錯,但食落一般,唔係我口味

手切肥牛,食落一流

不過d朋友都話一般般

2017-07-09
佐敦意幾條街以前出名食燒烤串燒既,但朋友介紹意道有間特色老鴨湯店,材料刁鑽有特色,湯底獨特。推介餐牌,用上彩色印刷,圖文並茂。感覺豐富吸引。除左火鍋外,意間店仲有刺身食。火鍋店有得食刺身的確不錯。今次就點左澳洲頂級M9和牛刺身$198。冰鎮上枱,份量都有6-7大塊,好抵食。肉質嫩滑,入口即溶。生醃螄蚶$88,螄蚶不是常有的食材。泰菜、潮洲菜可見到。但今次竟然在火鍋店有,就二話不說點了。份量多,味道鮮甜入味。我發覺意間店算幾多前菜小食。酒醉鴨下巴$58,價錢抵食。酒味香,送酒一流。主角富貴金撈老鴨湯底$268一隻,材料比一般多了蟲草花、淮山、杞子等不同。湯底香濃滋潤,回味無窮。食法先飲湯後火鍋。美國桶蠔$138 夠大隻同乾淨,白雪雪,夠厚身。必食推介 鵝腸頭 $68平靚正!食過一定翻轉頭份量多又抵食,質地真係又爽又脆!好好味,打邊爐絕佳選擇。至尊牛三星$398底層牛頸脊,中層牛胸爽+牛舌芯,上層牛柳粒特別又要講下牛胸爽牛舌芯,第一次食感覺口感特別,非常爽口。不像食牛的感覺。什錦海鮮塔$348 又係好抵食。食材豐富,海鮮新鮮。多人食是很好的選擇。一行六人埋單$2328 每人$300左右,價

佐敦意幾條街以前出名食燒烤串燒既,
但朋友介紹意道有間特色老鴨湯店,
材料刁鑽有特色,湯底獨特。

推介餐牌,用上彩色印刷,圖文並茂。
感覺豐富吸引。
除左火鍋外,意間店仲有刺身食。
火鍋店有得食刺身的確不錯。

今次就點左澳洲頂級M9和牛刺身$198。
冰鎮上枱,份量都有6-7大塊,好抵食。
肉質嫩滑,入口即溶。

生醃螄蚶$88,螄蚶不是常有的食材。
泰菜、潮洲菜可見到。
但今次竟然在火鍋店有,就二話不說點了。
份量多,味道鮮甜入味。

我發覺意間店算幾多前菜小食。
酒醉鴨下巴$58,價錢抵食。
酒味香,送酒一流。

主角富貴金撈老鴨湯底$268一隻,
材料比一般多了蟲草花、淮山、杞子等不同。

湯底香濃滋潤,回味無窮。

食法先飲湯後火鍋

美國桶蠔$138
夠大隻同乾淨,白雪雪,夠厚身。

必食推介 鵝腸頭 $68
平靚正!食過一定翻轉頭

份量多又抵食,質地真係又爽又脆!
好好味,打邊爐絕佳選擇。

至尊牛三星$398
底層牛頸脊,中層牛胸爽+牛舌芯,上層牛柳粒

特別又要講下牛胸爽牛舌芯,
第一次食感覺口感特別,非常爽口。
不像食牛的感覺。

什錦海鮮塔$348 又係好抵食。
食材豐富,海鮮新鮮。

多人食是很好的選擇。

一行六人埋單$2328 每人$300左右,
價錢大眾化合理抵食。
食物特別,份量夠,食得好飽。

2017-07-07 54 浏览
見到咁多好評,所以去試下。鴨湯好淡,食物普通,不會有下次!因為Open rice 有優惠券,星期一至四全日八五折,我地入座後已經通知店員我地有優惠券,店員態度係話唔清楚,幫你問下。問咗兩個店員都係咁答!埋單再講話我地有優惠卷,收銀哥哥不情願咁拎返張單去改,其實如果做優惠做得咁閃縮就不如唔好做啦!
見到咁多好評,所以去試下。鴨湯好淡,食物普通,不會有下次!
2017-07-06
2017-07-03 54 浏览
今次帶家人黎佐敦文昌街食意個特色湯底。老鴨湯,做黎打邊爐。鋪頭湯底係全港獨家口味。餐廳餐紙有講解老鴨湯的好處。餐廳店鋪幾大,仲有廂房。就算一大班朋友聚會都方便。今次我地點左金撈富貴老鴨湯一隻$268。湯底好清晰,加入蟲草花,杞子,素翅等材料。滾起後,會有專人來服務,拆鴨肉,令整煲湯更濃味。同時店員叫我地先飲湯,後再加湯打邊爐。老鴨湯,十分滋補又不燥,的確對身體不錯。味道甘香,不油膩,男女老少都十分適合。酒醉鴨下巴,做餐小食送酒一流十分入味,帶咸味。手打四寶丸 ,爽口彈牙夠新鮮。自家製響鈴,新鮮每日製造,脆卜卜。鵝腸頭刁鑽食材,極為少有,爽脆一食難忘,帶肥,奇味無窮。海鮮拼盤三百幾蚊,三至四人份量。十分抵食,種類多,份量多。材料新鮮,個人推介抵食必食。菠蘿雪芭,夏日消暑聖品,清甜可口。

今次帶家人黎佐敦文昌街食意個特色湯底。

老鴨湯,做黎打邊爐。

鋪頭湯底係全港獨家口味。

餐廳餐紙有講解老鴨湯的好處。

餐廳店鋪幾大,仲有廂房。
就算一大班朋友聚會都方便。

今次我地點左金撈富貴老鴨湯一隻$268。
湯底好清晰,加入蟲草花,杞子,素翅等材料。

滾起後,會有專人來服務,拆鴨肉,
令整煲湯更濃味。
同時店員叫我地先飲湯,後再加湯打邊爐。

老鴨湯,十分滋補又不燥,的確對身體不錯。

味道甘香,不油膩,男女老少都十分適合。

酒醉鴨下巴,做餐小食送酒一流

十分入味,帶咸味。

手打四寶丸 ,爽口彈牙夠新鮮。

自家製響鈴,新鮮每日製造,脆卜卜。

鵝腸頭刁鑽食材,極為少有,
爽脆一食難忘,帶肥,奇味無窮。

海鮮拼盤三百幾蚊,三至四人份量。
十分抵食,種類多,份量多。
材料新鮮,個人推介抵食必食。

菠蘿雪芭,夏日消暑聖品,清甜可口。
2017-07-01 42 浏览
打邊爐在香港無論一年四季都咁適合。依家吾係任食咁簡單, 最重要係材料新鮮, 特別又好味。這家食店主打鴨湯湯底, 湯底一滾滿心期待地打開, 湯底清徹像燉湯一樣, 每人先來一碗, 出奇地清甜美味, 位位都encore多碗才開始打邊爐。 手打墨魚圓蝦圓又彈又鮮, 必吃!!那個香煎午餐肉太令人意外, 外層煎得十分香脆, 是等野熟時佐口小食~! 到了主角牛肉出場~!!! 3層玻璃碟像high tea 一樣放得精緻矜貴。當然每個部位亦相當刁鑽!! 特別要說是個牛胸膜, 全白色的到底是脂肪? 軟骨? 那不是什麼味道都沒有? 錯了! 全碟最好吃就是牛胸膜!! 輕輕滾10多秒就食得, 又爽又甘甜!! 像吃骨髓時那種回甘的味道!! 但更有口感! 下次一定要叫整碟吃個痛快~!!
打邊爐在香港無論一年四季都咁適合。
依家吾係任食咁簡單, 最重要係材料新鮮, 特別又好味。

手打墨魚圓蝦圓又彈又鮮, 必吃!!
又係為食兩“姊妹”出動的時間。 今次帶媽媽來食特色火鍋--金撈。 聽人講這裡有個特色湯底是坊間少有。 為食的媽媽已經率先撲去攞位... 今次我們坐2座位。 餐廳的座位都幾寬敞。 媽媽點了最出名的「金撈招牌老鴨湯鍋」。 好大隻原隻老鴨脾,幾足料。 肉質還是呈淡粉紅色的,好嫩滑。 我和媽媽單食裡的老鴨都好滿足。 湯底有蟲草花、蘿蔔,超級足料! 而且功效又補身滋陰。 好適合我們這些缺乏湯水進補, 又經常捱無益飯盒的OL>.<!!!!! 我們先飲了一碗湯,才開始打邊爐。 深夜寫飲食日記,愈諗愈肚餓... 為了這煲湯,我和媽媽都絕對要再來幫襯 We will be back!!! 醬料選擇頗多。 原隻鮑魚刺身 媽媽點了原隻新鮮鮑魚。 剛看見店員從魚缸撈出來,好新活。 由於太鮮甜,媽媽忍不住翻點了。 第二隻都是一樣的 超爽脆!新鮮好味。 紐西蘭羊肉片 來點肉吧。 媽媽說想食特色的, 就點了紐西蘭羊肉片。 羊肉片的色澤不算
又係為食兩“姊妹”出動的時間。
今次帶媽媽來食特色火鍋--金撈。
聽人講這裡有個特色湯底是坊間少有。
為食的媽媽已經率先撲去攞位...

今次我們坐2座位。
餐廳的座位都幾寬敞。

媽媽點了最出名的
「金撈招牌老鴨湯鍋」。
好大隻原隻老鴨脾,幾足料。
肉質還是呈淡粉紅色的,好嫩滑。
我和媽媽單食裡的老鴨都好滿足。

湯底有蟲草花、蘿蔔,超級足料!
而且功效又補身滋陰。
好適合我們這些缺乏湯水進補,
又經常捱無益飯盒的OL>.<!!!!!
我們先飲了一碗湯,才開始打邊爐。

深夜寫飲食日記,愈諗愈肚餓...
為了這煲湯,我和媽媽都絕對要再來幫襯
We will be back!!!

醬料選擇頗多。

原隻鮑魚刺身
媽媽點了原隻新鮮鮑魚。
剛看見店員從魚缸撈出來,好新活。

由於太鮮甜,媽媽忍不住翻點了。
第二隻都是一樣的
超爽脆!新鮮好味。

紐西蘭羊肉片
來點肉吧。
媽媽說想食特色的,
就點了紐西蘭羊肉片。
羊肉片的色澤不算鮮紅,
但食落又幾嫩滑啵。

皇帝菜
哇......又是精明媽媽點的菜。
打邊爐較少提供皇帝菜,來貨貴些嘛。

唐生菜
爽甜的唐生菜,浸上火鴨湯底,滿分!

美國桶蠔
超大隻的桶蠔!好癲!

有我的手掌差不多大lol

肉質爽脆嫩滑!Encore!

石斛竹蔗茅根水
幾清甜,杯底堅有好多條石斛嫁。好有益!

檸檬薏米水
個人更愛飲檸檬薏米水。
微甜的薏米水,
帶有淡淡的檸檬香。
酸酸甜甜,夏天喝美顏又開胃。

總結,湯底值90分,
絕對會為個湯再食。
如果硬要評的話,
就是地點前後僻靜,
路燈為甚麼那麼少XD
多約幾個一齊來開心Gathering 吧。

之前喺深圳食過老鴨煲,先飲鴨湯後打邊爐。覺得味道好好,鴨肉鮮嫩又煮得好腍。成日推介俾朋友返大陸一定要食但係次次都約唔成。唔係話遠就唔得閑😑今次就近近地喺香港試吓呢個老鴨煲啦三個女仔都唔係食得幾多野, 隨便叫咗一隻鴨嘅老鴨煲試下!望落同深圳嗰個都好似,因為鴨都幾肥,所以飲湯之前一定要隔走哂啲油!呢一煲鴨, 已經隔咗三大碗油😂 亦都為咗方便食,我哋將隻鴨煎皮拆骨,撕晒啲鴨肉出嚟。肉質非常之林,唔會好老,一啲都唔痴牙!🤤🤤另外我鍾意加啲蔥落去一齊飲, 成個感覺好清香、好香鴨味、又唔會太肥膩!加埋啲蘿蔔一齊食真係好香甜!我哋三個女仔飲咗大半煲鴨湯先至肯停手😂😂😂😂😂我哋隨便嗌左少少火鍋配料,有四寶丸、紐西蘭羊肉片、雜菇、脆鯇片、少少蔬菜、仲有和牛粒添。雖然佢俾咗一大洞山我哋,其實入面只係菜。羊肉都係得幾塊⋯⋯⋯而且我覺得羊肉片嘅羊味太重太so!我本身都好鍾意食羊肉都好鍾意佢浸羊肉嘅蘇味但係呢個實在太蘇啦!成都打邊爐都係佢啲羊肉味😐😐😐至於呢個澳洲M9和牛粒,亦都係有少少失望!可能10粒入邊,有5粒都係肥膏⋯⋯⋯⋯呢個鯇片都幾好食嘅,肉質都唔錯,都幾厚身。食落亦都冇淡水魚嘅泥味(因為我好怕)整體
今次就近近地喺香港試吓呢個老鴨煲啦

三個女仔都唔係食得幾多野, 隨便叫咗一隻鴨嘅老鴨煲試下!

手打四寶丸
雜菇

紐西蘭羊肉片

澳洲m9和牛粒

脆鯇片

整體來講除咗老鴨煲好好食,其他火鍋配料都有待改善.
2017-05-25
脆鯇片
  • 老鴨湯
  • 檸檬薏米水
  • 老鴨湯底
今次黎到佐敦既金撈老鴨湯刺身火鍋專門店。我家人愛火鍋既程度係夏天開大冷氣都要食既。所以專登黎一嘗老鴨湯湯底。點餐紙自己選,方便容易選擇。今次點左金撈富貴老鴨湯,有得選一隻鴨半隻鴨。價錢$268/$198材料十分豐富,包括有蟲草花、杞子、素翅藥材等料材。等湯底滾起,有店員會幫手拆肉,再盛湯。先嚐老鴨湯,味道香濃細膩,但又不油膩。真飲到停晤到口,好正!生醃螄蚶,必食,坊間少有,份量好多,味道鮮甜,咸味適中。澳洲頂級M9和牛刺身,價錢$198,好抵食!肉質味濃,質地細滑。讚。至尊牛三星(本地手切牛頸脊、牛柳粒、牛胸爽+牛舌芯)牛頸脊肉味濃,夠嫩滑。牛胸爽+牛舌芯,爽口,口感一流。脆肉脘 係脘魚中的極品,脆口魚味濃。鵝腸頭,又係刁鑽食材,坊間少有。可遇不可求,因為產量不多。打邊爐一流,爽口帶肥,邪惡之物,會令人食晤停。店鋪自製炸響鈴,保證新鮮,咬落脆卜卜。

今次黎到佐敦既金撈老鴨湯刺身火鍋專門店。
我家人愛火鍋既程度係夏天開大冷氣都要食既。
所以專登黎一嘗老鴨湯湯底。

點餐紙自己選,方便容易選擇。

今次點左金撈富貴老鴨湯,
有得選一隻鴨半隻鴨。
價錢$268/$198
材料十分豐富,
包括有蟲草花、杞子、素翅藥材等料材。

等湯底滾起,有店員會幫手拆肉,再盛湯。

先嚐老鴨湯,味道香濃細膩,但又不油膩。
真飲到停晤到口,好正!

生醃螄蚶,必食,坊間少有,
份量好多,味道鮮甜,咸味適中。

澳洲頂級M9和牛刺身,價錢$198,好抵食!
肉質味濃,質地細滑。讚。

至尊牛三星
(本地手切牛頸脊、牛柳粒、牛胸爽+牛舌芯)

牛頸脊肉味濃,夠嫩滑。
牛胸爽+牛舌芯,爽口,口感一流。

脆肉脘 係脘魚中的極品,脆口魚味濃。

鵝腸頭,又係刁鑽食材,坊間少有。
可遇不可求,因為產量不多。

打邊爐一流,爽口帶肥,邪惡之物,
會令人食晤停。

店鋪自製炸響鈴,保證新鮮,咬落脆卜卜。
2017-06-29 52 浏览
打邊爐我一向對湯底要求不高,只要不是一口味精, 或是太辣致根本吃不到食材的味道便可以。不過這次食家朋友強力推介這間火鍋專門店則以他們的鴨湯底馳名, 既然身邊那位知道後又有興趣, 便找天放工後一起"去滾"。這間火鍋專門店位處渡船街, 交通不算方便, 但未夠八點餐廳已差不多坐滿, 相信食物應該幾有特色。來到這兒, 當然要試他們的皇牌: 金撈富貴老鴨湯。這老鴨湯看起來材料十足, 除了有半隻老鴨, 還有蟲草花, 素翅, 蘿蔔等配料, 要是吃光所有湯料都會飽。平時吃雞的機會很多, 但鴨湯真的很少嚐到。原來鴨肉有多種食療效果,又可補虛勞、滋陰、清熱健脾、養胃生津,多吃有益。店員姐姐提醒我們一定要先飲一碗湯, 才能真正嘗到它的滋味。初時也有點怕鴨湯會較多油, 但原來味道十分清甜。既不覺得肥膩, 喝起來亦很舒服。 內裏的醃蘿蔔也很特別, 味道更為豐富。而蟲草花不但加強了口感, 亦添了健康療效。老鴨肉雖然已經煲了超過兩小時, 但肉質仍能保持細滑。配上特製的醬汁, 更能帶出鴨肉的甘香味道, 真的想不到湯渣肉也能這樣美味。我倆都飲了兩大碗湯, 吃了不少鴨肉後, 就開始真正打邊爐時間。招牌本地手切牛頸脊看似不

來到這兒, 當然要試他們的皇牌: 金撈富貴老鴨湯。

招牌本地手切牛頸脊看似不太肥美, 但只需涮幾秒便吃得。一入口, 除了有陣陣濃厚的牛味, 口感亦很柔軟, 切得厚薄適中。現在真的覺得牛頸脊肉其實比雪花肥牛更合口味呢~

有機花生苗芽是我們第一次吃到, 肥肥短短的芽菜, 很可愛呢~

吃起來又真的有點花生加上大豆芽的味道, 加上吸收湯的精華, 值得一試。

這兒的炸魚片除了炸得香脆, 份量亦不少, 加上用了鴨子盤, 成功引起我們的食慾。

自家製的韮菜餃餡料十足, 咬下去充滿肉汁, 亦令韮菜香注滿口腔, 加上餃子皮不會過厚, 我們每人吃幾個也不是問題。

是夜我們沒有如常點雜菜藍, 反而點了在國內火鍋常出現的萵荀。
將萵荀放湯耐一點, 顏色轉為較透明後才吃, 它們會吸盡了湯底的精華, 再加上本身的清甜, 吃起來就更多汁美味。

檸檬薏米水的質素也幾高, 用足材料, 可以在瓶中清楚見到有不少薏米。 味道不會太甜, 帶點檸檬的清新, 更有清熱美容的功效, 最適合女生飲用。

這晚的另一個驚喜原來甜品是珍寶珠!! 當揀味道時好像大家都變回小朋友, 揀什麽味道好呢....

除了火鍋, 金撈也有不少特色魚材和海鮮刺身供應. 不過吃特別東西當然要付出較多。這餐雖然不便宜, 但質素亦很高, 吃得出食材的新鮮, 與那些"火鍋放題"根本是兩碼子的事。
2017-06-28 23 浏览
熱辣辣嘅天氣絕對冇減到我食火鍋嘅慾望!入咗冷氣嘅環境,食火鍋絕對冇問題!佐敦好多好嘢食,所以今日嚟到佐敦搵食!首先揀咗自己鍾意嘅調味料然後點左個老鴨湯底,湯底有成半隻老鴨,都幾大隻,塞滿左成個鍋!首先飲咗兩碗鴨湯先,鴨湯好鮮甜,鴨肉都嫩滑。點左個黑豚肉食,都幾大塊,雖然係豬肉但係食落唔會鞋口。仲有呢個北海道干貝滑,好彈牙好食!入邊都幾多干貝,用料唔錯!牛肉粒+蟶子拼盤牛肉粒質感好彈牙,肉香幾濃。蟶子甜美,最緊要新鮮,唔錯!
熱辣辣嘅天氣絕對冇減到我食火鍋嘅慾望!
入咗冷氣嘅環境,食火鍋絕對冇問題!

佐敦好多好嘢食,所以今日嚟到佐敦搵食!

首先揀咗自己鍾意嘅調味料

首先飲咗兩碗鴨湯先,鴨湯好鮮甜,鴨肉都嫩滑。

點左個黑豚肉食,都幾大塊,雖然係豬肉但係食落唔會鞋口。

牛肉粒+蟶子拼盤
牛肉粒質感好彈牙,肉香幾濃。蟶子甜美,最緊要新鮮,唔錯!
2017-06-28 36 浏览
雞煲打邊爐食得多,今次試下鴨煲!點菜紙,都好多選擇,不過佢就唔係任食,每碟收費,價位算中等啦坐低之後撈返個醬先好快就黎個鴨煲,朋友好推介要試,佢話大陸食好好食,要試下香港整金撈老鴨湯一隻!大大隻鴨,D肉已經煮到好林,就咁夾到夾到,湯底係好清,但好濃鴨肉,超正呀個湯好清甜,我地3個人都一人飲左2碗先開始食呀!澳洲M9和牛粒,樣好靚,食落好香牛味,不過我就覺得肥左少少。羊肉片山,非常薄切,肉質新鮮,如果厚返DDDDD就好啦手打4寶丸,肉地實淨,味道一般啦韭菜餃皮薄餡靚,放落去唔好咁耐先食,如果唔係佢會消失的脆肉鯇片好大片,好甜好脆身,朋友都讚好食。食埋D菜之後最後烏冬,成個鍋超滿足,個個都食到好飽,最正推介大家試下鴨煲,同雞煲真係完全2樣野黎!
雞煲打邊爐食得多,今次試下鴨煲!

坐低之後撈返個醬先
個湯好清甜,我地3個人都一人飲左2碗先開始食呀!
澳洲M9和牛粒

羊肉片山,非常薄切,肉質新鮮,如果厚返DDDDD就好啦
手打4寶丸,肉地實淨,味道一般啦
韭菜餃皮薄餡靚,放落去唔好咁耐先食,如果唔係佢會消失的
脆肉鯇片好大片,好甜好脆身,朋友都讚好食。
  • 金撈老鴨湯
2017-06-28 26 浏览
除了喜歡日本菜之外,火鍋我也很喜歡!最近吃了很多餐火鍋,佐敦這間也有點特色。自助醬料和平常的火鍋店差不多。點了條活魚刺身,師傅刀功不錯,將魚肉片得很薄,魚肉質感挺有咬口。野生羊肚菌和新鮮野生竹生也是這店的特色菜式,媽媽一見到就說要點這個!剛好有個拼盤集這兩款於一身,還有一些菇。湯底選了新出的那款鴨湯底,味道其實像媽媽平常煲的鴨湯,很親切。這個湯味道很鮮很濃,是真材實料,鴨湯煮完也算嫩,可以點醬料吃用。新鮮野生竹生,很大條,媽媽說看得出這個真的是新鮮野生的。吃起來很爽口,吸了湯汁味道更佳!頂級安格斯牛頸脊雪花分怖很美,油脂比例高,吃下入口即溶,很好吃。
除了喜歡日本菜之外,火鍋我也很喜歡!
最近吃了很多餐火鍋,佐敦這間也有點特色。
自助醬料
和平常的火鍋店差不多。
點了條活魚刺身
師傅刀功不錯,將魚肉片得很薄,魚肉質感挺有咬口。
野生羊肚菌和新鮮野生竹生也是這店的特色菜式,
媽媽一見到就說要點這個!
剛好有個拼盤集這兩款於一身,還有一些菇。
新鮮野生竹生,很大條,
媽媽說看得出這個真的是新鮮野生的。
吃起來很爽口,吸了湯汁味道更佳!
頂級安格斯牛頸脊
雪花分怖很美,油脂比例高,吃下入口即溶,很好吃。