2017-07-19 110 浏览
朋友介紹來銅鑼灣新食市地標v point,呢度有間打邊爐超紅,平時食價錢都唔算好平,但早食飯就有著數,所以試下佢個happy hour餐,我地6pm入座,只要8.30pm前埋單,$328一個就可以試到。套餐超多野食,最鐘意佢個4色湯底,椰子雞湯、麻辣湯、豬骨湯、肉骨茶湯底,全部湯底味道超濃,基本上唔洗再點醬油,食物已經變得好好味。未正式開始打邊爐先試下呢度d炸物,全部即炸出來,好香脆,好惹味。響鈴滾15秒即食得,點埋佢個甜酸醬,寧捨開胃。套餐每款丸類可以試2粒,真係啱曬2人打邊爐,蝦丸墨丸超彈牙,雲吞入面包住大大蝦肉,最可愛當然就係呢個態本造型丸,見到賣相已經心心眼,唔多捨得食你落肚呢!大蝦,蕃薯蜆用冰上,大大隻超新鮮,入口甜味無窮。打邊爐又點可以無牛肉,牛肩肉滾幾十秒食得,好淋身,牛味好重、入口即溶。黑毛豬腩完全唔肥,好有肉味。果然2款都係招牌必點菜色,套餐仲有蔬菜盤同2個烏東,份量真係好多,2個女子真係食唔曬,下次要搵多個朋友幫手先得。

響鈴滾15秒即食得,點埋佢個甜酸醬,寧捨開胃。

大蝦,蕃薯蜆用冰上,大大隻超新鮮,入口甜味無窮。

2017-07-19 150 浏览
平時出去打邊爐,鴛鴦湯底都已經要加錢,今次朋友介紹來酒鍋這裏打邊爐,可以一次過試四款湯底,包括了我至愛的冬陰功湯,真是喜出望外。雖然這裏沒有任飲任食,但看食評都見到份量都不少,食物很精緻,牛肉色澤都鮮紅,不知味道怎樣呢。魚缸在門口,有好多好新鮮的海鮮8:30到達都全場爆滿臨走時拍下的維港景,可惜太黑及太大雨自助醬汁,點溝都得四國豐味即湯底共有四款,包括冬陰功、肉骨茶、椰子雞、麻辣。冬陰功味道比較遜色,只有辣味及太咸,沒有冬陰公的酸味,是四個中最差,不過裏面有少許海鮮包括蝦及青口等;肉骨茶有藥材味,不過都是徧咸;椰子雞是眾多湯中最清,有很多椰子肉及幾件雞件,雞肉都算嫩滑;麻辣的麻及辣都不夠,有少許豆卜及芽菜。小食頭盤分別是豬頸肉、炸雞翼、炸紫蘇葉、鬼馬油炸鬼。豬頸肉及炸雞味道正常;炸紫蘇葉包住黑魚滑,味道香脆;鬼馬油炸鬼,應該擺太耐才去炸,水份乾哂,整體很硬。海鮮分別有海蝦及蕃薯蜆。海蝦新鮮爽口;蕃薯蜆粒粒開口無沙,味質鮮甜。肉類有安格斯牛肉粒、黑毛豬腩肉。牛肉有濃濃的肉味,肉質鬆化;豬腩肉切薄片,一碌即熟,很香的豬肉味,完全不油膩。另有鮮蝦水餃、韮菜餃及洋葱豬肉蛋餃。水餃有很多蝦肉,新

魚缸在門口,有好多好新鮮的海鮮

8:30到達都全場爆滿

臨走時拍下的維港景,可惜太黑及太大雨

自助醬汁,點溝都得
醬料架

四國風味湯底

小食四款

海鮮有蝦及蜆

安格斯牛肉粒

黑豚肉片

另有鮮蝦水餃、韮菜餃及洋葱豬肉蛋餃。水餃有很多蝦肉,新鮮爽口;韮菜餃味道一般但韮菜十足;洋葱豬肉蛋餃很味道不錯,有很濃的洋葱味蓋過蛋味。
餃子及雲吞

其他包括蝦丸、墨魚丸、黑啤熊。最好吃的是蝦丸、墨魚丸,前者蝦肉彈牙,後者咬落去有墨魚肉,應是新鮮手打而成,黏性十足。黑啤熊除了外形吸睛外,味道一般。
蝦丸墨丸黑啤熊

炸魚皮本身已經徧咸,跟響鈴放落湯內吸收湯味,食落更咸,但勝在夠脆口。
炸魚皮

響鈴

蔬菜及雜菌新鮮,款式樣樣都有。
蔬菜籃

雜菇

最後吃稻庭烏冬,全餐完滿結束,棒腹而回。
稻庭烏冬
黑豚肉片
蔬菜籃
雜菇
2017-07-19 1756 浏览
以前一大班人出來食飯,多數都會揀任飲任食打邊爐、放題等,但年紀愈大,身體負荷唔到,七成飽才是王道,所以近年都甚少食任飲任食,加上食物質素參差不齊,款式雖多但味道差,價錢又不是特別平,我寧願食幾多叫幾多,不用浪費。今次朋友介紹我試這間,說食物有質素,份量是以人頭計而非任飲任食,所以跟屋企人來試試。訂了枱8:30,8:15到達,但全場爆滿,最後等到差不多8:50才入座,所以大家緊記要訂座。我們被安排坐近窗邊,眺望維多利亞港。菜單自助醬料湯底(四國豐味)共有四款,除了椰子雞,另外三款都比較咸。肉骨茶:幾香藥材味,還有少許肉骨,是四個中最好的。麻辣:不是太麻辣,連我不太吃得太辣的都可以吃到。椰子雞:很香椰子味,裏面有大量原條新鮮椰子及雞件。冬陰功:不似冬陰功味,裏面有少量海鮮如蝦、青口、蜆等,辣味勁過麻辣。小食頭盤有四款,全部新鮮炸起。炸紫蘇葉釀墨魚:紫蘇葉夾著墨魚滑一起炸,非常特別,紫蘇葉炸得很脆。炸雞翼:中間一開二,味道一般。鬼馬油炸鬼:油炸鬼內釀入蝦滑,油炸鬼太梗,不夠脆,是特色食物。豬頸肉:普通豬頸肉味,肉都比較鞋。海鮮方面,分別有海蝦及蕃薯蜆。海蝦鮮甜,肉質爽口。蕃薯蜆鮮甜但有些鞋,

菜單

自助醬料
自助醬料

湯底(四國豐味)共有四款,除了椰子雞,另外三款都比較咸。
四國風味
肉骨茶:幾香藥材味,還有少許肉骨,是四個中最好的。
麻辣:不是太麻辣,連我不太吃得太辣的都可以吃到。
椰子雞:很香椰子味,裏面有大量原條新鮮椰子及雞件。

小食頭盤有四款,全部新鮮炸起。
前菜小食
炸雞翼:中間一開二,味道一般。
豬頸肉:普通豬頸肉味,肉都比較鞋。

海鮮方面,分別有海蝦及蕃薯蜆。
蝦及蜆肉

海蝦鮮甜,肉質爽口。

蕃薯蜆鮮甜但有些鞋,可能碌過火。

肉類方面,有雞件、安格斯牛粒及黑毛豬腩肉。
雞件是配椰子湯底,雞肉嫩滑,但應是冰鮮雞,吃不出雞味。
牛肉粒肉味濃郁,但肉質不夠鬆化,油份不多。
安格斯牛粒

安格斯牛粒

豬腩肉切得很薄,豬肉味濃,不太油膩,入口不鞋。
黑豚肉

黑豚肉

水餃方面,有鮮蝦水餃、菠菜皮韮菜餃、洋葱豬肉蛋餃。
各類餃子雲吞
鮮蝦水餃蝦肉新鮮爽口;韮菜餃有香濃的韮菜味,但我們放到最後才煮,餃子皮已溶,整隻餃子放落湯已經散開;洋葱豬肉蛋餃很特別,出面很少機會會見到,配搭新穎,味道不錯。

丸類方面,包括芝士手打蝦丸、手打墨魚丸、酒鍋黑啤熊。
丸類

蝦丸彈牙,中間的芝士爆醬;墨丸內有墨魚肉碎,彈牙爽口;黑啤熊未煮前很可愛,但煮熟後很醜樣,味道一般。
丸類

稻庭烏冬彈牙,吸收湯底的味道,食到很飽。
稻庭烏冬

蔬菜及雜菌併盤新鮮,食左咁多肉,係時候食菜。
蔬菜及菇

炸魚皮及炸響鈴香炸得香脆,點湯一流,但魚皮略嫌過咸。
炸魚皮

響鈴

4個人埋單$1540,不便宜。

總括而言,食物質素高,份量十足,環境舒適,是一個不錯的選擇。
2017-07-18
前菜小食
蝦及蜆肉
蔬菜及菇
2017-07-18 1123 浏览
炎炎夏日,熱騰騰的火鍋一般來說,不會成為晚飯首選,但如果冷氣開放,游水海鮮供應,並且有維港靚景的話,又不妨考慮。位於新廈 V-point 高層的酒鍋,名符其實飽覽煙花景,因為角度對正,相信年初二及七一等日子定必滿座。巨型游水魚缸,海鮮品種豐富,沒有理由不吃。方桌、卡位、酒吧、以彩色手繪畫作裝潢,年輕陽光的感覺。今晚我們吃了這個三十道豐味菜單,款式多而量調減,正好適合多心的我倆。酒鍋首創多格火鍋,今晚我們一次過試到四款味道。麻辣鍋最得我們心,鍋內有大量芽菜、豬皮及豆卜,辣度適中,不算很油,灼肉吃最夾,無需再蘸味料,但講到火辣程度,就只是bb級。最清的是海鮮鍋,少許辣的湯頭,材料有蝦、青口及蜆。左方明顯見到白色椰子條,椰子雞湯是我的次選,煲過湯的雞件依然肉滑。最深色的一格是肉骨茶,湯內只有肉骨,藥材味不重,有些風味不足之感,今晚備受我們冷待。套餐海鮮只有蝦及番薯蜆,新鮮香甜。掛架頂級美國安格斯牛頸脊,沒有乾冰的打扮,出場少了氣勢!外表有些彊硬,雖然是冰鮮貨,但確是優質部位,肥美富嚼勁,口感不錯。日本黑毛豬腩肉,脂肪分佈平均,灼熟之後,棉密吸汁,好吃。印象中的酒鍋,擅長自製可愛餃子,但今回沒

巨型游水魚缸,海鮮品種豐富,沒有理由不吃。

方桌、卡位、酒吧、以彩色手繪畫作裝潢,年輕陽光的感覺。

四格火鍋

酒鍋首創多格火鍋,今晚我們一次過試到四款味道。
麻辣鍋

海鮮鍋

最清的是海鮮鍋,少許辣的湯頭,材料有蝦、青口及蜆。
椰子雞湯

肉骨茶

蝦及番薯蜆

套餐海鮮只有蝦及番薯蜆,新鮮香甜。
頂級美國安格斯牛頸脊

掛架頂級美國安格斯牛頸脊,沒有乾冰的打扮,出場少了氣勢!
美國安格斯牛頸脊

黑毛豬腩肉

日本黑毛豬腩肉,脂肪分佈平均,灼熟之後,棉密吸汁,好吃。

酒鍋黑啤熊

印象中的酒鍋,擅長自製可愛餃子,但今回沒有太大驚喜,只有黑色的酒鍋黑啤熊最有趣,這個墨魚丸口感軟熟富彈性,奇怪地富鹹香,頗美味。

烏冬看來平常但十分滑溜,我吃了一個之後,就是同伴已飽我亦忍不住多灼一個。

其化配料不過不失,份量非常豐富,大胃王亦不會投訢。

在酒鍋吃火鍋,最開心是一次過可嚐多款,而且能自己組合到完美的食品湯頭配,但論湯底的質素就並不夠精彩了!
2017-07-13
頂級美國安格斯牛頸脊
椰子雞湯
黑毛豬腩肉
2017-07-16 97 浏览
久不久就要同媽媽食好西 對彼此好一點嘛今次同佢去食風景食豐味嘅酒鍋幾好喎 有個三十道豐味嘅套餐唔洗傷腦筋重點係風景令人很快樂先黎小食拼盤 熱辣辣脆卜卜 最愛墨丸油炸鬼雞翼調得好好味 好嫩滑之後係最有特色嘅火鍋底 四國豐味麻辣·青咖喱·椰子雞·肉骨茶 任君選擇比較喜歡椰子雞味 青咖哩有點辣蔬菜+雜菌拼盤 色彩繽紛 都幾多選擇安格斯牛頸脊 牛味香濃 油脂分佈平均黑毛豬腩肉 好香豬味酒鍋黑啤熊 係餐廳嘅新作 幾得意入口比想像中彈牙 幾好味喎套餐 $328/位 2.5小時 完全夠時間慢慢品嘗
久不久就要同媽媽食好西 對彼此好一點嘛

酒鍋黑啤熊 係餐廳嘅新作 幾得意
入口比想像中彈牙 幾好味喎

套餐 $328/位 2.5小時 完全夠時間慢慢品嘗
2017-07-16 145 浏览
Having been working in cwb for a while, just realize this decent place for lunchThis restaurant was located at V Point 27/F, which was rather easy to find. Upon my arrival, the waiter just came out to greet me and and arrange seats for us. Warm serviceIt was 12:30 on a normal working day and the restaurant wasnt fully booked. We were arranged to sit next to the window side and the view was simply fantastic. I could see the whole Victoria Harbour view. This restaurant served set lunch and there w

This restaurant served set lunch and there were quite some choices in different styles. For example, it served Japanese sushi rice, Chinese steam rice and different small hot pots.

Finally, I managed to order a set of Satay hotpot.

1) Daily Soup (⭐️⭐️⭐️💢💢): Carrot and corn soup in a cup. It tasted sweet and seemed not much additives added (at least I did not feel very thirsty  This was the first time I drunk soup in a cup, just like coffee. Interesting
2) Daily Salad (⭐️⭐️💢💢💢): Typical Japanese salad with seaweed and sashimi. Standard quality
3) Steam Dumpling (⭐️💢💢💢💢): Seemed to me that it had been steamed for very long. It was not very juicy and the coating was rather think...
4) Chiu Chow Satay Beef Hot Pot (⭐️⭐️⭐⭐️️💢): This is the spot of the lunch! Though it took a while to prepare (~15mins), it did not disappoint us. The soup was tasty, a not spicy but with lots of herbs. There were many toppings, such black sauage, toufu, cabbages, beef, etc. Each was well cooked and the black sausage stood out! It was juicy and sweet!

5) Panna Cotta (⭐️⭐️⭐️⭐️💢): Light dessert after a big meal. It wasnt too sweet but with rich milk taste. Its portion was suitable too
6) Special Drink (⭐️⭐️⭐️💢💢): Cool fruit drinks. Not too sweet and best companion of the spicy hotpot

All in all, recommend this restaurant! Good food at reasonable price!
2017-07-13 95 浏览
打邊爐都有歡樂時光,依家啲餐廳真有諗頭,而食物係指定嘅,都有好多唔同款式。仲有好靚嘅海景。 命名為酒鍋三十道豐味。要食亦要留意時間,平日只有8點半前有。食物有不同款式嘅餃同手打丸,分別係鮮蝦水餃、韮菜鮫、豬肉蛋餃、蝦丸、仲有一款係熊仔造型嘅墨魚丸。炸魚皮同響鈴都有。仲有稻庭鳥冬,加落啲濃味湯底,一流。什錦菇菜籃,幾新鮮同靚。有一份雞肉。湯有四款,肉骨茶、麻辣、椰子雞、冬陰功,特別 ... 同一煱有唔同口味。有小食頭盤,分別係炸紫蘇葉、炸雞件、肉卷同豬頸肉,都幾美味。海鮮有海蝦同蕃薯蜆,都幾新鮮同爽口。安格欺牛頸脊,一片片掛在架上,幾得意,肉質average。另一款係黑毛豬腩肉,較薄身,都好快會熟。飲品用咗電燈型杯,又係另一有趣,有幾款不同選擇。
炸魚皮同響鈴都有。
仲有稻庭鳥冬,加落啲濃味湯底,一流。
什錦菇菜籃,幾新鮮同靚。
有一份雞肉。
海鮮有海蝦同蕃薯蜆,都幾新鮮同爽口。
安格欺牛頸脊,一片片掛在架上,幾得意,肉質average。
另一款係黑毛豬腩肉,較薄身,都好快會熟。
飲品用咗電燈型杯,又係另一有趣,有幾款不同選擇。
2017-06-01
2017-07-13 107 浏览
中午和友人找到了這家樓上火鍋店用餐。餐廳在高高的27樓,景觀開揚,高樓底配上落地玻璃窗,頓覺身心舒暢!一出電梯會看見海鮮箱,和準備刺身的吧枱。它有午市套餐,可選火鍋、刺身飯或蒸飯。價錢亦相當宜人,單是享受這美景就值回票價了。我們是衝著它的火鍋而來,當然是點了一人一鍋。隨餐還有前菜、小籠包、餐飲和甜品,相當抵食。飲料我們點了紫貝天葵、竹蔗茅根。紫貝天葵酸酸的很開胃,竹蔗茅根相比下較甜。它們用的器皿外形亦相當可愛。前菜是刺身!真的fusion味道十足!賣相精緻,刺身新鮮,餐湯就普通蘿蔔湯。友人的沙嗲牛肉鍋先上。材料是已熟的,放在熱鍋上保暖而已。友人以為未熟,還傻傻地等滾起,職員就提點我們可以吃了哈哈。然後到我的喇沙海鮮鍋了!海鮮鍋相比較足料,大蝦、青口、墨魚、蜆仔,還有一些其他配料!友人的牛肉鍋相對失色。而且喇沙的湯底更入味。三隻大蝦,蝦蝦蝦。肉質鮮嫩,入味,有彈性!蜆肉就相對瘦小了些。鍋底還有很多芽菜,滿足我健康的要求!隨餐送的黑松露小籠包。黑松露味很濃!不過裡面沒有湯水,感覺較乾。入面是豬肉餡。最後甜品亦相當好吃!我喜歡牛奶味濃郁,入口香滑!用餐後拖著飽飽而滿足的肚子回去繼續努力工作了

一出電梯會看見海鮮箱,和準備刺身的吧枱。

它有午市套餐,可選火鍋刺身飯或蒸飯。價錢亦相當宜人,單是享受這美景就值回票價了。

友人的沙嗲牛肉鍋先上。材料是已熟的,放在熱鍋上保暖而已。

友人以為未熟,還傻傻地等滾起,職員就提點我們可以吃了哈哈。

然後到我的喇沙海鮮鍋了!

三隻大蝦,蝦蝦蝦

最後甜品亦相當好吃!我喜歡牛奶味濃郁,入口香滑!

用餐後拖著飽飽而滿足的肚子回去繼續努力工作了
2017-07-13 79 浏览
友人剛從英國回來, 想帶佢打邊爐, 又想揀間環境好D既, 呢間酒鍋位於銅鑼灣, 又近朋友的酒店, 非常方便, 就揀左呢間!餐廳處於高層, 所以能有維港景與太平山相伴, 感覺特別好我們點了一個套餐, 叫"酒鍋三十道豐味歡樂時光套餐"非常豐富! 唔諗咁多就叫這個吧而且加40蚊就可以任飲紅白酒, 啤酒, 汽水, 都好抵, 一杯draft beer 都60,70蚊加60蚊重有清酒任飲!但英國朋友比較鐘意飲啤酒, 所以我地每人都加左40蚊, 飲Estrella draft beer!好大杯呀!先黎一碟小食頭盤, 有豬頸肉, 蝦多士, 等, 豬頸肉煎到皮脆肉鬆肉, 蝦多士則非常脆, 蝦也很彈牙!很好的熱身頭盤之後就所有野都一齊上, 上得好快, 成張枱都擺滿野! 好震撼另外再叫多杯意米水同竹蔗茅根水, 清清熱, 下下火有12款醬自行調製湯底來了! 有4種味, 牛腩牛雜湯底, 芝士湯底, 豬骨湯底, 重有麻辣湯底平時食火鍋總想試多D湯底, 但多數都係得一種味, 呢到就一次過試曬4種味!個人最喜歡芝士味, 好濃, 好香, 牛腩湯底同豬骨湯底接近, 豬骨湯底會比較清淡一點, 而麻辣湯底不算非常辣那種, 我

我們點了一個套餐, 叫"酒鍋三十道豐味歡樂時光套餐"
非常豐富! 唔諗咁多就叫這個吧

加60蚊重有清酒任飲!

好大杯呀!

很好的熱身頭盤

另外再叫多杯意米水同竹蔗茅根水, 清清熱, 下下火

有12款醬自行調製

個人最喜歡芝士味, 好濃, 好香, 牛腩湯底同豬骨湯底接近, 豬骨湯底會比較清淡一點, 而麻辣湯底不算非常辣那種, 我唔食辣, 都勉強可以食到

配料到了, 有芝士腸, 牛筋丸, 貢丸, 鮮蝦水餃, 菠菜皮韮菜餃, 洋蔥豬肉蛋餃, 稻庭烏冬, 菜, 雜菌
蒜蓉炸魚皮, 響鈴, 重有兩隻熊本熊!
炸魚皮加左D蒜蓉, 更加香口, 食一塊就停唔到, 熊本熊雖然不算俊俏, 但絕對有內在美, 應該是墨汁丸製成, 牛筋丸非常彈牙, 鮮蝦水餃皮薄, 唔好煮太耐, 會好易爛

最後落一個稻庭烏冬, 吸收日月精華, 識食一定係最後先食

重有海鮮, 兩隻海蝦, 蕃薯蜆, 擺設精緻
海蝦好鮮美, 又彈牙, 蕃薯蜆, 熟左之後縮水, 約一隻iphone AirPod 咁大, 非常鮮甜美味!
黑毛豬腩肉, 薄切, 但豬肉味重, 脂肪佔比不高, 很煙韌

掛係架上既安格斯牛頸脊, 呢到既牛頸脊, 切得都幾厚, 而且好長, 食落淡淡肉, 但又帶一點鬆軟, 牛味非常濃

酒鍋呢到真係好舒服, 座位又大, 唔會坐到好迫, 空間又大, 又有維港美景相伴, 重會一路播最新既英文流行歌, 好岩年青人甚至ABC,BBC,CBC, blah blah blah...
2017-07-10
2017-07-13 50 浏览
岩岩行開銅鑼灣知道附近有間可以望海景既火窩掂,所以就到來一試佢地既四國火窩。四國風味:湯底分別係青咖哩,麻辣,肉骨茶,椰子雞所做成,所以非常岩食得麻辣同唔食得辣既朋友。安格斯牛脊:用上掛架來上,淨係咁已經吸睛,再加上牛肉肉質爽滑,唔會太多肥肉,食落非常嫩口彈牙。酒窩黑啤熊:用上墨魚汁來製造,做型亦都整到熊本熊,非常得意,食落墨魚肉非常彈牙新鮮,而且吸晒麻辣後味道更加鮮甜可口。牛筋丸,貢丸:牛丸彈牙不得止,牛味香濃,食落唔似用冰鮮牛打做;貢丸亦都充滿香菇味道,菇味濃香,係必食之選。大蜆:蜆肉鮮甜不在話下,而且肉質非常新鮮,鮮味十足。海蝦:用上新鮮花竹蝦,蝦肉鮮嫩,入口香甜,配上肉骨茶更加有馬拉風味。總括來說,這裡環境舒適,地方又大,非常岩朋友一齊來食。

大蜆:蜆肉鮮甜不在話下,而且肉質非常新鮮,鮮味十足。

總括來說,這裡環境舒適,地方又大,非常岩朋友一齊來食。
2017-07-11 755 浏览
「酒鍋」自開業以來,一直為客人帶來多款創意火鍋湯底和配料,成功掀起新派火鍋熱潮。今夏,餐廳延續無限的創意,推出夏日火鍋和蒸鍋菜式,並提供一系列配合火鍋口味、別具亞洲風情的雞尾酒。 「酒鍋」的裝潢設計,以懷舊的東方韻味為主題,再加入了色彩鮮艷的壁畫作點綴,突破傳統之餘,也注入了時尚型格的氣息,把中西藝術融合起來。銅鑼灣店樓底高,加上座位寬敞,落地玻璃窗又把維港景緻納入室內,空間感極強,讓人心情豁然開朗。 這夜,我們是衝著「酒鍋」最近推出 的套餐 - 酒窩三十道豐味歡樂時光套餐$328/位而來。歡樂時光套餐,包括小食頭盤、四國豐味湯底,以及多款火鍋配料等,更可以優惠價無限量添飲多款精選紅白酒、汽水、啤酒或清酒,優惠期由即日起至八月三十日。「酒鍋三十道豐味」精選菜單於每日限定時段供應,詳見宣傳單張。 週三晚的六點半,落日餘暉,灑滿一室,別有一番情調﹗ 「酒鍋」別提供十二款醬料,讓客人隨自己喜好去「混醬」。 落單後不久,火鍋物料陸續送上枱,陣容鼎盛,好不壯觀的﹗ 率先打頭陣,有香脆小食頭盤 - 酥炸豬頸肉和鬼五馬綠。 每人另加$40,可任飲精選紅白酒、啤酒或汽水,我們選了清甜滋潤又降火解熱
週三晚的六點半,落日餘暉,灑滿一室,別有一番情調﹗
「酒鍋」別提供十二款醬料,讓客人隨自己喜好去「混醬」。
落單後不久,火鍋物料陸續送上枱,陣容鼎盛,好不壯觀的﹗
率先打頭陣,有香脆小食頭盤 - 酥炸豬頸肉鬼五馬綠
每人另加$40,可任飲精選紅白酒、啤酒或汽水,我們選了清甜滋潤又降火解熱氣的竹蔗茅根 。飲品以燈泡型玻璃瓶盛載,賣相得意。
四格的湯底「四國豐味」,分別是清甜海南椰子雞鍋、泰式風味青咖哩海鮮、新加坡肉骨茶鍋和招牌四川麻辣鍋,湯底足料,可以一次過品嚐到多個東南亞國家的風味,充分展現「酒鍋」一貫的多元化風格。

海南椰子雞鍋味道清甜滋潤,幼嫩雞肉滲入淡淡椰子香,切合健康養生趨勢;泰式風味青咖哩海鮮入口挺辛辣的,教小妹吃不消;肉骨茶鍋湯底帶著胡椒香,藥材味偏淡,湯內放有煲得軟腍的腩排,味道平和滋補,濃而不膩;四川麻辣湯底面層紅噹噹的紅油,望見已知其麻辣無比,湯內有豆卜、豬皮和大豆牙等,cc讚不絕口。
火鍋配料就有新鮮海蝦蕃薯蜆,海蝦在冰盤內,仍不停地動彈,足見其鮮。稍稍灼至外殼微紅,即可剥殼吃用,鮮嫩爽彈無比。
肉食方面,有掛架頂級美國安格斯牛頸肩日本黑毛豬腩肉,牛忘了拍照,小妹則情傾豬腩肉。大廚把肉切得夠薄,一滾3-5秒就可吃用,肉味濃,且不會有絲毫膩感。
芝士手打蝦丸手打墨魚丸和和全新推出的酒鍋黑啤熊,也是水準之作,酒鍋黑啤熊乃墨魚丸也,以可愛黑熊造型登場。
黑椒牛筋丸、台灣香菇貢丸脆皮芝士腸則與坊間大致一樣,驚喜不大。
煮熟後,酒鍋黑啤熊變了樣,醜樣了不少﹗
鮮蝦水餃菠菜皮韮菜餃洋蔥豬肉蛋餃也各有特色。
蒜蓉炸鮮魚皮入口脆卜卜的,即食更為香脆惹味,稍稍放入椰子雞鍋後拿來吃,也可以。
即炸手工嚮鈴卷,入口又脆又爽鬆又香,千萬不要浸太耐湯底啊﹗
蔬菜拼盤雜菌拼盤 的配料也豐富多變,前者有紫色椰菜花、南瓜、栗米仔、蕃茄仔、油麥菜、菜心和白菜仔等,後者有有秀珍菇、金針菇、鮮冬菇、雞髀菇和靈芝菇等,新鮮健康之選。
沒有澱粉之類的食物,始終好像欠缺了甚麽似的。這個稻庭烏冬,質感煙韌滑溜,放入任何一款湯鍋,都可吸收湯底精華,爽滑彈牙,教人回味不已﹗
離開時,天已黑了,維港燈光,映入餐廳內,呈現出另一番情調﹗
2017-06-28
2017-07-11 63 浏览
家人一時興起想吃火鍋,我在網上稍作搜尋,便發現了這間酒鍋。套餐的食物種類繁多,看上去分量亦相當多。當中最令我好奇及期待的是酒鍋黑啤熊,不知它是甚麼外形。四款不同口味的湯底中,我最欣賞麻辣,我本來便喜愛吃辣,這個湯底對我而言味道洽到好處,既不會辣得刺痛,亦不會淡而無味。等待上菜時,一邊與家人聊天一邊欣賞夜景,也不失為一種享受!炸手工響鈴卷不會太油膩,卷中的紫菜更是使響鈴卷味道層次豐富。上菜時我和家人不禁大叫了一聲,為了保持肉類新鮮,底下放滿冰塊,儘管有點誇張,但可看出餐廳的貼心考慮!這些丸類中,最奪目的必然是酒鍋黑啤熊,樣子有點像熊本熊,外形可愛之餘味道亦不錯。這杯紫貝天葵味道清甜,味道似酸梅湯,飲落有一種消暑的感覺,吃得有點悶熱時喝一口,立即感到冰涼舒暢。今次高級火鍋的經驗,令我與家人對火鍋有另一番體會,價錢係貴少少,但物有所值,所以好開心~~
家人一時興起想吃火鍋,我在網上稍作搜尋,便發現了這間酒鍋。
等待上菜時,一邊與家人聊天一邊欣賞夜景,也不失為一種享受!

2017-06-18
2017-07-09 424 浏览
近排天氣陰晴不定,令人感覺極度奄悶,幸好今早起床時,終於可以見到太陽的蹤影,所以兩口子就決定齊齊外出覓食,而今次的目標就是座落於銅鑼灣登龍街的「酒鍋」。事緣早前好友去「酒鍋」吃了頓午餐後,在群組中提議幾位好姊妹去試試,初頭還以為友人是想推介店裡的趣緻呃 Like 點心,原來據友人稱,餐廳近排中午已經無做點心,反而推出咗多款「醒晨精選套餐」,款式夠多之餘,定價亦非常親民,絕對值得一試。餐廳位於登龍街 V Point 27 樓,踏進店,地方闊落,佔地寬廣,而且環境開揚舒爽,尤其是近窗口的座位,更可坐擁維港景致,配合牆身上的塗鴉藝術壁畫和天花上的南洋風情吊燈,令人感覺份外寫意。安坐後,店員先送上午市餐牌,「醒晨精選套餐」選擇果然豐富,一共有 15 款,定價由 $88-$148  不等,而每份套餐都包括有刺身、是日沙律、是日精選靚湯、招牌小籠包、主菜、奶凍甜在心及消暑清熱夏季特飲。至於主菜選擇方面,就分為三大類,分別為「酒鍋刺身丼」、一人一鍋嘅「小酒鍋」及「鍋心籠仔飯」。揀好食物後,客人可以自己剔紙仔落單,非常方便。清涼消暑特飲揀咗竹蔗茅根和紫貝天葵各一,前者清熱潤喉,而後者就甘甜微酸,入口清

清涼消暑特飲揀咗竹蔗茅根紫貝天葵各一,前者清熱潤喉,而後者就甘甜微酸,入口清新怡人。

接著是刺身、沙律和精選靚湯,刺身每樣兩片,有三文魚和八爪魚兩款,三文魚選材雖然唔算好肥美,但味道也不俗;而八爪魚亦恰如其分地交出煙韌爽脆的口感。

是日沙律是配上黑魚籽嘅中華沙律,翠綠的中華沙律清涼爽脆,加埋黑魚籽,味道鹹鹹鮮鮮,效果唔錯,低脂又健康。

是日精選靚湯是青紅蘿蔔粟米湯,熱湯以一個迷你小碗盛上,碗內沒有湯渣,喝一口,湯水非常清甜,一點也不油膩。

載著招牌小籠包的蒸籠,小巧的骰,非常可愛,而這天送上的雙色小籠包,就分別有沙嗲和黑松露兩款口味。揀了後者,挾起小籠包,連皮帶湯汁一併啜入口,小籠包外皮不算薄,但勝在極之軟熟,而且湯汁非常豐盈,入口帶香濃的黑松露味道,十分討好。

主菜點了人氣之選的「招牌沙嗲牛肉鍋」及「蟲草花滑雞籠仔蒸飯」各一。招牌沙嗲牛肉鍋 ($128)  率先上桌,雖然話係一人分量,但原來都幾大鍋,相信兩個女仔 Share 來食都會夠飽。小酒鍋可以揀配白飯或粉絲,由於已經另點了一客籠仔蒸飯,所以就選了粉絲。細看材料,鍋內有安格斯牛頸脊、墨汁腸、豬紅、蟹柳、豆卜、蜂巢豆腐和蔬菜等。

滾起後先嘗一口湯底,沙嗲味非常香濃,而且入口亦沒過杰的質感,唔錯。再挾起鍋內的安格斯牛頸脊細看,切得厚薄一致,而且脂肪分佈平均。馬上一試,肉質柔嫩,富嚼勁,加上被沙嗲湯汁洗禮過,吃起來特別惹味。蜂巢豆腐雖然口感不如平時的豆腐滑口,但層層小孔可盡收湯汁的精華。烏卒卒的墨汁腸,咬下煙韌彈牙,而且沒有過份的油脂,加上墨魚腸加入了墨汁,墨汁帶鮮味,所以吃起來多咗份鮮香。

至於蟲草花滑雞籠仔蒸飯 ($98),分量亦絕不欺場。先挾起雞件一嘗,雞肉入口嫩滑不韌,油脂少,而且吃時更可以感受到蟲草花的清幽香氣,加上飯粒軟硬適中,味道的確唔錯。據說蟲草花有加強人體免疫力功效,最適合我這等經常挑燈追看電視劇的夜鬼。

壓軸甜品是每人一瓶奶凍甜在心,牛乳奶凍入口輕盈,奶香十足,味道很清甜,滋潤又白滑。一頓豐富的午餐、超正的維港景色,再加上消磨了大半天,埋單每人都只不過是 $124,實在經濟抵食。
2017-07-09
2017-07-09 73 浏览
之前行經尖沙咀已經好想食,不過一直都未搵夠腳,今次同朋友聚會喺銅鑼灣見到有分店,一於決定去試試先,今次就試咗佢最新出嘅套餐。酒鍋30道豐味 歡樂時光套餐每位328雖然有啲貴,但齋睇個Menu已經見到超多嘢食,同埋食物質素高,一分錢一分貨。湯底淨係湯底都已經有四款:麻辣,肉骨茶,青咖喱同椰子雞。我自己比較鍾意食肉骨茶同青咖哩,肉骨茶有好濃嘅藥材同豬骨味,但唔會太苦; 而青咖哩有少少辣,但食落好過癮,有少少冬陰公味。食材:佢有超多食物,當中有幾樣我覺得特別出色既。日本黑毛豬腩肉見到佢既油脂分布,已經流晒口水。食落唔會太騷,入口慢慢化開,好好食。掛架頂級美國安格斯牛頸脊掛架這回事,噱頭既野,嚇我唔到嘅,不過老實說都真係幾好味,見到佢啲肉嘅顏色同食落口都知道食新鮮的。鴨鴨一方面好可愛,一方面好殘忍。其實食落口都係一粒手打丸,勝在外型可愛同心思。總括而言,佢個套餐有超多嘢食兩個人其實係食唔晒。我建議大家可以叫埋大胃王朋友或者打包拎走,唔好浪費食物😂
酒鍋30道豐味 歡樂時光套餐每位328

湯底

食材:

佢有超多食物,當中有幾樣我覺得特別出色既。

日本黑毛豬腩肉

掛架頂級美國安格斯牛頸脊

鴨鴨

2017-07-08 55 浏览
一直都好想食酒鍋,今日終於有機會食到lunch。約左1點半星期六居然冇乜人 我地決定叫魚生醬油漬魚生丼同角切魚生丼一嚟有set前菜,係一杯湯,幾塊魚生同松露中華沙律。湯好清甜,魚生夠新鮮,中華沙律好fresh. 之後仲嚟左個小籠包子,好多汁勁正。主角魚生飯好快就到,醬油漬嘅魚生好鮮,唔腥,滿滿一碗上好滿足。角切嘅魚生飯加左沙津醬,撈埋食有小小漏魚生都幾多,亦好新鮮最後仲有道奶凍,冇諗到居然好有奶香,又唔會死甜反而野飲就麻麻,我地都係飲紫貝天葵,但太甜,唔夠酸
我地決定叫魚生醬油漬魚生丼同角切魚生丼
之後仲嚟左個小籠包子,好多汁勁正。
角切嘅魚生飯加左沙津醬,撈埋食有小小漏
魚生都幾多,亦好新鮮

最後仲有道奶凍,冇諗到居然好有奶香,又唔會死甜

反而野飲就麻麻,我地都係飲紫貝天葵,但太甜,唔夠酸