2017-08-17 1249 浏览
最近,看到不少吃貨朋友攝下的「肥牛火鍋架」相片。經搜尋下,發現在酒鍋吃得到,決定試試。不過,還得早一星期才訂得座位,以中式食肆/火鍋店來說,還真是誇張。進了這家位於27層樓高的大廈裡面,才發現這家火鍋店樓底極高,非常光猛!沒想到訂座是對著窗外晚景,環境確實一流!看看菜牌,一共15款基本湯底,包括常見的椰子雞、麻辣、芫荽皮蛋,也有特別的酒煮鍋、蕃茄波士頓龍蝦鍋、鮮奶花甲蟹鍋。選擇多,配料亦肉類和海鮮的選項非常多,最後在「選擇困難症」促使下,點了套餐。話雖如此,我們是日點的套餐($328/位),基本上包括了友人和我喜歡吃的湯、肥牛架和蔬菜,而且價錢合理,所以點了一試。等待的同時,我們也自選了配料,混了個醬。筆者和友人另加配了飲品任飲套餐(+40):紅白酒、啤酒、汽水任添!對於喜歡生啤的筆者,任飲的價錢是優惠的,因為一杯1L,筆者便喝了3大杯,平日市面一杯也差不多$70-80。回歸到火鍋上,火鍋湯意外味道不會太霸道,不見「師傅」的感覺。順時針方向。左上角熊青咖喱蝦湯,然後是肉骨茶、椰子雞和麻辣。嗜辣的友人也引誘我試了麻辣湯--水煮牛!對蝦敏感的筆者則無法為大家轉述味道。隨配料陸續上桌,我們採
等待的同時,我們也自選了配料,混了個醬。
酒鍋三十道風味套餐
對蝦敏感的筆者則無法為大家轉述味道。
隨配料陸續上桌,我們採取了「先攻肉,後攻菜」的做法。
安格斯牛頸脊
肥牛不只漂亮,而且油花均勻,泡進麻辣湯,不沾醬汁也富油香。
黑豚肉油花略遜,肉味稍欠,但湯頭確實加入了不同味道。試了肉骨茶湯配黑豚肉,帶著一些赤肉湯和鹵水包的香味,不錯。
脆口兩物:炸魚皮和(鮮有的巨大)響鈴非常新鮮,涮一涮後仍保有脆度。
稍為失色的是蝦丸、墨丸等丸類和洋蔥豬肉餃,稍覺有雪藏味道,扣了點分數。
但韭菜餃和造型趣緻的熊本熊造型墨丸(酒鍋黑啤熊),確又令人留下深刻印象。
蕃薯蜆比平日的蜆更大,肉質鮮甜。
蔬菜拼盤
蔬菜拼盤的蔬菜也有很多種類,但有沙律菜在類頭,似乎是色多過味了。喜歡本菇和娃娃菜,加入椰子雞湯中,甜美香滑,好吃。
最後以稻庭烏冬、小食拼盤(炸物為主)和多一杯白酒作結。
對於喜歡「打邊爐」的朋友而言,確是一頓盛宴。按環境、材料質素,價錢是可接受的水平,值得推介給大家!
2017-08-14
酒鍋三十道風味套餐
安格斯牛頸脊
  • 酒鍋黑啤熊
  • 日本黑毛豬腩肉
嚟咗酒鍋幾次,次次都一大班人嚟,通常都可以試到好多嘢。但係如果得兩三個人嚟,可以試到嘅嘢真係唔多,叫得多又驚食唔晒。今次飯局得三個人,朋友又想打邊爐,本身黎之前都幾苦惱!好彩個職員好好咁推薦我地可以試下佢地既套餐。原來佢哋依家有個歡樂時光套餐,限時入座就可以$328一位食到7至8樣嘢,每樣都比你試啲。有人可能以為一定唔夠,其實係非常飽,尤其是個四國豐味湯底,有麻辣/椰子雞/肉骨茶/青咖喱海鮮,淨係食湯底啲餸都已經幾飽。(一坐低佢地就會比D醬料你自己溝)(超大隻既蝦同蜆!!)食材新鮮,而且好精美,啱晒鍾意响Facebook Instagram呃like嘅人我地另外叫左D特色丸! 我地全張檯最得意係啲丸.....南瓜墨魚丸係鴨仔,熊本熊係墨汁墨魚丸!(一碟有齊晒唔同既丸同埋餃子!蛋餃好好味!) 三個人叫咗呢個餐,啲嘢食擺到張枱都爭啲擺唔晒,而且+$40嘢飲係任飲添!(安格斯牛同日本黑毛豬都好新鮮!)
嚟咗酒鍋幾次,次次都一大班人嚟,通常都可以試到好多嘢。

(一坐低佢地就會比D醬料你自己溝)

(超大隻既蝦同蜆!!)

(一碟有齊晒唔同既丸同埋餃子!蛋餃好好味!)

2017-08-10 121 浏览
久違的一次聚會,就選擇了(酒鍋)。。。其實我地本黎約了8:30既。而我地又6:30到了,問侍應可吾可以提早入席(=^・^=)。佢問番啲資料後,講可以==>服務係超好仲安排可以望到海景既地方俾我地!坐底後又即時幫我地落單,介紹啲醬料!之後我地叫了支啤酒(以為要$40,之後又同我地講免費既)。。啲侍應服務一流,見你隻杯沒啤酒又幫你加!!見你飲晒一支又會幫你開一支新既(最重要啲啤酒你任飲既),有機會下次一定再去
久違的一次聚會,就選擇了(酒鍋)。。。
),有機會下次一定再去

2017-07-24
  • 稻庭烏冬
2017-08-09 1152 浏览
最近不斷有朋友話酒鍋好好味,咁我都唔可以執輸,一定要試返次中西合壁嘅裝潢好有特色如果可以坐窗邊位,望住個景打邊爐都幾開心由於main menu太花多眼亂嘅關係,我哋索性叫個set,$328/位,乜都唔洗諗,又乜都有齊醬料應有盡有,連蒜都有三種首先嚟咗[小食頭盤],有油炸鬼釀蝦滑、炭燒豬頸肉、紫蘇蝦餅。三款小食都各有特色、幾好味,但就稍嫌比較油膩[四國豐味]— 四款湯底分別係麻辣、青咖哩、椰子雞、肉骨茶麻辣鍋內有超多辣椒同花椒,夠哂麻夠哂辣,非常過癮,係我最近食過最滿意嘅麻辣湯底而青咖哩鍋入面都好驚喜地有好多海鮮[帆立貝、蕃薯蜆]帆立貝可以灼半生熟,外爽內腍,又鮮甜;蕃薯蜆都好大隻,而且鮮甜冇沙[掛架頂級美國安格斯牛頸脊、日本黑毛豬腩肉]牛頸脊油脂比較多,所以食落好滑,牛味都非常濃;豬肉就切得超薄,所以淥幾下就熟,而且即使放喺麻辣湯度淥都依然可以食到佢嘅鮮甜味呀[鮮蝦水餃、菠菜皮韮菜餃、洋蔥豬肉蛋餃]水餃皮算煙韌,煮到唔記得撈返佢出嚟都唔會爛皮,好正。三款餃之中我最鐘意個蛋餃,個餡除咗洋蔥同豬肉外仲有木耳,所以咬落口感非常豐富[芝士手打蝦丸、酒鍋黑啤熊、手打墨魚丸]呢碟丸最吸引當然係隻熊
最近不斷有朋友話酒鍋好好味,咁我都唔可以執輸,一定要試返次

中西合壁嘅裝潢好有特色

如果可以坐窗邊位,望住個景打邊爐都幾開心

醬料應有盡有,連蒜都有三種

[四國豐味]— 四款湯底分別係麻辣、青咖哩、椰子雞、肉骨茶
而青咖哩鍋入面都好驚喜地有好多海鮮

[帆立貝、蕃薯蜆]

[掛架頂級美國安格斯牛頸脊、日本黑毛豬腩肉]

[鮮蝦水餃、菠菜皮韮菜餃、洋蔥豬肉蛋餃]

[芝士手打蝦丸、酒鍋黑啤熊、手打墨魚丸]
呢碟丸最吸引當然係隻熊啦!得意到我哋都好唔捨得送佢落熱湯... 但一煮完浮起嗰下走哂樣真係會令人發笑😂而兩款手打丸都好鮮味彈牙

[黑椒牛筋丸、台灣香菇貢丸、脆皮芝士腸]
呢一碟相對就比較普通

[蔬菜拼盤]
呢盤蔬菜賣相好靚,望落樣樣都好新鮮乾淨,食落鮮甜

[蒜蓉炸魚皮]
魚皮炸得脆卜卜又香口,但味道偏咸

[稻庭烏冬]
留返最後等到湯底變得更濃味時先淥,索哂湯汁,口感煙韌,好正
1K
2017-08-09 1276 浏览
早幾年前一班人食飯,總係揀放題、任飲任食邊爐,近年食得精啲,有時寧願俾多少少錢,好過次次「吃到飽」飽到上心口。呢間酒鍋之前已經同男朋友食過,當時放左相片去社交平台,朋友見到大讚吸引,於是約我再同佢食。地點問題,我地今次食嘅係銅鑼灣店,冇左佢最喜歡嘅露台位。餐廳位於銅鑼灣 V Point,呢頭多左好多食店,除左以往座陣嘅拉麵店,仲有越南野、韓國炸雞、粵菜、日本菜等,選擇甚多,酒鍋就喺27樓,我終於知點解大家話呢間分店都幾好view~餐廳裝潢別緻,帶點中國風,近門口嘅係色彩鮮豔嘅卡位,靠近裡邊有唔少細枱,而角落位置雖然唔係房間,但感覺都自成一角。想望到維港景色,坐近窗邊,記得預約時問聲呢,因為不論平日定假日,呢度都係咁受歡迎。如果walk in,真係唔肯定有冇位。雖然我地都預約左位置,但當日較full,未能坐近窗邊,但都隱約可以望到窗外情況,由6pm入座,天仲光,食到8pm天都黑齊,夜景確實幾靚,賞心悅目。隔離枱一坐低餐牌都未揭,就開始影相呢。餐牌選擇豐富,走嘅係中上價位路線,單單係鍋底都有好多款式,我估大部分人都係俾佢地嘅多格鍋吸引而來,一個鍋試到幾款湯底,周圍幾枱都係點招牌湯底。配料選

餐牌選擇豐富,走嘅係中上價位路線,單單係鍋底都有好多款式,我估大部分人都係俾佢地嘅多格鍋吸引而來,一個鍋試到幾款湯底,周圍幾枱都係點招牌湯底。配料選擇豐富,如果人多,我地就可以試多幾款喇,有各款肉類、海鮮、刺身、小籠包、自家制餃、丸類、粉麵、蔬菜等,仲有小食同小炒,花多眼亂,適合多人聚會。

醬料

豉油

至於我地食嘅仍然係呢個《酒鍋十三道豐味,歡樂時光套餐》,人少少點套餐唔洗煩,包湯底、海鮮、牛、餃、丸、蔬菜、烏冬等,按人頭收費,每位 $328,驟眼睇會以為得好少野,兩次經驗話我知,份量足夠有餘呢
唯一要挑剔就係呢個套餐唔包括飲品,一係就單點;一係就加$40任飲紅白酒、啤酒、汽水;加$60可包括清酒;或者好似我地咁飲冰水 (笑)。不過留意呢個餐係週一至週五:6pm-8:30pm前離座;或者週日至週四嘅10:30pm-1:00am供應。
小食頭盤:炸雞翼、鬼馬油炸鬼、燒豬頸肉、炸紫蘇釀墨魚,四款小食都係新鮮炸起,熱辣辣。豬頸肉嫩腍;油炸鬼炸得香脆呢,紫蘇葉釀墨魚幾特別,墨魚彈牙;炸雞翼有別於尖沙咀店,分成一半,細細隻,炸得有點過龍。整體中規中矩,只係略油。

四國豐味:湯底共有四款,分別係四川麻辣鍋、肉骨茶鍋、椰子雞鍋、青咖喱鍋,一次過試到幾款,除左椰子雞鍋外,其餘三款都係濃味之選,啱哂我同重口味嘅朋友。全部鍋底入面都有配料架,不過個人認為尖沙咀店足料啲。四川麻辣鍋中有豆卜、芽菜、豬皮,好入味!椰子雞鍋中嘅雞比較鞋口,但鍋底清清地;肉骨茶鍋冇乜味精感,朋友都幾喜歡呢陣香濃藥材味
至於青咖喱就略鹹,辣度高,但裡面超足料,又有蝦、又有蜆,其實幾抵食

四川麻辣鍋

椰子雞鍋
肉骨茶鍋

青咖喱鍋

海蝦、蕃薯蜆:好新鮮,隻蝦都俾刺穿都仲郁緊,蜆都係未死,蝦夠大隻,肉質爽口彈牙,新鮮即是新鮮
蜆肉大粒冇沙,仲帶海水味

海蝦、蕃薯蜆

美國安格斯牛頸脊、日本黑毛豬腩肉:套餐黎計,牛、豬嘅質素都ok啦,牛肉肥脂均勻,比較薄身,輕輕淥就食得,牛味重;豬肉則較鞋口,但食落就唔會話太肥膩。

日本黑毛豬腩肉

鮮蝦水餃、菠菜皮韭菜餃、洋蔥豬肉蛋餃:店方自家製餃類,size唔會好大粒,不過個人認為一般般。洋蔥豬肉蛋餃頗特別,朋友就話幾好食。
芝士手打蝦丸、手打墨魚丸:手打丸類亦係細細粒,以芝士蝦丸比較好食,裡面嘅芝士有少少演心效果,食落彈牙。

酒鍋啤酒熊:相機食先一流,個樣係幾可愛,第一次食嘅朋友都忍唔住影番張相。但其實都係墨魚丸嘅朋友,味道一般般。

鮮蝦水餃、菠菜皮韭菜餃、洋蔥豬肉蛋餃、芝士手打蝦丸、手打墨魚丸、酒鍋啤酒熊

酒鍋啤酒熊:

黑椒牛筋丸、台灣香菇貢丸、脆皮芝士腸:配料正正常常。

黑椒牛筋丸、台灣香菇貢丸、脆皮芝士腸

即炸手工響鈴卷:幾脆口架。

即炸手工響鈴卷

稻庭烏冬、蔬菜拼盤、雜菌拼盤:烏冬成pat野咁,但其實好好食,吸收哂湯底嘅味道,而且幾煙韌。蔬菜、雜菌拼盤嘅份量都挺多!

蔬菜、雜菌拼盤

呢個餐足夠兩人食有餘!餐廳環境不俗,有景觀;我地入座時間早,店員服務都十分好,仲要主動提出幫我同朋友影相,認真細心,感謝啊!

2017-08-07
四川麻辣鍋
肉骨茶鍋
海蝦、蕃薯蜆
2017-08-08 96 浏览
同朋友行行下時代廣場,佢竟然抽起條筋想係大熱天時打邊爐😂好彩呢排無咩食太熱食嘅野,咁就陪下佢啦,反正我都想啤啤佢!我地即刻係Openrice搵到呢間隔一條街嘅火鍋店,係燈籠街街口嘅V Point,夠晒近。好中國風嘅設計,而且大玻璃好透光之餘,仲可以欣賞下日落~景觀幾好,望到少少維港,今日天氣幾好,食野都食得開心啲。我地無睇到大餐牌,一嚟就見到呢個「酒鍋三十道豐味」😂有四款湯底:四川麻辣、花膠雞湯、肉骨茶、青咖哩。平時除咗食麻辣,就係沙嗲湯,今日就試下其他新口味啦!醬料配料自己溝~餐前有個小食拼盤,不過炸物炸得比較乾身。「四國豐味」四川麻辣,有豬皮、豆卜、芽菜,同好多好多辣椒,辣度適中。青咖哩,入面有蝦同蜆,個味好濃,辣辣地好過癮😋藥膳花膠雞,有雞脾肉、紅棗、杞子等,好濃郁嘅雞湯。肉骨茶,甘甘地,勁香。試完個湯底已經覺得好正,好足料!配料都好新鮮,海蝦同番薯蜆建議放落青咖哩湯到,同海鮮特別夾。蝦幾爽口,蜆無沙👍🏻掛架頂級美國安格斯牛頸脊雖然個顏色睇落好似雪咗好耐,但食落無咩雪味,幾有咬口。日本黑毛豬腩肉,雖然係腩肉,但唔算好肥😋嚮鈴,如果係即炸會仲正!蔬菜雜菌拼盤都幾新鮮,不過對於我呢啲
同朋友行行下時代廣場,佢竟然抽起條筋想係大熱天時打邊爐😂
好彩呢排無咩食太熱食嘅野,咁就陪下佢啦,反正我都想啤啤佢!

好中國風嘅設計,而且大玻璃好透光之餘,仲可以欣賞下日落~

景觀幾好,望到少少維港,今日天氣幾好,食野都食得開心啲。

我地無睇到大餐牌,一嚟就見到呢個「酒鍋三十道豐味」😂
有四款湯底:四川麻辣、花膠雞湯、肉骨茶、青咖哩。
平時除咗食麻辣,就係沙嗲湯,今日就試下其他新口味啦!

醬料配料自己溝~

餐前有個小食拼盤,不過炸物炸得比較乾身。

「四國豐味」

四川麻辣,有豬皮、豆卜、芽菜,同好多好多辣椒,辣度適中。

青咖哩,入面有蝦同蜆,個味好濃,辣辣地好過癮😋

藥膳花膠雞,有雞脾肉、紅棗、杞子等,好濃郁嘅雞湯。

肉骨茶,甘甘地,勁香。

試完個湯底已經覺得好正,好足料!
蝦幾爽口,蜆無沙👍🏻

掛架頂級美國安格斯牛頸脊
雖然個顏色睇落好似雪咗好耐,但食落無咩雪味,幾有咬口。

日本黑毛豬腩肉,雖然係腩肉,但唔算好肥😋

嚮鈴,如果係即炸會仲正!

蔬菜雜菌拼盤都幾新鮮,不過對於我呢啲鍾意食菜嘅人就覺得份量少咗啲。

牛筋丸同貢丸都唔係太爽口,芝士腸就ok~

芝士手打蝦丸唔係太重芝士味,可能比個湯底蓋過咗個味,如果打得爽口啲會更好。
酒鍋黑啤熊,個樣幾搞笑,日本隻熊本熊樣😂

味道就比較咸,口感有啲粉粉地。

韭菜餃好多韭菜,個皮都幾薄😗

炸魚皮脆卜卜,好味~
稻庭烏冬無得頂,食到好飽都想食埋佢,意外地同咩味嘅湯底都好夾😜

一人加咗$40有Asahi飲,仲有紅白酒同汽水揀~

總括嚟講個四個豐味鍋係幾正,正在夠足料,個湯底好夠味!
火鍋料都好多,不過部分嘅味道就可以再做好啲💪🏻
服務都好好,仲會成日幫我地斟下酒😂
價錢方面就比較貴,不過係銅鑼灣又有海景,都值嘅🙈
2017-08-02 157 浏览
天氣雖然熱辣辣但都無減想打邊爐既心情😎餐廳位置可飽覽維多利亞港既景色非常浪漫同男朋友兩個叫左歡樂時光套餐套餐有牛有海鮮有丸有餃岩哂唔想諗食咩既我地湯底方面有4格包括青咖哩、肉骨茶、椰子雞同埋麻辣個人最鍾意椰子雞因為湯底甜甜地之餘夠清唔怕搶左主菜既鮮味😂麻辣對於我地黎講真係唔夠麻同辣🤔如果一開始有得比我地選辣度會開心d•掛架頂級美國安格斯牛頸脊•牛脂均勻分布入口即溶建議放鍋內5-6秒到就可以了•日本黑毛豬腩肉•豬腩肉雖切至薄身食落豬味濃郁唔怕蘇•酒鍋黑啤熊•造型好搞笑😂其實就係墨汁熊本熊丸食落啖啖墨魚鮮味同埋食到爽口既墨魚肉呢個非常有驚喜•黑椒牛筋丸•估唔到呢到既丸類係咁好食!呢個都係推介之一食落好香既牛肉味而且口感唔似出面既牛丸呢到食到啖啖鮮牛肉打出黎既質感套餐價錢一位$328(兩位起)間唔中想浪漫下都係唔錯選擇因為位置真係值10分適合同另一半一邊恰下恰下一邊睇風景☺️
天氣雖然熱辣辣
但都無減想打邊爐既心情😎
餐廳位置可飽覽維多利亞港既景色
非常浪漫

同男朋友兩個叫左歡樂時光套餐
套餐有牛有海鮮有丸有餃
岩哂唔想諗食咩既我地

湯底方面有4格
包括青咖哩、肉骨茶、椰子雞同埋麻辣
個人最鍾意椰子雞

造型好搞笑😂其實就係墨汁熊本熊丸
食落啖啖墨魚鮮味同埋食到爽口既墨魚肉
呢個非常有驚喜

•黑椒牛筋丸•

估唔到呢到既丸類係咁好食!
呢個都係推介之一
食落好香既牛肉味
而且口感唔似出面既牛丸
呢到食到啖啖鮮牛肉打出黎既質感

套餐價錢一位$328(兩位起)
間唔中想浪漫下都係唔錯選擇
因為位置真係值10分
適合同另一半一邊恰下恰下一邊睇風景☺️
庆祝纪念
纪念日
2017-08-01 155 浏览
响我班識食嘅朋友嘅推薦下,我帶埋屋企人去咗呢間位於銅鑼灣嘅酒鍋餐廳試下,一入去已經比佢個景吸引住~~~~店入面嘅裝修好精緻,好多細節位都好靚,而且外面嘅夜景真係好靚,分分鐘會睇到唔記得食嘢,比錢入去睇景都抵好應真咁睇左好耐餐牌!覺得呢個餐好多野食,兩個或者多啲人食都仲得,份量好似都幾多下,所以就叫左這個餐~~~個餐係限定左"四國豐味"湯底,其實係有4款味係鍋入面,有藥膳、麻辣、椰子雞、咖哩味嘅湯底,一次過可滿足晒唔同人士既口味安格斯牛頸脊嘅雪花分佈平均,切得夠薄之餘口感都好好,份量足夠,仲擺得好靚,未食之前當然要相機食先!海蝦同蕃薯蜆都好新鮮,用任何湯底煮黎食都食得出佢既鮮味!我個人就較喜歡藥膳湯底~~~到正常打邊爐都要有嘅嘢食,質素當然都唔會差啦,芝士腸重要係流心嘅,好好味~響鈴卷放落啲湯度幾秒就可以食,仲可以每條都用唔同湯底,每條都唔同味,好正呀!有好得意嘅酒鍋黑啤熊係可以食既,其實就係墨魚滑整成的,個樣好可愛,我都差啲唔捨得食,另外手打墨魚丸都好彈牙烏冬煮得耐咗都唔會淋得制,而且佢會索咗啲湯汁,味道會更加豐富喔仲仲仲仲有雜菌拼盤,顏色好鮮艷,好有田園感覺,樣樣都有d,好新鮮

2017-07-25
室外氣溫三十幾度,若然想打邊爐會被人說瘋狂,室內有冷氣打邊爐又何妨呢? 相約朋友再次來到酒鍋打邊爐,21樓高空再次俯瞰漂亮的維港景色,與朋友不約而同點了四海遊龍這個火鍋湯底。裏邊四格包括有黑松露、豬骨、鹹菜豬肚和麻辣。套餐的食物認真地豐富,先來開胃的小食拼盤,炸得金黃香脆,是佐酒的小食。海鮮拼盤有大蝦和大蜆,肉質飽滿鮮甜。黑毛豬,比普通豬的肉質更為鮮嫩,不用沾醬汁也好吃。紐西蘭吊掛肥牛,肥牛片掛在木架上非常有趣,在鍋裏輕輕刷上十秒左右就食得,有幾分彈牙的口感。而紫菜夾心響鈴是我的最愛,響鈴裡夾着紫菜,層次又多了。鮮蝦餛飩和蛋餃,都是人手包的,整個蝦餃裏面都是鮮蝦肉,爽口彈牙。食了那麼多肉,均衡飲食,也要不忘吃菜。田園蔬菜裏有不同的蔬菜,維他命c很豐富呢! 而火鍋套餐的飲品紫貝天葵和竹蔗茅根 以燈泡瓶裝著,口感清新爽甜。面前的四海遊龍湯底,越滾越有味,各有各精彩,就是喜歡那種想食什麼味道,就刷在那一個湯底的快感。

小食拼盤

海鮮拼盤有大蝦和大蜆,肉質飽滿鮮甜。
海鮮拼盤

黑毛豬,比普通豬的肉質更為鮮嫩,不用沾醬汁也好吃。
黑毛豬

紐西蘭吊掛肥牛

而紫菜夾心響鈴是我的最愛,響鈴裡夾着紫菜,層次又多了。
紫菜夾心響鈴

紐西蘭吊掛肥牛
紫菜夾心響鈴
田園蔬菜
紫貝天葵和竹蔗茅根
我們一行六人,見到酒窩有時段折扣優惠,看到食評,看到環境有點吸引,一於就去試一試,我們已經早4日訂位,都未有安排到近窗邊位置,有點兒失望!我們點了兩個湯底,一個是杏汁白肺湯底$108,另一個是椰青、清酒花甲雞湯底$198 ;雖然整個椰青上檯,自行將滿滿的椰青水注入鍋底,但完全沒有椰青味、沒有清酒香味。 豬肺湯底亦是一般,只有幾件豬肺,平平無奇,各人之後都覺得好口乾,似乎味精較重!掛架頂級安格斯牛頸脊,,外觀擺設好看,但質素確實一般!日本黑毛豬腩肉,太過嚡口👎🏻!六色小籠包,以為有六個顏色,有六隻,原來包括混色,只有五隻小籠包,但完全吃不出每個顏色是怎樣特色的味道⋯$78/5隻👎🏻手打芝士墨魚丸,吃不出有芝士的味道,與一般墨魚丸無怎麼差別,$68/6粒,真的比一般還一般!避風塘炸魚皮,只是普通炸魚皮,加上辣粉或七味粉而已,不太脆口,確實一般👎🏻即炸手工響鈴卷,看上去好像很鬆化,吃上就知不是即炸,又不脆口, $58/6件,👎🏻不值!但環境的確吸引,如果要求食環境,就OK !但食物質素,比起買相,似乎有點遜色!

掛架頂級安格斯牛頸脊,,外觀擺設好看,但質素確實一般!

日本黑毛豬腩肉,太過嚡口👎🏻!

但環境的確吸引,如果要求食環境,就OK !
但食物質素,比起買相,似乎有點遜色!

杏汁白肺鍋,椰青、清酒花甲雞湯底
2017-07-26 153 浏览
講真我係成日都打邊爐既人,成日都會去唔同既火鍋店食飯,是晚就拉左女人去銅記開飯,係網上搵左一陣就決定去呢間有靚景既新派火鍋店試吓!入到店內環境氣氛都極佳!仲可以望到維港靚景,真係勁Good!!睇左一大餐後就決定叫呢個Set,皆因價位OK又可一次過食好多款唔同食物,真係極適合大食既我~~同好多火鍋店一樣,佢都有好多醬料任君選擇,可以自行配搭自己想要嘅醬汁。個Set入面既係四國豐味湯底,其實就係有4堤湯底,分別係藥膳、麻辣、椰子雞同咖哩味嘅湯底,我本人就較喜歡麻辣同藥膳味,前者辣度剛好,唔會得過少少辣,而後者就有陣陣藥材香同帶微微甘甜,確係好適合我呢種重口味既人,另椰子雞也很清香,湯底中更有椰子同雞,係真材實料無花假既!咖哩味就略為失色,未有太大特別炸魚皮炸得香脆又大大嚿,爆香脆!再加埋上面有蒜蓉,令吸引度急速升溫,食落堅好食!堅想再食多碟!呢個小食頭盤主要係炸物,雞翼有好多肉汁,豬頸肉帶泰式風味的焦香口感,而最正就係以油炸鬼中鑲入墨魚滑去炸,每口都又脆又香,超正到我不停係咁食日本黑毛豬腩肉嘅雪花分佈平均,而且切得幾薄,煮一陣就好快食得,肉香味仲好濃郁海蝦同蕃薯蜆都好新鮮,仲會好似放題咁比

海蝦同蕃薯蜆都好新鮮,仲會好似放題咁比啲凍住佢,單係個樣已無得輸!口感爽彈又鮮甜

個餐就連餃都有幾款!我本人就最like鮮蝦水餃,真係好足料,皮薄之餘,仲塞滿哂蝦肉,味道清甜又鮮味,同平時食果啲XX碼頭完全係2個世界既事!

今餐食物好食,環境又正,店舖又好乾淨,侍應服務態度又好,令我感覺良好=可以再黎過
2017-07-24 295 浏览
從前吃過「酒鍋」的點心都是有特式及精緻見稱,是夜相約朋友到訪此處的新派火鍋。一直以來都得知「酒鍋」的火鍋與眾不同。餐廳不只是從前的傳統湯料,更加入全新元素達到無限創意。港人一年四季吃火鍋已不是新鮮事,現在餐廳正推出夏日火鍋,特意前來一試它的威力。 「酒鍋」的格局有別於傳統的店鋪,潮派又帶點東方味道加上牆身的壁畫色彩繽紛,完全有一種時代感亦不會俗氣。位於銅鑼灣V POINT此大廈的餐廳都性價比高而且大多以落地玻璃的設計,可飽覽維港的景色。場內雅座都相當寬敞而且亦有VIP房間,舒適的環境亦多了一份空間感。 本夜我們是以「酒鍋」近期推出的套餐-酒窩三十道豐味歡樂時光套餐$328/位而來。歡樂時光套餐包括小食頭盤、四國豐味湯底,以及多款火鍋配料等,更可以優惠價另加$40任飲精選紅白酒、啤酒、、汽水 另加$60 除可享用以上飲品外,更包括清酒。優惠期由即日起到八月三十日。「酒窩」與平常一般的酒樓一樣,會有10-12種的醬料給客人享用。 小食頭盤首先到來是小食頭盤:有酥炸豬頸肉及炸脆魚蛋。豬頸肉切至身,而且油份不高相當惹味。另外炸脆魚蛋魚肉含膠質彈牙而有味。作為餐前小食也是不錯之選,如果添加少許涼
小食頭盤
首先到來是小食頭盤:有酥炸豬頸肉及炸脆魚蛋。豬頸肉切至身,而且油份不高相當惹味。另外炸脆魚蛋魚肉含膠質彈牙而有味。作為餐前小食也是不錯之選,如果添加少許涼伴會更好。
四國豐味
你很難想到$328/位只要2人都可以享有四種味道,又想品嘗多款湯底的你就最適合不過。四款湯底包括:清甜海南椰子雞鍋、泰式風味青咖哩海鮮、新加坡肉骨茶鍋和招牌四川麻辣鍋,湯底足料。 首先我會品嘗最清甜的味道,再試濃味的湯底。海南椰子雞鍋淡淡椰子的香味,而且嫩滑的雞肉與湯底滋潤無比。另外是我最愛的新加坡肉骨茶以濃烈的胡椒香帶有少許藥材味並有軟身的肉排相當美味。另外兩款比賽偏辣為主:分別是泰式風味青咖哩海鮮及招牌四川麻辣鍋。兩者並不是我杯茶,全因我是一點辣也吃不到的。前者的辣度尚可接受並帶有海鮮味,而後者卻令人辣得失魂。全因辣度偏麻辣有關,並配上辣椒可見辣的程度。
海蝦 蕃薯蜆
利用冰盤盛載海蝦及蕃薯蜆,海蝦的貌相相當巨型而且大大隻的蕃薯蜆,完全見得新鮮無比。只需要在湯底下灼了一會兒外殼顏色漸見橙紅色,鮮味濃郁而且彈牙。
掛架頂級美國安格斯牛頸脊
期待以久的掛架頂級美國安格斯牛頸脊,的確相當吸晴。每塊的牛頸脊都鮮嫩無比,而且帶有血紅色。每塊的牛脂肪比例平均,而且只需5秒便能吃吧!
日本黑毛豬腩肉
另外更有日本空運到港的黑毛豬腩肉,相當肥美的豬肉不過廚師切至薄身,每塊肉味濃郁可見上乘之物。
鮮蝦水餃 菠菜皮韮菜餃 洋蔥豬肉蛋餃
另外更有3款的餃子類,吃得出是自家包製的其中我比較喜歡菠菜皮韮菜餃,菠菜的鮮味配上韮菜香相當惹味。另外,還有鮮蝦水餃及洋蔥豬肉蛋餃都是足料之作,愛好餃子的你一定會喜歡的。
芝士手打蝦丸 手打墨魚丸
手打的丸大多以彈牙並帶有膠質見稱,此店也不例外。芝士呈現流心的效果,而且墨魚丸大細也平均,相當美味。
酒鍋黑啤熊
你難以相像會有酒鍋黑啤熊,原來也是墨魚丸之物;只不過加上墨汁不過的確要一讚;能夠製作出可愛的黑熊,可見廚師的相法也是創作。
黑椒牛筋丸 台灣香菇貢丸 脆皮芝士腸
另外更有三款打邊爐必有之物:黑椒牛筋丸、台灣香菇貢丸、脆皮芝士腸;與平常吃的都是相同沒有太大改變。不過份量如果添多一點會更好。

蒜蓉炸鮮魚皮 即炸手工響鈴卷
我的最愛之物:蒜蓉炸鮮魚皮及即炸手工響鈴卷,前者入口香脆無比並帶有蒜香的味道,放入湯底下同吃相當美味。而後者更加是3-5秒已經熟透,入口又脆又香沒有半點抗拒的理由。
蔬菜及雜菌拼盤
吃過那麼多的肉類及海鮮,吃一盤蔬菜及雜菌拼盤是最好不過。包括有:南瓜、栗米仔、蕃茄仔、油麥菜、菜心和白菜仔、秀珍菇、金針菇、鮮冬菇、雞髀菇和靈芝菇等。新鮮的蔬菜配上湯底,吸收湯汁後惹味又可減膩度。
稻庭烏冬
最後又點少得一客稻庭烏冬作結,質感相當滑溜而且放入鍋內,吸收湯底的精華令人回味無窮。
2017-07-24 275 浏览
星期日中午(其實都晏咗一點點成一點幾) , 走咗去銅鑼灣登龍街商廈之內的酒鍋,想試下頗出名的龍蝦包酒鍋位於銅鑼灣登龍街V Point ,店內有落地大玻璃又在高層,觀景好開揚。可惜我晏咗.... 龍蝦包已經賣晒..... 所以唯有食LUNCH SET啦...午餐SET 內有指定刺身、指定沙律、指定湯、指定小籠包、指定甜品、指定特飲同埋一款主菜,主菜有三大類:丼、小酒鍋或蒸飯。跟LUNCH SET的竹蔗茅根水,用了可愛既燈泡來盛放等食中.....先來刺身沙律小籠包和湯迷你蒸籠內有一隻湯包小籠包的皮是雙色的,好特別,用一個迷你篜籠盛放好不可愛 ! 晏晝一人一鍋好像有點狼,哈哈,只是一鍋吧了,不算過份小酒鍋 (沙爹牛肉鍋:有牛頸脊墨汁腸豬紅蟹柳豆腐豆卜等等)小酒鍋(四川麻辣鍋) 見到咁多紅噹噹既辣椒真係滴汗....) 因為紅薯粉太叫座了.... 我又咁晏....所以淨番米線咋....尾聲的甜品:  滑溜奶凍 !離去時店員已忙碌地為晚市準備,望住咁開揚既景,心情大好,胃口也好 ! 離去時下午差不多三時

LUNCH SET: 竹蔗茅根水

跟LUNCH SET的竹蔗茅根水,用了可愛既燈泡來盛放

等食中.....
LUNCH SET: 刺身+是日沙律+招牌小籠包+是日靚湯

先來刺身沙律小籠包和湯

LUNCH SET: 小籠包

迷你蒸籠內有一隻湯包
LUNCH SET: 招牌小籠包

小籠包的皮是雙色的,好特別,用一個迷你篜籠盛放好不可愛 !

晏晝一人一鍋好像有點狼,哈哈,只是一鍋吧了,不算過份

LUNCH SET: 沙爹牛肉鍋

小酒鍋 (沙爹牛肉鍋:有牛頸脊墨汁腸豬紅蟹柳豆腐豆卜等等)

LUNCH SET: MAIN COURSE 四川麻辣鍋

LUNCH SET: PANNA COTTA
尾聲的甜品:  滑溜奶凍 !

離去時下午差不多三時
2017-06-11
2017-07-23 158 浏览
一上到去簡直係哇一聲!位於銅鑼灣嘅高層可以望到好靚嘅景色😊今次嗌咗個'走火入鍋'分開五格想清淡啲有獨特木瓜鍋,清湯蘿蔔牛腩,想濃味啲有蕃茄波士頓龍蝦鍋,潮州沙嗲鍋同四川麻辣鍋🤗每個湯底裏面仲好足料,有哂餡料喺裏面嫁海蝦鮮甜,彈牙!而蕃薯蜆就好大隻,而且唔會有沙😀打邊爐點少得食牛啊?安格斯牛頸脊,一塊塊咁掛起,賣相都幾好🐮識落好重牛味,肉質鮮嫩,認真新鮮!仲有黑毛豬腩肉肥瘦適中😎富有咀嚼感~隨後仲有丸類同餃類!遠慮方面都幾有驚喜,蝦丸同墨丸都幾彈牙😃而且唔會好腥~全場最吸睛嘅一定系熊本,食落亦算係彈牙😁而餃類就有鮮蝦水餃,韭菜餃,比較新穎嘅就有洋蔥豬肉蛋餃,用左蛋包住餡料~口感都幾特別!環境靚之餘食物又高質!銅鑼灣又多個打邊爐嘅好地方啦😎

海蝦鮮甜,彈牙!而蕃薯蜆就好大隻,而且唔會有沙😀

環境靚之餘食物又高質!銅鑼灣又多個打邊爐嘅好地方啦😎

2017-07-22 2566 浏览
大家一定以為 “夏日停不了”會是停不了吃雪糕、停不了喝凍飲、停不了吃冰凍的水果….一切凍冰冰的東西都停不了呢? 錯了! 我的 “夏日停不了” 竟是停不了熱辣辣的火鍋, 好奇怪呢? 都話只要好吃, 什麼都不成問題, 呵呵! 上次在V Point吃飯時發現了一間火鍋店, 見其廣告牌挺有特色, 於是上Openrice八卦一下, 看完餐牌後覺得幾吸引, 那便相約朋友吃一頓火鍋午餐。一出升降機門便看到一個大海鮮區, 有多個巨型的魚缸養着不同種類的生猛海鮮, 馬上令我雙眼發亮, 再從超大型的落地玻璃窗飽覽全個維港景色, 一望無際, 同樣也令我雙眼發亮。大廳設有多張寬闊的四人卡座, 亦有四至六人枱, 還有幾張大長枱, 以及隔了一間放了數張四至六人枱的房間, 地方寬敞闊落, 加上樓底頗高, 空間感十足, 感覺很舒適自在。而這裏裝潢也很有特色, 中西合壁, 有時尚的色彩繽紛的壁畫, 亦有古式刻字擺設, 時尚與古式集於一身, 特別! 特別!枱上已預放了一張餐牌紙和一張點菜紙, 別以為這裏只有火鍋供應呀!  午巿套餐有三大類, 包括酒鍋刺身丼($88-$148)、一人一鍋小酒鍋($98-$138)和鍋心籠仔
枱上已預放了一張餐牌紙和一張點菜紙, 別以為這裏只有火鍋供應呀!  午巿套餐有三大類, 包括酒鍋刺身丼($88-$148)、一人一鍋小酒鍋($98-$138)和鍋心籠仔飯($88-$98), 各項均有五款選擇, 而各款套餐都包有刺身、是日沙律、是日精選靚湯、招牌小籠包、夏季特飲和甜品, 真係又豐富又實惠。
****************************
刺身、是日沙律和是日精選靚湯
雖然刺身丼和籠仔飯都幾吸引, 但既然餐廳是主打火鍋, 我倆都各選一份一人一鍋小酒鍋套餐。先上前菜, 以一個刻上店名的木板盛載着刺身、是日沙律和是日精選靚湯, 更有代表性。
三文魚刺身
中華沙律
刺身有四件三文魚刺身, 大小厚度中等, 油脂分佈平均, 肉質柔軟油潤, 亦挺有鮮味, 蘸上芥末醬油提味已不錯。是日沙律中華沙律, 幼長爽口, 伴上少許黑魚籽, 添些鹹鮮, 此配搭不錯。
冬瓜湯
是日精選靚湯以一個小杯子盛載, 兩三啖便喝光, 真的不喉, 哈! 入口暖笠笠, 湯身清澈見底, 並沒有泛油光, 味道清甜, 原來今日是冬瓜湯, 不知是否大廚是否知今日是大暑, 為客人清熱呢?
招牌小籠包
招牌小籠包是即點即蒸, 故需耐心等候。熱辣辣上枱, 不斷霧着熱煙。 兩隻烏卒卒的小籠包 同是墨魚汁 口味, 外皮都算幾薄, 輕輕咬一口, 湧出肉汁, 肉嫩鮮香, 加埋以墨魚汁製作, 鹹鮮美味。
竹庶茅根和紫貝天葵
熱辣辣的火鍋出場之前, 先來兩樽冰凍品。飲品有五款選擇, 分別是紫貝天葵、竹庶茅根、可樂、雪碧和忌廉。我倆分別揀了前兩者的消暑清熱夏季特飲, 有酸咪咪的紫貝天葵, 喝後消滯解膩; 有清甜的竹庶茅根, 甜度剛好, 滋潤順喉, 兩款都好飲。
人氣招牌沙嗲牛肉鍋
一人一鍋小酒鍋終於出場, 當然是點着小蠟燭, 邊滾邊吃。先來人氣招牌沙嗲牛肉鍋 Chiu Chow Satay Beef Hot Pot ($128), 餐牌註明了主要的食材, 但跟實際上枱的有點不同, 可能是按當日的食材而定。
數數看, 有數件安格斯牛頸脊、豬紅、百葉豆腐、墨汁腸 蟹柳 各兩件, 還有一些木耳、大豆芽 黃芽白, 偏偏沒有了我最喜歡的溏心蛋, 很可惜! 一滾起便馬上嚐一啖湯底, 沙嗲味不算很濃郁, 辣度較輕, 岩晒朋友的口味。趁時機成熟便立刻一嚐安格斯牛頸脊, 嫩肉中夾雜着一些油潤的肥膏, 挺嫩滑, 而且牛味濃, 質素不俗。而吸收了沙嗲湯的百葉豆腐、爽口的木耳 大豆芽 也不錯。
馬來西亞三文魚籽喇沙海鮮鍋
另一鍋是馬來西亞三文魚籽喇沙海鮮鍋 Malaysian Mixed Seafood and Salmon Roe Laksa Hot Pot ($138), 邊滾邊散發着香辣味, 刺激味蕾, 令人垂涎。實際上枱的食材同樣跟餐牌所寫的有些不同, 沒有了魷魚和雞蛋, 連三文魚籽也沒有……但有加配其他食材。
究竟有什麼? 又逐一數數, 海鮮類有爽彈鮮味的大蝦、肉厚肥大的青口、柔軟的蟹柳 各兩隻, 還有多隻肉嫩的小蜆, 另外有惹味的黑椒牛丸 鹹香肉丸 各一粒、兩件魚片頭 和數件索盡湯底的豆卜, 同樣有不少大豆芽, 都幾豐富。
馬上嚐一啖湯底, 鮮橙色喇沙湯底 味道挺濃郁, 湯頭泛着一些辣油, 香辣中帶點椰奶香, 惹味得來又不致嗆喉, 岩晒愛嚐辣的我, 不禁喝多幾啖。
****************************
粉絲售罄, 改了米線
每個小酒鍋都配白飯或粉絲, 本來我倆都揀粉絲, 可惜今日售罄, 改了米線。個人較喜歡喇沙海鮮湯底, 故用其煮米線, 米線較硬身, 需滾較長時間, 而掛湯力亦較弱, 故不算太入味。
手工即炸紫菜響鈴卷但不見有紫菜呀
除一小碗米線外, 還可享有一人一條手工即炸紫菜響鈴卷, 但在響鈴卷中不見有紫菜呀~~~響鈴卷 炸得金黃, 色澤平均, 稍稍在喇沙海鮮湯底滾一滾, 半腍半脆之間, 口感一流, 加上索了香辣的湯底, 香脆惹味, 吃得滋味!
****************************
火辣過後便來凍冰冰的甜品, 是一樽奶凍甜在心 Panna Cotta, 白雪雪, 滑嘟嘟, 奶味不算很濃, 反而忌廉味重, 不太合我口味, 反而友人喜歡, 那便益埋他吧!
看看月曆, 原來今日是大暑, 但無懼火辣辣的天氣, 在高溫都越打越高興, 還有點意猶未盡….看來也是夏日停不了, 想吃便繼續吃, 想火鍋便火鍋吧!
2017-07-22
三文魚刺身