最近常來登龍街的V Point吃飯, 貪其於鵝頸橋附近, 交通方便. 這家酒鍋是第一次來, 甫出電梯便看到數個大型魚缸. 店子位於V point 27/F, 其中有落地玻璃的一面景色尤其漂亮. 而且店子的樓底高, 坐下來的空間感更覺舒適. 枱面的擺設比較中國風, 用上木碗木羹感覺討好. 醬料陣容豐富. 這裡有幾款4種鍋底的組合. 按朋友意思挑了這個揚名四海. 黑松露什菌鍋: 這個鍋的松露香甜味, 最適合用來灼菇類的配料, 其次是蔬菜類. 濃湯豬骨鍋: 這個鍋底比較基本風味. 灼任何材料均可. 四川麻辣鍋: 意想不到麻辣味充足, 灼牛肉最佳. 咸酸菜胡椒豬肚鍋:  配料的豬肚十分軟淋, 湯底也好喝. 打邊爐配生啤是最佳配搭, 另外也點了竹蔗茅根, 是燈泡型的容器裝著, 很有趣. 店員說這個是以鱷魚尾膠再包脆漿油炸, 入口啖啖骨膠原, 外脆內軟. 加上少許辣粉十分惹味, 配啤酒一流!裡頭有蟶子, 扇貝, 海蝦, 蜆, 其中的蜆及蟶子十分新鮮好吃. 安格斯牛小排的油花漂亮, 灼至半熟, 非常美味. 蜂巢豆腐最好是在麻辣湯底灼, 吸飽麻辣湯後惹味非常. 嚮鈴卷附著一碟甜辣汁, 試著第一件直接沾
這家酒鍋是第一次來, 甫出電梯便看到數個大型魚缸.
枱面的擺設比較中國風, 用上木碗木羹感覺討好.
醬料陣容豐富.
揚名四海
這裡有幾款4種鍋底的組合. 按朋友意思挑了這個揚名四海.
濃湯豬骨鍋: 這個鍋底比較基本風味. 灼任何材料均可.
四川麻辣鍋: 意想不到麻辣味充足, 灼牛肉最佳.
咸酸菜胡椒豬肚鍋:  配料的豬肚十分軟淋, 湯底也好喝.
Estrella 生啤 (大) , 竹蔗茅根
海鮮拼盤
頂級安格斯牛小排 (小)
安格斯牛小排的油花漂亮, 灼至半熟, 非常美味.
蜂巢豆腐
蜂巢豆腐最好是在麻辣湯底灼, 吸飽麻辣湯後惹味非常.
即炸手工紫菜嚮鈴卷
嚮鈴卷附著一碟甜辣汁, 試著第一件直接沾汁吃, 味道酥脆好吃.
沾麻辣湯則尤其惹味, 裡頭有紫菜更覺口感豐富.
魚子醬匈牙利鬈毛豬肉餃
餃子的形狀極可愛, 咬入去的感覺有點像有彈性的燒賣, 很好吃.
咪走雞
咪走雞入口彈性十足, 味道也不錯.
什菌拼盤
這個菇菌拼盤每一款與黑松露什菌鍋都非常對味.
三色鮮制生麵
三色麵分別是菠菜, 甘荀, 墨汁的生麵.
與豬骨及豬肚湯底都很配合, 麵的彈性不錯, 正好可以連湯一起享用.

今晚的二人份量有點吃不消, 價格大約是$550/位, 味道與環境都令人滿意.
2019-07-17
揚名四海
Estrella 生啤 (大) , 竹蔗茅根
海鮮拼盤
頂級安格斯牛小排 (小)
即炸手工紫菜嚮鈴卷
2019-08-10 51 浏览
今日同內地親友係銅鑼灣行街,佢地想望吓銅鑼灣街道嘅壯觀景色,所以揀咗之前去過嘅酒鍋!餐廳可以望到銅鑼灣街道外,飯可以望到壯觀嘅維港景色!餐前小食,炸三文魚鮮魚皮,魚皮炸得通透爽脆,仲有少少魚膠添,脆炸香辣鱷魚膠,啖啖魚膠,好邪惡😋先嚟個鍋底,叫做走火入鍋,店員會先用酒倒落啲蝦到,再點火乾燒佢一陣,之後再倒湯,出現煙霧嘅效果,有得睇又有得食,啲蝦食落好有酒香味。另外四邊湯底分別係超濃郁沙嗲湯(個湯夠濃夠 “傑”,啲汁掛得到上啲配料到,無得輸),蘿白牛腩湯(蘿白非常清甜,牛腩夠大舊同埋同彈牙),鮮茄龍蝦湯(龍蝦好新鮮同非常多肉),四川痳辣湯(必定要叫啲索湯嘅配料,好似蜂巢豆腐,個湯比較痳,小啲辣)生猛海鮮拼盤,蟶子皇,海蝦肉實爽口,啲蝦上枱時仲識郁嘅😌頂級安格斯牛小排,脂肪靚,重牛味,輕輕淥幾秒就食得!魚子醬豬肉餃,賣相精緻,真係好唔捨得食🤣蜂巢豆腐,吸湯一流!三色鮮制生麵,手工麵口感彈牙,墨汁味和菠菜味非常有特色,叫靚湯當然要有靚麵啦!蔬菜拼盤,顏色鋪排得好靚,少有嘅紫色黃色椰菜花都有!銅鑼灣黃金地段人均消費不到五百元,可以食到靚料靚景靚火鍋都值得!
餐廳可以望到銅鑼灣街道外,飯可以望到壯觀嘅維港景色!

生猛海鮮拼盤,蟶子皇,海蝦肉實爽口,啲蝦上枱時仲識郁嘅😌

頂級安格斯牛小排,脂肪靚,重牛味,輕輕淥幾秒就食得!

魚子醬豬肉餃,賣相精緻,真係好唔捨得食🤣

蜂巢豆腐,吸湯一流!

蔬菜拼盤,顏色鋪排得好靚,少有嘅紫色黃色椰菜花都有!

2019-08-08 69 浏览
🙆‍♀️ 全新湯底「海龍皇」$428,係食客面前即席烹煮海鮮湯底,內有波士頓龍蝦 花甲 青口 大蝦 魷魚,加埋麻辣醬,進一步帶出海鮮的鮮味。鐘意酸甜嘅朋友,更可以加埋新鮮蕃茄粒。火鍋配料除左有經典安格斯牛小排(小) $188,炸紫菜響鈴$58,三色生麵$58 外,當然唔少得超吸精嘅榴槤造型丸$98,墨魚丸混合D24榴槤,雖然榴槤味略弱,但墨魚丸好彈牙。開心農場$298,分別以小熊,小雞,小豬同小企鵝作造型,外型相當趣緻。最驚喜係甜品,分別試左三款,最鐘意炸榴槤$88 榴槤先雪硬,再沾上忌廉炸,每啖都係香濃嘅榴槤肉,好好食。椰子雪糕$88 都好出色,棷子味突出,更食到粒粒棷子肉。估唔到火鍋店做甜品都有一手👍

2019-08-07 52 浏览
食火鍋係香港人喜愛嘅活動,一年四季皆適宜。今日相约家人在位於銅鑼灣V Point嘅酒鍋晚膳。食館格調優雅,面對無敵海景,已經夠吸引。夢幻花園是是五款不同味道嘅湯底: 木瓜雪耳好清潤,麻辣夠惹味,花膠煲雞滋補,黑松露雜菌香濃,喇沙海鲜鲜味,靚湯材料豐富。酥炸鱷魚膠膠質豐富,食落鬆脆甘香,回味無窮。海鮮拼盤有蟶子,大蝦,蜆和帶子,食材新鲜,灼熟更顯鲜甜。安格斯牛小排鲜甜嫩滑,灼幾下已經啱食,牛味豐富。黑松露餃清香美味,七彩肉丸賣相吸引,肉丸彈牙。蔬菜拚盤夠新鲜,雜菇拚盤夠健康,既美味又特色嘅火鍋。
酥炸鱷魚膠膠質豐富,食落鬆脆甘香,回味無窮。
海鮮拼盤有蟶子,大蝦,蜆和帶子,食材新鲜,灼熟更顯鲜甜。
蔬菜拚盤夠新鲜,雜菇拚盤夠健康,既美味又特色嘅火鍋

2019-08-07 58 浏览
酒鍋今個夏日竟然用榴槤做主題,將榴槤制成火鍋配料同甜品😆超有創意💛炸榴槤 ($88)容許我今次講左d甜品先因爲超驚喜🤣第一次食炸榴槤,外皮好薄好脆,入面係啖啖既榴槤肉啊🤤相當出色👍🏻外型整到好似雪條咁,打完卡要即刻食啊❗️🍦炸雪糕 ($88 5pcs)唔中意食榴槤既朋友唔緊要,可以揀炸雪糕,香脆既炸皮包住雲尼拿味雪糕,有d似食緊燒棉花糖🤣🥥椰子雪糕 ($88)見到椰子雪糕就好掛住泰國啦😫呢個應該係升級版,整得好精緻😍椰味都幾重,而且仲加左d芋頭粒、麻糬、芋圓、脆片,食落去層次更豐富👍🏻🔥火龍皇 ($428)講番個主角先,火鍋湯底不得了!用左大量海鮮烹煮,包括波士頓龍蝦🦞花甲、青口、大蝦🦐魷魚🦑叫得火龍皇緊係有得睇噴火🔥店員會先係湯底淋上調味酒,跟手就會幫你炒一炒d海鮮,令個湯底香d,之後再加湯同埋特製既麻辣馬拉醬🌶唔夠酸既話仲可以自己後加蕃茄醬或蕃茄蓉🍅💚榴槤造型丸($98 3pcs)呢粒榴槤丸勁Q啊!十足十迷你版榴槤😍原來真係用左D24榴槤同墨丸整既😱個size超巨型,而且好彈牙👍🏻🐧開心農場 ($298)中意食丸既朋友必點!有齊哂d可愛動物既丸😍包括酒鍋熊🐻咪酒雞🐥開心小企鵝🐧、金豬

💛炸榴槤 ($88)

🍦炸雪糕 ($88 5pcs)

🥥椰子雪糕 ($88)

🔥火龍皇 ($428)

💚榴槤造型丸($98 3pcs)

🐧開心農場 ($298)
中意食丸既朋友必點!有齊哂d可愛動物既丸😍包括酒鍋熊🐻咪酒雞🐥開心小企鵝🐧、金豬報喜🐷得意到唔捨得食😆
2019-08-07 166 浏览
還有差不多兩個星期便到9月的工作旺季,到時一定會忙得不可開交。趁著今天工作不是十分忙,特意來一個早放工,及時行樂,來一個火鍋晚餐。酒鍋位於銅鑼灣登龍街V point 27樓。從銅鑼灣地鐵站時代廣場出口走五分鐘,乘搭商場升降機到27樓便到達,十分方便。餐廳裝修很有特色,到處也是現代壁畫裝飾,而且枱與枱之間有足夠距離,提高食客私隱。我們一行2人點了以下食物:脆炸香辣鱷魚膠 / 炸三文鮮魚皮 (⭐⭐⭐⭐⭐):趁著火鍋還未到,特意叫了一點餐前小吃。這個炸三文鮮魚皮可算是今天的亮點。新鮮剛炸起,吃起來十分脆口,惹味,相比起一般炸魚皮硬一點令人停不了口。建議先齋吃魚皮,才配湯一起吃,兩種食法各有各風味。這個酥炸鱷魚膠的骨膠原為花膠的20倍,吃起來嫩滑,而且有一點兒黏口。一份有四件,兩個人分享剛剛好。酒火入鍋(⭐⭐⭐⭐⭐):之前以為台式雙拼湯底已經很豐富,誰不知這裏有五拼的火鍋湯底,分別為獨特木瓜鍋,蕃茄波士頓龍蝦鍋, 清湯蘿蔔牛腩,四川麻辣鍋,潮州沙嗲鍋。中間的木瓜鍋上枱時加上Sake和乾冰,產生化學反應冒出白煙,拍照打卡一流 。其中最欣賞蕃茄湯底,清甜而且蕃茄味道濃烈。波士頓龍蝦絕不欺場,龍蝦肉

我們一行2人點了以下食物:

脆炸香辣鱷魚膠 / 炸三文鮮魚皮 (⭐⭐⭐⭐⭐):
趁著火鍋還未到,特意叫了一點餐前小吃。

炸三文鮮魚皮

酒火入鍋(⭐⭐⭐⭐⭐):
酒火入鍋

其中最欣賞蕃茄湯底,清甜而且蕃茄味道濃烈。波士頓龍蝦絕不欺場,龍蝦肉質十分鮮味,而且充滿龍蝦膏,味道濃郁,吃起來啖啖肉。
酒火入鍋

好辣的朋友則最喜歡四川麻辣鍋,豆腐卜吸收了湯底,吃起來香口而且麻辣。

頂級安格斯牛小排(⭐⭐⭐⭐💢):
火鍋當然要點些肉類,大啖大啖吃才高興。牛小排脂肪分佈平均,而且薄身,大約一分鐘便熟透。牛小排肉質地較為軟身,味道濃郁。牛肉吸收了蕃茄湯底的味道,不用醬油也十分入味。

海鮮拼盤 (⭐⭐⭐⭐⭐):
這個海鮮拼盤十分豐富,包括了扇貝,聖子王,海蝦和大蜆等等。是二人份量,每人每樣有一份。
海鮮拼盤
扇貝新鮮而且肉厚,大約五至六分鐘便熟透。吃起來肉質十分鮮甜,而且有海水味,不用配醬料也十分好吃。聖子王大約五至六分鐘便可以,都不算太縮水,吃起來爽口而且有嚼口。其中最欣賞海蝦,大隻而且肉質結實,吃起來十分彈牙可口。

蜂巢豆腐(⭐⭐⭐⭐💢):
有美味湯底當然要叫蜂巢豆腐。豆腐本身口感幼嫩,吸收了湯底的精華,咬下去時湯汁流出,令人停不了口。

蔬菜拼盤 / 雜菌拼盤(⭐⭐⭐⭐💢):
吃了那麼多肉,當然要叫一點蔬菜中和一下,叫了蔬菜拼盤和雜菌拼盤。分量都算多,而且有不少名貴的蔬菜,例如羽衣甘藍和紫色椰菜花。其中最喜歡西生菜,吸收了湯底,吃起來十分嫩口好吃。
蔬菜拼盤 / 雜菌拼盤

三色鮮製生麵(⭐⭐⭐⭐💢):
最後也叫了個鮮製生麵,吃點澱粉質才會飽肚。三色分別代表甘筍,墨魚汁和菠菜。麵條吃起來煙煙韌韌,十分特別。一份58元,份量十分多,兩個人食綽綽有餘。

紫背天葵/ 檸檬薏米水 (⭐⭐⭐⭐💢):
另外叫了獨家自製的紫背天葵和檸檬薏米水。檸檬薏米水喝起來不算太甜,比較淡口,打邊爐降火一流。相比之下紫背天葵味酸,十分能夠中和火鍋的油膩感。
紫背天葵/ 檸檬薏米水

總括而言,這間餐廳的食物質素十分高,而且坐得十分舒適。下次有機會也必定會再來。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
酒鍋 銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓
推介菜色: 脆炸香辣鱷魚膠 、炸三文鮮魚皮 、酒火入鍋、海鮮拼盤

👍🏻地點方便
👍🏻座位舒適
👍🏻湯底美味
2019-07-23
炸三文鮮魚皮
蔬菜拼盤 / 雜菌拼盤
紫背天葵/ 檸檬薏米水
2019-08-06 34 浏览
與閨蜜慶祝生日,精心為她選擇了酒鍋,愛這兒有一列大窗,對著美景邊吃火煱、邊談天說地,實在是一件賞心樂事。這裡有很多高級的食材,例如有加拿大象拔蚌刺身丶牛魔王拼盤,包括有安格斯牛丶韓牛和牛柳粒三款,也有手切肥牛特上刺身盛盒$728。體貼的侍應先奉上檸檬薏米水,讓我降溫解暑。而閨蜜就選擇了她最喜歡的洛神花茶。夢幻花園$388湯底配上軟綿綿的蛋白,口感很豐富,在蛋白上鋪上色彩鮮豔的食用花,令視覺和味蕾別有一番體驗。蛋白下面是五格火鍋,包括了四川麻辣鍋、滋補藥膳花膠雞、惹味的喇沙海鮮濃濃菌香的黑松露雜菌和清潤的木瓜雪耳五個湯底。脆炸香辣鱷魚膠$98第一次吃鱷魚膠,外層炸得十分酥香,中間的鱷魚膠濕濕軟糯的,頗有新意。據說鱷魚膠有壯腰益腎和補氣養肝的功效。也含豐富的骨膠原蛋白,可以護膚養顏及增加皮膚的彈性。即炸手工嚮鈴卷,可以蘸些酸甜汁直接吃,入口咯咯有聲,非常鬆脆。三色制生麵有墨魚汁丶甘筍和波菜三種味道。個人最喜歡甘筍生麵,麵質幼滑,口味健康。頂級安格斯牛小排,牛肉味濃,入口溶化。種味道。魚子醬匈牙利鬈毛豬肉餃,豬仔造型討好,豬肉餡鮮甜,肉汁豐富。海鮮拼盤$368 有海中蝦丶扇貝丶聖子、鮑魚和海
夢幻花園$388
脆炸香辣鱷魚膠$98
頂級安格斯牛小排,牛肉味濃,入口溶化。
種味道。
海鮮拼盤$368 有海中蝦丶扇貝丶聖子、鮑魚和海蜆,各款都是楝手貨色。
  • 海鮮拼盤
  • 即炸手工紫菜響鈴卷
  • 頂級安格斯牛小排
等待食物同時,係度可以望住成個維港嘅靚景,香港,真係可以好靚,所以我地要更愛我們這個地方!·1. 夢幻花園($388)🌺🍀🌸🌴🌼成個鍋鋪滿火蛋白,而且上面仲有色彩繽紛嘅食用花,中間仲有陣陣煙傳出,好似雲層咁☁,真心超級靚!!!當中有五格火鍋,包括藥膳花膠雞、四川麻辣鍋、黑松露雜菌、喇沙海鮮同木瓜雪耳鍋火😍完全係視覺同味覺嘅衝擊,假如你鍾意食辣🌶四川麻辣鍋啱晒您,有大量指天椒同花椒,食落又麻又香,不過我最愛係黑松露雜菌,尤其要落丸、豆腐、菜,完全鎖住黑松露雜菌味道,真心正呀!!!🤤彤樂評分:10/10·2. 掛架頂級安格斯牛小排(小)($188)🥩牛小排油脂分怖得好均勻,淥10秒左右就食落,肉味濃郁之餘,一啲都唔韌😋彤樂評分:9.5/10·3. 二人海鮮拼盤($368)🦐新鮮當然種要,但好食更重要,有幾款我同同行朋友都唔小心淥耐咗,但依然鮮甜同爽口!彤樂評分:9/10·4. 金豬報喜($88)🐷呢款真係有外在美,又有內在美😂個樣似丸咁,但淥完會變餃,入面有栗米同新鮮豬肉,同黑松露雜菌好夾!彤樂評分:8.5/10·5. 咪酒雞($88)呢粒就真係丸啦,有口感之餘,餡料都好豐富,

1. 夢幻花園($388)🌺🍀🌸🌴🌼
彤樂評分:10/10

2. 掛架頂級安格斯牛小排(小)($188)🥩
彤樂評分:9.5/10

3. 二人海鮮拼盤($368)🦐
彤樂評分:9/10

4. 金豬報喜($88)🐷
彤樂評分:8.5/10

5. 咪酒雞($88)
呢粒就真係丸啦,有口感之餘,餡料都好豐富,重點加上少少酒味,幾唔錯!
彤樂評分:8/10

6. 三色鮮制生麵($58)🍜
有甘荀、菠菜同墨汁味,就咁食本身個味唔算好突出,但個麵嘅質感同鎖汁程度真心好好,推薦!👏🏻
彤樂評分:8.5/10

7. 蜂巢豆腐($28)
完全鎖晒啲湯汁,每一款都好惹味😋
彤樂評分:8.5/10

8. 即炸手工紫菜響鈴卷($58)
響鈴卷好香脆,但略嫌紫菜唔夠脆,淥一淥好快腍
彤樂評分:6.5/10
9. 紫貝天葵
飲落甘甘甜甜,又帶一點酸,打邊爐啱晒!
彤樂評分:8/10

10. 檸檬薏米水🍋
怕熱氣嘅人飲就啱啦,加埋檸檬更醒神🍋
彤樂評分:7/10
2019-08-04 89 浏览
呢間餐廳,位於銅鑼灣高樓大廈之中。坐擁維多利亞港既大海景,直接就望到尖沙咀既高樓大廈。如果放煙花黎坐,一定好好睇。除左個景靚之外,食物都整得好靚。今次就揀左打卡一流,充滿仙氣既夢幻花園黎食。但係留意,佢呢個鍋本身只係包左五格火鍋,當中既冬陰功湯底就有海鮮,其他都有雞。如果你係打卡之餘,都想飽肚既,就要加份牛啦。不過份牛個價錢同飽肚程度係成正比既,所以大家叫細份既牛都夠兩個人食,因為佢比較厚身,好易飽肚吾好好似我咁,又加羅白又加麵,浪費左食物最後一提,調味料每位22蚊,吾好吾用呀!利申:不太識用,但根據我味蕾,裡面有xo醬、蒜容、西芹、辣椒、柚子、芝麻醬可以任你玩由於我吾太喜歡切得既野太厚身,所以厚既食物都只是給了三星。因為我覺得薄切係一種工藝,如果對厚切食物給了五星,對薄切功夫了得既師傅不公平。
呢間餐廳,位於銅鑼灣高樓大廈之中。
坐擁維多利亞港既大海景,直接就望到尖沙咀既高樓大廈。
如果放煙花黎坐,一定好好睇。
除左個景靚之外,食物都整得好靚。
今次就揀左打卡一流,充滿仙氣既夢幻花園黎食。

夢幻花園

如果你係打卡之餘,都想飽肚既,就要加份牛啦。
牛小排

吾好好似我咁,又加羅白又加麵,浪費左食物

配料

最後一提,調味料每位22蚊,吾好吾用呀!
調味料

調味料
2019-08-03 45 浏览
食火鍋愈來愈精彩,除了新鲜食材,還可以觀賞,今晚和家人在酒鍋晚膳,就有這般感受。店舖位於銅鑼灣V Point,居高臨下面對維港景色,食物設計亦具心思。如雲霧般嘅夢幻花園,撥開蛋白出現花形五格湯底,木瓜雪耳,麻辣,黑松露雜菇,花膠鷄和喇沙湯底,各具特色。雞仔造型嘅肉丸得意活潑,7星報喜是色彩鲜艷嘅手打丸,肉丸軟滑彈牙,好睇又好食。安格斯牛小排嫩滑鲜甜,牛味豐富。黑松露蝦蟹餃惹味可口,陣陣黑松露清香。海鲜拚盤有帶子,蟶子,月蜆和大蝦,夠晒鲜甜。三色生麵麵質夠彈牙,在黑松露雜菌湯底煮熟,份外美味。
海鲜拚盤有帶子,蟶子,月蜆和大蝦,夠晒鲜甜。
三色生麵麵質夠彈牙,在黑松露雜菌湯底煮熟,份外美味。

2019-08-01 117 浏览
生日又嚟到我最愛既酒鍋有幸坐到近窗口位,望住個香港夜景打邊爐好盞鬼!酒鍋湯底有好多款,今日選左夢幻花園配料的好多選擇,海鮮、牛肉每樣點左d夢幻花園鍋如其名,真係好夢幻!乾冰作用不大,但做出呢個效果剩係呃like都已經抵左!欣賞完一番,店員會幫你加湯,而白色的只是食用蛋白,無害健康的。湯底共有五款分別是黑松露雜菌喇沙海鮮湯藥膳花膠雞湯木瓜雪耳湯四川麻辣湯每款入面都好多湯料,同一時間食五個湯底真係好爽!飲品點了紫貝天葵同檸檬薏米水,兩者都係自家製,清甜解渴!用燈泡裝又係好得意!海鮮拼盤海鮮好新鮮,有海蝦、元貝、花甲、蟶子。每款都好鮮甜,元貝淥完都仲好大隻!推介呢個拼盤必點,用木瓜雪耳湯淥更加清甜!牛肉點左呢個安格斯牛小排,首先呢個牛味好濃,入口即溶!油脂分怖平均,一睇就知靚野小食點了鱷魚膠,膠質好豐富,口感反而入口即溶,炸左外皮少少香口,好有趣既一款小食!炸三文魚皮比平日魚皮硬身少少,但仍然好脆,加上炸蒜好惹味蔬菜拼盤d色好鮮豔,質素超級新鮮仲有superfood 羽衣甘藍!蜂巢豆腐好吸湯,放係麻辣湯度好正!魚子醬匈牙利鬈毛豬餃子有銀萡,入面仲有魚子醬,奢侈到一個點,魚子醬加豬肉出奇地好夾
生日又嚟到我最愛既酒鍋

有幸坐到近窗口位,望住個香港夜景打邊爐好盞鬼!

酒鍋湯底有好多款,今日選左夢幻花園
配料的好多選擇,海鮮、牛肉每樣點左d

夢幻花園鍋如其名,真係好夢幻!
乾冰作用不大,但做出呢個效果剩係呃like都已經抵左!

湯底共有五款
分別是黑松露雜菌
喇沙海鮮湯
藥膳花膠雞湯
木瓜雪耳湯
四川麻辣湯

每款入面都好多湯料,同一時間食五個湯底真係好爽!
紫貝天葵/檸檬薏米水
海鮮拼盤海鮮好新鮮,有海蝦、元貝、花甲、蟶子。
海鮮拚盤
頂級安格斯牛小排
炸三文魚皮比平日魚皮硬身少少,但仍然好脆,加上炸蒜好惹味
炸三文魚魚皮
蔬菜拼盤d色好鮮豔,質素超級新鮮
仲有superfood 羽衣甘藍!
蔬菜拼盤
蜂巢豆腐好吸湯,放係麻辣湯度好正!
蜂巢豆腐
魚子醬匈牙利鬈毛豬餃子有銀萡,入面仲有魚子醬,奢侈到一個點,魚子醬加豬肉出奇地好夾!4粒有d唔夠喉!
三色鮮製生麵係手製麵,彈牙爽口,淥一分鐘左右我個人認為剛剛好!
2019-07-21
  • 海鮮拼盤
  • 三色鮮制生麵
  • 檸檬薏米水
  • 咪走雞
呢間台式手工臭臭鍋係銅鑼灣V point環境好靚😎望住銅鑼灣嘅靚景食晏晝嘅涮涮鍋好抵食🤑每款湯底都係$68至$88起.湯底有好多好多款今次同同事叫咗花雕醉雞鍋 $88、台式足料老火養生燉雞鍋 $78醉雞鍋既湯底有淡淡清香嘅醉雞味 每款配料都好入味😋推介養生燉雞鍋👍🏻湯底好濃郁嘅牛奶味另外仲有好多唔同嘅湯底揀例如👉🏻台式麻辣臭豆腐鴨血花膠鍋👉🏻杏仁奶木瓜雜菌燉雞鍋👉🏻台式麻辣湯鍋👉🏻黑松露雜菌湯鍋👉🏻台式姜武燉鴨鍋.每個人可以揀三款配料同埋麵底😋麵底推介‼️馬來西亞魚麵 呢款好好食口感爽口彈牙😆好似食緊魚蛋嘅麵條咁配料就揀咗台灣蜂巢豆腐、肥媽墨汁墨魚腸每款嘅配料質素都唔錯👍🏻 種類好多 大部份都係台灣特色嘅配料.飲品方面都係包埋嘅😎黑糖珍珠奶茶 拍得住出邊嘅台式茶飲料理🤩芝士奶蓋靜崗抹茶🍵 呢款唔錯 飲得出好濃嘅抹茶 芝士奶蓋唔算過多另外仲有桃膠養顏紅棗茶、消脂奇亞籽柚子蜜、時令滋潤燉湯.另外呢度嘅鱷魚膠😳同埋麻辣豬耳都係推介‼️鱷魚膠肉質超滑 係骨膠原嘅20倍所以養顏啊🤩麻辣豬耳大大兜 唔似得就咁撈辣油 有台式麻辣嗰種風味🤤.呢間台灣唰唰鍋係晏晝食真係好抵🤑 夜晚呢個價錢就真係食到肥牛咋
呢間台式手工臭臭鍋係銅鑼灣V point

👉🏻台式姜武燉鴨鍋
每個人可以揀三款配料同埋麵底😋
麵底推介‼️馬來西亞魚麵 呢款好好食

口感爽口彈牙😆好似食緊魚蛋嘅麵條咁

配料就揀咗台灣蜂巢豆腐、肥媽墨汁墨魚腸

飲品方面都係包埋嘅😎
黑糖珍珠奶茶 拍得住出邊嘅台式茶飲料理🤩

另外仲有
桃膠養顏紅棗茶、消脂奇亞籽柚子蜜、時令滋潤燉湯
另外呢度嘅鱷魚膠😳同埋麻辣豬耳都係推介‼️
鱷魚膠肉質超滑 係骨膠原嘅20倍所以養顏啊🤩
麻辣豬耳大大兜 唔似得就咁撈辣油 有台式麻辣嗰種風味🤤

• 蜂巢豆腐
2019-07-31 154 浏览
今日男友生日,特地帶他到大名鼎鼎「酒鍋」打個靚邊爐。酒鍋位於v point高層坐近窗邊可以眺望維港海景!一等享受餐廳有很多特色鍋底,我們點了餐廳人氣的「夢幻花園」湯底來到真的令人嘩然,乾冰製造出煙霧,真的很有仙境感覺!四周都舖滿食用乾花。白色的為蛋白,都是可食肉的!欣賞完很,店員就為我們加湯,蛋白融化後會見到鍋內其實有5款湯底。分別是黑松露雜菌湯底、四川麻辣、木瓜雪耳湯、喇沙海鮮及藥膳花膠雞湯!五款湯底內都有滿滿湯料。用上銅鍋傳熱更佳。先打頭陣有海鮮拼盤,分別有元貝、海蝦、花甲、蟶子,每樣都很新鮮鮮甜!300多都算合理價錢!再來頂級安格斯牛小排,牛味濃,入口即溶!火鍋之首選!米走雞是墨魚丸,彈牙到一個點,做成雞仔造型大人細路都中意!蜂巢豆腐吸湯後很入味!不錯!鮮炸三文魚魚皮比平日吃的魚皮硬一點,但非常香脆,浸湯食一樣得!三色鮮製麵,手製麵爽囗彈牙,最愛墨魚汁麵,浸完黑松露湯尤其惹味!這個豬肉餃是我吃過最奢侈的餃子!入面有魚子醬,外面貼上銀箔,煮熟後魚子醬入口即溶!好好味鱷魚膠膠質豐富,本以為會有腥味,豈料完全沒有!調味香辣惹味!作為小食很不錯!酒鍋的確高質
今日男友生日,特地帶他到大名鼎鼎「酒鍋」打個靚邊爐。

酒鍋位於v point高層
坐近窗邊可以眺望維港海景!一等享受
餐廳有很多特色鍋底,我們點了餐廳人氣的「夢幻花園」
白色的為蛋白,都是可食肉的!
夢幻花園
用上銅鍋傳熱更佳。
海鮮拼盤
再來頂級安格斯牛小排,牛味濃,入口即溶!火鍋之首選!
頂級安格斯小排
米走雞是墨魚丸,彈牙到一個點,做成雞仔造型大人細路都中意!
咪走雞
蜂巢豆腐吸湯後很入味!不錯!
炸三文魚鮮魚皮
三色鮮制生麵
這個豬肉餃是我吃過最奢侈的餃子!
入面有魚子醬,外面貼上銀箔,煮熟後魚子醬入口即溶!好好味
酒鍋的確高質
香辣鱷魚膠
2019-07-21
頂級安格斯小排
炸三文魚鮮魚皮
香辣鱷魚膠
2019-07-30 36 浏览
今餐可以係話我咁耐以黎打邊爐食得最豐富,最完美嘅一餐,而且每樣食物嘅份量,味道都啱啱好 ,個火鍋打卡一流。 環境基本上係滿分,服務質素亦都係超班。我哋調叫咗個湯底係夢幻花園 ,一嚟到成個火鍋都賣相好靚, 裏面源源不絕有啲煙噴出嚟 ,側邊啲蛋白做到好似花海咁,上面又有啲五顏六色嘅花插住喺度做裝飾,真係好靚呀!呢個湯底唔單止睇得仲食得添, 中間嗰個係普通嘅湯底,側邊分別有雞湯,麻辣湯 ,喇沙湯,同埋黑松露湯底, 一次過滿足你五個願望,真係好正呀 !佢每個湯底裏面仲有唔同嘅配料,例如雞湯裏面有好多隻雞喺度 ,仲要肉質好嫩滑添 。而且仲有好多豉油嘅配料畀你揀 ,你想要乜味道都有。我哋叫咗個頂級安格斯牛小扒 ,上面嘅雪花都頗均勻 ,食落去啖啖牛肉嘅香味 ,配咩湯底都一流, 點豉油都好配合。就咁用清湯食已經好滿足啦 !因為佢嘅肉質都幾彈牙,幾有咬口,而且味道方面更加係超班,所以我好鍾意食 ,其實百幾蚊就食到咁多塊牛真係都幾抵食㗎。呢個海鮮拼盤係必定要叫,全部都好新鮮, 隻蝦又大隻又彈牙, 仲新鮮過西貢食嗰啲海鮮㖭 。除此之外,仲有超大隻蟶子 ,仲有蜆肉,扇貝,全部都好鮮甜 ,又好大隻, 三百幾蚊可

呢個海鮮拼盤係必定要叫,全部都好新鮮, 隻蝦又大隻又彈牙, 仲新鮮過西貢食嗰啲海鮮㖭 。除此之外,仲有超大隻蟶子 ,仲有蜆肉,扇貝,全部都好鮮甜 ,又好大隻, 三百幾蚊可以食到咁多海鮮真係物超所值。

其餘我哋仲叫咗少少小食, 例如蜂巢豆腐, 佢煮完之後染埋其他湯底一齊嚟食都特別幾多汁。我哋仲要咗蔬菜拼盤,估唔到咁吸引,啲菜好新鮮,粟米可以係食到唔停口,粒粒都好多汁好鮮甜。

門鱔丸都幾彈牙 ,又有啲魚香喺度,幾特別。呢個炸三文新鮮魚皮 ,真係好正,好少餐廳可以炸得咁脆,就算係點咗一陣湯底之後食落去依然又脆又好味。我哋仲叫咗個響鈴添,呢個響鈴都好特別 ,裏面係有紫菜可以增加口感之餘,亦都可以增加味覺嘅層次感。

唔夠飽仲可以叫個脆炸香辣鱷魚膠,唔算太辣,炸得非常香口!

總括黎講,今次真係大滿足,全部食材都非常新鮮,味道一流,簡直係最正嘅火鍋餐廳!
2019-07-29 151 浏览
今晚約了知己吃飯,想找一個坐得舒舒服服,既不失面子,又食物質素又高的火鍋店。「酒窩」一定沒有介紹錯。先看看地點,無得彈,坐落登龍街18號V Point高層,落地玻璃,完全觀瞻差不多整個銅鑼灣及維港景色。而且裝修相當豪華,中西合壁。火鍋最緊要的是湯底,我們當然叫了「酒窩」主打湯底 - 《酒火入鍋》($328)。《酒火入鍋》共有5格獨特湯底,分別是木瓜鍋、蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩鍋及潮州沙嗲鍋。每個味道都很出色,味道濃郁。龍蝦鍋內有半整隻龍蝦。當服務員送上《酒火入鍋》時,之後他會用火機將中間木瓜鍋點火,中間著了火,很特別而且壯觀。掛架頂級安格斯牛小排 ($188)牛小排用上安格斯牛,每一塊油脂都差不多一樣,肉味很濃 ,而且烚一會就可吃。這碟每一次來都會叫一客。海鮮拼盤($368)海鮮拼盤有聖子、扇貝、海中蝦、花甲,足2人份量,十分新鮮。開心小企鵝($88)及咪酒雞($88)丸類我們叫了兩客,分別是開心小企鵝($88)及咪酒雞($88)。開心小企鵝其實是墨魚丸子,口感彈牙。咪酒雞就是魚蛋。三色鮮制生麵($58)有3種口味,分別是菠菜、甘筍及墨汁。別看它好像很細,吃上來都挺飽的。蜂巢豆腐

掛架頂級安格斯牛小排 ($188)
頂級安格斯牛小排

海鮮拼盤($368)
海鮮拼盤有聖子、扇貝、海中蝦、花甲,足2人份量,十分新鮮。
海鮮拼盤

開心小企鵝($88)咪酒雞($88)
開心小企鵝

三色鮮制生麵($58)
三色鮮制生麵

蜂巢豆腐($38)
吸收了不同湯底的精華,惹味得很。

蔬菜拼盤($68)
火鍋一定不少得拼盤,有各式各樣的蔬菜。
蔬菜拼盤

什菌拼盤($68)
有很多不同種類的菌類,而且很新鮮。

自家制炸三文魚皮
不似一般炸魚皮,用上新鮮三文魚皮來做,很有特色。

香辣養顏鱷魚膠($98)
自家制,用上鱷魚膠骨膠源蛋白為花膠20陪,惹味得很。

洛神花茶及檸檬意米水
新鮮榨,很清甜,消滯解渴。
竹蔗茅根及檸檬意米水

MENU: