餐厅: 逸東軒
资讯:

2021-09-15 301 浏览
舒服飲茶嘅好地方➖逸東軒🫖最近逸東軒做緊優惠 點心特價大部份都係38/48 佢係連續五年拎到米芝蓮一星嘅中菜食府 環境都坐得好舒服🦦〰️帶子蒸燒賣 燒賣係新鮮燒賣 唔粉 但同帶子一齊食無乜特別 同平時酒樓嘅燒賣王差唔多〰️脆皮流沙包本身係想食好多人大推嘅流沙酥 但見餐牌無 可能係自己睇漏眼😔叫左流沙包試下 係貨真價實嘅流沙饀 但係包唔脆同唔夠熱 無脆皮嘅feel〰️蜂巢海鮮芋角呢個大推!!!好鬆脆 入面嘅海鮮饀鹹鹹地好夾👅太肚餓手快快食左招牌叉燒腸粉同鹹水角無影到🥺叉燒腸粉好滑好好味 鹹水角就不過不失👉🏻酒店飲茶呢個價錢好平 仲要係米芝蓮餐廳趁住優惠 不妨可以去試下 不過留意返優惠係星期一至五平日先有 記得book位😚💰 Around $300 (2人)食物質數 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境舒適 ⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️#hkcp_佐敦 #hkcp_飲茶 #hkcp_黃店➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖📍 逸東軒 (佐敦)佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層
舒服飲茶嘅好地方➖逸東軒🫖

〰️帶子蒸燒賣

〰️脆皮流沙包
脆皮流沙包

〰️蜂巢海鮮芋角
呢個大推!!!好鬆脆 入面嘅海鮮饀鹹鹹地好夾👅
蜂巢海鮮芋角

👉🏻酒店飲茶呢個價錢好平 仲要係米芝蓮餐廳

💰 Around $300 (2人)
食物質數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境舒適 ⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐️
#hkcp_佐敦 #hkcp_飲茶 #hkcp_黃店
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
📍 逸東軒 (佐敦)
佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層
蜂巢海鮮芋角
  • 招牌叉燒腸粉
  • 帶子燒賣
2021-09-15 170 浏览
繼續試返香港餐廳周嘅Testing Menu,今日揀嘅係呢一間米之蓮星級食府逸東軒。到達餐廳嘅時候已經感受到佢受歡迎嘅氛圍,今次到訪嘅時間係下午2:30 ,但係喺入口已經迫滿左食客。茶:要講茶嘅原因,就係佢唔用茶包茶,而係用茶葉嘅茶,而且仲有龍井可以揀。江南美點:可能係做唔切嘅關係,呢一疊菜式喺湯之後先出現,佢有三件點心——糯米包、生煎包、蝦餃,全部都好食。蜜汁叉燒伴話梅車厘茄:叉燒係逸東軒鎭店之寶,車厘茄冇問題叉燒味道都冇問題,美中不足係斬嘅時候未斬得徹底,貼上有四件叉燒但以四歸一狀態上碟。老火湯:豬橫脷煲瘦肉勾起了很多童年回憶,例湯味道適中溫度又夠熱。豉油王煎龍利球:算不上球,是件龍利魚柳,豉油的味道略嫌濃郁,適合喜歡傳統中菜嘅朋友。高湯浸時蔬:西生菜合時甜品:紅豆沙

高湯浸時蔬:西生菜
合時甜品:紅豆沙
2021-09-14 156 浏览
逸東軒點心出名好食,但一直未有機會試。上星期六終於有機會試喇我地叫左蝦餃。蝦餃皮唔算厚,入面既蝦肉都好彈牙,而且唔咸好食帶子燒賣帶子都幾大粒,燒賣一啲都唔粉。跟住叫左個好多酒樓已經冇整既芋角 芋蓉份量好多 而且味道唔錯又脆 食落去唔會覺得好油膩燒肉塊皮好脆不過食兩三舊就已經有啲膩最後叫左春風得意腸粉,入面係春卷。春卷好脆,隻蝦都幾彈牙,好食總括嚟講,所有點心都唔錯,好有水準,服務態度都好好會再次幫襯,要試埋其他點心

我地叫左蝦餃。蝦餃皮唔算厚,入面既蝦肉都好彈牙,而且唔咸
好食
帶子燒賣帶子都幾大粒,燒賣一啲都唔粉。

燒肉塊皮好脆
不過食兩三舊就已經有啲膩

總括嚟講,所有點心都唔錯,好有水準,服務態度都好好
會再次幫襯,要試埋其他點心

侄兒生日,我們一家請他飲茶慶祝,他是美食達人,米芝蓮推介的星級食肆逸東軒自是首選。且自去年因疫情禁堂食,酒樓曾推出十多款外賣優惠點心,劃一價$38。今年更延續優惠至週日午市堂食,絕對超值。我們早一星期訂位,今午去到,已見高朋滿座。逸東軒位於酒店地庫,樓底低,也沒有景觀,幸好裝潢雅致時尚,燈光柔和,情調溫馨。但最重要的是食物有質素,有口碑。我們的枱在廂房內,寬敞寧靜。我們坐下點了一壺壽眉茶、八款點心、一個燒腩仔及一個主食炒河粉。這裏的食具及茶具古雅精美,茶水都用爐暖著,非常週到貼心。八款點心包括下列:筍尖鮮蝦餃 — 皮薄煙韌,皺褶分明,晶瑩小巧,蝦肉鮮甜彈牙。帶子蒸燒賣 — 普通燒賣造型,特別在上面鋪了一薄片帶子,多了一份鮮味,一分矝貴。蠔皇叉燒包 — 皮鬆軟,叉燒餡肥瘦適中,濃濃炭香蜜味,非常好食。逸東小籠包 — 皮薄而韌,鎖住鮮甜美味的湯汁,每隻包子放在一特製深窩匙羹內,可拿可啜可飲,一滴不漏。招牌貨,自然用足心思。蜂巢海鮮芋角 — 外層像蜂巢,金黃香脆,不油膩。滿滿芋蓉鮮蝦餡料,甘香美味。海鮮鹹水角 — 金黃亮麗,外脆內軟,除了一般餡料外,加入帶子蝦肉粒,口感豐富。XO醬炒蘿蔔糕
八款點心包括下列:

XO醬炒蘿蔔糕 — 微辣鮮香的醬汁,帶出蘿蔔糕的清甜味,再加上爽脆的銀芽、蔥花、紅椒絲,盛載在一個美麗的花紋碟上,色、香、味俱全矣!

脆皮流沙酥 — 外型渾圓光亮,皮酥鬆,熱辣辣甘香流沙蛋黃餡,咬一口,香甜沙爽,齒頰留香。

燒味及主食有兩款:
脆皮燒腩仔 — 好食到難以形容,豬皮甘香,入口即化。腩肉肥瘦有層次,肉香迷人,口感油潤,滋味無窮。貴,但值價。

蛋白干貝帶子炒河 — 河粉畧走油,帶子、干貝絲蛋白上湯埋獻淋上,飾以白灼翠綠油菜。河粉軟滑,帶子鮮甜,清新可口。

很溫馨愉快的一頓茶聚,祝侄兒生日快樂,事事順心!
2021-09-13
2021-09-11 553 浏览
談起這裡,也很有趣。對於我來說當然不會是陌生的地方,也是早年跟不少朋友來飲茶食飯的聚腳點。尤親得上一次來已是5年前的事,那時剛好這裡摘下米芝蓮一星推介。此後就沒有再來,反而很多朋友這幾年就因為不同原因來吃,直至今天。話說「清酒朋友」鎖定了這裡的清酒宴,又正好是回來的時候。雖然吃飯時喝酒也是我的個人習慣,但喝清酒又是偏少的,配上中菜就更少,所以說真的也有小期待。先看看是晚的餐牌,8道菜配上4款不同品牌及種類的清酒,由生原酒到純米吟釀至純米大吟釀而最後以梅酒作結,看起來是有趣的。是晚的歡迎飲品是一杯発泡日本酒,豐富的氣泡加上適當的酸度,是日氣溫相當悶熱,正好以此降降溫。前菜是逸東叁錦碟,杷信來過這裡的朋友都不會對當中的話梅車厘茄及蜜汁叉燒陌生。浸了話梅汁的去皮車厘茄很清新,話梅汁的微微鹹酸味仔令人很開胃。叉燒是這裡的名物,相信不用我多介紹了。肉質軟稔而蜜味香甜,果然是萬人迷。串燒帶子是掃上燒汁再煎成的,跟鮮甜的帶子也配合得不錯。配上的是燦然純米吟釀,是無濾過的生原酒。喝起來酒勁比一般清酒強一點,加上微微的酸度也適當的平衡叉燒帶來的油脂及帶子燒汁的濃郁味道。少許甜的餘韻跟話梅車厘茄的味道也配

前菜是逸東叁錦碟,杷信來過這裡的朋友都不會對當中的話梅車厘茄蜜汁叉燒陌生。浸了話梅汁的去皮車厘茄很清新,話梅汁的微微鹹酸味仔令人很開胃。叉燒是這裡的名物,相信不用我多介紹了。肉質軟稔而蜜味香甜,果然是萬人迷。串燒帶子是掃上燒汁再煎成的,跟鮮甜的帶子也配合得不錯。
配上的是燦然純米吟釀,是無濾過的生原酒。喝起來酒勁比一般清酒強一點,加上微微的酸度也適當的平衡叉燒帶來的油脂及帶子燒汁的濃郁味道。少許甜的餘韻跟話梅車厘茄的味道也配合得不錯。
再來就是二弄玻璃蝦球,「二弄」的意思就是一邊是傳統的玻璃蝦球而另一邊就是如宮保蝦球般的甜酸蝦球。不用懷疑大廚譚師傅的刀功及火候,玻璃蝦球開得靚而肉質爽脆,另一邊的甜酸蝦球就頗惹味。
清酒方面,第二枝配來的是惣譽五百萬石純米大吟釀。口感圓潤而柔滑,跟玻璃蝦球的玻璃茨汁在口感上有點相類似。微甜而清香的味道在吃克甜酸蝦球後喝一口,正好。
吃懷舊菜都少不了來一味芝士鮮蟹肉焗釀蟹蓋,這晚也不例外。鮮拆的蟹肉份量慷慨,真的每一口也是滿滿的鮮甜蟹肉,焗得微焦的芝士帶來的鹹香就是最佳調味。加入了洋蔥,增添一點爽口口感及令鮮甜味道更昇華。
如果要投是晚我最喜愛的配酒,必選跟釀蟹蓋而來的真澄白妙純米吟釀。此酒的特色是口感淡麗而輕柔清爽,跟鮮甜的蟹似無論在口感又或是味道上也配合得絲絲入扣。感覺上跟蝦肉又或是貝類如帶子或蠔也很適合。
談起鮮鮑的烹調,很多時都會是清蒸甚至酥炸,而是晚來的是煎的。以豉油王煎的南非鮮鮑魚撲鼻而來就是醬油香味,鮑魚本身先蒸後煎,口感彈牙。味道雖然略淡,加入醬油提味就是合適的做法。加上煎得微脆的表面,吃起來也香口。
尤記得上次來大部份菜式也仍是要分吃,而是晚就多數都是位上,當中包括下一道菜的鮮胡椒蒸星斑球。星斑切厚件再蒸,很考驗當中的火候,尤幸是晚的魚肉不會太熟。不過吃蒸魚的話,個人而言還是喜歡吃原條的。這個做法,勝在吃得方便,不用啃骨。
不要看再來的蔬菜菜式(薑汁荷塘玉蘭薳)好像很簡單,菜遠條條修得仔細美觀之餘,味道也帶微甜,很不錯。單尾就是籠仔荷葉陳皮生煎雞焗飯,籠仔蒸飯飯粒口感爽中帶煙韌,也保留飯香味,比以飯煲煲的飯好吃得多。佐吃的生煎雞是美味得可以獨立成饌,轉眼已跟飯一同吃得清光。

甜點的家鄉煎薄罉是這裡的招牌點心之一,每次下午茶市也必點的。煎得脆口的餅皮夾上椰絲及沙糖,是很地道的小吃。吃另一邊的流沙酥真的要小心當中熱辣流心的奶黃餡,外層的酥皮也是鬆化可口的。
到了甜點環節,梅酒要上場了。梅丈Lemongrass梅酒口感清爽,就是淨飲味道也不會過甜。帶點香茅的味道口感很清新,配合香甜的奶黃酥很適合,就是當作平日的消閒酒也很不錯。
餐後譚師傅來打招呼,吃了他的菜式多年,由沒星吃到今天已是米芝蓮推介的店子,是看著這裡的進步。
原來這已是第三年日本JFOODO辦的「SEAFOOD LOVE SAKE」的活動,一如既往也會跟本地不同的中外食肆去舉辦酒宴。是晚的幾款清酒也選得不錯,有興趣的朋友值得一試。
2021-09-09
-{黃店💛佐敦米芝連點心🍵🍲}用restaurant Week book左依間米芝連1星嘅點心黎試左個198p.p.嘅lunch加個xo醬煎腸粉😙🤤蜜汁叉燒伴話梅車厘茄🤤 有兩大塊 不過真係半肥瘦😍😍😍食落有焦香味同埋有油香😙😆食兩塊啱啱好 車厘茄醃甜咗味道好特別😚👖褲評: 8.5/10🤤江南美點🤤 有蝦餃 糯米包同蔥油餅 蝦餃啲蝦好彈口 蔥油餅食落似千層酥嘅質感好鬆化 餡有啲肉同油脂香好飽肚🥳一個糯米包似係燒賣皮包住咁有啲怪😂👖褲評: 8/10🤤豉油王生煎龍脷球🤤個龍脷球好高質 外皮炸得超脆又夠薄配上蒜蓉 入面魚肉好滑又唔乾🤩🤩我唔太好魚嘅都好鐘意☺️👖褲評: 9/10🤤高湯浸時菜🤤 當日係生菜 清清地唔會好濃味 👖褲評: 7.8/10🤤xo醬煎腸粉🤤 ($55)腸粉好大碟 xo醬好惹味 唔洗點甜或麻醬都好夠味🥰👖褲評: 7.8/10個老火湯都唔錯 但個豆腐花普通啲 Dining city book 真係平左好多!環境好靚枱同枱相隔都有段距離 希望winners week會再出😌性價比: 8.5/10服務: 9/10環境: 9.3/10🚩逸東軒🚩地址: 佐敦彌敦道3
{黃店💛佐敦米芝連點心🍵🍲}

👖褲評: 9/10

🤤高湯浸時菜🤤
當日係生菜 清清地唔會好濃味

👖褲評: 7.8/10

🤤xo醬煎腸粉🤤 ($55)
腸粉好大碟 xo醬好惹味 唔洗點甜或麻醬都好夠味🥰

👖褲評: 7.8/10

性價比: 8.5/10
服務: 9/10
環境: 9.3/10

🚩逸東軒🚩
地址: 佐敦彌敦道380號香港逸東酒店B2樓層

#fuudjai #fuudjai港式 #fuudjai佐敦 #fuudjai中菜 #fuudjai黃店
蜜汁叉燒伴話梅車厘茄
  • 話梅車厘茄
  • 筍尖鮮蝦餃
  • 明爐蜜汁叉燒
2021-09-05 233 浏览
佐敦戰士💛 - 平食米芝蓮一星點心 🎈荀尖鮮蝦餃 $38 🌝🌝🌝🌚🌚🎈帶子蒸燒賣 $38 🌝🌝🌝🌗🌚🎈逸東小籠包 $48 🌝🌝🌚🌚🌚🎈 京蔥和牛酥餅 $48 🌝🌝🌝🌝🌚🎈XO醬炒蘿蔔糕 $48 🌝🌝🌝🌗🌚🎈春風得意脆皮腸粉 $48 🌝🌝🌝🌝🌚逸東軒貴為米芝蓮一星中菜廳⭐️午市做緊$38起點心menu🤩👷🏻‍♂️頭盔情侶👷🏻‍♀️去飲茶必嗌蝦餃燒賣🤣呢度嘅荀尖蝦餃食落煙韌 裡面餡料蝦肉彈牙🦐食落唔算大粒 荀尖味唔出🤭正常發揮啦~帶子燒賣用上鮮蝦同豬肉做餡料😳食落鮮味彈牙✨上面仲有一大塊帶子🤤小籠包我哋嗰日去就麻麻地😣一嚟個外皮好厚🥲二嚟個小籠包放係匙羹上菜 跟住蒸熱咗個匙羹就痴住個小籠包 一拎就穿流曬啲湯汁😭如果一啖食咗佢個匙羹又好熱🔥擺唔到入口有啲難進食😰和牛酥餅個皮就好鬆脆💥一咬開裡面啲牛肉汁咇曬出嚟💦🤤油脂感好邪惡😈食一舊就好膩 飽咗🤣(都食咗一段時間,依家好似轉咗新menu🙈)XO醬炒蘿蔔糕特別個位係 佢唔似坊間咁落XO醬兜兩兜就算🤨 而係非常入味😳每粒蘿蔔糕切到一口size煎到金黃色🥰外脆內軟幾考工夫❗️春風得意脆皮腸粉見個名吸引咗我地去嗌🤩點知原來係滑捋捋嘅腸粉皮包住啱啱炸起嘅蝦肉春
佐敦戰士💛 - 平食米芝蓮一星點心

🎈荀尖鮮蝦餃 $38 🌝🌝🌝🌚🌚

🎈帶子蒸燒賣 $38 🌝🌝🌝🌗🌚

🎈逸東小籠包 $48 🌝🌝🌚🌚🌚

🎈 京蔥和牛酥餅 $48 🌝🌝🌝🌝🌚

🎈XO醬炒蘿蔔糕 $48 🌝🌝🌝🌗🌚

🎈春風得意脆皮腸粉 $48 🌝🌝🌝🌝🌚

春風得意脆皮腸粉見個名吸引咗我地去嗌🤩點知原來係滑捋捋嘅腸粉皮包住啱啱炸起嘅蝦肉春卷😋口感層次好豐富💯必食之選💛超‼️好‼️食‼️

茶介就$28位☕️侍應全程keep住加水同埋每張枱都有個獨立加熱底座🔥
2021-09-05 208 浏览
適逢生日 想揀啲特別既野食 就同朋友試下呢間米芝蓮級中菜Walk in都係等左三個字左右就有位枱與枱之間有1.5米距離 好有私人空間環境唔嘈 可以好好享受茶點 茶既選擇好多 可以揀埋龍井同鐵觀音我地揀左龍井 茶味好香 而且茶壺下面有野座熱住好貼心 隔一段時間就有人黎加茶 好好 點心揀左好幾款 帶子燒賣 帶子原粒上 蝦好鮮味 唔錯 小籠包 每個都有湯匙盛住 不過皮痴實左匙底一拎起就穿左 食唔到連湯汁食既小籠包芋頭酥外形好靚 好多芋泥 但芋味唔夠濃 春風得意腸粉幾正 咬落去好脆口 層次豐富脆皮流沙包 呢個一絕 雖然賣相唔討好 但外層脆口 內裡蛋黃醬濃郁美味 燕窩菜苗餃皮薄 菜苗同蝦都好新鮮 推介最後當然唔小得甜品芒果糯米卷非常好味 芒果好甜芒果布甸呢個一般般 整體唔錯 坐得好舒服 服務好好 👍🏻
適逢生日 想揀啲特別既野食

庆祝纪念
生日
  • 脆皮流沙包
2021-09-04 219 浏览
逸東車已經係米芝蓮一星竟然仍然做點心推廣$38點心並唔係浪得虛名啲嘢又好食😋又唔會因平咗而馬虎真係值得一試再試今次叫咗五個點心加一碟叉燒雖然叉燒係冇優惠嘅但係無論賣相同質素都係值得嘅好美味嘅三寶(XO醬、合桃、腰果)蝦餃都好味 皮唔會厚金錢肚雖然唔係$38 但都只係$48抵食又好味😋叉燒焗餐包係其中一個推介其他中菜嘅焗餐包會用奶重做餡叉燒做餡係特別好食嘅牛肉並唔係用腐竹墊底用金菇都幾特別牛肉彈牙有馬蹄口感腐皮卷用茶樹菇做餡比較一般嘅鮮蝦餡更有新鮮感
逸東車已經係米芝蓮一星
今次叫咗五個點心加一碟叉燒
雖然叉燒係冇優惠嘅
但係無論賣相同質素都係值得嘅
黑毛叉燒

好美味嘅三寶(XO醬、合桃、腰果)

蝦餃都好味 皮唔會厚

牛肉
腐皮卷
川貝燉雪梨
2021-09-03 187 浏览
一直都想試吓逸東嘅中菜,米芝蓮一星應該唔差,見有restaurant week menu就book黎試試。好快full,都幾受歡迎。我地黎食lunch,環境唔錯,枱隔得好開,坐得好舒服。鐵觀音都好飲☕️我地食set menu唔洗揀,先黎一個老火湯,ok嘅唔算特別。👍🏽蜜汁叉燒係我覺得最好味嘅,半肥瘦啱啱好,瘦嘅位都完全唔鞋,好juicy。配話梅浸蕃茄仔感覺新鮮又開胃。點心有幾款,冇食過呢個形狀嘅蔥油餅,感覺幾將別,初時望落去以為係生煎包🤣黃色皮包住嘅係糯米飯,都ok嘅,我哋覺得呢舊嘢係用嚟塞飽我哋個肚lol煎龍利柳,唔錯嘅,dry左少少,俾啲汁應該會好啲。個小唐菜切得幾靚!時菜,好健康豆腐花好滑野食整體唔錯,不過又唔算話好特別,除咗個叉燒我特別鍾意。價錢方面算抵嘅,美中不足係lunch應該有兩埸食得有啲趕。

時菜,好健康

豆腐花好滑

2021-09-03 156 浏览
因為疫情關係🥲 真係超級耐無去飲過茶啦,無意間俾我發現左🥰 連續五年榮獲米芝蓮一星既逸東軒💫 竟然做緊星期一至五,午市點心優惠😍 難得平日放假😆 即刻book 黎試下❤️雖然餐廳係地庫, 但因為好闊落🥰 枱同枱之間有一定距離👍🏻 坐得幾舒服, 唔會覺得好噪好焗促❤️茶芥每位$28, 我地叫左鐵觀音🫖 味道都幾清同甘🌿 最好既地地方係佢地會用蠟燭加熱住個茶👍🏻 保持住茶既溫度, 超貼心❤️點心我地叫左帶子蒸燒賣 ($38),逸東小籠包 ($48), 春風得意脆皮腸粉 ($48), 金沙脆豆腐 ($48) 同埋酥皮叉燒焗餐包($38)燒賣好足料,除左豬肉餡之外🐷 再MIX 左D蝦肉🦐 整體幾彈牙,配合埋面頭既帶子, 令成個口感更豐富🥰小籠包熱辣辣,每件小籠包都放係一個匙羹上邊,好精緻❤️ 同埋唔怕夾穿左流晒啲肉汁😆 小籠包皮薄,湯汁超多又鮮甜😋 點埋個有話梅味既黑醋, 超級夾, 齒頰留香👍🏻 依個真係一定一定要試👍🏻👍🏻👍🏻腸粉皮又薄又滑,中間包住蝦肉春卷,層次豐富🥰豆腐外皮香脆,唔算厚身, 豆腐亦都好滑, 但略嫌金沙咸蛋黃味道唔夠😆叉燒餐包, 外層菠蘿包皮, 做得好鬆化🥰 入面用咗佢地招牌嘅叉燒

腸粉皮又薄又滑,中間包住蝦肉春卷,層次豐富🥰

叉燒餐包, 外層菠蘿包皮, 做得好鬆化🥰 入面用咗佢地招牌嘅叉燒做餡料🐷 但太細粒, 試唔真個叉燒正唔正😆

味道 🌕🌕🌕🌕🌑
環境 🌕🌕🌕🌗🌑
服務 🌕🌕🌕🌖🌑
抵食度 🌕🌕🌕🌖🌑

小貼士 ❤️ 餐廳午市分左1100/ 1245/ 1430三個時段,限時90分鐘,但都幾full 下😆 最好book 定位😊
  • 逸東小籠包
2021-09-03 266 浏览
平時去d中式餐廳食飯,都好難一個人去食,因為你一個人試唔到好多嘢!但餐廳週嘅menu就唔同,就算你1個人食都冇問題!今次仲可以食到米芝蓮一星嘅逸東軒!咁我今次就加錢試足佢嘅8道菜!前菜就有3樣嘢,個叉燒好淋,好好食,得2舊其實唔係好夠!最驚喜嘅居然係個話梅車厘茄,有話梅味又不失蕃茄味,勁好食!個蟹肉羹就好多蟹肉!個百花煎釀帶子個蝦膠勁彈牙,夾埋個帶子好夾!花菇扣柚皮個柚皮好夠味,連平時唔係好食柚皮嘅我都食晒!個安格斯牛柳就正正常常,但唔明點解唔咁淋。鮑汁瑤柱炒飯炒得好香,細細碗食埋就啱啱飽!到甜品啦,最好食係個雪梨,好清甜!總括嚟講我今餐食嘅嘢樣樣餸都唔係好肥膩,非常健康,好正!

咁我今次就加錢試足佢嘅8道菜!

頭盤

個蟹肉羹就好多蟹肉!
蟹肉羹

個百花煎釀帶子個蝦膠勁彈牙,夾埋個帶子好夾!
百花煎釀帶子

花菇扣柚皮個柚皮好夠味,連平時唔係好食柚皮嘅我都食晒!
花菇扣柚皮

個安格斯牛柳就正正常常,但唔明點解唔咁淋。
安格斯牛柳

鮑汁瑤柱炒飯炒得好香,細細碗食埋就啱啱飽!
鮑汁瑤柱炒飯

甜品啦,最好食係個雪梨,好清甜!
陳皮燉雪梨
香芒糯米卷伴桂花糕

總括嚟講我今餐食嘅嘢樣樣餸都唔係好肥膩,非常健康,好正!
2021-09-01
鮑汁瑤柱炒飯
陳皮燉雪梨
香芒糯米卷伴桂花糕
2021-08-26 587 浏览
逸東軒晚市做七折優惠,好受歡迎,如大家想食建議預早少少時間book位😉燒味雙輝($368)蜜汁叉燒鬆化有彈性,蜜汁惹味,好食👍🏻燒腩仔就普通,貌似擺咗好耐咁,上枱即刻食,燒豬皮已唔爽脆☹️肉質乾,應有嘅腩仔油脂香氣已欠奉,失準之作!☹️香酥黃金鮮魷($118)以小食嚟講份量算多,鹹蛋包滿每條魷魚鬚,香口熱辣辣,好食👍🏻二弄玻璃蝦球($438)🦐隻隻大大隻,味道冇驚冇喜,OK啦;籠仔荷葉陳皮生煎雞飯($298)煎雞件新鮮量多,蒸飯軟硬度適中,充滿香噴噴香茅味,唔錯!全晚最出色係砂鍋薑蔥爆乳香銀雪魚($288),銀雪魚外層脆口,內層肉質超嫩滑,味道鮮甜,好好食😋👍🏻👍🏻👍🏻雖然以酒店中菜fine dining嚟講,逸東軒絕非luxury級數,但如想食餐地方乾淨啲、坐得舒服啲、食物水準穩定啲嘅、服務滿意啲嘅中餐,加埋7折優惠係可以一試嘅😁

燒味雙輝
二弄玻璃蝦球
砂鍋薑蔥爆乳香銀雪魚
籠仔荷葉陳皮生煎雞飯
2021-08-25 485 浏览
呢間餐廳連續五年獲頒米芝蓮一星🌟由享負盛名大廚譚棟主理,呈獻糅合時尚新意嘅傳統粵菜🥢平日午市劃分優惠時段,$38-$78就可以品嚐多款手工點心😋💗帶子蒸燒賣 ($38)用上半肥瘦豬肉、鮮蝦同冬菇粒做成餡料,口感爽滑鮮嫩,以鮮帶子片點綴💗沙嗲金錢肚 ($48)金錢肚爽彈有嚼勁,沙爹香濃入味,微辣不嗆🥘💗春風得意脆皮腸粉 ($48)腸粉皮薄軟滑,米香十足,內裡包住香脆嘅鮮蝦春卷,口感非常豐富🦐💗明爐蜜汁叉燒 ($238)採用上等梅頭肉,外表燒至焦香,肉質偏瘦,口感冇想像中咁軟稔鬆化,但肉味濃郁,蜜汁香甜入味🐖💗鮑汁瑤柱荷葉飯 ($208)荷葉飯加入鴨肉碎🦆、雞粒🐓、冬菇粒🍄、雞蛋🥚等材料炒成,不過飯底偏濕,唔夠粒粒分明,而且鮑汁唔夠突出惹味,味道偏淡🙁
💗帶子蒸燒賣 ($38)
帶子蒸燒賣

💗沙嗲金錢肚 ($48)
金錢肚爽彈有嚼勁,沙爹香濃入味,微辣不嗆🥘
沙嗲金錢肚

💗春風得意脆皮腸粉 ($48)
春風得意脆皮腸粉

💗明爐蜜汁叉燒 ($238)
明爐蜜汁叉燒

💗鮑汁瑤柱荷葉飯 ($208)
鮑汁瑤柱荷葉飯
2021-07-26
沙嗲金錢肚
春風得意脆皮腸粉
2021-08-23 271 浏览
平時打電話嚟Book位,星期六/日通常都Full晒,難得放平日,就同屋企人嚟試吓間米芝蓮粵菜我哋比預約時間早咗少少到,要企喺接待處等候入座,入到去見裝潢都幾古色古香,不過樓底比較矮,所以氣氛有點嘈吵我哋冇叫套餐,都係叫點心食招牌叉燒腸,可惜腸粉比較淋酥皮叉燒焗餐包,其實同出面普通酒樓質素差唔多灌湯餃比較失望,竟然冇乜料帶子蒸燒賣都係好普通蜂巢海鮮芋角,係夠趣嘅,不過都係一般陳皮牛肉球⋯⋯而家好少酒樓有得食臘味糯米飽,糯米包裏面嘅糯米煮得好香,好好味筍尖鮮蝦ok嘅整體食物質素平平,以米芝蓮餐廳嚟講,勝在收費唔貴,3個人食咗三百幾蚊,算抵食啦!

我哋冇叫套餐,都係叫點心食

招牌叉燒腸,可惜腸粉比較淋

酥皮叉燒焗餐包,其實同出面普通酒樓質素差唔多

灌湯餃比較失望,竟然冇乜料

帶子蒸燒賣都係好普通

蜂巢海鮮芋角,係夠趣嘅,不過都係一般

陳皮牛肉球⋯⋯

筍尖鮮蝦ok嘅